Nova vest
Tenis

Četvrtak, 26.01.2012.

15:21

Šta je bilo presudno za Nadalov trijumf?

Završeno je još jedno, 27. poglavlje u jednom od najvećih rivalstava u istoriji tenisa.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Baš kao i prethodni put u Melburnu, Rafael Nadal pobedio je Rodžera Federera i tako je ostvario18. trijumf u međusobnim okršajima.

Šta je bilo ključno za takav ishod? Faktora je mnogo, ali dva se izdvajaju – Rodžera je izdao servis, njegovo najjače oružje, a Rafael je demonstrirao osobinu koju nismo tako često i u tolikoj količini viđali od 2010. godine pa naovamo – „nemoguće“ loptice pretvarao je u direktne poene.

Prvi set osvojio je Federer u taj brejku. Ko nije gledao meč, pomislio bi da je u pitanju bio vrlo tvrd set koji je Švajcarac u taj brejku dobio zahvaljujući preciznim servisima. To je scenario koji smo gledali nebrojeno puta tokom njegove karijere.

Ne, dogodilo se upravo suprotno i krajnje neočekivano – Federer je izlazio kao pobednik u dugim razmenama udaraca sa Nadalom. U taj brejku je Španac imao tri 'aktivna' poena na servis Federera, ali je sva tri izgubio, uključujući i set loptu pri rezultatu 6-5.

Time je bacio u vodu to što je anulirao brejk zaostatka sredinom seta, ali ono što je Nadalove navijače brinulo jeste labilnost sa bekhend strane.

Kao i uvek, Nadal je spinovima iz forhenda forsirao bekhend stranu rivala i to mu je donosilo određeni, standardni broj poena.

Tokom celog meča Španac je sa prednost (leve) strane servirao slajs u bekhend Federera, što je takođe oružje koje je dokazano uspešno, najilustrativnije u finalu Vimbldona 2008. godine. Takođe, Nadal nije postajao predvidiv jer bi svako malo poslao servis u telo ili na T liniju onemogućujući Rodžeru da se češće izvlaći na forhend.

Ipak, to nisu glavni činioci Nadalove pobede. Prva prekretnica duela događa se u petom gemu drugog seta, kada Španac spasava brejk loptu. Već u narednom Rafael je spektakularnim kontrama iz neverovatno teških pozicija uspeo da dođe do brejka prednosti, prvi put u meču.

To je bilo presudno, Nadala su ti udarci 'napumpali' i do kraja seta je igrao sa ogromnim samopouzdanjem i napravio je još jedan brejk (6:2).

U tim trenucima Špancu se više povukao iza osnovne linije – paradoksalno, ali više su mu ležali poeni u kojima je sateran u ćošak i ima samo jedno rešenje od onih u kojima on diktira ritam.

Vatromet povodom Dana Australije, koji je prekinuo meč na 5-10 minuta krajem drugog seta, više je poremetio Federera, koji je izgubio 11 poena u nizu i bio je prinuđen da spasava tri uzastopne brejk lopte na početku trećeg seta. U tom gemu napravio je dve uzastopne duple greške, što ne pamtim da smo videli ikada u Rodžerovoj karijeri.

Međutim, uz nešto bolju igru i pomoć Nadalovih grešaka, Federer ostaje u igri i tim gemom potpuno se vraća u meč. Kao što obično biva u okršajima velikana, posle propuštene takve prilike 'momentum' počinje da klizi na drugu stranu.

Rodžer je napokon ušao u ritam pri servisu i lako je osvajao svoje gemove. Sa druge strane, Nadal je izuzetno dugo držao visok nivo igre i bilo je pitanje trenutka kada će naići 'klimav' servis-gem.

To se desilo u sedmom gemu – Federer je vrhunski 'čitao' servise protivnika i realizovao je četvrtu brejk loptu tako što je iznudio grešku suparnika dubokim bekhendom.

Rodžer obično u takvim situacijama ne propušta priliku i njegovi gemovi posle tako bitnih brejkova znaju da traju samo minut-dva zbog izvrsnih servisa. Sada se dogodilo nešto potpuno neočekivano, ali karakteristično za ovaj meč – Federer je odigrao trajav gem, odservirao je jednu duplu grešku, a dva puta je propustio da napadne posle vrlo kratkih lopica Nadala, za šta ga je Španac kaznio ribrejkom. To je bila druga, ključna prekretnica u kojoj se možda najbolje videla izvesna stegnutost koju Rodžer ima u duelima sa Nadalom na GS turnirima.

U finišu seta Federer nije imao sreće sa vrhom mrežice, ali ni Nadal nije briljirao – u 12. gemu je na set loptu i drugi servis Švajcarca poslao jako kratku lopticu, a taj poklon Rodžer nije opet propustio i ušlo se u novi taj brejk.

U 'dodatnom gemu' Federerova igra kompletno se raspala – napravio je po dve ničim izazvane greške forhendom i bekhendom, a Nadal osim inteligentnog 'drop šota' nije uradio ništa posebno da bi došao do 6-1 i pet vezanih brejk lopti.

Tada Federer pušta ruku, sve je počelo izvanrednim riternom iz bekhenda, nadovezao se još jedan solidan napad, pa dva neodbranjiva servisa kojih do tada nije bilo. Međutim, Nadal je ostao pribran i smelim napadom u forhend došao je do vođstva od 2-1 u setovima.

Rodžer je tada bio 'na konopcima', pa je u ranoj fazi četvrtog seta bio prinuđen da spasava brejk lopte u dva različita gema. Uspeo je da se izvuče iz te situacije i da dobje novu šansu da okrene tok meča.

Završnica četvrtog seta period je u kojem je viđena najkvalitetnija igra i nekoliko poena koji su publiku ostavili bez daha.

U osmom gemu Federer je dočekao ključnu šansu i odigrao je sasvim rezonski na brejk lopti – na nešto sporiju lopticu izmakao se na forhend i pokušao 'insajd-autom', jednim od svojih zaštitnih znakova tokom karijere. Loptica je za koji milimetar završila u autu, a Nadal ponovo preuzima kontrolu.

U sledećem gemu Španac je odigrao neke vanserijske poene, iz iste one kategorije „nemogućih“ kao u drugom setu.

Bilo je evidentno da je i Federer podigao nivo igre, ali Nadal je bio za nijansu iznad. U desetom gemu Španac je bio prinuđen i da spasava dve brejk lopte, a na prvoj je imao veliku dozu sreće – jedva je stigao do loptice posle lepog napada Federera po paraleli, a ona je u visokom luku završila na liniji. Rodžer je izgubio koncentraciju i poslao je slajs-smeč u aut, što mu se takođe retko dešavalo u karijeri.

Na kraju, Nadal je realizovao drugu meč loptu i posle 222 minuta igre opet je savladao velikog rivala.

Sada se prilično pouzdano može zaključiti da Nadal ima psihološko preimućstvo nad Federerom u duelima na Grend slem turnirima. Rodžer nije dobio Španca još od Vimbldona 2007. godine, a Španac je od tada pet mečeva rešio u svoju korist – po dva puta na Rolan Garosu (2008, 2011) i Australijan openu (2009, 2012) i jednom na Vimbldonu (2008).



Statistika meča, Nadal – Federer 6:7 (5-7), 6:2, 7:6 (7-5), 6:4:

Procenat ubačenog prvog servisa: Federer 86/135 (64%), Nadal 109/141 (77%)
Asovi: Federer 11, Nadal 4
Duple greške: Federer 5, Nadal 1
Neiznuđene greške: Federer 63, Nadal 34
Procenat dobijenih poena posle prvog servisa: Federer 57/86 (66%), Nadal 75/109 (69%)
Procenat dobijenih poena posle drugog servisa: Federer 27/49 (55%), Nadal 20/32 (63%)
Direktni poeni: Federer 46, Nadal 36
Realizacija brejk lopti: Federer 3/10 (30%), Nadal 6/16 (38%)
Poeni osvojeni na mreži: Federer 35/57 (61%), Nadal 5/15 (33%)
Ukupno osvojenih poena: Federer 130, Nadal 146
Najbrži servis: Federer 207 km/h, Nadal 194 km/h
Prosečna brzina prvog servisa: Federer 185 km/h, Nadal 172 km/h
Prosečna brzina drugog servisa: Federer 154 km/h, Nadal 137 km/h

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve