Nova vest
Tenis

Petak, 08.03.2013.

17:40

IV: Velika četvorka ponovo na okupu

Dočekali smo i taj dan – posle osam meseci pauze, ’velika četvorka’ opet je zajedno, a mesto sastanka je kalifornijska pustinja i turnir u Indijan Velsu.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Potencijalni blokbaster Federer – Nadal čeka nas već u četvrtfinalu, a u drugoj polovini žreba smeši nam se polufinale Đokovića i Marija, dvojice igrača koji su obeležili poslednja dva Gren slem turnira. Šta možemo da očekujemo na prvom Masters turniru ove sezone?

Prvi nosilac je Novak Đoković, dvostruki šampion u Indijan Velsu, 2008. i 2011. godine. Novak ove godine deluje suvereno na terenima, uspeo je u teško ostvarivoj nameri, a to je da vrhunsku formu iz završnice jedne prenese na početak naredne sezone.

Od poraza u finalu US openu Novak ima samo jedan poraz, i to od Kverija u Parizu kada su se svi najbolji već odmarali i mislima bili na završnom turniru. Ne računajući taj poraz, Đoković je slavio u Pekingu, Šangaju i Londonu, a na startu ove godine kompletirao je het-trik na Australijan openu i upisao je četvrti trofej u Dubaiju.

Više od tih titula raduje Novakova igra ove sezone, Đoković podseća na Federera iz perioda najveće dominacije Švajcarca. Ne po stilu igre, već po autoritetu koji zrači po tome kako se protivnici osećaju kada ga vide sa druge strane mreže.

Đoković trenutno deluje nepobedivo, a dobra vest je to što se čini da samopouzdanje nije trenutno, tj. nije posledica jednog niza izvrsnih rezultata, već je kumulirano izvanrednim igrama i ’brojem jedan’ na kraju dve uzastopne sezone. Rečju, Novak krči put ka suverenoj vladavini tenisom.

Ipak, loši dani jesu deo života profesionalnog tenisera, a Đoković će u Indijan Velsu imati teške ispite.

Već treće kolo donosi sudar sa Grigorom Dimitrovom, koji je na rekordnoj 31. poziciji na svetu. Bugarin je razočarao porazom u prvom kolu u Melburnu, ali je nedavno igrao polufinale u Roterdamu i utisak je da od druge polovine prošle sezone polako sazreva.

U jedinom meču u Šangaju prošle godine Dimitrov je Novaku uzeo samo pet gemova, ali oprez nije na odmet. U osmini finala Monako ili Kveri ne bi trebalo da predstavljaju ništa više od jačeg treninga, a četvrtfinale najverovatnije donosi okršaj sa Žo-Vilfredom Congom.

Francuz je nedavno slavio u Marseju, dobio je Berdiha sa kojim tradicionalno teško izlazi na kraj, a nije imao dovoljno vreme da se odmori za Dubai i zato je ispao već na startu. Đoković je u seriji od pet pobeda nad Congom, ali Francuz je jedan od onih koji mogu da savladaju svakoga kada imaju svoj dan.

U Conginom delu žreba biće interesatno videti povratak Mardija Fiša, koji se vraća posle duge pauze zbog srčanih problema. Tu je i Miloš Raonić, koji je osvojio trofej u San Hozeu, kao i Marin Čilić.

Endi Mari dve godine u nizu gubi u svom prvom meču u Indijan Velsu, prvo od Donalda Janga, a zatim i od Giljerma Garsija-Lopesa.

Mari od Australijan opena nije igrao nijedan turnir, vredno je trenirao u Majamiju i videćemo koliko će mu se taj potez isplatiti. U prošlosti mu je dugo trebalo da preboli poraze na GS turnirima, ali taj period sada je iza njega.

Škota je sada pogledala sreća na žrebu – u drugom kolu čeka ga pobednik meča Donskoj – Ito, a u trećem Martin Kližan, koji je u padu posle dobrog finiša prošle godine.

Osmina finala Mariju donosi ili ćudljivog Dolgopolova (kakav meč su odigrali 2011. u Melburnu!) ili uvek rovitog Nišikorija, a u četvrtfinalu projektovani rival mu je Huan Martin del Potro.

Delpo će u trećem kolu verovatno imati priliku da se revanšira Šardiju za poraz u Melburnu, mada Francuz ima reputaciju da ’nestane’ na neko vreme posle nekog zapaženog rezultata. Davidenko, Has, Almagro i Matje garantuju zanimljive mečeve u ovoj četvrtini žreba.

Najujednačaniji deo žreba, kao i uvek od povrede Nadala, jeste onaj koji predvodi David Ferer. Poraz sa samo dva gema upravo od Rafaela u finalu Akapulka, kao i ubedljiv poraz od Đokovića u Melburnu, još jednom su pokazali da Ferer ipak nije dorastao teniserima iz samog vrha, ali za ostale je njegova veština uglavnom dovoljna.

Čeka nas njegov interesantan okršaj sa Kevinom Andersonom, a zatim Verdasko ili Nieminen, zavisi ko dobije dvoboj levorukih. U osmini finala Ferera bi trebalo da čekaju ili strpljivi Simon (dug meč u najavi?) ili nepredvidljivi Kolšrajber.

Ipak, prvi favorit ove četvrtine žreba jeste Tomaš Berdih. Iako se ni sa njime nikada ne zna, Čeh ove sezone on deluje najspremnije da nekome od ’velike četvorke’ poremeti računicu.

Žreb mu nosi poneku zamku – tu su Janovič, ’bombarder’ sa afinitetom prema drop šotovima, kao i Rišar Gaske, od kojeg je Berdih izgubio četiri od sedam međusobnih okršaja.

Najslađe dolazi na kraju – radoznali smo da vidimo kako će Rafael Nadal reagovati na betonu. Španac u kontinuitetu daje izjave kojima želi da spusti očekivanja javnosti, ali to je teško učiniti posle 11 Gren slem titula i karijere koja je iza ’Bika sa Manakora’.

Maljorčanin je osvojio dva turnira na šljaci, uglavnom nije oduševio igrom, što se nije moglo ni očekivati posle tolikog odsustva, mada je imao i blistavih momenata. Ipak, još je rano za ozbiljnu procenu mogućnosti ’novog Nadala’, sačekajmo još koji turnir.

Herison je konačno dobio nekoga (Goa Soedu) i biće inspirisan protiv Nadala, ali iznenađenja barem tu ne bi trebalo da bude. Mihail Južni je tip tenisera koji se može savladati čekanjem grešaka, a prema žrebu bi Nadala u osmini finala trebalo da čeka Janko Tipsarević.

Srpski teniser u poslednje vreme se muči sa povredama, utisak je da je izgubio i samopouzdanje, a ni žreb ga nije pomilovao – igra sa Ernestsom Gulbisom, koji je pronašao strast za tenisom i osvojio je titulu u Delrej Biču.

Hoćemo li gledati toliko željeno četvrtfinale Nadal – Rodžer Federer (prvi pre polufinale od njihovog prvog meča 2004. godine) zavisi od Španca, ali i Rodžer mora da odradi svoj deo posla. U drugoj rundi čeka ga Denis Istomin, protiv kojeg je bio u nevolji u prvom setu na OI, a potom će Federer imati šansu da se revanšira Benetou za poraz u Roterdamu.

Prema projekciji, u osmini finala Federera čekaju ili Izner u reprizi prošlogodišnjeg finala, ili Vavrinka, koji je u Melburnu protiv Đokovića pokazao do tada nepoznatu stranu karaktera.

Amerikanac je daleko od čoveka koji je prošle godine baš u Indijan Velsu izbacio Đokovića, zbog povrede je propustio Australijan opena i još nije blizu prave forme. Uz to, u Indijan Velsu je nešto sporija podloga, što ne pogoduje njegovom načinu igre.

Švajcarac brani titulu, a ove sezone nije naročito uspešan u tome – u Roterdamu je izgubio od Benetoa u četvrtfinalu, a u Dubaiju u polufinalu od Berdiha.

Gledajući Federerovu igru, na prvi pogled ne može se primetiti da mu se neki segment igre drastično pogoršao – niti je to kretanje, naprotiv, niti forhend, servis, igra na mreži, a bekhend mu je oduvek bio ranjivi deo igre. Ipak, utisak je da je kompletna Federerova igra opala za jedan podeok i da ga to čini sklonijim porazima.

To je jedan faktor, a drugi jednako značajan jeste i to što ga se suparnici više ne plaše kao ranije. Tu je najilustrativniji primer Berdiha, koji je Federera pobedio u pet od prethodnih osam okršaja.

Kakvo je Vaše mišljenje – šta će obeležiti turnir u Indijan Velsu? Ko će osvojiti titulu?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve