Nova vest
Tenis

Nedelja, 20.01.2013.

10:49

AO: Zašto Ana ne može sa najboljima?

Ana Ivanović već dugo ne uspeva da parira najboljim teniserkama na Gren slem turnirima.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Još jedan dokaz u prilog tome dobili smo u porazu u četvrtom kolu Australijan opena od Agnješke Radvanjske – 6:2, 6:4.

Videli smo dva veoma slična seta – Poljakinja bi rano pravila brejk, potom je Ana propuštala svoje šanse, a jedina razlika jeste što je u prvom setu Radvanska napravila još jedan brejk, a u drugom nije.

Jedna od retkih pozitivnih stvari u Aninoj igri bili su izlasci na mrežu (15-21), ali to nije moglo da popuni ostale rupe u igri.

Ivanovićeva je pre meča bila svesna da Poljakinja ne poklanja poene i da mora da bude strpljiva, ali bila je brzopleta u ključnim trenucima, zato nije iskoristila nijednu od sedam brejk lopti.

Odnos direktnih poena i neiznuđenih grešaka uopšte nije bio loš (35/34), ali rani brejkovi u oba seta stavili su i tako ne baš najstabilniju Anu u situaciju da juri rezultat od samog početka.

Sa druge strane, Radvanjska je napravila samo četiri neiznuđene greške, mada joj Ivanovićeva svojom ultraofanzivnom taktikom nije ni davala šansu da greši.

Možda i ključna razlika u odnosu na Anine slavne dane jeste servis. To je bolno došlo do izražaja u duelu sa Radvanjskom, kojoj servis nije jedno od glavnih oružja – Poljakinja je imala sedam asova bez duple greške, a Ana je upisala dva asa i četiri duple greške.

Nije u pitanju samo ta statistika, već i generalno gledano Ivanovićeva servisom više ne pravi prednost, ili to retko čini.

Ivanovićeva je novim porazom nastavila loš niz na Gren slem turnirima protiv najboljih teniserki sveta.

Na Australijan openu Ana nije dobila nikoga iz Top 20 od 2008. godine, kada je savladala Hantuhovu (tada devetu na listi) i Venus Vilijams (tada osmu).

Na Rolan Garosu Ivanovićeva od titule 2008. godine nije dobila igračicu iz Top 20, a na Vimbldonu je poslednji put to učinila 2009, kada je savladala tada 19. igračicu sveta Samantu Stosur.

Na US openu Ana nikada u karijeri nije dobila teniserku iz Top 20.

Ono što hrabri jeste što Ivanovićeva više ne gubi od teniserki slabijih od sebe – pre treće runde nije ispala već na sedam uzastopnih Gren slem turnira, a na US openu prošle godine igrala je četvrtfinale.

Ipak, to nisu rezultati koji bi trebalo da zadovolje nekadašnju prvu teniserku sveta koja je tri puta igrala u finalima GS turnira.

Za nešto više, nužno je da Ana nastavi da trenira jednakom žestinom kao do sada, ali i da poradi na mentalnom aspektu igre – mora iskreno da veruje da može da se nosi sa najboljima. Npr. da je ponovila igru iz meča sa Jelenom Janković, šanse protiv Radvanjske bile bi joj drastično veće.

Uz to, Ivanovićeva nikako da nađe pravi balans između agresivne i nešto strpljivije igre, što ju je u nekoliko navrata skupo koštalo. Dakle, prostora za poboljšanje ima na psihološkom i taktičkom planu, a na tehničkom bi najpoželjnije bilo kada bi Ivanovićeva servis uspela da dovede na nivo iz svojih najboljih dana.

Razvoj u bilo kojem od ovih pravaca, mada su oni usko skopčani, doneo bi Ani bolje rezultate na GS turnirima.

Kakvo je vaše mišljenje – šta Ana mora da uradi kako bi ponovo igrala u završnicama Gren slem turnira?

P.S. Ako neko od poštovanih komentatora ima bilo kakva pitanja, može ih postaviti putem komentara ili na mom nalogu na Tviteru (@ozmo_sasa).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve