Nova vest
Tenis

Subota, 12.01.2013.

17:38

AO: Novak za istoriju, ko mu stoji na putu?

Pauza između sezona bila je duža nego inače, skoro dva meseca, a nekoliko pripremnih turnira nisu mogli da utole žeđ za tenisom svakog iskrenog obožavaoca.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

I ko kaže da nije ispravno što je Australijan open ovako rano u sezoni? Naprotiv, želja kod navijača i igrača sada je najveća, svi su nestrpljivi da što pre počne prvi Grend slem turnir u sezoni. Verujem i vi, zato hajde da vidimo šta nam je doneo žreb i da se ’zagrejemo’ pred i tako vreli Melburn.

Australijan open igra se od 14. do 27. januara, a titulu brani Novak Đoković, koji je u prošlogodišnjem finalu posle pet sati i 53 minuta borbe savladao Rafaela Nadala.

I četvrtina – Novak kolo vodi, žreb po meri

Prvu četvrtinu kostura predvodi Novak Đoković, trostruki šampion u Australiji. Ukoliko osvoji trofej, Novak će još jednom ući u teniske anale, ovoga puta kao prvi čovek u Open eri koji je tri puta u nizu slavio na Australijan openu.

Žreb je bio milosrdan prema Đokoviću, bar kada je reč o četvrtfinalu i polufinalu. No, počnimo redom. Za start turnira 31-godišnji Pol-Anri Matje svakako nije rival kojeg bi poželeli. Pre pet godina bio je 12. na planeti, a brojne povrede sprečile su ga da ostvari još više tokom karijere.

Francuz je odigrao legendarni meč sa Nadalom 2006. na Rolan Garosu, izgubio je u četiri seta koji su trajali četiri sata i 53 minuta. Novak ga je dobio u četiri od pet međusobnih mečeva, mada nisu igrali od 2009. godine.

Da se igra na dva dobijena seta, talentovan a iskusan igrač poput Matjea mogao bi možda da se nada iznenađenju uz Đokovićev loš dan. Ovako, trijumf srpskog tenisera ne bi smeo da dođe u pitanje.

Drugo kolo Novaku donosi ili mladog Rajana Herisona ili Hiralda. Amerikanac ne uspeva da opravda etiketu velikog potencijala. Vidi se da zna tenis, svaki udarac ume da izvede, ima osećaj i na mreži, ali oscilacije u njegovoj igri su nedopustive. Takođe, drugi servis mu je poveća slabost, kao i izbor udaraca. Videćemo koliko je radio tokom pauze.

Kolumbijac Hiraldo pet mesta je bolje plasiran od Herisona (63, Amerikanac 68. na svetu), ali takođe nije pretnja Đokoviću. Prošle godine baš u Melburnu Novak mu je ukupno prepustio samo šest gemova.

Od treće runde Novak je dobio žreb kao po nacrtu svog štaba sa Vajdom na čelu. Štepanek, Lopes ili Troicki ne bi trebalo da predstavljaju ozbiljniji problem. Ipak, ukoliko dođe do meča sa Čehom ili Špancem, oni će verovatno uspeti da drže ravnotežu u jednom periodu meča, kao i da čestim izlascima na mrežu menjaju ritam. Međutim, nijedan od njih ne može na visokom nivou da odigra ceo meč, zato je Đoković i tu apsolutni favorit.

Prema projekciji, osmina finala donosi Kverija ili Vavrinku. Amerikanac jeste Novaka savladao u Parizu prošle godine, ali tada su se najbolji već pripremali za London. Đoković je mnogo raznovrsniji teniser i time će razoružati Kverija.

Što se tiče Vavrinke, on ima ’bombu’ u bekhendu, ume da udari lopticu u penjanju, nezgodan je kada pogađa prvi servis u visokom procentu, ali nedostaje mu i uvek će mu nedostajati odvažnosti za mečeve sa najboljima. To smo videli bezbroj puta do sada i zato je Švajcarac sasvim solidan žreb za četvrto kolo.

Tomaš Berdih redovna je Đokovićeva mušterija. Čeh je tokom prošle godine izjavio da mu je Novak najveća noćna mora. Srpskog tenisera jedini put je dobio na Vimbldonu 2010 (u tom periodu Đoković je praktično igrao bez servisa), a izgubio je čak 11 mečeva, uključujući i tri prošle godine. U grupi sa Congom, Del Potrom i Tipsarevićem, Berdih je najbolje rešenje za Novaka.

Uz to, Čehu od svih Grend slem turnira najmanje leži Ozi open, jedino na njemu nikada nije prošao dalje od četvrtfinala, niti je ostvario pobedu nad nekim iz ’velike četvorke’ kao na ostaim GS takmičenjima.

Sa druge strane, teško da Berdiha neko može da zaustavi pre četvrtfinala jer mu je na putu prvo Melcer, a zatim Verdasko ili Monako. Jedino ako Tomaš sâm sebe izbaci, kao npr. na Garosu 2011. kada je izgubio od kvalifikanta Robera u prvoj rundi.

Polufinale, pre žreba opcije su bile Mari ili David Ferer, pa je jasno da je Novak imao sreće. U četiri duela na Grend slem turnirima Španac je Đokoviću uzeo samo set, i to po onom nestvarnom vetru prošle godine u Njujorku.

Iako je žreb na prvi pogled prohodan, Novak nikako ne sme da se uljuljka. Možda nije ni dobro što su ga maltene svi, od kolega do analitičara, proglasili najvećim favoritom, ali do sada je Đoković naučio kako da se nosi sa tim bremenom.

Umereno spori beton kakav je u Melburnu u potpunosti pogoduje Novakovom stilu igre koji uključuje agresivnost sa osnovne linije, ali i sjajne defanzivne kapacitete.

Najzanimljiviji meč prvog kola: Verdasko protiv Gofana. Snažni forhend Španca protiv elegancije i brzine sitnog Belgijanca.

Eventualno iznenađenje: Kevin Anderson. Nemojte se iznenaditi ako Južnoafrikanca vidite u osmini finala.

Malo poznato ime: Španac Arnau Bruhues-Davi (26 god, 198. na svetu).

II četvrtina – može li Janko konačno do polufinala?

Slično kao i na US openu, u četvrtfinalu je predviđeno da se sretnu David Ferer i Janko Tipsarević. U Njujorku smo dobili pet setova, jedan od najboljih mečeva cele godine i propuštenu ogromnu priliku srpskog tenisera da se prvi put nađe u Grend slem polufinalu.

Sada je pred Jankom jako težak žreb, počevši od prvog kola i meča sa Lejtonom Hjuitom. Australijanac će biti odmoran i silno motivisan pred domaćom publikom. Lejton i dalje ima izvanredne reflekse i ritern, Janka je dobio u tri od četiri međusobna meča, mada su poslednji put igrali još 2009. godine kada Tipsarević nije bio ni blizu teniseru koji je sada.

Uz Monfisa, Hjuit je najgori žreb za prvo kolo. On je tip igrača koji više ne može da veže nekoliko fantastičnih partija, ali za jednu i te kako ima snage i znanja. Neka Janko bude upozoren Hjuitovom biografijom, ali i Lejtonovim okršajem sa Novakom na Olimpijskim igrama u Londonu.

Tipsarevića bi u drugoj rundi trebalo da čeka levoruki Žil Miler (rival mu je Lacko), stari znanac iz juniorskih dana i čovek koji je u prošlosti znao da napravi dar-mar na najvećim turnirima – igrao je četvrtfinale US opena 2008, u Australiji je pre četiri godine dogurao do trećeg kola i uvek je nezgodan suparnik favoritima.

Beneto ili Dimitrov su projektovatni Jankovi rivali u trećem kolu. Čini se da mladi Bugarin polako sazreva i uopšte ne bi bilo iznenađenje da njega vidimo preko puta Tipsarevića u trećoj rundi.

Prema kosturu, Janka bi u osmini finala trebalo da čekaju Almagro ili Janovic. Španac ne leži Tipsareviću, dobio ga je na Rolan Garosu prošle godine, tada je uspeo da učini da meč zavisi od njegovog forhenda, a Jankov posao u eventualnom novom dvoboju biće da više kontroliše igru.

Poljak Janovic se dosta dobro kreće za svojih 203cm visine, interesantno ga je gledati zbog onih silnih drop šotova, ali tek će ova sezona pokazati da li je njegov plasman u finale Pariza bio samo jednokratno čudo. Prva prilika je već Melburn.

Ferer na startu ide na omalenog Rohusa koji je tačan profil igrača koji Špancu ne predstavljaju problem. Sledi verovatno Karlović, uvek težak meč sa psihičkog aspekta, pa Bagdatis, ako se Kipranin ne saplete negde kao što ima običaj.

U osmini finala David bi trebalo da igra sa Nišikorijem ili Južnim. Tipujem da će Rusa pre izdati živci i da je Japanac bliži osmini finala. Nišikori je u dobroj formi, brani četvrtfinale od prošle godine i, ako bude zdrav u kontinuitetu (sada je lakše povredio koleno u Brizbejnu), možda može da dođe i do Top 10.

Jasno je da je ovaj deo žreba najneizvesniji i da je teško prognozirati ko će biti četvrtfinalisti. Međutim, tako je bilo i u Njujorku, pa su Tipsarević i Ferer opravdali poziciju glavnih nosilaca.

Janko je sezonu počeo titulom u Čenaju, što može da bude važno sa aspekta samopouzdanja. Ipak, za odličan rezultat u Melburnu utisak je da će Tipsarević morati da zaigra agresivnije i da neke poene brže završava. Uz servis kakav je imao prethodne dve godine i malo sreće, san o polufinalu napokon bi mogao da se obistini.

Najzanimljiviji meč prvog kola: Tipsarević – Hjuit, dvoboj momaka koji igraju do poslednje kapi znoja. Moglo bi da se ’zakuva’ i u duelu Beneto – Dimitrov.

Eventualno iznenađenje: Grigor Dimitrov. Hoće li ’Bejbi Federer’ konačno da odraste?

Malo poznata imena: Belgijanac Maksim Authom (25 god, 157. na svetu), Australijanac Džon Milman (23 god, 191. na svetu).

Nedostaje: Rafael Nadal. Više o njegovoj borbi sa povredama čitajte ovde.

III četvrtina – čekaju se Mari i Delpo

Već se zadovoljno trljaju dlanovi pri pomisli na četvrtfinalni duel Del Potra i Marija. Stiče se utisak da je vreme da Argentinac napokon uradi nešto više na nekom od GS turnira – otkad je 2009. osvojio US open i onda imao tešku povredu ručnog zgloba, Delpo nije uspevao da prođe dalje od četvrtfinala.

Fizički je ponovo na maksimumu i ovo je godina u kojoj on treba da se nađe rame uz rame sa igračima iz samog vrha.

Žreb u Melburnu nije mu bio naročito težak. Levoruki Manarino prvi mu je rival, momak relativno talentovan i jakog forhenda, ali bez kontinuiteta u igri. Bedene jeste igrao dobro u Čenaju, ali nije kadar da iznenadi na tako velikoj sceni, dok je Marsel Granoljers sasvim zadovoljavajući žreb za treće kolo.

Delpo bi bez problema trebalo da dođe do osmine finala, a tamo će ga verovatno čekati Marin Čilić. Vršnjaci iz Argenine i Hrvatske (Delpo je pet dana stariji) dele istu visinu od 198cm i sličan stil igre. Razlika je u tome što je Del Potrov forhend moćniji i što je mentalno stabilniji od Čilića. Zato i vodi sa 7-2 u međusobnim mečevima, uključujući četiri trijumfa prošle sezone.

Endi Mari u Melburnu dolazi kao dvostruki vicešampion i čovek koji je konačno osvojio svoju prvu Grend slem titulu. Kaže da je to na njega uticalo da još jače trenira, rekao je da su velike titule najbolji podstrek za dalji rad.

Najzanimljivije u Australiji biće pratiti Marijev forhend, koliko će biti agresivan njime, hoće li se truditi da nešto brže završava poene i slično. Ta promena prošle godine donela mu je neke blistave rezultate, ali je i gubio neke važne poene. Videćemo šta donosi nova sezona, ali sigurno je da će Marijevi osnovni aduti i dalje biti brzina, neverovatan osećaj za lopticu i inteligencija u igri. Uz dobar servis, Britanac može da se nada novom podvigu.

Endi ima običaj da nešto sporije počne najveće turnire, a protivnik u prvom kolu mu je Robin Hase, Holanđanin snažnog servisa koji je 2010. igrao pet setova sa Nadalom na Vimbldonu i takođe pet setova baš sa Marijem na US openu 2011.

Do osmine finala Mari ne bi trebalo da ima nikakvih poteškoća, a tu će ga čekati nepredvidljivi Dolgopolov ili Simon. Oni su sušta suprotnost, smireni Francuz koji prebacuje lopticu do besvesti, ima stabilne udarce i napada skoro isključivo iz kontre.

Sa druge strane, Dolgo na terenu radi ono što želi, ima neobičnu tehniku i napada iz svih pozicija. Sa takvim stavom logično je da oscilira od sjaja do očaja, ali Melburn mu je omiljeni turnir – baš tu je 2011. savladao Congu i Soderlinga, pre nego što je u četvrtfinalu u četiri seta kvalitetnog tenisa ispao od Marija.

Prepreka ima, ali i dalje je najrealnije četvrtfinale Mari – Del Potro. Taj duel ima potencijal da obeleži turnir, nadam se da ćemo ga dočekati.

Najzanimljiviji meč prvog kola: Gael Monfis – Aleksandr Dolgopolov. Očekujte briljantne poteze, ali i početničke greške na obe strane. Ipak, više od svega očekujte uzbudljiv meč, kako zbog tenisa, tako i zbog ponašanja ove dvojice harizmatičnih momaka. Obratite pažnju i na meč Matošević – Čilić, možda bude dramatičnije nego što mislite.

Malo poznata imena: Španac Adrijan Menendes-Maseiras (27 god, 233. na svetu), Australijanac Džon-Patrik Smit (23 god , 245. na svetu).

IV četvrtina – Rodžerovo ’minsko polje’

Od prva četiri nosioca, Rodžer Federer ima najteži žreb. Prvo kolo donosi mu Benou Pera, 196cm visokog momka iz Francuske koji je igrao polufinale u Čenaju. Teško da će živčani Per napraviti senzaciju, ali mogao bi jedan set da bude ravnopravan sa Rodžerom.

Drugo kolo najverovatnije donosi okršaj sa Nikolajem Davidenkom, protiv kojeg Švajcarac vodi sa 17-2. Posle duže vremena, 31-godišnji Rus podseća na stare dane i nadimak Mašina. Igrao je finale Dohe i moći će da pruži dostojan otpor Federeru.

Sećate li se njihovog meča baš u Melburnu 2010, kada je Davidenko set i po odigrao kao u transu, da bi posle poklekao? Ko je gledao taj duel, sigurno neće propustiti ni ovaj, pa još tako rano, u drugom kolu.

U trećem kolu Federer ide na Kližana ili Tomića. Iako je Slovak igrao dobro u završnici prošle sezone, više šansi ima nestašni Tomić. On tradicionalno dobro igra kod kuće, sada je uzeo i trofej u Sidneju i želi da dokaže da je napokon sazreo. Prošle godine u osmini finala Tomić je Rodžeru uzeo samo osam gemova, očekujte neizvesniji okršaj ako do njega dođe.

Ukoliko sve prođe prema planu, Federera će u osmini finala čekati Raonić ili Kolšrajber. Taj duel trebalo bi da bude poslastica – od Kanađanina se već neko vreme očekuje prodor na najvećim turnirima, a Nemac je specijalista da takve ambicije saseče i velika scena u prošlosti je često znala da ga inspiriše. Jedno je sigurno, Rodžer će tu navijati za maratonski meč u pet setova.

Gornji deo poslednje četvrtine žreba predvodi Žo-Vilfred Conga, koji će u prvom kolu morati da se muči sa Ljodrinim stalnim izlascima na mrežu. Nezahvalan žreb za start turnira, ali potom bi trebalo da slede dva kola u nešto nižoj brzini – sa Soedom ili mladim Savilom, pa onda najverovatnije sa ’kamikazom’ Belučijem, koji nije u stanju da odigra vrhunski meč u celini.

U četvrtoj rundi Congu će verovatno čekati pobednik dvoboja jednoručnih bekhenda – Tomi Has na Rišara Gaskea. Iako bi tu Francuz bio favorit (nedavno je uzeo i titulu u Dohi), njegov karakter i Hasovo znanje i iskustvo govore nam da nije sve tako jednostavno.

I Federer i Conga imaju trnovit put do međusobnog okršaja u četvrtfinalu. Ipak, ukoliko do njega dođe, Francuz nije bez šansi – već je dobijao Federera na velikoj pozornici (Vimbdlon, 2011), a Melburn mu uvek budi uspomene na najbolji rezultat na GS turnirima (vicešampion 2008. godine).

Najzanimljiviji meč prvog kola: Conga – Ljodra. Videćemo može li Ljodra da unervozi Congu, uzme prvi set i načini meč dramatičnim. Has – Nieminen takođe ne bi bio loš izbor.

Malo poznata imena: Argetninac Gvido Pelja (22 god, 96. na svetu), Izraelac Amir Vejntraub (26 god, 196. na svetu), Kinez Di Vu (21 god, 185. na svetu), Australijanac Benžamin Mičel (20 god, 326. na svetu).

Prelazak među odrasle: Luk Sevil, koji u februaru puni 19 godina, osvojio je juniorski Vimbldon (2011) i Ozi open (2012). Biće interesantno videti šta može u seniorskoj konkurenciji, do sada je osvojio dva čelendžera i nekoliko fjučersa, a sada je prvi put u glavnom žrebu nekog GS turnira. Suparnik mu je Japanac Go Soeda.

Kakvo je vaše mišljenje – ko će biti šampion? Hoće li neko od najvećih favorita ispasti ranije od očekivanog? Ko će biti iznenađenje turnira?

P.S. Ako neko od poštovanih komentatora ima bilo kakva pitanja, može ih postaviti putem komentara ili na mom nalogu na Tviteru (@ozmo_sasa).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve