Nova vest
Tenis

Sreda, 14.09.2011.

11:47

Crni bilans US opena – brine li iko o zdravlju tenisera?

Tokom slavne istorije US opena oboreno je mnogo rekorda, ali 2011. pamtiće se po jednom ne baš zavidnom – bilo je najviše predatih mečeva u istoriji.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Sezona je duga i naporna, teniseri i teniserki konstantno apeluju na nadležne da nešto učine povodom toga i omoguće im više vremena za odmor, ali njihove molbe za sada uglavnom ostaju neuslišene.

Razlozi za to su brojni, najvećim delom u vezi su sa sponzorima i novcem, ali ITF, ATP i WTA moraju u najskorije vreme da reaguju ili ćemo biti svedoci rastućeg broja mečeva koji se završavaju predajom. A to nije potrebno nikome – ni teniserima i teniserkama, ni navijačima na stadionima i kraj malih ekrana, a ni rukovodećim ljudima u tri glavne teniske organizacije.

U toku duela ove godine čak 15 tenisera ili teniserki predalo je meč, što je novi rekord u Open eri, tj. od 1968. godine. Prethodno je najviše predaja bilo na Australijan openu 2003. i na Vimbldonu 2008. godine – po 12.

„Meni je šokantno kada vidim toliko povlačenja sa turnira. Mislim da polovina njih zaista nema sreće – ne oseća se dobro ili već vuče neku povredu. Razlozi mogu da budu brojni – možda su odigrali previše turnira ili već neko vreme igraju sa povredom? Na GS turnirima se igra na tri dobijena seta i povreda se, po mom mišljenju, ne može sakriti. Ja nikada nisam predao meč, ali svaki igrač se oseća drugačije. Veliki je maler i za gledaoce kada se tako nešto dogodi“, rekao je petostruki šampion Rodžer Federer.

Uz to, Robin Soderling je odustao pre početka turnira, a Venus Vilijams i Petra Cetkovska nisu ni izašle na mečeve druge runde.

Broj predaja u poslednje dve godine naročito je porastao u Njujorku u prethodne dve godine – prošle sezone 11 takmičara nije završilo meč ili nije uopšte izašlo na teren, a od 2003. do 2009. godine nikada više od šest igrača nije zbog povrede okončalo turnir.

„Sezona je preduga, to je jedini odgovor“, rekao je Janko Tipsarević nakon što mu je Tomaš Berdih predao meč treće runde. Nekoliko dana kasnije i Tipsarević je zbog povrede butnog mišića bio primoran da ’baci peškir’ u četvrtfinalnom okršaju sa Novakom Đokovićem.

Mišljenje Tipsarevića deli većina tenisera, uključujući i Rafaela Nadala.

„Raspored je lud. Lud je sada, bio je lud i ranije i biće lud i naredne godine. Ne možete da terate telo da ide do krajnjih granica tokom cele godine. To jednostavno nije moguće“.

Kratak i jasan bio je i Endi Mari na svom Tviter profilu: „Da li 18 predaja na US openu govore išta teniskim vlastima?“

Sedmostruki osvajač Grend slem turnira Mats Vilander, koji sada radi kao komentator za Eurosport, nudi drugačiju perspektivu i krivi igrače.

„Teniseru su postali ’mekši’ i sada predaju mečeve umesto da izdrže do kraja. Mislim da je to nedostatak poštovanja prema publici, sportu i svima koji na bilo koji način učestvuju u meču“, izjavio je Šveđanin, koji nikada nije predao meč tokom profesionalne karijere.

Selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije Bogdan Obradović bliži je stavovima tenisera, a smatra i da Njujork ima neke posebnosti.

„Osnovni uzrok velikog broja predaja na US openu jeste frekventnost igranja. Veliki je broj turnira, napori su užasni, a američka turneja je paklena i završava se Grend slem turnirom koji se igra u tri dobijena seta. Teniska sezona je zaista predugačka, to je najduža sezona od svih profesionalnih sportova. Razlog koji je specifičan za Njujork jesu klimatski uslovi – sunce, vetar i svi ostali spoljašnji faktori koji otežavaju igračima. Čak su i NBA košarkaši pokušali davno da igraju napolju, ali su se vrlo brzo vratili u sale upravo zbog tih spoljašnjih uslova“, rekao je Obradović za B92.

Na ostalim Grend slem turnirima brojke nisu tako zastrašujuće kao u poslednje dve godine u Njujorku, što dovodi do zaključka da su preduga sezona i previše mečeva ključni činioci u rekordnom broju odustajanja. Npr, dva u nizu turnira iz Masters serije (Rodžer kup i Sinsinati) sigurno ne pomažu u pripremi US opena.

Ipak, osim veoma gustog rasporeda, na povećan broj predaja na US openu utiče i stil igre koji se sve više bazira na snazi, ali i činjenica da se u Njujorku igra na betonskoj podlozi.

„Osnovni razlog velikog broja predaja u Njujorku jeste zgusnut raspored turnira. Verovatno i podloga utiče, ali ipak mislim da je veliki broj mečeva presudan. Nadležen organizacije trebalo bi da smanje broj turnira i da igračima ostave više vremena za odmor“, rekao je za B92 teniski stručnjak Radmilo Armenulić, potpredsednik Teniskog saveza Srbije.

Koji god razlozi bili u pitanju, nadležni moraju što pre da pronađu rešenje, za dobrobit svih.

Sve predaje na US openu 2011, muškarci:
prvo kolo:
Novak Đoković – Konor Niland 6:0, 5:1, predaja
Flavio Ćipola – Kei Nišikori 6:4, 6:2, predaja
Marsel Ilhan – Frank Dančević 6:3, 6:2, 1:0, predaja
Rožerio Dutra da Silva – Luk Sorensen 6:0, 3:6, 6:4, 1:0
Dijego Hunkeira – Karol Bek 6:2, predaja
Huan Ignasio Čela – Marinko Matošević 3:1, predaja
drugo kolo:
Huan Monako – Radek Štepanek 6:3, 6:2, 1:0, predaja
Rafael Nadal – Nikolas Mau 6:2, 6:2, predaja
treće kolo:
Janko Tipsarević – Tomaš Berdih 6:4, 5:0, predaja
Huan Karlos Ferero – Marsel Granoljers 6:1, 4:3, predaja
četvrtfinale:
Novak Đoković – Janko Tipsarević 6:7, 7:6, 6:0, 3:0, predaja

Sve predaje na US openu 2011, žene:
prvo kolo:
Elena Baltača – Džejmi Hempton 6:2, 2:6, 5:1, predaja
Laura Pus-Tio – Misaki Doi 6:2, 6:7, 5:2, predaja
Lora Robson – Ajumi Morita 7:6, 1:0, predaja
drugo kolo:
Ana Ivanović – Petra Cetkovska predaja
Ala Kudrjavceva – Janina Vikmajer 6:1, 3:0, predaja
Sabine Lisicki – Venus Vilijams predaja

Koje je Vaše mišljenje – šta bi trebalo učiniti kako bi se predupredio veći broj predaja?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve