Nedelja, 13.10.2013.

18:00

Novak u Kini – ohrabrenje i optimizam

Velika bi šteta bila da je Novak Đoković izgubio finale turnira u Šangaju.

Izvor: Saša Ozmo

Novak u Kini – ohrabrenje i optimizam IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

85 Komentari

Sortiraj po:

Ganikus

pre 10 godina

Ovde ima vidovitih, koji su pred Nadalov povratak, pisali kako nema šta da traži, čak da je završio karijeru, i to opet čine - znaju šta će biti iduće godine i ponovo se sapliću o isti kamen. Ma infantilno. Dalje samo je za teniske neznalice iznenađenje njegova fantastična igra u Montrealu, Sinsinatiju i USO. On jeste u blagoj krizi, ali padovi su normalni. Nadal ima neverovatnu moć transformacije jer je veliki majstor tenisa. Pa sada je među prva ti u i gri na mreži. Promeniće on opet stil i naći igru kad ga provale. Vimbldon? Tvrdim, ako prođe prvu nedelju stići će u finale. Idajte uozbiljite se - kakav, bre, "krvni doping", jel vam palo na pamet da nešto ne može biti doping ako nije zabranjeno i ako ga koriste vrhunski sportisti, ne samo teniseri. I da, vi sigurno znate da je ATP zapretio Noletu da pušta Nadala! Gospode bože, dokle više te teorije zavera, pa ta kolektivna paranoja i nezrelost je neobjašnjiva. Kako prosečno inteligentan čovek može da veruje u to!? Nije mi jasno.

Nenad

pre 10 godina

@ Dzoni DA LI TI ZNAS DA NOVAK DJOKOVIC U PARIZU BRANI SAMO 10 POENA?

Znam.Zato i znam sta i ocemu pisem.Mozda nisam upotrebio pravu rec gde treba ili vi pazljivo ne CITATE o cemu ja pisem.A pre ce biti da je ovo drugo.Pred Masters u Parizu Nadal ce napraviti vecu razliku od trenutne,jer je prijavlen i nastupice u Baselu.A Novak,za sada,nece igrati ni Basel ili Valensiju,jer ih nije prijavio.A Nadal ako dodje do finala,to je nekih 360 novih bodova.Ako uzme,to je 500.Sto sa sadasnjih 400 bodova daje moju racunicu pred Paris.Naravno,najbolje bi bilo da Nadal ispadne odmah ili recimo u 1/4 finalu.Tada su sanse Djokovica da titulom u Bercy-ju i Nadalovim slabijim rezultatom povrati broj 1 mnogo izglednije.

nikol dz. femija

pre 10 godina

(Objektivno, 14. oktobar 2013 07:52)

ALI - TRENUTAK - jeste.

A - momentum je latinska rec - kazu recnici.

SVI SMO ODGOVORNI ZA SRPSKI JEZIK.

Vidimo stilne neke -CORNER SHOP - a postoji srpsko ĆOŠAK, ĆOŠE i onda deca neće znati srpsku reč, a još gore ni onu englesku jer Englezi nisu imali VUKA.

"Latinsko momentum - trenut, trenutak, čas, časak, vreme za počinjanje nekog posla, odlučan trenutak, bitna tačka, ono što pokreće..."

Šou ? PRIREDBA.

Čudi me da se Englezi ne bude što im se skrnavi jezik. Ali, da, oni uvek imaju interes...

A KOJI JE SRPSKI INTERES ?

I tako se i u okviru jezika sprovodi politika i to žestoka, jer jezik je najvažniji..."Čuvajte deco moja jezik..." - reče Nemanja.

Neka nam je Bog u pomoći.

Svako dobro.

ps. NOVAK IMA ŠANSE DA BUDE PRVI NA KRAJU jer sezona još nije gotova, to reče Nole, a on valjda zna šta priča. Srećno Novaku i bravo za azijske titule i mečeve !!!

Onako usput

pre 10 godina

Bojane,
Nadal je tip tenisera koji živi od psihologije. On pobeđuje većinu još u svlačionici. Stil mu je takav da protivnik ima osećaj da protiv njega ne može da igra. U odnosu na druge, on skoro da i nema padove, dok rivali znaju da će njihove amplitude biti mnogo veće, što na njih čini užasan pritisak. Jer, znaju da ako padnu, Nadal odmah kreće da ih uništava kao pit-bul, relentless. A znaju i da će mu se teško istrgnuti iz čeljusti, jer je teško dva puta u meču podići igru. Mnogi koji imaju oružja za njega zato još nijednom nisu pobedili Španca. Đoković jeste jer je 2005-2009. zbog zdravstvenih problema navikao na amplitude, i mnogi Novakovi dueli imali su tada sličan tok: on kao zalog osvoji 1. set, onda popusti i samo gleda da izdrži dok i protivnik ne popusti, pa podigne opet nivo da ga dovrši. I Delpo ima igru za Nadala, zbog konstitucije igra uvek u svom ritmu, a dovoljno je jak psihički da ne čokira.

Zato su ovi porazi teški za Nadala, jer psihički više ne vlada nad tim igračima. E sad, zamisli da i Vavrinka, na primer, shvati posle azijske turneje da Nadal nije nepobediv, i u Bazelu, na publiku, konačno uspe da ga obori. Ponovi li još to u Londonu, koliko će biti opasniji za Rafu u Melburnu! I koliko će Nadal uspeti da namakne poene tamo i u Majamiju s tolikim opasnim rivalima. A na Vimbldonu mu sve faze turnira postaju nezgodne: prva kola protiv specijalista za travu, središnjica protiv Delpa, Vave i ko zna koga još, završnica protiv Marija i Đokovića...

Jova

pre 10 godina

Znate ono kad dugo vremena ne čitate omiljenog pisca pa vam pod ruke padne neka njegova knjiga, ponovo čitate pročitano, uživate i nesvjesno se smiješkate. Slični osjećaji me prožmu kad vidim Novaka spremnog na borbu, kako crta po terenu.

Takođe je čudo jedno kako poznat potpis pod komentarom zna popraviti dan.

Pozdrav dragom I.b-u ( nikad nije sve rečeno ), standardno pronicljivo-realnom Predi, posmatraču ( zadnja rečenica mi se strašno sviđa ), mojim starogardašima i svima ostalim

sasa

pre 10 godina

Novak je daleko najkompletniji,tj.najbolji teniser planete.I u ovoj godini koja je kao Nadalova osvojio je 11250 bodova a,Nole je osvojio 11120 u sezoni koja se nekada karakterise kao losa?Osim toga sve Nadalove iznenadjujuce pobede u nizu su ipak u senci sumnje da se forsira neprirodno i nenormalno..Da ne kazem da mnogi sumnjaju na neki doping,dozvoljen ili ne,poznat laboratorijama ili ne...Kada su obojica cisti Nole je vise nego superioran.Teniska federacija jednostavno ne sme da dozvoli Noletovu bezpogovornu superiornost,pa Nadalu dopusta nesto na sta Cilic ili Viktor ne smeju ni da pomisle.Pogledajte kako se momak znoji posle dva gema.Nezdravo..Sve kipti iz njega...
Federer zalazi,Marej mrljav pa razmisljaju da bi svetski tenis bio dosadan da Nole gazi sve redom.Zato su i Noleta upozorili da malo popusti i dozvoli "briljantni" povratak.
Pa sad i Nadal,predostroznosti prica o krvnom dopingu.Da ga nisu poceli prozivati,nikada ga ne bi spomenuo...

Dzoni

pre 10 godina

DA LI TI ZNAS DA NOVAK DJOKOVIC U PARIZU BRANI SAMO 10 POENA?

Suma sumarum-sudeci po ostvarenim rezultatima,reklo bi se na prvi utisak da je bio perfektan.Ali,ne slazem se u potpunosti u toj konstataciji.Zasto?
Zato sto je u finalu sa Delpom u onih prvih nekoliko poena drugog seta neobjasnjivo poceo da se "krivi" i pravi neke "woodoo" pokrete.Pomislio sam na trenutak da neka baba iz svoje tamne,zamracene sobe bode iglicama njegovu krpenu lutku.Taj period mi je delovao nekako "detinjasto",nezrelo,kao da se glupirao na trenutak,a ne izgubio balans.Mislim da je tu morao da zadrzi ritam,slomi Argentinca i dobije mec u dva seta.Drugo,na break lopte u osmom gemu drugog seta,na drugi servis rivala ne koristi break sansu.To ne sme da se desava kad si dobio priliku da se vratis u set,priliku da dobijes isti i zavrsis mec.Neka i dobijem gomilu minusa,ali Novak je ovo mogao i morao dobiti u dva seta.Ali,dobro,pobedi se u zube ne gleda.A ova je sladja jer je izvojevana na ovakav nacin.Sto se tice trke za broj 1,Novak bi trebalo da prijavi Basel ili Valensiju kako bi zadrzao mogucnost da odrzi ili smanji ovu razliku koju Nadal ima.Cak je bolje ovo drugo jer je slabija konkurencija.Ali,da se ja pitam,isao bi u Basel da se "koljem" sa najboljima.A posto Novak ne igra,a ne znam da li ce,Nadal ce tu napraviti jos vecu razliku,jer ne verujem da ce pre polufinala ispasti.Onda Pariz,a tu ce razlika vec biti oko 800 bodova,gde Nole mora ...
(Nenad, 14. oktobar 2013 10:20)

Bojan

pre 10 godina

"Peking i Šangaj su pre ulazak Nadala u krizu. Njemu će biti teško da osvaja poene bilo gde naredne godine, osim u Montekarlu. U Melburnu i Majamiju biće dosta onih koji mogu da ga izbace, a Vimbldon mu je još manje siguran, jer tamo uvek može da naleti u ranim rundama, dok je trava još trava, na nekog Rosola/Darsisa."

Nadalu je ovo bio drugi najbolji rezultat u Sangaju - pre ovoga je jednom uspeo da dodje do finala (poraz od Davidenka) nakon sto su mu cetvrtfinale i polufinale protivnici predali. A Majami ove godine nije igrao.

U svakom slucaju za Djokovica je sjajno da je osvojio ova dva turnira, ali je to vise povratak u normalu nakon potpuno neocekivanog uspeha Nadala na americkoj turneji nego znak preokreta.

Inspector Bloch

pre 10 godina

Nisam mislio da se javljam, jer je u principu sve receno, no naterao me je poslednji komentar @Nenad, sa wudooo..asocijacijama! Pobogu covece..kako se niste ZABRINULI?? Ja, sam ostao odsecen, i ostatak meca odgledao u STRAHU!
NE GUBI SE RAVNOTEZA..tek tako! I nadam se da ce Novak ili vec jeste danas pod SKENER! Kako Vam padaju i ko Vam daje pravo na takvo povrsno-nadmeno razmisljanje? Velite MORAO je!! Boze gospode spasi Novaka..NAS!

Kada sam vec tu..uzivajuci u poeziji i grizovima naseg Zen-ovanog-pa-probudenog Novaka, sledece: ono sto ne sme da se radi sada je da se satire za tu BLJUVOTINU/sada vec/od prvog mesta..lagano..nikakve sulude Valencije i snobovski Bazeli!Odraditi kraj godine,i krenuti sledecu..kako dolikuje, a to je HURA ..nema vise kalkulacije !!! Za istoriju. Ni manje ni vise. Toliko.

Pozdrav, posebno Jovi i nikol.

Nenad

pre 10 godina

Suma sumarum-sudeci po ostvarenim rezultatima,reklo bi se na prvi utisak da je bio perfektan.Ali,ne slazem se u potpunosti u toj konstataciji.Zasto?
Zato sto je u finalu sa Delpom u onih prvih nekoliko poena drugog seta neobjasnjivo poceo da se "krivi" i pravi neke "woodoo" pokrete.Pomislio sam na trenutak da neka baba iz svoje tamne,zamracene sobe bode iglicama njegovu krpenu lutku.Taj period mi je delovao nekako "detinjasto",nezrelo,kao da se glupirao na trenutak,a ne izgubio balans.Mislim da je tu morao da zadrzi ritam,slomi Argentinca i dobije mec u dva seta.Drugo,na break lopte u osmom gemu drugog seta,na drugi servis rivala ne koristi break sansu.To ne sme da se desava kad si dobio priliku da se vratis u set,priliku da dobijes isti i zavrsis mec.Neka i dobijem gomilu minusa,ali Novak je ovo mogao i morao dobiti u dva seta.Ali,dobro,pobedi se u zube ne gleda.A ova je sladja jer je izvojevana na ovakav nacin.Sto se tice trke za broj 1,Novak bi trebalo da prijavi Basel ili Valensiju kako bi zadrzao mogucnost da odrzi ili smanji ovu razliku koju Nadal ima.Cak je bolje ovo drugo jer je slabija konkurencija.Ali,da se ja pitam,isao bi u Basel da se "koljem" sa najboljima.A posto Novak ne igra,a ne znam da li ce,Nadal ce tu napraviti jos vecu razliku,jer ne verujem da ce pre polufinala ispasti.Onda Pariz,a tu ce razlika vec biti oko 800 bodova,gde Nole mora uzeti titulu...Ne znam,vrlo je mala verovatnoca da Nadal ne bude prvi do kraja.Zanemarljiva.

Sergije Miletic

pre 10 godina

Sve je tacno sto ste rekli,Noletov kvalitet i lezi u tome sto stalno popravlja i usavrsava igru.(Ostaje mu jos da usavrsi drop shot i smec.)Ali najvaznije niste istakli.Noletovu dobro odabranu taktiku u prvom i trecem setu.Drzati Del Potra uglavnom na beckhend,pa kad se izmakne na beckhend da udari forhend,poslati mu loptu na forhend.Zahvaljujuci tome je dobio ovaj mec.

teorija zavere

pre 10 godina

Mislim da Novak ove godine postize losiji rezultat u odnosu na 2011. i 2012. zato sto je probao da kalkulise, da se koncentrise na RG i na slemove uopste. 2014. bi trebao da odigra kao 2011 - beskompromisno! Titule ce doci same po sebi.

Петар

pre 10 godina

Надам се да ове победе представљају Новакову жељу за новим тријумфима у следећој години. Ове године ми је Новак деловао као да отаљава посао, а колико је добар играч показује да је и са теквом игром пропустио испред себе само Надала. Победа над Надалом у Пекингу је посебно значајна, јер је Надал одабрао Пекинг (досад је бирао Токио) са "задњим" намерама да Ђоковића психички дотуче новом победом у међусобним дуелима. Битка за прво место у овој години је изгубљена, али је веома важно како ће се завршити ова сезона. Надам се да ће Новак показати полет у следећој години и показати ко је најбољи на свету.

kosmajacsale

pre 10 godina

ne znam imam neki osecaj da ce noletova biti 2014 , cak i uspesnija od 2011. videcemo. neka osvoji jos london puna kapa i devis kup ne treba da juri sada 1 mesto po svaku cenu. dobar odmor a onda istorijska godina 4 gs, masters neki ako bude bude ako ne nista

Objektivno

pre 10 godina

"posle propuštenih šansi ’momentum’ se obično menja.." - Молио бих цењене спортске новинаре да eng. ’momentum’ почну да преводе као "импулс" или "налет". Да ли је могуће да вас мрзи да нађете домаћу реч, пре него да искористите страну посрбљеницу? Хвала на објави овог коментара.
(Микајло, 14. oktobar 2013 00:56)

Nu impuls ni nalet ne opisuju znacenje reci momentum. A i tesko da je impuls 'domaca rec' :)

PSL

pre 10 godina

Konačno onaj pravi Novak. Kad je najteže igra najbolje. Ovo protiv Del Potra je jedan od najboljih mečeva koji smo gledali ove godine. Ceo mec je bio fantastican. Nije bitno što je Nadal trenutno prvi mnogo važnije od toga da je Novak vratio svoju igru i ako oavko nastavi teško da će ga Nadal pobediti.

milan

pre 10 godina

kakav je to sportista covek zelim mu jos tri sezone na prvom mestu nek obori sve rekorde i kao sampion se povuce a onda nek ga izaberu za predsednika olimpijskog komiteta sveta

Moler

pre 10 godina

Konverzija brejk sansi je bila procentualno slaba, ali treba protiv Delpa uopste napraviti toliko brejk sansi! Videli smo kako je Nadal prosao.

Branko

pre 10 godina

Mole-
Bravo care. Ti si sada ponovo u usponu and Nadal ide nizbrdo jer ne sme da uzima doping sredstva da ge ne uhvate. Igra on jos prilicno doro ali nije to to. Kako se znoji jer ga hvata sto muka jer oseca zisku. Del Potro je sto puta prijatniji od Nadal. Neka bude prvi i stvarno mi nece biti zao ako to osvoji NA POSTEN NACIN!!!
S, postovanjem.
Branko (Teniser) iz Amerike

Onako usput

pre 10 godina

Pominje se azijska turneja kao znak Noletovog izlaska iz krize, ali: da li je Novak zaista bio u krizi?

Dobro, rezultati su izostali, i to za mene jeste najveći utisak teniske 2013. godine: čovek koji igra najsavršeniji,najkompletniji tenis ikad ne može da to kapitalizuje adekvatno već drugu godinu zaredom. Ima tu i zasićenja, i vremena potrebnog da se poslože novi elementi igre na kojima je radio, i stare navike, i šta sve ne, međutim, zaboravlja se da na Đokovićeve rezultate utiče i jedna stvar totalno van njegove moći - način igre njegovih najvećih protivnika. Dvojica najvećih rivala su mu Nadal i Marej, jedini koji su mu otimali slemove, ali nijedan od njih ne može da igra na vrhunskom nivou duže od 6 meseci! Zbog načina na koji igraju: na izdržljivost, snagu. Znači, oni pola godine pune baterije i odmorni igraju "svoje parče", kada lome tom izdržljivošću Novaka jer se ovaj umara tokom čitave sezone, konstantno stižući do završnica. Čini mi se da je Nole ove sezone pokušao da to malo promeni, da se koncentriše samo na slemove, gubio sumnjivo u Majamiju, Rimu, Madridu itd., kockao se, ali su mu slemovi uglavnom izmakli, pa ispade - kriza.

Peking i Šangaj su pre ulazak Nadala u krizu. Njemu će biti teško da osvaja poene bilo gde naredne godine, osim u Montekarlu. U Melburnu i Majamiju biće dosta onih koji mogu da ga izbace, a Vimbldon mu je još manje siguran, jer tamo uvek može da naleti u ranim rundama, dok je trava još trava, na nekog Rosola/Darsisa.

Laki (je malo nervozan)

pre 10 godina

Hvala Ti Novače što mi unosiš malko radosti u ovu ni malo "ružičastu" realnost!
Čisto da znaš, uz Tebe sam i kad Ti ne ide, a kad Ti krene, mom ushićenju dok gledam Tvoje bravure na terenu, nema kraja!
Idemo po titulu u Parizu i odbranu MASTERS CUP-a!

Svete

pre 10 godina

U ovom trenutku nije bitan povratak na prvo mesto, neka odigra dobro Pariz i neka osvoji London i Dejvis kup i to ce mu biti odlicna podloga da sledece godine vec oko RG napadne mesto broj 1, mislim da bi bilo previse da igra Valenciju ili Bazel, Pariz, London i Dejvis kup, ali nikad se ne zna. Raduje me Djoletova igra posle US opena, servis, pogotovu ritern i igra na mrezi, i najvise me raduje ono sutiranje sata, jucerasnja svadja sa sudijom i ova gomila izliva emocija na ovom turniru i u finalu, to znaci da je koncentrisan na mec, da mu je stalo da osvoji svaki poen i da je svestan kada napravi nepotrebne greske ! A za ovog REALNOG koji kaze da Nadal pusta ove nebitne turnire dve stvari. Prva - Peking je uz Dubai najveci turnir iz serije 500 sa najvecim nagradnim fondom i turnir gde redovno dolazi barem 5 od 10 najboljih igraca a Sangaj je godinama proglasavan za najbolji turnir iz kategorije 1000. Druga - posto verovatno ne gleda meceve nije video koliko je Nadal juce znoja prolio samo u prva 3 gema, da su skupljaci loptica brisali teren oko njega da se ne bi klizao na linijama i cinjenica da je majcu promenio posle 3. gema, to pokazuje koliko mu je ''nebitan ''ovaj turnir i jos koliko je puta onako iz besa udario u reket i par puta se udario po glavi kada je gubio bitne poene.
A ovo sto kaze VELICANTVENI MAREJ to je nema veze sa mozgom, najobicnija provokacija, ne obracati paznju, siguran sam i g.REALNI ne misli tako !!

pera peric

pre 10 godina

Nisam navijac,ali realno trenutno je Djokovic najbolji igrac na planeti,najkonstantniji,ne gubi od pacera....Sigurno iduce godine vraca prvo mesto.

cacanin

pre 10 godina

Naravno da jeste okidac, mislim da je Novak uvideo "neke" stvari kako da reaguje jos bolje u situacijama kad sudija pogresi, sam pogresi, kad ne iskoristi sanse...
Bravo Sasa za tekst.

Микајло

pre 10 godina

"posle propuštenih šansi ’momentum’ se obično menja.." - Молио бих цењене спортске новинаре да eng. ’momentum’ почну да преводе као "импулс" или "налет". Да ли је могуће да вас мрзи да нађете домаћу реч, пре него да искористите страну посрбљеницу? Хвала на објави овог коментара.

cccc

pre 10 godina

Ja ga jednostavno ne volim.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (zdravko, 13. oktobar 2013 19:07)

A ko te tera da ga pratiš? A posebno i da komentarišeš?
Znači - provokator!

Posmatrač

pre 10 godina

Pored analitičnog teksta g. Ozma zadovoljstvo je i čitati lucidne i duhovite komentare ljubitelja tenisa koji su naklonjeni Đokoviću. O besnim navijačima R. Nadala neki drugi put...

Inače, najveća Novakova komparativna prednost je to što još može da napreduje u teniskom smislu: taktički i tehnički. Nadal i Federer to ne mogu, a Marej samo donekle i to na mentalnom planu.

U vezi sa tim zabluda je da Nadal, posle ove kineske turneje, može ponovo da vrati "kompleks Đoković"... Ne može - on je jednostavno skoro savršena mašina za igranje tenisa - bez mnogo emocija i intelekta...

REKETNI STIT 2

pre 10 godina

..izmakne u poslednjem trenutku.Od tada pa do povratka,Nole zali za izgubljenim prilikama,I izvlaci pouke iz gresaka,sto njegovu tehniku dovodi do perfekcije,a rivale do ludila.Sve u svemu Nole se dobro zeza.Mi,navijaci,zelimo meceve sa manje neizvesnosti,sto bolji plasman u istoriji tenisa…A Nole kao da je vitez Kamelota,ne voli lake pobede.Tako je bilo i jutros,u sinocnom finalu Sangaj R.M. 6 – 1,u prvom setu,je bilo sasvim dovoljno da se Nole oseti sigurnim.A to je ono sto ne voli.Ovog puta se uplasio na vreme,sto nije bio slucaj na R.G. i U.S.O.
Cak i kao N°2,Nole je velik !Ostvario je i vise nego sto je sanjao.Ali to je bilo dok nije bio svestan svojih krajnih dometa!

Saša Ozmo

pre 10 godina

@Bumbar
Na ovom linku http://www.b92.net/sport/tenis/masters/vesti.php?yyyy=2013&mm=10&dd=08&nav_id=762724 smo se detaljno bavili time i razložili sve bodove Đokovića i Nadala. Pošto je tekst pisan pre Šangaja, samo Nadalu dodajte 360 bodova za polufinale (Novak je ponovo uzeo 1000). Onda sami možete da pravite kombinacije u zavisnosti od sopstvene prognoze.

Moje mišljenje je da, uprkos našim nadanjima, nije realno da Novak završi i ovu godinu na prvom mestu, a treba očekivati da negde od Indijan Velsa sledeće godine krene novi juriš na prvo mesto.

@Sredoje Subotic
Statistika jeste skoro potpuno na Novakovoj strani, ali toliko ubedljiva prednost jeste zbog prvog seta u kojem Del Potro nije ni postojao na terenu. U trećem je moglo da ode na obe strane. Hvala na ponuđenom stavu u svakom slučaju.

@Goran
Prilično sam uveren da nisam pisao nikakvu analizu u kojoj sam tvrdio da će Novak sada sigurno prestići Agasija po broju nedelja na vrhu. Hvala i na pohvali.

Pozdrav svim komentatorima, hvala na sugestijama, pohvalama i kritikama.

Sve najbolje,

verovatno će još neko odgovoriti

pre 10 godina

@bumbar - da postoji
Trenutni račun:
ako Nole bude igrao Bazel ili Valenciju, u mogućnosti je da osvoji još 3.225 poena
do kraja 2013 (teoretski 3.350 ako igra i DC dubl)
Razlika na Race listi je 2060 u korist Nadala (RN 11670 – ND 9610)
To znači da Nadal iz narednih turnira mora da osvoji 1.165 poena da bi osigurao prvo mesto.
Novakov zadatak nije nimalo lak – pobedjivati od USO do kraja, ali ni Nadalu neće biti lako da osvoji 1.165 poena, za šta mu je neophodno jedno finale i dva polufinala - to nije učinio ni u svojim najboljim godinama.

Najraniju teoretsku šansu da se nađe na prvom mestu Nole ima već nakon Bazela (RN 11.520 – ND 11.120) ukoliko se prijavi i osvoji neki od ta dva turnira a Nadal ispadne pre polufinala

Šanse su ipak vredne borbe.. pa šta bude, star će se menjati od turnira do turnira
..ako se nisam negde zabrojao, pozdrav

Boba

pre 10 godina

Da ovo je razlog za za optimizam, veoma!!! Ovo je Nole iz 2011. godine i to na jos višem nivo.
Bravo za Novaka i njegov tim.
Vidimo se u Kom bank areni.
B

Branko Senicic

pre 10 godina

Gospodine Ozmo odlicna analiza.Nekorektno je blaga rec da komentarisete Djokovica koji je nesto uradio u zivotu.bio je prvi u necemu na svetu i u vrhu je 6,7 godina.ovo se odnosi na ove kvazi strucnjake sto komentarisu.vi niste najbolji ni u pljuvanju na dalj.

Поново ради ”паралела”!

pre 10 godina

Децо, ево вам пет банки и да трчите градом и вичете ”Поново ради бекхенд паралела!”.

Па он је читаву 2013, а не само полуфинале Вимблдона, одиграо без свог најјачег оружја. То је као да фудбалер голгетер одигра сезону шутирајући само једном ногом. Много је битно да се поново узда у тај ударац, надам се да ће га слућити и даље. Одличне је он и резултате направио ове године имајући ово горе у виду! То само показује колико је он заправо добар тенисер, јесте, губио је битне мечеве али је играо лоше - а опет су га једва побеђивали.
И прошли Шангај је био прекретница за крај сезоне и почетак следеће, ваљда ће и овај. Уз жељу да коначно узме и неки други ГС сем АО.
Надам се да се неће до краја године упустити у луду трку за бројем 1, већ да ће паметно темпирати форму за изазове који предстоје.

Predo

pre 10 godina

Raskid neke veze najbolje se leči novom ljubavi, a gubitak prvog mesta i porazi novim pobedama i titulama. Svi teniseri treniraju, usavršavaju svoje udarce i unose neke novine. To rade i Federer i Has i dan danas. Samo što mnogi nemaju prostor za novi napredak. Novak je postao No. 1 sa toliko prostora za usavršavanje, prije svega servis i igra na mreži. Očigledno je da se na tome puno radilo i da su ti elementi napokon počeli da ležu i postaju prirodan deo igre. Kada učite predmete, koji vam slabije idu, obično zapostavljate one u kojima ste najbolji. To se najviše odnosilo na bekhend i skraćene lopte, koji su znali povremeno zakazati. Međutim, mečeve ne dobijaju ni servis, ni bekhend, ni forhend, nego harmonija svih tih elemenata i onaj kompijuter u glavi, koji sve to raspoređuje. Svi, koji se makar rekreativno bave tenisom, znaju da je najteže očuvati fokus. A oni, koji spominju padove tog fokusa, neka pogledaju finale Pekinga i "mljevenje" Nadala od prvog do zadnjeg poena. Pa ja ne znam koja mi pobeda veličanstvenija. Ta glatka ili ova izvojevana u taj brejku trećeg seta. Upravo taj brejk protiv ovako stabilnog igrača i jakog servera pokazuje od kakvog ste materijala sazdani. I još nešto. Novak se verovatno bojao gubitka pozicije br. 1, koju je tako dugo priželjkivao. Sada je video da ništa ne boli i da se ništa nije promenilo, tako da će i eventualni povratak na prvo mesto prihvatiti mnogo prirodnije.

bojan kg

pre 10 godina

Novak igra masters u Parizu brani samo 90 bodova, London finalni turnir brani 1500 neporazeni pobednik! Ako pobedimo u Dejvis kupu i Novak pobedi oba singla dobice 500 bodova, i verovatno ce traziti pozivnicu za Bazel ili Valensiju turnire serije 500. Nadal ne brani nista! Ako u parizu Novak pobedi a Rafa na primer bude drugi , i osvojimo Dejvis kup i Novak sve dobije u Londonu a Rafa na primer izgubi u 1/2 finalu onda i ima neke sanse da bude prvi ali realno vrlo male!

stefan

pre 10 godina

Odlican tekst. Ali nemojte zaboraviti i noletovog novog trenera, vojteka fibaka. i on je delom zasluzan za noletovu sadasnju igru. Vidi se evidentan napredak na mrezi i ostalim segmentima. Samo ne znam zasto ga nije ranije angazovao umesto onog vemica...

Branislav 58

pre 10 godina

@Budimo realni
Jako je nerealno smatrati da Rafa pušta turnire.I protiv Novaka u Pekingu i protiv Delpa u Šangaju čovek nije znao gde je,a njegove face i govori tela su pokazivali sve samo ne neko popuštanje.On je čovek koji grize i na treningu,a osvojio bi da može sve turnire koje igra.Činjenica je da on VIŠE NE IGRA NAJBOLJI TENIS,i pitanje je da li će zaista toliko pobeći,na proleće (da li će uopšte biti zdrav).Novak ga je pre dve godine tukao kad god nije žurio na voz,ne vidim zašto i sad ne bi,odnosno na proleće.A lepota tenisa i Marej su dva pojma koja nikad nisu bila spojiva

Jova

pre 10 godina

Razlog za optimizam nije samo Novakova igra nego i borba i želja za pobjedom. To je pravi Novak. Može Novak da griješi i ne iskorištava šanse. Može i protivnik igrati nestvarno dobro ( on mu to na nekin način i omogućava ) ali ako je riješen da dobije, nema toga ko mu može parirati. Prvi set je bila poezija, u drugom se desio mali pad ( doista neobičan … problemi s ravnotežom, vidom? ), koji si je Novak, ruku na srce, mogao priuštiti a treći… Treći je bio pravi rat u kojem Novak ni na trenutak nije izgubio mirnoću niti vjeru u pobjedu. Bilo je i emocija ali hvala Bogu, ne destruktivnih. Takvog ga volim gledati.

Dakle, Novak radi ono što je do njega, unapređuje igru, pronalazi motiv, pušta ruku i ponovo nam pokazuje svu raskoš svog talenta. Nagledaćemo se do kraja godine još dobrog tenisa.

Pozdrav svima

Mirko

pre 10 godina

Uvek je prijatno procitati Sasine komentare,strucni i sadrzajni.
Zelim i ja dati ocenu meca i Novakove trenutne situacije.Na Kineskim turnejama Nole,cini mi se,ima 20 dobijenih meceva a nijedan izgubljeni.Samo po sebi ovo sve govori.Ovde je nepobediv,ima svoj bastion.Kao Nadal na Rolan Garosu.Nakon "diskutabilno" uspesne sezone,a posle neuspeha (mada igranje finala mozda i nisu neuspeh)po americkoj turneji,nasao je sebe.Probudio se.Dokazao je da moze.Dokazao je da opet moze dobiti i Nadala kada je skoncentrisan i "naostren" do maksimuma.Treba biti objektivan u necemu.Ne igra on sam na ATP turu.Ima ih mnogo.Nemoze se ocekivati da uzme ama bas svaki trofej.Biti najbolji - ne znaci pobedjivati uvek,svugde i svakog.I drugi treniraju,spremaju se,tu je i faktor srece.Jedan poen moze sve preokrenuti u mecu.Tu je i faktor povreda.Ocigledno je da povreda skocnog zgloba nije zalecena do maksimuma.A i tesko ce.Kada stalno igrate,jednostavno nemozete potpuno zaleciti povredu.
Mec je bio sjajan po meni.Vazno je bilo uci furiozno u mec sa "jakim" pocetkom od 6:1.Cisto da se stavi do znanja protivniku.Da racuna da ce biti "perja" i da ce se morati namuciti ako hoce trofej.Pad u drugom setu se desio ali sve je to sport.Vazno je da se "podigao" u trecem kada je to bilo najvaznije.Delpo je bio odlican ali nije verovao u pobedu.Treba u dva dana pobediti i Nadala i Novaka.To je zaista tesko!Novak nije poklekao duhom kada je bilo tesko.Verovao je u sebe.Zbog toga je i pobedio.

Milan

pre 10 godina

Uopste nije tacno da Novak nije bio u formi na RG. Mozda nije bio 100% na mentalnom planu, ali od pobede su ga delila 2-3 poena. Pa sam Nadal je odmah posle meca rekao "Imao sam malo i srece, ali slicno je bilo na AO prosle godine..." Naravno prvo je tacno, drugo nije jer mu je sanse dao Novak, mogao je da ga dokusuri u 4. setu, ali to sad nije bitno. U svakom slucaju, na RG je nadalov tim sproveo dobru taktiku pasiviziranja Novakove igre u kljucnim trenucima. Izgleda da je Novak nasao odgovor za to, a sta ce dalje biti, videcemo.
Ono sto je isto evidentno, nikad do sada u istoriji tenis nije bio toliko "jak". Svaka cast Federeru ali cinjenica je da njie imao ni pribliznu konkurenciju. Sadasnjih T10, svako od njih bi bio pre desetak godina u T4 galtko. Tako razorne i precizne udarce kao sto imaju na primer Delpo, Tsonga, Berdih, Wawrinka nisu ni priblizno imali Huan Karlos Ferero, Rodick, Hjuit svi bivsi no 1. Menjaju se vremena, nije bas za poredjenje ali ova sadasnja generacija je "atomaska". Da se Škot oporavi, da se Delpo ne povredjuje, da Nadal bude zdrav, tata Fed malo da nadje motiva, plus ova cetvorica sto ih pomenuh, to bi bio haos od tenisa sledecih par godina.
A Nole, vidi se da klakulise, ima mesta za napredak jos dosta. Pogotovu na dubini i snazi udaraca.

Ganikus

pre 10 godina

@ Budimo realni
Da, da... Nadal je osvajao masterse 1000 i GS samo kada su Nole, Federer i Mari bili povređeni ili bolesni - baš realno! Ako neko i sada, nakon IW, Rodžers kupa, Sinsinatija i USO može da kaže da Nadal loše igra na betonu, to je zbilja stupidno i neozbiljno. Al vratimo se analizi. Tačno da je Nole, to se videlo u finalu, briljirao protiv Delpa i, još važn9ije, popravio igru na mreži i uopšte postao konstantan u elementima igre gde je ionako jak (baš me zanima šta će biti kad to primeni protiv Nadala). Ne umanjujem njegovu pobedu, ali, za razliku od Noleta, Delpo je dosta grešio. Što se Nadala tiče, posle ovako furiozne igre ove godine, normalan je blagi pad, i još važnije mislim da je u Kini imao dva pametna poraza (tako su neki forumaši pričali i za Noleta do RG!) i to se vidi iz aviona. Nadal če, mogu da se kladim, i u Parizu pokušati da stigne samo do polufinala, dok će sve karte baciti na završni masters u londonu, kao i Nole. Kako god da bude, budimo realni, ovo je Nadalova godina!

Budimo realni

pre 10 godina

Rafa igra na 30% i samo povecava bodovnu prednost, do proleca vise od 5000 (pet hiljada) poena, mislim da je na neki nacin pustio ova dva manje vazna turnira... Novak je u jednom relativno kratkom periodu bio br 1 a sada je neprikosnoveni Rafa preuzeo tron i tako ce da ostane. Jedva cekam da se posle operacije na teren vrati velicanstveni Marej, zazeleo sam se lepog tenisa...

REKETNI STIT 1

pre 10 godina

Dva segmenta koja cine vanserijske tenisere,tehniku i fizicke perfomanse,Nole poseduje u izobilju,s jos malo prostora za nadogradnju.Cak,iako ne dosegne svoj maksimum do kraja karijere,ovo sto je dosada pokazao,je sasvim dovoljno da bude jedan od najboljih igraca svoje generacije,a samim tim,jedna od legendi tenisa,jer dva najbolja tenisera svih vremena su bili najveci Novakovi rivali na putu do trona.Nezaboravljajuci jos nekolicinu koji su bili I jos uvek su konstantna pretnja,Mari,Delpo,Conga,Raonic...
Medjutim,najveca Noletova prepreka je on sam,kao atom treceg segmenta, sklopa koji cini nepobedivog gladijatora u teniskoj areni,implozivno–nuklearnog tenisa danasnjice, u cijoj kreaciji je ogromnim delom ucestvovao Nole,unevsi nove dimenzije u dva gore navedena segmenta.
U trecem segmentu teniske osmoze,Nole naravno,zauzima vrlo visoku poziciju,(intimno verujem,najvisu),jer bez mentalne snage,savrsena tehnika i fizicka izdrzljivost postaju nepouzdani oslonac.
Odavno imam utisak da Nole igra dva meca istovremeno:jedan protiv rivala,a drugi protiv sebe(I protiv svojih navijaca).Ili kao u finalu Pekinga,kada je u briljantnoj pobedi igrao Nadalov i Novakov tenis.
Od prosle nedelje se,u mojim mislima, kristalizuje ideja da je Nole,kao i dobar deo Srba,vlasnik Sizifovog sindroma;Nole kad je na vrhu,pocinje da se dosadjuje ,I u maniru iskusnog nihiliste sve ucini da se nadje u Tantalovoj kozi,dozvoljavajuci da mu preko potrebni uspeh......

Иван

pre 10 godina

Добра запажања Озма: сервис је постао велико оружје, бекхенд поправљен, и игра на мрежи (мислим да је онај једини изгубљени поен дошао јер Ноле није ударио лоптицу како је желео, са довољним слајсом), прекинут вишемесечни пост кад је реч о титулама...
И верујем да ћемо тек видети сјајног Ђоковића. Предуго је он гледао у леђа Федереру и Надалу да би одмах знао како да се носи с позицијом владара. Ни Рафа није боље поднео ту улогу 2008. Њима обојици је у психу ушло да је лакше јурити него бранити, и Новак је, чини ми се, на путу да исправи и ту бољку.
Дел Потро је показао да је тренутно раме уз раме са двојицом најбољих. Буде ли се вратио лендловски Мари, имаћемо опет велику четворку, а без загарантованих финала све је пуно занимљивије. Шангај је показао да Аргентинац има игру за Рафу због висине, а и да Новак равним ударцима може њега да савлада. Драго ми је и што су финале играли у три сета, јер сам хтео да видим (а можда је то желео и Ђоковић) може ли Делпо да издржи дуже од два сета на највишем нивоу.
Штавише, сад видим сасвим солидну могућност да Новак презими на првом месту. Јер, Надал је по мени тренутно на великој муци, у "хамлетовској" дилеми: играти Базел, Париз и Лондон и ризиковати да евентуалним поразима тамо од Нолета и Делпа набије комплекс од њих (а можда и још неких), и тиме смањити шансе у Мелбурну и пролећним мастерсима на харду, или отказати све и сачувати колику-толику психичку предност. А колико јуче се чинило да све иде наруку Шпанцу. Живот је чудо!

Bumbar

pre 10 godina

Питање за Озмa. Ако би Ноле следеће турнире успео да освоји, под условом да се Надал не пласира високо, кад би се могло очекивати да се Ноле врати на бр1 ? Дали постоји варијанта да то буде ове године?

nada ZR

pre 10 godina

hvala Ozmi na strucnom komentaru,analizi,pogotovu na poenti da sa optimizmom pratimo Noleta.Budimo realni i tebi se zahvaljujem na realnosti ali zapamti sta si napiao da je Nadal obican sljakaros....cisto da ne bude posle velicanstven.

ilija

pre 10 godina

Novaku odgovara ova podloga kao sto je i AO.To je definitivno jer izdici se posle poraza u finalu US opena moze samo ako igras na podlozi koja ti mnogo odgovara.Sjetite se samo kako je Nadal posle 7 poraza u nizu od Novaka vratio samopouzdanje kada ga je prosle godine pobijedio tri puta u nizu od MK do RG.Tako da mozemo da budemo optimisti pred narednu sezonu on i Nadal ce se mijenjati na vrhu sledecih godina jer ostali nemogu da izdrze da igraju dobro na svim podlogama i da budu superiorni na odredjenoj podlozi.

majstor je to

pre 10 godina

Novakov najveci kvalitet jeste konstantnost u karijeri i vanserijski talenat koji mu uvek ostavlja prostor za napredak.Lepo je u analizi receno da je sada na mrezi daleko uspesniji,a servis mu je postao skoro glavno oruzje.Dakle,on jos uvek napreduje i ne misli da stane.Jedino sta jos nije probao je servis-volej igra !?
Zaista, biti 5-6 godina u vrhu svetskog tenisa, stalno odrzavati visok nivo igre (to je najteze) i usavrsavati se paralelno,znaci samo jedno.
Igrac extra klase.Pravi sampion.

SrdjAn

pre 10 godina

Koliko je vise zara i gladi za pobedom prisutno kod Noleta, u odnosu na samo pre mesec dana!
Nole ima sve sto se igre i tehnike tice i samo mu motivacija moze biti granica!
Da mu je samo ovakva glava bila ove godine......
BRAVO NOLE!!!!!

jelica

pre 10 godina

U spotru je kao i u životu,bitke se dobijaju ali i gube.Novakova sezona je dobra,da li je mogla biti bolja,možda ali tenis ne igra samo jedan igrač.Nadal se vratio,imao je dosta uspeha ali Novakova sezona je odmah do njega.Ima još da se igra ,a po mome mišljenju Novak između ostalih treba da sluša i svoje telo.Sve ima svoju cenu i moje je mišljeje da Novak i njegov tim pravilno vode njegovu karijeru.Najvažnije je da kraj sezone dočeka ZDRAV.Za prvo mesto -ćeraćemo se još.

Losmicrazy Bdsv

pre 10 godina

Sjajno je sto je pobedio danas, iz razloga sto je u prvom setu pokazao kako moze da igra u vaznom finalu protiv jakog protivnika, takve pobede pune samo pouzdanje na srednji rok. A u tim trenucima svojom perfektnom igrom nije dao sansu Delpu. E sad drugi set je problematican iz razloga sto nije iskoristio "te" brejk lopte. Yabrinuo sam se iskreno da ce se ponoviti neki od tih velikih meceva iz ove godine koje je nazalost gubio. Mislim da je sad pitanje vremena kad ce i te brejk lopte poceti da koisti jer ima dobar nalet samopouzdanja i neke nove sigurnosti koju je zaradio u ove 2 nedelje.

men

pre 10 godina

Igra u finalu ima svoje blistavo lice, to je prvi set ali i naličje. To je onaj pad u igri koji se javlja redovno na početku drugog seta. Da je taj pad bio manje izražen moglo bi se reći da ga čekaju zlatna vremena, ovako..ne znam.
Novak mora da se angažuje na dokusurivanju protivnika kada ga baci na kolena a ne da ga ponovo vraća u igru kao Delpa danas. Mentalni faktor je bio i ostao i dalje najveći problem Novaka Djokovića.

Optimizam i nada

pre 10 godina

Ja mislim da jeste razlog za optimizam i za nasu veliku nadu. Od momenta kada je izgubio prvo mesto nesto se u Novaku promenilo. Kada to kazem mislim prvenstveno na njegov pogled kojim vlada pozitivan bes i koji kao da govori: Nisam prvi, nisam najbolji? E, sada cete da vidiite! Druga stvar je njegovo ponasanje. Da li jos neko, sem mene, vidi razliku u Novaku od letos i Novaku sada? Stisnuta pesnica je vrlo cesta, pokazivanje emocija posle poena jos cesce (koliko smo samo cekali bilo kakvu reakciju)a koncentracija mnogo bolja.Igra na mrezi je maestralna. Od kada je krenuo njegov tzv."pad" ja stalno govorim da kada bude pobedio sam sebe tada ce postati nepobediv. Za kraj cu se sloziti sa Nadalom koji je rekao: "Kada Novak igra na vrhunskom nivou i dobro servira - nemate nikakve sanse. Vi ste mrtvi."
Ono sto ja mogu da mu pozelim je da ga zdravlje sluzi i da bude miran i koncentrisan, sve ostalo ima. Kada cujem iz petnih zila "Dobar" i "Idemo" ja ne brinem. Nadam se da ce Davis Cup biti uvod u dobru 2014 kao sto je to bio slucaj prosli put

apostoll79

pre 10 godina

@dv express

Covece sta ti napisa...Pa ne moze Novak sve da osvoji. Pitaju se njih jos 100-nak za to. Samo da bi shvatio koliko ne razmisljas evo ti jedne cinjenice: Poslednje 2 godine Novak nije igrao samo dva finala GS od 8. U ta dva slucaja je ispao u polufinalu. Izguglaj ucinke Nadala, Mareja, Federera i drugih i videces i sam koja je to razlika.

dejavu

pre 10 godina

Ja sam i nakon US opena pisao da je Novak na pravom putu povratka.Pisao sam tada da je vidno da se Nole ponovo okrece tenisu na nacin kako je to cinio do 2012.Taj proces se na mini turneji po Kini zaokruzio,i sada je Djokovic ponovo mentalna i igracka masina koja melje bez obzira na okolnosti.Sve vreme sam naglasavao da samo od Novaka zavisi,a ne od nivoa igre ni Nadala ni Mareja.Djokovic se opustio u prvom delu 2013. delom i zbog nestabilne konkurencije.Marej nikada nije ni bio u stanju da drzi vrhunsku formu duze od mesec dana,Federer je izgubio volju za pobedama,a Nadal nije ni igrao.Samo povreda sada moze spreciti Noleta da se vrati na prvo mesto.S obzirom da je Rafino samopouzdanje definitivno naruseno,nije nerealno da se to desi i do kraja ove godine.Novak Djokovic je najkompletniji teniser danasnjice koji je usput voljan da stalno radi na usavrsavanju slabijih strana u igri,i koji ima najsnazniji mentalni sklop na ATP turu,onda kada se potpuno posveti tenisu.A takav period je upravo u toku.

Novakovo vreme...

pre 10 godina

Sta reci vise...Sve se videlo!Nole je igrao tenis i dao sve od sebe da osvoji turnire u Kini...Savrsenstvo bez mane!Bilo je i povisenih emocija,ali tako je kad si predan onome sto radis! Ali je kraj ipak najvazniji!Pobedom je krunisao oba turnira...Dokazao je svima da je pitanje dana,vracanje na prvo mesto!Sve ukupan utisak je da se i pored odlicne igre Nadala,ovo moze nazvati Novakovo vreme!

fortissimo

pre 10 godina

Napredovao je u igri na mrezi i to je ocigledno. Danas je osvojio savrsen broj poena na mrezi. Raduje me sto sve cesce koristi paralelu sto je ranijih godina bio njegov omiljeni udarac a vrlo bitan kada igra protiv nekih igraca gde je ceo teren otvoren (obicno kod Rafe koji se stalno izvlaci na svoj FH a levoruk je). E tu se Rafa kaznjava sa BH paralelom. Sa paralelom je Novak i osvojio danas pobednicki poen. Novak oscilira kod servisa, sto me cudi jer se u jednom periodu video napredak. U igri protiv Francuza je slabije servirao, Monfis odlicno. Danas je odlicno servirao sto ne pokazuju samo dvostruki broj aseva vec jaki, teski i neodbranjivi servisi. I na kraju, mentalno se stabilizovao, grizao, poceo je da se unosi i proslavlja bitne poene sa stisnutom pesnicom i uzvikom. To je stari Novak a ne "ladovina", mrtva faca, i izgled da mu nije do nicega stalo sto smo gledali barem pola sezone. Sada ulazi u mec cvrst i vidi se koliko zeli da ga dobije. Ispada, da postoji mogucnost u narednim mecevima da ce bolje igrati kao br.2 i da mu je to dodatni motiv. U ovom trenutku Novak ima SVE da nastavi ovako do kraja sezone uz ono sto i sam poseduje kao retko koji igrac..sposobnost da se izvuce kada mu ne ide sve sto zeli. Te stvari koje ima Novak stvaraju razliku. Sve najj u nastavku sezone ali ima i lepu odskocnu dasku u ovom trenutku da tako i bude. Umalo da zaboravim, cudime par puta da je gubio ravnotezu sa osnovne linije kod vracanja lopte par puta?? To do sada nisam video.

puk.Bjelajac

pre 10 godina

(DV-express, 13. oktobar 2013 18:30)

Ne znam da li smo gledali isti RG,WB i USO?
Koliko se secam covek je bio u zavrsnicama sva tri turnira i dao sve od sebe da ih osvoji.Ali,nije se moglo....zasto? To Nole najbolje zna.

Ocigledno je, da je posle pada na #2, dobio strahovit motiv da pobedjuje.
Verovatno ga je, 100+ nedelja na vrhu ATP tura,smorilo.

jovan

pre 10 godina

Gospodine Ozmo, uzivanje citati vase komentare. Ne samo zbog izuzetne strucnosti i dubinske analize do najsitnijih detalja, kakva nije vidjena u nasem sportskom novinarstvu, vec i po jezicko stilizu koji je ravan literaturi. Hvala vam.

Goran

pre 10 godina

Izuzetna analiza. Cudi me da takav teniski strucnjak napravi gresku sredinom godine kada je u jednoj analizi izjavio da ce Novak sigurno da predje Agasija po broju nedelja na 1. mestu. To je bila malo veca greska jer je Novak nakon te analize cak dosao do finala US opena a to opet nije bilo dovoljno za 102 nedelje na vrhu. Elem, ko radi taj gresi. Sto se tice pitanja Sase Ozme, smatram da ima puno razloga za optimizam. Nadal ne deluje previse ubedljivo bez obzira na izuzetne rezultate. Provukao se na Rolan Garosu, na mastersima je imao brisan prostor zbog Novakovih poraza u ranim fazama i ocajne igre Mareja i Federera. Cini se da Novak nije bio fokusiran na tenis od Monte Karla, previse energije je gubio na humanitarne aktivnosti. Iz danasnje perspektive deluje neverovatno da je ove godine gubio na mastersima od Dimitrova, Hasa i Iznera. Novak kakav je bio na Kineskoj turneji bi samleo svakog od ovih igraca 10 puta u 10 meceva. Znaci, smatram da ima mnogo razloga za optimizam ako Novak shvati da mora biti 100% fokusiran na tenis.

Mile

pre 10 godina

Ponovila se 2012. godina kada Novak nije imao rešenje za najveće rivale na najbitnijim turnirima. Izgubio je poslednja tri meča sa Nadalom na GS turnirima, kao i dva od tri odigrana sa Marejem. Takođe, ni igra na Mastersima u poslednje dve godine nije bila na očekivanom nivou. Previše je bilo poraza u polufinalima i finalima. Nekako se stiče utisak da je uvek bio najbolji i vodio trku, a skoro uvek neko drugi prošao prvi kroz cilj.
Cilj nije skupljati bodove iz polufinala i finala i biti broj 1, cilj je osvajati turnire. Šangaj jeste veliki turnir, i dobra polazna osnova ali razlog za optimizam će se javiti tek kada ti "novi elementi" njegove igre počnu da deluju u najbitnijim mečevima protiv glavnih rivala. Do tada, Nadal je broj 1. svidelo se to nekom ili ne.

Sredoje Subotic

pre 10 godina

Analiza je uglavnom u redu, osim što kroz tekst provejava da je Delpo bio na Noletovom nivou. To jednostavno nije tačno. Pogledate li ATP oficijelni sajt sa zvaničnom statistikom, videcete da je u svim kategorijama Nole bio čak značajno bolji osim u broju spasenih break lopti (Nole 3/4 ili 75% a Delpo 10/12 ili oko 83%) i procentu ubačenog prvog servisa. Broj osvojenih poena je 101/88 ili oko 13% više za Noleta (u prevodu tri gema).
Naravno moglo je se desiti da meč dobije i Delpo (sa ovakvom statistikom to bi bila čista sreća što je i Delpo u svojoj izjavi na neki način implicirao rekavši da je zadovoljan sobom ali da je Nole bio bolji) ali tako nešto bi se moglo desiti jednom u 5-10 puta (npr. Indian Wels za Delpa a onda Wimbledon, Shanghai ............... za Noleta). Jednostavno to je statistika. Nole je bio bolji, ne dominantan ali bolji i to prilično.

Losmicrazy Bdsv

pre 10 godina

Sjajno je sto je pobedio danas, iz razloga sto je u prvom setu pokazao kako moze da igra u vaznom finalu protiv jakog protivnika, takve pobede pune samo pouzdanje na srednji rok. A u tim trenucima svojom perfektnom igrom nije dao sansu Delpu. E sad drugi set je problematican iz razloga sto nije iskoristio "te" brejk lopte. Yabrinuo sam se iskreno da ce se ponoviti neki od tih velikih meceva iz ove godine koje je nazalost gubio. Mislim da je sad pitanje vremena kad ce i te brejk lopte poceti da koisti jer ima dobar nalet samopouzdanja i neke nove sigurnosti koju je zaradio u ove 2 nedelje. Dobra stvar koju je danas pokazao je mentalna sigurnost u taj brejku. Nadam se i ocekujem, da ce u narednom periodu pokazati sta ume, i da ce redovno dobijati Nadala makar u sledecih 3,4 meseca. Toliko se moye naslutiti iz ovih meceva, e sad za dalji deo sezone 2014 (posle AO) mora bolji plan prioriteta da napravi, poosvaja neke masterse pre RG i tu da pokaze takodje sta ume. I da sledece sezone bude ubedljiv kao sto to zasluzuje...

Sasa jokic

pre 10 godina

Samo veliki igraci i ljudi iz velikih poraza izvlace pouke i ne predaju se.
Jasno je da je Novak resio da pobedi sve do kraja godine, i da mu je to kompenzacija za RG i USO, i gubitak prvog mesta.
Odatle malo veca nervoza i svadja sa sudijom i negododovanje kod publike.
Ali i On je covek od krvi i mesa, i nista to nije cudno.
Najbitnije je da je umesto da potone, sto bi mnogi ucinili, On nadao dodatnu energiju i igra kao nikada do sad.

NN

pre 10 godina

Sada je najvažnije da odbrani sve do kraja Ozi opena. Dakle, da odbrani zavrsni masters i da odbrani AO.
Mislim da bi bilo pametnije da se skoncentrise na to da odbrani poene, a ne da pokušava da se vrati na prvo mesto jer je to preveliki rizik za budućnost. Bukvalno mač sa dve ostrice. Previse bi se potrošio ako bi pokusao u ovom trenutku napad na tron, jer ako bi igrao i Valensiju(ili Bazel) i plus Pariz, bio bi premoren za London koji pocinje sutradan. Čak i ako bi sva tri turnira osvojio, ne znaci da bi uspeo da pretekne Nadala, a ako bi kiksnuo, izgubio bi dosta poena.
Sve u svemu, ja mu zelim najbolje. Jos uvek ne mogu da se oporavim od onih poraza na RG, WIM i USO. Da je barem jedan od ta tri osvojio sada bi mnogo lakse disao, ali ko zna zasto je sve to dobro, možda 2014-ta bude bolja i od 2011-te. :)

šetač

pre 10 godina

Realno opisana situacija. Nadal je ispunio cilj za ovu godinu pustio je da Nole i DelPo "izginu" na tetenu, ne žali sigurno za ovim finalom u kome bi više izgubio nego dobio. Porazom u tom finalu bi pojačao Noletovo samopouzdanje koje raste posle Pekinga. Dobro je što je Nole ovo dobio, jer je Rođino mesto upraženo u velikoj četvorci, i to mesto pripada DelPu po svoj prilici. Treba ostati u njegovoj glavi, razgoropadio se ove sezone i posle Olimpijade.

DV-express

pre 10 godina

Sve je ovo lepo objasnjeno,ali zasto takav nivo igre Nole nije uspeo pre US opena da uspostavi,dobro nema veze,ako sada igra ovako bilo bi dobro da i sledece godine nastavi u istom ritmui da osvoji bar 2GS jer u zadnje dve godine Novak je u dobroj formi samo posle US opena na kraju godine,dakle kad prodju gren slemovi a Novak ostane kratkih rukava na RG,W i USO i u formi je na pocetku godine,tj. tokom AO.Daj malo tako da igra tokom RG i W,da bude tada mentalna gromada i da za promenu uzme neki drugi GS osim Australian opena.

Budimo realni

pre 10 godina

Evidentno je gospodo da je Novak trenutno najbolji teniser na svetu bez obzira na listu. Cinjenica je da je Nadal u padu. Sledi dalje potonuce i njegov skori odlazak sa No1. To je jasno pokazalo i samaranje od strane Delpa, koji ga je vratio tamo gde mu je i mesto, a to je da on na betonu nema sta da trazi protiv jacih igraca. Ipak je on obican sljakas. U prilog toj cinjenici ide i statistika koja nam gospodo govori da Novak ima duplo vise GS titula na betonu od Rafe i duplo vise ukupno titula na tvrdoj podlozi od spanskog sljakasa. Ove slamove na betonu Rafa je imao srece da osvoji kad je Roger imao mononukleozu, Novak alergiju a Marej i Delpo probleme s povredama (koje su cini mi se operacijama resili).

Novakovo vreme...

pre 10 godina

Sta reci vise...Sve se videlo!Nole je igrao tenis i dao sve od sebe da osvoji turnire u Kini...Savrsenstvo bez mane!Bilo je i povisenih emocija,ali tako je kad si predan onome sto radis! Ali je kraj ipak najvazniji!Pobedom je krunisao oba turnira...Dokazao je svima da je pitanje dana,vracanje na prvo mesto!Sve ukupan utisak je da se i pored odlicne igre Nadala,ovo moze nazvati Novakovo vreme!

jovan

pre 10 godina

Gospodine Ozmo, uzivanje citati vase komentare. Ne samo zbog izuzetne strucnosti i dubinske analize do najsitnijih detalja, kakva nije vidjena u nasem sportskom novinarstvu, vec i po jezicko stilizu koji je ravan literaturi. Hvala vam.

Optimizam i nada

pre 10 godina

Ja mislim da jeste razlog za optimizam i za nasu veliku nadu. Od momenta kada je izgubio prvo mesto nesto se u Novaku promenilo. Kada to kazem mislim prvenstveno na njegov pogled kojim vlada pozitivan bes i koji kao da govori: Nisam prvi, nisam najbolji? E, sada cete da vidiite! Druga stvar je njegovo ponasanje. Da li jos neko, sem mene, vidi razliku u Novaku od letos i Novaku sada? Stisnuta pesnica je vrlo cesta, pokazivanje emocija posle poena jos cesce (koliko smo samo cekali bilo kakvu reakciju)a koncentracija mnogo bolja.Igra na mrezi je maestralna. Od kada je krenuo njegov tzv."pad" ja stalno govorim da kada bude pobedio sam sebe tada ce postati nepobediv. Za kraj cu se sloziti sa Nadalom koji je rekao: "Kada Novak igra na vrhunskom nivou i dobro servira - nemate nikakve sanse. Vi ste mrtvi."
Ono sto ja mogu da mu pozelim je da ga zdravlje sluzi i da bude miran i koncentrisan, sve ostalo ima. Kada cujem iz petnih zila "Dobar" i "Idemo" ja ne brinem. Nadam se da ce Davis Cup biti uvod u dobru 2014 kao sto je to bio slucaj prosli put

DV-express

pre 10 godina

Sve je ovo lepo objasnjeno,ali zasto takav nivo igre Nole nije uspeo pre US opena da uspostavi,dobro nema veze,ako sada igra ovako bilo bi dobro da i sledece godine nastavi u istom ritmui da osvoji bar 2GS jer u zadnje dve godine Novak je u dobroj formi samo posle US opena na kraju godine,dakle kad prodju gren slemovi a Novak ostane kratkih rukava na RG,W i USO i u formi je na pocetku godine,tj. tokom AO.Daj malo tako da igra tokom RG i W,da bude tada mentalna gromada i da za promenu uzme neki drugi GS osim Australian opena.

apostoll79

pre 10 godina

@dv express

Covece sta ti napisa...Pa ne moze Novak sve da osvoji. Pitaju se njih jos 100-nak za to. Samo da bi shvatio koliko ne razmisljas evo ti jedne cinjenice: Poslednje 2 godine Novak nije igrao samo dva finala GS od 8. U ta dva slucaja je ispao u polufinalu. Izguglaj ucinke Nadala, Mareja, Federera i drugih i videces i sam koja je to razlika.

Sredoje Subotic

pre 10 godina

Analiza je uglavnom u redu, osim što kroz tekst provejava da je Delpo bio na Noletovom nivou. To jednostavno nije tačno. Pogledate li ATP oficijelni sajt sa zvaničnom statistikom, videcete da je u svim kategorijama Nole bio čak značajno bolji osim u broju spasenih break lopti (Nole 3/4 ili 75% a Delpo 10/12 ili oko 83%) i procentu ubačenog prvog servisa. Broj osvojenih poena je 101/88 ili oko 13% više za Noleta (u prevodu tri gema).
Naravno moglo je se desiti da meč dobije i Delpo (sa ovakvom statistikom to bi bila čista sreća što je i Delpo u svojoj izjavi na neki način implicirao rekavši da je zadovoljan sobom ali da je Nole bio bolji) ali tako nešto bi se moglo desiti jednom u 5-10 puta (npr. Indian Wels za Delpa a onda Wimbledon, Shanghai ............... za Noleta). Jednostavno to je statistika. Nole je bio bolji, ne dominantan ali bolji i to prilično.

Predo

pre 10 godina

Raskid neke veze najbolje se leči novom ljubavi, a gubitak prvog mesta i porazi novim pobedama i titulama. Svi teniseri treniraju, usavršavaju svoje udarce i unose neke novine. To rade i Federer i Has i dan danas. Samo što mnogi nemaju prostor za novi napredak. Novak je postao No. 1 sa toliko prostora za usavršavanje, prije svega servis i igra na mreži. Očigledno je da se na tome puno radilo i da su ti elementi napokon počeli da ležu i postaju prirodan deo igre. Kada učite predmete, koji vam slabije idu, obično zapostavljate one u kojima ste najbolji. To se najviše odnosilo na bekhend i skraćene lopte, koji su znali povremeno zakazati. Međutim, mečeve ne dobijaju ni servis, ni bekhend, ni forhend, nego harmonija svih tih elemenata i onaj kompijuter u glavi, koji sve to raspoređuje. Svi, koji se makar rekreativno bave tenisom, znaju da je najteže očuvati fokus. A oni, koji spominju padove tog fokusa, neka pogledaju finale Pekinga i "mljevenje" Nadala od prvog do zadnjeg poena. Pa ja ne znam koja mi pobeda veličanstvenija. Ta glatka ili ova izvojevana u taj brejku trećeg seta. Upravo taj brejk protiv ovako stabilnog igrača i jakog servera pokazuje od kakvog ste materijala sazdani. I još nešto. Novak se verovatno bojao gubitka pozicije br. 1, koju je tako dugo priželjkivao. Sada je video da ništa ne boli i da se ništa nije promenilo, tako da će i eventualni povratak na prvo mesto prihvatiti mnogo prirodnije.

NN

pre 10 godina

Sada je najvažnije da odbrani sve do kraja Ozi opena. Dakle, da odbrani zavrsni masters i da odbrani AO.
Mislim da bi bilo pametnije da se skoncentrise na to da odbrani poene, a ne da pokušava da se vrati na prvo mesto jer je to preveliki rizik za budućnost. Bukvalno mač sa dve ostrice. Previse bi se potrošio ako bi pokusao u ovom trenutku napad na tron, jer ako bi igrao i Valensiju(ili Bazel) i plus Pariz, bio bi premoren za London koji pocinje sutradan. Čak i ako bi sva tri turnira osvojio, ne znaci da bi uspeo da pretekne Nadala, a ako bi kiksnuo, izgubio bi dosta poena.
Sve u svemu, ja mu zelim najbolje. Jos uvek ne mogu da se oporavim od onih poraza na RG, WIM i USO. Da je barem jedan od ta tri osvojio sada bi mnogo lakse disao, ali ko zna zasto je sve to dobro, možda 2014-ta bude bolja i od 2011-te. :)

Goran

pre 10 godina

Izuzetna analiza. Cudi me da takav teniski strucnjak napravi gresku sredinom godine kada je u jednoj analizi izjavio da ce Novak sigurno da predje Agasija po broju nedelja na 1. mestu. To je bila malo veca greska jer je Novak nakon te analize cak dosao do finala US opena a to opet nije bilo dovoljno za 102 nedelje na vrhu. Elem, ko radi taj gresi. Sto se tice pitanja Sase Ozme, smatram da ima puno razloga za optimizam. Nadal ne deluje previse ubedljivo bez obzira na izuzetne rezultate. Provukao se na Rolan Garosu, na mastersima je imao brisan prostor zbog Novakovih poraza u ranim fazama i ocajne igre Mareja i Federera. Cini se da Novak nije bio fokusiran na tenis od Monte Karla, previse energije je gubio na humanitarne aktivnosti. Iz danasnje perspektive deluje neverovatno da je ove godine gubio na mastersima od Dimitrova, Hasa i Iznera. Novak kakav je bio na Kineskoj turneji bi samleo svakog od ovih igraca 10 puta u 10 meceva. Znaci, smatram da ima mnogo razloga za optimizam ako Novak shvati da mora biti 100% fokusiran na tenis.

SrdjAn

pre 10 godina

Koliko je vise zara i gladi za pobedom prisutno kod Noleta, u odnosu na samo pre mesec dana!
Nole ima sve sto se igre i tehnike tice i samo mu motivacija moze biti granica!
Da mu je samo ovakva glava bila ove godine......
BRAVO NOLE!!!!!

Branislav 58

pre 10 godina

@Budimo realni
Jako je nerealno smatrati da Rafa pušta turnire.I protiv Novaka u Pekingu i protiv Delpa u Šangaju čovek nije znao gde je,a njegove face i govori tela su pokazivali sve samo ne neko popuštanje.On je čovek koji grize i na treningu,a osvojio bi da može sve turnire koje igra.Činjenica je da on VIŠE NE IGRA NAJBOLJI TENIS,i pitanje je da li će zaista toliko pobeći,na proleće (da li će uopšte biti zdrav).Novak ga je pre dve godine tukao kad god nije žurio na voz,ne vidim zašto i sad ne bi,odnosno na proleće.A lepota tenisa i Marej su dva pojma koja nikad nisu bila spojiva

Поново ради ”паралела”!

pre 10 godina

Децо, ево вам пет банки и да трчите градом и вичете ”Поново ради бекхенд паралела!”.

Па он је читаву 2013, а не само полуфинале Вимблдона, одиграо без свог најјачег оружја. То је као да фудбалер голгетер одигра сезону шутирајући само једном ногом. Много је битно да се поново узда у тај ударац, надам се да ће га слућити и даље. Одличне је он и резултате направио ове године имајући ово горе у виду! То само показује колико је он заправо добар тенисер, јесте, губио је битне мечеве али је играо лоше - а опет су га једва побеђивали.
И прошли Шангај је био прекретница за крај сезоне и почетак следеће, ваљда ће и овај. Уз жељу да коначно узме и неки други ГС сем АО.
Надам се да се неће до краја године упустити у луду трку за бројем 1, већ да ће паметно темпирати форму за изазове који предстоје.

pera peric

pre 10 godina

Nisam navijac,ali realno trenutno je Djokovic najbolji igrac na planeti,najkonstantniji,ne gubi od pacera....Sigurno iduce godine vraca prvo mesto.

Sasa jokic

pre 10 godina

Samo veliki igraci i ljudi iz velikih poraza izvlace pouke i ne predaju se.
Jasno je da je Novak resio da pobedi sve do kraja godine, i da mu je to kompenzacija za RG i USO, i gubitak prvog mesta.
Odatle malo veca nervoza i svadja sa sudijom i negododovanje kod publike.
Ali i On je covek od krvi i mesa, i nista to nije cudno.
Najbitnije je da je umesto da potone, sto bi mnogi ucinili, On nadao dodatnu energiju i igra kao nikada do sad.

majstor je to

pre 10 godina

Novakov najveci kvalitet jeste konstantnost u karijeri i vanserijski talenat koji mu uvek ostavlja prostor za napredak.Lepo je u analizi receno da je sada na mrezi daleko uspesniji,a servis mu je postao skoro glavno oruzje.Dakle,on jos uvek napreduje i ne misli da stane.Jedino sta jos nije probao je servis-volej igra !?
Zaista, biti 5-6 godina u vrhu svetskog tenisa, stalno odrzavati visok nivo igre (to je najteze) i usavrsavati se paralelno,znaci samo jedno.
Igrac extra klase.Pravi sampion.

Milan

pre 10 godina

Uopste nije tacno da Novak nije bio u formi na RG. Mozda nije bio 100% na mentalnom planu, ali od pobede su ga delila 2-3 poena. Pa sam Nadal je odmah posle meca rekao "Imao sam malo i srece, ali slicno je bilo na AO prosle godine..." Naravno prvo je tacno, drugo nije jer mu je sanse dao Novak, mogao je da ga dokusuri u 4. setu, ali to sad nije bitno. U svakom slucaju, na RG je nadalov tim sproveo dobru taktiku pasiviziranja Novakove igre u kljucnim trenucima. Izgleda da je Novak nasao odgovor za to, a sta ce dalje biti, videcemo.
Ono sto je isto evidentno, nikad do sada u istoriji tenis nije bio toliko "jak". Svaka cast Federeru ali cinjenica je da njie imao ni pribliznu konkurenciju. Sadasnjih T10, svako od njih bi bio pre desetak godina u T4 galtko. Tako razorne i precizne udarce kao sto imaju na primer Delpo, Tsonga, Berdih, Wawrinka nisu ni priblizno imali Huan Karlos Ferero, Rodick, Hjuit svi bivsi no 1. Menjaju se vremena, nije bas za poredjenje ali ova sadasnja generacija je "atomaska". Da se Škot oporavi, da se Delpo ne povredjuje, da Nadal bude zdrav, tata Fed malo da nadje motiva, plus ova cetvorica sto ih pomenuh, to bi bio haos od tenisa sledecih par godina.
A Nole, vidi se da klakulise, ima mesta za napredak jos dosta. Pogotovu na dubini i snazi udaraca.

jelica

pre 10 godina

U spotru je kao i u životu,bitke se dobijaju ali i gube.Novakova sezona je dobra,da li je mogla biti bolja,možda ali tenis ne igra samo jedan igrač.Nadal se vratio,imao je dosta uspeha ali Novakova sezona je odmah do njega.Ima još da se igra ,a po mome mišljenju Novak između ostalih treba da sluša i svoje telo.Sve ima svoju cenu i moje je mišljeje da Novak i njegov tim pravilno vode njegovu karijeru.Najvažnije je da kraj sezone dočeka ZDRAV.Za prvo mesto -ćeraćemo se još.

dejavu

pre 10 godina

Ja sam i nakon US opena pisao da je Novak na pravom putu povratka.Pisao sam tada da je vidno da se Nole ponovo okrece tenisu na nacin kako je to cinio do 2012.Taj proces se na mini turneji po Kini zaokruzio,i sada je Djokovic ponovo mentalna i igracka masina koja melje bez obzira na okolnosti.Sve vreme sam naglasavao da samo od Novaka zavisi,a ne od nivoa igre ni Nadala ni Mareja.Djokovic se opustio u prvom delu 2013. delom i zbog nestabilne konkurencije.Marej nikada nije ni bio u stanju da drzi vrhunsku formu duze od mesec dana,Federer je izgubio volju za pobedama,a Nadal nije ni igrao.Samo povreda sada moze spreciti Noleta da se vrati na prvo mesto.S obzirom da je Rafino samopouzdanje definitivno naruseno,nije nerealno da se to desi i do kraja ove godine.Novak Djokovic je najkompletniji teniser danasnjice koji je usput voljan da stalno radi na usavrsavanju slabijih strana u igri,i koji ima najsnazniji mentalni sklop na ATP turu,onda kada se potpuno posveti tenisu.A takav period je upravo u toku.

cccc

pre 10 godina

Ja ga jednostavno ne volim.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (zdravko, 13. oktobar 2013 19:07)

A ko te tera da ga pratiš? A posebno i da komentarišeš?
Znači - provokator!

Иван

pre 10 godina

Добра запажања Озма: сервис је постао велико оружје, бекхенд поправљен, и игра на мрежи (мислим да је онај једини изгубљени поен дошао јер Ноле није ударио лоптицу како је желео, са довољним слајсом), прекинут вишемесечни пост кад је реч о титулама...
И верујем да ћемо тек видети сјајног Ђоковића. Предуго је он гледао у леђа Федереру и Надалу да би одмах знао како да се носи с позицијом владара. Ни Рафа није боље поднео ту улогу 2008. Њима обојици је у психу ушло да је лакше јурити него бранити, и Новак је, чини ми се, на путу да исправи и ту бољку.
Дел Потро је показао да је тренутно раме уз раме са двојицом најбољих. Буде ли се вратио лендловски Мари, имаћемо опет велику четворку, а без загарантованих финала све је пуно занимљивије. Шангај је показао да Аргентинац има игру за Рафу због висине, а и да Новак равним ударцима може њега да савлада. Драго ми је и што су финале играли у три сета, јер сам хтео да видим (а можда је то желео и Ђоковић) може ли Делпо да издржи дуже од два сета на највишем нивоу.
Штавише, сад видим сасвим солидну могућност да Новак презими на првом месту. Јер, Надал је по мени тренутно на великој муци, у "хамлетовској" дилеми: играти Базел, Париз и Лондон и ризиковати да евентуалним поразима тамо од Нолета и Делпа набије комплекс од њих (а можда и још неких), и тиме смањити шансе у Мелбурну и пролећним мастерсима на харду, или отказати све и сачувати колику-толику психичку предност. А колико јуче се чинило да све иде наруку Шпанцу. Живот је чудо!

Svete

pre 10 godina

U ovom trenutku nije bitan povratak na prvo mesto, neka odigra dobro Pariz i neka osvoji London i Dejvis kup i to ce mu biti odlicna podloga da sledece godine vec oko RG napadne mesto broj 1, mislim da bi bilo previse da igra Valenciju ili Bazel, Pariz, London i Dejvis kup, ali nikad se ne zna. Raduje me Djoletova igra posle US opena, servis, pogotovu ritern i igra na mrezi, i najvise me raduje ono sutiranje sata, jucerasnja svadja sa sudijom i ova gomila izliva emocija na ovom turniru i u finalu, to znaci da je koncentrisan na mec, da mu je stalo da osvoji svaki poen i da je svestan kada napravi nepotrebne greske ! A za ovog REALNOG koji kaze da Nadal pusta ove nebitne turnire dve stvari. Prva - Peking je uz Dubai najveci turnir iz serije 500 sa najvecim nagradnim fondom i turnir gde redovno dolazi barem 5 od 10 najboljih igraca a Sangaj je godinama proglasavan za najbolji turnir iz kategorije 1000. Druga - posto verovatno ne gleda meceve nije video koliko je Nadal juce znoja prolio samo u prva 3 gema, da su skupljaci loptica brisali teren oko njega da se ne bi klizao na linijama i cinjenica da je majcu promenio posle 3. gema, to pokazuje koliko mu je ''nebitan ''ovaj turnir i jos koliko je puta onako iz besa udario u reket i par puta se udario po glavi kada je gubio bitne poene.
A ovo sto kaze VELICANTVENI MAREJ to je nema veze sa mozgom, najobicnija provokacija, ne obracati paznju, siguran sam i g.REALNI ne misli tako !!

Jova

pre 10 godina

Razlog za optimizam nije samo Novakova igra nego i borba i želja za pobjedom. To je pravi Novak. Može Novak da griješi i ne iskorištava šanse. Može i protivnik igrati nestvarno dobro ( on mu to na nekin način i omogućava ) ali ako je riješen da dobije, nema toga ko mu može parirati. Prvi set je bila poezija, u drugom se desio mali pad ( doista neobičan … problemi s ravnotežom, vidom? ), koji si je Novak, ruku na srce, mogao priuštiti a treći… Treći je bio pravi rat u kojem Novak ni na trenutak nije izgubio mirnoću niti vjeru u pobjedu. Bilo je i emocija ali hvala Bogu, ne destruktivnih. Takvog ga volim gledati.

Dakle, Novak radi ono što je do njega, unapređuje igru, pronalazi motiv, pušta ruku i ponovo nam pokazuje svu raskoš svog talenta. Nagledaćemo se do kraja godine još dobrog tenisa.

Pozdrav svima

Boba

pre 10 godina

Da ovo je razlog za za optimizam, veoma!!! Ovo je Nole iz 2011. godine i to na jos višem nivo.
Bravo za Novaka i njegov tim.
Vidimo se u Kom bank areni.
B

fortissimo

pre 10 godina

Napredovao je u igri na mrezi i to je ocigledno. Danas je osvojio savrsen broj poena na mrezi. Raduje me sto sve cesce koristi paralelu sto je ranijih godina bio njegov omiljeni udarac a vrlo bitan kada igra protiv nekih igraca gde je ceo teren otvoren (obicno kod Rafe koji se stalno izvlaci na svoj FH a levoruk je). E tu se Rafa kaznjava sa BH paralelom. Sa paralelom je Novak i osvojio danas pobednicki poen. Novak oscilira kod servisa, sto me cudi jer se u jednom periodu video napredak. U igri protiv Francuza je slabije servirao, Monfis odlicno. Danas je odlicno servirao sto ne pokazuju samo dvostruki broj aseva vec jaki, teski i neodbranjivi servisi. I na kraju, mentalno se stabilizovao, grizao, poceo je da se unosi i proslavlja bitne poene sa stisnutom pesnicom i uzvikom. To je stari Novak a ne "ladovina", mrtva faca, i izgled da mu nije do nicega stalo sto smo gledali barem pola sezone. Sada ulazi u mec cvrst i vidi se koliko zeli da ga dobije. Ispada, da postoji mogucnost u narednim mecevima da ce bolje igrati kao br.2 i da mu je to dodatni motiv. U ovom trenutku Novak ima SVE da nastavi ovako do kraja sezone uz ono sto i sam poseduje kao retko koji igrac..sposobnost da se izvuce kada mu ne ide sve sto zeli. Te stvari koje ima Novak stvaraju razliku. Sve najj u nastavku sezone ali ima i lepu odskocnu dasku u ovom trenutku da tako i bude. Umalo da zaboravim, cudime par puta da je gubio ravnotezu sa osnovne linije kod vracanja lopte par puta?? To do sada nisam video.

Mirko

pre 10 godina

Uvek je prijatno procitati Sasine komentare,strucni i sadrzajni.
Zelim i ja dati ocenu meca i Novakove trenutne situacije.Na Kineskim turnejama Nole,cini mi se,ima 20 dobijenih meceva a nijedan izgubljeni.Samo po sebi ovo sve govori.Ovde je nepobediv,ima svoj bastion.Kao Nadal na Rolan Garosu.Nakon "diskutabilno" uspesne sezone,a posle neuspeha (mada igranje finala mozda i nisu neuspeh)po americkoj turneji,nasao je sebe.Probudio se.Dokazao je da moze.Dokazao je da opet moze dobiti i Nadala kada je skoncentrisan i "naostren" do maksimuma.Treba biti objektivan u necemu.Ne igra on sam na ATP turu.Ima ih mnogo.Nemoze se ocekivati da uzme ama bas svaki trofej.Biti najbolji - ne znaci pobedjivati uvek,svugde i svakog.I drugi treniraju,spremaju se,tu je i faktor srece.Jedan poen moze sve preokrenuti u mecu.Tu je i faktor povreda.Ocigledno je da povreda skocnog zgloba nije zalecena do maksimuma.A i tesko ce.Kada stalno igrate,jednostavno nemozete potpuno zaleciti povredu.
Mec je bio sjajan po meni.Vazno je bilo uci furiozno u mec sa "jakim" pocetkom od 6:1.Cisto da se stavi do znanja protivniku.Da racuna da ce biti "perja" i da ce se morati namuciti ako hoce trofej.Pad u drugom setu se desio ali sve je to sport.Vazno je da se "podigao" u trecem kada je to bilo najvaznije.Delpo je bio odlican ali nije verovao u pobedu.Treba u dva dana pobediti i Nadala i Novaka.To je zaista tesko!Novak nije poklekao duhom kada je bilo tesko.Verovao je u sebe.Zbog toga je i pobedio.

puk.Bjelajac

pre 10 godina

(DV-express, 13. oktobar 2013 18:30)

Ne znam da li smo gledali isti RG,WB i USO?
Koliko se secam covek je bio u zavrsnicama sva tri turnira i dao sve od sebe da ih osvoji.Ali,nije se moglo....zasto? To Nole najbolje zna.

Ocigledno je, da je posle pada na #2, dobio strahovit motiv da pobedjuje.
Verovatno ga je, 100+ nedelja na vrhu ATP tura,smorilo.

Budimo realni

pre 10 godina

Evidentno je gospodo da je Novak trenutno najbolji teniser na svetu bez obzira na listu. Cinjenica je da je Nadal u padu. Sledi dalje potonuce i njegov skori odlazak sa No1. To je jasno pokazalo i samaranje od strane Delpa, koji ga je vratio tamo gde mu je i mesto, a to je da on na betonu nema sta da trazi protiv jacih igraca. Ipak je on obican sljakas. U prilog toj cinjenici ide i statistika koja nam gospodo govori da Novak ima duplo vise GS titula na betonu od Rafe i duplo vise ukupno titula na tvrdoj podlozi od spanskog sljakasa. Ove slamove na betonu Rafa je imao srece da osvoji kad je Roger imao mononukleozu, Novak alergiju a Marej i Delpo probleme s povredama (koje su cini mi se operacijama resili).

Микајло

pre 10 godina

"posle propuštenih šansi ’momentum’ se obično menja.." - Молио бих цењене спортске новинаре да eng. ’momentum’ почну да преводе као "импулс" или "налет". Да ли је могуће да вас мрзи да нађете домаћу реч, пре него да искористите страну посрбљеницу? Хвала на објави овог коментара.

REKETNI STIT 1

pre 10 godina

Dva segmenta koja cine vanserijske tenisere,tehniku i fizicke perfomanse,Nole poseduje u izobilju,s jos malo prostora za nadogradnju.Cak,iako ne dosegne svoj maksimum do kraja karijere,ovo sto je dosada pokazao,je sasvim dovoljno da bude jedan od najboljih igraca svoje generacije,a samim tim,jedna od legendi tenisa,jer dva najbolja tenisera svih vremena su bili najveci Novakovi rivali na putu do trona.Nezaboravljajuci jos nekolicinu koji su bili I jos uvek su konstantna pretnja,Mari,Delpo,Conga,Raonic...
Medjutim,najveca Noletova prepreka je on sam,kao atom treceg segmenta, sklopa koji cini nepobedivog gladijatora u teniskoj areni,implozivno–nuklearnog tenisa danasnjice, u cijoj kreaciji je ogromnim delom ucestvovao Nole,unevsi nove dimenzije u dva gore navedena segmenta.
U trecem segmentu teniske osmoze,Nole naravno,zauzima vrlo visoku poziciju,(intimno verujem,najvisu),jer bez mentalne snage,savrsena tehnika i fizicka izdrzljivost postaju nepouzdani oslonac.
Odavno imam utisak da Nole igra dva meca istovremeno:jedan protiv rivala,a drugi protiv sebe(I protiv svojih navijaca).Ili kao u finalu Pekinga,kada je u briljantnoj pobedi igrao Nadalov i Novakov tenis.
Od prosle nedelje se,u mojim mislima, kristalizuje ideja da je Nole,kao i dobar deo Srba,vlasnik Sizifovog sindroma;Nole kad je na vrhu,pocinje da se dosadjuje ,I u maniru iskusnog nihiliste sve ucini da se nadje u Tantalovoj kozi,dozvoljavajuci da mu preko potrebni uspeh......

Saša Ozmo

pre 10 godina

@Bumbar
Na ovom linku http://www.b92.net/sport/tenis/masters/vesti.php?yyyy=2013&mm=10&dd=08&nav_id=762724 smo se detaljno bavili time i razložili sve bodove Đokovića i Nadala. Pošto je tekst pisan pre Šangaja, samo Nadalu dodajte 360 bodova za polufinale (Novak je ponovo uzeo 1000). Onda sami možete da pravite kombinacije u zavisnosti od sopstvene prognoze.

Moje mišljenje je da, uprkos našim nadanjima, nije realno da Novak završi i ovu godinu na prvom mestu, a treba očekivati da negde od Indijan Velsa sledeće godine krene novi juriš na prvo mesto.

@Sredoje Subotic
Statistika jeste skoro potpuno na Novakovoj strani, ali toliko ubedljiva prednost jeste zbog prvog seta u kojem Del Potro nije ni postojao na terenu. U trećem je moglo da ode na obe strane. Hvala na ponuđenom stavu u svakom slučaju.

@Goran
Prilično sam uveren da nisam pisao nikakvu analizu u kojoj sam tvrdio da će Novak sada sigurno prestići Agasija po broju nedelja na vrhu. Hvala i na pohvali.

Pozdrav svim komentatorima, hvala na sugestijama, pohvalama i kritikama.

Sve najbolje,

Branko Senicic

pre 10 godina

Gospodine Ozmo odlicna analiza.Nekorektno je blaga rec da komentarisete Djokovica koji je nesto uradio u zivotu.bio je prvi u necemu na svetu i u vrhu je 6,7 godina.ovo se odnosi na ove kvazi strucnjake sto komentarisu.vi niste najbolji ni u pljuvanju na dalj.

stefan

pre 10 godina

Odlican tekst. Ali nemojte zaboraviti i noletovog novog trenera, vojteka fibaka. i on je delom zasluzan za noletovu sadasnju igru. Vidi se evidentan napredak na mrezi i ostalim segmentima. Samo ne znam zasto ga nije ranije angazovao umesto onog vemica...

ilija

pre 10 godina

Novaku odgovara ova podloga kao sto je i AO.To je definitivno jer izdici se posle poraza u finalu US opena moze samo ako igras na podlozi koja ti mnogo odgovara.Sjetite se samo kako je Nadal posle 7 poraza u nizu od Novaka vratio samopouzdanje kada ga je prosle godine pobijedio tri puta u nizu od MK do RG.Tako da mozemo da budemo optimisti pred narednu sezonu on i Nadal ce se mijenjati na vrhu sledecih godina jer ostali nemogu da izdrze da igraju dobro na svim podlogama i da budu superiorni na odredjenoj podlozi.

Losmicrazy Bdsv

pre 10 godina

Sjajno je sto je pobedio danas, iz razloga sto je u prvom setu pokazao kako moze da igra u vaznom finalu protiv jakog protivnika, takve pobede pune samo pouzdanje na srednji rok. A u tim trenucima svojom perfektnom igrom nije dao sansu Delpu. E sad drugi set je problematican iz razloga sto nije iskoristio "te" brejk lopte. Yabrinuo sam se iskreno da ce se ponoviti neki od tih velikih meceva iz ove godine koje je nazalost gubio. Mislim da je sad pitanje vremena kad ce i te brejk lopte poceti da koisti jer ima dobar nalet samopouzdanja i neke nove sigurnosti koju je zaradio u ove 2 nedelje. Dobra stvar koju je danas pokazao je mentalna sigurnost u taj brejku. Nadam se i ocekujem, da ce u narednom periodu pokazati sta ume, i da ce redovno dobijati Nadala makar u sledecih 3,4 meseca. Toliko se moye naslutiti iz ovih meceva, e sad za dalji deo sezone 2014 (posle AO) mora bolji plan prioriteta da napravi, poosvaja neke masterse pre RG i tu da pokaze takodje sta ume. I da sledece sezone bude ubedljiv kao sto to zasluzuje...

Posmatrač

pre 10 godina

Pored analitičnog teksta g. Ozma zadovoljstvo je i čitati lucidne i duhovite komentare ljubitelja tenisa koji su naklonjeni Đokoviću. O besnim navijačima R. Nadala neki drugi put...

Inače, najveća Novakova komparativna prednost je to što još može da napreduje u teniskom smislu: taktički i tehnički. Nadal i Federer to ne mogu, a Marej samo donekle i to na mentalnom planu.

U vezi sa tim zabluda je da Nadal, posle ove kineske turneje, može ponovo da vrati "kompleks Đoković"... Ne može - on je jednostavno skoro savršena mašina za igranje tenisa - bez mnogo emocija i intelekta...

Петар

pre 10 godina

Надам се да ове победе представљају Новакову жељу за новим тријумфима у следећој години. Ове године ми је Новак деловао као да отаљава посао, а колико је добар играч показује да је и са теквом игром пропустио испред себе само Надала. Победа над Надалом у Пекингу је посебно значајна, јер је Надал одабрао Пекинг (досад је бирао Токио) са "задњим" намерама да Ђоковића психички дотуче новом победом у међусобним дуелима. Битка за прво место у овој години је изгубљена, али је веома важно како ће се завршити ова сезона. Надам се да ће Новак показати полет у следећој години и показати ко је најбољи на свету.

Losmicrazy Bdsv

pre 10 godina

Sjajno je sto je pobedio danas, iz razloga sto je u prvom setu pokazao kako moze da igra u vaznom finalu protiv jakog protivnika, takve pobede pune samo pouzdanje na srednji rok. A u tim trenucima svojom perfektnom igrom nije dao sansu Delpu. E sad drugi set je problematican iz razloga sto nije iskoristio "te" brejk lopte. Yabrinuo sam se iskreno da ce se ponoviti neki od tih velikih meceva iz ove godine koje je nazalost gubio. Mislim da je sad pitanje vremena kad ce i te brejk lopte poceti da koisti jer ima dobar nalet samopouzdanja i neke nove sigurnosti koju je zaradio u ove 2 nedelje.

teorija zavere

pre 10 godina

Mislim da Novak ove godine postize losiji rezultat u odnosu na 2011. i 2012. zato sto je probao da kalkulise, da se koncentrise na RG i na slemove uopste. 2014. bi trebao da odigra kao 2011 - beskompromisno! Titule ce doci same po sebi.

cacanin

pre 10 godina

Naravno da jeste okidac, mislim da je Novak uvideo "neke" stvari kako da reaguje jos bolje u situacijama kad sudija pogresi, sam pogresi, kad ne iskoristi sanse...
Bravo Sasa za tekst.

PSL

pre 10 godina

Konačno onaj pravi Novak. Kad je najteže igra najbolje. Ovo protiv Del Potra je jedan od najboljih mečeva koji smo gledali ove godine. Ceo mec je bio fantastican. Nije bitno što je Nadal trenutno prvi mnogo važnije od toga da je Novak vratio svoju igru i ako oavko nastavi teško da će ga Nadal pobediti.

Objektivno

pre 10 godina

"posle propuštenih šansi ’momentum’ se obično menja.." - Молио бих цењене спортске новинаре да eng. ’momentum’ почну да преводе као "импулс" или "налет". Да ли је могуће да вас мрзи да нађете домаћу реч, пре него да искористите страну посрбљеницу? Хвала на објави овог коментара.
(Микајло, 14. oktobar 2013 00:56)

Nu impuls ni nalet ne opisuju znacenje reci momentum. A i tesko da je impuls 'domaca rec' :)

Mile

pre 10 godina

Ponovila se 2012. godina kada Novak nije imao rešenje za najveće rivale na najbitnijim turnirima. Izgubio je poslednja tri meča sa Nadalom na GS turnirima, kao i dva od tri odigrana sa Marejem. Takođe, ni igra na Mastersima u poslednje dve godine nije bila na očekivanom nivou. Previše je bilo poraza u polufinalima i finalima. Nekako se stiče utisak da je uvek bio najbolji i vodio trku, a skoro uvek neko drugi prošao prvi kroz cilj.
Cilj nije skupljati bodove iz polufinala i finala i biti broj 1, cilj je osvajati turnire. Šangaj jeste veliki turnir, i dobra polazna osnova ali razlog za optimizam će se javiti tek kada ti "novi elementi" njegove igre počnu da deluju u najbitnijim mečevima protiv glavnih rivala. Do tada, Nadal je broj 1. svidelo se to nekom ili ne.

kosmajacsale

pre 10 godina

ne znam imam neki osecaj da ce noletova biti 2014 , cak i uspesnija od 2011. videcemo. neka osvoji jos london puna kapa i devis kup ne treba da juri sada 1 mesto po svaku cenu. dobar odmor a onda istorijska godina 4 gs, masters neki ako bude bude ako ne nista

Onako usput

pre 10 godina

Pominje se azijska turneja kao znak Noletovog izlaska iz krize, ali: da li je Novak zaista bio u krizi?

Dobro, rezultati su izostali, i to za mene jeste najveći utisak teniske 2013. godine: čovek koji igra najsavršeniji,najkompletniji tenis ikad ne može da to kapitalizuje adekvatno već drugu godinu zaredom. Ima tu i zasićenja, i vremena potrebnog da se poslože novi elementi igre na kojima je radio, i stare navike, i šta sve ne, međutim, zaboravlja se da na Đokovićeve rezultate utiče i jedna stvar totalno van njegove moći - način igre njegovih najvećih protivnika. Dvojica najvećih rivala su mu Nadal i Marej, jedini koji su mu otimali slemove, ali nijedan od njih ne može da igra na vrhunskom nivou duže od 6 meseci! Zbog načina na koji igraju: na izdržljivost, snagu. Znači, oni pola godine pune baterije i odmorni igraju "svoje parče", kada lome tom izdržljivošću Novaka jer se ovaj umara tokom čitave sezone, konstantno stižući do završnica. Čini mi se da je Nole ove sezone pokušao da to malo promeni, da se koncentriše samo na slemove, gubio sumnjivo u Majamiju, Rimu, Madridu itd., kockao se, ali su mu slemovi uglavnom izmakli, pa ispade - kriza.

Peking i Šangaj su pre ulazak Nadala u krizu. Njemu će biti teško da osvaja poene bilo gde naredne godine, osim u Montekarlu. U Melburnu i Majamiju biće dosta onih koji mogu da ga izbace, a Vimbldon mu je još manje siguran, jer tamo uvek može da naleti u ranim rundama, dok je trava još trava, na nekog Rosola/Darsisa.

Laki (je malo nervozan)

pre 10 godina

Hvala Ti Novače što mi unosiš malko radosti u ovu ni malo "ružičastu" realnost!
Čisto da znaš, uz Tebe sam i kad Ti ne ide, a kad Ti krene, mom ushićenju dok gledam Tvoje bravure na terenu, nema kraja!
Idemo po titulu u Parizu i odbranu MASTERS CUP-a!

REKETNI STIT 2

pre 10 godina

..izmakne u poslednjem trenutku.Od tada pa do povratka,Nole zali za izgubljenim prilikama,I izvlaci pouke iz gresaka,sto njegovu tehniku dovodi do perfekcije,a rivale do ludila.Sve u svemu Nole se dobro zeza.Mi,navijaci,zelimo meceve sa manje neizvesnosti,sto bolji plasman u istoriji tenisa…A Nole kao da je vitez Kamelota,ne voli lake pobede.Tako je bilo i jutros,u sinocnom finalu Sangaj R.M. 6 – 1,u prvom setu,je bilo sasvim dovoljno da se Nole oseti sigurnim.A to je ono sto ne voli.Ovog puta se uplasio na vreme,sto nije bio slucaj na R.G. i U.S.O.
Cak i kao N°2,Nole je velik !Ostvario je i vise nego sto je sanjao.Ali to je bilo dok nije bio svestan svojih krajnih dometa!

milan

pre 10 godina

kakav je to sportista covek zelim mu jos tri sezone na prvom mestu nek obori sve rekorde i kao sampion se povuce a onda nek ga izaberu za predsednika olimpijskog komiteta sveta

verovatno će još neko odgovoriti

pre 10 godina

@bumbar - da postoji
Trenutni račun:
ako Nole bude igrao Bazel ili Valenciju, u mogućnosti je da osvoji još 3.225 poena
do kraja 2013 (teoretski 3.350 ako igra i DC dubl)
Razlika na Race listi je 2060 u korist Nadala (RN 11670 – ND 9610)
To znači da Nadal iz narednih turnira mora da osvoji 1.165 poena da bi osigurao prvo mesto.
Novakov zadatak nije nimalo lak – pobedjivati od USO do kraja, ali ni Nadalu neće biti lako da osvoji 1.165 poena, za šta mu je neophodno jedno finale i dva polufinala - to nije učinio ni u svojim najboljim godinama.

Najraniju teoretsku šansu da se nađe na prvom mestu Nole ima već nakon Bazela (RN 11.520 – ND 11.120) ukoliko se prijavi i osvoji neki od ta dva turnira a Nadal ispadne pre polufinala

Šanse su ipak vredne borbe.. pa šta bude, star će se menjati od turnira do turnira
..ako se nisam negde zabrojao, pozdrav

bojan kg

pre 10 godina

Novak igra masters u Parizu brani samo 90 bodova, London finalni turnir brani 1500 neporazeni pobednik! Ako pobedimo u Dejvis kupu i Novak pobedi oba singla dobice 500 bodova, i verovatno ce traziti pozivnicu za Bazel ili Valensiju turnire serije 500. Nadal ne brani nista! Ako u parizu Novak pobedi a Rafa na primer bude drugi , i osvojimo Dejvis kup i Novak sve dobije u Londonu a Rafa na primer izgubi u 1/2 finalu onda i ima neke sanse da bude prvi ali realno vrlo male!

šetač

pre 10 godina

Realno opisana situacija. Nadal je ispunio cilj za ovu godinu pustio je da Nole i DelPo "izginu" na tetenu, ne žali sigurno za ovim finalom u kome bi više izgubio nego dobio. Porazom u tom finalu bi pojačao Noletovo samopouzdanje koje raste posle Pekinga. Dobro je što je Nole ovo dobio, jer je Rođino mesto upraženo u velikoj četvorci, i to mesto pripada DelPu po svoj prilici. Treba ostati u njegovoj glavi, razgoropadio se ove sezone i posle Olimpijade.

Inspector Bloch

pre 10 godina

Nisam mislio da se javljam, jer je u principu sve receno, no naterao me je poslednji komentar @Nenad, sa wudooo..asocijacijama! Pobogu covece..kako se niste ZABRINULI?? Ja, sam ostao odsecen, i ostatak meca odgledao u STRAHU!
NE GUBI SE RAVNOTEZA..tek tako! I nadam se da ce Novak ili vec jeste danas pod SKENER! Kako Vam padaju i ko Vam daje pravo na takvo povrsno-nadmeno razmisljanje? Velite MORAO je!! Boze gospode spasi Novaka..NAS!

Kada sam vec tu..uzivajuci u poeziji i grizovima naseg Zen-ovanog-pa-probudenog Novaka, sledece: ono sto ne sme da se radi sada je da se satire za tu BLJUVOTINU/sada vec/od prvog mesta..lagano..nikakve sulude Valencije i snobovski Bazeli!Odraditi kraj godine,i krenuti sledecu..kako dolikuje, a to je HURA ..nema vise kalkulacije !!! Za istoriju. Ni manje ni vise. Toliko.

Pozdrav, posebno Jovi i nikol.

Jova

pre 10 godina

Znate ono kad dugo vremena ne čitate omiljenog pisca pa vam pod ruke padne neka njegova knjiga, ponovo čitate pročitano, uživate i nesvjesno se smiješkate. Slični osjećaji me prožmu kad vidim Novaka spremnog na borbu, kako crta po terenu.

Takođe je čudo jedno kako poznat potpis pod komentarom zna popraviti dan.

Pozdrav dragom I.b-u ( nikad nije sve rečeno ), standardno pronicljivo-realnom Predi, posmatraču ( zadnja rečenica mi se strašno sviđa ), mojim starogardašima i svima ostalim

Moler

pre 10 godina

Konverzija brejk sansi je bila procentualno slaba, ali treba protiv Delpa uopste napraviti toliko brejk sansi! Videli smo kako je Nadal prosao.

sasa

pre 10 godina

Novak je daleko najkompletniji,tj.najbolji teniser planete.I u ovoj godini koja je kao Nadalova osvojio je 11250 bodova a,Nole je osvojio 11120 u sezoni koja se nekada karakterise kao losa?Osim toga sve Nadalove iznenadjujuce pobede u nizu su ipak u senci sumnje da se forsira neprirodno i nenormalno..Da ne kazem da mnogi sumnjaju na neki doping,dozvoljen ili ne,poznat laboratorijama ili ne...Kada su obojica cisti Nole je vise nego superioran.Teniska federacija jednostavno ne sme da dozvoli Noletovu bezpogovornu superiornost,pa Nadalu dopusta nesto na sta Cilic ili Viktor ne smeju ni da pomisle.Pogledajte kako se momak znoji posle dva gema.Nezdravo..Sve kipti iz njega...
Federer zalazi,Marej mrljav pa razmisljaju da bi svetski tenis bio dosadan da Nole gazi sve redom.Zato su i Noleta upozorili da malo popusti i dozvoli "briljantni" povratak.
Pa sad i Nadal,predostroznosti prica o krvnom dopingu.Da ga nisu poceli prozivati,nikada ga ne bi spomenuo...

nada ZR

pre 10 godina

hvala Ozmi na strucnom komentaru,analizi,pogotovu na poenti da sa optimizmom pratimo Noleta.Budimo realni i tebi se zahvaljujem na realnosti ali zapamti sta si napiao da je Nadal obican sljakaros....cisto da ne bude posle velicanstven.

Sergije Miletic

pre 10 godina

Sve je tacno sto ste rekli,Noletov kvalitet i lezi u tome sto stalno popravlja i usavrsava igru.(Ostaje mu jos da usavrsi drop shot i smec.)Ali najvaznije niste istakli.Noletovu dobro odabranu taktiku u prvom i trecem setu.Drzati Del Potra uglavnom na beckhend,pa kad se izmakne na beckhend da udari forhend,poslati mu loptu na forhend.Zahvaljujuci tome je dobio ovaj mec.

men

pre 10 godina

Igra u finalu ima svoje blistavo lice, to je prvi set ali i naličje. To je onaj pad u igri koji se javlja redovno na početku drugog seta. Da je taj pad bio manje izražen moglo bi se reći da ga čekaju zlatna vremena, ovako..ne znam.
Novak mora da se angažuje na dokusurivanju protivnika kada ga baci na kolena a ne da ga ponovo vraća u igru kao Delpa danas. Mentalni faktor je bio i ostao i dalje najveći problem Novaka Djokovića.

Branko

pre 10 godina

Mole-
Bravo care. Ti si sada ponovo u usponu and Nadal ide nizbrdo jer ne sme da uzima doping sredstva da ge ne uhvate. Igra on jos prilicno doro ali nije to to. Kako se znoji jer ga hvata sto muka jer oseca zisku. Del Potro je sto puta prijatniji od Nadal. Neka bude prvi i stvarno mi nece biti zao ako to osvoji NA POSTEN NACIN!!!
S, postovanjem.
Branko (Teniser) iz Amerike

nikol dz. femija

pre 10 godina

(Objektivno, 14. oktobar 2013 07:52)

ALI - TRENUTAK - jeste.

A - momentum je latinska rec - kazu recnici.

SVI SMO ODGOVORNI ZA SRPSKI JEZIK.

Vidimo stilne neke -CORNER SHOP - a postoji srpsko ĆOŠAK, ĆOŠE i onda deca neće znati srpsku reč, a još gore ni onu englesku jer Englezi nisu imali VUKA.

"Latinsko momentum - trenut, trenutak, čas, časak, vreme za počinjanje nekog posla, odlučan trenutak, bitna tačka, ono što pokreće..."

Šou ? PRIREDBA.

Čudi me da se Englezi ne bude što im se skrnavi jezik. Ali, da, oni uvek imaju interes...

A KOJI JE SRPSKI INTERES ?

I tako se i u okviru jezika sprovodi politika i to žestoka, jer jezik je najvažniji..."Čuvajte deco moja jezik..." - reče Nemanja.

Neka nam je Bog u pomoći.

Svako dobro.

ps. NOVAK IMA ŠANSE DA BUDE PRVI NA KRAJU jer sezona još nije gotova, to reče Nole, a on valjda zna šta priča. Srećno Novaku i bravo za azijske titule i mečeve !!!

Onako usput

pre 10 godina

Bojane,
Nadal je tip tenisera koji živi od psihologije. On pobeđuje većinu još u svlačionici. Stil mu je takav da protivnik ima osećaj da protiv njega ne može da igra. U odnosu na druge, on skoro da i nema padove, dok rivali znaju da će njihove amplitude biti mnogo veće, što na njih čini užasan pritisak. Jer, znaju da ako padnu, Nadal odmah kreće da ih uništava kao pit-bul, relentless. A znaju i da će mu se teško istrgnuti iz čeljusti, jer je teško dva puta u meču podići igru. Mnogi koji imaju oružja za njega zato još nijednom nisu pobedili Španca. Đoković jeste jer je 2005-2009. zbog zdravstvenih problema navikao na amplitude, i mnogi Novakovi dueli imali su tada sličan tok: on kao zalog osvoji 1. set, onda popusti i samo gleda da izdrži dok i protivnik ne popusti, pa podigne opet nivo da ga dovrši. I Delpo ima igru za Nadala, zbog konstitucije igra uvek u svom ritmu, a dovoljno je jak psihički da ne čokira.

Zato su ovi porazi teški za Nadala, jer psihički više ne vlada nad tim igračima. E sad, zamisli da i Vavrinka, na primer, shvati posle azijske turneje da Nadal nije nepobediv, i u Bazelu, na publiku, konačno uspe da ga obori. Ponovi li još to u Londonu, koliko će biti opasniji za Rafu u Melburnu! I koliko će Nadal uspeti da namakne poene tamo i u Majamiju s tolikim opasnim rivalima. A na Vimbldonu mu sve faze turnira postaju nezgodne: prva kola protiv specijalista za travu, središnjica protiv Delpa, Vave i ko zna koga još, završnica protiv Marija i Đokovića...

Ganikus

pre 10 godina

@ Budimo realni
Da, da... Nadal je osvajao masterse 1000 i GS samo kada su Nole, Federer i Mari bili povređeni ili bolesni - baš realno! Ako neko i sada, nakon IW, Rodžers kupa, Sinsinatija i USO može da kaže da Nadal loše igra na betonu, to je zbilja stupidno i neozbiljno. Al vratimo se analizi. Tačno da je Nole, to se videlo u finalu, briljirao protiv Delpa i, još važn9ije, popravio igru na mreži i uopšte postao konstantan u elementima igre gde je ionako jak (baš me zanima šta će biti kad to primeni protiv Nadala). Ne umanjujem njegovu pobedu, ali, za razliku od Noleta, Delpo je dosta grešio. Što se Nadala tiče, posle ovako furiozne igre ove godine, normalan je blagi pad, i još važnije mislim da je u Kini imao dva pametna poraza (tako su neki forumaši pričali i za Noleta do RG!) i to se vidi iz aviona. Nadal če, mogu da se kladim, i u Parizu pokušati da stigne samo do polufinala, dok će sve karte baciti na završni masters u londonu, kao i Nole. Kako god da bude, budimo realni, ovo je Nadalova godina!

Bumbar

pre 10 godina

Питање за Озмa. Ако би Ноле следеће турнире успео да освоји, под условом да се Надал не пласира високо, кад би се могло очекивати да се Ноле врати на бр1 ? Дали постоји варијанта да то буде ове године?

Bojan

pre 10 godina

"Peking i Šangaj su pre ulazak Nadala u krizu. Njemu će biti teško da osvaja poene bilo gde naredne godine, osim u Montekarlu. U Melburnu i Majamiju biće dosta onih koji mogu da ga izbace, a Vimbldon mu je još manje siguran, jer tamo uvek može da naleti u ranim rundama, dok je trava još trava, na nekog Rosola/Darsisa."

Nadalu je ovo bio drugi najbolji rezultat u Sangaju - pre ovoga je jednom uspeo da dodje do finala (poraz od Davidenka) nakon sto su mu cetvrtfinale i polufinale protivnici predali. A Majami ove godine nije igrao.

U svakom slucaju za Djokovica je sjajno da je osvojio ova dva turnira, ali je to vise povratak u normalu nakon potpuno neocekivanog uspeha Nadala na americkoj turneji nego znak preokreta.

Nenad

pre 10 godina

@ Dzoni DA LI TI ZNAS DA NOVAK DJOKOVIC U PARIZU BRANI SAMO 10 POENA?

Znam.Zato i znam sta i ocemu pisem.Mozda nisam upotrebio pravu rec gde treba ili vi pazljivo ne CITATE o cemu ja pisem.A pre ce biti da je ovo drugo.Pred Masters u Parizu Nadal ce napraviti vecu razliku od trenutne,jer je prijavlen i nastupice u Baselu.A Novak,za sada,nece igrati ni Basel ili Valensiju,jer ih nije prijavio.A Nadal ako dodje do finala,to je nekih 360 novih bodova.Ako uzme,to je 500.Sto sa sadasnjih 400 bodova daje moju racunicu pred Paris.Naravno,najbolje bi bilo da Nadal ispadne odmah ili recimo u 1/4 finalu.Tada su sanse Djokovica da titulom u Bercy-ju i Nadalovim slabijim rezultatom povrati broj 1 mnogo izglednije.

Dzoni

pre 10 godina

DA LI TI ZNAS DA NOVAK DJOKOVIC U PARIZU BRANI SAMO 10 POENA?

Suma sumarum-sudeci po ostvarenim rezultatima,reklo bi se na prvi utisak da je bio perfektan.Ali,ne slazem se u potpunosti u toj konstataciji.Zasto?
Zato sto je u finalu sa Delpom u onih prvih nekoliko poena drugog seta neobjasnjivo poceo da se "krivi" i pravi neke "woodoo" pokrete.Pomislio sam na trenutak da neka baba iz svoje tamne,zamracene sobe bode iglicama njegovu krpenu lutku.Taj period mi je delovao nekako "detinjasto",nezrelo,kao da se glupirao na trenutak,a ne izgubio balans.Mislim da je tu morao da zadrzi ritam,slomi Argentinca i dobije mec u dva seta.Drugo,na break lopte u osmom gemu drugog seta,na drugi servis rivala ne koristi break sansu.To ne sme da se desava kad si dobio priliku da se vratis u set,priliku da dobijes isti i zavrsis mec.Neka i dobijem gomilu minusa,ali Novak je ovo mogao i morao dobiti u dva seta.Ali,dobro,pobedi se u zube ne gleda.A ova je sladja jer je izvojevana na ovakav nacin.Sto se tice trke za broj 1,Novak bi trebalo da prijavi Basel ili Valensiju kako bi zadrzao mogucnost da odrzi ili smanji ovu razliku koju Nadal ima.Cak je bolje ovo drugo jer je slabija konkurencija.Ali,da se ja pitam,isao bi u Basel da se "koljem" sa najboljima.A posto Novak ne igra,a ne znam da li ce,Nadal ce tu napraviti jos vecu razliku,jer ne verujem da ce pre polufinala ispasti.Onda Pariz,a tu ce razlika vec biti oko 800 bodova,gde Nole mora ...
(Nenad, 14. oktobar 2013 10:20)

Nenad

pre 10 godina

Suma sumarum-sudeci po ostvarenim rezultatima,reklo bi se na prvi utisak da je bio perfektan.Ali,ne slazem se u potpunosti u toj konstataciji.Zasto?
Zato sto je u finalu sa Delpom u onih prvih nekoliko poena drugog seta neobjasnjivo poceo da se "krivi" i pravi neke "woodoo" pokrete.Pomislio sam na trenutak da neka baba iz svoje tamne,zamracene sobe bode iglicama njegovu krpenu lutku.Taj period mi je delovao nekako "detinjasto",nezrelo,kao da se glupirao na trenutak,a ne izgubio balans.Mislim da je tu morao da zadrzi ritam,slomi Argentinca i dobije mec u dva seta.Drugo,na break lopte u osmom gemu drugog seta,na drugi servis rivala ne koristi break sansu.To ne sme da se desava kad si dobio priliku da se vratis u set,priliku da dobijes isti i zavrsis mec.Neka i dobijem gomilu minusa,ali Novak je ovo mogao i morao dobiti u dva seta.Ali,dobro,pobedi se u zube ne gleda.A ova je sladja jer je izvojevana na ovakav nacin.Sto se tice trke za broj 1,Novak bi trebalo da prijavi Basel ili Valensiju kako bi zadrzao mogucnost da odrzi ili smanji ovu razliku koju Nadal ima.Cak je bolje ovo drugo jer je slabija konkurencija.Ali,da se ja pitam,isao bi u Basel da se "koljem" sa najboljima.A posto Novak ne igra,a ne znam da li ce,Nadal ce tu napraviti jos vecu razliku,jer ne verujem da ce pre polufinala ispasti.Onda Pariz,a tu ce razlika vec biti oko 800 bodova,gde Nole mora uzeti titulu...Ne znam,vrlo je mala verovatnoca da Nadal ne bude prvi do kraja.Zanemarljiva.

Ganikus

pre 10 godina

Ovde ima vidovitih, koji su pred Nadalov povratak, pisali kako nema šta da traži, čak da je završio karijeru, i to opet čine - znaju šta će biti iduće godine i ponovo se sapliću o isti kamen. Ma infantilno. Dalje samo je za teniske neznalice iznenađenje njegova fantastična igra u Montrealu, Sinsinatiju i USO. On jeste u blagoj krizi, ali padovi su normalni. Nadal ima neverovatnu moć transformacije jer je veliki majstor tenisa. Pa sada je među prva ti u i gri na mreži. Promeniće on opet stil i naći igru kad ga provale. Vimbldon? Tvrdim, ako prođe prvu nedelju stići će u finale. Idajte uozbiljite se - kakav, bre, "krvni doping", jel vam palo na pamet da nešto ne može biti doping ako nije zabranjeno i ako ga koriste vrhunski sportisti, ne samo teniseri. I da, vi sigurno znate da je ATP zapretio Noletu da pušta Nadala! Gospode bože, dokle više te teorije zavera, pa ta kolektivna paranoja i nezrelost je neobjašnjiva. Kako prosečno inteligentan čovek može da veruje u to!? Nije mi jasno.

Budimo realni

pre 10 godina

Rafa igra na 30% i samo povecava bodovnu prednost, do proleca vise od 5000 (pet hiljada) poena, mislim da je na neki nacin pustio ova dva manje vazna turnira... Novak je u jednom relativno kratkom periodu bio br 1 a sada je neprikosnoveni Rafa preuzeo tron i tako ce da ostane. Jedva cekam da se posle operacije na teren vrati velicanstveni Marej, zazeleo sam se lepog tenisa...

Budimo realni

pre 10 godina

Rafa igra na 30% i samo povecava bodovnu prednost, do proleca vise od 5000 (pet hiljada) poena, mislim da je na neki nacin pustio ova dva manje vazna turnira... Novak je u jednom relativno kratkom periodu bio br 1 a sada je neprikosnoveni Rafa preuzeo tron i tako ce da ostane. Jedva cekam da se posle operacije na teren vrati velicanstveni Marej, zazeleo sam se lepog tenisa...

Mile

pre 10 godina

Ponovila se 2012. godina kada Novak nije imao rešenje za najveće rivale na najbitnijim turnirima. Izgubio je poslednja tri meča sa Nadalom na GS turnirima, kao i dva od tri odigrana sa Marejem. Takođe, ni igra na Mastersima u poslednje dve godine nije bila na očekivanom nivou. Previše je bilo poraza u polufinalima i finalima. Nekako se stiče utisak da je uvek bio najbolji i vodio trku, a skoro uvek neko drugi prošao prvi kroz cilj.
Cilj nije skupljati bodove iz polufinala i finala i biti broj 1, cilj je osvajati turnire. Šangaj jeste veliki turnir, i dobra polazna osnova ali razlog za optimizam će se javiti tek kada ti "novi elementi" njegove igre počnu da deluju u najbitnijim mečevima protiv glavnih rivala. Do tada, Nadal je broj 1. svidelo se to nekom ili ne.

Ganikus

pre 10 godina

@ Budimo realni
Da, da... Nadal je osvajao masterse 1000 i GS samo kada su Nole, Federer i Mari bili povređeni ili bolesni - baš realno! Ako neko i sada, nakon IW, Rodžers kupa, Sinsinatija i USO može da kaže da Nadal loše igra na betonu, to je zbilja stupidno i neozbiljno. Al vratimo se analizi. Tačno da je Nole, to se videlo u finalu, briljirao protiv Delpa i, još važn9ije, popravio igru na mreži i uopšte postao konstantan u elementima igre gde je ionako jak (baš me zanima šta će biti kad to primeni protiv Nadala). Ne umanjujem njegovu pobedu, ali, za razliku od Noleta, Delpo je dosta grešio. Što se Nadala tiče, posle ovako furiozne igre ove godine, normalan je blagi pad, i još važnije mislim da je u Kini imao dva pametna poraza (tako su neki forumaši pričali i za Noleta do RG!) i to se vidi iz aviona. Nadal če, mogu da se kladim, i u Parizu pokušati da stigne samo do polufinala, dok će sve karte baciti na završni masters u londonu, kao i Nole. Kako god da bude, budimo realni, ovo je Nadalova godina!

DV-express

pre 10 godina

Sve je ovo lepo objasnjeno,ali zasto takav nivo igre Nole nije uspeo pre US opena da uspostavi,dobro nema veze,ako sada igra ovako bilo bi dobro da i sledece godine nastavi u istom ritmui da osvoji bar 2GS jer u zadnje dve godine Novak je u dobroj formi samo posle US opena na kraju godine,dakle kad prodju gren slemovi a Novak ostane kratkih rukava na RG,W i USO i u formi je na pocetku godine,tj. tokom AO.Daj malo tako da igra tokom RG i W,da bude tada mentalna gromada i da za promenu uzme neki drugi GS osim Australian opena.

men

pre 10 godina

Igra u finalu ima svoje blistavo lice, to je prvi set ali i naličje. To je onaj pad u igri koji se javlja redovno na početku drugog seta. Da je taj pad bio manje izražen moglo bi se reći da ga čekaju zlatna vremena, ovako..ne znam.
Novak mora da se angažuje na dokusurivanju protivnika kada ga baci na kolena a ne da ga ponovo vraća u igru kao Delpa danas. Mentalni faktor je bio i ostao i dalje najveći problem Novaka Djokovića.

Микајло

pre 10 godina

"posle propuštenih šansi ’momentum’ se obično menja.." - Молио бих цењене спортске новинаре да eng. ’momentum’ почну да преводе као "импулс" или "налет". Да ли је могуће да вас мрзи да нађете домаћу реч, пре него да искористите страну посрбљеницу? Хвала на објави овог коментара.

šetač

pre 10 godina

Realno opisana situacija. Nadal je ispunio cilj za ovu godinu pustio je da Nole i DelPo "izginu" na tetenu, ne žali sigurno za ovim finalom u kome bi više izgubio nego dobio. Porazom u tom finalu bi pojačao Noletovo samopouzdanje koje raste posle Pekinga. Dobro je što je Nole ovo dobio, jer je Rođino mesto upraženo u velikoj četvorci, i to mesto pripada DelPu po svoj prilici. Treba ostati u njegovoj glavi, razgoropadio se ove sezone i posle Olimpijade.

Ganikus

pre 10 godina

Ovde ima vidovitih, koji su pred Nadalov povratak, pisali kako nema šta da traži, čak da je završio karijeru, i to opet čine - znaju šta će biti iduće godine i ponovo se sapliću o isti kamen. Ma infantilno. Dalje samo je za teniske neznalice iznenađenje njegova fantastična igra u Montrealu, Sinsinatiju i USO. On jeste u blagoj krizi, ali padovi su normalni. Nadal ima neverovatnu moć transformacije jer je veliki majstor tenisa. Pa sada je među prva ti u i gri na mreži. Promeniće on opet stil i naći igru kad ga provale. Vimbldon? Tvrdim, ako prođe prvu nedelju stići će u finale. Idajte uozbiljite se - kakav, bre, "krvni doping", jel vam palo na pamet da nešto ne može biti doping ako nije zabranjeno i ako ga koriste vrhunski sportisti, ne samo teniseri. I da, vi sigurno znate da je ATP zapretio Noletu da pušta Nadala! Gospode bože, dokle više te teorije zavera, pa ta kolektivna paranoja i nezrelost je neobjašnjiva. Kako prosečno inteligentan čovek može da veruje u to!? Nije mi jasno.

Budimo realni

pre 10 godina

Evidentno je gospodo da je Novak trenutno najbolji teniser na svetu bez obzira na listu. Cinjenica je da je Nadal u padu. Sledi dalje potonuce i njegov skori odlazak sa No1. To je jasno pokazalo i samaranje od strane Delpa, koji ga je vratio tamo gde mu je i mesto, a to je da on na betonu nema sta da trazi protiv jacih igraca. Ipak je on obican sljakas. U prilog toj cinjenici ide i statistika koja nam gospodo govori da Novak ima duplo vise GS titula na betonu od Rafe i duplo vise ukupno titula na tvrdoj podlozi od spanskog sljakasa. Ove slamove na betonu Rafa je imao srece da osvoji kad je Roger imao mononukleozu, Novak alergiju a Marej i Delpo probleme s povredama (koje su cini mi se operacijama resili).

Bumbar

pre 10 godina

Питање за Озмa. Ако би Ноле следеће турнире успео да освоји, под условом да се Надал не пласира високо, кад би се могло очекивати да се Ноле врати на бр1 ? Дали постоји варијанта да то буде ове године?

Nenad

pre 10 godina

Suma sumarum-sudeci po ostvarenim rezultatima,reklo bi se na prvi utisak da je bio perfektan.Ali,ne slazem se u potpunosti u toj konstataciji.Zasto?
Zato sto je u finalu sa Delpom u onih prvih nekoliko poena drugog seta neobjasnjivo poceo da se "krivi" i pravi neke "woodoo" pokrete.Pomislio sam na trenutak da neka baba iz svoje tamne,zamracene sobe bode iglicama njegovu krpenu lutku.Taj period mi je delovao nekako "detinjasto",nezrelo,kao da se glupirao na trenutak,a ne izgubio balans.Mislim da je tu morao da zadrzi ritam,slomi Argentinca i dobije mec u dva seta.Drugo,na break lopte u osmom gemu drugog seta,na drugi servis rivala ne koristi break sansu.To ne sme da se desava kad si dobio priliku da se vratis u set,priliku da dobijes isti i zavrsis mec.Neka i dobijem gomilu minusa,ali Novak je ovo mogao i morao dobiti u dva seta.Ali,dobro,pobedi se u zube ne gleda.A ova je sladja jer je izvojevana na ovakav nacin.Sto se tice trke za broj 1,Novak bi trebalo da prijavi Basel ili Valensiju kako bi zadrzao mogucnost da odrzi ili smanji ovu razliku koju Nadal ima.Cak je bolje ovo drugo jer je slabija konkurencija.Ali,da se ja pitam,isao bi u Basel da se "koljem" sa najboljima.A posto Novak ne igra,a ne znam da li ce,Nadal ce tu napraviti jos vecu razliku,jer ne verujem da ce pre polufinala ispasti.Onda Pariz,a tu ce razlika vec biti oko 800 bodova,gde Nole mora uzeti titulu...Ne znam,vrlo je mala verovatnoca da Nadal ne bude prvi do kraja.Zanemarljiva.

Goran

pre 10 godina

Izuzetna analiza. Cudi me da takav teniski strucnjak napravi gresku sredinom godine kada je u jednoj analizi izjavio da ce Novak sigurno da predje Agasija po broju nedelja na 1. mestu. To je bila malo veca greska jer je Novak nakon te analize cak dosao do finala US opena a to opet nije bilo dovoljno za 102 nedelje na vrhu. Elem, ko radi taj gresi. Sto se tice pitanja Sase Ozme, smatram da ima puno razloga za optimizam. Nadal ne deluje previse ubedljivo bez obzira na izuzetne rezultate. Provukao se na Rolan Garosu, na mastersima je imao brisan prostor zbog Novakovih poraza u ranim fazama i ocajne igre Mareja i Federera. Cini se da Novak nije bio fokusiran na tenis od Monte Karla, previse energije je gubio na humanitarne aktivnosti. Iz danasnje perspektive deluje neverovatno da je ove godine gubio na mastersima od Dimitrova, Hasa i Iznera. Novak kakav je bio na Kineskoj turneji bi samleo svakog od ovih igraca 10 puta u 10 meceva. Znaci, smatram da ima mnogo razloga za optimizam ako Novak shvati da mora biti 100% fokusiran na tenis.

jovan

pre 10 godina

Gospodine Ozmo, uzivanje citati vase komentare. Ne samo zbog izuzetne strucnosti i dubinske analize do najsitnijih detalja, kakva nije vidjena u nasem sportskom novinarstvu, vec i po jezicko stilizu koji je ravan literaturi. Hvala vam.

Posmatrač

pre 10 godina

Pored analitičnog teksta g. Ozma zadovoljstvo je i čitati lucidne i duhovite komentare ljubitelja tenisa koji su naklonjeni Đokoviću. O besnim navijačima R. Nadala neki drugi put...

Inače, najveća Novakova komparativna prednost je to što još može da napreduje u teniskom smislu: taktički i tehnički. Nadal i Federer to ne mogu, a Marej samo donekle i to na mentalnom planu.

U vezi sa tim zabluda je da Nadal, posle ove kineske turneje, može ponovo da vrati "kompleks Đoković"... Ne može - on je jednostavno skoro savršena mašina za igranje tenisa - bez mnogo emocija i intelekta...

Milan

pre 10 godina

Uopste nije tacno da Novak nije bio u formi na RG. Mozda nije bio 100% na mentalnom planu, ali od pobede su ga delila 2-3 poena. Pa sam Nadal je odmah posle meca rekao "Imao sam malo i srece, ali slicno je bilo na AO prosle godine..." Naravno prvo je tacno, drugo nije jer mu je sanse dao Novak, mogao je da ga dokusuri u 4. setu, ali to sad nije bitno. U svakom slucaju, na RG je nadalov tim sproveo dobru taktiku pasiviziranja Novakove igre u kljucnim trenucima. Izgleda da je Novak nasao odgovor za to, a sta ce dalje biti, videcemo.
Ono sto je isto evidentno, nikad do sada u istoriji tenis nije bio toliko "jak". Svaka cast Federeru ali cinjenica je da njie imao ni pribliznu konkurenciju. Sadasnjih T10, svako od njih bi bio pre desetak godina u T4 galtko. Tako razorne i precizne udarce kao sto imaju na primer Delpo, Tsonga, Berdih, Wawrinka nisu ni priblizno imali Huan Karlos Ferero, Rodick, Hjuit svi bivsi no 1. Menjaju se vremena, nije bas za poredjenje ali ova sadasnja generacija je "atomaska". Da se Škot oporavi, da se Delpo ne povredjuje, da Nadal bude zdrav, tata Fed malo da nadje motiva, plus ova cetvorica sto ih pomenuh, to bi bio haos od tenisa sledecih par godina.
A Nole, vidi se da klakulise, ima mesta za napredak jos dosta. Pogotovu na dubini i snazi udaraca.

Branko Senicic

pre 10 godina

Gospodine Ozmo odlicna analiza.Nekorektno je blaga rec da komentarisete Djokovica koji je nesto uradio u zivotu.bio je prvi u necemu na svetu i u vrhu je 6,7 godina.ovo se odnosi na ove kvazi strucnjake sto komentarisu.vi niste najbolji ni u pljuvanju na dalj.

Objektivno

pre 10 godina

"posle propuštenih šansi ’momentum’ se obično menja.." - Молио бих цењене спортске новинаре да eng. ’momentum’ почну да преводе као "импулс" или "налет". Да ли је могуће да вас мрзи да нађете домаћу реч, пре него да искористите страну посрбљеницу? Хвала на објави овог коментара.
(Микајло, 14. oktobar 2013 00:56)

Nu impuls ni nalet ne opisuju znacenje reci momentum. A i tesko da je impuls 'domaca rec' :)

REKETNI STIT 1

pre 10 godina

Dva segmenta koja cine vanserijske tenisere,tehniku i fizicke perfomanse,Nole poseduje u izobilju,s jos malo prostora za nadogradnju.Cak,iako ne dosegne svoj maksimum do kraja karijere,ovo sto je dosada pokazao,je sasvim dovoljno da bude jedan od najboljih igraca svoje generacije,a samim tim,jedna od legendi tenisa,jer dva najbolja tenisera svih vremena su bili najveci Novakovi rivali na putu do trona.Nezaboravljajuci jos nekolicinu koji su bili I jos uvek su konstantna pretnja,Mari,Delpo,Conga,Raonic...
Medjutim,najveca Noletova prepreka je on sam,kao atom treceg segmenta, sklopa koji cini nepobedivog gladijatora u teniskoj areni,implozivno–nuklearnog tenisa danasnjice, u cijoj kreaciji je ogromnim delom ucestvovao Nole,unevsi nove dimenzije u dva gore navedena segmenta.
U trecem segmentu teniske osmoze,Nole naravno,zauzima vrlo visoku poziciju,(intimno verujem,najvisu),jer bez mentalne snage,savrsena tehnika i fizicka izdrzljivost postaju nepouzdani oslonac.
Odavno imam utisak da Nole igra dva meca istovremeno:jedan protiv rivala,a drugi protiv sebe(I protiv svojih navijaca).Ili kao u finalu Pekinga,kada je u briljantnoj pobedi igrao Nadalov i Novakov tenis.
Od prosle nedelje se,u mojim mislima, kristalizuje ideja da je Nole,kao i dobar deo Srba,vlasnik Sizifovog sindroma;Nole kad je na vrhu,pocinje da se dosadjuje ,I u maniru iskusnog nihiliste sve ucini da se nadje u Tantalovoj kozi,dozvoljavajuci da mu preko potrebni uspeh......

nada ZR

pre 10 godina

hvala Ozmi na strucnom komentaru,analizi,pogotovu na poenti da sa optimizmom pratimo Noleta.Budimo realni i tebi se zahvaljujem na realnosti ali zapamti sta si napiao da je Nadal obican sljakaros....cisto da ne bude posle velicanstven.

sasa

pre 10 godina

Novak je daleko najkompletniji,tj.najbolji teniser planete.I u ovoj godini koja je kao Nadalova osvojio je 11250 bodova a,Nole je osvojio 11120 u sezoni koja se nekada karakterise kao losa?Osim toga sve Nadalove iznenadjujuce pobede u nizu su ipak u senci sumnje da se forsira neprirodno i nenormalno..Da ne kazem da mnogi sumnjaju na neki doping,dozvoljen ili ne,poznat laboratorijama ili ne...Kada su obojica cisti Nole je vise nego superioran.Teniska federacija jednostavno ne sme da dozvoli Noletovu bezpogovornu superiornost,pa Nadalu dopusta nesto na sta Cilic ili Viktor ne smeju ni da pomisle.Pogledajte kako se momak znoji posle dva gema.Nezdravo..Sve kipti iz njega...
Federer zalazi,Marej mrljav pa razmisljaju da bi svetski tenis bio dosadan da Nole gazi sve redom.Zato su i Noleta upozorili da malo popusti i dozvoli "briljantni" povratak.
Pa sad i Nadal,predostroznosti prica o krvnom dopingu.Da ga nisu poceli prozivati,nikada ga ne bi spomenuo...

Branko

pre 10 godina

Mole-
Bravo care. Ti si sada ponovo u usponu and Nadal ide nizbrdo jer ne sme da uzima doping sredstva da ge ne uhvate. Igra on jos prilicno doro ali nije to to. Kako se znoji jer ga hvata sto muka jer oseca zisku. Del Potro je sto puta prijatniji od Nadal. Neka bude prvi i stvarno mi nece biti zao ako to osvoji NA POSTEN NACIN!!!
S, postovanjem.
Branko (Teniser) iz Amerike

dejavu

pre 10 godina

Ja sam i nakon US opena pisao da je Novak na pravom putu povratka.Pisao sam tada da je vidno da se Nole ponovo okrece tenisu na nacin kako je to cinio do 2012.Taj proces se na mini turneji po Kini zaokruzio,i sada je Djokovic ponovo mentalna i igracka masina koja melje bez obzira na okolnosti.Sve vreme sam naglasavao da samo od Novaka zavisi,a ne od nivoa igre ni Nadala ni Mareja.Djokovic se opustio u prvom delu 2013. delom i zbog nestabilne konkurencije.Marej nikada nije ni bio u stanju da drzi vrhunsku formu duze od mesec dana,Federer je izgubio volju za pobedama,a Nadal nije ni igrao.Samo povreda sada moze spreciti Noleta da se vrati na prvo mesto.S obzirom da je Rafino samopouzdanje definitivno naruseno,nije nerealno da se to desi i do kraja ove godine.Novak Djokovic je najkompletniji teniser danasnjice koji je usput voljan da stalno radi na usavrsavanju slabijih strana u igri,i koji ima najsnazniji mentalni sklop na ATP turu,onda kada se potpuno posveti tenisu.A takav period je upravo u toku.

Sredoje Subotic

pre 10 godina

Analiza je uglavnom u redu, osim što kroz tekst provejava da je Delpo bio na Noletovom nivou. To jednostavno nije tačno. Pogledate li ATP oficijelni sajt sa zvaničnom statistikom, videcete da je u svim kategorijama Nole bio čak značajno bolji osim u broju spasenih break lopti (Nole 3/4 ili 75% a Delpo 10/12 ili oko 83%) i procentu ubačenog prvog servisa. Broj osvojenih poena je 101/88 ili oko 13% više za Noleta (u prevodu tri gema).
Naravno moglo je se desiti da meč dobije i Delpo (sa ovakvom statistikom to bi bila čista sreća što je i Delpo u svojoj izjavi na neki način implicirao rekavši da je zadovoljan sobom ali da je Nole bio bolji) ali tako nešto bi se moglo desiti jednom u 5-10 puta (npr. Indian Wels za Delpa a onda Wimbledon, Shanghai ............... za Noleta). Jednostavno to je statistika. Nole je bio bolji, ne dominantan ali bolji i to prilično.

Mirko

pre 10 godina

Uvek je prijatno procitati Sasine komentare,strucni i sadrzajni.
Zelim i ja dati ocenu meca i Novakove trenutne situacije.Na Kineskim turnejama Nole,cini mi se,ima 20 dobijenih meceva a nijedan izgubljeni.Samo po sebi ovo sve govori.Ovde je nepobediv,ima svoj bastion.Kao Nadal na Rolan Garosu.Nakon "diskutabilno" uspesne sezone,a posle neuspeha (mada igranje finala mozda i nisu neuspeh)po americkoj turneji,nasao je sebe.Probudio se.Dokazao je da moze.Dokazao je da opet moze dobiti i Nadala kada je skoncentrisan i "naostren" do maksimuma.Treba biti objektivan u necemu.Ne igra on sam na ATP turu.Ima ih mnogo.Nemoze se ocekivati da uzme ama bas svaki trofej.Biti najbolji - ne znaci pobedjivati uvek,svugde i svakog.I drugi treniraju,spremaju se,tu je i faktor srece.Jedan poen moze sve preokrenuti u mecu.Tu je i faktor povreda.Ocigledno je da povreda skocnog zgloba nije zalecena do maksimuma.A i tesko ce.Kada stalno igrate,jednostavno nemozete potpuno zaleciti povredu.
Mec je bio sjajan po meni.Vazno je bilo uci furiozno u mec sa "jakim" pocetkom od 6:1.Cisto da se stavi do znanja protivniku.Da racuna da ce biti "perja" i da ce se morati namuciti ako hoce trofej.Pad u drugom setu se desio ali sve je to sport.Vazno je da se "podigao" u trecem kada je to bilo najvaznije.Delpo je bio odlican ali nije verovao u pobedu.Treba u dva dana pobediti i Nadala i Novaka.To je zaista tesko!Novak nije poklekao duhom kada je bilo tesko.Verovao je u sebe.Zbog toga je i pobedio.

Branislav 58

pre 10 godina

@Budimo realni
Jako je nerealno smatrati da Rafa pušta turnire.I protiv Novaka u Pekingu i protiv Delpa u Šangaju čovek nije znao gde je,a njegove face i govori tela su pokazivali sve samo ne neko popuštanje.On je čovek koji grize i na treningu,a osvojio bi da može sve turnire koje igra.Činjenica je da on VIŠE NE IGRA NAJBOLJI TENIS,i pitanje je da li će zaista toliko pobeći,na proleće (da li će uopšte biti zdrav).Novak ga je pre dve godine tukao kad god nije žurio na voz,ne vidim zašto i sad ne bi,odnosno na proleće.A lepota tenisa i Marej su dva pojma koja nikad nisu bila spojiva

cccc

pre 10 godina

Ja ga jednostavno ne volim.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (zdravko, 13. oktobar 2013 19:07)

A ko te tera da ga pratiš? A posebno i da komentarišeš?
Znači - provokator!

pera peric

pre 10 godina

Nisam navijac,ali realno trenutno je Djokovic najbolji igrac na planeti,najkonstantniji,ne gubi od pacera....Sigurno iduce godine vraca prvo mesto.

teorija zavere

pre 10 godina

Mislim da Novak ove godine postize losiji rezultat u odnosu na 2011. i 2012. zato sto je probao da kalkulise, da se koncentrise na RG i na slemove uopste. 2014. bi trebao da odigra kao 2011 - beskompromisno! Titule ce doci same po sebi.

fortissimo

pre 10 godina

Napredovao je u igri na mrezi i to je ocigledno. Danas je osvojio savrsen broj poena na mrezi. Raduje me sto sve cesce koristi paralelu sto je ranijih godina bio njegov omiljeni udarac a vrlo bitan kada igra protiv nekih igraca gde je ceo teren otvoren (obicno kod Rafe koji se stalno izvlaci na svoj FH a levoruk je). E tu se Rafa kaznjava sa BH paralelom. Sa paralelom je Novak i osvojio danas pobednicki poen. Novak oscilira kod servisa, sto me cudi jer se u jednom periodu video napredak. U igri protiv Francuza je slabije servirao, Monfis odlicno. Danas je odlicno servirao sto ne pokazuju samo dvostruki broj aseva vec jaki, teski i neodbranjivi servisi. I na kraju, mentalno se stabilizovao, grizao, poceo je da se unosi i proslavlja bitne poene sa stisnutom pesnicom i uzvikom. To je stari Novak a ne "ladovina", mrtva faca, i izgled da mu nije do nicega stalo sto smo gledali barem pola sezone. Sada ulazi u mec cvrst i vidi se koliko zeli da ga dobije. Ispada, da postoji mogucnost u narednim mecevima da ce bolje igrati kao br.2 i da mu je to dodatni motiv. U ovom trenutku Novak ima SVE da nastavi ovako do kraja sezone uz ono sto i sam poseduje kao retko koji igrac..sposobnost da se izvuce kada mu ne ide sve sto zeli. Te stvari koje ima Novak stvaraju razliku. Sve najj u nastavku sezone ali ima i lepu odskocnu dasku u ovom trenutku da tako i bude. Umalo da zaboravim, cudime par puta da je gubio ravnotezu sa osnovne linije kod vracanja lopte par puta?? To do sada nisam video.

apostoll79

pre 10 godina

@dv express

Covece sta ti napisa...Pa ne moze Novak sve da osvoji. Pitaju se njih jos 100-nak za to. Samo da bi shvatio koliko ne razmisljas evo ti jedne cinjenice: Poslednje 2 godine Novak nije igrao samo dva finala GS od 8. U ta dva slucaja je ispao u polufinalu. Izguglaj ucinke Nadala, Mareja, Federera i drugih i videces i sam koja je to razlika.

Novakovo vreme...

pre 10 godina

Sta reci vise...Sve se videlo!Nole je igrao tenis i dao sve od sebe da osvoji turnire u Kini...Savrsenstvo bez mane!Bilo je i povisenih emocija,ali tako je kad si predan onome sto radis! Ali je kraj ipak najvazniji!Pobedom je krunisao oba turnira...Dokazao je svima da je pitanje dana,vracanje na prvo mesto!Sve ukupan utisak je da se i pored odlicne igre Nadala,ovo moze nazvati Novakovo vreme!

Bojan

pre 10 godina

"Peking i Šangaj su pre ulazak Nadala u krizu. Njemu će biti teško da osvaja poene bilo gde naredne godine, osim u Montekarlu. U Melburnu i Majamiju biće dosta onih koji mogu da ga izbace, a Vimbldon mu je još manje siguran, jer tamo uvek može da naleti u ranim rundama, dok je trava još trava, na nekog Rosola/Darsisa."

Nadalu je ovo bio drugi najbolji rezultat u Sangaju - pre ovoga je jednom uspeo da dodje do finala (poraz od Davidenka) nakon sto su mu cetvrtfinale i polufinale protivnici predali. A Majami ove godine nije igrao.

U svakom slucaju za Djokovica je sjajno da je osvojio ova dva turnira, ali je to vise povratak u normalu nakon potpuno neocekivanog uspeha Nadala na americkoj turneji nego znak preokreta.

Sasa jokic

pre 10 godina

Samo veliki igraci i ljudi iz velikih poraza izvlace pouke i ne predaju se.
Jasno je da je Novak resio da pobedi sve do kraja godine, i da mu je to kompenzacija za RG i USO, i gubitak prvog mesta.
Odatle malo veca nervoza i svadja sa sudijom i negododovanje kod publike.
Ali i On je covek od krvi i mesa, i nista to nije cudno.
Najbitnije je da je umesto da potone, sto bi mnogi ucinili, On nadao dodatnu energiju i igra kao nikada do sad.

ilija

pre 10 godina

Novaku odgovara ova podloga kao sto je i AO.To je definitivno jer izdici se posle poraza u finalu US opena moze samo ako igras na podlozi koja ti mnogo odgovara.Sjetite se samo kako je Nadal posle 7 poraza u nizu od Novaka vratio samopouzdanje kada ga je prosle godine pobijedio tri puta u nizu od MK do RG.Tako da mozemo da budemo optimisti pred narednu sezonu on i Nadal ce se mijenjati na vrhu sledecih godina jer ostali nemogu da izdrze da igraju dobro na svim podlogama i da budu superiorni na odredjenoj podlozi.

SrdjAn

pre 10 godina

Koliko je vise zara i gladi za pobedom prisutno kod Noleta, u odnosu na samo pre mesec dana!
Nole ima sve sto se igre i tehnike tice i samo mu motivacija moze biti granica!
Da mu je samo ovakva glava bila ove godine......
BRAVO NOLE!!!!!

Иван

pre 10 godina

Добра запажања Озма: сервис је постао велико оружје, бекхенд поправљен, и игра на мрежи (мислим да је онај једини изгубљени поен дошао јер Ноле није ударио лоптицу како је желео, са довољним слајсом), прекинут вишемесечни пост кад је реч о титулама...
И верујем да ћемо тек видети сјајног Ђоковића. Предуго је он гледао у леђа Федереру и Надалу да би одмах знао како да се носи с позицијом владара. Ни Рафа није боље поднео ту улогу 2008. Њима обојици је у психу ушло да је лакше јурити него бранити, и Новак је, чини ми се, на путу да исправи и ту бољку.
Дел Потро је показао да је тренутно раме уз раме са двојицом најбољих. Буде ли се вратио лендловски Мари, имаћемо опет велику четворку, а без загарантованих финала све је пуно занимљивије. Шангај је показао да Аргентинац има игру за Рафу због висине, а и да Новак равним ударцима може њега да савлада. Драго ми је и што су финале играли у три сета, јер сам хтео да видим (а можда је то желео и Ђоковић) може ли Делпо да издржи дуже од два сета на највишем нивоу.
Штавише, сад видим сасвим солидну могућност да Новак презими на првом месту. Јер, Надал је по мени тренутно на великој муци, у "хамлетовској" дилеми: играти Базел, Париз и Лондон и ризиковати да евентуалним поразима тамо од Нолета и Делпа набије комплекс од њих (а можда и још неких), и тиме смањити шансе у Мелбурну и пролећним мастерсима на харду, или отказати све и сачувати колику-толику психичку предност. А колико јуче се чинило да све иде наруку Шпанцу. Живот је чудо!

Поново ради ”паралела”!

pre 10 godina

Децо, ево вам пет банки и да трчите градом и вичете ”Поново ради бекхенд паралела!”.

Па он је читаву 2013, а не само полуфинале Вимблдона, одиграо без свог најјачег оружја. То је као да фудбалер голгетер одигра сезону шутирајући само једном ногом. Много је битно да се поново узда у тај ударац, надам се да ће га слућити и даље. Одличне је он и резултате направио ове године имајући ово горе у виду! То само показује колико је он заправо добар тенисер, јесте, губио је битне мечеве али је играо лоше - а опет су га једва побеђивали.
И прошли Шангај је био прекретница за крај сезоне и почетак следеће, ваљда ће и овај. Уз жељу да коначно узме и неки други ГС сем АО.
Надам се да се неће до краја године упустити у луду трку за бројем 1, већ да ће паметно темпирати форму за изазове који предстоје.

verovatno će još neko odgovoriti

pre 10 godina

@bumbar - da postoji
Trenutni račun:
ako Nole bude igrao Bazel ili Valenciju, u mogućnosti je da osvoji još 3.225 poena
do kraja 2013 (teoretski 3.350 ako igra i DC dubl)
Razlika na Race listi je 2060 u korist Nadala (RN 11670 – ND 9610)
To znači da Nadal iz narednih turnira mora da osvoji 1.165 poena da bi osigurao prvo mesto.
Novakov zadatak nije nimalo lak – pobedjivati od USO do kraja, ali ni Nadalu neće biti lako da osvoji 1.165 poena, za šta mu je neophodno jedno finale i dva polufinala - to nije učinio ni u svojim najboljim godinama.

Najraniju teoretsku šansu da se nađe na prvom mestu Nole ima već nakon Bazela (RN 11.520 – ND 11.120) ukoliko se prijavi i osvoji neki od ta dva turnira a Nadal ispadne pre polufinala

Šanse su ipak vredne borbe.. pa šta bude, star će se menjati od turnira do turnira
..ako se nisam negde zabrojao, pozdrav

bojan kg

pre 10 godina

Novak igra masters u Parizu brani samo 90 bodova, London finalni turnir brani 1500 neporazeni pobednik! Ako pobedimo u Dejvis kupu i Novak pobedi oba singla dobice 500 bodova, i verovatno ce traziti pozivnicu za Bazel ili Valensiju turnire serije 500. Nadal ne brani nista! Ako u parizu Novak pobedi a Rafa na primer bude drugi , i osvojimo Dejvis kup i Novak sve dobije u Londonu a Rafa na primer izgubi u 1/2 finalu onda i ima neke sanse da bude prvi ali realno vrlo male!

REKETNI STIT 2

pre 10 godina

..izmakne u poslednjem trenutku.Od tada pa do povratka,Nole zali za izgubljenim prilikama,I izvlaci pouke iz gresaka,sto njegovu tehniku dovodi do perfekcije,a rivale do ludila.Sve u svemu Nole se dobro zeza.Mi,navijaci,zelimo meceve sa manje neizvesnosti,sto bolji plasman u istoriji tenisa…A Nole kao da je vitez Kamelota,ne voli lake pobede.Tako je bilo i jutros,u sinocnom finalu Sangaj R.M. 6 – 1,u prvom setu,je bilo sasvim dovoljno da se Nole oseti sigurnim.A to je ono sto ne voli.Ovog puta se uplasio na vreme,sto nije bio slucaj na R.G. i U.S.O.
Cak i kao N°2,Nole je velik !Ostvario je i vise nego sto je sanjao.Ali to je bilo dok nije bio svestan svojih krajnih dometa!

Svete

pre 10 godina

U ovom trenutku nije bitan povratak na prvo mesto, neka odigra dobro Pariz i neka osvoji London i Dejvis kup i to ce mu biti odlicna podloga da sledece godine vec oko RG napadne mesto broj 1, mislim da bi bilo previse da igra Valenciju ili Bazel, Pariz, London i Dejvis kup, ali nikad se ne zna. Raduje me Djoletova igra posle US opena, servis, pogotovu ritern i igra na mrezi, i najvise me raduje ono sutiranje sata, jucerasnja svadja sa sudijom i ova gomila izliva emocija na ovom turniru i u finalu, to znaci da je koncentrisan na mec, da mu je stalo da osvoji svaki poen i da je svestan kada napravi nepotrebne greske ! A za ovog REALNOG koji kaze da Nadal pusta ove nebitne turnire dve stvari. Prva - Peking je uz Dubai najveci turnir iz serije 500 sa najvecim nagradnim fondom i turnir gde redovno dolazi barem 5 od 10 najboljih igraca a Sangaj je godinama proglasavan za najbolji turnir iz kategorije 1000. Druga - posto verovatno ne gleda meceve nije video koliko je Nadal juce znoja prolio samo u prva 3 gema, da su skupljaci loptica brisali teren oko njega da se ne bi klizao na linijama i cinjenica da je majcu promenio posle 3. gema, to pokazuje koliko mu je ''nebitan ''ovaj turnir i jos koliko je puta onako iz besa udario u reket i par puta se udario po glavi kada je gubio bitne poene.
A ovo sto kaze VELICANTVENI MAREJ to je nema veze sa mozgom, najobicnija provokacija, ne obracati paznju, siguran sam i g.REALNI ne misli tako !!

kosmajacsale

pre 10 godina

ne znam imam neki osecaj da ce noletova biti 2014 , cak i uspesnija od 2011. videcemo. neka osvoji jos london puna kapa i devis kup ne treba da juri sada 1 mesto po svaku cenu. dobar odmor a onda istorijska godina 4 gs, masters neki ako bude bude ako ne nista

nikol dz. femija

pre 10 godina

(Objektivno, 14. oktobar 2013 07:52)

ALI - TRENUTAK - jeste.

A - momentum je latinska rec - kazu recnici.

SVI SMO ODGOVORNI ZA SRPSKI JEZIK.

Vidimo stilne neke -CORNER SHOP - a postoji srpsko ĆOŠAK, ĆOŠE i onda deca neće znati srpsku reč, a još gore ni onu englesku jer Englezi nisu imali VUKA.

"Latinsko momentum - trenut, trenutak, čas, časak, vreme za počinjanje nekog posla, odlučan trenutak, bitna tačka, ono što pokreće..."

Šou ? PRIREDBA.

Čudi me da se Englezi ne bude što im se skrnavi jezik. Ali, da, oni uvek imaju interes...

A KOJI JE SRPSKI INTERES ?

I tako se i u okviru jezika sprovodi politika i to žestoka, jer jezik je najvažniji..."Čuvajte deco moja jezik..." - reče Nemanja.

Neka nam je Bog u pomoći.

Svako dobro.

ps. NOVAK IMA ŠANSE DA BUDE PRVI NA KRAJU jer sezona još nije gotova, to reče Nole, a on valjda zna šta priča. Srećno Novaku i bravo za azijske titule i mečeve !!!

NN

pre 10 godina

Sada je najvažnije da odbrani sve do kraja Ozi opena. Dakle, da odbrani zavrsni masters i da odbrani AO.
Mislim da bi bilo pametnije da se skoncentrise na to da odbrani poene, a ne da pokušava da se vrati na prvo mesto jer je to preveliki rizik za budućnost. Bukvalno mač sa dve ostrice. Previse bi se potrošio ako bi pokusao u ovom trenutku napad na tron, jer ako bi igrao i Valensiju(ili Bazel) i plus Pariz, bio bi premoren za London koji pocinje sutradan. Čak i ako bi sva tri turnira osvojio, ne znaci da bi uspeo da pretekne Nadala, a ako bi kiksnuo, izgubio bi dosta poena.
Sve u svemu, ja mu zelim najbolje. Jos uvek ne mogu da se oporavim od onih poraza na RG, WIM i USO. Da je barem jedan od ta tri osvojio sada bi mnogo lakse disao, ali ko zna zasto je sve to dobro, možda 2014-ta bude bolja i od 2011-te. :)

Boba

pre 10 godina

Da ovo je razlog za za optimizam, veoma!!! Ovo je Nole iz 2011. godine i to na jos višem nivo.
Bravo za Novaka i njegov tim.
Vidimo se u Kom bank areni.
B

Predo

pre 10 godina

Raskid neke veze najbolje se leči novom ljubavi, a gubitak prvog mesta i porazi novim pobedama i titulama. Svi teniseri treniraju, usavršavaju svoje udarce i unose neke novine. To rade i Federer i Has i dan danas. Samo što mnogi nemaju prostor za novi napredak. Novak je postao No. 1 sa toliko prostora za usavršavanje, prije svega servis i igra na mreži. Očigledno je da se na tome puno radilo i da su ti elementi napokon počeli da ležu i postaju prirodan deo igre. Kada učite predmete, koji vam slabije idu, obično zapostavljate one u kojima ste najbolji. To se najviše odnosilo na bekhend i skraćene lopte, koji su znali povremeno zakazati. Međutim, mečeve ne dobijaju ni servis, ni bekhend, ni forhend, nego harmonija svih tih elemenata i onaj kompijuter u glavi, koji sve to raspoređuje. Svi, koji se makar rekreativno bave tenisom, znaju da je najteže očuvati fokus. A oni, koji spominju padove tog fokusa, neka pogledaju finale Pekinga i "mljevenje" Nadala od prvog do zadnjeg poena. Pa ja ne znam koja mi pobeda veličanstvenija. Ta glatka ili ova izvojevana u taj brejku trećeg seta. Upravo taj brejk protiv ovako stabilnog igrača i jakog servera pokazuje od kakvog ste materijala sazdani. I još nešto. Novak se verovatno bojao gubitka pozicije br. 1, koju je tako dugo priželjkivao. Sada je video da ništa ne boli i da se ništa nije promenilo, tako da će i eventualni povratak na prvo mesto prihvatiti mnogo prirodnije.

stefan

pre 10 godina

Odlican tekst. Ali nemojte zaboraviti i noletovog novog trenera, vojteka fibaka. i on je delom zasluzan za noletovu sadasnju igru. Vidi se evidentan napredak na mrezi i ostalim segmentima. Samo ne znam zasto ga nije ranije angazovao umesto onog vemica...

Saša Ozmo

pre 10 godina

@Bumbar
Na ovom linku http://www.b92.net/sport/tenis/masters/vesti.php?yyyy=2013&mm=10&dd=08&nav_id=762724 smo se detaljno bavili time i razložili sve bodove Đokovića i Nadala. Pošto je tekst pisan pre Šangaja, samo Nadalu dodajte 360 bodova za polufinale (Novak je ponovo uzeo 1000). Onda sami možete da pravite kombinacije u zavisnosti od sopstvene prognoze.

Moje mišljenje je da, uprkos našim nadanjima, nije realno da Novak završi i ovu godinu na prvom mestu, a treba očekivati da negde od Indijan Velsa sledeće godine krene novi juriš na prvo mesto.

@Sredoje Subotic
Statistika jeste skoro potpuno na Novakovoj strani, ali toliko ubedljiva prednost jeste zbog prvog seta u kojem Del Potro nije ni postojao na terenu. U trećem je moglo da ode na obe strane. Hvala na ponuđenom stavu u svakom slučaju.

@Goran
Prilično sam uveren da nisam pisao nikakvu analizu u kojoj sam tvrdio da će Novak sada sigurno prestići Agasija po broju nedelja na vrhu. Hvala i na pohvali.

Pozdrav svim komentatorima, hvala na sugestijama, pohvalama i kritikama.

Sve najbolje,

cacanin

pre 10 godina

Naravno da jeste okidac, mislim da je Novak uvideo "neke" stvari kako da reaguje jos bolje u situacijama kad sudija pogresi, sam pogresi, kad ne iskoristi sanse...
Bravo Sasa za tekst.

Onako usput

pre 10 godina

Pominje se azijska turneja kao znak Noletovog izlaska iz krize, ali: da li je Novak zaista bio u krizi?

Dobro, rezultati su izostali, i to za mene jeste najveći utisak teniske 2013. godine: čovek koji igra najsavršeniji,najkompletniji tenis ikad ne može da to kapitalizuje adekvatno već drugu godinu zaredom. Ima tu i zasićenja, i vremena potrebnog da se poslože novi elementi igre na kojima je radio, i stare navike, i šta sve ne, međutim, zaboravlja se da na Đokovićeve rezultate utiče i jedna stvar totalno van njegove moći - način igre njegovih najvećih protivnika. Dvojica najvećih rivala su mu Nadal i Marej, jedini koji su mu otimali slemove, ali nijedan od njih ne može da igra na vrhunskom nivou duže od 6 meseci! Zbog načina na koji igraju: na izdržljivost, snagu. Znači, oni pola godine pune baterije i odmorni igraju "svoje parče", kada lome tom izdržljivošću Novaka jer se ovaj umara tokom čitave sezone, konstantno stižući do završnica. Čini mi se da je Nole ove sezone pokušao da to malo promeni, da se koncentriše samo na slemove, gubio sumnjivo u Majamiju, Rimu, Madridu itd., kockao se, ali su mu slemovi uglavnom izmakli, pa ispade - kriza.

Peking i Šangaj su pre ulazak Nadala u krizu. Njemu će biti teško da osvaja poene bilo gde naredne godine, osim u Montekarlu. U Melburnu i Majamiju biće dosta onih koji mogu da ga izbace, a Vimbldon mu je još manje siguran, jer tamo uvek može da naleti u ranim rundama, dok je trava još trava, na nekog Rosola/Darsisa.

Петар

pre 10 godina

Надам се да ове победе представљају Новакову жељу за новим тријумфима у следећој години. Ове године ми је Новак деловао као да отаљава посао, а колико је добар играч показује да је и са теквом игром пропустио испред себе само Надала. Победа над Надалом у Пекингу је посебно значајна, јер је Надал одабрао Пекинг (досад је бирао Токио) са "задњим" намерама да Ђоковића психички дотуче новом победом у међусобним дуелима. Битка за прво место у овој години је изгубљена, али је веома важно како ће се завршити ова сезона. Надам се да ће Новак показати полет у следећој години и показати ко је најбољи на свету.

Dzoni

pre 10 godina

DA LI TI ZNAS DA NOVAK DJOKOVIC U PARIZU BRANI SAMO 10 POENA?

Suma sumarum-sudeci po ostvarenim rezultatima,reklo bi se na prvi utisak da je bio perfektan.Ali,ne slazem se u potpunosti u toj konstataciji.Zasto?
Zato sto je u finalu sa Delpom u onih prvih nekoliko poena drugog seta neobjasnjivo poceo da se "krivi" i pravi neke "woodoo" pokrete.Pomislio sam na trenutak da neka baba iz svoje tamne,zamracene sobe bode iglicama njegovu krpenu lutku.Taj period mi je delovao nekako "detinjasto",nezrelo,kao da se glupirao na trenutak,a ne izgubio balans.Mislim da je tu morao da zadrzi ritam,slomi Argentinca i dobije mec u dva seta.Drugo,na break lopte u osmom gemu drugog seta,na drugi servis rivala ne koristi break sansu.To ne sme da se desava kad si dobio priliku da se vratis u set,priliku da dobijes isti i zavrsis mec.Neka i dobijem gomilu minusa,ali Novak je ovo mogao i morao dobiti u dva seta.Ali,dobro,pobedi se u zube ne gleda.A ova je sladja jer je izvojevana na ovakav nacin.Sto se tice trke za broj 1,Novak bi trebalo da prijavi Basel ili Valensiju kako bi zadrzao mogucnost da odrzi ili smanji ovu razliku koju Nadal ima.Cak je bolje ovo drugo jer je slabija konkurencija.Ali,da se ja pitam,isao bi u Basel da se "koljem" sa najboljima.A posto Novak ne igra,a ne znam da li ce,Nadal ce tu napraviti jos vecu razliku,jer ne verujem da ce pre polufinala ispasti.Onda Pariz,a tu ce razlika vec biti oko 800 bodova,gde Nole mora ...
(Nenad, 14. oktobar 2013 10:20)

Jova

pre 10 godina

Znate ono kad dugo vremena ne čitate omiljenog pisca pa vam pod ruke padne neka njegova knjiga, ponovo čitate pročitano, uživate i nesvjesno se smiješkate. Slični osjećaji me prožmu kad vidim Novaka spremnog na borbu, kako crta po terenu.

Takođe je čudo jedno kako poznat potpis pod komentarom zna popraviti dan.

Pozdrav dragom I.b-u ( nikad nije sve rečeno ), standardno pronicljivo-realnom Predi, posmatraču ( zadnja rečenica mi se strašno sviđa ), mojim starogardašima i svima ostalim

Onako usput

pre 10 godina

Bojane,
Nadal je tip tenisera koji živi od psihologije. On pobeđuje većinu još u svlačionici. Stil mu je takav da protivnik ima osećaj da protiv njega ne može da igra. U odnosu na druge, on skoro da i nema padove, dok rivali znaju da će njihove amplitude biti mnogo veće, što na njih čini užasan pritisak. Jer, znaju da ako padnu, Nadal odmah kreće da ih uništava kao pit-bul, relentless. A znaju i da će mu se teško istrgnuti iz čeljusti, jer je teško dva puta u meču podići igru. Mnogi koji imaju oružja za njega zato još nijednom nisu pobedili Španca. Đoković jeste jer je 2005-2009. zbog zdravstvenih problema navikao na amplitude, i mnogi Novakovi dueli imali su tada sličan tok: on kao zalog osvoji 1. set, onda popusti i samo gleda da izdrži dok i protivnik ne popusti, pa podigne opet nivo da ga dovrši. I Delpo ima igru za Nadala, zbog konstitucije igra uvek u svom ritmu, a dovoljno je jak psihički da ne čokira.

Zato su ovi porazi teški za Nadala, jer psihički više ne vlada nad tim igračima. E sad, zamisli da i Vavrinka, na primer, shvati posle azijske turneje da Nadal nije nepobediv, i u Bazelu, na publiku, konačno uspe da ga obori. Ponovi li još to u Londonu, koliko će biti opasniji za Rafu u Melburnu! I koliko će Nadal uspeti da namakne poene tamo i u Majamiju s tolikim opasnim rivalima. A na Vimbldonu mu sve faze turnira postaju nezgodne: prva kola protiv specijalista za travu, središnjica protiv Delpa, Vave i ko zna koga još, završnica protiv Marija i Đokovića...

Optimizam i nada

pre 10 godina

Ja mislim da jeste razlog za optimizam i za nasu veliku nadu. Od momenta kada je izgubio prvo mesto nesto se u Novaku promenilo. Kada to kazem mislim prvenstveno na njegov pogled kojim vlada pozitivan bes i koji kao da govori: Nisam prvi, nisam najbolji? E, sada cete da vidiite! Druga stvar je njegovo ponasanje. Da li jos neko, sem mene, vidi razliku u Novaku od letos i Novaku sada? Stisnuta pesnica je vrlo cesta, pokazivanje emocija posle poena jos cesce (koliko smo samo cekali bilo kakvu reakciju)a koncentracija mnogo bolja.Igra na mrezi je maestralna. Od kada je krenuo njegov tzv."pad" ja stalno govorim da kada bude pobedio sam sebe tada ce postati nepobediv. Za kraj cu se sloziti sa Nadalom koji je rekao: "Kada Novak igra na vrhunskom nivou i dobro servira - nemate nikakve sanse. Vi ste mrtvi."
Ono sto ja mogu da mu pozelim je da ga zdravlje sluzi i da bude miran i koncentrisan, sve ostalo ima. Kada cujem iz petnih zila "Dobar" i "Idemo" ja ne brinem. Nadam se da ce Davis Cup biti uvod u dobru 2014 kao sto je to bio slucaj prosli put

jelica

pre 10 godina

U spotru je kao i u životu,bitke se dobijaju ali i gube.Novakova sezona je dobra,da li je mogla biti bolja,možda ali tenis ne igra samo jedan igrač.Nadal se vratio,imao je dosta uspeha ali Novakova sezona je odmah do njega.Ima još da se igra ,a po mome mišljenju Novak između ostalih treba da sluša i svoje telo.Sve ima svoju cenu i moje je mišljeje da Novak i njegov tim pravilno vode njegovu karijeru.Najvažnije je da kraj sezone dočeka ZDRAV.Za prvo mesto -ćeraćemo se još.

puk.Bjelajac

pre 10 godina

(DV-express, 13. oktobar 2013 18:30)

Ne znam da li smo gledali isti RG,WB i USO?
Koliko se secam covek je bio u zavrsnicama sva tri turnira i dao sve od sebe da ih osvoji.Ali,nije se moglo....zasto? To Nole najbolje zna.

Ocigledno je, da je posle pada na #2, dobio strahovit motiv da pobedjuje.
Verovatno ga je, 100+ nedelja na vrhu ATP tura,smorilo.

Jova

pre 10 godina

Razlog za optimizam nije samo Novakova igra nego i borba i želja za pobjedom. To je pravi Novak. Može Novak da griješi i ne iskorištava šanse. Može i protivnik igrati nestvarno dobro ( on mu to na nekin način i omogućava ) ali ako je riješen da dobije, nema toga ko mu može parirati. Prvi set je bila poezija, u drugom se desio mali pad ( doista neobičan … problemi s ravnotežom, vidom? ), koji si je Novak, ruku na srce, mogao priuštiti a treći… Treći je bio pravi rat u kojem Novak ni na trenutak nije izgubio mirnoću niti vjeru u pobjedu. Bilo je i emocija ali hvala Bogu, ne destruktivnih. Takvog ga volim gledati.

Dakle, Novak radi ono što je do njega, unapređuje igru, pronalazi motiv, pušta ruku i ponovo nam pokazuje svu raskoš svog talenta. Nagledaćemo se do kraja godine još dobrog tenisa.

Pozdrav svima

Laki (je malo nervozan)

pre 10 godina

Hvala Ti Novače što mi unosiš malko radosti u ovu ni malo "ružičastu" realnost!
Čisto da znaš, uz Tebe sam i kad Ti ne ide, a kad Ti krene, mom ushićenju dok gledam Tvoje bravure na terenu, nema kraja!
Idemo po titulu u Parizu i odbranu MASTERS CUP-a!

Moler

pre 10 godina

Konverzija brejk sansi je bila procentualno slaba, ali treba protiv Delpa uopste napraviti toliko brejk sansi! Videli smo kako je Nadal prosao.

milan

pre 10 godina

kakav je to sportista covek zelim mu jos tri sezone na prvom mestu nek obori sve rekorde i kao sampion se povuce a onda nek ga izaberu za predsednika olimpijskog komiteta sveta

PSL

pre 10 godina

Konačno onaj pravi Novak. Kad je najteže igra najbolje. Ovo protiv Del Potra je jedan od najboljih mečeva koji smo gledali ove godine. Ceo mec je bio fantastican. Nije bitno što je Nadal trenutno prvi mnogo važnije od toga da je Novak vratio svoju igru i ako oavko nastavi teško da će ga Nadal pobediti.

Sergije Miletic

pre 10 godina

Sve je tacno sto ste rekli,Noletov kvalitet i lezi u tome sto stalno popravlja i usavrsava igru.(Ostaje mu jos da usavrsi drop shot i smec.)Ali najvaznije niste istakli.Noletovu dobro odabranu taktiku u prvom i trecem setu.Drzati Del Potra uglavnom na beckhend,pa kad se izmakne na beckhend da udari forhend,poslati mu loptu na forhend.Zahvaljujuci tome je dobio ovaj mec.

Inspector Bloch

pre 10 godina

Nisam mislio da se javljam, jer je u principu sve receno, no naterao me je poslednji komentar @Nenad, sa wudooo..asocijacijama! Pobogu covece..kako se niste ZABRINULI?? Ja, sam ostao odsecen, i ostatak meca odgledao u STRAHU!
NE GUBI SE RAVNOTEZA..tek tako! I nadam se da ce Novak ili vec jeste danas pod SKENER! Kako Vam padaju i ko Vam daje pravo na takvo povrsno-nadmeno razmisljanje? Velite MORAO je!! Boze gospode spasi Novaka..NAS!

Kada sam vec tu..uzivajuci u poeziji i grizovima naseg Zen-ovanog-pa-probudenog Novaka, sledece: ono sto ne sme da se radi sada je da se satire za tu BLJUVOTINU/sada vec/od prvog mesta..lagano..nikakve sulude Valencije i snobovski Bazeli!Odraditi kraj godine,i krenuti sledecu..kako dolikuje, a to je HURA ..nema vise kalkulacije !!! Za istoriju. Ni manje ni vise. Toliko.

Pozdrav, posebno Jovi i nikol.

Losmicrazy Bdsv

pre 10 godina

Sjajno je sto je pobedio danas, iz razloga sto je u prvom setu pokazao kako moze da igra u vaznom finalu protiv jakog protivnika, takve pobede pune samo pouzdanje na srednji rok. A u tim trenucima svojom perfektnom igrom nije dao sansu Delpu. E sad drugi set je problematican iz razloga sto nije iskoristio "te" brejk lopte. Yabrinuo sam se iskreno da ce se ponoviti neki od tih velikih meceva iz ove godine koje je nazalost gubio. Mislim da je sad pitanje vremena kad ce i te brejk lopte poceti da koisti jer ima dobar nalet samopouzdanja i neke nove sigurnosti koju je zaradio u ove 2 nedelje. Dobra stvar koju je danas pokazao je mentalna sigurnost u taj brejku. Nadam se i ocekujem, da ce u narednom periodu pokazati sta ume, i da ce redovno dobijati Nadala makar u sledecih 3,4 meseca. Toliko se moye naslutiti iz ovih meceva, e sad za dalji deo sezone 2014 (posle AO) mora bolji plan prioriteta da napravi, poosvaja neke masterse pre RG i tu da pokaze takodje sta ume. I da sledece sezone bude ubedljiv kao sto to zasluzuje...

Losmicrazy Bdsv

pre 10 godina

Sjajno je sto je pobedio danas, iz razloga sto je u prvom setu pokazao kako moze da igra u vaznom finalu protiv jakog protivnika, takve pobede pune samo pouzdanje na srednji rok. A u tim trenucima svojom perfektnom igrom nije dao sansu Delpu. E sad drugi set je problematican iz razloga sto nije iskoristio "te" brejk lopte. Yabrinuo sam se iskreno da ce se ponoviti neki od tih velikih meceva iz ove godine koje je nazalost gubio. Mislim da je sad pitanje vremena kad ce i te brejk lopte poceti da koisti jer ima dobar nalet samopouzdanja i neke nove sigurnosti koju je zaradio u ove 2 nedelje.

majstor je to

pre 10 godina

Novakov najveci kvalitet jeste konstantnost u karijeri i vanserijski talenat koji mu uvek ostavlja prostor za napredak.Lepo je u analizi receno da je sada na mrezi daleko uspesniji,a servis mu je postao skoro glavno oruzje.Dakle,on jos uvek napreduje i ne misli da stane.Jedino sta jos nije probao je servis-volej igra !?
Zaista, biti 5-6 godina u vrhu svetskog tenisa, stalno odrzavati visok nivo igre (to je najteze) i usavrsavati se paralelno,znaci samo jedno.
Igrac extra klase.Pravi sampion.

Nenad

pre 10 godina

@ Dzoni DA LI TI ZNAS DA NOVAK DJOKOVIC U PARIZU BRANI SAMO 10 POENA?

Znam.Zato i znam sta i ocemu pisem.Mozda nisam upotrebio pravu rec gde treba ili vi pazljivo ne CITATE o cemu ja pisem.A pre ce biti da je ovo drugo.Pred Masters u Parizu Nadal ce napraviti vecu razliku od trenutne,jer je prijavlen i nastupice u Baselu.A Novak,za sada,nece igrati ni Basel ili Valensiju,jer ih nije prijavio.A Nadal ako dodje do finala,to je nekih 360 novih bodova.Ako uzme,to je 500.Sto sa sadasnjih 400 bodova daje moju racunicu pred Paris.Naravno,najbolje bi bilo da Nadal ispadne odmah ili recimo u 1/4 finalu.Tada su sanse Djokovica da titulom u Bercy-ju i Nadalovim slabijim rezultatom povrati broj 1 mnogo izglednije.