Ponedeljak, 31.03.2014.

09:00

Novak u Majamiju, verzija iz 2011.

Zebnja i nada. To su osećanja sa kojima su navijači Novaka Đokovića čekali finale u Majamiju i prvi okršaj njihovog ljubimca sa Rafaelom Nadalom u 2014. godini.

Izvor: Saša Ozmo

Novak u Majamiju, verzija iz 2011. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

99 Komentari

Sortiraj po:

марко

pre 10 godina

Утисак о мечу је фантастичан, и просто не знам шта бих додао после врхунских Ђоковића и Озма. Нешто друго бих хтео да поделим као свој утисак. Гледао сам меч Надал-Раонић, па онда наравно Ђоковић-Надал, и просто сам фрапиран разликом та два меча. Па оно што су играли Ђоковић-Надал је за неколико димензија испред осталих. Кад поредим ова два меча, имао сам утисак да је Надал играо полуфинале са играчем који није ни међу 100. Мени је разлика у квалитету фрапантна. У ствари имам утисак да је Ђоковић-Надал стварно највећи спортски ривалитет. Док сам гледао Надал-Федерер понекад ми је било и мучно, а имам утисак и да је самом Надалу било помало безвезе цела та лажна драма у мечевима са Федерером. Када гледам мечеве са Новаком, то просто пршти од жеље за попедом, али правом спортском, са обе стране, и све без икаквих посебних осећања, осим саме жеље да се буде бољи и да се игра што више развије. Просто имам утисак да су један другом највећа инспирација, да ни један ни други не могу пружити боље партије осим кад играју између себе. Можда је то тако одувек и било, али моје сећање досеже у задњих 20-година. Сећам се и ривалитета Сампрас-Агаси, па чак и Лендл-Мекинро, али ту је било доста нетрпељивости. Сећам се и мечева Едберга-Бекера-Виландера, али то ми је некако било хладно и на дистанци. Мечеви између Ђоковића и Надала су по мени онај прави микс спорта, емоције, жеље, борбе, ривалитета, напретка. Дефинитивно смо привилеговани могућношћу гледања њихових мечева.

Draganče

pre 10 godina

### Nismo se razumeli, sada se bolje razumemo. I ja mislim da će za nekoliko godina Novak, uz Federera i Nadala koji su, po mnogim parametrima, među prvih pet, biti među prvih pet. I ja gledam širu sliku (konkurencija, nivo tenisa, vreme u kome se igralo, skor sa najjačim rivalom...) ne samo slemove. Ipak, ostajem pri tome da su oni najvažniji. Mislim i da je kod tog određivanja, uslovno rečeno, najvećih tenisera, veoma važna i kompletnost igrača - dakle, da ima slemove na sve tri podloge(po tom kriterijumu Agasi je uspešniji od Samprasa bez obzira što ima 5 slemova manje, mada ga pomenuti stručnjaci svrstavaju među prva tri baš zbog većeg broja slemova... doduše, sve drugo je na strani Samprasa i to statistika govori: više pobeda u njihovim mečevima i više nedelja na br. 1)) Novaku nedostaje RG, ukoliko ga osvoji, mislim da hoće, to če ga svrstati među najbolje. Bio je 101 nedelju br. 1, a to je takođe važan parametar jer je samo njih 9 to uspelo. Da je Federer koju godinu mlađi uživanje bi bilo kompletno. Ali, Nadal i Novak odigraće još mnogo epskih mečeva, oni su već podigli tenis na viši nivo. To je prvi uradio Federer, zatim Nadal 2008, Novak 2011. Doduše, u Majamiju je Nadal bio inferioran. Pozdrav!

Pametnica

pre 10 godina

Slažem se sa komentatorima koji smatraju da je Nole odigrao isto ili čak bolje nego 2011. U prilog te tvrdnje ide oduševljenje u Novakovoj loži po završetku meča, a i njegovo samo. To je oduševljenje, pre svega, načinom Noletove igre, kao da su svi pomislili "e to je naš pravi Novak!"

###

pre 10 godina

Dragane nisi razumeo, a ni ja tebe nisam.
Rekao sam da je Novak JEDAN od najboljih.
Pa Nadal skoro svaki put kad ga pitaju pre meča sa Novakom u vezi njega, on kaže da je Đoković jedan od najboljih tenisara u istoriji.
Novak će verovatno biti do kraja karijere u top 5 svih vremena.
Ali da tačno kažeš ko je najbolji to ne razumem.
Prvo pravila su se izmenila dosta kroz istoriju tenisa, drugo gde to piše da je glavni kriterijum broj GS titula? Treće, treba gledati i konkurenciju koju je imao svaki teniser u svoje vreme.

Inače svi stručnjaci na primer kada govore o Federeru sa pravom govore ''jedan od najboljih'', ali niko ne kaže ''definitivno najbolji''.
Ja ne gledam brojke toliko nego samu igru, udarce, kompletnost tenisera, veštinu na sve 3 podloge i možda i najvažnije koliko je ko kao pojedinac podigao sam Tenis na novi nivo.
E u tim segmentima Novak je broj 1, a broj Mastersa, rekordi i GS titule, pa to će vreme pokazati. Polako stiže Nadalu u međusobnom skoru, Federera uskoro, a za 4,5,6 godina znaćemo i ukupan broj titula.

Ponavljam, za mene je Novak jedan od najboljih svih vremena jer osvaja titule u eri najače konkurencija od kako je odigran prvi teniski meč u 12 veku.
(Da, još u 12 veku su igrali tenis, - u doba Antičke Grčke kulture)

A to što pojedini misle da u izmišljenom ATP zakoniku najboljeg tenisera svih vremena predtsvalja samo broj GS titula i ništa više, to nek misli ko želi, ja gledam bukvalno sve a konkurenciju stavljam ispred svega.

hardy

pre 10 godina

Ključ ovako glatke pobede protiv Nadala je po meni novina u Novakovoj igri a to je pametna igra bekendom. Svi smo u prošlosti priželjkivali da u važnim mečevima proradi Novakova bekend paralela. Ona mu je davala samopouzdanje u igri ili mu je rušila samopuzdanje zavisno od toga je li ulazila ili ne. A tražiti viner bekend paralelom je mač sa dve oštrice. Kad pogodite njome viner to je veoma efektno i ubija u pojam protivnika. Ali i pogoditi viner bekend paralelom nosi najviše rizika. Loptica ide preko najvisočijeg dela mreže te ovaj udarac mora biti spoj snage i preciznosti da bi postao viner. U ovom meču Novak uopšte nije insistirao na vinerima bekend paralelom. Igrao je bekend paralelu sa manje rizika, dovoljno preciznu i dovoljno jaku da razbija ritam razmena Novakov bekend-Nadalov forhend. A onda bi usledila bekend dijagonala sa skraćenim uglom koja bi padala u servis polje. I tu je ni Nadal nije mogao stići. Novak je bekend paralelom razvlačio Nadala, a skraćenom bekend dijagonalom vršio egzekuciju. Pokazalo se veoma efikasno i Nadal nije imao odgovor.
Mada je veoma moguće da je i Nadal imao određenu blokadu, ovo je bio veoma važan meč za njega. Došao je u finale Majamija po četvrti put, a da je prethodna tri izgubio. I u finalu za njega najnezgodniji mogući protivnik. Majami je za njega postao ukleto mesto.Gotovo neverovatno je da Nadal na nekom turniru od četiri finala sva četiri izgubi.To prokletstvo Majamija mu se sigurno ušuljalo u podsvest i kočilo ga u ovom meču.

Swedenonline

pre 10 godina

Ko malo dublje razmišlja shvatiće da jedini igrač koji može da povoljno utiče na Novakovu igru u stvari jeste Federer.
Rafa jeste odličan igrač ali njegov stil igre je "terminatorski" dok Fed pre svega igra glavom. Tu Novak uvek ima šta da nauči i posle Feda on će za dugo vremena biti jedini koji će u sebi imati spoj novog tenisa: pamet pre svega pa snagu.
Ne smemo zaboraviti da je tenis pre svega igra i ne bi trebalo tu da budemo ostrašćeni ali nije nam ni zameriti, Novak je jedini iz našeg naroda koji je u svetskom vrhu i svi znaju za njega. Ponikao iz pepela ove jadne zemlje i isključivo svojom voljom i porodicom iza sebe postigao to što jeste.
Posle svih poniženja i patnji koje smo doživeli upravo njega doživljavamo kao moćnog heroja koji će nas osvetiti, preko njega vidimo da ipak nismo bezvredni i da možemo samo ako hoćemo.
(Lik, 31. mart 2014 10:34)

Pazi, razmisljao sam o ovome ali na drugi nacin, da Federer da otkaz Stefanu a da ga Nole zaposli. Feda, mislim.
Federer tada ostaje u tenisu i umesto da placa Stefana i nabija troskove, sigurno ce godisnje vise tako zaraditi. ;) A uz to ima Nole da nauci valcer umesto brejkdensa i zdrav mode docekati 30. GS ;)

Draganče

pre 10 godina

#### - NIšta nisi razumeo - nikog ja ne otpisujem samo kažem da je svaka komparacija sa starim šampionima besmislena, a za 50 godina će takođe biti besmislena. Verovatno. Tvrdiš da je besmisleno govoriti ko je najveći u istoriji - pa zašto onda Noleta svrstavaš među najveće u istoriji!? Izgleda da si se posvađao sa sopstvenom logikom pa sam sebi protivurečiš. Ja sam kao najvažniji kreiterijum uzeo broj osvojenih gren slemova, a ti lepo objasni na osnovu čega tvrdiš da je Nole jedan od najvećih, čime to potkrepljuješ? Ničim, naravno. Tvoj "kriterijum" je navijanje za Noleta! Broj slemova je najvažniji kriterijum za to određivanje, pitaj teniske stručnjake ako si skeptičan. Broj osvojenih slemova ti kazuje redosled najvećih: Federer 17, Sampras 14, Nadal 13... slede Emerson, Lejver, Borg, pa oni ispod 10. Nastavi niz.

Predo

pre 10 godina

Ovakva forma nije iznenađenje, jer je jednostavno produkt svega šro se dešavalo od početka godine. O tome smo već pisali. Nedostatak jakih mečeva prije Vavrinke, ista svar u Dubaiu. Zatim iskušenja u Indian Velsu. Upravo ono što mu je trebalo. Postojala je samo jedna opasnost u Majamiju - umor. Ali, prvo sasvim dovoljna pauza do drugog kola, onda relativno laki mečevi i dvije predaje. Treba provjeriti da li se ikada desilo da je neko osvojio Masters, osvojivši pri tome osam setova u sedam kola turnira. Rezultat: U ovom trenutku NOvak je prvi na race listi i pri tome je jako svež i neistrošen, tako da sa puno optimizma čekamo sezomu na šljaci.
I ona Sašina opservacije oko perifernog vida. Ne slažem se s njom. Teniseri gotovo uvek donose odluke unapred i prate početnu ideju, Promena odluke u zadnji trenutak često donosi loš udarac. Teniseri se često ponašaju poput šahista i igraju po unapred smišljenim šablonima.

###

pre 10 godina

Draganče
-
To znači da za 50,60 god. ili čitav vek od sad kada budu igrali neki novi Novak ,Nadal i Federer, i budu servirali u proseku po 250 km/h, ili se poeni budu igrali po 2,3 min. i td, (znači svemirski tenis u odnosu na današnji), - da će oni biti bolji teniseri od ove moćne trojke danas?
Sve u svoje vreme. Rod Lejver i Sampras i Nadal, svako je majstor svoga vremena.
Normalno je da kada bi se Novak recimo vratio kroz vreme i odigrao meč protiv
Lejvera u 25,6 godini da bi ga Novak počistio.
Ali pitanje je sledeće, šta bi bilo da je Rod lejver 1985 godište recimo?
Da je krenuo da trenira kad su Nadal i Novak počeli?
Misliš da bi isto igrao leptir stil sa drvenim reketom?
Naravno da bi prilagodio igru i stil vremenu u kome igra.
Zato ne treba otpisivati te stare pionire tenisa, oni su bili majstori kao i ovi danas,
naravno u svoje vreme!
Zato je i smešno filozofirati o najboljem svih vremena u sportu koji se toliko promenio kroz decenije. Naravno, u klubu najboljih svih vremena Novak već odavno ima svoje mesto.

Draganče

pre 10 godina

Porediti Roda Lejvera pa i Mekinroa sa Federerom, Nadalom i Đokovićem je besmislica. Postoji tenis do open ere, tenis od oppen ere pa nova era od 2000. Čak niSampras, kao najbolji igrać na mreži ikad ne može da se poredi sa sadašnjom velikom trojkom. Drugi se tenis sada igra. Što se mareja tiče - on je skoro za klasu slabiji od ove trojice. Veliku četvorku izmislisli su Englezi. Ja nisam sklon teorijama zavere, ali Vimbldon 2013. j i poraz od Mareja je čudan, samo to ću reći. Pazite, Nole je igrao 12 GS finala ima 6 pobeda i 6 poraza što i nije neki skor. Kaže se ovde da je on u eri Federera i Nadala osvojio 6 slemova, ali se zaboravlja da ga je Marej dvaput pobedio u finalima, Nadal triput a Federer jednom. Svoje prvo gren slem finale Đoković je odigrao 2007. na AO i izgubio od Federea. Dakle u eri dva velikana, on gubi dva finala od Mareja!? Na kraju, moje miščjenje je da su Federer, Nadal i Đoković najbolji u istoriji, svet takve igrače nije video, niti se njihovo vreme prosto ne može porediti sa onim iz 90 i neke kada su dominirali Sampras i Agasi. Naredne dve-tri godine su ključne kako za njega tako i za Nadala. ako Nadal osvoji još dva slema, ali ne na šljaci, plus RG, biće jednostavno najveći. Ako pak Nole osvoji još četri slema, RG obavezno, biće najveći uz Federera i Nadala. Svaka čast Borgu i Samprasu, ali tada se igrao mnogo slabiji tenis. Federera sam izostavio jer mislim da je on stavio tačku na slemove, čovek ima 33 god. Zato sačekajmo.

Nenad

pre 10 godina

Lepo,svaka cast!Samo nemojte Noleta uljuljkati lovorikama previse.Zasto?Zato sto krece deo sezone Nadalu omiljen,gde se on najbolje snalazi i kida.Kao Novakov navijac,zelim da mu Djox srusi njegov "zamak" na crvenoj sljaci i preuzme pre Garrosa prvo mesto.Mada,da mi neko ponudi da ne odbrani Monte Carlo,ne briljira ni u Rimu,ni Madridu,a osvoji svoj prvi Roland Garros-odmah potpisujem.A mislim da bi Djokovic isto uradio! :-)
Opet,zelim da Novak odbrani Monte Carlo,osvoji i Madrid(pobedi Rafu pred domacom publikom kao 2011-e)i uzme i Rim,naravno.A onda povratak na prvo mesto i kruna i skiptar titulom na Grand Slamu u Parizu!To jako zelim,a nas Nole to moze,ubedjen sam!

dax

pre 10 godina

Mala replika na Sasinu pretpostavku da Novak ima slab periferni vid i da je to razlog za onaj forhend direkt ma Rafin forhend. Koliko znam Nole nosi kontaktna socuva(verovatno meka) i sa njima ima pun komfor ali i periferni vid(to je prednost sociva u odnosu na naocare...izmedju ostalog). Jedino ukoliko se podvrgao refraktivnoj hirurgiji(skidanje dioptrije laserom) mogao bi da ima problema sa perifernim vidom, ali tada bi mu smetala i svetlost reflektora kada igra u nocnim terminima. Smetalo bi mu i sunce jos vise tako da mislim da nije skidao dioptriju. Iz tog razlog mislim da je taj udarac prosto ljudska osobina da ponekad promasi zicer, sto se svima desava. Sinoc je zaista odigrao maestralno i zelim mu pre svega da ga zdravlje sluzi i bice jos puno radosti za sve nas. P.S. Ne racunam Vamosa, Mikija i slicne "likove"!

Yello

pre 10 godina

(nikola t, 31. mart 2014 13:40)

Novak već neko vreme pokušava, kad dobije lopticu oko servis linije, da uhvati protivnika na "pogrešnoj nozi".. Sad gotovo po pravilu igra na onu stranu sa koje mu je protivnik poslao lopticu, protivnik napravi korak ka sredini ali ostane na istoj strani, i faktički iz zicer situacije Novak upadne u problem.. Mislim da je "problem" u automatizmu i da Novak ne želi da dodatnim razmišljanjem remeti koncentraciju kod izvođenja samog udarca.. Ipak, mislim da to nije veliki problem. Podizanjem samopouzdanja rešiće i taj problem tako što će imati više vere u svoj tajming kod menjanja pravca loptice u poslednjem trenutku.

Inače, bravo Ozmo za članak!

DraganC

pre 10 godina

Saša, zaista je zadovoljstvo čitati tvoje analize, posebno kada su Novakovi mečevi u pitanju! Ushićenje nakon brilijantnih mečeva (među kojima je i ovaj) se nastavlja nestrpljenjem do narednog dana- do objave tvojih analitičkih tekstova.
Suvišno je kazati da nemam šta da dodam :))) , jer je sve kazano u tekstu.
P.s. Nerviranja, koje izazivaju razulareni fudbalski "fanovi" u toku praćenja Novakovih mečeva ( grupna praćenja meča u kladionicama) se zaborave nakon normalne i kvalitetne analize!

borkes

pre 10 godina

Kao prvo sve čestitke Novaku na prikazanoj igri i ostvarenom rezultatu.
Vrlo upečatljivo. Bekend je funkcionisao kao u Madridu 2011. Takav nivo igre treba da Novaku bude reper. Ovo sinoć je bilo blizu.
Jedino gde je Novak imao sinoć "problema" je bilo u par navrata kad je Rafa odigravao inside out forhend dijagonalu. Tu je bilo par vinera i dosta odigravanja forhend slajsom. Pošto je Novak pametan dečko to se dešavalo češće u prvom a u drugom setu takvih situacija gotovo nije ni bilo.
Novak gotovo nikad prilikom ove konkretne situacije ne polazi u stranu u koju očekuje udarac već čeka da Rafa odigra pa tek onda kreće. Sinoć je Rafa u 100% slučajeva odigravao dijagonalu. Kad se Rafa namesti to je na bilo kojoj podlozi protiv bilo kojeg protivnika gotovo siguran poen. Logično bi bilo očekivati da bar pokuša da dobije koji centimetar ranijom kretnjom. Ali ne.
To samo pokazuje koliko Novak ima strpljenja kao i samopouzdanja i vere u svoju igru a posebno kretanje. Gotovo kao da sam testira svoj nivo igre. Nadam se da je zadovoljan s trenutnim stanjem pošto je vidljivo da forma još nije ni blizu vrha.
Ja lično mislim da u MC Novak neće zapinjati svom snagom. Ostaviće nešto za polovinu maja kako bi u drugi deo sezone ušao na vrhuncu forme koju bi trebalo zadržati do kraja.
Idemo dalje.

mirko kojotovski

pre 10 godina

PAKA kako si nabavila karte? Mozes li mi javiti na tosabl@freenet.de mejl ili ostaviti na forumu komentar.Nemam sanse da dodjem do karti.Prosle godine uspio nekako ali ove nikako.Da li neko uopste zna na koji nacin doci do karti? Na RG zvanicnom sajtu nema sanse.Pozdrav svim forumasima i zaljubljenicima tenisa i naravno legende Noleta Djokivica

Saša Ozmo

pre 10 godina

@nikola t

Jeste, možda se to za nijansu češće dešava Novaku nego ostalima. Nisam siguran, imam jednu pretpostavku, u stvari više spekulacijum, a to je da Novak nema dobar periferni vid. Ponavljam, ovo je spekulacija.

Hvala svim čitaocima na sugestijama i pohvalama.

Sve najbolje,

Saša Ozmo

vlada

pre 10 godina

Da se ne lažemo, nole nije igrao kao te 2011! igrao je lošije nego tad. Ta godina će ostati upamćena i mislim da novak nikada neće uspeti da povrati taj nivo igre. Ali da je Nole nadigrao Nadala to je nesporno! Nadal možda nije pružio najbolju partiju, ali čak i kada bi pogadjao i uspevao da parira rivalu, Nole je nalazio način da ga "smiri"!

trt milojka

pre 10 godina

Svi pričaju o 2011 ali možda je Novak danas i bolji, jer i ostali teniseri su napredovali i popravili svoju igru kada su videli na kakvom nivou igra Novak te 2011 sezone.
Nadal je sigurno naučio na greškama iz 2011 i to je pokazao najbolje prošle sezone. A i ostali teniseri treniraju, ne samo ova dvojica!
Najbolji primer je Wawrenka po pitanju toga da je i ostalim teniserima iz top jasno da moraju da promene nešto u igri, da napreduju još više.
Zato je i osvojio GS kao jedini uz Delpa 2009 van velike četvorke posle skoro čitave decenije.
Novak je te 2011 samo pokazao svoj pun potencijal i upozorio 2 vanzemaljca tenisa da je i treći upao u isti koš sa njima.

Posmatrač

pre 10 godina

(nikola t, 31. mart 2014 13:40)

Odgovor je tzv. "preigranost", u nastojanju da se protivnik i nadmudri i nadigra. Iako je dovoljno poslati i "samo" tešku loptu, Đoković, polazeći od sebe (jer sam vraća i teške lopte) "mora" dodatno da oteža protivniku, pa se "preigra". A ima malo i predstave-egzibicije...

Pera

pre 10 godina

Rekao bih Versija iz 2011, ali poboljsana. Cini mi se da je ona originalna omala problem sto je bila neodrziva - zahtevala je previse fokusa, mentalnog napora, skoro bolne koncentracije, tako da, kad je jednom izasao iz te faze, Nole je ostao iscrpljen (fizicki, ali pre svega mentalno), bezvoljan, tako da ga je bilo tuzno gledati, izlazio je na teren sa izrazom "Sta cu ja ovde" i trebalo mu je mnogo vremena da se povrati. Sada je opet na tom visokom nivou, ali sazreo je i sve to deluje prirodnije, fokusirano, ali ne do bola, kao prosto novi psihicki nivo koji je dostigo, ukratko, kao stanje koje ce da traje. Nasao je nacin da istovremeno uziva zivot, uziva u igri i pobedjuje, a to je formula za uspeh na duuuge staze!

Warhol

pre 10 godina

Ovo juce je bilo bolje od 2011. Za razliku od 2011, Nole je sada em stalozeniji, em precizniji, em je bolji na mrezi.
Od ovog niko ne moze bolje. Osim mozda Noleta samog….

ZORAN

pre 10 godina

Pažljivo čitam tekst, slušam komentatore i nešto ne mogu da ukopčam.Rafa igra protiv Novaka i protiv Đokovića a retko kada protiv Noleta, u kojoj zemlji mi to živimo?

Buda

pre 10 godina

Iskreno, juce je Nole igrao bolje nego iz 2011. Mislila sam da je to nemoguce, ali ono juce je uzburkalo svet. Onakva mirnoca, inteligencija i preciznost jos nije vidjena.

Godo

pre 10 godina

Pravo je vreme da Novak ponudi saradnju Lendlu koji je sad slobodan. To bi bila prava kombinacija kao kamen i čelik. Tvrdim da bi Novak oborio sve rekorde i napredovao u igri.

Vaše ime

pre 10 godina

Pitanje je koje su granice Novaka Đokovića do kraja karijere?
Skoro u emisiji kod I.Ivanovića rekao je da su mu Slemovi prioritet, što navodi da on želi da bude najbolji svih vremena. To je naravno normalno jer je toliko puta pobedio''najbolje'' Nadala i Federera, ali tako talentovan, vredan, uporan i kompletan teniser kao Novak imao je nesreću da njegovo vreme bude u eri ove dvojice i uopšte u eri kada je najteže osvojiti Masters ili GS.
Veliki igrači, Mari, Nadal, Wawrenka, Delpo, Federer, ... Pa onda jako talentovani teniseri koji su uvek nezgodni, Tsonga, Gaske, Monfis, Berdih, Dolgopolov, Ferer, Nišikori,... pa mlade nade Dimitrov, Raonić, i td; u toj konkurenciji svaki pehar je neverovatan uspeh!
Nadal vodi u međusbnom skoru, ali čim je Novak stekao iskustvo, rešio se alergija i zaigrao onako kako ume oni su egal, jednaki su, ne možete iskreno reći da je jedan bolji od drugoga. Jeste Nadal uspešniji za sad, ali da li je on bolji teniser od Novaka? Nije naravno, to će vam prvo reći sam Nadal.
Španac je kralj šljake, Nole betona, jedan je kralj Rolan Garosa, drugi Australije! Ko je kompletniji i to je diskutabilno, ali nikada neću priznati da su Nadal ili Federer bolji teniser od Novaka. To je klinačko razmišljanje.
Pre ću se složiti da je Lod Lejver bolji, ili Mekinro, ali ova dvojice NE!. Pozdrav za ljubitelje belog sporta.

srkilee@hotmail.com

pre 10 godina

Definitivno je Novak odigrao fenomenalan mec i Rafa nije imao velike sanse u ovakvom odnosu snaga. Novak je posle nekoliko poena u prva 2 gema dobio veliko samopouzdanje i poceo da vraca sve Nadalove napade, na sta ovaj nije naikao i vremenom je ostajao bez ideje...
Ako bih ja mogao da zakljucim nesto iz njihovih duela, mnogo bitna stvar je kako ce ulaziti Novakov prvi servis. Nije to samo bitno u njihovim duelima, ali ako Novak pogadja oko 70% ili vise prvi servis, Nadal ne moze da mu parira. U stvari, niko na svetu trenutno ne moze da parira Novaku ako ovaj pogadja preko 70% prvi servis!

hibiskus

pre 10 godina

Svojevremeno je Rajan Herison, nakon glatkog poraza od Novaka, izjavio: Kako mozete da pobedite nekoga, kada mu svaka loptica pada na ili blizu osnovne linije?

Gentleman

pre 10 godina

Sasa, vrlo precizno odradjen tekst, ali bih ja dodao da je Novak ovaj mec odigrao bolje od bilo kog meca iz 2011(to je moje misljenje). Servis perfektan, bekend dijagonala i paralela nestvarno, forhend odlican, na mrezi dobar, a o slajsevima necu ni da pricam. Jednostavno perfekcija. Kazem da je Nole odigrao ovaj mec bolje nego neki iz 2011, zato sto se ako se secate Novak te 2011 podigao nivo tenisa na neki visi nivo i dobio Nadala 6-7 puta za redom. Potom je Nadal naporno radio na svojoj igri i nanizao 3-4 pobede. Novak je sada dobio zadnja 3 meca (Beijing, London i evo Miami), a Nadal ako zeli ubuduce da dobije Noleta mora jos vise da radi na svojoj igri, pa cak i sto se tice sljake ili da ceka Novakov los dan.

Ja

pre 10 godina

(KAO XXXL, 31. mart 2014 12:53)

Uzmi u obzir trofeje,uzmi u obzir vremene provedeno na br.1 i po zlatu na olimpijadi,i po trofejima,i po GS i po cemu god hoces,ne znam sta tu nije jasno...

nesalomljivi7

pre 10 godina

Ovde se ne radi o tome da ce biti bolji ili gori od RF i RN. Prosto ne razumem tako plitko razmisljanje? Ovde se radi da u eri genijalnih RF i RN postoji i Novak koji pored toga sto su ova dva igraca osvojila 30 GS i skoro sve zivo, postoji i Novak koji ih pobedjuje i osvaja ne mali broj turnira. Postoji i Novak koji ce tek da ih pobedjuje. Ovde se radi o tome da u istoriji tenisa niko nikada nije za protivnike imao takve rivale kao Novak. Ostali na turu su samo ikebana jer im ne mogu NISTA, osim normalno Novaka. Ostali skupljaju mrvice ali tu ne spada i Novak noji je pored ove dvojice osvojio 6 GS i jos ce da ih osvaja jer je to REALNOST. To je Novakov VELIKI uspeh. Sa druge strane i oni kao veliki igraci u istoriji tenisa nisu srecni kada imaju Novaka za protivnika i sto uopste postoji. To je i Rafa izjavio. U suprotnom ova dva igraca bi osvajala SKORO sve sto postoji u tenisu. Ali Mosa..tu je Novak i tek ce da im zagorcava zivot i pored njih zivih da podize pehare. E o tome se radi. Na kraju, RF je stariji i nije imao u svoje zlatno vreme ovakve protivnike ( ko je tada imao 10. 15. GS a 30? NIKO), Rafa je ranije sazreo od Novaka i mnogo vise u to vreme osvajao. Zato je ovo vreme Novakovo i sledi ciscenje narednih godina, upamtite. Novak igra zrelo, ponasa se mirno i veoma iskusno. Igra sa pola snage kada treba i dodaje gas kada je potrebno. Jedino njegove "bubice" i to da nije masina mogu da ga ometu. Ali iskreno sumnjam.

Jovan

pre 10 godina

@(Bobin as broj šes'..., 31. mart 2014 09:44)

Moram da kazem da me skoro ni jedan komentar nije nasmejao ovako. Svaka cast :) A to za Novaka je ziva istina, jos samo da ima Rafin fanatizam gde bi mu bio kraj.

max

pre 10 godina

Tek je počela 2014 teniska godina a Nole već ima 2-1 u skoru protiv Nadala i Federera !! Ali ona defanziva na dva izuzetno teška nadalova spina u samo jednom završnom poenu ..niko u tenisu se ne kreće i nije kretao u istoriji tenisa kao Novak !!

nikola t

pre 10 godina

Sasa Ozmo: "Treća, u petom gemu drugog seta. Đoković je imao brejk loptu sa težinom meč lopte i izglednu situaciju za napad – forhend je otišao pravo na Rafin reket, koji lopticu smešta duboko u polje za viner, a ubrzo smanjuje na 3:2"
Mene zanima sledece. Novaku nije prvi put da uputi lopticu u onaj deo terena gde je zastao protivnicki igrac,kako kazete "pravo na njegov reket", iako ima, kao i u ovom slucaju, vise od pola terena prazno.Zasto se to desava? Kada to uocavam ja verovatno to vide i u n jegovom stabu, no da ne spekulisem koji su razlozi, voleo bih odgovor na pitanje uvazenom S.Ozmoa. Naravno nepotrebno je da napomenem da bi to trebalo dodatno da poboljsa ovu sjajnu igru Djokovica.

NoleTheBest

pre 10 godina

Rafa osim ako nije u top formi, ne može protiv ovakvog Noletovog bekenda. 65 % lopti Novak je poslao na Rafin forhend. Zadnji poen za svaku pohvalu, a na kameri "Idemo breeeeeee"

vojvodjanin

pre 10 godina

Ako postoji SAVRŠENSTVO,kao pojam,onda je to upravo Noletov sinoćni meč! Zamolio bih sve Noletove mrzoljubce i negativce da utihnu i ucute,ali ZAUVEK!!!

volim fudbal i rado ga se secam

pre 10 godina

Pratim tenis od vremana Borga, Mekenroa, Lendla,...gledao sam razne, vrhunske meceve, ali ovakav jos nisam. Ne bih da se bavim teniskom terminologijom, ali posle meca sam razmisljao sta nije valjalo kod Novaka I nisam nasao odgovor. Cini mi se da sta isplanira u momentu to I ostvari, svaki poen , udarac, mesto gde ce loptica zavrsiti na terenu,savrseno. Sa ovakvom igrom, odnosom prema sebi, publici, sportu, on je dostigao vrhunac. Dalje nema.

Nesalomivi-novosadjanin

pre 10 godina

Mislim da je u ovom mecu pokazao da moze biti bolji nego sto je bio te 2011-te godine, sto je fascinirajuce. Koliki je njegov talenat onda....

Nadam se da ce u svojoj 32-oj godini u muskoj konkurenciji igrati onako kako Serena igra u zenskoj. To je za svaku pohvalu.
Sve najbolje ti zelimo Nole....

ako ovako bude nastavio, tako ce biti.

BG

pre 10 godina

Obracam se svim "poznavaocima" tenisa koji sada zasluzeno hvale Novaka a koji su ga toliko kritikovali posle poraza od Vavrenke na AO, predvidjali mu vrtoglavi pad karijere, analizirali i "strucno" komentarisali svaki njegov potez i promasaj, davali mu savete...da sledeci put dobro razmisle pre nego sto bilo sta napisu. U sportu su kao i u zivotu normalni usponi i padovi i bice ih jos i u Noletovoj karijeri. Nebi ni valjalo da je drugacije jer covek nije kompletan ako je samo "masina" bez emocija i ako osim posla kojim se bavi nema nikakva druga interesovanja. Bitna je sustina a to je da je Novak VRHUNSKI teniser sa jos mnogo potencijala, radi na sebi, uporan je i bori se. Mi koji volimo tenis treba da ga podrzimo i kada pomedjuje i kada gubi. Uzivacemo mi jos dugo u njegovim mecevima. Srecno Nole!

nenad

pre 10 godina

odlican rezime meca, samo da nastavi I sa Bekerom u lozi ovako isto, jer nema sta da menja. kad hoce I kad je svoj najbolji je teniser danasnjice.

Ja

pre 10 godina

Prvo cestitke na pobedi.Drugo, shvatite jednu stvar Novak nikada nece biti bolji od Nadala a ni od Federera.Razumem navijace i njihovu zelju ,ali realnost je nesto drugo.Mada nikada necu razumeti nipodastavanje igraca kao sto je Nadal?
Trijumf u Majamiju je ukupno 43. trofej u karijeri Novaka Đokovića. Sledeći trofej dovešće ga na deobu desetog mesta večite liste gde se trenutno nalazi Tomas Muster. Ispred su Boris Beker i Rod Lejver sa po 49 titula, Ilie Nastase je osvojio 58, Andre Agasi 60, Rafael Nadal i Giljermo Viljas po 62, Bjern Borg i Pit Sampras po 64, Džon Mekinro 77, Rodžer Federer 78, Ivan Lendl 94, a neprikosnoven na vrhu je Džimi Konors s 109 titula.Toliko o tome.
Moze osvojiti sve u narednom periodu,moze se vratiti na br.1 ,Rafa ce ga opet prestici i stati na postolje,to je normalno, promene na listi se desavaju ,ali dzabe mora se Djokovic jos dosta godina naigrati da bi se bar izjednacio sa Rafom,mada se to realno nikada nece ni desiti.Pozdrav...

KAO XXXL

pre 10 godina

@Ja - Odgovor
Najbolji teniser "svih vremena" nije jednostavno onaj koji je osvojio ukupno najvise trofeja!Mora se uzeti u obzir i vrednost tih trofeja tj broj GS, Mastersa,ATP 500.ATP250,...broj nedelja na N 1 na ATP,....
Najobjektivnija je tkzv. GOAT lista i za nju moze da se kaze da realno odredjuje vrednost igraca iz razlicitih vremenskih perioda! Prema toj listi :
1. R.Federer 2.I.Lendl 3.J.Conors 4.P.Sampras 5.R.Nadal .........9.N.Djokovic
Novak moze jos puno da popravi svoj rezultat sobzirom da ce igrati jos najmanje 5 godina!

mirko kojotovski

pre 10 godina

kad vidim bekend kros viner koji vadi iz Nadalovog forhenda onda je to to.Nemoze ga niko pobediti.To je ono iz 2011 ali sa mnogo vise mirnoce.Samo mene jos uvek peče poraz na RG2013.Nekako sam skuckao lovu karte nabavio za polufinale i finale i to tri meseca pre i onda...a bio sam siguran da uzima.Sada samo cunami ili sneg mogu da ga zaustave u pohodu na Pariz.

Ljubisa, Strazbur,

pre 10 godina

Da dodam: Nole je tokom meca delovao toliko samouvereno da je neke udarce igrao potpuno nonsalantno, kao da je znao da mu Rafa ne moze nista. Mnogi udarci imali su samo dubinu, ne i jacinu, i to je izludjivalo Rafu jer ga je izbacivalo iz njegove komforne zone. On voli da igra iz trka, iz kontre, a ne kad mu se salju meke, ali veoma duboke lopte po sredini. Iz tih pozicija ne moze da nadje uglove (slicno je sa Marejem, koji takve lopte cesto gresi, a potpuno razlicito sa Federerom, koji se takvim loptama hrani). U celom mecu bilo je svega 2-3 "nadalovskih" poena, Nole mu je tako dobro parirao na udarce iz forhenda, da je taj udarac bio potpuno bezopasan. A iz bekhenda Rafa ne moze naskoditi Noletu.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (veliki strumf, 31. mart 2014 11:12)

E ovo je kratka ali fantasticna analiza meca ili "dodatak" koji sve govori!!! Cestitam

BASTON PG

pre 10 godina

U NEKIM OD OD DANAŠNJIH TEKSTOVA (ILI VAŠE KOLEGE) NAPISALI STE DA JE OVO NAJBOLJI NOVAKOV MEČ OD MELBURNA 2012. GODINE. IPALK MORAM DA DODAM DA JE 2013. GODINE U MONTEKARLU ODIGRAO U FINALU SAVRŠEN MEČ PROTIV NADALA. NIJE MU DAO DA DIŠE POGOTOVO U PRVOM SETU. ZAŠTO STE TAJ MEČ IZOSTAVILI? A IGRAN JE NA RAFINOM OMILJENOM TURNIRU,TJ MASTERSU KOJI JE OSVAJAO NAJVIŠE PUTA. I NA NEKIM PRETHODNIM MEČEVIMA JE BIO DOMINANTAN KAO PARIZ 2009 POLUFINALE ILI SINSINATI ISTE GODINE I OPET POLUFINALE.
MISLIM DA JE VAJDINO PRISUSTVO BILO KLJUČNO, KAO ŠTO NOVAK KAŽE ON MI JE VIŠE OD TRENERA! NAJBITNIJE JE DA SADA NOVAK VODI U TRCI ZA LONDON ( ZAVRŠNI MASTERS) I DA JE VRATIO SAMOPOUZDANJE, A PADOVI SU NEMINOVNI MOŽDA VEĆ U MONAKU. VAJDINO PRISUSTVO U LOŽI JE KLJUČNO JER BEKER NIJE NIŠTA POMOGAO. U BORBI ZA BROJ 1 KLJUČNI ĆE BITI TURNIRI U MADRIDU U IRIMU GDJE NOVAK NE BRANI PUNO BODOVA. MOLIM KOMENTAR POSEBNO ZA POREĐENJE BEKERA I VAJDE!

Ljuba

pre 10 godina

Veliki Novače!
Svaka Tebi čast na velikoj pobedi nad Velikim igračem kao što je Nadal.Želim Ti da još mnogo godina osvajaš turnire i donosiš meni i celom Srpskom narodu radost. Još jednom, neka Ti Gospod Bog podari dug život, sreću i svako dobro.
Ljubauča iz Starog Sela.

Milan

pre 10 godina

Ali onaj prilazni bekhend slajs na Rafin forhend koji nije mogao da pokupi je cisto savrsenstvo. Mnogo je unapredio taj udarac i koristi ga jako inteligentno, ne precesto, ali savrseno pametno.

paka

pre 10 godina

Sasa, odlican komentar! Nemam sta da dodam u strucnom pogledu. Od samog starta je Novak delovao odlucno i apsolutno sve vreme fokusirano, tako da je i pobeda dosla "lakse" nego ocekivano. Cestitke!

Meni ostaje da se radujem sto sam karte za polufinale i finale Roland Garrosa vec obezbedila! E, jos tu da ga dobije, a ja da budem "nazocna" ...pa, nek ide zivot :-)!

Goran

pre 10 godina

Ovo je mogu slobodno da kazem najubedljivija pobeda Novaka nad Nadalom a da je Nadal igrao odlicno a otisao bi i dalje tvrdnjom da je ovo bila najdominantnija pobeda jednog od igraca u njihovim medjusobnim susretima u poslednjih mnogo godina. Ne po konacnom rezultatu nego po situaciji na terenu. Majami se igra na sporijoj podlozi od Indijan Velsa sto se videlo po mnogobrojnim razmenama udaraca a i po cinjenici da je Nadal dosao do finala. Majami svakako moze da znaci jasan signal pred sezonu na sljaci da Novak ima igru za pobedu na Rolan Garosu.

branimirbjelica

pre 10 godina

Divan komentar,kao i uvijek,jedina stvar koju tesko razumijem je da Nole odigra tako superiorno u 3 zadnja mece a da ta superiornost ne bude izrazena i rezultatski mnogo uocljivije,drugi set sinoc bio vrlo blizu 6:1 ili 6:2,ali ipak nije,tako je bilo i u Londonu.Kada igra najbolji Nole i najbolji Nadal treba biti rezultat kao sinoc,forza Nole pozdrav iz Italije svim ljubiteljima tenisa,ciao

Иван

pre 10 godina

Добра запажања Озма, али и неких коментатора. Можда ћемо о овом мечу још причати. Мени Новак делује чак боље него 2011, кад је у оном трансу имао доста среће у појединим мечевима. Кажем, не знам хоће ли ово бити преломна тачка, прерано је говорити о томе, али знам једно: Надал је деловао баш фрустрирано после Ђоковићевих ритерна "у пертле", што у перспективи може Новаку да донесе много лаких поена у њиховим дуелима. Психологија јесте мало прецењена у тенису, али на овом највишем нивоу она заиста много значи, поготово у Надаловом случају. Сва она упорност и стабилност које га красе, долазе баш из уверења да му противник не може ништа ако он игра добро. Да нема слабу тачку. Исконски резон у спорту: имаш физичке предиспозиције, имаш технику, али ако не побеђујеш, и то још ако губиш на исти начин, неминовно је да психички почнеш да сумњаш у своје способности. Надалу нико никада није пружио разлог за те сумње, нико никада раније није имао тај ударац после којег он постаје фактички немоћан, пре овог Новаковог ритерна тик под ноге синоћ у Мајамију. Много је битан први наредни меч на шљаци, јер појави ли се опет овакав Ђоковић, мислим да ћемо у будућности гледати много краће мечеве, односно Надала који се много брже предаје, барем у таквим поенима. Што ће и Новака подићи, онолико колико ће њега спустити. Сетимо се, и Федерер је до 2007. деловао без мане.
Одлично запажање Великог Штрумфа: дубоке али не јаке лопте лек су против Марија и Надала, не и против Федерера.

NO1E

pre 10 godina

ORDINACIJA: Dr Novak Djokovic
PACIJENT: Rafael Nadal
DIJAGNOZA: Teniska groznica
NACIN LECENJA: Oprasivanje forhendima i behendima tipa kvalitetnim uz preporucenu setnju po celom terenu. :D :D
IDEMO BREEE!!!

Александар

pre 10 godina

Неки коментатори су већ добро приметили да је Новак ударао дубоке, али мекше лопте, што је Рафи одузимало могућност да се храни њиховом брзином и враћа спектакуларним контрама како често уме. Међутим, чини ми се да се појавила још једна новина у Новаковој игри: више форхенда са више топспина, који иду знатно више изнад мреже. Нису, наравно, надаловски, али су доста "безбеднији" од ранијих равних Новакових удараца. Чини се да због тога мање Новакових форхенда завршило у мрежи, а деловало је и као тактичко изненађење. Да ли је још неко, укључујући и аутора ове одличне анализе, видео то исто? Поздрав...

Nesa

pre 10 godina

Meni je već prvi poen u meču bitan, iz ove perspektive, kao najava onoga što je sledilo. Sadržao je u sebi i pozitivne i negativne elemente igre i jednog i drugog igrača.

Elem, Novak je dobio jednu kraću loptu, ušao u teren i napao forhendom - to je bila situacija za viner. Kao što je to vrlo često slučaj kad Novak napada forhendom (bar je takav moj utisak), Nadal ga je pročitao i (ovoga puta) ostao u ad-courtu. Nole ga je "pogodio" u forhend, ali je Rafa odigrao loše, možda zbog siline Novakovog udarca, ne znam. Bojim se da na šljaci ne bi pogrešio. Mislim da je već tad moglo da se nasluti da je Đoković odlučniji i nekako fokusiraniji. Takođe mislim da Nole ima još prostora da igra bolje, iako je ovaj meč odigrao fenomenalno delovalo je da tu ima još rezerve.

Jedva čekam sezonu na šljaci.

veliki strumf

pre 10 godina

Da dodam: Nole je tokom meca delovao toliko samouvereno da je neke udarce igrao potpuno nonsalantno, kao da je znao da mu Rafa ne moze nista. Mnogi udarci imali su samo dubinu, ne i jacinu, i to je izludjivalo Rafu jer ga je izbacivalo iz njegove komforne zone. On voli da igra iz trka, iz kontre, a ne kad mu se salju meke, ali veoma duboke lopte po sredini. Iz tih pozicija ne moze da nadje uglove (slicno je sa Marejem, koji takve lopte cesto gresi, a potpuno razlicito sa Federerom, koji se takvim loptama hrani). U celom mecu bilo je svega 2-3 "nadalovskih" poena, Nole mu je tako dobro parirao na udarce iz forhenda, da je taj udarac bio potpuno bezopasan. A iz bekhenda Rafa ne moze naskoditi Noletu.

Zoran D Nikolić

pre 10 godina

Kao reklama za "Bakin kolač": Liči... Liči na nivo igre iz 2011. godine... S tim, što mi se čini da je bekhend postao još ubitačniji, sa dodatnom čvrstinom u igri... Ali, moglo se sve to naslutiti i posle Indian Wellsa... Novak je tamo igrao vrlo promenljivo, ali je iza svega postojala, u ključnim trenucima, mentalna snaga šampiona. Ne bih se upuštao u detalje i finese, već bih se složio da su Rafa i Federer učinili od Novaka ovakvog "zver" igrača. Sećam se da je u dužem periodu, kada se nije pomerao sa 3-ćeg mesta rang liste Novak govorio da se rodio u loše vreme, jer je redovno gubio od ove dvojice. No, tada je bio mladji i ubedjen sam da je danas obojici zahvalan, što su ga naterali da ovoliko usavrši igru. Sada sigurno shvata da se rodio u pravo vreme, jer su mu oni bili uzor, koji je sada i dostigao i prestigao... Mislim da definitvno nema dileme da je Novak neuporedivo bolji na betonu od drugih, a pre svega Nadala, nego što je sada Nadal to na šljaci. Zadnji mečevi na šljaci su samo jezičkom vage odredjivali pobedu na Nadalovu stranu, a ako se setimo prošlogodišnjeg Monte Karla, to je bila demonstracija Novakove sile. Da li sam u pravu ili grešim pokazaće nardna dva meseca...

Citalac

pre 10 godina

Kao i uvek G. Ozmo ima detaljnu analizu koja nas vodi u kriticnim momentima koji vode jedan teniser do pobede. Svaka vam cast na tekst i tome se zahvalujem sto opsirnije mogu sagledati bitni poeni.

Lik

pre 10 godina

Ko malo dublje razmišlja shvatiće da jedini igrač koji može da povoljno utiče na Novakovu igru u stvari jeste Federer.
Rafa jeste odličan igrač ali njegov stil igre je "terminatorski" dok Fed pre svega igra glavom. Tu Novak uvek ima šta da nauči i posle Feda on će za dugo vremena biti jedini koji će u sebi imati spoj novog tenisa: pamet pre svega pa snagu.
Ne smemo zaboraviti da je tenis pre svega igra i ne bi trebalo tu da budemo ostrašćeni ali nije nam ni zameriti, Novak je jedini iz našeg naroda koji je u svetskom vrhu i svi znaju za njega. Ponikao iz pepela ove jadne zemlje i isključivo svojom voljom i porodicom iza sebe postigao to što jeste.
Posle svih poniženja i patnji koje smo doživeli upravo njega doživljavamo kao moćnog heroja koji će nas osvetiti, preko njega vidimo da ipak nismo bezvredni i da možemo samo ako hoćemo.

Rene

pre 10 godina

Sjajna analiza kaoi uvek. Nole je imao odličnu slekciju udaraca ceo meč. Po meni jedina istinska greška u celom meču je upravo onaj udarac u drugom setu na brejk loptu koji je i gospodin Ozmo opisao. Oba smeča su ipak bila dosta teška ( jedan sa bazne linije, drugi sa skokom unazad ). Nadam se, kao i mnogi, da je ovo dobar znak pred sezonu šljake.
Očito je da je Novaka psihološki uzdrmao poraz na AO od Vavrinke, potom poraz od Federera. S toga je zanimljiv onaj uzdah olakšanja kad je pobedio na IW. Čekamo Monte Karlo i odgovor Rafe. Pozdrav svima.

dejavu

pre 10 godina

Kad god je dolazilo do nekih turbulencija u njegovom bliskom okruženju,dolazilo je i do promena u igri i rezultatima,počevši od povremenih manjih sukoba sa ocem,preko smrti dede i Jelene Genčić,pa do zasićenja Vajde tenisom.
Beker je tu neko ko se našao u nezgodnom trenutku,i on sam po sebi ne može da snosi odgovornost za ovogodišnja izdanja do američke turneje.
Novak već duže vreme,u teniskom smislu nema ozbiljnih mana,i iako je pravio pomake u pojedinim segmentima,u samoj igri već par godina nije suština.
Nole mora da pokuša da konačno odraste,sazri i stekne osećaj samostalnosti na terenu.
Izuzev Nadala,od koga se ujak Toni od malena ne odvaja i neće se odvajati do kraja karijere,i Đokovića, nijedan drugi veliki svetski teniser nije ni blizu bio toliko vezan za svoj boks i najbliže okruženje.
I tu je ključ cele zagonetke oko promena u igri Novaka Đokovića.
Onda kada u boksu ne bude bilo bitno ko sedi,za njega samo nebo ostaje granica.

VLADIMIR

pre 10 godina

Postovani Sasa, nemam ni jedno pitanje niti primedbu, kao i uvek Vas komentar je vrlo precizan,sveobuhvatan i sto je najvaznije vrlo tacan. dakle 100% se slazem sa Vama. Zelim samo ponoviti da sam pre nekog vremena u svom komentaru i predvideo ovakav razvoj dogadjaja, a u nastavku sam predvideo da ce Novak osvojiti sve turnire na sljaci uklucujuci i RG. Eventualno sa jednim manjim kiksom, ali ne na RG. Jos cvrsce sad stojim u tom svom ubedjenju I TO ZBOG NOVAKOVE IGRE.

Goran S.

pre 10 godina

Nakon prva dva gema meca drugar mi je rekao da Nole gubi mec, da je Nadal pun energije i vrlo agresivan od starta meca, dok mu Nole deluje suprotno.
Istina tako je delovalo, medjutim ja mu na to odgovorim da mec Nole dobija i to ubedljivo i pojasnim mu moje vidjenje:
Nadal je u mec usao zagrejan i to je njegov izbor taktike, da od starta krene agresivno, te 2011 cinio je suprotno i Nole bi cesto mec pocinjao sa 3:0 u gemovima. Zato mislim da je Nole prozreo Nadalovu taktiku i krenuo sa laganim pojacavanja tempa i videces da ce od sredine seta poceti da melje Nadala.
Iza Nadalove agrsivnosti krije se nesigurnost i strah, odrazice na njegovu igru nakon prvog Noletovog ekstra udarca-vinera.
Od prilike sve se tako i desilo,istina ovo je vise bila moja zelja nego predvidjanje, s tim sto sam i iznasao neke logicne argumente za moje tvrdnje a sve u cilju pozitine energije i dobrog ambijenta.

Nadal je izjavio da je Nole igrao fantasticno da je imao utisak kao da mu ne mora slati suvise precizne lopte da bi dobijao poene protiv njega.
Ova Nadalova izjava me je odusevila jer u njoj je toliko iskrenosti i namere da svetu priblizi koliko je Nole bio dobar
Mislim da je Nadal fasciniran Novakom i njegovom igrom.
Najmanje sto mogu je da Nadalu uzvratim takodje jednim priznanjem:
Kada je Nadalu dan, a bilo ih je i u mecu sa Noletom, u stnju je odigrati poen sa cudesnim potezima kakve je samo on u stanju izvesti i kada je i sam Nole bivao u neverici i ostajao zatecen.

ams

pre 10 godina

Odlicna analiza, kao i uvek. Mislim da je potrebno istaci da je Novak sve bolji na mrezi, definitivno je i u ovom mecu potvrdio napredak u tom segmentu igre.
Uzgred, zao mi je sto se Sasa nije osvrnuo na dva Novakova slajsa tokom meca, posebno prvi, koji je definitivno jedan od najlepsih i najboljih udaraca koje je izveo tokom citavog turnira, a iskreno, smatram i vise od toga.

Ratko

pre 10 godina

Vrlo dobra igra Novaka a ko kaze da je Rafa malo lose odigrao taj pojma nema. To za nas sa strane ili potpunim neznalcima izgleda lako a udarci su hirurski precizni, jaki, sa puno spina koje samo jedan drugom uspevaju to da vracaju. Novak je pobedio sa po brejkom u oba seta sto govori da je bilo sve samo ne "lako"! Neverovatno koliko Rafi malo fali da dobije Novaka na tvrdoj podlozi, cak i kad to uspe mora da odigra besprekorno a da Nole ima los dan. Situacija je preslikana na sljaci gde Noletu uvek malo fali da pobedi Nadala. Kada su igrali Federer i Nadala na sljaci to je bilo dranje dok je na betonu bio egal. Ovde je sasvim druga stvar u pitanju i na bilo kojoj podlozi je neizvesno i tesko za gledanje. Njih dvojica igrali su u finalima svih GS turnira, u finalima svih mastersa sem Sangaja, igrali su na OI u polufinalu, igrali su finale u zavrsnom mastersu, igrali su jedan od najduzih i najbolji mec u finalu mastersa i najduzi mec u finalu GS. Odigrali su najvise meceva u Open eri od 1970 i ko zna gde im je kraj. Zlatnim slovima ce njihovi rekordi biti ispisani i procice mnogo vremena i generacija dok se ne pojave druga dvojica. Jedva cekam sezonu na sljaci i njihove meceve tu je blagi favorit naravno Rafa. I vecna lista Teniskog Grand Prixa ili Mastersa Nadal 26, Lendl 22, Federer 21, Mekenro 19, Djokovic i Konors po 18, Agasi 17. U lepo drustvo se Novak ususkao.

DeDa

pre 10 godina

Videlo se od pocetka da su Noletove lopte duboke i da je nadal daleko od linije i da moze samo da se brani,Tu je samo pitanje vremena kada ce da izgubi poen.Jos kad je Nole sredinom prvog seta shvatio da pored dubine moze da doda i malo snage u udarce tu je bio kraj.Samopouzdanje je raslo kod Noleta iz gema u gem dok se Rafa nasao u cudu sta da radi-Nemoze da napada, i ako pokusa promasi ili dobije jos bolji odgovor.Jos jedna stvar je bila jako vazna Nole je servirao mozda bolje nego ikada i prvi i drugi servis, a rafi nije isao prvi servis ,a nole mu je jako dobro napadao drugi tako da se kod nadala uvukla jos veca nervoza kod servisa .

Petar.S

pre 10 godina

Mene je pomalo igrom i rešenošću ovo Finale podsetilo na Finale Monte Karla 2013. Prosto Novak je bio odlučan i istrajan i to se videlo po sigurnim udarcima. U stvari najbolje je objasnio upravo Nadal sve, da kad Novak igra svoju igru gotovo da je nemoguće da ga dobijete, treba vam sreće više nego znanja.
Sad kreće sezona na šljaci, važni Mastersi u MK, Madridu i Rimu, i naravno možda i glavni cilj Novaka pored povratka na 1 mesto,French Open Roland Garros! Mislim da upravo RG može da odluči o tome ko će završiti sezonu kao broj 1. Naravno, bitni su i Mastersi i ostali GS, ali ako Novak bude uspeo najzad da kompletira sve GS i osvoji taj 7 dugo očekivani, to će opet zavariti Novaka na tron siguran najmanje još 100 nedelja, ponovo, jer to mu je rak rana koju ako izleči dobiće vanzemaljsko samopouzdanje i volju da opet bude kralj belog sporta!
Naravno, videćemo pre RG kako će se snaći u MK, Madridu i Rimu.
Srećno Nole, mada tebi sreća i ne treba kada igraš onako kako umeš!

Wolfgang O.

pre 10 godina

Tradicionalno sjajan komentar, posle koga samo ostaje da se pridruzimo cestitkama. :) Ovo je stvarno bio sjajan Novak, a najvise od svega hrabri postepenost poboljsanja njegove igre poslednjih meseci. Nije to samo bljesak na trenutak, vec ocigledno nesto vise...

Rado

pre 10 godina

Kako dobri komentari prave izuzetnu razliku izmedju pojedinih portala(?)
Komentari (Tenis) na portalu (BLIC)naspram komentara (Saša Ozmo) (B92) izgledaju kao pocetnik-amater... ili kao da priuceni kuvar pise komentare o sportu koji kao da se odvija na pijaci, a ne na nekoj svetski prestiznjoj areni. Stvarno majstorki i originalan pristup Saša Ozmo .... plata je mala koju primas verovatno za taj kvalitet koji nam nudis. Hvala.

Bobin as broj šes'...

pre 10 godina

Mnogo sam mator! Gledam tenis jos od Conorsa sa onom Wilson T-2000 gvožđurijom, sa žicama od majmunskih creva!
Inteligentnijeg igrača od našeg Novaka nisam video!

aleksa

pre 10 godina

Gospodin Ozmo je u pravu, nikad pre nisam video takvog bezidejnog Nadala koji se vuce po terenu ne bi li nasao resenje, ali Nole je bio savrsen i tu resenje nije mogao da nadje. Da se brani ne moze Nole bi to odmah iskoristio, da napada iz cudnog razloga ne sme, a i kad napadne uglavnom pogresi. Mozda preterujem ali izgleda da je danas kada je igrao sa Novakom Nadal produzio onaj deo sa gacama(ako me kapirate)

Mirko

pre 10 godina

Sasa,jos jednom odlicno vidjenje meca,slazem se sa svim napisanim.Sta dodati?Mozda to da je Nadal ocekivao veliku agresivnost (a onda i veci broj gresaka) kod Novaka,a kod Novaka potpuna smirenost.Kao da je otisao u park da se proseta.Otupio je mogucnost agresivne borbe,borba se nije rasplamsala i Novak je u jednoj sigurnoj i uspavljujucoj atmosferi savladao Nadala.Rafa nije imao odgovor za precizne i duboke lopte Noleta.Vec posle uvodnih 4-5 gemova videlo se i po izrazu lica i po govoru tela da Nadal ne veruje da ce uspeti promeniti tok meca.Sa druge strane Novak samouveren,kao stena,svakim pokretom jasno je stavljao Nadalu do znanja "Danas nema nista od tvoje eventualne pobede.Danas ne dam".

veliki strumf

pre 10 godina

O nekim aspektima koje Sasa komentarise vec sam pisao tokom meca, narocito o forsiranju forhenda, sto je ustvari i bilo presudno da se dobije mec. Takodje, gledajuci Rafine konferencije pre meca, videlo se da je uplasen, da nema vere u sebe da ce dobiti Novaka - izjavljivao je da je Novak najgori protivnik protiv koga se moze igrati u Majamiju. No, to je Rafin problem. Za Noleta je bitno da ide korak po korak, i da na talasu ove dve titule gazi i na sljaci. Ne sme vise da daje izjave kao sto je to radio prethodne 2 godine, da mu je glavni cilj Roland Gaross. To ga je sputavalo, nametnuo je sam sebi neverovatan pritisak i zato je i doslo do one dekoncentracije i neca u 5. setu, kada je mec gotovo bio dobijen. Posledica poraza na RG su i porazi na W i US. Sada takvih izjava nema, sto je mnogo mudrije. Ne sumnjam da ce Nole uzeti RG ove godine: usao je Rafi u glavu, podigao je nivo igre, na sljaci je sve bolji i bolji iz godine u godinu, a i svake godine na RG je sve blizi pobedi nad Rafom, i po logici stvari ona ce uslediti ove godine.

Vajdimir Marjanović

pre 10 godina

Analiza je odlična. Novak je sinoc, prije svega, igrao sa samopouzdanjem. Sampionskim. Kad je vidio da su mu udarci na mjestu, sa dvije tri varijacije je prekontrolisao Rafino kretanje i dubinu povratnih udaraca, u tom momentu mu je bilo jasno da dobija mec ako ostane fokusiran. Do kraja nije spustao nivo. U tome je razlika sa Indian Velsom, tamo se trazio kroz mec i uspio da se nadje, sinoc je izasao naspanovan, ostalo je bilo uzivanje. Vrlo sam mu zahvalan na tome.

Aladdin Sane

pre 10 godina

Djokovic je zaista fenomenalno igrao. Ne znam da li bi rekao da igra kao 2011., nisam bas siguran u to, ali je u svakom slucaju ovaj mec jedan od najboljih u zadnjih godinu dana. Servis mu nije atomska bomba kao kod Raonica, Isnera itd., koji idu samo na snagu, ali je uprkos tome vrlo efektivan, jer ima mnogo varijanti i cesto mu uspeva cak i drugim servisom da izbaci protivnika iz terena. Ali stvar koja je po meni najbitnija i nadam da ce to ostati tako su "unforced errors", jer ih Nole skoro nije pravio i to je kljuc pobede. To sam i rekao kad je gubio od Nadala, Federera itd. Djokovic je, kad igra protiv Nadala, po meni uvek bolji igrac, ali on sam odlucuje o tome kako ce da se zavrsi mec, a to zavisi od neiznudjenih gresaka. To jeste jedna stvar koja mec podseca na 2011.
Nadajmo se da ce tako da nastavi i konacno uzeti Rolan Garos.

konfučije

pre 10 godina

Kako za Novaka, tako i za nas koji pratimo ovog sjajnog sportistu, ova pobeda je stigla kao veliko olakšanje. Novak je poslao jasnu poruku da ga se ne može pobediti kad on igra svoj tenis blizu vrhunca. Tada se pita usključivo on. E sad, hoće li i do kad će trajati Šljaka dolazi i tu je Nadal gazda bez obzira na okolnosti. Novak stremi ka tituli u Parizu i do sada ga je taj cilj umeo blokirati da ne pruži dovoljno da bi osvojio RG. Madrid i Rim su usputne stanice i mislim da ne bi trebao do maksimuma da zapinje tamo...ipak on najbolje zna. A šta nam je spremio za šljaku videćemo ubrzo u kneževini. Ako bude igrao kao sinoć ostali mogu da se nadaju samo epizodnim ulogama.

Srb BR

pre 10 godina

Odlicna analiza. I sto je najvaznije...da nam Nole nastavi ovako briljirati, pa da uzmemo i taj RG i prvo mjesto pa da svijet vidi sta je docek i zurka..:)

Ћезо рца

pre 10 godina

Браво, Новаче! Идемо даље. Само гази редом. Мислим да ће ово бити твоја најуспешнија сезона до сада. Жив нам и здрав био.

Novosadjanin

pre 10 godina

Pohvala za autora, kao i uvek napisao je vrhunski članak i mnogo znači nekome ko možda ne doživljava tenis tako profesionalno, a opet ga zanima više od pukog gledanja. Hvala!

realno

pre 10 godina

djokovic samo kad bi mentalno uspeo da izbaci iz glave "igram sa Nadalom" i da se opusti - u buducnosti bi ga razbijao kao beba zvecku. Tezi protivnik danas je Vavrinka kad je u formi nego nadal.

Bobin as broj šes'...

pre 10 godina

Mnogo sam mator! Gledam tenis jos od Conorsa sa onom Wilson T-2000 gvožđurijom, sa žicama od majmunskih creva!
Inteligentnijeg igrača od našeg Novaka nisam video!

Vajdimir Marjanović

pre 10 godina

Analiza je odlična. Novak je sinoc, prije svega, igrao sa samopouzdanjem. Sampionskim. Kad je vidio da su mu udarci na mjestu, sa dvije tri varijacije je prekontrolisao Rafino kretanje i dubinu povratnih udaraca, u tom momentu mu je bilo jasno da dobija mec ako ostane fokusiran. Do kraja nije spustao nivo. U tome je razlika sa Indian Velsom, tamo se trazio kroz mec i uspio da se nadje, sinoc je izasao naspanovan, ostalo je bilo uzivanje. Vrlo sam mu zahvalan na tome.

konfučije

pre 10 godina

Kako za Novaka, tako i za nas koji pratimo ovog sjajnog sportistu, ova pobeda je stigla kao veliko olakšanje. Novak je poslao jasnu poruku da ga se ne može pobediti kad on igra svoj tenis blizu vrhunca. Tada se pita usključivo on. E sad, hoće li i do kad će trajati Šljaka dolazi i tu je Nadal gazda bez obzira na okolnosti. Novak stremi ka tituli u Parizu i do sada ga je taj cilj umeo blokirati da ne pruži dovoljno da bi osvojio RG. Madrid i Rim su usputne stanice i mislim da ne bi trebao do maksimuma da zapinje tamo...ipak on najbolje zna. A šta nam je spremio za šljaku videćemo ubrzo u kneževini. Ako bude igrao kao sinoć ostali mogu da se nadaju samo epizodnim ulogama.

Rado

pre 10 godina

Kako dobri komentari prave izuzetnu razliku izmedju pojedinih portala(?)
Komentari (Tenis) na portalu (BLIC)naspram komentara (Saša Ozmo) (B92) izgledaju kao pocetnik-amater... ili kao da priuceni kuvar pise komentare o sportu koji kao da se odvija na pijaci, a ne na nekoj svetski prestiznjoj areni. Stvarno majstorki i originalan pristup Saša Ozmo .... plata je mala koju primas verovatno za taj kvalitet koji nam nudis. Hvala.

Wolfgang O.

pre 10 godina

Tradicionalno sjajan komentar, posle koga samo ostaje da se pridruzimo cestitkama. :) Ovo je stvarno bio sjajan Novak, a najvise od svega hrabri postepenost poboljsanja njegove igre poslednjih meseci. Nije to samo bljesak na trenutak, vec ocigledno nesto vise...

Novosadjanin

pre 10 godina

Pohvala za autora, kao i uvek napisao je vrhunski članak i mnogo znači nekome ko možda ne doživljava tenis tako profesionalno, a opet ga zanima više od pukog gledanja. Hvala!

Aladdin Sane

pre 10 godina

Djokovic je zaista fenomenalno igrao. Ne znam da li bi rekao da igra kao 2011., nisam bas siguran u to, ali je u svakom slucaju ovaj mec jedan od najboljih u zadnjih godinu dana. Servis mu nije atomska bomba kao kod Raonica, Isnera itd., koji idu samo na snagu, ali je uprkos tome vrlo efektivan, jer ima mnogo varijanti i cesto mu uspeva cak i drugim servisom da izbaci protivnika iz terena. Ali stvar koja je po meni najbitnija i nadam da ce to ostati tako su "unforced errors", jer ih Nole skoro nije pravio i to je kljuc pobede. To sam i rekao kad je gubio od Nadala, Federera itd. Djokovic je, kad igra protiv Nadala, po meni uvek bolji igrac, ali on sam odlucuje o tome kako ce da se zavrsi mec, a to zavisi od neiznudjenih gresaka. To jeste jedna stvar koja mec podseca na 2011.
Nadajmo se da ce tako da nastavi i konacno uzeti Rolan Garos.

veliki strumf

pre 10 godina

O nekim aspektima koje Sasa komentarise vec sam pisao tokom meca, narocito o forsiranju forhenda, sto je ustvari i bilo presudno da se dobije mec. Takodje, gledajuci Rafine konferencije pre meca, videlo se da je uplasen, da nema vere u sebe da ce dobiti Novaka - izjavljivao je da je Novak najgori protivnik protiv koga se moze igrati u Majamiju. No, to je Rafin problem. Za Noleta je bitno da ide korak po korak, i da na talasu ove dve titule gazi i na sljaci. Ne sme vise da daje izjave kao sto je to radio prethodne 2 godine, da mu je glavni cilj Roland Gaross. To ga je sputavalo, nametnuo je sam sebi neverovatan pritisak i zato je i doslo do one dekoncentracije i neca u 5. setu, kada je mec gotovo bio dobijen. Posledica poraza na RG su i porazi na W i US. Sada takvih izjava nema, sto je mnogo mudrije. Ne sumnjam da ce Nole uzeti RG ove godine: usao je Rafi u glavu, podigao je nivo igre, na sljaci je sve bolji i bolji iz godine u godinu, a i svake godine na RG je sve blizi pobedi nad Rafom, i po logici stvari ona ce uslediti ove godine.

volim fudbal i rado ga se secam

pre 10 godina

Pratim tenis od vremana Borga, Mekenroa, Lendla,...gledao sam razne, vrhunske meceve, ali ovakav jos nisam. Ne bih da se bavim teniskom terminologijom, ali posle meca sam razmisljao sta nije valjalo kod Novaka I nisam nasao odgovor. Cini mi se da sta isplanira u momentu to I ostvari, svaki poen , udarac, mesto gde ce loptica zavrsiti na terenu,savrseno. Sa ovakvom igrom, odnosom prema sebi, publici, sportu, on je dostigao vrhunac. Dalje nema.

Mirko

pre 10 godina

Sasa,jos jednom odlicno vidjenje meca,slazem se sa svim napisanim.Sta dodati?Mozda to da je Nadal ocekivao veliku agresivnost (a onda i veci broj gresaka) kod Novaka,a kod Novaka potpuna smirenost.Kao da je otisao u park da se proseta.Otupio je mogucnost agresivne borbe,borba se nije rasplamsala i Novak je u jednoj sigurnoj i uspavljujucoj atmosferi savladao Nadala.Rafa nije imao odgovor za precizne i duboke lopte Noleta.Vec posle uvodnih 4-5 gemova videlo se i po izrazu lica i po govoru tela da Nadal ne veruje da ce uspeti promeniti tok meca.Sa druge strane Novak samouveren,kao stena,svakim pokretom jasno je stavljao Nadalu do znanja "Danas nema nista od tvoje eventualne pobede.Danas ne dam".

Ratko

pre 10 godina

Vrlo dobra igra Novaka a ko kaze da je Rafa malo lose odigrao taj pojma nema. To za nas sa strane ili potpunim neznalcima izgleda lako a udarci su hirurski precizni, jaki, sa puno spina koje samo jedan drugom uspevaju to da vracaju. Novak je pobedio sa po brejkom u oba seta sto govori da je bilo sve samo ne "lako"! Neverovatno koliko Rafi malo fali da dobije Novaka na tvrdoj podlozi, cak i kad to uspe mora da odigra besprekorno a da Nole ima los dan. Situacija je preslikana na sljaci gde Noletu uvek malo fali da pobedi Nadala. Kada su igrali Federer i Nadala na sljaci to je bilo dranje dok je na betonu bio egal. Ovde je sasvim druga stvar u pitanju i na bilo kojoj podlozi je neizvesno i tesko za gledanje. Njih dvojica igrali su u finalima svih GS turnira, u finalima svih mastersa sem Sangaja, igrali su na OI u polufinalu, igrali su finale u zavrsnom mastersu, igrali su jedan od najduzih i najbolji mec u finalu mastersa i najduzi mec u finalu GS. Odigrali su najvise meceva u Open eri od 1970 i ko zna gde im je kraj. Zlatnim slovima ce njihovi rekordi biti ispisani i procice mnogo vremena i generacija dok se ne pojave druga dvojica. Jedva cekam sezonu na sljaci i njihove meceve tu je blagi favorit naravno Rafa. I vecna lista Teniskog Grand Prixa ili Mastersa Nadal 26, Lendl 22, Federer 21, Mekenro 19, Djokovic i Konors po 18, Agasi 17. U lepo drustvo se Novak ususkao.

veliki strumf

pre 10 godina

Da dodam: Nole je tokom meca delovao toliko samouvereno da je neke udarce igrao potpuno nonsalantno, kao da je znao da mu Rafa ne moze nista. Mnogi udarci imali su samo dubinu, ne i jacinu, i to je izludjivalo Rafu jer ga je izbacivalo iz njegove komforne zone. On voli da igra iz trka, iz kontre, a ne kad mu se salju meke, ali veoma duboke lopte po sredini. Iz tih pozicija ne moze da nadje uglove (slicno je sa Marejem, koji takve lopte cesto gresi, a potpuno razlicito sa Federerom, koji se takvim loptama hrani). U celom mecu bilo je svega 2-3 "nadalovskih" poena, Nole mu je tako dobro parirao na udarce iz forhenda, da je taj udarac bio potpuno bezopasan. A iz bekhenda Rafa ne moze naskoditi Noletu.

Lik

pre 10 godina

Ko malo dublje razmišlja shvatiće da jedini igrač koji može da povoljno utiče na Novakovu igru u stvari jeste Federer.
Rafa jeste odličan igrač ali njegov stil igre je "terminatorski" dok Fed pre svega igra glavom. Tu Novak uvek ima šta da nauči i posle Feda on će za dugo vremena biti jedini koji će u sebi imati spoj novog tenisa: pamet pre svega pa snagu.
Ne smemo zaboraviti da je tenis pre svega igra i ne bi trebalo tu da budemo ostrašćeni ali nije nam ni zameriti, Novak je jedini iz našeg naroda koji je u svetskom vrhu i svi znaju za njega. Ponikao iz pepela ove jadne zemlje i isključivo svojom voljom i porodicom iza sebe postigao to što jeste.
Posle svih poniženja i patnji koje smo doživeli upravo njega doživljavamo kao moćnog heroja koji će nas osvetiti, preko njega vidimo da ipak nismo bezvredni i da možemo samo ako hoćemo.

Srb BR

pre 10 godina

Odlicna analiza. I sto je najvaznije...da nam Nole nastavi ovako briljirati, pa da uzmemo i taj RG i prvo mjesto pa da svijet vidi sta je docek i zurka..:)

Ljuba

pre 10 godina

Veliki Novače!
Svaka Tebi čast na velikoj pobedi nad Velikim igračem kao što je Nadal.Želim Ti da još mnogo godina osvajaš turnire i donosiš meni i celom Srpskom narodu radost. Još jednom, neka Ti Gospod Bog podari dug život, sreću i svako dobro.
Ljubauča iz Starog Sela.

NO1E

pre 10 godina

ORDINACIJA: Dr Novak Djokovic
PACIJENT: Rafael Nadal
DIJAGNOZA: Teniska groznica
NACIN LECENJA: Oprasivanje forhendima i behendima tipa kvalitetnim uz preporucenu setnju po celom terenu. :D :D
IDEMO BREEE!!!

Vaše ime

pre 10 godina

Pitanje je koje su granice Novaka Đokovića do kraja karijere?
Skoro u emisiji kod I.Ivanovića rekao je da su mu Slemovi prioritet, što navodi da on želi da bude najbolji svih vremena. To je naravno normalno jer je toliko puta pobedio''najbolje'' Nadala i Federera, ali tako talentovan, vredan, uporan i kompletan teniser kao Novak imao je nesreću da njegovo vreme bude u eri ove dvojice i uopšte u eri kada je najteže osvojiti Masters ili GS.
Veliki igrači, Mari, Nadal, Wawrenka, Delpo, Federer, ... Pa onda jako talentovani teniseri koji su uvek nezgodni, Tsonga, Gaske, Monfis, Berdih, Dolgopolov, Ferer, Nišikori,... pa mlade nade Dimitrov, Raonić, i td; u toj konkurenciji svaki pehar je neverovatan uspeh!
Nadal vodi u međusbnom skoru, ali čim je Novak stekao iskustvo, rešio se alergija i zaigrao onako kako ume oni su egal, jednaki su, ne možete iskreno reći da je jedan bolji od drugoga. Jeste Nadal uspešniji za sad, ali da li je on bolji teniser od Novaka? Nije naravno, to će vam prvo reći sam Nadal.
Španac je kralj šljake, Nole betona, jedan je kralj Rolan Garosa, drugi Australije! Ko je kompletniji i to je diskutabilno, ali nikada neću priznati da su Nadal ili Federer bolji teniser od Novaka. To je klinačko razmišljanje.
Pre ću se složiti da je Lod Lejver bolji, ili Mekinro, ali ova dvojice NE!. Pozdrav za ljubitelje belog sporta.

aleksa

pre 10 godina

Gospodin Ozmo je u pravu, nikad pre nisam video takvog bezidejnog Nadala koji se vuce po terenu ne bi li nasao resenje, ali Nole je bio savrsen i tu resenje nije mogao da nadje. Da se brani ne moze Nole bi to odmah iskoristio, da napada iz cudnog razloga ne sme, a i kad napadne uglavnom pogresi. Mozda preterujem ali izgleda da je danas kada je igrao sa Novakom Nadal produzio onaj deo sa gacama(ako me kapirate)

vojvodjanin

pre 10 godina

Ako postoji SAVRŠENSTVO,kao pojam,onda je to upravo Noletov sinoćni meč! Zamolio bih sve Noletove mrzoljubce i negativce da utihnu i ucute,ali ZAUVEK!!!

DeDa

pre 10 godina

Videlo se od pocetka da su Noletove lopte duboke i da je nadal daleko od linije i da moze samo da se brani,Tu je samo pitanje vremena kada ce da izgubi poen.Jos kad je Nole sredinom prvog seta shvatio da pored dubine moze da doda i malo snage u udarce tu je bio kraj.Samopouzdanje je raslo kod Noleta iz gema u gem dok se Rafa nasao u cudu sta da radi-Nemoze da napada, i ako pokusa promasi ili dobije jos bolji odgovor.Jos jedna stvar je bila jako vazna Nole je servirao mozda bolje nego ikada i prvi i drugi servis, a rafi nije isao prvi servis ,a nole mu je jako dobro napadao drugi tako da se kod nadala uvukla jos veca nervoza kod servisa .

BG

pre 10 godina

Obracam se svim "poznavaocima" tenisa koji sada zasluzeno hvale Novaka a koji su ga toliko kritikovali posle poraza od Vavrenke na AO, predvidjali mu vrtoglavi pad karijere, analizirali i "strucno" komentarisali svaki njegov potez i promasaj, davali mu savete...da sledeci put dobro razmisle pre nego sto bilo sta napisu. U sportu su kao i u zivotu normalni usponi i padovi i bice ih jos i u Noletovoj karijeri. Nebi ni valjalo da je drugacije jer covek nije kompletan ako je samo "masina" bez emocija i ako osim posla kojim se bavi nema nikakva druga interesovanja. Bitna je sustina a to je da je Novak VRHUNSKI teniser sa jos mnogo potencijala, radi na sebi, uporan je i bori se. Mi koji volimo tenis treba da ga podrzimo i kada pomedjuje i kada gubi. Uzivacemo mi jos dugo u njegovim mecevima. Srecno Nole!

Иван

pre 10 godina

Добра запажања Озма, али и неких коментатора. Можда ћемо о овом мечу још причати. Мени Новак делује чак боље него 2011, кад је у оном трансу имао доста среће у појединим мечевима. Кажем, не знам хоће ли ово бити преломна тачка, прерано је говорити о томе, али знам једно: Надал је деловао баш фрустрирано после Ђоковићевих ритерна "у пертле", што у перспективи може Новаку да донесе много лаких поена у њиховим дуелима. Психологија јесте мало прецењена у тенису, али на овом највишем нивоу она заиста много значи, поготово у Надаловом случају. Сва она упорност и стабилност које га красе, долазе баш из уверења да му противник не може ништа ако он игра добро. Да нема слабу тачку. Исконски резон у спорту: имаш физичке предиспозиције, имаш технику, али ако не побеђујеш, и то још ако губиш на исти начин, неминовно је да психички почнеш да сумњаш у своје способности. Надалу нико никада није пружио разлог за те сумње, нико никада раније није имао тај ударац после којег он постаје фактички немоћан, пре овог Новаковог ритерна тик под ноге синоћ у Мајамију. Много је битан први наредни меч на шљаци, јер појави ли се опет овакав Ђоковић, мислим да ћемо у будућности гледати много краће мечеве, односно Надала који се много брже предаје, барем у таквим поенима. Што ће и Новака подићи, онолико колико ће њега спустити. Сетимо се, и Федерер је до 2007. деловао без мане.
Одлично запажање Великог Штрумфа: дубоке али не јаке лопте лек су против Марија и Надала, не и против Федерера.

Ћезо рца

pre 10 godina

Браво, Новаче! Идемо даље. Само гази редом. Мислим да ће ово бити твоја најуспешнија сезона до сада. Жив нам и здрав био.

Rene

pre 10 godina

Sjajna analiza kaoi uvek. Nole je imao odličnu slekciju udaraca ceo meč. Po meni jedina istinska greška u celom meču je upravo onaj udarac u drugom setu na brejk loptu koji je i gospodin Ozmo opisao. Oba smeča su ipak bila dosta teška ( jedan sa bazne linije, drugi sa skokom unazad ). Nadam se, kao i mnogi, da je ovo dobar znak pred sezonu šljake.
Očito je da je Novaka psihološki uzdrmao poraz na AO od Vavrinke, potom poraz od Federera. S toga je zanimljiv onaj uzdah olakšanja kad je pobedio na IW. Čekamo Monte Karlo i odgovor Rafe. Pozdrav svima.

Ljubisa, Strazbur,

pre 10 godina

Da dodam: Nole je tokom meca delovao toliko samouvereno da je neke udarce igrao potpuno nonsalantno, kao da je znao da mu Rafa ne moze nista. Mnogi udarci imali su samo dubinu, ne i jacinu, i to je izludjivalo Rafu jer ga je izbacivalo iz njegove komforne zone. On voli da igra iz trka, iz kontre, a ne kad mu se salju meke, ali veoma duboke lopte po sredini. Iz tih pozicija ne moze da nadje uglove (slicno je sa Marejem, koji takve lopte cesto gresi, a potpuno razlicito sa Federerom, koji se takvim loptama hrani). U celom mecu bilo je svega 2-3 "nadalovskih" poena, Nole mu je tako dobro parirao na udarce iz forhenda, da je taj udarac bio potpuno bezopasan. A iz bekhenda Rafa ne moze naskoditi Noletu.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (veliki strumf, 31. mart 2014 11:12)

E ovo je kratka ali fantasticna analiza meca ili "dodatak" koji sve govori!!! Cestitam

nesalomljivi7

pre 10 godina

Ovde se ne radi o tome da ce biti bolji ili gori od RF i RN. Prosto ne razumem tako plitko razmisljanje? Ovde se radi da u eri genijalnih RF i RN postoji i Novak koji pored toga sto su ova dva igraca osvojila 30 GS i skoro sve zivo, postoji i Novak koji ih pobedjuje i osvaja ne mali broj turnira. Postoji i Novak koji ce tek da ih pobedjuje. Ovde se radi o tome da u istoriji tenisa niko nikada nije za protivnike imao takve rivale kao Novak. Ostali na turu su samo ikebana jer im ne mogu NISTA, osim normalno Novaka. Ostali skupljaju mrvice ali tu ne spada i Novak noji je pored ove dvojice osvojio 6 GS i jos ce da ih osvaja jer je to REALNOST. To je Novakov VELIKI uspeh. Sa druge strane i oni kao veliki igraci u istoriji tenisa nisu srecni kada imaju Novaka za protivnika i sto uopste postoji. To je i Rafa izjavio. U suprotnom ova dva igraca bi osvajala SKORO sve sto postoji u tenisu. Ali Mosa..tu je Novak i tek ce da im zagorcava zivot i pored njih zivih da podize pehare. E o tome se radi. Na kraju, RF je stariji i nije imao u svoje zlatno vreme ovakve protivnike ( ko je tada imao 10. 15. GS a 30? NIKO), Rafa je ranije sazreo od Novaka i mnogo vise u to vreme osvajao. Zato je ovo vreme Novakovo i sledi ciscenje narednih godina, upamtite. Novak igra zrelo, ponasa se mirno i veoma iskusno. Igra sa pola snage kada treba i dodaje gas kada je potrebno. Jedino njegove "bubice" i to da nije masina mogu da ga ometu. Ali iskreno sumnjam.

ams

pre 10 godina

Odlicna analiza, kao i uvek. Mislim da je potrebno istaci da je Novak sve bolji na mrezi, definitivno je i u ovom mecu potvrdio napredak u tom segmentu igre.
Uzgred, zao mi je sto se Sasa nije osvrnuo na dva Novakova slajsa tokom meca, posebno prvi, koji je definitivno jedan od najlepsih i najboljih udaraca koje je izveo tokom citavog turnira, a iskreno, smatram i vise od toga.

NoleTheBest

pre 10 godina

Rafa osim ako nije u top formi, ne može protiv ovakvog Noletovog bekenda. 65 % lopti Novak je poslao na Rafin forhend. Zadnji poen za svaku pohvalu, a na kameri "Idemo breeeeeee"

hibiskus

pre 10 godina

Svojevremeno je Rajan Herison, nakon glatkog poraza od Novaka, izjavio: Kako mozete da pobedite nekoga, kada mu svaka loptica pada na ili blizu osnovne linije?

Goran S.

pre 10 godina

Nakon prva dva gema meca drugar mi je rekao da Nole gubi mec, da je Nadal pun energije i vrlo agresivan od starta meca, dok mu Nole deluje suprotno.
Istina tako je delovalo, medjutim ja mu na to odgovorim da mec Nole dobija i to ubedljivo i pojasnim mu moje vidjenje:
Nadal je u mec usao zagrejan i to je njegov izbor taktike, da od starta krene agresivno, te 2011 cinio je suprotno i Nole bi cesto mec pocinjao sa 3:0 u gemovima. Zato mislim da je Nole prozreo Nadalovu taktiku i krenuo sa laganim pojacavanja tempa i videces da ce od sredine seta poceti da melje Nadala.
Iza Nadalove agrsivnosti krije se nesigurnost i strah, odrazice na njegovu igru nakon prvog Noletovog ekstra udarca-vinera.
Od prilike sve se tako i desilo,istina ovo je vise bila moja zelja nego predvidjanje, s tim sto sam i iznasao neke logicne argumente za moje tvrdnje a sve u cilju pozitine energije i dobrog ambijenta.

Nadal je izjavio da je Nole igrao fantasticno da je imao utisak kao da mu ne mora slati suvise precizne lopte da bi dobijao poene protiv njega.
Ova Nadalova izjava me je odusevila jer u njoj je toliko iskrenosti i namere da svetu priblizi koliko je Nole bio dobar
Mislim da je Nadal fasciniran Novakom i njegovom igrom.
Najmanje sto mogu je da Nadalu uzvratim takodje jednim priznanjem:
Kada je Nadalu dan, a bilo ih je i u mecu sa Noletom, u stnju je odigrati poen sa cudesnim potezima kakve je samo on u stanju izvesti i kada je i sam Nole bivao u neverici i ostajao zatecen.

realno

pre 10 godina

djokovic samo kad bi mentalno uspeo da izbaci iz glave "igram sa Nadalom" i da se opusti - u buducnosti bi ga razbijao kao beba zvecku. Tezi protivnik danas je Vavrinka kad je u formi nego nadal.

Petar.S

pre 10 godina

Mene je pomalo igrom i rešenošću ovo Finale podsetilo na Finale Monte Karla 2013. Prosto Novak je bio odlučan i istrajan i to se videlo po sigurnim udarcima. U stvari najbolje je objasnio upravo Nadal sve, da kad Novak igra svoju igru gotovo da je nemoguće da ga dobijete, treba vam sreće više nego znanja.
Sad kreće sezona na šljaci, važni Mastersi u MK, Madridu i Rimu, i naravno možda i glavni cilj Novaka pored povratka na 1 mesto,French Open Roland Garros! Mislim da upravo RG može da odluči o tome ko će završiti sezonu kao broj 1. Naravno, bitni su i Mastersi i ostali GS, ali ako Novak bude uspeo najzad da kompletira sve GS i osvoji taj 7 dugo očekivani, to će opet zavariti Novaka na tron siguran najmanje još 100 nedelja, ponovo, jer to mu je rak rana koju ako izleči dobiće vanzemaljsko samopouzdanje i volju da opet bude kralj belog sporta!
Naravno, videćemo pre RG kako će se snaći u MK, Madridu i Rimu.
Srećno Nole, mada tebi sreća i ne treba kada igraš onako kako umeš!

Александар

pre 10 godina

Неки коментатори су већ добро приметили да је Новак ударао дубоке, али мекше лопте, што је Рафи одузимало могућност да се храни њиховом брзином и враћа спектакуларним контрама како често уме. Међутим, чини ми се да се појавила још једна новина у Новаковој игри: више форхенда са више топспина, који иду знатно више изнад мреже. Нису, наравно, надаловски, али су доста "безбеднији" од ранијих равних Новакових удараца. Чини се да због тога мање Новакових форхенда завршило у мрежи, а деловало је и као тактичко изненађење. Да ли је још неко, укључујући и аутора ове одличне анализе, видео то исто? Поздрав...

mirko kojotovski

pre 10 godina

kad vidim bekend kros viner koji vadi iz Nadalovog forhenda onda je to to.Nemoze ga niko pobediti.To je ono iz 2011 ali sa mnogo vise mirnoce.Samo mene jos uvek peče poraz na RG2013.Nekako sam skuckao lovu karte nabavio za polufinale i finale i to tri meseca pre i onda...a bio sam siguran da uzima.Sada samo cunami ili sneg mogu da ga zaustave u pohodu na Pariz.

Nesalomivi-novosadjanin

pre 10 godina

Mislim da je u ovom mecu pokazao da moze biti bolji nego sto je bio te 2011-te godine, sto je fascinirajuce. Koliki je njegov talenat onda....

Nadam se da ce u svojoj 32-oj godini u muskoj konkurenciji igrati onako kako Serena igra u zenskoj. To je za svaku pohvalu.
Sve najbolje ti zelimo Nole....

ako ovako bude nastavio, tako ce biti.

dejavu

pre 10 godina

Kad god je dolazilo do nekih turbulencija u njegovom bliskom okruženju,dolazilo je i do promena u igri i rezultatima,počevši od povremenih manjih sukoba sa ocem,preko smrti dede i Jelene Genčić,pa do zasićenja Vajde tenisom.
Beker je tu neko ko se našao u nezgodnom trenutku,i on sam po sebi ne može da snosi odgovornost za ovogodišnja izdanja do američke turneje.
Novak već duže vreme,u teniskom smislu nema ozbiljnih mana,i iako je pravio pomake u pojedinim segmentima,u samoj igri već par godina nije suština.
Nole mora da pokuša da konačno odraste,sazri i stekne osećaj samostalnosti na terenu.
Izuzev Nadala,od koga se ujak Toni od malena ne odvaja i neće se odvajati do kraja karijere,i Đokovića, nijedan drugi veliki svetski teniser nije ni blizu bio toliko vezan za svoj boks i najbliže okruženje.
I tu je ključ cele zagonetke oko promena u igri Novaka Đokovića.
Onda kada u boksu ne bude bilo bitno ko sedi,za njega samo nebo ostaje granica.

max

pre 10 godina

Tek je počela 2014 teniska godina a Nole već ima 2-1 u skoru protiv Nadala i Federera !! Ali ona defanziva na dva izuzetno teška nadalova spina u samo jednom završnom poenu ..niko u tenisu se ne kreće i nije kretao u istoriji tenisa kao Novak !!

Zoran D Nikolić

pre 10 godina

Kao reklama za "Bakin kolač": Liči... Liči na nivo igre iz 2011. godine... S tim, što mi se čini da je bekhend postao još ubitačniji, sa dodatnom čvrstinom u igri... Ali, moglo se sve to naslutiti i posle Indian Wellsa... Novak je tamo igrao vrlo promenljivo, ali je iza svega postojala, u ključnim trenucima, mentalna snaga šampiona. Ne bih se upuštao u detalje i finese, već bih se složio da su Rafa i Federer učinili od Novaka ovakvog "zver" igrača. Sećam se da je u dužem periodu, kada se nije pomerao sa 3-ćeg mesta rang liste Novak govorio da se rodio u loše vreme, jer je redovno gubio od ove dvojice. No, tada je bio mladji i ubedjen sam da je danas obojici zahvalan, što su ga naterali da ovoliko usavrši igru. Sada sigurno shvata da se rodio u pravo vreme, jer su mu oni bili uzor, koji je sada i dostigao i prestigao... Mislim da definitvno nema dileme da je Novak neuporedivo bolji na betonu od drugih, a pre svega Nadala, nego što je sada Nadal to na šljaci. Zadnji mečevi na šljaci su samo jezičkom vage odredjivali pobedu na Nadalovu stranu, a ako se setimo prošlogodišnjeg Monte Karla, to je bila demonstracija Novakove sile. Da li sam u pravu ili grešim pokazaće nardna dva meseca...

марко

pre 10 godina

Утисак о мечу је фантастичан, и просто не знам шта бих додао после врхунских Ђоковића и Озма. Нешто друго бих хтео да поделим као свој утисак. Гледао сам меч Надал-Раонић, па онда наравно Ђоковић-Надал, и просто сам фрапиран разликом та два меча. Па оно што су играли Ђоковић-Надал је за неколико димензија испред осталих. Кад поредим ова два меча, имао сам утисак да је Надал играо полуфинале са играчем који није ни међу 100. Мени је разлика у квалитету фрапантна. У ствари имам утисак да је Ђоковић-Надал стварно највећи спортски ривалитет. Док сам гледао Надал-Федерер понекад ми је било и мучно, а имам утисак и да је самом Надалу било помало безвезе цела та лажна драма у мечевима са Федерером. Када гледам мечеве са Новаком, то просто пршти од жеље за попедом, али правом спортском, са обе стране, и све без икаквих посебних осећања, осим саме жеље да се буде бољи и да се игра што више развије. Просто имам утисак да су један другом највећа инспирација, да ни један ни други не могу пружити боље партије осим кад играју између себе. Можда је то тако одувек и било, али моје сећање досеже у задњих 20-година. Сећам се и ривалитета Сампрас-Агаси, па чак и Лендл-Мекинро, али ту је било доста нетрпељивости. Сећам се и мечева Едберга-Бекера-Виландера, али то ми је некако било хладно и на дистанци. Мечеви између Ђоковића и Надала су по мени онај прави микс спорта, емоције, жеље, борбе, ривалитета, напретка. Дефинитивно смо привилеговани могућношћу гледања њихових мечева.

Milan

pre 10 godina

Ali onaj prilazni bekhend slajs na Rafin forhend koji nije mogao da pokupi je cisto savrsenstvo. Mnogo je unapredio taj udarac i koristi ga jako inteligentno, ne precesto, ali savrseno pametno.

paka

pre 10 godina

Sasa, odlican komentar! Nemam sta da dodam u strucnom pogledu. Od samog starta je Novak delovao odlucno i apsolutno sve vreme fokusirano, tako da je i pobeda dosla "lakse" nego ocekivano. Cestitke!

Meni ostaje da se radujem sto sam karte za polufinale i finale Roland Garrosa vec obezbedila! E, jos tu da ga dobije, a ja da budem "nazocna" ...pa, nek ide zivot :-)!

VLADIMIR

pre 10 godina

Postovani Sasa, nemam ni jedno pitanje niti primedbu, kao i uvek Vas komentar je vrlo precizan,sveobuhvatan i sto je najvaznije vrlo tacan. dakle 100% se slazem sa Vama. Zelim samo ponoviti da sam pre nekog vremena u svom komentaru i predvideo ovakav razvoj dogadjaja, a u nastavku sam predvideo da ce Novak osvojiti sve turnire na sljaci uklucujuci i RG. Eventualno sa jednim manjim kiksom, ali ne na RG. Jos cvrsce sad stojim u tom svom ubedjenju I TO ZBOG NOVAKOVE IGRE.

Pera

pre 10 godina

Rekao bih Versija iz 2011, ali poboljsana. Cini mi se da je ona originalna omala problem sto je bila neodrziva - zahtevala je previse fokusa, mentalnog napora, skoro bolne koncentracije, tako da, kad je jednom izasao iz te faze, Nole je ostao iscrpljen (fizicki, ali pre svega mentalno), bezvoljan, tako da ga je bilo tuzno gledati, izlazio je na teren sa izrazom "Sta cu ja ovde" i trebalo mu je mnogo vremena da se povrati. Sada je opet na tom visokom nivou, ali sazreo je i sve to deluje prirodnije, fokusirano, ali ne do bola, kao prosto novi psihicki nivo koji je dostigo, ukratko, kao stanje koje ce da traje. Nasao je nacin da istovremeno uziva zivot, uziva u igri i pobedjuje, a to je formula za uspeh na duuuge staze!

Nesa

pre 10 godina

Meni je već prvi poen u meču bitan, iz ove perspektive, kao najava onoga što je sledilo. Sadržao je u sebi i pozitivne i negativne elemente igre i jednog i drugog igrača.

Elem, Novak je dobio jednu kraću loptu, ušao u teren i napao forhendom - to je bila situacija za viner. Kao što je to vrlo često slučaj kad Novak napada forhendom (bar je takav moj utisak), Nadal ga je pročitao i (ovoga puta) ostao u ad-courtu. Nole ga je "pogodio" u forhend, ali je Rafa odigrao loše, možda zbog siline Novakovog udarca, ne znam. Bojim se da na šljaci ne bi pogrešio. Mislim da je već tad moglo da se nasluti da je Đoković odlučniji i nekako fokusiraniji. Takođe mislim da Nole ima još prostora da igra bolje, iako je ovaj meč odigrao fenomenalno delovalo je da tu ima još rezerve.

Jedva čekam sezonu na šljaci.

Goran

pre 10 godina

Ovo je mogu slobodno da kazem najubedljivija pobeda Novaka nad Nadalom a da je Nadal igrao odlicno a otisao bi i dalje tvrdnjom da je ovo bila najdominantnija pobeda jednog od igraca u njihovim medjusobnim susretima u poslednjih mnogo godina. Ne po konacnom rezultatu nego po situaciji na terenu. Majami se igra na sporijoj podlozi od Indijan Velsa sto se videlo po mnogobrojnim razmenama udaraca a i po cinjenici da je Nadal dosao do finala. Majami svakako moze da znaci jasan signal pred sezonu na sljaci da Novak ima igru za pobedu na Rolan Garosu.

nenad

pre 10 godina

odlican rezime meca, samo da nastavi I sa Bekerom u lozi ovako isto, jer nema sta da menja. kad hoce I kad je svoj najbolji je teniser danasnjice.

Gentleman

pre 10 godina

Sasa, vrlo precizno odradjen tekst, ali bih ja dodao da je Novak ovaj mec odigrao bolje od bilo kog meca iz 2011(to je moje misljenje). Servis perfektan, bekend dijagonala i paralela nestvarno, forhend odlican, na mrezi dobar, a o slajsevima necu ni da pricam. Jednostavno perfekcija. Kazem da je Nole odigrao ovaj mec bolje nego neki iz 2011, zato sto se ako se secate Novak te 2011 podigao nivo tenisa na neki visi nivo i dobio Nadala 6-7 puta za redom. Potom je Nadal naporno radio na svojoj igri i nanizao 3-4 pobede. Novak je sada dobio zadnja 3 meca (Beijing, London i evo Miami), a Nadal ako zeli ubuduce da dobije Noleta mora jos vise da radi na svojoj igri, pa cak i sto se tice sljake ili da ceka Novakov los dan.

Warhol

pre 10 godina

Ovo juce je bilo bolje od 2011. Za razliku od 2011, Nole je sada em stalozeniji, em precizniji, em je bolji na mrezi.
Od ovog niko ne moze bolje. Osim mozda Noleta samog….

###

pre 10 godina

Draganče
-
To znači da za 50,60 god. ili čitav vek od sad kada budu igrali neki novi Novak ,Nadal i Federer, i budu servirali u proseku po 250 km/h, ili se poeni budu igrali po 2,3 min. i td, (znači svemirski tenis u odnosu na današnji), - da će oni biti bolji teniseri od ove moćne trojke danas?
Sve u svoje vreme. Rod Lejver i Sampras i Nadal, svako je majstor svoga vremena.
Normalno je da kada bi se Novak recimo vratio kroz vreme i odigrao meč protiv
Lejvera u 25,6 godini da bi ga Novak počistio.
Ali pitanje je sledeće, šta bi bilo da je Rod lejver 1985 godište recimo?
Da je krenuo da trenira kad su Nadal i Novak počeli?
Misliš da bi isto igrao leptir stil sa drvenim reketom?
Naravno da bi prilagodio igru i stil vremenu u kome igra.
Zato ne treba otpisivati te stare pionire tenisa, oni su bili majstori kao i ovi danas,
naravno u svoje vreme!
Zato je i smešno filozofirati o najboljem svih vremena u sportu koji se toliko promenio kroz decenije. Naravno, u klubu najboljih svih vremena Novak već odavno ima svoje mesto.

srkilee@hotmail.com

pre 10 godina

Definitivno je Novak odigrao fenomenalan mec i Rafa nije imao velike sanse u ovakvom odnosu snaga. Novak je posle nekoliko poena u prva 2 gema dobio veliko samopouzdanje i poceo da vraca sve Nadalove napade, na sta ovaj nije naikao i vremenom je ostajao bez ideje...
Ako bih ja mogao da zakljucim nesto iz njihovih duela, mnogo bitna stvar je kako ce ulaziti Novakov prvi servis. Nije to samo bitno u njihovim duelima, ali ako Novak pogadja oko 70% ili vise prvi servis, Nadal ne moze da mu parira. U stvari, niko na svetu trenutno ne moze da parira Novaku ako ovaj pogadja preko 70% prvi servis!

Pametnica

pre 10 godina

Slažem se sa komentatorima koji smatraju da je Nole odigrao isto ili čak bolje nego 2011. U prilog te tvrdnje ide oduševljenje u Novakovoj loži po završetku meča, a i njegovo samo. To je oduševljenje, pre svega, načinom Noletove igre, kao da su svi pomislili "e to je naš pravi Novak!"

Citalac

pre 10 godina

Kao i uvek G. Ozmo ima detaljnu analizu koja nas vodi u kriticnim momentima koji vode jedan teniser do pobede. Svaka vam cast na tekst i tome se zahvalujem sto opsirnije mogu sagledati bitni poeni.

branimirbjelica

pre 10 godina

Divan komentar,kao i uvijek,jedina stvar koju tesko razumijem je da Nole odigra tako superiorno u 3 zadnja mece a da ta superiornost ne bude izrazena i rezultatski mnogo uocljivije,drugi set sinoc bio vrlo blizu 6:1 ili 6:2,ali ipak nije,tako je bilo i u Londonu.Kada igra najbolji Nole i najbolji Nadal treba biti rezultat kao sinoc,forza Nole pozdrav iz Italije svim ljubiteljima tenisa,ciao

Buda

pre 10 godina

Iskreno, juce je Nole igrao bolje nego iz 2011. Mislila sam da je to nemoguce, ali ono juce je uzburkalo svet. Onakva mirnoca, inteligencija i preciznost jos nije vidjena.

Nenad

pre 10 godina

Lepo,svaka cast!Samo nemojte Noleta uljuljkati lovorikama previse.Zasto?Zato sto krece deo sezone Nadalu omiljen,gde se on najbolje snalazi i kida.Kao Novakov navijac,zelim da mu Djox srusi njegov "zamak" na crvenoj sljaci i preuzme pre Garrosa prvo mesto.Mada,da mi neko ponudi da ne odbrani Monte Carlo,ne briljira ni u Rimu,ni Madridu,a osvoji svoj prvi Roland Garros-odmah potpisujem.A mislim da bi Djokovic isto uradio! :-)
Opet,zelim da Novak odbrani Monte Carlo,osvoji i Madrid(pobedi Rafu pred domacom publikom kao 2011-e)i uzme i Rim,naravno.A onda povratak na prvo mesto i kruna i skiptar titulom na Grand Slamu u Parizu!To jako zelim,a nas Nole to moze,ubedjen sam!

hardy

pre 10 godina

Ključ ovako glatke pobede protiv Nadala je po meni novina u Novakovoj igri a to je pametna igra bekendom. Svi smo u prošlosti priželjkivali da u važnim mečevima proradi Novakova bekend paralela. Ona mu je davala samopouzdanje u igri ili mu je rušila samopuzdanje zavisno od toga je li ulazila ili ne. A tražiti viner bekend paralelom je mač sa dve oštrice. Kad pogodite njome viner to je veoma efektno i ubija u pojam protivnika. Ali i pogoditi viner bekend paralelom nosi najviše rizika. Loptica ide preko najvisočijeg dela mreže te ovaj udarac mora biti spoj snage i preciznosti da bi postao viner. U ovom meču Novak uopšte nije insistirao na vinerima bekend paralelom. Igrao je bekend paralelu sa manje rizika, dovoljno preciznu i dovoljno jaku da razbija ritam razmena Novakov bekend-Nadalov forhend. A onda bi usledila bekend dijagonala sa skraćenim uglom koja bi padala u servis polje. I tu je ni Nadal nije mogao stići. Novak je bekend paralelom razvlačio Nadala, a skraćenom bekend dijagonalom vršio egzekuciju. Pokazalo se veoma efikasno i Nadal nije imao odgovor.
Mada je veoma moguće da je i Nadal imao određenu blokadu, ovo je bio veoma važan meč za njega. Došao je u finale Majamija po četvrti put, a da je prethodna tri izgubio. I u finalu za njega najnezgodniji mogući protivnik. Majami je za njega postao ukleto mesto.Gotovo neverovatno je da Nadal na nekom turniru od četiri finala sva četiri izgubi.To prokletstvo Majamija mu se sigurno ušuljalo u podsvest i kočilo ga u ovom meču.

Jovan

pre 10 godina

@(Bobin as broj šes'..., 31. mart 2014 09:44)

Moram da kazem da me skoro ni jedan komentar nije nasmejao ovako. Svaka cast :) A to za Novaka je ziva istina, jos samo da ima Rafin fanatizam gde bi mu bio kraj.

dax

pre 10 godina

Mala replika na Sasinu pretpostavku da Novak ima slab periferni vid i da je to razlog za onaj forhend direkt ma Rafin forhend. Koliko znam Nole nosi kontaktna socuva(verovatno meka) i sa njima ima pun komfor ali i periferni vid(to je prednost sociva u odnosu na naocare...izmedju ostalog). Jedino ukoliko se podvrgao refraktivnoj hirurgiji(skidanje dioptrije laserom) mogao bi da ima problema sa perifernim vidom, ali tada bi mu smetala i svetlost reflektora kada igra u nocnim terminima. Smetalo bi mu i sunce jos vise tako da mislim da nije skidao dioptriju. Iz tog razlog mislim da je taj udarac prosto ljudska osobina da ponekad promasi zicer, sto se svima desava. Sinoc je zaista odigrao maestralno i zelim mu pre svega da ga zdravlje sluzi i bice jos puno radosti za sve nas. P.S. Ne racunam Vamosa, Mikija i slicne "likove"!

trt milojka

pre 10 godina

Svi pričaju o 2011 ali možda je Novak danas i bolji, jer i ostali teniseri su napredovali i popravili svoju igru kada su videli na kakvom nivou igra Novak te 2011 sezone.
Nadal je sigurno naučio na greškama iz 2011 i to je pokazao najbolje prošle sezone. A i ostali teniseri treniraju, ne samo ova dvojica!
Najbolji primer je Wawrenka po pitanju toga da je i ostalim teniserima iz top jasno da moraju da promene nešto u igri, da napreduju još više.
Zato je i osvojio GS kao jedini uz Delpa 2009 van velike četvorke posle skoro čitave decenije.
Novak je te 2011 samo pokazao svoj pun potencijal i upozorio 2 vanzemaljca tenisa da je i treći upao u isti koš sa njima.

nikola t

pre 10 godina

Sasa Ozmo: "Treća, u petom gemu drugog seta. Đoković je imao brejk loptu sa težinom meč lopte i izglednu situaciju za napad – forhend je otišao pravo na Rafin reket, koji lopticu smešta duboko u polje za viner, a ubrzo smanjuje na 3:2"
Mene zanima sledece. Novaku nije prvi put da uputi lopticu u onaj deo terena gde je zastao protivnicki igrac,kako kazete "pravo na njegov reket", iako ima, kao i u ovom slucaju, vise od pola terena prazno.Zasto se to desava? Kada to uocavam ja verovatno to vide i u n jegovom stabu, no da ne spekulisem koji su razlozi, voleo bih odgovor na pitanje uvazenom S.Ozmoa. Naravno nepotrebno je da napomenem da bi to trebalo dodatno da poboljsa ovu sjajnu igru Djokovica.

Draganče

pre 10 godina

Porediti Roda Lejvera pa i Mekinroa sa Federerom, Nadalom i Đokovićem je besmislica. Postoji tenis do open ere, tenis od oppen ere pa nova era od 2000. Čak niSampras, kao najbolji igrać na mreži ikad ne može da se poredi sa sadašnjom velikom trojkom. Drugi se tenis sada igra. Što se mareja tiče - on je skoro za klasu slabiji od ove trojice. Veliku četvorku izmislisli su Englezi. Ja nisam sklon teorijama zavere, ali Vimbldon 2013. j i poraz od Mareja je čudan, samo to ću reći. Pazite, Nole je igrao 12 GS finala ima 6 pobeda i 6 poraza što i nije neki skor. Kaže se ovde da je on u eri Federera i Nadala osvojio 6 slemova, ali se zaboravlja da ga je Marej dvaput pobedio u finalima, Nadal triput a Federer jednom. Svoje prvo gren slem finale Đoković je odigrao 2007. na AO i izgubio od Federea. Dakle u eri dva velikana, on gubi dva finala od Mareja!? Na kraju, moje miščjenje je da su Federer, Nadal i Đoković najbolji u istoriji, svet takve igrače nije video, niti se njihovo vreme prosto ne može porediti sa onim iz 90 i neke kada su dominirali Sampras i Agasi. Naredne dve-tri godine su ključne kako za njega tako i za Nadala. ako Nadal osvoji još dva slema, ali ne na šljaci, plus RG, biće jednostavno najveći. Ako pak Nole osvoji još četri slema, RG obavezno, biće najveći uz Federera i Nadala. Svaka čast Borgu i Samprasu, ali tada se igrao mnogo slabiji tenis. Federera sam izostavio jer mislim da je on stavio tačku na slemove, čovek ima 33 god. Zato sačekajmo.

BASTON PG

pre 10 godina

U NEKIM OD OD DANAŠNJIH TEKSTOVA (ILI VAŠE KOLEGE) NAPISALI STE DA JE OVO NAJBOLJI NOVAKOV MEČ OD MELBURNA 2012. GODINE. IPALK MORAM DA DODAM DA JE 2013. GODINE U MONTEKARLU ODIGRAO U FINALU SAVRŠEN MEČ PROTIV NADALA. NIJE MU DAO DA DIŠE POGOTOVO U PRVOM SETU. ZAŠTO STE TAJ MEČ IZOSTAVILI? A IGRAN JE NA RAFINOM OMILJENOM TURNIRU,TJ MASTERSU KOJI JE OSVAJAO NAJVIŠE PUTA. I NA NEKIM PRETHODNIM MEČEVIMA JE BIO DOMINANTAN KAO PARIZ 2009 POLUFINALE ILI SINSINATI ISTE GODINE I OPET POLUFINALE.
MISLIM DA JE VAJDINO PRISUSTVO BILO KLJUČNO, KAO ŠTO NOVAK KAŽE ON MI JE VIŠE OD TRENERA! NAJBITNIJE JE DA SADA NOVAK VODI U TRCI ZA LONDON ( ZAVRŠNI MASTERS) I DA JE VRATIO SAMOPOUZDANJE, A PADOVI SU NEMINOVNI MOŽDA VEĆ U MONAKU. VAJDINO PRISUSTVO U LOŽI JE KLJUČNO JER BEKER NIJE NIŠTA POMOGAO. U BORBI ZA BROJ 1 KLJUČNI ĆE BITI TURNIRI U MADRIDU U IRIMU GDJE NOVAK NE BRANI PUNO BODOVA. MOLIM KOMENTAR POSEBNO ZA POREĐENJE BEKERA I VAJDE!

###

pre 10 godina

Dragane nisi razumeo, a ni ja tebe nisam.
Rekao sam da je Novak JEDAN od najboljih.
Pa Nadal skoro svaki put kad ga pitaju pre meča sa Novakom u vezi njega, on kaže da je Đoković jedan od najboljih tenisara u istoriji.
Novak će verovatno biti do kraja karijere u top 5 svih vremena.
Ali da tačno kažeš ko je najbolji to ne razumem.
Prvo pravila su se izmenila dosta kroz istoriju tenisa, drugo gde to piše da je glavni kriterijum broj GS titula? Treće, treba gledati i konkurenciju koju je imao svaki teniser u svoje vreme.

Inače svi stručnjaci na primer kada govore o Federeru sa pravom govore ''jedan od najboljih'', ali niko ne kaže ''definitivno najbolji''.
Ja ne gledam brojke toliko nego samu igru, udarce, kompletnost tenisera, veštinu na sve 3 podloge i možda i najvažnije koliko je ko kao pojedinac podigao sam Tenis na novi nivo.
E u tim segmentima Novak je broj 1, a broj Mastersa, rekordi i GS titule, pa to će vreme pokazati. Polako stiže Nadalu u međusobnom skoru, Federera uskoro, a za 4,5,6 godina znaćemo i ukupan broj titula.

Ponavljam, za mene je Novak jedan od najboljih svih vremena jer osvaja titule u eri najače konkurencija od kako je odigran prvi teniski meč u 12 veku.
(Da, još u 12 veku su igrali tenis, - u doba Antičke Grčke kulture)

A to što pojedini misle da u izmišljenom ATP zakoniku najboljeg tenisera svih vremena predtsvalja samo broj GS titula i ništa više, to nek misli ko želi, ja gledam bukvalno sve a konkurenciju stavljam ispred svega.

borkes

pre 10 godina

Kao prvo sve čestitke Novaku na prikazanoj igri i ostvarenom rezultatu.
Vrlo upečatljivo. Bekend je funkcionisao kao u Madridu 2011. Takav nivo igre treba da Novaku bude reper. Ovo sinoć je bilo blizu.
Jedino gde je Novak imao sinoć "problema" je bilo u par navrata kad je Rafa odigravao inside out forhend dijagonalu. Tu je bilo par vinera i dosta odigravanja forhend slajsom. Pošto je Novak pametan dečko to se dešavalo češće u prvom a u drugom setu takvih situacija gotovo nije ni bilo.
Novak gotovo nikad prilikom ove konkretne situacije ne polazi u stranu u koju očekuje udarac već čeka da Rafa odigra pa tek onda kreće. Sinoć je Rafa u 100% slučajeva odigravao dijagonalu. Kad se Rafa namesti to je na bilo kojoj podlozi protiv bilo kojeg protivnika gotovo siguran poen. Logično bi bilo očekivati da bar pokuša da dobije koji centimetar ranijom kretnjom. Ali ne.
To samo pokazuje koliko Novak ima strpljenja kao i samopouzdanja i vere u svoju igru a posebno kretanje. Gotovo kao da sam testira svoj nivo igre. Nadam se da je zadovoljan s trenutnim stanjem pošto je vidljivo da forma još nije ni blizu vrha.
Ja lično mislim da u MC Novak neće zapinjati svom snagom. Ostaviće nešto za polovinu maja kako bi u drugi deo sezone ušao na vrhuncu forme koju bi trebalo zadržati do kraja.
Idemo dalje.

Predo

pre 10 godina

Ovakva forma nije iznenađenje, jer je jednostavno produkt svega šro se dešavalo od početka godine. O tome smo već pisali. Nedostatak jakih mečeva prije Vavrinke, ista svar u Dubaiu. Zatim iskušenja u Indian Velsu. Upravo ono što mu je trebalo. Postojala je samo jedna opasnost u Majamiju - umor. Ali, prvo sasvim dovoljna pauza do drugog kola, onda relativno laki mečevi i dvije predaje. Treba provjeriti da li se ikada desilo da je neko osvojio Masters, osvojivši pri tome osam setova u sedam kola turnira. Rezultat: U ovom trenutku NOvak je prvi na race listi i pri tome je jako svež i neistrošen, tako da sa puno optimizma čekamo sezomu na šljaci.
I ona Sašina opservacije oko perifernog vida. Ne slažem se s njom. Teniseri gotovo uvek donose odluke unapred i prate početnu ideju, Promena odluke u zadnji trenutak često donosi loš udarac. Teniseri se često ponašaju poput šahista i igraju po unapred smišljenim šablonima.

Draganče

pre 10 godina

### Nismo se razumeli, sada se bolje razumemo. I ja mislim da će za nekoliko godina Novak, uz Federera i Nadala koji su, po mnogim parametrima, među prvih pet, biti među prvih pet. I ja gledam širu sliku (konkurencija, nivo tenisa, vreme u kome se igralo, skor sa najjačim rivalom...) ne samo slemove. Ipak, ostajem pri tome da su oni najvažniji. Mislim i da je kod tog određivanja, uslovno rečeno, najvećih tenisera, veoma važna i kompletnost igrača - dakle, da ima slemove na sve tri podloge(po tom kriterijumu Agasi je uspešniji od Samprasa bez obzira što ima 5 slemova manje, mada ga pomenuti stručnjaci svrstavaju među prva tri baš zbog većeg broja slemova... doduše, sve drugo je na strani Samprasa i to statistika govori: više pobeda u njihovim mečevima i više nedelja na br. 1)) Novaku nedostaje RG, ukoliko ga osvoji, mislim da hoće, to če ga svrstati među najbolje. Bio je 101 nedelju br. 1, a to je takođe važan parametar jer je samo njih 9 to uspelo. Da je Federer koju godinu mlađi uživanje bi bilo kompletno. Ali, Nadal i Novak odigraće još mnogo epskih mečeva, oni su već podigli tenis na viši nivo. To je prvi uradio Federer, zatim Nadal 2008, Novak 2011. Doduše, u Majamiju je Nadal bio inferioran. Pozdrav!

KAO XXXL

pre 10 godina

@Ja - Odgovor
Najbolji teniser "svih vremena" nije jednostavno onaj koji je osvojio ukupno najvise trofeja!Mora se uzeti u obzir i vrednost tih trofeja tj broj GS, Mastersa,ATP 500.ATP250,...broj nedelja na N 1 na ATP,....
Najobjektivnija je tkzv. GOAT lista i za nju moze da se kaze da realno odredjuje vrednost igraca iz razlicitih vremenskih perioda! Prema toj listi :
1. R.Federer 2.I.Lendl 3.J.Conors 4.P.Sampras 5.R.Nadal .........9.N.Djokovic
Novak moze jos puno da popravi svoj rezultat sobzirom da ce igrati jos najmanje 5 godina!

Saša Ozmo

pre 10 godina

@nikola t

Jeste, možda se to za nijansu češće dešava Novaku nego ostalima. Nisam siguran, imam jednu pretpostavku, u stvari više spekulacijum, a to je da Novak nema dobar periferni vid. Ponavljam, ovo je spekulacija.

Hvala svim čitaocima na sugestijama i pohvalama.

Sve najbolje,

Saša Ozmo

Yello

pre 10 godina

(nikola t, 31. mart 2014 13:40)

Novak već neko vreme pokušava, kad dobije lopticu oko servis linije, da uhvati protivnika na "pogrešnoj nozi".. Sad gotovo po pravilu igra na onu stranu sa koje mu je protivnik poslao lopticu, protivnik napravi korak ka sredini ali ostane na istoj strani, i faktički iz zicer situacije Novak upadne u problem.. Mislim da je "problem" u automatizmu i da Novak ne želi da dodatnim razmišljanjem remeti koncentraciju kod izvođenja samog udarca.. Ipak, mislim da to nije veliki problem. Podizanjem samopouzdanja rešiće i taj problem tako što će imati više vere u svoj tajming kod menjanja pravca loptice u poslednjem trenutku.

Inače, bravo Ozmo za članak!

mirko kojotovski

pre 10 godina

PAKA kako si nabavila karte? Mozes li mi javiti na tosabl@freenet.de mejl ili ostaviti na forumu komentar.Nemam sanse da dodjem do karti.Prosle godine uspio nekako ali ove nikako.Da li neko uopste zna na koji nacin doci do karti? Na RG zvanicnom sajtu nema sanse.Pozdrav svim forumasima i zaljubljenicima tenisa i naravno legende Noleta Djokivica

ZORAN

pre 10 godina

Pažljivo čitam tekst, slušam komentatore i nešto ne mogu da ukopčam.Rafa igra protiv Novaka i protiv Đokovića a retko kada protiv Noleta, u kojoj zemlji mi to živimo?

DraganC

pre 10 godina

Saša, zaista je zadovoljstvo čitati tvoje analize, posebno kada su Novakovi mečevi u pitanju! Ushićenje nakon brilijantnih mečeva (među kojima je i ovaj) se nastavlja nestrpljenjem do narednog dana- do objave tvojih analitičkih tekstova.
Suvišno je kazati da nemam šta da dodam :))) , jer je sve kazano u tekstu.
P.s. Nerviranja, koje izazivaju razulareni fudbalski "fanovi" u toku praćenja Novakovih mečeva ( grupna praćenja meča u kladionicama) se zaborave nakon normalne i kvalitetne analize!

Posmatrač

pre 10 godina

(nikola t, 31. mart 2014 13:40)

Odgovor je tzv. "preigranost", u nastojanju da se protivnik i nadmudri i nadigra. Iako je dovoljno poslati i "samo" tešku loptu, Đoković, polazeći od sebe (jer sam vraća i teške lopte) "mora" dodatno da oteža protivniku, pa se "preigra". A ima malo i predstave-egzibicije...

Godo

pre 10 godina

Pravo je vreme da Novak ponudi saradnju Lendlu koji je sad slobodan. To bi bila prava kombinacija kao kamen i čelik. Tvrdim da bi Novak oborio sve rekorde i napredovao u igri.

Ja

pre 10 godina

Prvo cestitke na pobedi.Drugo, shvatite jednu stvar Novak nikada nece biti bolji od Nadala a ni od Federera.Razumem navijace i njihovu zelju ,ali realnost je nesto drugo.Mada nikada necu razumeti nipodastavanje igraca kao sto je Nadal?
Trijumf u Majamiju je ukupno 43. trofej u karijeri Novaka Đokovića. Sledeći trofej dovešće ga na deobu desetog mesta večite liste gde se trenutno nalazi Tomas Muster. Ispred su Boris Beker i Rod Lejver sa po 49 titula, Ilie Nastase je osvojio 58, Andre Agasi 60, Rafael Nadal i Giljermo Viljas po 62, Bjern Borg i Pit Sampras po 64, Džon Mekinro 77, Rodžer Federer 78, Ivan Lendl 94, a neprikosnoven na vrhu je Džimi Konors s 109 titula.Toliko o tome.
Moze osvojiti sve u narednom periodu,moze se vratiti na br.1 ,Rafa ce ga opet prestici i stati na postolje,to je normalno, promene na listi se desavaju ,ali dzabe mora se Djokovic jos dosta godina naigrati da bi se bar izjednacio sa Rafom,mada se to realno nikada nece ni desiti.Pozdrav...

Swedenonline

pre 10 godina

Ko malo dublje razmišlja shvatiće da jedini igrač koji može da povoljno utiče na Novakovu igru u stvari jeste Federer.
Rafa jeste odličan igrač ali njegov stil igre je "terminatorski" dok Fed pre svega igra glavom. Tu Novak uvek ima šta da nauči i posle Feda on će za dugo vremena biti jedini koji će u sebi imati spoj novog tenisa: pamet pre svega pa snagu.
Ne smemo zaboraviti da je tenis pre svega igra i ne bi trebalo tu da budemo ostrašćeni ali nije nam ni zameriti, Novak je jedini iz našeg naroda koji je u svetskom vrhu i svi znaju za njega. Ponikao iz pepela ove jadne zemlje i isključivo svojom voljom i porodicom iza sebe postigao to što jeste.
Posle svih poniženja i patnji koje smo doživeli upravo njega doživljavamo kao moćnog heroja koji će nas osvetiti, preko njega vidimo da ipak nismo bezvredni i da možemo samo ako hoćemo.
(Lik, 31. mart 2014 10:34)

Pazi, razmisljao sam o ovome ali na drugi nacin, da Federer da otkaz Stefanu a da ga Nole zaposli. Feda, mislim.
Federer tada ostaje u tenisu i umesto da placa Stefana i nabija troskove, sigurno ce godisnje vise tako zaraditi. ;) A uz to ima Nole da nauci valcer umesto brejkdensa i zdrav mode docekati 30. GS ;)

vlada

pre 10 godina

Da se ne lažemo, nole nije igrao kao te 2011! igrao je lošije nego tad. Ta godina će ostati upamćena i mislim da novak nikada neće uspeti da povrati taj nivo igre. Ali da je Nole nadigrao Nadala to je nesporno! Nadal možda nije pružio najbolju partiju, ali čak i kada bi pogadjao i uspevao da parira rivalu, Nole je nalazio način da ga "smiri"!

Ja

pre 10 godina

(KAO XXXL, 31. mart 2014 12:53)

Uzmi u obzir trofeje,uzmi u obzir vremene provedeno na br.1 i po zlatu na olimpijadi,i po trofejima,i po GS i po cemu god hoces,ne znam sta tu nije jasno...

Draganče

pre 10 godina

#### - NIšta nisi razumeo - nikog ja ne otpisujem samo kažem da je svaka komparacija sa starim šampionima besmislena, a za 50 godina će takođe biti besmislena. Verovatno. Tvrdiš da je besmisleno govoriti ko je najveći u istoriji - pa zašto onda Noleta svrstavaš među najveće u istoriji!? Izgleda da si se posvađao sa sopstvenom logikom pa sam sebi protivurečiš. Ja sam kao najvažniji kreiterijum uzeo broj osvojenih gren slemova, a ti lepo objasni na osnovu čega tvrdiš da je Nole jedan od najvećih, čime to potkrepljuješ? Ničim, naravno. Tvoj "kriterijum" je navijanje za Noleta! Broj slemova je najvažniji kriterijum za to određivanje, pitaj teniske stručnjake ako si skeptičan. Broj osvojenih slemova ti kazuje redosled najvećih: Federer 17, Sampras 14, Nadal 13... slede Emerson, Lejver, Borg, pa oni ispod 10. Nastavi niz.

Ja

pre 10 godina

Prvo cestitke na pobedi.Drugo, shvatite jednu stvar Novak nikada nece biti bolji od Nadala a ni od Federera.Razumem navijace i njihovu zelju ,ali realnost je nesto drugo.Mada nikada necu razumeti nipodastavanje igraca kao sto je Nadal?
Trijumf u Majamiju je ukupno 43. trofej u karijeri Novaka Đokovića. Sledeći trofej dovešće ga na deobu desetog mesta večite liste gde se trenutno nalazi Tomas Muster. Ispred su Boris Beker i Rod Lejver sa po 49 titula, Ilie Nastase je osvojio 58, Andre Agasi 60, Rafael Nadal i Giljermo Viljas po 62, Bjern Borg i Pit Sampras po 64, Džon Mekinro 77, Rodžer Federer 78, Ivan Lendl 94, a neprikosnoven na vrhu je Džimi Konors s 109 titula.Toliko o tome.
Moze osvojiti sve u narednom periodu,moze se vratiti na br.1 ,Rafa ce ga opet prestici i stati na postolje,to je normalno, promene na listi se desavaju ,ali dzabe mora se Djokovic jos dosta godina naigrati da bi se bar izjednacio sa Rafom,mada se to realno nikada nece ni desiti.Pozdrav...

Ja

pre 10 godina

(KAO XXXL, 31. mart 2014 12:53)

Uzmi u obzir trofeje,uzmi u obzir vremene provedeno na br.1 i po zlatu na olimpijadi,i po trofejima,i po GS i po cemu god hoces,ne znam sta tu nije jasno...

Draganče

pre 10 godina

#### - NIšta nisi razumeo - nikog ja ne otpisujem samo kažem da je svaka komparacija sa starim šampionima besmislena, a za 50 godina će takođe biti besmislena. Verovatno. Tvrdiš da je besmisleno govoriti ko je najveći u istoriji - pa zašto onda Noleta svrstavaš među najveće u istoriji!? Izgleda da si se posvađao sa sopstvenom logikom pa sam sebi protivurečiš. Ja sam kao najvažniji kreiterijum uzeo broj osvojenih gren slemova, a ti lepo objasni na osnovu čega tvrdiš da je Nole jedan od najvećih, čime to potkrepljuješ? Ničim, naravno. Tvoj "kriterijum" je navijanje za Noleta! Broj slemova je najvažniji kriterijum za to određivanje, pitaj teniske stručnjake ako si skeptičan. Broj osvojenih slemova ti kazuje redosled najvećih: Federer 17, Sampras 14, Nadal 13... slede Emerson, Lejver, Borg, pa oni ispod 10. Nastavi niz.

vlada

pre 10 godina

Da se ne lažemo, nole nije igrao kao te 2011! igrao je lošije nego tad. Ta godina će ostati upamćena i mislim da novak nikada neće uspeti da povrati taj nivo igre. Ali da je Nole nadigrao Nadala to je nesporno! Nadal možda nije pružio najbolju partiju, ali čak i kada bi pogadjao i uspevao da parira rivalu, Nole je nalazio način da ga "smiri"!

KAO XXXL

pre 10 godina

@Ja - Odgovor
Najbolji teniser "svih vremena" nije jednostavno onaj koji je osvojio ukupno najvise trofeja!Mora se uzeti u obzir i vrednost tih trofeja tj broj GS, Mastersa,ATP 500.ATP250,...broj nedelja na N 1 na ATP,....
Najobjektivnija je tkzv. GOAT lista i za nju moze da se kaze da realno odredjuje vrednost igraca iz razlicitih vremenskih perioda! Prema toj listi :
1. R.Federer 2.I.Lendl 3.J.Conors 4.P.Sampras 5.R.Nadal .........9.N.Djokovic
Novak moze jos puno da popravi svoj rezultat sobzirom da ce igrati jos najmanje 5 godina!

realno

pre 10 godina

djokovic samo kad bi mentalno uspeo da izbaci iz glave "igram sa Nadalom" i da se opusti - u buducnosti bi ga razbijao kao beba zvecku. Tezi protivnik danas je Vavrinka kad je u formi nego nadal.

BASTON PG

pre 10 godina

U NEKIM OD OD DANAŠNJIH TEKSTOVA (ILI VAŠE KOLEGE) NAPISALI STE DA JE OVO NAJBOLJI NOVAKOV MEČ OD MELBURNA 2012. GODINE. IPALK MORAM DA DODAM DA JE 2013. GODINE U MONTEKARLU ODIGRAO U FINALU SAVRŠEN MEČ PROTIV NADALA. NIJE MU DAO DA DIŠE POGOTOVO U PRVOM SETU. ZAŠTO STE TAJ MEČ IZOSTAVILI? A IGRAN JE NA RAFINOM OMILJENOM TURNIRU,TJ MASTERSU KOJI JE OSVAJAO NAJVIŠE PUTA. I NA NEKIM PRETHODNIM MEČEVIMA JE BIO DOMINANTAN KAO PARIZ 2009 POLUFINALE ILI SINSINATI ISTE GODINE I OPET POLUFINALE.
MISLIM DA JE VAJDINO PRISUSTVO BILO KLJUČNO, KAO ŠTO NOVAK KAŽE ON MI JE VIŠE OD TRENERA! NAJBITNIJE JE DA SADA NOVAK VODI U TRCI ZA LONDON ( ZAVRŠNI MASTERS) I DA JE VRATIO SAMOPOUZDANJE, A PADOVI SU NEMINOVNI MOŽDA VEĆ U MONAKU. VAJDINO PRISUSTVO U LOŽI JE KLJUČNO JER BEKER NIJE NIŠTA POMOGAO. U BORBI ZA BROJ 1 KLJUČNI ĆE BITI TURNIRI U MADRIDU U IRIMU GDJE NOVAK NE BRANI PUNO BODOVA. MOLIM KOMENTAR POSEBNO ZA POREĐENJE BEKERA I VAJDE!

Godo

pre 10 godina

Pravo je vreme da Novak ponudi saradnju Lendlu koji je sad slobodan. To bi bila prava kombinacija kao kamen i čelik. Tvrdim da bi Novak oborio sve rekorde i napredovao u igri.

NO1E

pre 10 godina

ORDINACIJA: Dr Novak Djokovic
PACIJENT: Rafael Nadal
DIJAGNOZA: Teniska groznica
NACIN LECENJA: Oprasivanje forhendima i behendima tipa kvalitetnim uz preporucenu setnju po celom terenu. :D :D
IDEMO BREEE!!!

Bobin as broj šes'...

pre 10 godina

Mnogo sam mator! Gledam tenis jos od Conorsa sa onom Wilson T-2000 gvožđurijom, sa žicama od majmunskih creva!
Inteligentnijeg igrača od našeg Novaka nisam video!

Vaše ime

pre 10 godina

Pitanje je koje su granice Novaka Đokovića do kraja karijere?
Skoro u emisiji kod I.Ivanovića rekao je da su mu Slemovi prioritet, što navodi da on želi da bude najbolji svih vremena. To je naravno normalno jer je toliko puta pobedio''najbolje'' Nadala i Federera, ali tako talentovan, vredan, uporan i kompletan teniser kao Novak imao je nesreću da njegovo vreme bude u eri ove dvojice i uopšte u eri kada je najteže osvojiti Masters ili GS.
Veliki igrači, Mari, Nadal, Wawrenka, Delpo, Federer, ... Pa onda jako talentovani teniseri koji su uvek nezgodni, Tsonga, Gaske, Monfis, Berdih, Dolgopolov, Ferer, Nišikori,... pa mlade nade Dimitrov, Raonić, i td; u toj konkurenciji svaki pehar je neverovatan uspeh!
Nadal vodi u međusbnom skoru, ali čim je Novak stekao iskustvo, rešio se alergija i zaigrao onako kako ume oni su egal, jednaki su, ne možete iskreno reći da je jedan bolji od drugoga. Jeste Nadal uspešniji za sad, ali da li je on bolji teniser od Novaka? Nije naravno, to će vam prvo reći sam Nadal.
Španac je kralj šljake, Nole betona, jedan je kralj Rolan Garosa, drugi Australije! Ko je kompletniji i to je diskutabilno, ali nikada neću priznati da su Nadal ili Federer bolji teniser od Novaka. To je klinačko razmišljanje.
Pre ću se složiti da je Lod Lejver bolji, ili Mekinro, ali ova dvojice NE!. Pozdrav za ljubitelje belog sporta.

Srb BR

pre 10 godina

Odlicna analiza. I sto je najvaznije...da nam Nole nastavi ovako briljirati, pa da uzmemo i taj RG i prvo mjesto pa da svijet vidi sta je docek i zurka..:)

Lik

pre 10 godina

Ko malo dublje razmišlja shvatiće da jedini igrač koji može da povoljno utiče na Novakovu igru u stvari jeste Federer.
Rafa jeste odličan igrač ali njegov stil igre je "terminatorski" dok Fed pre svega igra glavom. Tu Novak uvek ima šta da nauči i posle Feda on će za dugo vremena biti jedini koji će u sebi imati spoj novog tenisa: pamet pre svega pa snagu.
Ne smemo zaboraviti da je tenis pre svega igra i ne bi trebalo tu da budemo ostrašćeni ali nije nam ni zameriti, Novak je jedini iz našeg naroda koji je u svetskom vrhu i svi znaju za njega. Ponikao iz pepela ove jadne zemlje i isključivo svojom voljom i porodicom iza sebe postigao to što jeste.
Posle svih poniženja i patnji koje smo doživeli upravo njega doživljavamo kao moćnog heroja koji će nas osvetiti, preko njega vidimo da ipak nismo bezvredni i da možemo samo ako hoćemo.

veliki strumf

pre 10 godina

O nekim aspektima koje Sasa komentarise vec sam pisao tokom meca, narocito o forsiranju forhenda, sto je ustvari i bilo presudno da se dobije mec. Takodje, gledajuci Rafine konferencije pre meca, videlo se da je uplasen, da nema vere u sebe da ce dobiti Novaka - izjavljivao je da je Novak najgori protivnik protiv koga se moze igrati u Majamiju. No, to je Rafin problem. Za Noleta je bitno da ide korak po korak, i da na talasu ove dve titule gazi i na sljaci. Ne sme vise da daje izjave kao sto je to radio prethodne 2 godine, da mu je glavni cilj Roland Gaross. To ga je sputavalo, nametnuo je sam sebi neverovatan pritisak i zato je i doslo do one dekoncentracije i neca u 5. setu, kada je mec gotovo bio dobijen. Posledica poraza na RG su i porazi na W i US. Sada takvih izjava nema, sto je mnogo mudrije. Ne sumnjam da ce Nole uzeti RG ove godine: usao je Rafi u glavu, podigao je nivo igre, na sljaci je sve bolji i bolji iz godine u godinu, a i svake godine na RG je sve blizi pobedi nad Rafom, i po logici stvari ona ce uslediti ove godine.

VLADIMIR

pre 10 godina

Postovani Sasa, nemam ni jedno pitanje niti primedbu, kao i uvek Vas komentar je vrlo precizan,sveobuhvatan i sto je najvaznije vrlo tacan. dakle 100% se slazem sa Vama. Zelim samo ponoviti da sam pre nekog vremena u svom komentaru i predvideo ovakav razvoj dogadjaja, a u nastavku sam predvideo da ce Novak osvojiti sve turnire na sljaci uklucujuci i RG. Eventualno sa jednim manjim kiksom, ali ne na RG. Jos cvrsce sad stojim u tom svom ubedjenju I TO ZBOG NOVAKOVE IGRE.

volim fudbal i rado ga se secam

pre 10 godina

Pratim tenis od vremana Borga, Mekenroa, Lendla,...gledao sam razne, vrhunske meceve, ali ovakav jos nisam. Ne bih da se bavim teniskom terminologijom, ali posle meca sam razmisljao sta nije valjalo kod Novaka I nisam nasao odgovor. Cini mi se da sta isplanira u momentu to I ostvari, svaki poen , udarac, mesto gde ce loptica zavrsiti na terenu,savrseno. Sa ovakvom igrom, odnosom prema sebi, publici, sportu, on je dostigao vrhunac. Dalje nema.

Predo

pre 10 godina

Ovakva forma nije iznenađenje, jer je jednostavno produkt svega šro se dešavalo od početka godine. O tome smo već pisali. Nedostatak jakih mečeva prije Vavrinke, ista svar u Dubaiu. Zatim iskušenja u Indian Velsu. Upravo ono što mu je trebalo. Postojala je samo jedna opasnost u Majamiju - umor. Ali, prvo sasvim dovoljna pauza do drugog kola, onda relativno laki mečevi i dvije predaje. Treba provjeriti da li se ikada desilo da je neko osvojio Masters, osvojivši pri tome osam setova u sedam kola turnira. Rezultat: U ovom trenutku NOvak je prvi na race listi i pri tome je jako svež i neistrošen, tako da sa puno optimizma čekamo sezomu na šljaci.
I ona Sašina opservacije oko perifernog vida. Ne slažem se s njom. Teniseri gotovo uvek donose odluke unapred i prate početnu ideju, Promena odluke u zadnji trenutak često donosi loš udarac. Teniseri se često ponašaju poput šahista i igraju po unapred smišljenim šablonima.

konfučije

pre 10 godina

Kako za Novaka, tako i za nas koji pratimo ovog sjajnog sportistu, ova pobeda je stigla kao veliko olakšanje. Novak je poslao jasnu poruku da ga se ne može pobediti kad on igra svoj tenis blizu vrhunca. Tada se pita usključivo on. E sad, hoće li i do kad će trajati Šljaka dolazi i tu je Nadal gazda bez obzira na okolnosti. Novak stremi ka tituli u Parizu i do sada ga je taj cilj umeo blokirati da ne pruži dovoljno da bi osvojio RG. Madrid i Rim su usputne stanice i mislim da ne bi trebao do maksimuma da zapinje tamo...ipak on najbolje zna. A šta nam je spremio za šljaku videćemo ubrzo u kneževini. Ako bude igrao kao sinoć ostali mogu da se nadaju samo epizodnim ulogama.

Swedenonline

pre 10 godina

Ko malo dublje razmišlja shvatiće da jedini igrač koji može da povoljno utiče na Novakovu igru u stvari jeste Federer.
Rafa jeste odličan igrač ali njegov stil igre je "terminatorski" dok Fed pre svega igra glavom. Tu Novak uvek ima šta da nauči i posle Feda on će za dugo vremena biti jedini koji će u sebi imati spoj novog tenisa: pamet pre svega pa snagu.
Ne smemo zaboraviti da je tenis pre svega igra i ne bi trebalo tu da budemo ostrašćeni ali nije nam ni zameriti, Novak je jedini iz našeg naroda koji je u svetskom vrhu i svi znaju za njega. Ponikao iz pepela ove jadne zemlje i isključivo svojom voljom i porodicom iza sebe postigao to što jeste.
Posle svih poniženja i patnji koje smo doživeli upravo njega doživljavamo kao moćnog heroja koji će nas osvetiti, preko njega vidimo da ipak nismo bezvredni i da možemo samo ako hoćemo.
(Lik, 31. mart 2014 10:34)

Pazi, razmisljao sam o ovome ali na drugi nacin, da Federer da otkaz Stefanu a da ga Nole zaposli. Feda, mislim.
Federer tada ostaje u tenisu i umesto da placa Stefana i nabija troskove, sigurno ce godisnje vise tako zaraditi. ;) A uz to ima Nole da nauci valcer umesto brejkdensa i zdrav mode docekati 30. GS ;)

Ratko

pre 10 godina

Vrlo dobra igra Novaka a ko kaze da je Rafa malo lose odigrao taj pojma nema. To za nas sa strane ili potpunim neznalcima izgleda lako a udarci su hirurski precizni, jaki, sa puno spina koje samo jedan drugom uspevaju to da vracaju. Novak je pobedio sa po brejkom u oba seta sto govori da je bilo sve samo ne "lako"! Neverovatno koliko Rafi malo fali da dobije Novaka na tvrdoj podlozi, cak i kad to uspe mora da odigra besprekorno a da Nole ima los dan. Situacija je preslikana na sljaci gde Noletu uvek malo fali da pobedi Nadala. Kada su igrali Federer i Nadala na sljaci to je bilo dranje dok je na betonu bio egal. Ovde je sasvim druga stvar u pitanju i na bilo kojoj podlozi je neizvesno i tesko za gledanje. Njih dvojica igrali su u finalima svih GS turnira, u finalima svih mastersa sem Sangaja, igrali su na OI u polufinalu, igrali su finale u zavrsnom mastersu, igrali su jedan od najduzih i najbolji mec u finalu mastersa i najduzi mec u finalu GS. Odigrali su najvise meceva u Open eri od 1970 i ko zna gde im je kraj. Zlatnim slovima ce njihovi rekordi biti ispisani i procice mnogo vremena i generacija dok se ne pojave druga dvojica. Jedva cekam sezonu na sljaci i njihove meceve tu je blagi favorit naravno Rafa. I vecna lista Teniskog Grand Prixa ili Mastersa Nadal 26, Lendl 22, Federer 21, Mekenro 19, Djokovic i Konors po 18, Agasi 17. U lepo drustvo se Novak ususkao.

dejavu

pre 10 godina

Kad god je dolazilo do nekih turbulencija u njegovom bliskom okruženju,dolazilo je i do promena u igri i rezultatima,počevši od povremenih manjih sukoba sa ocem,preko smrti dede i Jelene Genčić,pa do zasićenja Vajde tenisom.
Beker je tu neko ko se našao u nezgodnom trenutku,i on sam po sebi ne može da snosi odgovornost za ovogodišnja izdanja do američke turneje.
Novak već duže vreme,u teniskom smislu nema ozbiljnih mana,i iako je pravio pomake u pojedinim segmentima,u samoj igri već par godina nije suština.
Nole mora da pokuša da konačno odraste,sazri i stekne osećaj samostalnosti na terenu.
Izuzev Nadala,od koga se ujak Toni od malena ne odvaja i neće se odvajati do kraja karijere,i Đokovića, nijedan drugi veliki svetski teniser nije ni blizu bio toliko vezan za svoj boks i najbliže okruženje.
I tu je ključ cele zagonetke oko promena u igri Novaka Đokovića.
Onda kada u boksu ne bude bilo bitno ko sedi,za njega samo nebo ostaje granica.

nikola t

pre 10 godina

Sasa Ozmo: "Treća, u petom gemu drugog seta. Đoković je imao brejk loptu sa težinom meč lopte i izglednu situaciju za napad – forhend je otišao pravo na Rafin reket, koji lopticu smešta duboko u polje za viner, a ubrzo smanjuje na 3:2"
Mene zanima sledece. Novaku nije prvi put da uputi lopticu u onaj deo terena gde je zastao protivnicki igrac,kako kazete "pravo na njegov reket", iako ima, kao i u ovom slucaju, vise od pola terena prazno.Zasto se to desava? Kada to uocavam ja verovatno to vide i u n jegovom stabu, no da ne spekulisem koji su razlozi, voleo bih odgovor na pitanje uvazenom S.Ozmoa. Naravno nepotrebno je da napomenem da bi to trebalo dodatno da poboljsa ovu sjajnu igru Djokovica.

ZORAN

pre 10 godina

Pažljivo čitam tekst, slušam komentatore i nešto ne mogu da ukopčam.Rafa igra protiv Novaka i protiv Đokovića a retko kada protiv Noleta, u kojoj zemlji mi to živimo?

Wolfgang O.

pre 10 godina

Tradicionalno sjajan komentar, posle koga samo ostaje da se pridruzimo cestitkama. :) Ovo je stvarno bio sjajan Novak, a najvise od svega hrabri postepenost poboljsanja njegove igre poslednjih meseci. Nije to samo bljesak na trenutak, vec ocigledno nesto vise...

Mirko

pre 10 godina

Sasa,jos jednom odlicno vidjenje meca,slazem se sa svim napisanim.Sta dodati?Mozda to da je Nadal ocekivao veliku agresivnost (a onda i veci broj gresaka) kod Novaka,a kod Novaka potpuna smirenost.Kao da je otisao u park da se proseta.Otupio je mogucnost agresivne borbe,borba se nije rasplamsala i Novak je u jednoj sigurnoj i uspavljujucoj atmosferi savladao Nadala.Rafa nije imao odgovor za precizne i duboke lopte Noleta.Vec posle uvodnih 4-5 gemova videlo se i po izrazu lica i po govoru tela da Nadal ne veruje da ce uspeti promeniti tok meca.Sa druge strane Novak samouveren,kao stena,svakim pokretom jasno je stavljao Nadalu do znanja "Danas nema nista od tvoje eventualne pobede.Danas ne dam".

Rado

pre 10 godina

Kako dobri komentari prave izuzetnu razliku izmedju pojedinih portala(?)
Komentari (Tenis) na portalu (BLIC)naspram komentara (Saša Ozmo) (B92) izgledaju kao pocetnik-amater... ili kao da priuceni kuvar pise komentare o sportu koji kao da se odvija na pijaci, a ne na nekoj svetski prestiznjoj areni. Stvarno majstorki i originalan pristup Saša Ozmo .... plata je mala koju primas verovatno za taj kvalitet koji nam nudis. Hvala.

Zoran D Nikolić

pre 10 godina

Kao reklama za "Bakin kolač": Liči... Liči na nivo igre iz 2011. godine... S tim, što mi se čini da je bekhend postao još ubitačniji, sa dodatnom čvrstinom u igri... Ali, moglo se sve to naslutiti i posle Indian Wellsa... Novak je tamo igrao vrlo promenljivo, ali je iza svega postojala, u ključnim trenucima, mentalna snaga šampiona. Ne bih se upuštao u detalje i finese, već bih se složio da su Rafa i Federer učinili od Novaka ovakvog "zver" igrača. Sećam se da je u dužem periodu, kada se nije pomerao sa 3-ćeg mesta rang liste Novak govorio da se rodio u loše vreme, jer je redovno gubio od ove dvojice. No, tada je bio mladji i ubedjen sam da je danas obojici zahvalan, što su ga naterali da ovoliko usavrši igru. Sada sigurno shvata da se rodio u pravo vreme, jer su mu oni bili uzor, koji je sada i dostigao i prestigao... Mislim da definitvno nema dileme da je Novak neuporedivo bolji na betonu od drugih, a pre svega Nadala, nego što je sada Nadal to na šljaci. Zadnji mečevi na šljaci su samo jezičkom vage odredjivali pobedu na Nadalovu stranu, a ako se setimo prošlogodišnjeg Monte Karla, to je bila demonstracija Novakove sile. Da li sam u pravu ili grešim pokazaće nardna dva meseca...

Goran

pre 10 godina

Ovo je mogu slobodno da kazem najubedljivija pobeda Novaka nad Nadalom a da je Nadal igrao odlicno a otisao bi i dalje tvrdnjom da je ovo bila najdominantnija pobeda jednog od igraca u njihovim medjusobnim susretima u poslednjih mnogo godina. Ne po konacnom rezultatu nego po situaciji na terenu. Majami se igra na sporijoj podlozi od Indijan Velsa sto se videlo po mnogobrojnim razmenama udaraca a i po cinjenici da je Nadal dosao do finala. Majami svakako moze da znaci jasan signal pred sezonu na sljaci da Novak ima igru za pobedu na Rolan Garosu.

Nenad

pre 10 godina

Lepo,svaka cast!Samo nemojte Noleta uljuljkati lovorikama previse.Zasto?Zato sto krece deo sezone Nadalu omiljen,gde se on najbolje snalazi i kida.Kao Novakov navijac,zelim da mu Djox srusi njegov "zamak" na crvenoj sljaci i preuzme pre Garrosa prvo mesto.Mada,da mi neko ponudi da ne odbrani Monte Carlo,ne briljira ni u Rimu,ni Madridu,a osvoji svoj prvi Roland Garros-odmah potpisujem.A mislim da bi Djokovic isto uradio! :-)
Opet,zelim da Novak odbrani Monte Carlo,osvoji i Madrid(pobedi Rafu pred domacom publikom kao 2011-e)i uzme i Rim,naravno.A onda povratak na prvo mesto i kruna i skiptar titulom na Grand Slamu u Parizu!To jako zelim,a nas Nole to moze,ubedjen sam!

ams

pre 10 godina

Odlicna analiza, kao i uvek. Mislim da je potrebno istaci da je Novak sve bolji na mrezi, definitivno je i u ovom mecu potvrdio napredak u tom segmentu igre.
Uzgred, zao mi je sto se Sasa nije osvrnuo na dva Novakova slajsa tokom meca, posebno prvi, koji je definitivno jedan od najlepsih i najboljih udaraca koje je izveo tokom citavog turnira, a iskreno, smatram i vise od toga.

vojvodjanin

pre 10 godina

Ako postoji SAVRŠENSTVO,kao pojam,onda je to upravo Noletov sinoćni meč! Zamolio bih sve Noletove mrzoljubce i negativce da utihnu i ucute,ali ZAUVEK!!!

hibiskus

pre 10 godina

Svojevremeno je Rajan Herison, nakon glatkog poraza od Novaka, izjavio: Kako mozete da pobedite nekoga, kada mu svaka loptica pada na ili blizu osnovne linije?

###

pre 10 godina

Dragane nisi razumeo, a ni ja tebe nisam.
Rekao sam da je Novak JEDAN od najboljih.
Pa Nadal skoro svaki put kad ga pitaju pre meča sa Novakom u vezi njega, on kaže da je Đoković jedan od najboljih tenisara u istoriji.
Novak će verovatno biti do kraja karijere u top 5 svih vremena.
Ali da tačno kažeš ko je najbolji to ne razumem.
Prvo pravila su se izmenila dosta kroz istoriju tenisa, drugo gde to piše da je glavni kriterijum broj GS titula? Treće, treba gledati i konkurenciju koju je imao svaki teniser u svoje vreme.

Inače svi stručnjaci na primer kada govore o Federeru sa pravom govore ''jedan od najboljih'', ali niko ne kaže ''definitivno najbolji''.
Ja ne gledam brojke toliko nego samu igru, udarce, kompletnost tenisera, veštinu na sve 3 podloge i možda i najvažnije koliko je ko kao pojedinac podigao sam Tenis na novi nivo.
E u tim segmentima Novak je broj 1, a broj Mastersa, rekordi i GS titule, pa to će vreme pokazati. Polako stiže Nadalu u međusobnom skoru, Federera uskoro, a za 4,5,6 godina znaćemo i ukupan broj titula.

Ponavljam, za mene je Novak jedan od najboljih svih vremena jer osvaja titule u eri najače konkurencija od kako je odigran prvi teniski meč u 12 veku.
(Da, još u 12 veku su igrali tenis, - u doba Antičke Grčke kulture)

A to što pojedini misle da u izmišljenom ATP zakoniku najboljeg tenisera svih vremena predtsvalja samo broj GS titula i ništa više, to nek misli ko želi, ja gledam bukvalno sve a konkurenciju stavljam ispred svega.

Novosadjanin

pre 10 godina

Pohvala za autora, kao i uvek napisao je vrhunski članak i mnogo znači nekome ko možda ne doživljava tenis tako profesionalno, a opet ga zanima više od pukog gledanja. Hvala!

Vajdimir Marjanović

pre 10 godina

Analiza je odlična. Novak je sinoc, prije svega, igrao sa samopouzdanjem. Sampionskim. Kad je vidio da su mu udarci na mjestu, sa dvije tri varijacije je prekontrolisao Rafino kretanje i dubinu povratnih udaraca, u tom momentu mu je bilo jasno da dobija mec ako ostane fokusiran. Do kraja nije spustao nivo. U tome je razlika sa Indian Velsom, tamo se trazio kroz mec i uspio da se nadje, sinoc je izasao naspanovan, ostalo je bilo uzivanje. Vrlo sam mu zahvalan na tome.

aleksa

pre 10 godina

Gospodin Ozmo je u pravu, nikad pre nisam video takvog bezidejnog Nadala koji se vuce po terenu ne bi li nasao resenje, ali Nole je bio savrsen i tu resenje nije mogao da nadje. Da se brani ne moze Nole bi to odmah iskoristio, da napada iz cudnog razloga ne sme, a i kad napadne uglavnom pogresi. Mozda preterujem ali izgleda da je danas kada je igrao sa Novakom Nadal produzio onaj deo sa gacama(ako me kapirate)

Aladdin Sane

pre 10 godina

Djokovic je zaista fenomenalno igrao. Ne znam da li bi rekao da igra kao 2011., nisam bas siguran u to, ali je u svakom slucaju ovaj mec jedan od najboljih u zadnjih godinu dana. Servis mu nije atomska bomba kao kod Raonica, Isnera itd., koji idu samo na snagu, ali je uprkos tome vrlo efektivan, jer ima mnogo varijanti i cesto mu uspeva cak i drugim servisom da izbaci protivnika iz terena. Ali stvar koja je po meni najbitnija i nadam da ce to ostati tako su "unforced errors", jer ih Nole skoro nije pravio i to je kljuc pobede. To sam i rekao kad je gubio od Nadala, Federera itd. Djokovic je, kad igra protiv Nadala, po meni uvek bolji igrac, ali on sam odlucuje o tome kako ce da se zavrsi mec, a to zavisi od neiznudjenih gresaka. To jeste jedna stvar koja mec podseca na 2011.
Nadajmo se da ce tako da nastavi i konacno uzeti Rolan Garos.

mirko kojotovski

pre 10 godina

kad vidim bekend kros viner koji vadi iz Nadalovog forhenda onda je to to.Nemoze ga niko pobediti.To je ono iz 2011 ali sa mnogo vise mirnoce.Samo mene jos uvek peče poraz na RG2013.Nekako sam skuckao lovu karte nabavio za polufinale i finale i to tri meseca pre i onda...a bio sam siguran da uzima.Sada samo cunami ili sneg mogu da ga zaustave u pohodu na Pariz.

nesalomljivi7

pre 10 godina

Ovde se ne radi o tome da ce biti bolji ili gori od RF i RN. Prosto ne razumem tako plitko razmisljanje? Ovde se radi da u eri genijalnih RF i RN postoji i Novak koji pored toga sto su ova dva igraca osvojila 30 GS i skoro sve zivo, postoji i Novak koji ih pobedjuje i osvaja ne mali broj turnira. Postoji i Novak koji ce tek da ih pobedjuje. Ovde se radi o tome da u istoriji tenisa niko nikada nije za protivnike imao takve rivale kao Novak. Ostali na turu su samo ikebana jer im ne mogu NISTA, osim normalno Novaka. Ostali skupljaju mrvice ali tu ne spada i Novak noji je pored ove dvojice osvojio 6 GS i jos ce da ih osvaja jer je to REALNOST. To je Novakov VELIKI uspeh. Sa druge strane i oni kao veliki igraci u istoriji tenisa nisu srecni kada imaju Novaka za protivnika i sto uopste postoji. To je i Rafa izjavio. U suprotnom ova dva igraca bi osvajala SKORO sve sto postoji u tenisu. Ali Mosa..tu je Novak i tek ce da im zagorcava zivot i pored njih zivih da podize pehare. E o tome se radi. Na kraju, RF je stariji i nije imao u svoje zlatno vreme ovakve protivnike ( ko je tada imao 10. 15. GS a 30? NIKO), Rafa je ranije sazreo od Novaka i mnogo vise u to vreme osvajao. Zato je ovo vreme Novakovo i sledi ciscenje narednih godina, upamtite. Novak igra zrelo, ponasa se mirno i veoma iskusno. Igra sa pola snage kada treba i dodaje gas kada je potrebno. Jedino njegove "bubice" i to da nije masina mogu da ga ometu. Ali iskreno sumnjam.

Gentleman

pre 10 godina

Sasa, vrlo precizno odradjen tekst, ali bih ja dodao da je Novak ovaj mec odigrao bolje od bilo kog meca iz 2011(to je moje misljenje). Servis perfektan, bekend dijagonala i paralela nestvarno, forhend odlican, na mrezi dobar, a o slajsevima necu ni da pricam. Jednostavno perfekcija. Kazem da je Nole odigrao ovaj mec bolje nego neki iz 2011, zato sto se ako se secate Novak te 2011 podigao nivo tenisa na neki visi nivo i dobio Nadala 6-7 puta za redom. Potom je Nadal naporno radio na svojoj igri i nanizao 3-4 pobede. Novak je sada dobio zadnja 3 meca (Beijing, London i evo Miami), a Nadal ako zeli ubuduce da dobije Noleta mora jos vise da radi na svojoj igri, pa cak i sto se tice sljake ili da ceka Novakov los dan.

Buda

pre 10 godina

Iskreno, juce je Nole igrao bolje nego iz 2011. Mislila sam da je to nemoguce, ali ono juce je uzburkalo svet. Onakva mirnoca, inteligencija i preciznost jos nije vidjena.

DraganC

pre 10 godina

Saša, zaista je zadovoljstvo čitati tvoje analize, posebno kada su Novakovi mečevi u pitanju! Ushićenje nakon brilijantnih mečeva (među kojima je i ovaj) se nastavlja nestrpljenjem do narednog dana- do objave tvojih analitičkih tekstova.
Suvišno je kazati da nemam šta da dodam :))) , jer je sve kazano u tekstu.
P.s. Nerviranja, koje izazivaju razulareni fudbalski "fanovi" u toku praćenja Novakovih mečeva ( grupna praćenja meča u kladionicama) se zaborave nakon normalne i kvalitetne analize!

borkes

pre 10 godina

Kao prvo sve čestitke Novaku na prikazanoj igri i ostvarenom rezultatu.
Vrlo upečatljivo. Bekend je funkcionisao kao u Madridu 2011. Takav nivo igre treba da Novaku bude reper. Ovo sinoć je bilo blizu.
Jedino gde je Novak imao sinoć "problema" je bilo u par navrata kad je Rafa odigravao inside out forhend dijagonalu. Tu je bilo par vinera i dosta odigravanja forhend slajsom. Pošto je Novak pametan dečko to se dešavalo češće u prvom a u drugom setu takvih situacija gotovo nije ni bilo.
Novak gotovo nikad prilikom ove konkretne situacije ne polazi u stranu u koju očekuje udarac već čeka da Rafa odigra pa tek onda kreće. Sinoć je Rafa u 100% slučajeva odigravao dijagonalu. Kad se Rafa namesti to je na bilo kojoj podlozi protiv bilo kojeg protivnika gotovo siguran poen. Logično bi bilo očekivati da bar pokuša da dobije koji centimetar ranijom kretnjom. Ali ne.
To samo pokazuje koliko Novak ima strpljenja kao i samopouzdanja i vere u svoju igru a posebno kretanje. Gotovo kao da sam testira svoj nivo igre. Nadam se da je zadovoljan s trenutnim stanjem pošto je vidljivo da forma još nije ni blizu vrha.
Ja lično mislim da u MC Novak neće zapinjati svom snagom. Ostaviće nešto za polovinu maja kako bi u drugi deo sezone ušao na vrhuncu forme koju bi trebalo zadržati do kraja.
Idemo dalje.

###

pre 10 godina

Draganče
-
To znači da za 50,60 god. ili čitav vek od sad kada budu igrali neki novi Novak ,Nadal i Federer, i budu servirali u proseku po 250 km/h, ili se poeni budu igrali po 2,3 min. i td, (znači svemirski tenis u odnosu na današnji), - da će oni biti bolji teniseri od ove moćne trojke danas?
Sve u svoje vreme. Rod Lejver i Sampras i Nadal, svako je majstor svoga vremena.
Normalno je da kada bi se Novak recimo vratio kroz vreme i odigrao meč protiv
Lejvera u 25,6 godini da bi ga Novak počistio.
Ali pitanje je sledeće, šta bi bilo da je Rod lejver 1985 godište recimo?
Da je krenuo da trenira kad su Nadal i Novak počeli?
Misliš da bi isto igrao leptir stil sa drvenim reketom?
Naravno da bi prilagodio igru i stil vremenu u kome igra.
Zato ne treba otpisivati te stare pionire tenisa, oni su bili majstori kao i ovi danas,
naravno u svoje vreme!
Zato je i smešno filozofirati o najboljem svih vremena u sportu koji se toliko promenio kroz decenije. Naravno, u klubu najboljih svih vremena Novak već odavno ima svoje mesto.

Ћезо рца

pre 10 godina

Браво, Новаче! Идемо даље. Само гази редом. Мислим да ће ово бити твоја најуспешнија сезона до сада. Жив нам и здрав био.

Citalac

pre 10 godina

Kao i uvek G. Ozmo ima detaljnu analizu koja nas vodi u kriticnim momentima koji vode jedan teniser do pobede. Svaka vam cast na tekst i tome se zahvalujem sto opsirnije mogu sagledati bitni poeni.

Goran S.

pre 10 godina

Nakon prva dva gema meca drugar mi je rekao da Nole gubi mec, da je Nadal pun energije i vrlo agresivan od starta meca, dok mu Nole deluje suprotno.
Istina tako je delovalo, medjutim ja mu na to odgovorim da mec Nole dobija i to ubedljivo i pojasnim mu moje vidjenje:
Nadal je u mec usao zagrejan i to je njegov izbor taktike, da od starta krene agresivno, te 2011 cinio je suprotno i Nole bi cesto mec pocinjao sa 3:0 u gemovima. Zato mislim da je Nole prozreo Nadalovu taktiku i krenuo sa laganim pojacavanja tempa i videces da ce od sredine seta poceti da melje Nadala.
Iza Nadalove agrsivnosti krije se nesigurnost i strah, odrazice na njegovu igru nakon prvog Noletovog ekstra udarca-vinera.
Od prilike sve se tako i desilo,istina ovo je vise bila moja zelja nego predvidjanje, s tim sto sam i iznasao neke logicne argumente za moje tvrdnje a sve u cilju pozitine energije i dobrog ambijenta.

Nadal je izjavio da je Nole igrao fantasticno da je imao utisak kao da mu ne mora slati suvise precizne lopte da bi dobijao poene protiv njega.
Ova Nadalova izjava me je odusevila jer u njoj je toliko iskrenosti i namere da svetu priblizi koliko je Nole bio dobar
Mislim da je Nadal fasciniran Novakom i njegovom igrom.
Najmanje sto mogu je da Nadalu uzvratim takodje jednim priznanjem:
Kada je Nadalu dan, a bilo ih je i u mecu sa Noletom, u stnju je odigrati poen sa cudesnim potezima kakve je samo on u stanju izvesti i kada je i sam Nole bivao u neverici i ostajao zatecen.

Ljuba

pre 10 godina

Veliki Novače!
Svaka Tebi čast na velikoj pobedi nad Velikim igračem kao što je Nadal.Želim Ti da još mnogo godina osvajaš turnire i donosiš meni i celom Srpskom narodu radost. Još jednom, neka Ti Gospod Bog podari dug život, sreću i svako dobro.
Ljubauča iz Starog Sela.

paka

pre 10 godina

Sasa, odlican komentar! Nemam sta da dodam u strucnom pogledu. Od samog starta je Novak delovao odlucno i apsolutno sve vreme fokusirano, tako da je i pobeda dosla "lakse" nego ocekivano. Cestitke!

Meni ostaje da se radujem sto sam karte za polufinale i finale Roland Garrosa vec obezbedila! E, jos tu da ga dobije, a ja da budem "nazocna" ...pa, nek ide zivot :-)!

Александар

pre 10 godina

Неки коментатори су већ добро приметили да је Новак ударао дубоке, али мекше лопте, што је Рафи одузимало могућност да се храни њиховом брзином и враћа спектакуларним контрама како често уме. Међутим, чини ми се да се појавила још једна новина у Новаковој игри: више форхенда са више топспина, који иду знатно више изнад мреже. Нису, наравно, надаловски, али су доста "безбеднији" од ранијих равних Новакових удараца. Чини се да због тога мање Новакових форхенда завршило у мрежи, а деловало је и као тактичко изненађење. Да ли је још неко, укључујући и аутора ове одличне анализе, видео то исто? Поздрав...

Иван

pre 10 godina

Добра запажања Озма, али и неких коментатора. Можда ћемо о овом мечу још причати. Мени Новак делује чак боље него 2011, кад је у оном трансу имао доста среће у појединим мечевима. Кажем, не знам хоће ли ово бити преломна тачка, прерано је говорити о томе, али знам једно: Надал је деловао баш фрустрирано после Ђоковићевих ритерна "у пертле", што у перспективи може Новаку да донесе много лаких поена у њиховим дуелима. Психологија јесте мало прецењена у тенису, али на овом највишем нивоу она заиста много значи, поготово у Надаловом случају. Сва она упорност и стабилност које га красе, долазе баш из уверења да му противник не може ништа ако он игра добро. Да нема слабу тачку. Исконски резон у спорту: имаш физичке предиспозиције, имаш технику, али ако не побеђујеш, и то још ако губиш на исти начин, неминовно је да психички почнеш да сумњаш у своје способности. Надалу нико никада није пружио разлог за те сумње, нико никада раније није имао тај ударац после којег он постаје фактички немоћан, пре овог Новаковог ритерна тик под ноге синоћ у Мајамију. Много је битан први наредни меч на шљаци, јер појави ли се опет овакав Ђоковић, мислим да ћемо у будућности гледати много краће мечеве, односно Надала који се много брже предаје, барем у таквим поенима. Што ће и Новака подићи, онолико колико ће њега спустити. Сетимо се, и Федерер је до 2007. деловао без мане.
Одлично запажање Великог Штрумфа: дубоке али не јаке лопте лек су против Марија и Надала, не и против Федерера.

NoleTheBest

pre 10 godina

Rafa osim ako nije u top formi, ne može protiv ovakvog Noletovog bekenda. 65 % lopti Novak je poslao na Rafin forhend. Zadnji poen za svaku pohvalu, a na kameri "Idemo breeeeeee"

nenad

pre 10 godina

odlican rezime meca, samo da nastavi I sa Bekerom u lozi ovako isto, jer nema sta da menja. kad hoce I kad je svoj najbolji je teniser danasnjice.

srkilee@hotmail.com

pre 10 godina

Definitivno je Novak odigrao fenomenalan mec i Rafa nije imao velike sanse u ovakvom odnosu snaga. Novak je posle nekoliko poena u prva 2 gema dobio veliko samopouzdanje i poceo da vraca sve Nadalove napade, na sta ovaj nije naikao i vremenom je ostajao bez ideje...
Ako bih ja mogao da zakljucim nesto iz njihovih duela, mnogo bitna stvar je kako ce ulaziti Novakov prvi servis. Nije to samo bitno u njihovim duelima, ali ako Novak pogadja oko 70% ili vise prvi servis, Nadal ne moze da mu parira. U stvari, niko na svetu trenutno ne moze da parira Novaku ako ovaj pogadja preko 70% prvi servis!

max

pre 10 godina

Tek je počela 2014 teniska godina a Nole već ima 2-1 u skoru protiv Nadala i Federera !! Ali ona defanziva na dva izuzetno teška nadalova spina u samo jednom završnom poenu ..niko u tenisu se ne kreće i nije kretao u istoriji tenisa kao Novak !!

dax

pre 10 godina

Mala replika na Sasinu pretpostavku da Novak ima slab periferni vid i da je to razlog za onaj forhend direkt ma Rafin forhend. Koliko znam Nole nosi kontaktna socuva(verovatno meka) i sa njima ima pun komfor ali i periferni vid(to je prednost sociva u odnosu na naocare...izmedju ostalog). Jedino ukoliko se podvrgao refraktivnoj hirurgiji(skidanje dioptrije laserom) mogao bi da ima problema sa perifernim vidom, ali tada bi mu smetala i svetlost reflektora kada igra u nocnim terminima. Smetalo bi mu i sunce jos vise tako da mislim da nije skidao dioptriju. Iz tog razlog mislim da je taj udarac prosto ljudska osobina da ponekad promasi zicer, sto se svima desava. Sinoc je zaista odigrao maestralno i zelim mu pre svega da ga zdravlje sluzi i bice jos puno radosti za sve nas. P.S. Ne racunam Vamosa, Mikija i slicne "likove"!

Draganče

pre 10 godina

Porediti Roda Lejvera pa i Mekinroa sa Federerom, Nadalom i Đokovićem je besmislica. Postoji tenis do open ere, tenis od oppen ere pa nova era od 2000. Čak niSampras, kao najbolji igrać na mreži ikad ne može da se poredi sa sadašnjom velikom trojkom. Drugi se tenis sada igra. Što se mareja tiče - on je skoro za klasu slabiji od ove trojice. Veliku četvorku izmislisli su Englezi. Ja nisam sklon teorijama zavere, ali Vimbldon 2013. j i poraz od Mareja je čudan, samo to ću reći. Pazite, Nole je igrao 12 GS finala ima 6 pobeda i 6 poraza što i nije neki skor. Kaže se ovde da je on u eri Federera i Nadala osvojio 6 slemova, ali se zaboravlja da ga je Marej dvaput pobedio u finalima, Nadal triput a Federer jednom. Svoje prvo gren slem finale Đoković je odigrao 2007. na AO i izgubio od Federea. Dakle u eri dva velikana, on gubi dva finala od Mareja!? Na kraju, moje miščjenje je da su Federer, Nadal i Đoković najbolji u istoriji, svet takve igrače nije video, niti se njihovo vreme prosto ne može porediti sa onim iz 90 i neke kada su dominirali Sampras i Agasi. Naredne dve-tri godine su ključne kako za njega tako i za Nadala. ako Nadal osvoji još dva slema, ali ne na šljaci, plus RG, biće jednostavno najveći. Ako pak Nole osvoji još četri slema, RG obavezno, biće najveći uz Federera i Nadala. Svaka čast Borgu i Samprasu, ali tada se igrao mnogo slabiji tenis. Federera sam izostavio jer mislim da je on stavio tačku na slemove, čovek ima 33 god. Zato sačekajmo.

Rene

pre 10 godina

Sjajna analiza kaoi uvek. Nole je imao odličnu slekciju udaraca ceo meč. Po meni jedina istinska greška u celom meču je upravo onaj udarac u drugom setu na brejk loptu koji je i gospodin Ozmo opisao. Oba smeča su ipak bila dosta teška ( jedan sa bazne linije, drugi sa skokom unazad ). Nadam se, kao i mnogi, da je ovo dobar znak pred sezonu šljake.
Očito je da je Novaka psihološki uzdrmao poraz na AO od Vavrinke, potom poraz od Federera. S toga je zanimljiv onaj uzdah olakšanja kad je pobedio na IW. Čekamo Monte Karlo i odgovor Rafe. Pozdrav svima.

DeDa

pre 10 godina

Videlo se od pocetka da su Noletove lopte duboke i da je nadal daleko od linije i da moze samo da se brani,Tu je samo pitanje vremena kada ce da izgubi poen.Jos kad je Nole sredinom prvog seta shvatio da pored dubine moze da doda i malo snage u udarce tu je bio kraj.Samopouzdanje je raslo kod Noleta iz gema u gem dok se Rafa nasao u cudu sta da radi-Nemoze da napada, i ako pokusa promasi ili dobije jos bolji odgovor.Jos jedna stvar je bila jako vazna Nole je servirao mozda bolje nego ikada i prvi i drugi servis, a rafi nije isao prvi servis ,a nole mu je jako dobro napadao drugi tako da se kod nadala uvukla jos veca nervoza kod servisa .

branimirbjelica

pre 10 godina

Divan komentar,kao i uvijek,jedina stvar koju tesko razumijem je da Nole odigra tako superiorno u 3 zadnja mece a da ta superiornost ne bude izrazena i rezultatski mnogo uocljivije,drugi set sinoc bio vrlo blizu 6:1 ili 6:2,ali ipak nije,tako je bilo i u Londonu.Kada igra najbolji Nole i najbolji Nadal treba biti rezultat kao sinoc,forza Nole pozdrav iz Italije svim ljubiteljima tenisa,ciao

BG

pre 10 godina

Obracam se svim "poznavaocima" tenisa koji sada zasluzeno hvale Novaka a koji su ga toliko kritikovali posle poraza od Vavrenke na AO, predvidjali mu vrtoglavi pad karijere, analizirali i "strucno" komentarisali svaki njegov potez i promasaj, davali mu savete...da sledeci put dobro razmisle pre nego sto bilo sta napisu. U sportu su kao i u zivotu normalni usponi i padovi i bice ih jos i u Noletovoj karijeri. Nebi ni valjalo da je drugacije jer covek nije kompletan ako je samo "masina" bez emocija i ako osim posla kojim se bavi nema nikakva druga interesovanja. Bitna je sustina a to je da je Novak VRHUNSKI teniser sa jos mnogo potencijala, radi na sebi, uporan je i bori se. Mi koji volimo tenis treba da ga podrzimo i kada pomedjuje i kada gubi. Uzivacemo mi jos dugo u njegovim mecevima. Srecno Nole!

Nesalomivi-novosadjanin

pre 10 godina

Mislim da je u ovom mecu pokazao da moze biti bolji nego sto je bio te 2011-te godine, sto je fascinirajuce. Koliki je njegov talenat onda....

Nadam se da ce u svojoj 32-oj godini u muskoj konkurenciji igrati onako kako Serena igra u zenskoj. To je za svaku pohvalu.
Sve najbolje ti zelimo Nole....

ako ovako bude nastavio, tako ce biti.

Ljubisa, Strazbur,

pre 10 godina

Da dodam: Nole je tokom meca delovao toliko samouvereno da je neke udarce igrao potpuno nonsalantno, kao da je znao da mu Rafa ne moze nista. Mnogi udarci imali su samo dubinu, ne i jacinu, i to je izludjivalo Rafu jer ga je izbacivalo iz njegove komforne zone. On voli da igra iz trka, iz kontre, a ne kad mu se salju meke, ali veoma duboke lopte po sredini. Iz tih pozicija ne moze da nadje uglove (slicno je sa Marejem, koji takve lopte cesto gresi, a potpuno razlicito sa Federerom, koji se takvim loptama hrani). U celom mecu bilo je svega 2-3 "nadalovskih" poena, Nole mu je tako dobro parirao na udarce iz forhenda, da je taj udarac bio potpuno bezopasan. A iz bekhenda Rafa ne moze naskoditi Noletu.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (veliki strumf, 31. mart 2014 11:12)

E ovo je kratka ali fantasticna analiza meca ili "dodatak" koji sve govori!!! Cestitam

Warhol

pre 10 godina

Ovo juce je bilo bolje od 2011. Za razliku od 2011, Nole je sada em stalozeniji, em precizniji, em je bolji na mrezi.
Od ovog niko ne moze bolje. Osim mozda Noleta samog….

Pera

pre 10 godina

Rekao bih Versija iz 2011, ali poboljsana. Cini mi se da je ona originalna omala problem sto je bila neodrziva - zahtevala je previse fokusa, mentalnog napora, skoro bolne koncentracije, tako da, kad je jednom izasao iz te faze, Nole je ostao iscrpljen (fizicki, ali pre svega mentalno), bezvoljan, tako da ga je bilo tuzno gledati, izlazio je na teren sa izrazom "Sta cu ja ovde" i trebalo mu je mnogo vremena da se povrati. Sada je opet na tom visokom nivou, ali sazreo je i sve to deluje prirodnije, fokusirano, ali ne do bola, kao prosto novi psihicki nivo koji je dostigo, ukratko, kao stanje koje ce da traje. Nasao je nacin da istovremeno uziva zivot, uziva u igri i pobedjuje, a to je formula za uspeh na duuuge staze!

Posmatrač

pre 10 godina

(nikola t, 31. mart 2014 13:40)

Odgovor je tzv. "preigranost", u nastojanju da se protivnik i nadmudri i nadigra. Iako je dovoljno poslati i "samo" tešku loptu, Đoković, polazeći od sebe (jer sam vraća i teške lopte) "mora" dodatno da oteža protivniku, pa se "preigra". A ima malo i predstave-egzibicije...

trt milojka

pre 10 godina

Svi pričaju o 2011 ali možda je Novak danas i bolji, jer i ostali teniseri su napredovali i popravili svoju igru kada su videli na kakvom nivou igra Novak te 2011 sezone.
Nadal je sigurno naučio na greškama iz 2011 i to je pokazao najbolje prošle sezone. A i ostali teniseri treniraju, ne samo ova dvojica!
Najbolji primer je Wawrenka po pitanju toga da je i ostalim teniserima iz top jasno da moraju da promene nešto u igri, da napreduju još više.
Zato je i osvojio GS kao jedini uz Delpa 2009 van velike četvorke posle skoro čitave decenije.
Novak je te 2011 samo pokazao svoj pun potencijal i upozorio 2 vanzemaljca tenisa da je i treći upao u isti koš sa njima.

Saša Ozmo

pre 10 godina

@nikola t

Jeste, možda se to za nijansu češće dešava Novaku nego ostalima. Nisam siguran, imam jednu pretpostavku, u stvari više spekulacijum, a to je da Novak nema dobar periferni vid. Ponavljam, ovo je spekulacija.

Hvala svim čitaocima na sugestijama i pohvalama.

Sve najbolje,

Saša Ozmo

hardy

pre 10 godina

Ključ ovako glatke pobede protiv Nadala je po meni novina u Novakovoj igri a to je pametna igra bekendom. Svi smo u prošlosti priželjkivali da u važnim mečevima proradi Novakova bekend paralela. Ona mu je davala samopouzdanje u igri ili mu je rušila samopuzdanje zavisno od toga je li ulazila ili ne. A tražiti viner bekend paralelom je mač sa dve oštrice. Kad pogodite njome viner to je veoma efektno i ubija u pojam protivnika. Ali i pogoditi viner bekend paralelom nosi najviše rizika. Loptica ide preko najvisočijeg dela mreže te ovaj udarac mora biti spoj snage i preciznosti da bi postao viner. U ovom meču Novak uopšte nije insistirao na vinerima bekend paralelom. Igrao je bekend paralelu sa manje rizika, dovoljno preciznu i dovoljno jaku da razbija ritam razmena Novakov bekend-Nadalov forhend. A onda bi usledila bekend dijagonala sa skraćenim uglom koja bi padala u servis polje. I tu je ni Nadal nije mogao stići. Novak je bekend paralelom razvlačio Nadala, a skraćenom bekend dijagonalom vršio egzekuciju. Pokazalo se veoma efikasno i Nadal nije imao odgovor.
Mada je veoma moguće da je i Nadal imao određenu blokadu, ovo je bio veoma važan meč za njega. Došao je u finale Majamija po četvrti put, a da je prethodna tri izgubio. I u finalu za njega najnezgodniji mogući protivnik. Majami je za njega postao ukleto mesto.Gotovo neverovatno je da Nadal na nekom turniru od četiri finala sva četiri izgubi.To prokletstvo Majamija mu se sigurno ušuljalo u podsvest i kočilo ga u ovom meču.

Pametnica

pre 10 godina

Slažem se sa komentatorima koji smatraju da je Nole odigrao isto ili čak bolje nego 2011. U prilog te tvrdnje ide oduševljenje u Novakovoj loži po završetku meča, a i njegovo samo. To je oduševljenje, pre svega, načinom Noletove igre, kao da su svi pomislili "e to je naš pravi Novak!"

Petar.S

pre 10 godina

Mene je pomalo igrom i rešenošću ovo Finale podsetilo na Finale Monte Karla 2013. Prosto Novak je bio odlučan i istrajan i to se videlo po sigurnim udarcima. U stvari najbolje je objasnio upravo Nadal sve, da kad Novak igra svoju igru gotovo da je nemoguće da ga dobijete, treba vam sreće više nego znanja.
Sad kreće sezona na šljaci, važni Mastersi u MK, Madridu i Rimu, i naravno možda i glavni cilj Novaka pored povratka na 1 mesto,French Open Roland Garros! Mislim da upravo RG može da odluči o tome ko će završiti sezonu kao broj 1. Naravno, bitni su i Mastersi i ostali GS, ali ako Novak bude uspeo najzad da kompletira sve GS i osvoji taj 7 dugo očekivani, to će opet zavariti Novaka na tron siguran najmanje još 100 nedelja, ponovo, jer to mu je rak rana koju ako izleči dobiće vanzemaljsko samopouzdanje i volju da opet bude kralj belog sporta!
Naravno, videćemo pre RG kako će se snaći u MK, Madridu i Rimu.
Srećno Nole, mada tebi sreća i ne treba kada igraš onako kako umeš!

veliki strumf

pre 10 godina

Da dodam: Nole je tokom meca delovao toliko samouvereno da je neke udarce igrao potpuno nonsalantno, kao da je znao da mu Rafa ne moze nista. Mnogi udarci imali su samo dubinu, ne i jacinu, i to je izludjivalo Rafu jer ga je izbacivalo iz njegove komforne zone. On voli da igra iz trka, iz kontre, a ne kad mu se salju meke, ali veoma duboke lopte po sredini. Iz tih pozicija ne moze da nadje uglove (slicno je sa Marejem, koji takve lopte cesto gresi, a potpuno razlicito sa Federerom, koji se takvim loptama hrani). U celom mecu bilo je svega 2-3 "nadalovskih" poena, Nole mu je tako dobro parirao na udarce iz forhenda, da je taj udarac bio potpuno bezopasan. A iz bekhenda Rafa ne moze naskoditi Noletu.

Nesa

pre 10 godina

Meni je već prvi poen u meču bitan, iz ove perspektive, kao najava onoga što je sledilo. Sadržao je u sebi i pozitivne i negativne elemente igre i jednog i drugog igrača.

Elem, Novak je dobio jednu kraću loptu, ušao u teren i napao forhendom - to je bila situacija za viner. Kao što je to vrlo često slučaj kad Novak napada forhendom (bar je takav moj utisak), Nadal ga je pročitao i (ovoga puta) ostao u ad-courtu. Nole ga je "pogodio" u forhend, ali je Rafa odigrao loše, možda zbog siline Novakovog udarca, ne znam. Bojim se da na šljaci ne bi pogrešio. Mislim da je već tad moglo da se nasluti da je Đoković odlučniji i nekako fokusiraniji. Takođe mislim da Nole ima još prostora da igra bolje, iako je ovaj meč odigrao fenomenalno delovalo je da tu ima još rezerve.

Jedva čekam sezonu na šljaci.

Jovan

pre 10 godina

@(Bobin as broj šes'..., 31. mart 2014 09:44)

Moram da kazem da me skoro ni jedan komentar nije nasmejao ovako. Svaka cast :) A to za Novaka je ziva istina, jos samo da ima Rafin fanatizam gde bi mu bio kraj.

mirko kojotovski

pre 10 godina

PAKA kako si nabavila karte? Mozes li mi javiti na tosabl@freenet.de mejl ili ostaviti na forumu komentar.Nemam sanse da dodjem do karti.Prosle godine uspio nekako ali ove nikako.Da li neko uopste zna na koji nacin doci do karti? Na RG zvanicnom sajtu nema sanse.Pozdrav svim forumasima i zaljubljenicima tenisa i naravno legende Noleta Djokivica

Yello

pre 10 godina

(nikola t, 31. mart 2014 13:40)

Novak već neko vreme pokušava, kad dobije lopticu oko servis linije, da uhvati protivnika na "pogrešnoj nozi".. Sad gotovo po pravilu igra na onu stranu sa koje mu je protivnik poslao lopticu, protivnik napravi korak ka sredini ali ostane na istoj strani, i faktički iz zicer situacije Novak upadne u problem.. Mislim da je "problem" u automatizmu i da Novak ne želi da dodatnim razmišljanjem remeti koncentraciju kod izvođenja samog udarca.. Ipak, mislim da to nije veliki problem. Podizanjem samopouzdanja rešiće i taj problem tako što će imati više vere u svoj tajming kod menjanja pravca loptice u poslednjem trenutku.

Inače, bravo Ozmo za članak!

Draganče

pre 10 godina

### Nismo se razumeli, sada se bolje razumemo. I ja mislim da će za nekoliko godina Novak, uz Federera i Nadala koji su, po mnogim parametrima, među prvih pet, biti među prvih pet. I ja gledam širu sliku (konkurencija, nivo tenisa, vreme u kome se igralo, skor sa najjačim rivalom...) ne samo slemove. Ipak, ostajem pri tome da su oni najvažniji. Mislim i da je kod tog određivanja, uslovno rečeno, najvećih tenisera, veoma važna i kompletnost igrača - dakle, da ima slemove na sve tri podloge(po tom kriterijumu Agasi je uspešniji od Samprasa bez obzira što ima 5 slemova manje, mada ga pomenuti stručnjaci svrstavaju među prva tri baš zbog većeg broja slemova... doduše, sve drugo je na strani Samprasa i to statistika govori: više pobeda u njihovim mečevima i više nedelja na br. 1)) Novaku nedostaje RG, ukoliko ga osvoji, mislim da hoće, to če ga svrstati među najbolje. Bio je 101 nedelju br. 1, a to je takođe važan parametar jer je samo njih 9 to uspelo. Da je Federer koju godinu mlađi uživanje bi bilo kompletno. Ali, Nadal i Novak odigraće još mnogo epskih mečeva, oni su već podigli tenis na viši nivo. To je prvi uradio Federer, zatim Nadal 2008, Novak 2011. Doduše, u Majamiju je Nadal bio inferioran. Pozdrav!

Milan

pre 10 godina

Ali onaj prilazni bekhend slajs na Rafin forhend koji nije mogao da pokupi je cisto savrsenstvo. Mnogo je unapredio taj udarac i koristi ga jako inteligentno, ne precesto, ali savrseno pametno.

марко

pre 10 godina

Утисак о мечу је фантастичан, и просто не знам шта бих додао после врхунских Ђоковића и Озма. Нешто друго бих хтео да поделим као свој утисак. Гледао сам меч Надал-Раонић, па онда наравно Ђоковић-Надал, и просто сам фрапиран разликом та два меча. Па оно што су играли Ђоковић-Надал је за неколико димензија испред осталих. Кад поредим ова два меча, имао сам утисак да је Надал играо полуфинале са играчем који није ни међу 100. Мени је разлика у квалитету фрапантна. У ствари имам утисак да је Ђоковић-Надал стварно највећи спортски ривалитет. Док сам гледао Надал-Федерер понекад ми је било и мучно, а имам утисак и да је самом Надалу било помало безвезе цела та лажна драма у мечевима са Федерером. Када гледам мечеве са Новаком, то просто пршти од жеље за попедом, али правом спортском, са обе стране, и све без икаквих посебних осећања, осим саме жеље да се буде бољи и да се игра што више развије. Просто имам утисак да су један другом највећа инспирација, да ни један ни други не могу пружити боље партије осим кад играју између себе. Можда је то тако одувек и било, али моје сећање досеже у задњих 20-година. Сећам се и ривалитета Сампрас-Агаси, па чак и Лендл-Мекинро, али ту је било доста нетрпељивости. Сећам се и мечева Едберга-Бекера-Виландера, али то ми је некако било хладно и на дистанци. Мечеви између Ђоковића и Надала су по мени онај прави микс спорта, емоције, жеље, борбе, ривалитета, напретка. Дефинитивно смо привилеговани могућношћу гледања њихових мечева.