Nedelja, 08.09.2013.

11:37

Pobeda koju treba zaboraviti

Stanislas Vavrinka igrao je svoje prvo Gren slem polufinale u karijeri i počeo je onako kako bi poželeo svaki navijač Novaka Đokovića, njegovog rivala.

Izvor: Saša Ozmo

Pobeda koju treba zaboraviti IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

90 Komentari

Sortiraj po:

olja

pre 10 godina

Ne postoji pobeda koju treba da se zaboraviti!!! Pobeda je pobeda, pa i sladja ako se izbori na tezi nacin. Na taj nacin smo jos jaci jer iko ne igramo najbolje, opet pobedjujemo. Sturcno misljenje pojedinaca koji od mastila i kompjutera dalje nisu otisli, kritike i analiza je iz fotelje jako laka, ali hajde budite VI najbolji na svetu 100 nedelja, u takvoj konkurenciji. Sta mislite da je robot? Za tog momka moraju postojati samo reci hvale, jer boljeg nema, niti ce ga biti. Mozemo biti srecni sto zivimo u eri Novaka Djokovica, koji je ponosan Srbin i najlepsa stvar koja nam se dogodila u poslednjih deset godina. Vise postovanja duzebriznika i velikih poznavalaca tenisa, naravno iz fotelje!!!
GO NOVAK , you are the best

Rezime

pre 10 godina

Slažem se sa @Slobom i @Bistrookim

Svaku pobedu iz teškog meče ne treba zaboravljati – to je velika pobeda i dobar nauk.

Sećam početka USO 12, kada je Marej pobedio Lopeza koji je imao više vinera i u totalu 7-8 poena više. Taj USO je osvojio Škot. Sećam se i Rima-13 kada je Nadal sa 13 vinera nadvladao Gulbisovih 40 direktnih poena + 15 aseva, a da ne pominjem ono SF sa AO 09 sa Verdaskom koji je dominirao sa skoro 100 vinera, a ipak izgubio meč. Taj Rim i AO osvojio je Nadal... Samo, ne sećam se da je posle takvih pobeda u pisanim ekspertizama nešto zakerano ili oduzimano na račun pobednika i savetovano da se meč zaboravi. Naprotiv, gubitnici mečeva su malo pohvaljeni, a pobednici veličani i dizani u nebesa..Čak je i Nadal (taj neda na sebe) izjavio da je bio bolji od Gulbisa, a njegovo objašnjenje je ovde uz toplo odobravanje oberučke prihvaćeno..

A sad? Perfekcionisti prebiru baš po svakoj dlaci u jajetu i stvaraju negativnu percepciju konstantnim isticanjem samo loših stvari.. Da imamo ovakvog tenisera u vrhu a toliko da ga kritikujemo i manišemo, za mene postaje fenomen..

I podsećanja radi, Novak je, uz sve slabosti, posrnuća i mane (šta bi tek bilo da ih nema), preko 6 tenisera izborio svoje 3. ovogodišnje finale GS. Ne Fed, ne Marej, Delpo, Berdih ili još od AO u zvezde iskovan Vavrinka, koga, uzgred budi rečeno, Novak i po treći put uzastopce izbacuje sa GS, a koji opet, eto, po drugi put sa USO izbacuje do pre tri dana nahvaljenog Marija..

Jova

pre 10 godina

Vratih se s utakmice naših mladih košarkarja. Divno momci igraju. Ostala sam bez glasa ali nije mi žao.

Juče zbog obaveza ( prijatnih, slavlje! ) nisam uspjela gledati čitav meč, gledala sam uživo samo dio 5. seta, od onog najdužeg gema i do kraja. Tada i sada, posle odgledanog snimka, nema baš mnogo razloga za optimizam ali jedna stvar me raduje. Novak doduše ne igra najbolje ali nije malodušan, bori se a i izgledao je dosta miran u nezgodnim, čupavim situacijama, kada je ishod cijelog meča bio itekako neizvijestan. Vilenio jeste, vikao i nervirao se ali u stvarno bitnim momentima je izgledao dosta staložen. TB, završnice 4. i 5. seta odigrane veoma dobro, za razliku od ne tako malog broja mečeva ove sezone. Vidim li ja to nešto čega nema, ali Novak je na mreži, grleći Vavrinku imao tako šeretski izraz lica upućen prema svojima …Taj mi osmijeh daje nadu.

Nadal izgleda strašno ali ne vijerujem da će noćas mirno spavati. Neće, naravno ni Novak, no ako izađe na teren spreman da se bori, s Božjom pomoći i nešto malo sportske sreće ima da bude.

Pozdrav ( pun strepnje i nade ) svima

red

pre 10 godina

Nisam siguran da se slažem sa ovim tekstom, uopšte.Odavno nisam video da je Novak upotrebio glavu ,a ovaj meč je dobio baš glavom.
Trebaće Rafi mnogo više od one predstave juče da bi dobio Novaka.
idemo Nole!!!

zelena trava

pre 10 godina

Ne slazem se bas sa ovakvim naslovom. Ne vidim zasto bi neku pobedu trebalo zaboraviti. Iz ove se, konkretno, mogu izvuci velike pouke koje ne moraju da vam koriste protiv Vavrinke ubuduce, ali mogu protiv Nadala i Murray-a, mozda i Federera, ako se ne penzionise u narednih 12 meseci (sto je moja procena). Da je Novak onako poceo mec protiv Nadala, kao juce, ne bi se igrao ni cetvrti, a kamoli peti set. Dakle, ne moze se cekati sat-dva da se udje u mec kapitalne vaznosti. Drugo sto je ocigledno je da oni najbolji nisu dzabe oni najbolji. Znaju da se pregrupisu, znaju koliko su bolji i umeju da se izbore za pobedu. Jednostavno, nesto im uvek ostane na kraju meca cime mogu da zavrse poen.
Meni je, barem, ocigledno, da se Novak opustio i to sto gledamo u poslednjih godinu dana nije isto sto i 2011. I sa svim time ima najbolje GS rezultate ove godine od svih ostalih. Nisam optimista u pogledu finala, obozavam Nadala, ali nikad toliko kao Novaka, prognoziram pobedu Nadala u 4 jer je trenutno njegov fokus tenis, a Nole malo previse psuje za moj ukus i to nije dobar znak. Rafu moram da postujem jer ga je Novak pobedio 7 puta u nizu (ko jos to moze?!!), a on se vratio gladniji nego ikad. Sutra ce nam obojica pokazati od kakvog su stofa. Velika je privilegija uopste gledati te momke.

Dule

pre 10 godina

Evo i Sasa Ozmo po merilima patrijota postade pluvac, a i Nole je pluvac samog sebe u vesti gde kaze da nije igrao dobro i da je Wawrinka igrao bolje

BgHQ

pre 10 godina

Veliki sam Novakov fan ali sam prilican pesimista kada se radi o finalu USO.Primetio sam da za razliku od predhodnih godina Novak igra sve losije i nervoznije sto se turnir blizi kraju.Upravo suprotno je odlika igraca koji su u dobroj formi.Zatim, mislim da previse ceka gresku rivala tj.nema dovoljno agresivnosti.U najduzem gemu meca sa Vavrinkom kada je imao sjaset brejk lopti NIJEDNOM nije bio agresivan vec je samo vracao lopticu i cekao gesku rivala.Udarci su mu mnogo nesigurniji nego ranije i jedino je kondiciono spreman kako treba.Ne vidim kako bi mogao da dobije Nadala koji igra kao u transu.Ako poredimo elemente igre u svakom segmentu je Rafa u ovom trenutku bolji a posebno mislim da je jaci na mentalnom planu jer ga je pobedio u poslednja dva duela i Noletove su slabosti vidljive iz aviona i protiv mnogo losijih igraca nego sto je Nadal.Voleo bih da gresim i da me a i sve nas Novak obraduje po ko zna koji put.

nada ZR

pre 10 godina

Kazeta da je njegov tim kao rodbina pogotovo Vajda.To nije argument jer Nadal bukvalno ima rodbinu u timu,a nema tog tenisera koji ne vice na svoj tim kada mu ne ide.Endi je najbolji primer.Treba mnogo vremena da se novi trener i teniser usklade,profunkcionisu.Evo.Li radi skoro godinu dana sa novim trenerom i to sa Karlosom Rodrigezom pa jos nema adekvatnog rezultata.Fibek je dobro resenje,mozda jos neka asistencija ali trener nikako.Sa druge strane ko moze da garantuje da ce biti jos bolje?Vada ce se za godinu dve sam povuci jer ima cerku teniserku i posvetice se njenoj karijeri.

Dermendziev

pre 10 godina

Razlog vidim samo u dve stvari:u tradicionalno neugodnom protivniku(mada je ukupni rezultat ubedljiv,uvek je bilo tesno sa Vavrinkom-pogledajte koliko su samo do sada odigrali tb-va!).

Drugi razlog je izuzetno los termin i vremenski uslovi,koji su se vise odrazili na Novakovu igri:pocetna nervoza i mlaki udarci,koje je Vavrinka sa lakocom vracao(cak i onih vrlo preciznih koje Novak slao).Skoro sam ubedjen da bi u onom sledecem terminu mec bio daleko bolji.Stas je slao daleko jace,rezantnije udarce,uz to se fantasticno kretao,dobro citao igru protivnika.

Pobedilo je Novakovo iskustvo,Novakova mentalna i fizicka kondicija iako su mnogi,cak i mnogi TV komentatori,tokom meca posumnjali na predhodne Novakove izjave pre meca da je pun samopouzdanja na ovom turniru.

Da je pun vere u sebe verujem,jer u protivnom ovakav mec nikada ne bi dobio.

Bas naprotiv,ovakve meceve treba uvek pamtiti,a ne zaboravljati!Klasican primer kako se mecevi dobijaju i kada vam ne ide,jer to mogu samo pravi sampioni.

Mec sa Nadalom bice sigurno sasvim druga pesma.Nadam se najboljoj Novakovoj partiji,tacnije najzrelijoj,na ovom turniru.

Pozdrav!

ajde

pre 10 godina

Teoreticari zavere su onako bas realni, kao i uvek. To sto je Nole posle 5 sati igre spreman kao da je tek pocelo, to je zato sto je on supermen, sto je Srbin, sto ima najboljeg trenera. To sto se Nole do 2010 mucio, pa u januaru 2011 dosao kao supermen je normalno, on je bre najbolji, bez grama masti(!?), sve sami misici, cudo iz Srbije. A kad je Nadal sve to isto, onda je Nadal dopingovan. Kad Rafa gubi, onda je dobar, konobar, kad dobija onda je to hemija. Ovoliko "objektivnosti" nema nigde na svetu.

avatar

pre 10 godina

Teoreticari zavere da procitaju malo o Cetojevicu, i da odgovore po cemu je poznat? I gde je, i zasto je otpusten od strane Djokovica? Volite da citate razne blogove koji neke vama ne bas drage igrace optuzuju za doping, nije valjda da vam je "guruova" bogata biografija promakla...

lajani

pre 10 godina

@Nenad PVO
Odakle tih 230 km/h? Najbrži servis 2010. mu je bio 217 km/h protiv Felisijana Lopeza niz vjetar-imate na youtube. 2011. je servirao 215 km/h. Sada više radi na preciznosti sa najbržim servisima oko 205-210 km/h. Razlike su minimalne. Kakvih crnih 230 km/h.

Lav

pre 10 godina

@sasa jokic Ti zaista slabo pratis tenis. Rafa je sa Berdihom i Delpom igrao u IW-u, sa Berdihom u polufinalu, pa sa Delpom u finalu. Sa Berdihom je igrao i u Rimu, u polufinalu. Drugo, koliko je Nadal cenjen medju kolegama lako se vidi. Svi veliki igraci ga postuju. I trece, jedine pauze koje je Nadal imao su 2009, i to samo dva meseca, i 2012. Ti pricas o nekim nepostojecim stvarima, i prilicno si ostrascen. Covek igra skoro 10 godina na vrhunskom nivou, uspeo je da osvoji 12 slemova, da spoji sva 4 slema, olimpijsko zlato, 26 mastersa, 4 titule dejvis kupa.

Lav

pre 10 godina

@sasa jokic I jos jedna stvar kazes Nadal zadnje 4 sezone pravi pauze. Nadal 2009 je imao pauzu od juna do Montreala, to je pocetak avgusta, dakle 2 meseca. I te godine je osvojio AO, Nadal 2010 je osvojio 3 gren slem turnira u nizu, i igrao bez pauze, Nadal 2011 je igrao finale sva 4 gren slema, i gotovo svih mastersa, osvojio RG, igrao bez pauze, Nadal 2012 je do juna igrao bez pauze, osvojio RG i igrao finale Australije. Jedina velika pauza je dakle prosle godine.

Analizija

pre 10 godina

Ovo je kao nekakav skup na kojem se među zvanicama nalazi i par njih sa onim maskama od cvikera, veštačkog nosa i lažnih brkova, a svi se prave da to ne primećuju. Ako neko, pak, ponekad i pokuša da drugima na "problem" ukaže, brzo biva ućutkan optužbom da je "teoretičar zavere". Ostaje, dakle, samo da se čeka da im ih neko jednog lepog dana poskida...

popaj

pre 10 godina

Nole jeste zeljom malo popustio u poredjenju sa 2011. Tome su doprineli: prezasicenost konstantnom igrom, 2 smrti bliskih ljudi, uplasenost za bolest oca, podosta fokusiranja na knjigu, dobrotvorne akcije i jos po malo.
Ali, sada je sve to iza njega. Prebrodio je te nezgodne emocije. Poljak mu je uneo neophodan fokus na igru. A bice i odmoran ova 2 dana. Novaku vise odgovara prohladno vreme, tako da je sve moguce.
Vec sledece godine Novaku niko nece ugroziti to prvo mesto.
Novak je drugaciji tip igraca od Nadala. Nadal u dugim mecevima popusta u snazi u odnosu na Novaka. Novak igra na preciznost. Po statisici, ako Novak osvoji prvi set, 75% dobija mec. Ne treba zaboraviti da j ovo i hard court....

Boris

pre 10 godina

Novak je sredinom drugog seta preuzeo kontrolu meča i meni bi, iskreno, bilo veliko iznenađenje da je posle TB i 1:1 izgubio meč. Jedini pad je bio onaj brejk sa 0 kada je Đokovi? stao na 2 minuta. Sve ostalo taman dovoljno dobro da se pobedi.

nada ZR

pre 10 godina

Odlicna analiza.Samo mala ispravka,Vavrinka se udarao po glavi jer je krivio sebe zbog izgubljenog seta,mislio je da ga je glupo izgubio.Sten je tokom meca pored odlicne igre imao stav pobednika cak na momente prepotentno,on se osecao i demonstrirao tenis najviseg nivoa kao da je prvi na svetu.Tu mentalnu i fizicku dominaciju morao je osetiti Nole,pa da je kamen poceo bi da se kruni.Nole je dobio mec zasluzeno jer i pored svega mec se igra u tri dobijena seta za to Vavrinka nije imao snage,volje da.Zato sa Nadalom ne moze sebi da dozvoli,osecaj nemoci jer to Nadal jos surovije koristi,o neiznudjenim greskama,servisu,dugim razmenama da i ne govorim.Kod dugih razmena Sten je prosto urnisao Noleta jer je osecao,znao da ce Nole pogresiti.A znao je jer mu je Nole pruzio to zadovoljstvo.Federer retko dozvoli protivniku besumucnu razmenu.Zelim Noletu pobedu,veliku pobedu u svakom smislu!

mirko kojotovski

pre 10 godina

Zaboravili ste jednu ali najbitniju stvar koja meni se cini mora biti radikalna-smena Vajde!!Ocigledno je i jasno da ona reakcija prema Vajdi oslikava realno stanje tima.Noletu sad treba neko ko ce da ga maltretira i vodi u nove pobede.Sadasnji tim mu je postao kao rodbina pa se tako i ponasa.Dovodjenjem Fibaka samo je korak u osnivnoj nameri smena trenera.Samo to i nista drugo.Gubljenje RG za mene je jos nejasno.Slicno kao sinoc i kod istog petog seta Nole odservira kako treba i zavrsi posao, a u Parizu napravi pocetnicke greske i pokloni Nadalu pobedu.Sve u svemu mislim da ce sutra izgubiti.Veliki sam navijac Noleta i pratim ga skoro svaki mec zadnjih 8 god ali ne vidim nacin kako da pobedi Nadala.Volio bih da me razuveri jer je i bolji teniser ali detalji odlucuju.Tih detalja je kod Noleta sve vise, a kod Nadala sve manje.Uglavnom bice to opet spektakl dvojice najvecih tenisera danasnjice, a ko zna mozda i istorije

MKD

pre 10 godina

Stvarno mrzim da se mesam nekome u posao ali zeleo bih da napravim jednu sopstvenu analizu.

Sada sam gledao finale us opena 2011 godine. Ono sto sam prvo primetio je to sto Nadal igra sada PUNO PUNO agresivnije nego pre 2 godine, ALI drugo sto sam primetio da on je sada puno slabiji i defanzivno, ne kazem da sada je on slab u defanzivnoj igri ali je slabiji nego pre. To je jedino nesto sto Novak moze da iskoristi, inace Djokovic ako nabilda svoje samopouzdanje i ako igra riskantnije (i sto je najvazno, medju ostalom) I ako bude pogadjao to, onda evo sanse. Ali ipak dosadanjom igrom Novak stvarno nije nagovestio da ce pobediti Nadala, ali setimo se ranijih perioda negove kariere. Ljudi ako on se bude relaksirao na terenu sve je moguce i sanse za njegovu pobedu znacajno znacajno rastu. To po meni je realnost. Ako on misli da ce pobediti Nadala onda ce on to i ucniti . Mrzim ovo da kazem ali sa trnutnom situazijom stvarno mislim(iako ne volim)da su sanse 45%-55% za Nadala. Ali sta bude bice a nitko to nemoze da predvidi vjerujte mi.

Znam da sada cu dobiti nesto vise minusa, ali ne sam od onih seljaka koji iz tipa "rafa ce razbiti djoka" ili "bice 3-0 za rafu" itd. itd.I.... da znam da sa ovaj clanak mnogi ce misliti da sam neki"strucni analizer" poput gadnog svegjanina(nharavno Wilandera)ali ocem samo da buidem realan. U svakom slucanju:

Idemo!!!

Nenad PVO

pre 10 godina

@Lav
Lave da probam da pojasnim. Slazem se da je Rafa strasno napredovao na betonu. Ne zacudjuje njegov napredak, jer ocigledno posledica taktickog promisljanja i velikog rada na promeni nacina igre, vec pre svega cinjenica da od trenutka od kad se Rafa vratio na teren do danas igra neprekidno bez pauze, punim intezitetom, bez kalkulisanja i cuvanja kolena koja sigurno moraju da reaguju na takve napore. Da li je teorija zavere ili ne, ali podseticu da uvek dzentlmenski nastrojen Novak nikad u svojim izjavama za vreme Rafine pauze nije svom najvecem protivniku zazeleo brz oporavak, iako je to njegov stil, niti je govorio da je steta sto Nadala nema. Tenis bez Rafala Nadala bio bi bez sumnje siromasan i takav sprtsmen kao sto je Novak tu cinjenicu bi sigurno istakao, a nije. Ali zato Novak govoreci o Nadalovoj sadasnjoj igri ne zaboravlja da pomene kako Rafa danas ne servira kao 2010 godine na US openu kada su mu servisi bili jacine i 230 km/h. Zna se kako se ta snaga moze kratkorocno dostici i zasto se posle toga opet vrati u normalne okvire. Moram da istaknem da sam i ja protivnik teorija zavere, ali i da ovde nema neke velike zavere. Jednostavno stvari su prilicno ocigledne. Ali nastranu sve to, Nadal je izuzetno unapredio svoju igru, zeli da bude najbolji teniser svih vremena i njegova fanaticna posvecenost je zadivljujuca.
Novak se pojavio i oduzeo mu 5-6 GS titula, koje bi ga vec sada ucinile najboljim teniserom svih vremena. Nadal je ocigledno prevazisao svoju moru.

Kvazifrojd

pre 10 godina

vakcina koju je primio El dopingo od našeg Novaka još uvek deluje,ako ga razglavi u prvom setu dobiće ga 3:1,pa ispao je u prvom kolu Vimbldona dobio dva puta Novaka za redom ali sada je vreme da dodje na gedoru u Novakovoj dnevnoj sobi,ne potcenjujte našega terminatora ako se dobro naljuti

Marusja

pre 10 godina

U mnogome se slazem sa Sasinom analizom. Naime, ja mislim da pored toga sto Nole ne dovoljno trenira poslednju godinu (ruku na srce i ovo je razumljivo- umorio se covek!) njegova igra je izgubila draz svemoguceg. Navikli smo da svaki udarac stize bas tamo gde je plasiran svaki udarac ima potez kao u sahu- zna se sta sledi posle i koliko god da je protivnik spreman, to igranje kao da masina radi paralise protivnikove namere. E, svega ovog sada u ovom mecu nije bilo... Nole nije imao taktiku, ako se nemoze nazvati taktikom- iznervirati protivnika! Mislim da bi morao da poradi na usavrsavanju onih udaraca koji mu nisu jaca strana i da svakom poenu prilazi kao posebnom izazovu i tako da ga gradi, a ne da ceka da protivnik pogresi. To ne moze biti nikako taktika za pobedu. Ja i dalje navijam za njega i podrzavam ga cak i kad me malo razocara. Zato, napred Nole!!!!

advansdoo

pre 10 godina

Evo da postavim nekoliko pitanja.Na primer da li se Vi Sasa toliko razumijete u tenis da mozete da napisete jednu ovakvu reakciju na po svim parametrima jednog od 10 najboljih tenisera SVIH VREMENA,da li mislite da je mogao Vavrinka da se pobjedi sa toliko losom igrom(zar ne bi bilo cudno da Vavrinka pogadja sve zivo 3dana),zar svi veliki sampioni ne prolaze pad forme(a zamislite koliko su veliki da kad igraju losije a ne lose dolaze do finala US OPENA),zar je Dokovic odjednom los zato sto ne osvaja sve zivo i samo Vas molim jer sam uvek sa zadovoljstvom citao Vase komentare da malo,barem malo stanete i razmislite da li ste bas Vi kompetentniji od toliko sportskih analiticara(koji prate teni 30godina),tenisera,trenera.....Sasa on je ove mnogo lose godine usao u trece finale slema,a polufinale jedno je izgubio za dva,tri poena.Pozdrav i volio bih da mi odgovorite.

stevan

pre 10 godina

Cestitka sampionu! Gledam ga ovde na US Open od kada igra,ove godine stagnira,samo mu je servis ponekad bolji nego ranije.Licno mislim da mu treba trener uz koga ce da napreduje.Ako mu treba ovaj koji ga samo relaksira-neka ga zadrzi za to,ali neka hitno nadje trenera!

dzoni

pre 10 godina

Nadal osvaja. Ove godine sve dobija, vimbldon je namerno izgubio, a 2011 je bio povredjen. Posle pekinga se najbolji teniser svih vremena vraca na prvu poziciju. VAMOS RAFA!

Conan

pre 10 godina

Uporedio bih odre]ene aspekte igre Novak iz 2011-te i sa pocetka i kraja 2012-te godine. U odnosu na tog Novaka, ovaj Novak:
- slabije tj. losije servira ()ceste duple greske to dokazuju)
- sporije se krece
- forhend nema uopste potrebnu snagu ali i preciznost (lopta uglvnom leti visoko preko mreze, pada ili plitko ili sa visokim odskokom) - znaci nema tu agresivnost
- nema skracenih bekend dijagonala
- uopste ili vrlo retko koristi paralelu, cak i forhend a o bekend i da ne govorimo (a to je upravo BIO udarac koji mu je donosio prevagu u poenu)
Da li ovakav Novak moze pobediti Nadala u ovakvoj konstelaciji snaga? Mislim da ne moze, tj. ako bude igrao kao sa Vavrinkom onda se zaista nemamo cemu nadai. Znaci, rekao sa AKO.
Obzirom da kapiram da nije zaboravio da igra tenis, ocigledno je da je problem u glavi. Ako ga prevazidje, slavicemo zajedno sa njim...

aha

pre 10 godina

@vladimir gavranic A kad Nadal igra svoj najbolji tenis? Da li iko ima odgovor na to? Da li si ti ikad gledao tenis pre 2011? Verovatno nisi. Pa ne pamtis Nadalov tenis iz 2008, pa dominaciju 2010. Nadal je 2011 igrao slabije nego sto igra danas, i znatno slabije nego sto je igrao 2008 i 2010. Kad Nadal igra na svom najboljem nivou protivnik nema sanse..

ccc

pre 10 godina

Ovi sto analiziraju iz fotelje i cude se kako to Nole ne igra kao 2011, i jos komentarisu kao da je Nadal tamo neki teniser od kog nista ne zavisi, a Rafa je jedan od dvojice najboljih u istoriji, trebalo bi da znaju da se onakve sezone kao Noletova 2011 retko desavaju i da to zna toliko da iscrpi coveka da kasnije ne moze da se vrati bas na taj nivo. A tu su i protivnici koji su jako dobri, posebno Nadal, njegova teniska inteligencija je maksimalna, uoci problem i resi ga. Prilagodio je svoju igru betonu, uspeva da dominira, napada. I Rafa je imao sjajnu 2008, pa 2010, pa sad opet. Tako je to u tenisu. Sledece godine opet situacija moze da se promeni.

sasa jokic

pre 10 godina

Lav@ stvar je u tome da obzirom na Rodzerov pad, kao i Endijev posle Wimbledona, Rafa nime imao mnogo teskih meceva. Mislim da nijednom nije igrao sa DelPom ili Berdihom.
U Montrealu, tesna pobeda protiv vrlomslabog Novaka. Sinoc protiv Gaskea ne toliko impresivna igra. Hocu da kazem da nije imao ozbiljan test do sada, i to moze da mu se "osveti".
U svakom slucaju, sutrasnji mec je nesto totalno drugacije, ulog je ogroman, jer ko sutra pobedi bice igrac godine.
Nema teorija zavere, zamisli da kolega iz Tvoje firme svake godine 4 meseca u proseku ode na bolovanje, i dok on "boluje" Ti se przis na poslu non-stop. I onda On dodje svez, pun elana, i svi krenu da pricaju kako je On najbolji?! I tako cetri godine za redom, sta bi Ti rekao za svog kolegu? da li bi ga ostale kolege sa posla podjednako cenile, ili bi zbog toga sto je miljenik sefova, samo gundjale u bradu i u hodnicima. A realno je tako, u teniskom svetu bije ga taj glas (medju igracima). To sto javno tu temu niko ne dotice, to je stcar biznisa (sponzora).

Dejan

pre 10 godina

Problem koji je evidentan. Ja nisam strucan da nadjem resenje ali mislim da Novak nije fokusiran na tenis u meri ko joj bi trebalo da bude i trebalo bi da to prepusti drugima. Nazalost izgleda i da nema potrebnu masu misica tako da nije u stanju da udara dovoljno jako vec se fokusira na druge razmere a to ne prolazi uvek. Steta, ako sebi dozvoli da sad kad je u najboljim godinama se ne posveti tenisu do maximuma.

laik

pre 10 godina

Kada sam gledao polufinale US open-a 2011. godine, na 2 mec lopte fedexa, rekao sam drugu koji je navijao za federera: 'Gledaj sad kako se igra tenis!', i bio sam siguran do poslednje sekunde da ce pobediti, jer se videlo da je i on siguran u sebe i u pobedu..u svaki svoj sledeci potez!!! U medjuvremenu se svasta izdesavalo. Najvise ga je poremetila smrt dede, cini mi se! Od tog trenutka je pao u dubiozu..dosao je u sukob sa sobom (a mozda i sa jos nekim)! Videlo se u onom finalu protiv nadala, da u toku samog meca preispituje sebe i kao da sebi postavlja pitanje 'Da li je sve ovo vredno?! Cemu sve, sad?!' Nakon meca je rekao da Nadal nije imao protivnika, sto se i videlo! Usledio je poraz na RG, Vimbldonu, OI, za koje se najvise spremao i na kojima je odigrao najbezvoljnije do tada u karijeri! Posle OI veliki broj navijaca iz Srbije se okrenuo protiv njega, a pri tom nije primetio ni na trenutak bol koji oseca! Zatim US open, na kom je shvatio da nesto mora da pocne da menja ili sve ide u bespovrat..i jos jednom je izgubio od sebe i od 'vetra'! A onda povratak u velikom stilu! Sve to vreme Nadal se spremao samo za jedno, pod senkom povrede..za 1. mesto i pobedu protiv Noleta (i slep to vidi)! I zaista je napredovao..video je to Nole na RG-u, i izgubio je, jer je posvetio ovu godinu tom turniru i izgoreo u zelji! Na kraju se previse uplasio svojih gresaka ('mnogi ljudi grese zbog straha da ne pogrese') i izgubio je jedini GS koji mu fali, dokaz moci! Dokaz da je sampion svih podloga! I onda, velika sumnja u sebe i svoje mogucnost! Zato je i gubio sve do sada! Zaboravio je da je tesko zasluzio da bude br 1 i koliko se mucio za to..i koliko je rada i konstantnosti potrebno za takvo nesto! I uplasio se da bi Nadal ili Marej to mogli da promene preko noci! Teze se kretao, jer je psihicki bio van terena i igrao neke druge meceve..teze je disao zbog stresa koji je osecao!! Onda..shvatio je neke stvari! Podsetio se da je on zaista br. 1, shvatio je koje su njegove prednosti u odnosu na ostale igrace, shvatio je sta su mane i sta da radi kad mu nesto ne ide (servis, forhend, bekhend..) i krenuo da brani tu svoju poziciju! Fibak ga je podsetio sta je sve uradio i da nema potrebe da sumnja u svoje mogucnosti!! I mislim da je sledeca godina u znaku Novaka! Znao sam da ce biti tesno sa Stenom, jer se i na pocetku turnira video taj iracionalni strah od poraza, ali znao sam da ce ga i pobediti, jer je i sam Nole poceo da shvata zasto je gubio sve te velike meceve! U toku samog meca je testirao razne udarce, pokusavao da menja stil igre (u jednom trenutku je igrao kao nadal, pa onda kao fedex..), analizirao je cini mi se svaki svoj potez posle osvojenog prvog seta, dok nije nasao kakav-takav ritam! Pre svega, pobedio je na mentalnu snagu i kondiciju, svestan da je bolje fizicki spreman, pokusao je da produzi mec sto vise, dok ne izmori protivnika! Sad i da izgubi od Nadala, on je moralni pobednik..ali verujem da ce da pobedi, kao sto i on, siguran sam, veruje, jer je u ovom mecu iskristalisao neke stvari, i pobedio taj pritisak! I bice lakse nego sa Stenom! 3-1 ili 3-0 za Noleta-TATU!!! Zivi bili, pa videli!!!

saša

pre 10 godina

U Novakovo ime pijemo, nadamo se pobedi ocekujemo to, istina je to vec znaju svi, bodrimo te majstore ma gde bio ti, uz tebe smo i kad ne ide. racunaj na nas bilo kad bilo gde... Care za moje drustvo i da si sad poslednji na svetu, mi cemo te bodriti, jer si nasoj deci idol, a neki likovi kao ranijih generacija, hvala ti majstore, volimo te, nasa deca te obozavaju i nama je to dosta, analize ostavljam strucnjacima...

delija 68

pre 10 godina

No1e izađi sutra i pobedi, ako možeš.
Ako i izgubiš, neće biti smak sveta. Ti si svakako najveći šampion koga je Srbija imala ikad. Učinio si više za svoju zemlju u ovih nekoliko godina, nego većina za čitav život. Zato želim ti da budeš zdrav i srećan pre svega, a sutra je samo još jedan dan, još jedan meč u nizu. Srećno i svim srcem uz tebe.

x-men

pre 10 godina

(Bojan, 8. septembar 2013 14:36)

Bojane, svašta si se nalupetao. Možda ti i igraš fudbal ali samo na najnižem amaterskom nivou, čim ne znaš osnovne stvari o fizičkoj spremi.
Samo da te obavestim da je kondicioni trener Djokovića Fil Grič, najbolji stručnjak za fizičku spremu u profi tenisu, čovek koji je od prosečnog tenisera Tomasa Mustera stvorio svetskog br.1 isključivo fizičkom spremom.
Drugi puta pročitaj nešto pre nego se upustiš u komentarisanje stvari koje ne znaš.

MInistar

pre 10 godina

PO meni Nadal favorit u finalu...Vidim da i drugi tako razmisljaju...

Nego ono sto mene vise zabrinjava od ovog finala je to da mi se cini kao da je doslo do odredjenog zasicenja kod Novaka,kao da nema vise glad za titulama...Nadam se da ce da me razuvjeri sjutra vece,jer ionako izgubih sve zivce zbog njega...

memyself

pre 10 godina

Zamislite kakav iskonski manijakalni poriv covek mora imati u sebi da bi iz dana u dan trenirao i bio medu najboljim na svetu u nekom sportu.
I sad imamo situaciju kada dva gorostasa teniske danasnjice udaraju jedan na drugog.
To je vrhunac igre za svakog od njih.
Tada prestaju da vaze ustaljena pravila.
Mec ce dobiti bolji tog dana, a nadam se da ce obadvojica izvuci najbolje iz onog drugog.:)

Tenis gledam povremeno, ali uzivam u ovakvim duelima.

Pozdrav svim dobronamernim ljudima u ovo divno nedeljno poslepodne.

That's all falks!

pre 10 godina

A jeste li videli koje je grceve Stan imao na pres konferenciji posle meca? Pslovao je od bolova. Sta ce vam to reci? Pa Noletu fizicki nema ko da parira. On te izmuci i psihicki i fizicki. Samo je trenutak kad ce protivnik poceti da popusta.
Sa onakvim rezimom ishrane, verovanja i filozofije, Nole ce imati najduzu karijeru u istoriji od svih dosadasnjih tenisera.
A Stan sada zajedno sa Fedom i Rafom moze da nastavi da krka svinjetinu i magareci sir.

amaterski sport

pre 10 godina

niko da kaze ono sto je ocigledno a to je da je wavrinka tehnicki superiorniji od Novaka ali da je Djokovic mnogo kondiciono jaci od njega tako Stanislas da mora sto brze da dobije mec

Inspector Bloch

pre 10 godina

Postovanje Sasa da ste se usudili da ONO od sinoc izanalizirate. Meni je vrlo tesko, jer ko je sinoc igrao? Replika od Novaka, neprepoznatljiva, ni po jednom segmentu igre. Vavrinka je bio zbunjen, Novakovom igrim! Stanom drugi servis, u svo vreme oko 36%? Novak u 2+3 setu postigne 7 SEDAM vinera??BH paralela se istopila/vec neko vreme/ ali sinoc pogotovo. Odgledati ova dva snimka: to ne igra isti covek!Pokazao je da moze da igra i TAKO..i onda nestane. Simptomaticno..u 4 setu on pita boks: zasto mi nesto ne kazes?? Znamo da Toni..konstantno 'vodi' Nadala dobacivanjem..no da Novakov boks..je najcesce 'zaleden'.kada njemu ne ide. Ne znam..nesto se mora menjati, nesto debelo ne stima..vec poodavno. Licno imam apslotuno razumevanja i za njegove druge akticnosti, Bogu hvala ziv je covek, no, sada vec sve postaje alarmantno! Dva GS je izgubio,otprilike ovakvom nerazumljivom igrom,ima li se vremena..za takav luksuz? Cak mi je padalo na pamet, da uradi kao Rafa..i da se neko vreme povuce, skocka, izanalizira..nema on sta da UCU,cak je sada i na mrezi bolji, daleko bolji..servis mu je u odnosu na 2011 BOLJI, ..sve je tu..a mi znamo da on moze samo kada sve u komletu funcionise! Dakle..i 'glava'.Necu da psihologisem, ali pade mi na poamet..da bi bilo mozda bolje da je i on doziveo..neku sok terapiju tane eliminacije kao RNi RF..ovako on, kako god da igra stize do polu/finala..Sve su to slicice..ja celu sliku ne mogu da spojim.Ponedeljak? Valjda ide sada..toplo

Pozdrav,

Lav

pre 10 godina

@Nenad PVO Zasto si takav bukvalista Nenade? I ti i mnogi drugi. A da razmislite malo, pa da dodjete do zakljucka da se Nadal verovatno oporavio posle dva, tri meseca, ali onda je bila sezona betona. 2009 se na teren posle povrede vratio na beton u Montrealu, i do kraja sezone nije licio na sebe. Ovog puta je bio pametniji, i verovatno nije zeleo da gubi od slabijih igraca. Uzeo je vreme da se spremi, svesno zrtvovao Australiju i vratio se na svoju omiljenu podlogu, sljaku. Serijom pobeda uz jedan iznenadan poraz na sljaci dobio je samopouzdanje, i sezona mu je krenula dobro. I vise j nego ocigledno da je Nadal trenirao specijalno za beton. Inace super analiza, i iznenadjujuce normalni komentari. Dosta sa teorijama zavere, uzivajte u igri dva najveca teniska majstora.

Federer

pre 10 godina

Moje misljenje je da ce ipak Nadal slaviti u ponedeljak zato sto je pun samopouzdanja.Nole je doziveo veliki psiholoski pad,i on nije vise onaj isti teniser kao sto je bio prethodne dve godine.Sacuvao je prvo mesto zasada,ali posle Sangaja izgubice i prvo mesto sto ce biti novi udarac na njegovu psihu.On jeste i dalje konstantan,stize do polufinala i finala,ali titule ne osvaja.Da je malo jaca konkurencija Nole ne bi ni stizao da zavrsnica velikih turnira.Nazalost Nadal ce osvojiti titulu,mada bih najiskrenije voleo da to bude Nole,ali sa onakvom igrom,mislim da nema sanse.Nole nije imao ozbiljniji test sve do Vavrinke sinoc,pa je jedva pobedio.Sve u svemu ocekujem mec u 4 seta i neka bolji pobedi.

Moler

pre 10 godina

Nole trenutno igra vrlo pasivno, cesto samo podmece reket gde treba da odvali po loptici. To je znak da sumnja u svoju trenutnu sposobnost da pogadja uglove i mesta na terenu onako kako je to pre radio.
Neverovatna je cinjenica i da sa takvom igrom moze da dobije veliku vecinu ostalih tenisera, u 99% slucajeva. Protiv Nadala je takav pristup de facto davanje jednog seta prednosti i ako misli da nastavi da ga pobedjuje, Nole jednostavno mora da igra agresivnije i vise rizikuje. To je verovatno posledica psihickog umora od igranja tenisa i dugog boravka na mestu najboljeg na svetu. Novaku tenis nije sve u zivotu, kao Nadalu ili Mareju, zbog cega stvarno nema sta da mu se zameri. Ziveo ti nama 100godina, volimo te vise od zivota!!!

Lav

pre 10 godina

@Sasa jokic Ajde da i mi jednom normalno komuniciramo bez teorija zavere :). Rafine lopte nisu kratke kao 2011, Rafin bekhend je postao ozbiljno oruzje, a forhend je isti kao i uvek, odlican. Servis mnogo bolji, drugi servis sa mnogo varijacija, uz veoma visok procenat uspesnosti. Nadalova igra na mrezi dovedena do perfekcije. Covek bukvalno nema slabu tacku. Novak mora da igra agresivno, jer Nadal nije Vavrinka i on greske nece oprostiti.

Wilson PRO Staff 6.1 Classic MP

pre 10 godina

Nole mora odigrati agresivno.Ove godine se cesto cudim njegovoj igri,u mnogim mecevima imao je podredjenu ulogu,branio se sto je nekad donelo rezultate al u bitnim mecevima apsolutno ne.Stavise,Nadal je uvek bio agresivniji igrac sto je nedopustivo.

Juce nisam gledao ceo mec ali sam gledao 5 set,veoma cudno.Nole je toliko forsirao paralele,posebno u bekend iako je mnogo puta imao priliku da odigra dijagonalu(ne prekratku)u bekend koja bi Vavr. naterala da gadja viner po paraleli ili da rizikuje sa dijagonalom, mislim da bi Vavr. to mnogo vise destabilizovalo posle par promasaja ili losih dijagonala,nego jucerasnja igra gde je Vavr. pukao ali srecom i kasno. Trebao je ritam promeniti jer je Stan bio u ritmu predugo. Iz iskustva mogu reci, kod jednorucnog bekenda najveca je opasnost kad se izgubi ritam, dolazi nesigurnost i potrebno je cak i par gemova da se "vrati u udarac".

Sutra,napadacki.Nadam se da ce servis krenuti dobro da ne bude previse nervoze i da ne dodje do prevelikog pritiska i lakih Nadalovih poena. Napad u forhend obavezan,hvatati udarce U TERENU, tempo igra i konstantan napad u Nadalov forhend.Takodje,bitan elemenat,ne sme doci do brljanja na mrezi sto je nazalost postala Novakova TM.Kad voda udje u usi,pusti nek lopta padne, pa je udari,znam da je pro ubrzati igru,al nekad mora sigurnost da se ulije.

Uzasan propust,Nole prilazni udarac igra sa spinom,gde bi dubok slajs cinio protivniku posao mnogo tezim i opcije limitiranim. SLAJS!

Nenad

pre 10 godina

Moj utisak je da je Sten tako silno motivisano i konstantno inspirisao Noleta svojim prelepim udarcima i kretanjem, tokom meča sve više i više, da nije čudo što je toliko puta bio na kolenima u pravom smislu reči, doduše, kao i na meč lopti na AO. Ovo je bio ključ celog meča.. Manje iskompleksirani igrači, dakle bez želje za predstavljanjem, sebi dozvoljavaju da ponekad svojom dosadnom igrom uspavaju protivnike i tako lakše dobiju igru.

luis nazario

pre 10 godina

pad forme se desava, to je normalno u sportu, mozda ga opterecuju stvari van tenisa, vise nego ikad je aktivan na raznim humanitarnim akcijama, twiteru itd ko da je fokus izgubio...u finalu nek da sve od sebe i ja cu biti zadovoljan..NOLE BR.1 SPORTISTA I COVEK

objective

pre 10 godina

Odlicna analiza, ali ipak smatram da ovu pobedu ne bi trebalo zaboraviti. Novak se izvukao iz komplikovane situacije, nije poklekao posle izgubljenog 20-min gema, pronasao je negde mentalnu snagu, i zbog toga bi ovaj mec mogao biti vazan korak ka vracanju stabilnosti. Novak se i dalje izvrsno krece, stoga je jasno da je glava problem. Vidljivo je kakav trag su tesni porazi ostavili na njegovo samopouzdanje prethodna 2-3 meseca, mozda najvise onaj na RG

Bojan

pre 10 godina

Ja se fudbalom bavim citav svoj zivot(tenis igram samo rekreativno)i sada sam vec u godinama (30+) kada mogu da procenim koliko je bitna fizicka pripremljenost.Probao sam mnogo programa vrhunskih kondicionih trenera, pa i eksperimentaisao sa nekima.Npr. sem kratkih deonica koje pojacavaju eksplozivnost, probao sam da trcim i po 10-15 km dnevno i time poboljsao aeorobni kapacitet, ali od toga nisam imao nikakve koristi u fudbalu. Upravo na to me podseca Novakova fizicka sprema - on ima snage za pet setova, ali sve to u umerenom(dugoprugaskom) ritmu.On evidentno nema sposobnosti (za razliku od toliko pominjane 2011.)da menja ritam na ``kratke staze``.Svaka razmena duza od 10 poena,a da ne govorimo o onim preko 15-20 na njega ostavlja prevaleke posledice.Sem sto taj poen izgubi udarcem u dno mrezice ili daleko u aut, on i narednih nekoliko gema ne moze da ``izsaturira`` kiseonik.Gledajuci mec na svedskoj televiziji,cuo sam od njihovog strucnog konsultanta(sadasnjeg selektora Tomasa Enkvista), pri pretposlednjem poenu u trecem setu, koji je posle duge razmene Novak izgubio: ``pogledajte, sada nece moci ni da reternira``. Tako je i bilo. Kad sam imao pauzu dve nedelje (kao Novak posle Wimbldona), posle mesec dana paklenih priprema mogao sam da igram na ``srednjeprugaskom nivou`` i nista vise od toga. Slicno, da ne kazem isto iskustvo imaju i moje kolege. Sigurno je mentalna snaga presudna, ali preduslov je da budes na bar istom fizickom nivou kao protivnik.Menjaj kondicionog!

dejavu

pre 10 godina

Mislim da je analizs meča ipak pomalo preoštra na Novakov račun.Djokovic je ovaj meč dobio prvenstveno zajvaljujuci mentalnoj disciplini koju nije imao sve od Rima do US opena.Povremeno nervozno ponašanje je neizbežna karakteristika Novakove igre,koja je postojala i 2011.godine.Čak šta više,osim svadjanja sa publikom u Madridu i na Vimbldonu,Novak je u svojim porazima bio prilično indolentan i pomirljiv sa situacijom.Dokle god postoje varnice sa svojim timom,porodicom,i bes na samog sebe,dobro je za Noletovu psihičku ravnotežu i pre utiče pozitivno nego negativno na nastavak meča.
Drugo,treba biti objektivan i reći da postoje igrači koji imaju snažnije i razornije napadačke udarce od Noleta,kao što je Del Potro,Vavrinka,pa čak delom i Izner.Djoković se ustvari veoma dobro taktički snašao,pokazao istrajnost i strpljivost,terajući Vavrinku mnogo puta na duge poene.Osim što je tako došla do izražaja mana u igri Svajcarca,preveliki broj neiznudjenih grešaka,Djoković je i fizički isrcpeo protivnika.Nole je deo meč bolje servirao,i kada se sve to sabere,njegova pobeda je i zaslužena i poučna sa načinom kako je ostvarena.
Protiv Nadala ova priča o iznurivanju neće biti od značaja,jer je reč o drugačijem teniseru,ali je vrlo važan pomak u Djokovićevoj igri na US openu,vraćena mentalna disciplina,taktički pristup igri i velika glad za pobedom.
Zato treba biti optimista, šanse u finalu su najmanje 50-50,i opet možemo reći,od Noleta zavisi!

oxydant

pre 10 godina

Biću kratak: Novak treba da se priseti kako je meču sa Nadalom prišao pri-
premljen u Monte Karlu (na njegovoj podlozi!) dakle, na mentalnom planu. Da opusti od početka ruku,iskoristi svoju podlogu i napadne bekend Nadalu.
Od početka do kraja - trećeg seta !

Don Quijote

pre 10 godina

Meni Noletova igra od juce uliva totalni optimizam. Vec je postalo uobicajeno da igra po sistemu toplo-hladno, jedan mec odigra kao masina za mlevenje mesa, a vec sledeci ne moze da pogodi teren. I obrnuto. Vec vidjeno, pobeda protiv Gasqueta za pola sata, brat bratu, a onda sledeci mec katastrofa. Imajuci u vidu da je sinoc igrao lose, ocekujem da u finalu odigra dobro i pobedi. Nemojmo se zavaravati Wawrinka je odlican igrac, a i po opstem misljenju igra najbolji tenis u karijeri. Nole je uspeo da ga pobedi uprkos relativno losem izdanju. Ocekujem sutra dobar tenis, veliki mec, dobru Noletovu igru i pobedu.
Pozdrav Saletu i ostalim drugarima sa sajta.

Vladimir

pre 10 godina

Novaku nedostaje jedno- rad. To se najbolje vidi kod dugih razmena kada je sabijen u bekend uglu terena. Iz takvih pozicija, takve defanzive, on je zadavao ubojit bekend viner. Danas to nije slucaj. Nema snagu (kilazu?), a pre svega izostaje rad.
Rad I na svim segmentima igre. Rafa i dalje sve okrece na forhend I spinove, al je vidno bolji server, bekend mu je dubok i ostar, izlazi na mrezu I sve vise napada... Novak se od 2011. nije uanpredio, bavi se humanitarnim poslom i to je ok. Svojim talentom (i glavom kojoj nista ne fali) on je 2. na svetu u ovom momentu. I do daljnjeg.

Marko

pre 10 godina

Ova pobeda je dokaz mentalne snage Djokovica!Ne postoji teniser koji moze da veze tri gema u petom setu,posle izgubljenog maratonskog gema(preko 20 minuta).Novak je vezao 14 slem polufinala(fali mu 9 do rekorda) ako uzmemo u obzir da Nadal,Marej i Federer nisu u stanju da vezu 4 polufinala, onda shvatamo koliko je Novak zaista jak.Statistika kaze da je Novak jaci u zavrsnici slemova,protiva Rafe ima skor 3-2 u finalima,protiv Rodzera 5-4 u polufinalima!Tacno je da je protiv Vavrinke odigrao nervozno,smatram da to nije neobicno,odigrao je nervozno protiv Rodzera 2011-te na Rolan Garosu,tada ga niko nije kritikovao jer je odigrao najbolju sezonu u istoriji tenisa.

Vera

pre 10 godina

Nekom prilikom sam vec napisla da me Novak podseca na apsolventa na fakultetu, koji nikako da diplpmira. Osetila sam to na vlastitoj kozi.
Novak trenira, ima znanje i saznanje, ima ogromnu podrsku, ima odlicne uslove i ima proveren tim. Dakle, sta ne dostaje....ziveti tenis.
To ne moze da resi niko sem Novaka.
Vidi se da odradjuje svoj posao / igra / Vidi se da je prilicno svestan situacije / nervira se/ I ovo finalae zavisi od njega, a ne Nadala.
Moze da pobedi a i da lako izgubi i tu ne pomazu analize a ni saveti.
Koliko ce vremena Novaku trebati da se vrati i bude sampion kakvog svi prizeljkujemo to se ne moze predvideti...mozda veoma brzo a mozda nikad.
Bez obzira , uvek uz Novaka, jer je sjajan sportista i jos bolji covek.

Mc 991

pre 10 godina

Djokovic me juce na momente cesto podsjetio na Mareja. Tako je pasivno igrao, samo je prebacivao lopticu, Vavrinka je bio mnogo agresivniji i zaista sam u jednom trenutku mislio da ce da izgubi. Ne znam zasto ne igra malo agresivnije, pa nece mu skoditi sigurno... Kada igra agresivno rasturi rivale.

Nenad PVO

pre 10 godina

Novaka ocekuje mec sezone.
Ako pobedi Nadala bice to fantasticna godina u kojoj je uzeo 2GS. Ako ne pobedi, sve ove stvari koje je Sasa izneo u analizi koja je zaista odlicna, dobice jos vise na tezini.
Warvinka je izgubio jer je igrao slabije nego u prethodnim mecevima protiv Mareja i Berdiha. Igrao je on dobro i bolje od Noleta ali ipak slabije jer je kasna faza turnira, a za njegovu snaznu gradju to je isuvise veliki napor. Prednost najbolje plasiranih je da u polufinale mogu da udju bez velikih meceva i bez velikog napora. Nadal je i u polufinalu imao Gaskea koji se predao u svlacionici.
Stan je strasan teniser koji je dostigao nivo takav da je prvi iza velike cetvorke. Novak je dobio na mnogo tezak nacin, bez svoje prave napadacke igre. Dobio je na upornost na defanzivu koja je sve vise umarala Warvinku i to je plan pod ”B”, s obzirom da je ocigledno da nema ono samopouzdanje iz 2011 i 2012, i nema veru u svoje udarce. Bekend je samo solidan, bez vinera, bez paralele kao oruzja koje razbija igru protivnika. Forhend je bez dovoljne probojnosti, tako da se i teski Warvinka lako nosio u dugim poenima.Da je u pitanju samopouzdanje jasno je I iz toga da je Nole u prethodnim mecevima dobio puno lakih setova sa uz agresivnu igru. Ali ni sa Juznim nije bilo dobro, izuzev 4-tog seta.
Neverovatan je Nadalov napredak na betonu koji je izgradjen u vreme kad mu povreda kolena nije dozvoljavala ni da trenira. Hmm…
Ali to je vec druga tema…

Rade

pre 10 godina

Tesko je igrati opusteno u polufinalu gren slema protiv nekoga sa kim imate skor od 11:2 u pobjedama. Novak je bio pod presijom da mora da pobjedi. Sa druge strane vavrinka je igrao opusteno jer nije imao sta da izgubi. Kad bi vavrinka redovno poceo da igra polufinala gren slemova, ni marej ni nole ne bi ovako pasivno igrali, nego bi morali da smanje marginu za geske i pocnu da pogadjaju linije. Sa druge strane vavrinka bi kao redovan ucesnik polufinala vec imao sta da izgubi i ni on ne bi mogao da igra tako opusteno. Nole je znao da na fizickom planu mora da ga dobije i to ga je drzalo u mecu.
Sljedeci mec sa rafom je jedan mec, poslje duzeg vremena na tvrdoj podlozi, da ce vecina vidjeti noletovog protivnika kao favorita za pobjedu. Vjerujem da ce to pomoci noletu da se opusti i igra puno bolje.

zoran

pre 10 godina

Autor teksta pise sledece: "Utisak je da su sve navedene poteškoće posledica pada Novakovog samopouzdanja u važnim mečevima, čemu se uzrok ne naslućuje. "

Za nas koji smo se bavili profesionalno sportom, razlog je veoma ochigledan i jednostavan. Vidi se nedostatak tashkog, kvalitetnog rada. Jasno kao dan da je Novak mnogo vise vremena provodio sa dzet-setom, no u teretani i na terenu. Kada sportista zna da je fizichki slabiji, samopouzdanje propada kao kamen bacen u provaliju.
Takodje, Novak je sebe ubedio u neku mentalnu snagu, ali ochigledno da on en zna sta je to i pokazuje nedostatak iste. Tu je potreban ozbiljan psiholog i duzi rad da bi se prevazishle slabosti kao shto je strah od poraza.
Sve najbolje.

VLada

pre 10 godina

Ne bih se slozio sa ocenom prvog seta. Mislim da je Vavrinka taj set odigrao perfektno i da je ipak to pravi razlog zasto Novak nije licio na sebe. Novak je u stvari pokusavao da nadje slabu tacku Vavrinke u tom setu, ali nje prosto nije bilo. Vavrinka je pogadjao vinere i iz bekenda i iz forhenda na svim delovima terena i, kao sto rece komnetator na SKY-u, Vavrinkino izdanje u prvom setu je bilo jedno od najboljih i najkompletnijih teniskih izdanja ikada. Dakle cista perfekcija. Nakon toga Novak je samo cekao padove u Stanovoj igri, jer kad neko igra tako nadahnuto, a vi niste na istom nivou, jedino sto mozete da uradite je da ostajete u igri dovoljno dugo i iskoristite prirodne padove u igri protivnika. Upravo sto je Novak i radio. U kasnijem delu meca ponovo smo videli nesigurnost kod Vavrinke i u kombinaciji sa umorom svi su nekako znali ko ce izaci kao pobednik.

Sasa jokic

pre 10 godina

Sve se slazem. Novak mora da pogleda finale iz 2011 i da to primeni sutra
Da igra agresivnije, da kaznjava svaku kracu loptu, a ne da produzava poen.
Mira da igra skracene bekhend i forhend dijagonale.
Juce je jos u tunelu dok je davao intervju delovao uplaseno.

Danijel

pre 10 godina

Ono sto mene brine je rad nogu,nekako kao da ima nedovrsen korak ili nesto kraci ili nesto duzi i onda naglo kocenje da bi udario lopticu,kao da je izgubio ritam kretanja.Par puta je dolazio u krajnje nezgodne situacije i gresio jer je udarac bio katastrofalno los zbog koraka,neizgradjena pozicija.

nema igre

pre 10 godina

Koja crna igra,pa Vavrinka ga je razbio.
Pobedio je samo zbog protivnikovog straha od pobede i svoje velike borbenosti!
Ne bude li konstantno agresivan,lucidan-nema sta da trazi protiv Rafe.Plafon 10-ak gemova!
Mislim da svi Vi gresite,pogresnu dijagnozu postavljate!
Stalno govoriti o igri Novaka iz 2011,recimo.Po meni Nole je tu,mozda neke nijanse,ali to je to.
Ali niko ne prica o igri Nadala iz te 2011. i sada!!
To nije isti covek!!!
Popravio je sve segmente svoje igre!
Kretanje mu je jos bolje,servis i bekhend znacajno poboljsani,voleji takodje(sve cesce uspesno pritiska mrezu).
Cak mu je i forhend mnogo ubojitiji.
Ne igra vise toliko one visoke i spore spinove!
Tu je poenta cele price-Rafa je mukotrpno radio i unapredio svoju igru!
Nole je u najboljem slucaju ostao na istom,a prosle su dve godine!!
Mislite li da Federer igra nesto losije nego kada je bio na vrhuncu?
Ne,ali nije se nadogradjivao,igra istu igru kao pre par godina.
Drugi su ga stigli i prestigli.
To je poenta vrhunskog sporta.Stalno morate da se usavrsavate,da se nadogradjujete.Ko to ne razume,brzo pada.
Bicu svim srcem uz Djokovica,protiv Nadala igra uvek na visokom nivou,skoncentrisano,motivisano!
Da li ce to biti dovoljno za set,dva ili tri videcemo.
Sta god da uradi mi moramo biti ponosni na njega.
Ovi prostori nikada nisu imali ovakvog sampiona i pitanje je da li ce ikada i imati.

geneve

pre 10 godina

Odlican tekst kao i obicno.
Sve je u samopouzdanju a Nole ga nazalost trenutno ima manje nego ranije.
I pored toga, ne razumem da Nole makar pojedine kratke lopte ne pokusava da napadne. Ne mora naravno da igra sa previse rizika, ali u slucaju vezanih brejk lopti, barem jednu bi morao da odigra agresivno.
Pobeada nad Rafom bi ponovo slozila sve kockice i vratila toliko potrebnu sigurnost. Srecno Nole!

rs

pre 10 godina

odlicna analiza. dodao bih da se u njegovoj igri oseca veliko zasicenje sto se svakom profesionalcu desava u svakom poslu a pogotovo u jednom ovako brutalnom sportu. imalo bi smisla da novak napravi pauzu nakon ovog turnira do kraja godine (ako je to ugovorno moguce zbog sponzora) i sa tim prikupio energiju i inspiraciju za sledecu sezonu

vladimir gavranic

pre 10 godina

Dosao je trenutak kada se Novak priseca kakav je bio...Poslao sam i Novaku pismo gde sam rekao "daj Novace mani se publike ti si najbolji teniser i imas najvisi nivo igre ikada u tenisu,igraj bre...Ocito da se probudio...ako bude start kakav treba da bude Rafa ce biti ponizen 3:0 ,,,ali pobeda sigurno Nadal nema igru za Djokovica kada on igrA SVOJ NAJBOLJI TENIS .ULAZEM SVE NA POBEDU!!!

BGD

pre 10 godina

Tek kada odgledam ovaj snimak vidim koliko je Novakova igra daleko od najbolje!!! Sad se opasno bojim za finale!!!
Inace,odlicna analiza!!! Iskrena,bez uvijanja!!

stefan

pre 10 godina

Novak mora od starta da krene agresivno i osvoji prvi set ako misli da pobedi nadala. Nadam se da ce njegov tim pripremiti dobru taktiku i da ce mu ukazati gde gresi. Idemo Nole !

Boban

pre 10 godina

Ne znam sta je tu cudno sto je Novak slao loptice po sredini?Svi smo videli sta se desavalo kada bi Novak slao loptice po uglovima,Stan bi ih vracao po sredini,pustao Novaka da puca levo i desno,i onda kada se namesti raspali paralelu po liniji.To se toliko puta desilo i frustriralo Novaka,da je on jednostavno prestao da ga seta,vec se prilagodio njegovoj igri,vracao bi loptice po sredini,i cekao priliku da je raspali svom snagom,kada mu loptica lepo legne a da on ne moze da je vrati,ili ako je vrati da sledecim udarcem dobije.Ne moze se protiv svakog igrati agresivno i isto,neko ima spremljenu taktiku za takvu igru pa se mora prolagodjavati.I smesni su mi oni koji ocekuju id Noleta da pobedi svakog sa lakocom,bez problema,da igra savrseno.Ako nije tako,odmah komentari,nema pojma,ne igra dobro,sa takvom igrom nema sta da trazi sa nekim drugim i td...On nije masina,i drugi igraju tenis i to veoma dobro,a on je prvi zato sto je konstantan,igra stalno polufinala i finala,i zna da nadje izlaz iz meceva kada je protivnik bolji.Jer se svi igraci spremaju kako bi pobedili njega,i prave taktike,a on jednostavno mira da se nosi sa svima.A sto se tice Nadala,mogu da se kladim da je tokom one pauze smisljao taktiku i pripremao se za Noleta jer je stalno gubio od njega,i to mu je poslo za rukom,ali nadam se da ce Nole sutra da ga oduva.Videcemo iduce godine Nadala kada bude morao da brani poene.

jack

pre 10 godina

Nole je bio nesiguran sa osnovne linije. Nije više kralj dugih razmena što je rezultat toga što je izgubio samopouzdanje u sopstvene udarce. Sve ostalo je manje više dobro, kretanje, servis, ritern je proradio na kraju meča.
Prvi set je poklonio Stenu kao da je početnik a ne br. 1. Vavrinka je igrao dobro ali je Djoković igrao dosta slabo i zato se igralo 5 setova a ne zbog neke protivnikove genijalne igre. Vavrinka bi da je ušao u finale, osvojio 3-4 gema u celom meču, ne više jer Rafa kako god igrao ništa ne poklanja džabe kao Novak!

vladimir

pre 10 godina

Mislim da se preteruje ide ili ne ide bekhend ili forhend Najvaznije je izbor udarca u trenutku Djokovic ima najpreciznije udarce nazalost mnogo puta bez dovoljne snage udarca Zabrinjava stara boljka posle jednog izgubljenog bitnog poena nekoliko poena je odsutan Primer u III setu vise puta Nervira sve oko sebe pa i sene iscudjavanjem kada protivnik pogodi
Fascinira kao i uvek borbenost
Put za pobedu protiv nadala se sastoji po meni iz 2 segmenta
Ritern i usporavanje ukupne brzine nadalove igre

manuginobili

pre 10 godina

Odlicna analiza,kao i uvijek,posebno se slazem sa onim dijelom o Noletovom reternu,nije mi jasno zasto uopste nije napadao na drugi Servis Wawrinke,koji nije nista posebno a Nole ga je samo vracao u teren bez imalo agresivnosti,"gurao" je lopticu samo da je ubaci unutra...i uopste,citav mec nije bio ni malo agresivan,malo se popravio u cetvrtom i petom setu ali ipak daleko je to od onoga koliko on moze,toliko lopti koje su pale na sredinu terena on uopste nije napadao,to mi je stvarno bilo cudno za gledati...koliko sam puta sinoc pomislio-"eh,da je ovdje Ana Ivanovic pa da raspali po drugom servisu Wawrinke" :)...to je stvarno za neku malo duzu analizu,u zadnje vrijeme to mu se stalno desava,u prvim kolima sa slabijim protivnicima igra gotovo savrseno,udarci su mu jaki i duboki,gotovo kao 2011...ali cim dodje neko od ovih najboljih Nole postaje pasivan-gotovo da me podsjeca na Murraya,brani se,ne rizikuje,ceka gresku protivnika..ali uz sve to on je u finalu i ima velike rezerve u svojoj igri,i ako bude igrao barem onako kao u zadnja dva seta sinoc ima velike sanse,napred Nole,dosta je vise i Nadala,vrijeme je da ga malo spustis na zemlju i pokazes mu ko je kralj tvrdih terena,previse se razmahao u zadnje vrijeme ;)

Sergije Miletic

pre 10 godina

Nole je poboljsao igru u odnosu na Sinsinati i Montreal.Postao je strpljiviji i koncentrisaniji kad mu ne ide.Manje je gresio sa osnovne linije i u kljucnim trenucima ga je posluzio prvi servis.Volej mu je i dalje relativno slab.Cudo,nije pogresio ni jedan smec.Doduse nije ih ni imao mnogo.Evo saveta koji je Muratoglu dao Gaskeu protiv Nadala(mec koji je Gaske izgubio)a koji mogu da se primene i na Noleta."Sa Nadalom treba igrati vise u terenu i udarati lopticu u penjanju.Izgubljen si ako si daleko od osnovne linije i prebacujes.Drzati ga na beckhend ali koristiti svaku kracu loptu da se jako napadne i na forhend,narocito ako se mnogo izvukao na beckhend stranu.Dobar retern i siguran prvi servis su kljuc uspeha protiv Rafe".

BISTROOKI

pre 10 godina

Rezultat svega je to da je Novak pobijedio! I to je ono sto me interesuje! Teoreticko razglabanje o bekend paralelama, forhend dijagonalama, klincima - palcima.... bacite u vodu! Ej , nas covjek udje u finale, dobije odlicnog tenisera, prvi je Svijetu a mi palamudimo o tome sta je uradio u prvom setu! Sta bi dali Amerikanci da imaju jednog ovakvog. Sta bi dali Francuzi, Englezi, Kinezi.... a mi se ufatili samo njegovih gresaka. Ne zasluzujemo mi Srbi jednog Novaka! Fudbaleri su za nas !!!

Mali Vuk

pre 10 godina

Gledam ovaj "destilat" finala iz 2011. i ne mogu da ne primetim razliku.

Nije problem Novakova paralela, već dubina na koju pada lopta koju Novak napada paralelom. Naime, njihovi reli udarci su padali na servis liniju ili pola metra dublje. To Novaku daje mogućnost da uđe u teren, udari u penjanju i generiše uglove koji Rafu izbacuju iz terena.Kao dodatak, Rafa je na skoro svaki jači napad (sem par forhenda) odgovarao diagonalom (sa idelom da dobije na vremenu)što je Novaku davalo dodatno vreme da se namesti i napadne po paraleli.
Nasuprot tome, Sten je igrao super duboko, svakako dublje nego Rafa 2011, a Novak se mučio da otpočne napad "sa zadnje noge". Za razliku od Rafe, Sten je znao da nema šta da očekuje od lažnog strpljenja i iscrpljivanja protivnika i SVAKU loptu koja se mogla napasti napao je ODMAH. Napredak Stenaje očigledno u mnogo realnijoj proceni stvarnih prilika u poenu.
Mislim da je ovo ključ finala. Obojica samopouzdanje crpe iz sigurnosti u reliju. Insistiranje na produženju poena neće donositi ništa osim umora. Dubina lopti će sprečiti protivnika da bude agresivan. Ako Novak "nađe dubunu" na početku meča i natera Rafu da se unervozi (što nužno "skraćije" loptu), na odličnom je putu da protiniku usadi u glavu pomisao da "nije svaki dan Božić". A onda je sve lakše...

Robert Lee

pre 10 godina

Meni je to glavna nedoumica poslednje vreme...bekend paralela, njegov najjaci udarac je nestao. Pored toga nema ni drop sota ni skracenih dijagonala. Nole uporno forsira duboke lopte koje uglavnom idu sredinom polja. ???

Milan

pre 10 godina

Kada se samo setim koliko je puta Novak odigrao "bolje" i agresivnije od Federera i Nadala, a svejedno izgubio, i koliko puta se on i svi mi zbog toga nervirali. Koliko puta je "imao" i Federera i Rafu, imao vise osvojenih poena, a kamoli vinera? Da li se iko ovde vise seca tog period ili samo pamte Novakovu igru od 2011-te na ovamo?!

Samo da vas podsetim ne OI u Pekingu i zakucavanja voleja u mrezu i suze frustracije na kraju. Novak je igrao pre bas kao i Vavrinka sada, rizicno, sa puno vinera i puno gresaka, ali je i zakazivao u kljucnim momentima meca, nije imao snage posle treceg seta itd itd. U tome je i razlika izmedju prve trojice i ostalih. Ne slazem se sa ovom analizom, pbeda od juce je i te kako vazna, Novak je dva puta gubio u setovim i dva puta se vracao i na karju pobedio, bas kao protiv Federera 2011-te. Kao sto je rakao Nole pre neki dan, sve je to psihicka igra kada dodjete do tog nivo, nema tu nekih tehnickih i fizicki razlika izmedju njega i Rafe, cija glava bude jaca u kljucnim momentima taj ce da pobedi u ponedeljak.
Btw da ne komentarisem na druge vesti, Rafa juce nije odigrao nista, Gaske se uplasio i opalio je vise home-run bekenda nego Jenkiji. Vavrinka bi jucerasnjom igrom pocistio Rafu sa njegovom jucerasnjom igrom u tri seta.

fortissimo

pre 10 godina

Komentarisao sam u toku RG , Wimbledona i znamo sta je bilo. USAO nisam i ne zelim da komentarisem zbog malera. Sjajna analiza i drugassi pozzz..

Slobo

pre 10 godina

Vrlo dobra analiza , ali se ne slazem sa naslovom.
Ni jednu pobedu ne treba zaboraviti.
Izvukao je iz sebe koliko je mogao u ovom trenutku, i to je to.
Mislim da ce sa Nadalom biti lakse.Bice potrebna i bolja igra, i Novak ce sigurno biti bolji i agresivniji.
Ne tvrdim da ce pobediti , ali je sigurno da Novak jedini na turu ima igru da pobedi Nadala i na sljaci i na ostalim podlogama, čak i sada kada je Nadal u top formi.

znanje-imanje

pre 10 godina

Loš tenis, fantastična borba. Srećom pa je Wavrinka imao mnogo teže mečeve nego Novak. Bagdatis, Berdih i Marejem su svi igrali jako dobro pa je morao da potroši čak 3 meča vrhunske igre Kada su stigli u četvrti sat Švajcarac više nije mogao. Dotada čak i ispražnjen Stan imao je i rezultatsku i suštinsku prednost. Novak se prilagodio patnji i išao jedinim putem kojim je mogao da dobije ovaj meč.
Čudo kako tehnikalije definišu tenis. Staviš lopticu koja ima 70 grama, odbija 75% dolazne sile i može da se spinuje 2200 obrtaja: jedni igrači dominiraju, drugi nemaju šanse. Staviš lopticu 73 grama, odbija samo 65% sile a spinuje se na 1800 obrtaja: odjednom jednoručni bekend nije više mana a nabijena građa postaje prednost! Eto Nadala ali i Vavrinke ali čak i Gaskea! Tenis je kao desetoboj, samo se u nekim uslovima više boduju neke discipline. Za ovaj USO skakači i trkači ne vrede toliko kao bacači.
Novak pod tim okolnostima a van one top forme, kao što vidimo, nije dominantan. Iskoristiti tako malo brejk lopti!? Pobediti a iskreno da su se ukrstili kolo ili dva ranije verovatno ne bi... Ali bez obzira fascinantno je pobedio voljom i igračkom inteligencijom, svakako jedna od njegovih najvrednijih pobeda.

Ukupno vreme: Stan 1041, Novak 775, Rafa 779 minuta! Jasno je da je pod ovim okolnostima Nadal favorit 60%-40%.

Bravo Nole, igraj majstorski i egzibiciono kao jedinu taktiku pa šta bude!

Milenko

pre 10 godina

Stvarno ne razumem ljude koji ocekuju da je Novak masina koja ne samo da pobedjuje vec i da bude supermen.Ovo je sasvim dovoljno i kako se kaze pobedi se ne gleda u zube.Neka ponovi ovakav mec i sa Nadalom i bicemo mu zahvalni do neba.

Milan

pre 10 godina

Kada se samo setim koliko je puta Novak odigrao "bolje" i agresivnije od Federera i Nadala, a svejedno izgubio, i koliko puta se on i svi mi zbog toga nervirali. Koliko puta je "imao" i Federera i Rafu, imao vise osvojenih poena, a kamoli vinera? Da li se iko ovde vise seca tog period ili samo pamte Novakovu igru od 2011-te na ovamo?!

Samo da vas podsetim ne OI u Pekingu i zakucavanja voleja u mrezu i suze frustracije na kraju. Novak je igrao pre bas kao i Vavrinka sada, rizicno, sa puno vinera i puno gresaka, ali je i zakazivao u kljucnim momentima meca, nije imao snage posle treceg seta itd itd. U tome je i razlika izmedju prve trojice i ostalih. Ne slazem se sa ovom analizom, pbeda od juce je i te kako vazna, Novak je dva puta gubio u setovim i dva puta se vracao i na karju pobedio, bas kao protiv Federera 2011-te. Kao sto je rakao Nole pre neki dan, sve je to psihicka igra kada dodjete do tog nivo, nema tu nekih tehnickih i fizicki razlika izmedju njega i Rafe, cija glava bude jaca u kljucnim momentima taj ce da pobedi u ponedeljak.
Btw da ne komentarisem na druge vesti, Rafa juce nije odigrao nista, Gaske se uplasio i opalio je vise home-run bekenda nego Jenkiji. Vavrinka bi jucerasnjom igrom pocistio Rafu sa njegovom jucerasnjom igrom u tri seta.

Robert Lee

pre 10 godina

Meni je to glavna nedoumica poslednje vreme...bekend paralela, njegov najjaci udarac je nestao. Pored toga nema ni drop sota ni skracenih dijagonala. Nole uporno forsira duboke lopte koje uglavnom idu sredinom polja. ???

Milenko

pre 10 godina

Stvarno ne razumem ljude koji ocekuju da je Novak masina koja ne samo da pobedjuje vec i da bude supermen.Ovo je sasvim dovoljno i kako se kaze pobedi se ne gleda u zube.Neka ponovi ovakav mec i sa Nadalom i bicemo mu zahvalni do neba.

laik

pre 10 godina

Kada sam gledao polufinale US open-a 2011. godine, na 2 mec lopte fedexa, rekao sam drugu koji je navijao za federera: 'Gledaj sad kako se igra tenis!', i bio sam siguran do poslednje sekunde da ce pobediti, jer se videlo da je i on siguran u sebe i u pobedu..u svaki svoj sledeci potez!!! U medjuvremenu se svasta izdesavalo. Najvise ga je poremetila smrt dede, cini mi se! Od tog trenutka je pao u dubiozu..dosao je u sukob sa sobom (a mozda i sa jos nekim)! Videlo se u onom finalu protiv nadala, da u toku samog meca preispituje sebe i kao da sebi postavlja pitanje 'Da li je sve ovo vredno?! Cemu sve, sad?!' Nakon meca je rekao da Nadal nije imao protivnika, sto se i videlo! Usledio je poraz na RG, Vimbldonu, OI, za koje se najvise spremao i na kojima je odigrao najbezvoljnije do tada u karijeri! Posle OI veliki broj navijaca iz Srbije se okrenuo protiv njega, a pri tom nije primetio ni na trenutak bol koji oseca! Zatim US open, na kom je shvatio da nesto mora da pocne da menja ili sve ide u bespovrat..i jos jednom je izgubio od sebe i od 'vetra'! A onda povratak u velikom stilu! Sve to vreme Nadal se spremao samo za jedno, pod senkom povrede..za 1. mesto i pobedu protiv Noleta (i slep to vidi)! I zaista je napredovao..video je to Nole na RG-u, i izgubio je, jer je posvetio ovu godinu tom turniru i izgoreo u zelji! Na kraju se previse uplasio svojih gresaka ('mnogi ljudi grese zbog straha da ne pogrese') i izgubio je jedini GS koji mu fali, dokaz moci! Dokaz da je sampion svih podloga! I onda, velika sumnja u sebe i svoje mogucnost! Zato je i gubio sve do sada! Zaboravio je da je tesko zasluzio da bude br 1 i koliko se mucio za to..i koliko je rada i konstantnosti potrebno za takvo nesto! I uplasio se da bi Nadal ili Marej to mogli da promene preko noci! Teze se kretao, jer je psihicki bio van terena i igrao neke druge meceve..teze je disao zbog stresa koji je osecao!! Onda..shvatio je neke stvari! Podsetio se da je on zaista br. 1, shvatio je koje su njegove prednosti u odnosu na ostale igrace, shvatio je sta su mane i sta da radi kad mu nesto ne ide (servis, forhend, bekhend..) i krenuo da brani tu svoju poziciju! Fibak ga je podsetio sta je sve uradio i da nema potrebe da sumnja u svoje mogucnosti!! I mislim da je sledeca godina u znaku Novaka! Znao sam da ce biti tesno sa Stenom, jer se i na pocetku turnira video taj iracionalni strah od poraza, ali znao sam da ce ga i pobediti, jer je i sam Nole poceo da shvata zasto je gubio sve te velike meceve! U toku samog meca je testirao razne udarce, pokusavao da menja stil igre (u jednom trenutku je igrao kao nadal, pa onda kao fedex..), analizirao je cini mi se svaki svoj potez posle osvojenog prvog seta, dok nije nasao kakav-takav ritam! Pre svega, pobedio je na mentalnu snagu i kondiciju, svestan da je bolje fizicki spreman, pokusao je da produzi mec sto vise, dok ne izmori protivnika! Sad i da izgubi od Nadala, on je moralni pobednik..ali verujem da ce da pobedi, kao sto i on, siguran sam, veruje, jer je u ovom mecu iskristalisao neke stvari, i pobedio taj pritisak! I bice lakse nego sa Stenom! 3-1 ili 3-0 za Noleta-TATU!!! Zivi bili, pa videli!!!

znanje-imanje

pre 10 godina

Loš tenis, fantastična borba. Srećom pa je Wavrinka imao mnogo teže mečeve nego Novak. Bagdatis, Berdih i Marejem su svi igrali jako dobro pa je morao da potroši čak 3 meča vrhunske igre Kada su stigli u četvrti sat Švajcarac više nije mogao. Dotada čak i ispražnjen Stan imao je i rezultatsku i suštinsku prednost. Novak se prilagodio patnji i išao jedinim putem kojim je mogao da dobije ovaj meč.
Čudo kako tehnikalije definišu tenis. Staviš lopticu koja ima 70 grama, odbija 75% dolazne sile i može da se spinuje 2200 obrtaja: jedni igrači dominiraju, drugi nemaju šanse. Staviš lopticu 73 grama, odbija samo 65% sile a spinuje se na 1800 obrtaja: odjednom jednoručni bekend nije više mana a nabijena građa postaje prednost! Eto Nadala ali i Vavrinke ali čak i Gaskea! Tenis je kao desetoboj, samo se u nekim uslovima više boduju neke discipline. Za ovaj USO skakači i trkači ne vrede toliko kao bacači.
Novak pod tim okolnostima a van one top forme, kao što vidimo, nije dominantan. Iskoristiti tako malo brejk lopti!? Pobediti a iskreno da su se ukrstili kolo ili dva ranije verovatno ne bi... Ali bez obzira fascinantno je pobedio voljom i igračkom inteligencijom, svakako jedna od njegovih najvrednijih pobeda.

Ukupno vreme: Stan 1041, Novak 775, Rafa 779 minuta! Jasno je da je pod ovim okolnostima Nadal favorit 60%-40%.

Bravo Nole, igraj majstorski i egzibiciono kao jedinu taktiku pa šta bude!

manuginobili

pre 10 godina

Odlicna analiza,kao i uvijek,posebno se slazem sa onim dijelom o Noletovom reternu,nije mi jasno zasto uopste nije napadao na drugi Servis Wawrinke,koji nije nista posebno a Nole ga je samo vracao u teren bez imalo agresivnosti,"gurao" je lopticu samo da je ubaci unutra...i uopste,citav mec nije bio ni malo agresivan,malo se popravio u cetvrtom i petom setu ali ipak daleko je to od onoga koliko on moze,toliko lopti koje su pale na sredinu terena on uopste nije napadao,to mi je stvarno bilo cudno za gledati...koliko sam puta sinoc pomislio-"eh,da je ovdje Ana Ivanovic pa da raspali po drugom servisu Wawrinke" :)...to je stvarno za neku malo duzu analizu,u zadnje vrijeme to mu se stalno desava,u prvim kolima sa slabijim protivnicima igra gotovo savrseno,udarci su mu jaki i duboki,gotovo kao 2011...ali cim dodje neko od ovih najboljih Nole postaje pasivan-gotovo da me podsjeca na Murraya,brani se,ne rizikuje,ceka gresku protivnika..ali uz sve to on je u finalu i ima velike rezerve u svojoj igri,i ako bude igrao barem onako kao u zadnja dva seta sinoc ima velike sanse,napred Nole,dosta je vise i Nadala,vrijeme je da ga malo spustis na zemlju i pokazes mu ko je kralj tvrdih terena,previse se razmahao u zadnje vrijeme ;)

dejavu

pre 10 godina

Mislim da je analizs meča ipak pomalo preoštra na Novakov račun.Djokovic je ovaj meč dobio prvenstveno zajvaljujuci mentalnoj disciplini koju nije imao sve od Rima do US opena.Povremeno nervozno ponašanje je neizbežna karakteristika Novakove igre,koja je postojala i 2011.godine.Čak šta više,osim svadjanja sa publikom u Madridu i na Vimbldonu,Novak je u svojim porazima bio prilično indolentan i pomirljiv sa situacijom.Dokle god postoje varnice sa svojim timom,porodicom,i bes na samog sebe,dobro je za Noletovu psihičku ravnotežu i pre utiče pozitivno nego negativno na nastavak meča.
Drugo,treba biti objektivan i reći da postoje igrači koji imaju snažnije i razornije napadačke udarce od Noleta,kao što je Del Potro,Vavrinka,pa čak delom i Izner.Djoković se ustvari veoma dobro taktički snašao,pokazao istrajnost i strpljivost,terajući Vavrinku mnogo puta na duge poene.Osim što je tako došla do izražaja mana u igri Svajcarca,preveliki broj neiznudjenih grešaka,Djoković je i fizički isrcpeo protivnika.Nole je deo meč bolje servirao,i kada se sve to sabere,njegova pobeda je i zaslužena i poučna sa načinom kako je ostvarena.
Protiv Nadala ova priča o iznurivanju neće biti od značaja,jer je reč o drugačijem teniseru,ali je vrlo važan pomak u Djokovićevoj igri na US openu,vraćena mentalna disciplina,taktički pristup igri i velika glad za pobedom.
Zato treba biti optimista, šanse u finalu su najmanje 50-50,i opet možemo reći,od Noleta zavisi!

Sergije Miletic

pre 10 godina

Nole je poboljsao igru u odnosu na Sinsinati i Montreal.Postao je strpljiviji i koncentrisaniji kad mu ne ide.Manje je gresio sa osnovne linije i u kljucnim trenucima ga je posluzio prvi servis.Volej mu je i dalje relativno slab.Cudo,nije pogresio ni jedan smec.Doduse nije ih ni imao mnogo.Evo saveta koji je Muratoglu dao Gaskeu protiv Nadala(mec koji je Gaske izgubio)a koji mogu da se primene i na Noleta."Sa Nadalom treba igrati vise u terenu i udarati lopticu u penjanju.Izgubljen si ako si daleko od osnovne linije i prebacujes.Drzati ga na beckhend ali koristiti svaku kracu loptu da se jako napadne i na forhend,narocito ako se mnogo izvukao na beckhend stranu.Dobar retern i siguran prvi servis su kljuc uspeha protiv Rafe".

Vera

pre 10 godina

Nekom prilikom sam vec napisla da me Novak podseca na apsolventa na fakultetu, koji nikako da diplpmira. Osetila sam to na vlastitoj kozi.
Novak trenira, ima znanje i saznanje, ima ogromnu podrsku, ima odlicne uslove i ima proveren tim. Dakle, sta ne dostaje....ziveti tenis.
To ne moze da resi niko sem Novaka.
Vidi se da odradjuje svoj posao / igra / Vidi se da je prilicno svestan situacije / nervira se/ I ovo finalae zavisi od njega, a ne Nadala.
Moze da pobedi a i da lako izgubi i tu ne pomazu analize a ni saveti.
Koliko ce vremena Novaku trebati da se vrati i bude sampion kakvog svi prizeljkujemo to se ne moze predvideti...mozda veoma brzo a mozda nikad.
Bez obzira , uvek uz Novaka, jer je sjajan sportista i jos bolji covek.

Mali Vuk

pre 10 godina

Gledam ovaj "destilat" finala iz 2011. i ne mogu da ne primetim razliku.

Nije problem Novakova paralela, već dubina na koju pada lopta koju Novak napada paralelom. Naime, njihovi reli udarci su padali na servis liniju ili pola metra dublje. To Novaku daje mogućnost da uđe u teren, udari u penjanju i generiše uglove koji Rafu izbacuju iz terena.Kao dodatak, Rafa je na skoro svaki jači napad (sem par forhenda) odgovarao diagonalom (sa idelom da dobije na vremenu)što je Novaku davalo dodatno vreme da se namesti i napadne po paraleli.
Nasuprot tome, Sten je igrao super duboko, svakako dublje nego Rafa 2011, a Novak se mučio da otpočne napad "sa zadnje noge". Za razliku od Rafe, Sten je znao da nema šta da očekuje od lažnog strpljenja i iscrpljivanja protivnika i SVAKU loptu koja se mogla napasti napao je ODMAH. Napredak Stenaje očigledno u mnogo realnijoj proceni stvarnih prilika u poenu.
Mislim da je ovo ključ finala. Obojica samopouzdanje crpe iz sigurnosti u reliju. Insistiranje na produženju poena neće donositi ništa osim umora. Dubina lopti će sprečiti protivnika da bude agresivan. Ako Novak "nađe dubunu" na početku meča i natera Rafu da se unervozi (što nužno "skraćije" loptu), na odličnom je putu da protiniku usadi u glavu pomisao da "nije svaki dan Božić". A onda je sve lakše...

Nenad PVO

pre 10 godina

Novaka ocekuje mec sezone.
Ako pobedi Nadala bice to fantasticna godina u kojoj je uzeo 2GS. Ako ne pobedi, sve ove stvari koje je Sasa izneo u analizi koja je zaista odlicna, dobice jos vise na tezini.
Warvinka je izgubio jer je igrao slabije nego u prethodnim mecevima protiv Mareja i Berdiha. Igrao je on dobro i bolje od Noleta ali ipak slabije jer je kasna faza turnira, a za njegovu snaznu gradju to je isuvise veliki napor. Prednost najbolje plasiranih je da u polufinale mogu da udju bez velikih meceva i bez velikog napora. Nadal je i u polufinalu imao Gaskea koji se predao u svlacionici.
Stan je strasan teniser koji je dostigao nivo takav da je prvi iza velike cetvorke. Novak je dobio na mnogo tezak nacin, bez svoje prave napadacke igre. Dobio je na upornost na defanzivu koja je sve vise umarala Warvinku i to je plan pod ”B”, s obzirom da je ocigledno da nema ono samopouzdanje iz 2011 i 2012, i nema veru u svoje udarce. Bekend je samo solidan, bez vinera, bez paralele kao oruzja koje razbija igru protivnika. Forhend je bez dovoljne probojnosti, tako da se i teski Warvinka lako nosio u dugim poenima.Da je u pitanju samopouzdanje jasno je I iz toga da je Nole u prethodnim mecevima dobio puno lakih setova sa uz agresivnu igru. Ali ni sa Juznim nije bilo dobro, izuzev 4-tog seta.
Neverovatan je Nadalov napredak na betonu koji je izgradjen u vreme kad mu povreda kolena nije dozvoljavala ni da trenira. Hmm…
Ali to je vec druga tema…

oxydant

pre 10 godina

Biću kratak: Novak treba da se priseti kako je meču sa Nadalom prišao pri-
premljen u Monte Karlu (na njegovoj podlozi!) dakle, na mentalnom planu. Da opusti od početka ruku,iskoristi svoju podlogu i napadne bekend Nadalu.
Od početka do kraja - trećeg seta !

BISTROOKI

pre 10 godina

Rezultat svega je to da je Novak pobijedio! I to je ono sto me interesuje! Teoreticko razglabanje o bekend paralelama, forhend dijagonalama, klincima - palcima.... bacite u vodu! Ej , nas covjek udje u finale, dobije odlicnog tenisera, prvi je Svijetu a mi palamudimo o tome sta je uradio u prvom setu! Sta bi dali Amerikanci da imaju jednog ovakvog. Sta bi dali Francuzi, Englezi, Kinezi.... a mi se ufatili samo njegovih gresaka. Ne zasluzujemo mi Srbi jednog Novaka! Fudbaleri su za nas !!!

nema igre

pre 10 godina

Koja crna igra,pa Vavrinka ga je razbio.
Pobedio je samo zbog protivnikovog straha od pobede i svoje velike borbenosti!
Ne bude li konstantno agresivan,lucidan-nema sta da trazi protiv Rafe.Plafon 10-ak gemova!
Mislim da svi Vi gresite,pogresnu dijagnozu postavljate!
Stalno govoriti o igri Novaka iz 2011,recimo.Po meni Nole je tu,mozda neke nijanse,ali to je to.
Ali niko ne prica o igri Nadala iz te 2011. i sada!!
To nije isti covek!!!
Popravio je sve segmente svoje igre!
Kretanje mu je jos bolje,servis i bekhend znacajno poboljsani,voleji takodje(sve cesce uspesno pritiska mrezu).
Cak mu je i forhend mnogo ubojitiji.
Ne igra vise toliko one visoke i spore spinove!
Tu je poenta cele price-Rafa je mukotrpno radio i unapredio svoju igru!
Nole je u najboljem slucaju ostao na istom,a prosle su dve godine!!
Mislite li da Federer igra nesto losije nego kada je bio na vrhuncu?
Ne,ali nije se nadogradjivao,igra istu igru kao pre par godina.
Drugi su ga stigli i prestigli.
To je poenta vrhunskog sporta.Stalno morate da se usavrsavate,da se nadogradjujete.Ko to ne razume,brzo pada.
Bicu svim srcem uz Djokovica,protiv Nadala igra uvek na visokom nivou,skoncentrisano,motivisano!
Da li ce to biti dovoljno za set,dva ili tri videcemo.
Sta god da uradi mi moramo biti ponosni na njega.
Ovi prostori nikada nisu imali ovakvog sampiona i pitanje je da li ce ikada i imati.

Dermendziev

pre 10 godina

Razlog vidim samo u dve stvari:u tradicionalno neugodnom protivniku(mada je ukupni rezultat ubedljiv,uvek je bilo tesno sa Vavrinkom-pogledajte koliko su samo do sada odigrali tb-va!).

Drugi razlog je izuzetno los termin i vremenski uslovi,koji su se vise odrazili na Novakovu igri:pocetna nervoza i mlaki udarci,koje je Vavrinka sa lakocom vracao(cak i onih vrlo preciznih koje Novak slao).Skoro sam ubedjen da bi u onom sledecem terminu mec bio daleko bolji.Stas je slao daleko jace,rezantnije udarce,uz to se fantasticno kretao,dobro citao igru protivnika.

Pobedilo je Novakovo iskustvo,Novakova mentalna i fizicka kondicija iako su mnogi,cak i mnogi TV komentatori,tokom meca posumnjali na predhodne Novakove izjave pre meca da je pun samopouzdanja na ovom turniru.

Da je pun vere u sebe verujem,jer u protivnom ovakav mec nikada ne bi dobio.

Bas naprotiv,ovakve meceve treba uvek pamtiti,a ne zaboravljati!Klasican primer kako se mecevi dobijaju i kada vam ne ide,jer to mogu samo pravi sampioni.

Mec sa Nadalom bice sigurno sasvim druga pesma.Nadam se najboljoj Novakovoj partiji,tacnije najzrelijoj,na ovom turniru.

Pozdrav!

Inspector Bloch

pre 10 godina

Postovanje Sasa da ste se usudili da ONO od sinoc izanalizirate. Meni je vrlo tesko, jer ko je sinoc igrao? Replika od Novaka, neprepoznatljiva, ni po jednom segmentu igre. Vavrinka je bio zbunjen, Novakovom igrim! Stanom drugi servis, u svo vreme oko 36%? Novak u 2+3 setu postigne 7 SEDAM vinera??BH paralela se istopila/vec neko vreme/ ali sinoc pogotovo. Odgledati ova dva snimka: to ne igra isti covek!Pokazao je da moze da igra i TAKO..i onda nestane. Simptomaticno..u 4 setu on pita boks: zasto mi nesto ne kazes?? Znamo da Toni..konstantno 'vodi' Nadala dobacivanjem..no da Novakov boks..je najcesce 'zaleden'.kada njemu ne ide. Ne znam..nesto se mora menjati, nesto debelo ne stima..vec poodavno. Licno imam apslotuno razumevanja i za njegove druge akticnosti, Bogu hvala ziv je covek, no, sada vec sve postaje alarmantno! Dva GS je izgubio,otprilike ovakvom nerazumljivom igrom,ima li se vremena..za takav luksuz? Cak mi je padalo na pamet, da uradi kao Rafa..i da se neko vreme povuce, skocka, izanalizira..nema on sta da UCU,cak je sada i na mrezi bolji, daleko bolji..servis mu je u odnosu na 2011 BOLJI, ..sve je tu..a mi znamo da on moze samo kada sve u komletu funcionise! Dakle..i 'glava'.Necu da psihologisem, ali pade mi na poamet..da bi bilo mozda bolje da je i on doziveo..neku sok terapiju tane eliminacije kao RNi RF..ovako on, kako god da igra stize do polu/finala..Sve su to slicice..ja celu sliku ne mogu da spojim.Ponedeljak? Valjda ide sada..toplo

Pozdrav,

Moler

pre 10 godina

Nole trenutno igra vrlo pasivno, cesto samo podmece reket gde treba da odvali po loptici. To je znak da sumnja u svoju trenutnu sposobnost da pogadja uglove i mesta na terenu onako kako je to pre radio.
Neverovatna je cinjenica i da sa takvom igrom moze da dobije veliku vecinu ostalih tenisera, u 99% slucajeva. Protiv Nadala je takav pristup de facto davanje jednog seta prednosti i ako misli da nastavi da ga pobedjuje, Nole jednostavno mora da igra agresivnije i vise rizikuje. To je verovatno posledica psihickog umora od igranja tenisa i dugog boravka na mestu najboljeg na svetu. Novaku tenis nije sve u zivotu, kao Nadalu ili Mareju, zbog cega stvarno nema sta da mu se zameri. Ziveo ti nama 100godina, volimo te vise od zivota!!!

sasa jokic

pre 10 godina

Lav@ stvar je u tome da obzirom na Rodzerov pad, kao i Endijev posle Wimbledona, Rafa nime imao mnogo teskih meceva. Mislim da nijednom nije igrao sa DelPom ili Berdihom.
U Montrealu, tesna pobeda protiv vrlomslabog Novaka. Sinoc protiv Gaskea ne toliko impresivna igra. Hocu da kazem da nije imao ozbiljan test do sada, i to moze da mu se "osveti".
U svakom slucaju, sutrasnji mec je nesto totalno drugacije, ulog je ogroman, jer ko sutra pobedi bice igrac godine.
Nema teorija zavere, zamisli da kolega iz Tvoje firme svake godine 4 meseca u proseku ode na bolovanje, i dok on "boluje" Ti se przis na poslu non-stop. I onda On dodje svez, pun elana, i svi krenu da pricaju kako je On najbolji?! I tako cetri godine za redom, sta bi Ti rekao za svog kolegu? da li bi ga ostale kolege sa posla podjednako cenile, ili bi zbog toga sto je miljenik sefova, samo gundjale u bradu i u hodnicima. A realno je tako, u teniskom svetu bije ga taj glas (medju igracima). To sto javno tu temu niko ne dotice, to je stcar biznisa (sponzora).

zoran

pre 10 godina

Autor teksta pise sledece: "Utisak je da su sve navedene poteškoće posledica pada Novakovog samopouzdanja u važnim mečevima, čemu se uzrok ne naslućuje. "

Za nas koji smo se bavili profesionalno sportom, razlog je veoma ochigledan i jednostavan. Vidi se nedostatak tashkog, kvalitetnog rada. Jasno kao dan da je Novak mnogo vise vremena provodio sa dzet-setom, no u teretani i na terenu. Kada sportista zna da je fizichki slabiji, samopouzdanje propada kao kamen bacen u provaliju.
Takodje, Novak je sebe ubedio u neku mentalnu snagu, ali ochigledno da on en zna sta je to i pokazuje nedostatak iste. Tu je potreban ozbiljan psiholog i duzi rad da bi se prevazishle slabosti kao shto je strah od poraza.
Sve najbolje.

Boban

pre 10 godina

Ne znam sta je tu cudno sto je Novak slao loptice po sredini?Svi smo videli sta se desavalo kada bi Novak slao loptice po uglovima,Stan bi ih vracao po sredini,pustao Novaka da puca levo i desno,i onda kada se namesti raspali paralelu po liniji.To se toliko puta desilo i frustriralo Novaka,da je on jednostavno prestao da ga seta,vec se prilagodio njegovoj igri,vracao bi loptice po sredini,i cekao priliku da je raspali svom snagom,kada mu loptica lepo legne a da on ne moze da je vrati,ili ako je vrati da sledecim udarcem dobije.Ne moze se protiv svakog igrati agresivno i isto,neko ima spremljenu taktiku za takvu igru pa se mora prolagodjavati.I smesni su mi oni koji ocekuju id Noleta da pobedi svakog sa lakocom,bez problema,da igra savrseno.Ako nije tako,odmah komentari,nema pojma,ne igra dobro,sa takvom igrom nema sta da trazi sa nekim drugim i td...On nije masina,i drugi igraju tenis i to veoma dobro,a on je prvi zato sto je konstantan,igra stalno polufinala i finala,i zna da nadje izlaz iz meceva kada je protivnik bolji.Jer se svi igraci spremaju kako bi pobedili njega,i prave taktike,a on jednostavno mira da se nosi sa svima.A sto se tice Nadala,mogu da se kladim da je tokom one pauze smisljao taktiku i pripremao se za Noleta jer je stalno gubio od njega,i to mu je poslo za rukom,ali nadam se da ce Nole sutra da ga oduva.Videcemo iduce godine Nadala kada bude morao da brani poene.

That's all falks!

pre 10 godina

A jeste li videli koje je grceve Stan imao na pres konferenciji posle meca? Pslovao je od bolova. Sta ce vam to reci? Pa Noletu fizicki nema ko da parira. On te izmuci i psihicki i fizicki. Samo je trenutak kad ce protivnik poceti da popusta.
Sa onakvim rezimom ishrane, verovanja i filozofije, Nole ce imati najduzu karijeru u istoriji od svih dosadasnjih tenisera.
A Stan sada zajedno sa Fedom i Rafom moze da nastavi da krka svinjetinu i magareci sir.

memyself

pre 10 godina

Zamislite kakav iskonski manijakalni poriv covek mora imati u sebi da bi iz dana u dan trenirao i bio medu najboljim na svetu u nekom sportu.
I sad imamo situaciju kada dva gorostasa teniske danasnjice udaraju jedan na drugog.
To je vrhunac igre za svakog od njih.
Tada prestaju da vaze ustaljena pravila.
Mec ce dobiti bolji tog dana, a nadam se da ce obadvojica izvuci najbolje iz onog drugog.:)

Tenis gledam povremeno, ali uzivam u ovakvim duelima.

Pozdrav svim dobronamernim ljudima u ovo divno nedeljno poslepodne.

Lav

pre 10 godina

@Sasa jokic Ajde da i mi jednom normalno komuniciramo bez teorija zavere :). Rafine lopte nisu kratke kao 2011, Rafin bekhend je postao ozbiljno oruzje, a forhend je isti kao i uvek, odlican. Servis mnogo bolji, drugi servis sa mnogo varijacija, uz veoma visok procenat uspesnosti. Nadalova igra na mrezi dovedena do perfekcije. Covek bukvalno nema slabu tacku. Novak mora da igra agresivno, jer Nadal nije Vavrinka i on greske nece oprostiti.

objective

pre 10 godina

Odlicna analiza, ali ipak smatram da ovu pobedu ne bi trebalo zaboraviti. Novak se izvukao iz komplikovane situacije, nije poklekao posle izgubljenog 20-min gema, pronasao je negde mentalnu snagu, i zbog toga bi ovaj mec mogao biti vazan korak ka vracanju stabilnosti. Novak se i dalje izvrsno krece, stoga je jasno da je glava problem. Vidljivo je kakav trag su tesni porazi ostavili na njegovo samopouzdanje prethodna 2-3 meseca, mozda najvise onaj na RG

vladimir gavranic

pre 10 godina

Dosao je trenutak kada se Novak priseca kakav je bio...Poslao sam i Novaku pismo gde sam rekao "daj Novace mani se publike ti si najbolji teniser i imas najvisi nivo igre ikada u tenisu,igraj bre...Ocito da se probudio...ako bude start kakav treba da bude Rafa ce biti ponizen 3:0 ,,,ali pobeda sigurno Nadal nema igru za Djokovica kada on igrA SVOJ NAJBOLJI TENIS .ULAZEM SVE NA POBEDU!!!

Slobo

pre 10 godina

Vrlo dobra analiza , ali se ne slazem sa naslovom.
Ni jednu pobedu ne treba zaboraviti.
Izvukao je iz sebe koliko je mogao u ovom trenutku, i to je to.
Mislim da ce sa Nadalom biti lakse.Bice potrebna i bolja igra, i Novak ce sigurno biti bolji i agresivniji.
Ne tvrdim da ce pobediti , ali je sigurno da Novak jedini na turu ima igru da pobedi Nadala i na sljaci i na ostalim podlogama, čak i sada kada je Nadal u top formi.

saša

pre 10 godina

U Novakovo ime pijemo, nadamo se pobedi ocekujemo to, istina je to vec znaju svi, bodrimo te majstore ma gde bio ti, uz tebe smo i kad ne ide. racunaj na nas bilo kad bilo gde... Care za moje drustvo i da si sad poslednji na svetu, mi cemo te bodriti, jer si nasoj deci idol, a neki likovi kao ranijih generacija, hvala ti majstore, volimo te, nasa deca te obozavaju i nama je to dosta, analize ostavljam strucnjacima...

delija 68

pre 10 godina

No1e izađi sutra i pobedi, ako možeš.
Ako i izgubiš, neće biti smak sveta. Ti si svakako najveći šampion koga je Srbija imala ikad. Učinio si više za svoju zemlju u ovih nekoliko godina, nego većina za čitav život. Zato želim ti da budeš zdrav i srećan pre svega, a sutra je samo još jedan dan, još jedan meč u nizu. Srećno i svim srcem uz tebe.

fortissimo

pre 10 godina

Komentarisao sam u toku RG , Wimbledona i znamo sta je bilo. USAO nisam i ne zelim da komentarisem zbog malera. Sjajna analiza i drugassi pozzz..

Don Quijote

pre 10 godina

Meni Noletova igra od juce uliva totalni optimizam. Vec je postalo uobicajeno da igra po sistemu toplo-hladno, jedan mec odigra kao masina za mlevenje mesa, a vec sledeci ne moze da pogodi teren. I obrnuto. Vec vidjeno, pobeda protiv Gasqueta za pola sata, brat bratu, a onda sledeci mec katastrofa. Imajuci u vidu da je sinoc igrao lose, ocekujem da u finalu odigra dobro i pobedi. Nemojmo se zavaravati Wawrinka je odlican igrac, a i po opstem misljenju igra najbolji tenis u karijeri. Nole je uspeo da ga pobedi uprkos relativno losem izdanju. Ocekujem sutra dobar tenis, veliki mec, dobru Noletovu igru i pobedu.
Pozdrav Saletu i ostalim drugarima sa sajta.

red

pre 10 godina

Nisam siguran da se slažem sa ovim tekstom, uopšte.Odavno nisam video da je Novak upotrebio glavu ,a ovaj meč je dobio baš glavom.
Trebaće Rafi mnogo više od one predstave juče da bi dobio Novaka.
idemo Nole!!!

jack

pre 10 godina

Nole je bio nesiguran sa osnovne linije. Nije više kralj dugih razmena što je rezultat toga što je izgubio samopouzdanje u sopstvene udarce. Sve ostalo je manje više dobro, kretanje, servis, ritern je proradio na kraju meča.
Prvi set je poklonio Stenu kao da je početnik a ne br. 1. Vavrinka je igrao dobro ali je Djoković igrao dosta slabo i zato se igralo 5 setova a ne zbog neke protivnikove genijalne igre. Vavrinka bi da je ušao u finale, osvojio 3-4 gema u celom meču, ne više jer Rafa kako god igrao ništa ne poklanja džabe kao Novak!

Rade

pre 10 godina

Tesko je igrati opusteno u polufinalu gren slema protiv nekoga sa kim imate skor od 11:2 u pobjedama. Novak je bio pod presijom da mora da pobjedi. Sa druge strane vavrinka je igrao opusteno jer nije imao sta da izgubi. Kad bi vavrinka redovno poceo da igra polufinala gren slemova, ni marej ni nole ne bi ovako pasivno igrali, nego bi morali da smanje marginu za geske i pocnu da pogadjaju linije. Sa druge strane vavrinka bi kao redovan ucesnik polufinala vec imao sta da izgubi i ni on ne bi mogao da igra tako opusteno. Nole je znao da na fizickom planu mora da ga dobije i to ga je drzalo u mecu.
Sljedeci mec sa rafom je jedan mec, poslje duzeg vremena na tvrdoj podlozi, da ce vecina vidjeti noletovog protivnika kao favorita za pobjedu. Vjerujem da ce to pomoci noletu da se opusti i igra puno bolje.

Jova

pre 10 godina

Vratih se s utakmice naših mladih košarkarja. Divno momci igraju. Ostala sam bez glasa ali nije mi žao.

Juče zbog obaveza ( prijatnih, slavlje! ) nisam uspjela gledati čitav meč, gledala sam uživo samo dio 5. seta, od onog najdužeg gema i do kraja. Tada i sada, posle odgledanog snimka, nema baš mnogo razloga za optimizam ali jedna stvar me raduje. Novak doduše ne igra najbolje ali nije malodušan, bori se a i izgledao je dosta miran u nezgodnim, čupavim situacijama, kada je ishod cijelog meča bio itekako neizvijestan. Vilenio jeste, vikao i nervirao se ali u stvarno bitnim momentima je izgledao dosta staložen. TB, završnice 4. i 5. seta odigrane veoma dobro, za razliku od ne tako malog broja mečeva ove sezone. Vidim li ja to nešto čega nema, ali Novak je na mreži, grleći Vavrinku imao tako šeretski izraz lica upućen prema svojima …Taj mi osmijeh daje nadu.

Nadal izgleda strašno ali ne vijerujem da će noćas mirno spavati. Neće, naravno ni Novak, no ako izađe na teren spreman da se bori, s Božjom pomoći i nešto malo sportske sreće ima da bude.

Pozdrav ( pun strepnje i nade ) svima

Bojan

pre 10 godina

Ja se fudbalom bavim citav svoj zivot(tenis igram samo rekreativno)i sada sam vec u godinama (30+) kada mogu da procenim koliko je bitna fizicka pripremljenost.Probao sam mnogo programa vrhunskih kondicionih trenera, pa i eksperimentaisao sa nekima.Npr. sem kratkih deonica koje pojacavaju eksplozivnost, probao sam da trcim i po 10-15 km dnevno i time poboljsao aeorobni kapacitet, ali od toga nisam imao nikakve koristi u fudbalu. Upravo na to me podseca Novakova fizicka sprema - on ima snage za pet setova, ali sve to u umerenom(dugoprugaskom) ritmu.On evidentno nema sposobnosti (za razliku od toliko pominjane 2011.)da menja ritam na ``kratke staze``.Svaka razmena duza od 10 poena,a da ne govorimo o onim preko 15-20 na njega ostavlja prevaleke posledice.Sem sto taj poen izgubi udarcem u dno mrezice ili daleko u aut, on i narednih nekoliko gema ne moze da ``izsaturira`` kiseonik.Gledajuci mec na svedskoj televiziji,cuo sam od njihovog strucnog konsultanta(sadasnjeg selektora Tomasa Enkvista), pri pretposlednjem poenu u trecem setu, koji je posle duge razmene Novak izgubio: ``pogledajte, sada nece moci ni da reternira``. Tako je i bilo. Kad sam imao pauzu dve nedelje (kao Novak posle Wimbldona), posle mesec dana paklenih priprema mogao sam da igram na ``srednjeprugaskom nivou`` i nista vise od toga. Slicno, da ne kazem isto iskustvo imaju i moje kolege. Sigurno je mentalna snaga presudna, ali preduslov je da budes na bar istom fizickom nivou kao protivnik.Menjaj kondicionog!

zelena trava

pre 10 godina

Ne slazem se bas sa ovakvim naslovom. Ne vidim zasto bi neku pobedu trebalo zaboraviti. Iz ove se, konkretno, mogu izvuci velike pouke koje ne moraju da vam koriste protiv Vavrinke ubuduce, ali mogu protiv Nadala i Murray-a, mozda i Federera, ako se ne penzionise u narednih 12 meseci (sto je moja procena). Da je Novak onako poceo mec protiv Nadala, kao juce, ne bi se igrao ni cetvrti, a kamoli peti set. Dakle, ne moze se cekati sat-dva da se udje u mec kapitalne vaznosti. Drugo sto je ocigledno je da oni najbolji nisu dzabe oni najbolji. Znaju da se pregrupisu, znaju koliko su bolji i umeju da se izbore za pobedu. Jednostavno, nesto im uvek ostane na kraju meca cime mogu da zavrse poen.
Meni je, barem, ocigledno, da se Novak opustio i to sto gledamo u poslednjih godinu dana nije isto sto i 2011. I sa svim time ima najbolje GS rezultate ove godine od svih ostalih. Nisam optimista u pogledu finala, obozavam Nadala, ali nikad toliko kao Novaka, prognoziram pobedu Nadala u 4 jer je trenutno njegov fokus tenis, a Nole malo previse psuje za moj ukus i to nije dobar znak. Rafu moram da postujem jer ga je Novak pobedio 7 puta u nizu (ko jos to moze?!!), a on se vratio gladniji nego ikad. Sutra ce nam obojica pokazati od kakvog su stofa. Velika je privilegija uopste gledati te momke.

geneve

pre 10 godina

Odlican tekst kao i obicno.
Sve je u samopouzdanju a Nole ga nazalost trenutno ima manje nego ranije.
I pored toga, ne razumem da Nole makar pojedine kratke lopte ne pokusava da napadne. Ne mora naravno da igra sa previse rizika, ali u slucaju vezanih brejk lopti, barem jednu bi morao da odigra agresivno.
Pobeada nad Rafom bi ponovo slozila sve kockice i vratila toliko potrebnu sigurnost. Srecno Nole!

Marko

pre 10 godina

Ova pobeda je dokaz mentalne snage Djokovica!Ne postoji teniser koji moze da veze tri gema u petom setu,posle izgubljenog maratonskog gema(preko 20 minuta).Novak je vezao 14 slem polufinala(fali mu 9 do rekorda) ako uzmemo u obzir da Nadal,Marej i Federer nisu u stanju da vezu 4 polufinala, onda shvatamo koliko je Novak zaista jak.Statistika kaze da je Novak jaci u zavrsnici slemova,protiva Rafe ima skor 3-2 u finalima,protiv Rodzera 5-4 u polufinalima!Tacno je da je protiv Vavrinke odigrao nervozno,smatram da to nije neobicno,odigrao je nervozno protiv Rodzera 2011-te na Rolan Garosu,tada ga niko nije kritikovao jer je odigrao najbolju sezonu u istoriji tenisa.

Conan

pre 10 godina

Uporedio bih odre]ene aspekte igre Novak iz 2011-te i sa pocetka i kraja 2012-te godine. U odnosu na tog Novaka, ovaj Novak:
- slabije tj. losije servira ()ceste duple greske to dokazuju)
- sporije se krece
- forhend nema uopste potrebnu snagu ali i preciznost (lopta uglvnom leti visoko preko mreze, pada ili plitko ili sa visokim odskokom) - znaci nema tu agresivnost
- nema skracenih bekend dijagonala
- uopste ili vrlo retko koristi paralelu, cak i forhend a o bekend i da ne govorimo (a to je upravo BIO udarac koji mu je donosio prevagu u poenu)
Da li ovakav Novak moze pobediti Nadala u ovakvoj konstelaciji snaga? Mislim da ne moze, tj. ako bude igrao kao sa Vavrinkom onda se zaista nemamo cemu nadai. Znaci, rekao sa AKO.
Obzirom da kapiram da nije zaboravio da igra tenis, ocigledno je da je problem u glavi. Ako ga prevazidje, slavicemo zajedno sa njim...

BGD

pre 10 godina

Tek kada odgledam ovaj snimak vidim koliko je Novakova igra daleko od najbolje!!! Sad se opasno bojim za finale!!!
Inace,odlicna analiza!!! Iskrena,bez uvijanja!!

Dejan

pre 10 godina

Problem koji je evidentan. Ja nisam strucan da nadjem resenje ali mislim da Novak nije fokusiran na tenis u meri ko joj bi trebalo da bude i trebalo bi da to prepusti drugima. Nazalost izgleda i da nema potrebnu masu misica tako da nije u stanju da udara dovoljno jako vec se fokusira na druge razmere a to ne prolazi uvek. Steta, ako sebi dozvoli da sad kad je u najboljim godinama se ne posveti tenisu do maximuma.

nada ZR

pre 10 godina

Odlicna analiza.Samo mala ispravka,Vavrinka se udarao po glavi jer je krivio sebe zbog izgubljenog seta,mislio je da ga je glupo izgubio.Sten je tokom meca pored odlicne igre imao stav pobednika cak na momente prepotentno,on se osecao i demonstrirao tenis najviseg nivoa kao da je prvi na svetu.Tu mentalnu i fizicku dominaciju morao je osetiti Nole,pa da je kamen poceo bi da se kruni.Nole je dobio mec zasluzeno jer i pored svega mec se igra u tri dobijena seta za to Vavrinka nije imao snage,volje da.Zato sa Nadalom ne moze sebi da dozvoli,osecaj nemoci jer to Nadal jos surovije koristi,o neiznudjenim greskama,servisu,dugim razmenama da i ne govorim.Kod dugih razmena Sten je prosto urnisao Noleta jer je osecao,znao da ce Nole pogresiti.A znao je jer mu je Nole pruzio to zadovoljstvo.Federer retko dozvoli protivniku besumucnu razmenu.Zelim Noletu pobedu,veliku pobedu u svakom smislu!

x-men

pre 10 godina

(Bojan, 8. septembar 2013 14:36)

Bojane, svašta si se nalupetao. Možda ti i igraš fudbal ali samo na najnižem amaterskom nivou, čim ne znaš osnovne stvari o fizičkoj spremi.
Samo da te obavestim da je kondicioni trener Djokovića Fil Grič, najbolji stručnjak za fizičku spremu u profi tenisu, čovek koji je od prosečnog tenisera Tomasa Mustera stvorio svetskog br.1 isključivo fizičkom spremom.
Drugi puta pročitaj nešto pre nego se upustiš u komentarisanje stvari koje ne znaš.

luis nazario

pre 10 godina

pad forme se desava, to je normalno u sportu, mozda ga opterecuju stvari van tenisa, vise nego ikad je aktivan na raznim humanitarnim akcijama, twiteru itd ko da je fokus izgubio...u finalu nek da sve od sebe i ja cu biti zadovoljan..NOLE BR.1 SPORTISTA I COVEK

ccc

pre 10 godina

Ovi sto analiziraju iz fotelje i cude se kako to Nole ne igra kao 2011, i jos komentarisu kao da je Nadal tamo neki teniser od kog nista ne zavisi, a Rafa je jedan od dvojice najboljih u istoriji, trebalo bi da znaju da se onakve sezone kao Noletova 2011 retko desavaju i da to zna toliko da iscrpi coveka da kasnije ne moze da se vrati bas na taj nivo. A tu su i protivnici koji su jako dobri, posebno Nadal, njegova teniska inteligencija je maksimalna, uoci problem i resi ga. Prilagodio je svoju igru betonu, uspeva da dominira, napada. I Rafa je imao sjajnu 2008, pa 2010, pa sad opet. Tako je to u tenisu. Sledece godine opet situacija moze da se promeni.

ajde

pre 10 godina

Teoreticari zavere su onako bas realni, kao i uvek. To sto je Nole posle 5 sati igre spreman kao da je tek pocelo, to je zato sto je on supermen, sto je Srbin, sto ima najboljeg trenera. To sto se Nole do 2010 mucio, pa u januaru 2011 dosao kao supermen je normalno, on je bre najbolji, bez grama masti(!?), sve sami misici, cudo iz Srbije. A kad je Nadal sve to isto, onda je Nadal dopingovan. Kad Rafa gubi, onda je dobar, konobar, kad dobija onda je to hemija. Ovoliko "objektivnosti" nema nigde na svetu.

Mc 991

pre 10 godina

Djokovic me juce na momente cesto podsjetio na Mareja. Tako je pasivno igrao, samo je prebacivao lopticu, Vavrinka je bio mnogo agresivniji i zaista sam u jednom trenutku mislio da ce da izgubi. Ne znam zasto ne igra malo agresivnije, pa nece mu skoditi sigurno... Kada igra agresivno rasturi rivale.

stefan

pre 10 godina

Novak mora od starta da krene agresivno i osvoji prvi set ako misli da pobedi nadala. Nadam se da ce njegov tim pripremiti dobru taktiku i da ce mu ukazati gde gresi. Idemo Nole !

Vladimir

pre 10 godina

Novaku nedostaje jedno- rad. To se najbolje vidi kod dugih razmena kada je sabijen u bekend uglu terena. Iz takvih pozicija, takve defanzive, on je zadavao ubojit bekend viner. Danas to nije slucaj. Nema snagu (kilazu?), a pre svega izostaje rad.
Rad I na svim segmentima igre. Rafa i dalje sve okrece na forhend I spinove, al je vidno bolji server, bekend mu je dubok i ostar, izlazi na mrezu I sve vise napada... Novak se od 2011. nije uanpredio, bavi se humanitarnim poslom i to je ok. Svojim talentom (i glavom kojoj nista ne fali) on je 2. na svetu u ovom momentu. I do daljnjeg.

BgHQ

pre 10 godina

Veliki sam Novakov fan ali sam prilican pesimista kada se radi o finalu USO.Primetio sam da za razliku od predhodnih godina Novak igra sve losije i nervoznije sto se turnir blizi kraju.Upravo suprotno je odlika igraca koji su u dobroj formi.Zatim, mislim da previse ceka gresku rivala tj.nema dovoljno agresivnosti.U najduzem gemu meca sa Vavrinkom kada je imao sjaset brejk lopti NIJEDNOM nije bio agresivan vec je samo vracao lopticu i cekao gesku rivala.Udarci su mu mnogo nesigurniji nego ranije i jedino je kondiciono spreman kako treba.Ne vidim kako bi mogao da dobije Nadala koji igra kao u transu.Ako poredimo elemente igre u svakom segmentu je Rafa u ovom trenutku bolji a posebno mislim da je jaci na mentalnom planu jer ga je pobedio u poslednja dva duela i Noletove su slabosti vidljive iz aviona i protiv mnogo losijih igraca nego sto je Nadal.Voleo bih da gresim i da me a i sve nas Novak obraduje po ko zna koji put.

Rezime

pre 10 godina

Slažem se sa @Slobom i @Bistrookim

Svaku pobedu iz teškog meče ne treba zaboravljati – to je velika pobeda i dobar nauk.

Sećam početka USO 12, kada je Marej pobedio Lopeza koji je imao više vinera i u totalu 7-8 poena više. Taj USO je osvojio Škot. Sećam se i Rima-13 kada je Nadal sa 13 vinera nadvladao Gulbisovih 40 direktnih poena + 15 aseva, a da ne pominjem ono SF sa AO 09 sa Verdaskom koji je dominirao sa skoro 100 vinera, a ipak izgubio meč. Taj Rim i AO osvojio je Nadal... Samo, ne sećam se da je posle takvih pobeda u pisanim ekspertizama nešto zakerano ili oduzimano na račun pobednika i savetovano da se meč zaboravi. Naprotiv, gubitnici mečeva su malo pohvaljeni, a pobednici veličani i dizani u nebesa..Čak je i Nadal (taj neda na sebe) izjavio da je bio bolji od Gulbisa, a njegovo objašnjenje je ovde uz toplo odobravanje oberučke prihvaćeno..

A sad? Perfekcionisti prebiru baš po svakoj dlaci u jajetu i stvaraju negativnu percepciju konstantnim isticanjem samo loših stvari.. Da imamo ovakvog tenisera u vrhu a toliko da ga kritikujemo i manišemo, za mene postaje fenomen..

I podsećanja radi, Novak je, uz sve slabosti, posrnuća i mane (šta bi tek bilo da ih nema), preko 6 tenisera izborio svoje 3. ovogodišnje finale GS. Ne Fed, ne Marej, Delpo, Berdih ili još od AO u zvezde iskovan Vavrinka, koga, uzgred budi rečeno, Novak i po treći put uzastopce izbacuje sa GS, a koji opet, eto, po drugi put sa USO izbacuje do pre tri dana nahvaljenog Marija..

Lav

pre 10 godina

@Nenad PVO Zasto si takav bukvalista Nenade? I ti i mnogi drugi. A da razmislite malo, pa da dodjete do zakljucka da se Nadal verovatno oporavio posle dva, tri meseca, ali onda je bila sezona betona. 2009 se na teren posle povrede vratio na beton u Montrealu, i do kraja sezone nije licio na sebe. Ovog puta je bio pametniji, i verovatno nije zeleo da gubi od slabijih igraca. Uzeo je vreme da se spremi, svesno zrtvovao Australiju i vratio se na svoju omiljenu podlogu, sljaku. Serijom pobeda uz jedan iznenadan poraz na sljaci dobio je samopouzdanje, i sezona mu je krenula dobro. I vise j nego ocigledno da je Nadal trenirao specijalno za beton. Inace super analiza, i iznenadjujuce normalni komentari. Dosta sa teorijama zavere, uzivajte u igri dva najveca teniska majstora.

Sasa jokic

pre 10 godina

Sve se slazem. Novak mora da pogleda finale iz 2011 i da to primeni sutra
Da igra agresivnije, da kaznjava svaku kracu loptu, a ne da produzava poen.
Mira da igra skracene bekhend i forhend dijagonale.
Juce je jos u tunelu dok je davao intervju delovao uplaseno.

Federer

pre 10 godina

Moje misljenje je da ce ipak Nadal slaviti u ponedeljak zato sto je pun samopouzdanja.Nole je doziveo veliki psiholoski pad,i on nije vise onaj isti teniser kao sto je bio prethodne dve godine.Sacuvao je prvo mesto zasada,ali posle Sangaja izgubice i prvo mesto sto ce biti novi udarac na njegovu psihu.On jeste i dalje konstantan,stize do polufinala i finala,ali titule ne osvaja.Da je malo jaca konkurencija Nole ne bi ni stizao da zavrsnica velikih turnira.Nazalost Nadal ce osvojiti titulu,mada bih najiskrenije voleo da to bude Nole,ali sa onakvom igrom,mislim da nema sanse.Nole nije imao ozbiljniji test sve do Vavrinke sinoc,pa je jedva pobedio.Sve u svemu ocekujem mec u 4 seta i neka bolji pobedi.

Kvazifrojd

pre 10 godina

vakcina koju je primio El dopingo od našeg Novaka još uvek deluje,ako ga razglavi u prvom setu dobiće ga 3:1,pa ispao je u prvom kolu Vimbldona dobio dva puta Novaka za redom ali sada je vreme da dodje na gedoru u Novakovoj dnevnoj sobi,ne potcenjujte našega terminatora ako se dobro naljuti

Nenad PVO

pre 10 godina

@Lav
Lave da probam da pojasnim. Slazem se da je Rafa strasno napredovao na betonu. Ne zacudjuje njegov napredak, jer ocigledno posledica taktickog promisljanja i velikog rada na promeni nacina igre, vec pre svega cinjenica da od trenutka od kad se Rafa vratio na teren do danas igra neprekidno bez pauze, punim intezitetom, bez kalkulisanja i cuvanja kolena koja sigurno moraju da reaguju na takve napore. Da li je teorija zavere ili ne, ali podseticu da uvek dzentlmenski nastrojen Novak nikad u svojim izjavama za vreme Rafine pauze nije svom najvecem protivniku zazeleo brz oporavak, iako je to njegov stil, niti je govorio da je steta sto Nadala nema. Tenis bez Rafala Nadala bio bi bez sumnje siromasan i takav sprtsmen kao sto je Novak tu cinjenicu bi sigurno istakao, a nije. Ali zato Novak govoreci o Nadalovoj sadasnjoj igri ne zaboravlja da pomene kako Rafa danas ne servira kao 2010 godine na US openu kada su mu servisi bili jacine i 230 km/h. Zna se kako se ta snaga moze kratkorocno dostici i zasto se posle toga opet vrati u normalne okvire. Moram da istaknem da sam i ja protivnik teorija zavere, ali i da ovde nema neke velike zavere. Jednostavno stvari su prilicno ocigledne. Ali nastranu sve to, Nadal je izuzetno unapredio svoju igru, zeli da bude najbolji teniser svih vremena i njegova fanaticna posvecenost je zadivljujuca.
Novak se pojavio i oduzeo mu 5-6 GS titula, koje bi ga vec sada ucinile najboljim teniserom svih vremena. Nadal je ocigledno prevazisao svoju moru.

advansdoo

pre 10 godina

Evo da postavim nekoliko pitanja.Na primer da li se Vi Sasa toliko razumijete u tenis da mozete da napisete jednu ovakvu reakciju na po svim parametrima jednog od 10 najboljih tenisera SVIH VREMENA,da li mislite da je mogao Vavrinka da se pobjedi sa toliko losom igrom(zar ne bi bilo cudno da Vavrinka pogadja sve zivo 3dana),zar svi veliki sampioni ne prolaze pad forme(a zamislite koliko su veliki da kad igraju losije a ne lose dolaze do finala US OPENA),zar je Dokovic odjednom los zato sto ne osvaja sve zivo i samo Vas molim jer sam uvek sa zadovoljstvom citao Vase komentare da malo,barem malo stanete i razmislite da li ste bas Vi kompetentniji od toliko sportskih analiticara(koji prate teni 30godina),tenisera,trenera.....Sasa on je ove mnogo lose godine usao u trece finale slema,a polufinale jedno je izgubio za dva,tri poena.Pozdrav i volio bih da mi odgovorite.

avatar

pre 10 godina

Teoreticari zavere da procitaju malo o Cetojevicu, i da odgovore po cemu je poznat? I gde je, i zasto je otpusten od strane Djokovica? Volite da citate razne blogove koji neke vama ne bas drage igrace optuzuju za doping, nije valjda da vam je "guruova" bogata biografija promakla...

MInistar

pre 10 godina

PO meni Nadal favorit u finalu...Vidim da i drugi tako razmisljaju...

Nego ono sto mene vise zabrinjava od ovog finala je to da mi se cini kao da je doslo do odredjenog zasicenja kod Novaka,kao da nema vise glad za titulama...Nadam se da ce da me razuvjeri sjutra vece,jer ionako izgubih sve zivce zbog njega...

lajani

pre 10 godina

@Nenad PVO
Odakle tih 230 km/h? Najbrži servis 2010. mu je bio 217 km/h protiv Felisijana Lopeza niz vjetar-imate na youtube. 2011. je servirao 215 km/h. Sada više radi na preciznosti sa najbržim servisima oko 205-210 km/h. Razlike su minimalne. Kakvih crnih 230 km/h.

Dule

pre 10 godina

Evo i Sasa Ozmo po merilima patrijota postade pluvac, a i Nole je pluvac samog sebe u vesti gde kaze da nije igrao dobro i da je Wawrinka igrao bolje

Wilson PRO Staff 6.1 Classic MP

pre 10 godina

Nole mora odigrati agresivno.Ove godine se cesto cudim njegovoj igri,u mnogim mecevima imao je podredjenu ulogu,branio se sto je nekad donelo rezultate al u bitnim mecevima apsolutno ne.Stavise,Nadal je uvek bio agresivniji igrac sto je nedopustivo.

Juce nisam gledao ceo mec ali sam gledao 5 set,veoma cudno.Nole je toliko forsirao paralele,posebno u bekend iako je mnogo puta imao priliku da odigra dijagonalu(ne prekratku)u bekend koja bi Vavr. naterala da gadja viner po paraleli ili da rizikuje sa dijagonalom, mislim da bi Vavr. to mnogo vise destabilizovalo posle par promasaja ili losih dijagonala,nego jucerasnja igra gde je Vavr. pukao ali srecom i kasno. Trebao je ritam promeniti jer je Stan bio u ritmu predugo. Iz iskustva mogu reci, kod jednorucnog bekenda najveca je opasnost kad se izgubi ritam, dolazi nesigurnost i potrebno je cak i par gemova da se "vrati u udarac".

Sutra,napadacki.Nadam se da ce servis krenuti dobro da ne bude previse nervoze i da ne dodje do prevelikog pritiska i lakih Nadalovih poena. Napad u forhend obavezan,hvatati udarce U TERENU, tempo igra i konstantan napad u Nadalov forhend.Takodje,bitan elemenat,ne sme doci do brljanja na mrezi sto je nazalost postala Novakova TM.Kad voda udje u usi,pusti nek lopta padne, pa je udari,znam da je pro ubrzati igru,al nekad mora sigurnost da se ulije.

Uzasan propust,Nole prilazni udarac igra sa spinom,gde bi dubok slajs cinio protivniku posao mnogo tezim i opcije limitiranim. SLAJS!

vladimir

pre 10 godina

Mislim da se preteruje ide ili ne ide bekhend ili forhend Najvaznije je izbor udarca u trenutku Djokovic ima najpreciznije udarce nazalost mnogo puta bez dovoljne snage udarca Zabrinjava stara boljka posle jednog izgubljenog bitnog poena nekoliko poena je odsutan Primer u III setu vise puta Nervira sve oko sebe pa i sene iscudjavanjem kada protivnik pogodi
Fascinira kao i uvek borbenost
Put za pobedu protiv nadala se sastoji po meni iz 2 segmenta
Ritern i usporavanje ukupne brzine nadalove igre

rs

pre 10 godina

odlicna analiza. dodao bih da se u njegovoj igri oseca veliko zasicenje sto se svakom profesionalcu desava u svakom poslu a pogotovo u jednom ovako brutalnom sportu. imalo bi smisla da novak napravi pauzu nakon ovog turnira do kraja godine (ako je to ugovorno moguce zbog sponzora) i sa tim prikupio energiju i inspiraciju za sledecu sezonu

Danijel

pre 10 godina

Ono sto mene brine je rad nogu,nekako kao da ima nedovrsen korak ili nesto kraci ili nesto duzi i onda naglo kocenje da bi udario lopticu,kao da je izgubio ritam kretanja.Par puta je dolazio u krajnje nezgodne situacije i gresio jer je udarac bio katastrofalno los zbog koraka,neizgradjena pozicija.

nada ZR

pre 10 godina

Kazeta da je njegov tim kao rodbina pogotovo Vajda.To nije argument jer Nadal bukvalno ima rodbinu u timu,a nema tog tenisera koji ne vice na svoj tim kada mu ne ide.Endi je najbolji primer.Treba mnogo vremena da se novi trener i teniser usklade,profunkcionisu.Evo.Li radi skoro godinu dana sa novim trenerom i to sa Karlosom Rodrigezom pa jos nema adekvatnog rezultata.Fibek je dobro resenje,mozda jos neka asistencija ali trener nikako.Sa druge strane ko moze da garantuje da ce biti jos bolje?Vada ce se za godinu dve sam povuci jer ima cerku teniserku i posvetice se njenoj karijeri.

Marusja

pre 10 godina

U mnogome se slazem sa Sasinom analizom. Naime, ja mislim da pored toga sto Nole ne dovoljno trenira poslednju godinu (ruku na srce i ovo je razumljivo- umorio se covek!) njegova igra je izgubila draz svemoguceg. Navikli smo da svaki udarac stize bas tamo gde je plasiran svaki udarac ima potez kao u sahu- zna se sta sledi posle i koliko god da je protivnik spreman, to igranje kao da masina radi paralise protivnikove namere. E, svega ovog sada u ovom mecu nije bilo... Nole nije imao taktiku, ako se nemoze nazvati taktikom- iznervirati protivnika! Mislim da bi morao da poradi na usavrsavanju onih udaraca koji mu nisu jaca strana i da svakom poenu prilazi kao posebnom izazovu i tako da ga gradi, a ne da ceka da protivnik pogresi. To ne moze biti nikako taktika za pobedu. Ja i dalje navijam za njega i podrzavam ga cak i kad me malo razocara. Zato, napred Nole!!!!

popaj

pre 10 godina

Nole jeste zeljom malo popustio u poredjenju sa 2011. Tome su doprineli: prezasicenost konstantnom igrom, 2 smrti bliskih ljudi, uplasenost za bolest oca, podosta fokusiranja na knjigu, dobrotvorne akcije i jos po malo.
Ali, sada je sve to iza njega. Prebrodio je te nezgodne emocije. Poljak mu je uneo neophodan fokus na igru. A bice i odmoran ova 2 dana. Novaku vise odgovara prohladno vreme, tako da je sve moguce.
Vec sledece godine Novaku niko nece ugroziti to prvo mesto.
Novak je drugaciji tip igraca od Nadala. Nadal u dugim mecevima popusta u snazi u odnosu na Novaka. Novak igra na preciznost. Po statisici, ako Novak osvoji prvi set, 75% dobija mec. Ne treba zaboraviti da j ovo i hard court....

VLada

pre 10 godina

Ne bih se slozio sa ocenom prvog seta. Mislim da je Vavrinka taj set odigrao perfektno i da je ipak to pravi razlog zasto Novak nije licio na sebe. Novak je u stvari pokusavao da nadje slabu tacku Vavrinke u tom setu, ali nje prosto nije bilo. Vavrinka je pogadjao vinere i iz bekenda i iz forhenda na svim delovima terena i, kao sto rece komnetator na SKY-u, Vavrinkino izdanje u prvom setu je bilo jedno od najboljih i najkompletnijih teniskih izdanja ikada. Dakle cista perfekcija. Nakon toga Novak je samo cekao padove u Stanovoj igri, jer kad neko igra tako nadahnuto, a vi niste na istom nivou, jedino sto mozete da uradite je da ostajete u igri dovoljno dugo i iskoristite prirodne padove u igri protivnika. Upravo sto je Novak i radio. U kasnijem delu meca ponovo smo videli nesigurnost kod Vavrinke i u kombinaciji sa umorom svi su nekako znali ko ce izaci kao pobednik.

Lav

pre 10 godina

@sasa jokic Ti zaista slabo pratis tenis. Rafa je sa Berdihom i Delpom igrao u IW-u, sa Berdihom u polufinalu, pa sa Delpom u finalu. Sa Berdihom je igrao i u Rimu, u polufinalu. Drugo, koliko je Nadal cenjen medju kolegama lako se vidi. Svi veliki igraci ga postuju. I trece, jedine pauze koje je Nadal imao su 2009, i to samo dva meseca, i 2012. Ti pricas o nekim nepostojecim stvarima, i prilicno si ostrascen. Covek igra skoro 10 godina na vrhunskom nivou, uspeo je da osvoji 12 slemova, da spoji sva 4 slema, olimpijsko zlato, 26 mastersa, 4 titule dejvis kupa.

amaterski sport

pre 10 godina

niko da kaze ono sto je ocigledno a to je da je wavrinka tehnicki superiorniji od Novaka ali da je Djokovic mnogo kondiciono jaci od njega tako Stanislas da mora sto brze da dobije mec

olja

pre 10 godina

Ne postoji pobeda koju treba da se zaboraviti!!! Pobeda je pobeda, pa i sladja ako se izbori na tezi nacin. Na taj nacin smo jos jaci jer iko ne igramo najbolje, opet pobedjujemo. Sturcno misljenje pojedinaca koji od mastila i kompjutera dalje nisu otisli, kritike i analiza je iz fotelje jako laka, ali hajde budite VI najbolji na svetu 100 nedelja, u takvoj konkurenciji. Sta mislite da je robot? Za tog momka moraju postojati samo reci hvale, jer boljeg nema, niti ce ga biti. Mozemo biti srecni sto zivimo u eri Novaka Djokovica, koji je ponosan Srbin i najlepsa stvar koja nam se dogodila u poslednjih deset godina. Vise postovanja duzebriznika i velikih poznavalaca tenisa, naravno iz fotelje!!!
GO NOVAK , you are the best

Analizija

pre 10 godina

Ovo je kao nekakav skup na kojem se među zvanicama nalazi i par njih sa onim maskama od cvikera, veštačkog nosa i lažnih brkova, a svi se prave da to ne primećuju. Ako neko, pak, ponekad i pokuša da drugima na "problem" ukaže, brzo biva ućutkan optužbom da je "teoretičar zavere". Ostaje, dakle, samo da se čeka da im ih neko jednog lepog dana poskida...

aha

pre 10 godina

@vladimir gavranic A kad Nadal igra svoj najbolji tenis? Da li iko ima odgovor na to? Da li si ti ikad gledao tenis pre 2011? Verovatno nisi. Pa ne pamtis Nadalov tenis iz 2008, pa dominaciju 2010. Nadal je 2011 igrao slabije nego sto igra danas, i znatno slabije nego sto je igrao 2008 i 2010. Kad Nadal igra na svom najboljem nivou protivnik nema sanse..

Boris

pre 10 godina

Novak je sredinom drugog seta preuzeo kontrolu meča i meni bi, iskreno, bilo veliko iznenađenje da je posle TB i 1:1 izgubio meč. Jedini pad je bio onaj brejk sa 0 kada je Đokovi? stao na 2 minuta. Sve ostalo taman dovoljno dobro da se pobedi.

Lav

pre 10 godina

@sasa jokic I jos jedna stvar kazes Nadal zadnje 4 sezone pravi pauze. Nadal 2009 je imao pauzu od juna do Montreala, to je pocetak avgusta, dakle 2 meseca. I te godine je osvojio AO, Nadal 2010 je osvojio 3 gren slem turnira u nizu, i igrao bez pauze, Nadal 2011 je igrao finale sva 4 gren slema, i gotovo svih mastersa, osvojio RG, igrao bez pauze, Nadal 2012 je do juna igrao bez pauze, osvojio RG i igrao finale Australije. Jedina velika pauza je dakle prosle godine.

MKD

pre 10 godina

Stvarno mrzim da se mesam nekome u posao ali zeleo bih da napravim jednu sopstvenu analizu.

Sada sam gledao finale us opena 2011 godine. Ono sto sam prvo primetio je to sto Nadal igra sada PUNO PUNO agresivnije nego pre 2 godine, ALI drugo sto sam primetio da on je sada puno slabiji i defanzivno, ne kazem da sada je on slab u defanzivnoj igri ali je slabiji nego pre. To je jedino nesto sto Novak moze da iskoristi, inace Djokovic ako nabilda svoje samopouzdanje i ako igra riskantnije (i sto je najvazno, medju ostalom) I ako bude pogadjao to, onda evo sanse. Ali ipak dosadanjom igrom Novak stvarno nije nagovestio da ce pobediti Nadala, ali setimo se ranijih perioda negove kariere. Ljudi ako on se bude relaksirao na terenu sve je moguce i sanse za njegovu pobedu znacajno znacajno rastu. To po meni je realnost. Ako on misli da ce pobediti Nadala onda ce on to i ucniti . Mrzim ovo da kazem ali sa trnutnom situazijom stvarno mislim(iako ne volim)da su sanse 45%-55% za Nadala. Ali sta bude bice a nitko to nemoze da predvidi vjerujte mi.

Znam da sada cu dobiti nesto vise minusa, ali ne sam od onih seljaka koji iz tipa "rafa ce razbiti djoka" ili "bice 3-0 za rafu" itd. itd.I.... da znam da sa ovaj clanak mnogi ce misliti da sam neki"strucni analizer" poput gadnog svegjanina(nharavno Wilandera)ali ocem samo da buidem realan. U svakom slucanju:

Idemo!!!

Nenad

pre 10 godina

Moj utisak je da je Sten tako silno motivisano i konstantno inspirisao Noleta svojim prelepim udarcima i kretanjem, tokom meča sve više i više, da nije čudo što je toliko puta bio na kolenima u pravom smislu reči, doduše, kao i na meč lopti na AO. Ovo je bio ključ celog meča.. Manje iskompleksirani igrači, dakle bez želje za predstavljanjem, sebi dozvoljavaju da ponekad svojom dosadnom igrom uspavaju protivnike i tako lakše dobiju igru.

mirko kojotovski

pre 10 godina

Zaboravili ste jednu ali najbitniju stvar koja meni se cini mora biti radikalna-smena Vajde!!Ocigledno je i jasno da ona reakcija prema Vajdi oslikava realno stanje tima.Noletu sad treba neko ko ce da ga maltretira i vodi u nove pobede.Sadasnji tim mu je postao kao rodbina pa se tako i ponasa.Dovodjenjem Fibaka samo je korak u osnivnoj nameri smena trenera.Samo to i nista drugo.Gubljenje RG za mene je jos nejasno.Slicno kao sinoc i kod istog petog seta Nole odservira kako treba i zavrsi posao, a u Parizu napravi pocetnicke greske i pokloni Nadalu pobedu.Sve u svemu mislim da ce sutra izgubiti.Veliki sam navijac Noleta i pratim ga skoro svaki mec zadnjih 8 god ali ne vidim nacin kako da pobedi Nadala.Volio bih da me razuveri jer je i bolji teniser ali detalji odlucuju.Tih detalja je kod Noleta sve vise, a kod Nadala sve manje.Uglavnom bice to opet spektakl dvojice najvecih tenisera danasnjice, a ko zna mozda i istorije

dzoni

pre 10 godina

Nadal osvaja. Ove godine sve dobija, vimbldon je namerno izgubio, a 2011 je bio povredjen. Posle pekinga se najbolji teniser svih vremena vraca na prvu poziciju. VAMOS RAFA!

stevan

pre 10 godina

Cestitka sampionu! Gledam ga ovde na US Open od kada igra,ove godine stagnira,samo mu je servis ponekad bolji nego ranije.Licno mislim da mu treba trener uz koga ce da napreduje.Ako mu treba ovaj koji ga samo relaksira-neka ga zadrzi za to,ali neka hitno nadje trenera!

aha

pre 10 godina

@vladimir gavranic A kad Nadal igra svoj najbolji tenis? Da li iko ima odgovor na to? Da li si ti ikad gledao tenis pre 2011? Verovatno nisi. Pa ne pamtis Nadalov tenis iz 2008, pa dominaciju 2010. Nadal je 2011 igrao slabije nego sto igra danas, i znatno slabije nego sto je igrao 2008 i 2010. Kad Nadal igra na svom najboljem nivou protivnik nema sanse..

nema igre

pre 10 godina

Koja crna igra,pa Vavrinka ga je razbio.
Pobedio je samo zbog protivnikovog straha od pobede i svoje velike borbenosti!
Ne bude li konstantno agresivan,lucidan-nema sta da trazi protiv Rafe.Plafon 10-ak gemova!
Mislim da svi Vi gresite,pogresnu dijagnozu postavljate!
Stalno govoriti o igri Novaka iz 2011,recimo.Po meni Nole je tu,mozda neke nijanse,ali to je to.
Ali niko ne prica o igri Nadala iz te 2011. i sada!!
To nije isti covek!!!
Popravio je sve segmente svoje igre!
Kretanje mu je jos bolje,servis i bekhend znacajno poboljsani,voleji takodje(sve cesce uspesno pritiska mrezu).
Cak mu je i forhend mnogo ubojitiji.
Ne igra vise toliko one visoke i spore spinove!
Tu je poenta cele price-Rafa je mukotrpno radio i unapredio svoju igru!
Nole je u najboljem slucaju ostao na istom,a prosle su dve godine!!
Mislite li da Federer igra nesto losije nego kada je bio na vrhuncu?
Ne,ali nije se nadogradjivao,igra istu igru kao pre par godina.
Drugi su ga stigli i prestigli.
To je poenta vrhunskog sporta.Stalno morate da se usavrsavate,da se nadogradjujete.Ko to ne razume,brzo pada.
Bicu svim srcem uz Djokovica,protiv Nadala igra uvek na visokom nivou,skoncentrisano,motivisano!
Da li ce to biti dovoljno za set,dva ili tri videcemo.
Sta god da uradi mi moramo biti ponosni na njega.
Ovi prostori nikada nisu imali ovakvog sampiona i pitanje je da li ce ikada i imati.

zoran

pre 10 godina

Autor teksta pise sledece: "Utisak je da su sve navedene poteškoće posledica pada Novakovog samopouzdanja u važnim mečevima, čemu se uzrok ne naslućuje. "

Za nas koji smo se bavili profesionalno sportom, razlog je veoma ochigledan i jednostavan. Vidi se nedostatak tashkog, kvalitetnog rada. Jasno kao dan da je Novak mnogo vise vremena provodio sa dzet-setom, no u teretani i na terenu. Kada sportista zna da je fizichki slabiji, samopouzdanje propada kao kamen bacen u provaliju.
Takodje, Novak je sebe ubedio u neku mentalnu snagu, ali ochigledno da on en zna sta je to i pokazuje nedostatak iste. Tu je potreban ozbiljan psiholog i duzi rad da bi se prevazishle slabosti kao shto je strah od poraza.
Sve najbolje.

Bojan

pre 10 godina

Ja se fudbalom bavim citav svoj zivot(tenis igram samo rekreativno)i sada sam vec u godinama (30+) kada mogu da procenim koliko je bitna fizicka pripremljenost.Probao sam mnogo programa vrhunskih kondicionih trenera, pa i eksperimentaisao sa nekima.Npr. sem kratkih deonica koje pojacavaju eksplozivnost, probao sam da trcim i po 10-15 km dnevno i time poboljsao aeorobni kapacitet, ali od toga nisam imao nikakve koristi u fudbalu. Upravo na to me podseca Novakova fizicka sprema - on ima snage za pet setova, ali sve to u umerenom(dugoprugaskom) ritmu.On evidentno nema sposobnosti (za razliku od toliko pominjane 2011.)da menja ritam na ``kratke staze``.Svaka razmena duza od 10 poena,a da ne govorimo o onim preko 15-20 na njega ostavlja prevaleke posledice.Sem sto taj poen izgubi udarcem u dno mrezice ili daleko u aut, on i narednih nekoliko gema ne moze da ``izsaturira`` kiseonik.Gledajuci mec na svedskoj televiziji,cuo sam od njihovog strucnog konsultanta(sadasnjeg selektora Tomasa Enkvista), pri pretposlednjem poenu u trecem setu, koji je posle duge razmene Novak izgubio: ``pogledajte, sada nece moci ni da reternira``. Tako je i bilo. Kad sam imao pauzu dve nedelje (kao Novak posle Wimbldona), posle mesec dana paklenih priprema mogao sam da igram na ``srednjeprugaskom nivou`` i nista vise od toga. Slicno, da ne kazem isto iskustvo imaju i moje kolege. Sigurno je mentalna snaga presudna, ali preduslov je da budes na bar istom fizickom nivou kao protivnik.Menjaj kondicionog!

amaterski sport

pre 10 godina

niko da kaze ono sto je ocigledno a to je da je wavrinka tehnicki superiorniji od Novaka ali da je Djokovic mnogo kondiciono jaci od njega tako Stanislas da mora sto brze da dobije mec

ajde

pre 10 godina

Teoreticari zavere su onako bas realni, kao i uvek. To sto je Nole posle 5 sati igre spreman kao da je tek pocelo, to je zato sto je on supermen, sto je Srbin, sto ima najboljeg trenera. To sto se Nole do 2010 mucio, pa u januaru 2011 dosao kao supermen je normalno, on je bre najbolji, bez grama masti(!?), sve sami misici, cudo iz Srbije. A kad je Nadal sve to isto, onda je Nadal dopingovan. Kad Rafa gubi, onda je dobar, konobar, kad dobija onda je to hemija. Ovoliko "objektivnosti" nema nigde na svetu.

That's all falks!

pre 10 godina

A jeste li videli koje je grceve Stan imao na pres konferenciji posle meca? Pslovao je od bolova. Sta ce vam to reci? Pa Noletu fizicki nema ko da parira. On te izmuci i psihicki i fizicki. Samo je trenutak kad ce protivnik poceti da popusta.
Sa onakvim rezimom ishrane, verovanja i filozofije, Nole ce imati najduzu karijeru u istoriji od svih dosadasnjih tenisera.
A Stan sada zajedno sa Fedom i Rafom moze da nastavi da krka svinjetinu i magareci sir.

Federer

pre 10 godina

Moje misljenje je da ce ipak Nadal slaviti u ponedeljak zato sto je pun samopouzdanja.Nole je doziveo veliki psiholoski pad,i on nije vise onaj isti teniser kao sto je bio prethodne dve godine.Sacuvao je prvo mesto zasada,ali posle Sangaja izgubice i prvo mesto sto ce biti novi udarac na njegovu psihu.On jeste i dalje konstantan,stize do polufinala i finala,ali titule ne osvaja.Da je malo jaca konkurencija Nole ne bi ni stizao da zavrsnica velikih turnira.Nazalost Nadal ce osvojiti titulu,mada bih najiskrenije voleo da to bude Nole,ali sa onakvom igrom,mislim da nema sanse.Nole nije imao ozbiljniji test sve do Vavrinke sinoc,pa je jedva pobedio.Sve u svemu ocekujem mec u 4 seta i neka bolji pobedi.

Vladimir

pre 10 godina

Novaku nedostaje jedno- rad. To se najbolje vidi kod dugih razmena kada je sabijen u bekend uglu terena. Iz takvih pozicija, takve defanzive, on je zadavao ubojit bekend viner. Danas to nije slucaj. Nema snagu (kilazu?), a pre svega izostaje rad.
Rad I na svim segmentima igre. Rafa i dalje sve okrece na forhend I spinove, al je vidno bolji server, bekend mu je dubok i ostar, izlazi na mrezu I sve vise napada... Novak se od 2011. nije uanpredio, bavi se humanitarnim poslom i to je ok. Svojim talentom (i glavom kojoj nista ne fali) on je 2. na svetu u ovom momentu. I do daljnjeg.

dzoni

pre 10 godina

Nadal osvaja. Ove godine sve dobija, vimbldon je namerno izgubio, a 2011 je bio povredjen. Posle pekinga se najbolji teniser svih vremena vraca na prvu poziciju. VAMOS RAFA!

Dule

pre 10 godina

Evo i Sasa Ozmo po merilima patrijota postade pluvac, a i Nole je pluvac samog sebe u vesti gde kaze da nije igrao dobro i da je Wawrinka igrao bolje

Milan

pre 10 godina

Kada se samo setim koliko je puta Novak odigrao "bolje" i agresivnije od Federera i Nadala, a svejedno izgubio, i koliko puta se on i svi mi zbog toga nervirali. Koliko puta je "imao" i Federera i Rafu, imao vise osvojenih poena, a kamoli vinera? Da li se iko ovde vise seca tog period ili samo pamte Novakovu igru od 2011-te na ovamo?!

Samo da vas podsetim ne OI u Pekingu i zakucavanja voleja u mrezu i suze frustracije na kraju. Novak je igrao pre bas kao i Vavrinka sada, rizicno, sa puno vinera i puno gresaka, ali je i zakazivao u kljucnim momentima meca, nije imao snage posle treceg seta itd itd. U tome je i razlika izmedju prve trojice i ostalih. Ne slazem se sa ovom analizom, pbeda od juce je i te kako vazna, Novak je dva puta gubio u setovim i dva puta se vracao i na karju pobedio, bas kao protiv Federera 2011-te. Kao sto je rakao Nole pre neki dan, sve je to psihicka igra kada dodjete do tog nivo, nema tu nekih tehnickih i fizicki razlika izmedju njega i Rafe, cija glava bude jaca u kljucnim momentima taj ce da pobedi u ponedeljak.
Btw da ne komentarisem na druge vesti, Rafa juce nije odigrao nista, Gaske se uplasio i opalio je vise home-run bekenda nego Jenkiji. Vavrinka bi jucerasnjom igrom pocistio Rafu sa njegovom jucerasnjom igrom u tri seta.

avatar

pre 10 godina

Teoreticari zavere da procitaju malo o Cetojevicu, i da odgovore po cemu je poznat? I gde je, i zasto je otpusten od strane Djokovica? Volite da citate razne blogove koji neke vama ne bas drage igrace optuzuju za doping, nije valjda da vam je "guruova" bogata biografija promakla...

Milenko

pre 10 godina

Stvarno ne razumem ljude koji ocekuju da je Novak masina koja ne samo da pobedjuje vec i da bude supermen.Ovo je sasvim dovoljno i kako se kaze pobedi se ne gleda u zube.Neka ponovi ovakav mec i sa Nadalom i bicemo mu zahvalni do neba.

znanje-imanje

pre 10 godina

Loš tenis, fantastična borba. Srećom pa je Wavrinka imao mnogo teže mečeve nego Novak. Bagdatis, Berdih i Marejem su svi igrali jako dobro pa je morao da potroši čak 3 meča vrhunske igre Kada su stigli u četvrti sat Švajcarac više nije mogao. Dotada čak i ispražnjen Stan imao je i rezultatsku i suštinsku prednost. Novak se prilagodio patnji i išao jedinim putem kojim je mogao da dobije ovaj meč.
Čudo kako tehnikalije definišu tenis. Staviš lopticu koja ima 70 grama, odbija 75% dolazne sile i može da se spinuje 2200 obrtaja: jedni igrači dominiraju, drugi nemaju šanse. Staviš lopticu 73 grama, odbija samo 65% sile a spinuje se na 1800 obrtaja: odjednom jednoručni bekend nije više mana a nabijena građa postaje prednost! Eto Nadala ali i Vavrinke ali čak i Gaskea! Tenis je kao desetoboj, samo se u nekim uslovima više boduju neke discipline. Za ovaj USO skakači i trkači ne vrede toliko kao bacači.
Novak pod tim okolnostima a van one top forme, kao što vidimo, nije dominantan. Iskoristiti tako malo brejk lopti!? Pobediti a iskreno da su se ukrstili kolo ili dva ranije verovatno ne bi... Ali bez obzira fascinantno je pobedio voljom i igračkom inteligencijom, svakako jedna od njegovih najvrednijih pobeda.

Ukupno vreme: Stan 1041, Novak 775, Rafa 779 minuta! Jasno je da je pod ovim okolnostima Nadal favorit 60%-40%.

Bravo Nole, igraj majstorski i egzibiciono kao jedinu taktiku pa šta bude!

VLada

pre 10 godina

Ne bih se slozio sa ocenom prvog seta. Mislim da je Vavrinka taj set odigrao perfektno i da je ipak to pravi razlog zasto Novak nije licio na sebe. Novak je u stvari pokusavao da nadje slabu tacku Vavrinke u tom setu, ali nje prosto nije bilo. Vavrinka je pogadjao vinere i iz bekenda i iz forhenda na svim delovima terena i, kao sto rece komnetator na SKY-u, Vavrinkino izdanje u prvom setu je bilo jedno od najboljih i najkompletnijih teniskih izdanja ikada. Dakle cista perfekcija. Nakon toga Novak je samo cekao padove u Stanovoj igri, jer kad neko igra tako nadahnuto, a vi niste na istom nivou, jedino sto mozete da uradite je da ostajete u igri dovoljno dugo i iskoristite prirodne padove u igri protivnika. Upravo sto je Novak i radio. U kasnijem delu meca ponovo smo videli nesigurnost kod Vavrinke i u kombinaciji sa umorom svi su nekako znali ko ce izaci kao pobednik.

BISTROOKI

pre 10 godina

Rezultat svega je to da je Novak pobijedio! I to je ono sto me interesuje! Teoreticko razglabanje o bekend paralelama, forhend dijagonalama, klincima - palcima.... bacite u vodu! Ej , nas covjek udje u finale, dobije odlicnog tenisera, prvi je Svijetu a mi palamudimo o tome sta je uradio u prvom setu! Sta bi dali Amerikanci da imaju jednog ovakvog. Sta bi dali Francuzi, Englezi, Kinezi.... a mi se ufatili samo njegovih gresaka. Ne zasluzujemo mi Srbi jednog Novaka! Fudbaleri su za nas !!!

Lav

pre 10 godina

@sasa jokic Ti zaista slabo pratis tenis. Rafa je sa Berdihom i Delpom igrao u IW-u, sa Berdihom u polufinalu, pa sa Delpom u finalu. Sa Berdihom je igrao i u Rimu, u polufinalu. Drugo, koliko je Nadal cenjen medju kolegama lako se vidi. Svi veliki igraci ga postuju. I trece, jedine pauze koje je Nadal imao su 2009, i to samo dva meseca, i 2012. Ti pricas o nekim nepostojecim stvarima, i prilicno si ostrascen. Covek igra skoro 10 godina na vrhunskom nivou, uspeo je da osvoji 12 slemova, da spoji sva 4 slema, olimpijsko zlato, 26 mastersa, 4 titule dejvis kupa.

rs

pre 10 godina

odlicna analiza. dodao bih da se u njegovoj igri oseca veliko zasicenje sto se svakom profesionalcu desava u svakom poslu a pogotovo u jednom ovako brutalnom sportu. imalo bi smisla da novak napravi pauzu nakon ovog turnira do kraja godine (ako je to ugovorno moguce zbog sponzora) i sa tim prikupio energiju i inspiraciju za sledecu sezonu

laik

pre 10 godina

Kada sam gledao polufinale US open-a 2011. godine, na 2 mec lopte fedexa, rekao sam drugu koji je navijao za federera: 'Gledaj sad kako se igra tenis!', i bio sam siguran do poslednje sekunde da ce pobediti, jer se videlo da je i on siguran u sebe i u pobedu..u svaki svoj sledeci potez!!! U medjuvremenu se svasta izdesavalo. Najvise ga je poremetila smrt dede, cini mi se! Od tog trenutka je pao u dubiozu..dosao je u sukob sa sobom (a mozda i sa jos nekim)! Videlo se u onom finalu protiv nadala, da u toku samog meca preispituje sebe i kao da sebi postavlja pitanje 'Da li je sve ovo vredno?! Cemu sve, sad?!' Nakon meca je rekao da Nadal nije imao protivnika, sto se i videlo! Usledio je poraz na RG, Vimbldonu, OI, za koje se najvise spremao i na kojima je odigrao najbezvoljnije do tada u karijeri! Posle OI veliki broj navijaca iz Srbije se okrenuo protiv njega, a pri tom nije primetio ni na trenutak bol koji oseca! Zatim US open, na kom je shvatio da nesto mora da pocne da menja ili sve ide u bespovrat..i jos jednom je izgubio od sebe i od 'vetra'! A onda povratak u velikom stilu! Sve to vreme Nadal se spremao samo za jedno, pod senkom povrede..za 1. mesto i pobedu protiv Noleta (i slep to vidi)! I zaista je napredovao..video je to Nole na RG-u, i izgubio je, jer je posvetio ovu godinu tom turniru i izgoreo u zelji! Na kraju se previse uplasio svojih gresaka ('mnogi ljudi grese zbog straha da ne pogrese') i izgubio je jedini GS koji mu fali, dokaz moci! Dokaz da je sampion svih podloga! I onda, velika sumnja u sebe i svoje mogucnost! Zato je i gubio sve do sada! Zaboravio je da je tesko zasluzio da bude br 1 i koliko se mucio za to..i koliko je rada i konstantnosti potrebno za takvo nesto! I uplasio se da bi Nadal ili Marej to mogli da promene preko noci! Teze se kretao, jer je psihicki bio van terena i igrao neke druge meceve..teze je disao zbog stresa koji je osecao!! Onda..shvatio je neke stvari! Podsetio se da je on zaista br. 1, shvatio je koje su njegove prednosti u odnosu na ostale igrace, shvatio je sta su mane i sta da radi kad mu nesto ne ide (servis, forhend, bekhend..) i krenuo da brani tu svoju poziciju! Fibak ga je podsetio sta je sve uradio i da nema potrebe da sumnja u svoje mogucnosti!! I mislim da je sledeca godina u znaku Novaka! Znao sam da ce biti tesno sa Stenom, jer se i na pocetku turnira video taj iracionalni strah od poraza, ali znao sam da ce ga i pobediti, jer je i sam Nole poceo da shvata zasto je gubio sve te velike meceve! U toku samog meca je testirao razne udarce, pokusavao da menja stil igre (u jednom trenutku je igrao kao nadal, pa onda kao fedex..), analizirao je cini mi se svaki svoj potez posle osvojenog prvog seta, dok nije nasao kakav-takav ritam! Pre svega, pobedio je na mentalnu snagu i kondiciju, svestan da je bolje fizicki spreman, pokusao je da produzi mec sto vise, dok ne izmori protivnika! Sad i da izgubi od Nadala, on je moralni pobednik..ali verujem da ce da pobedi, kao sto i on, siguran sam, veruje, jer je u ovom mecu iskristalisao neke stvari, i pobedio taj pritisak! I bice lakse nego sa Stenom! 3-1 ili 3-0 za Noleta-TATU!!! Zivi bili, pa videli!!!

Nenad PVO

pre 10 godina

@Lav
Lave da probam da pojasnim. Slazem se da je Rafa strasno napredovao na betonu. Ne zacudjuje njegov napredak, jer ocigledno posledica taktickog promisljanja i velikog rada na promeni nacina igre, vec pre svega cinjenica da od trenutka od kad se Rafa vratio na teren do danas igra neprekidno bez pauze, punim intezitetom, bez kalkulisanja i cuvanja kolena koja sigurno moraju da reaguju na takve napore. Da li je teorija zavere ili ne, ali podseticu da uvek dzentlmenski nastrojen Novak nikad u svojim izjavama za vreme Rafine pauze nije svom najvecem protivniku zazeleo brz oporavak, iako je to njegov stil, niti je govorio da je steta sto Nadala nema. Tenis bez Rafala Nadala bio bi bez sumnje siromasan i takav sprtsmen kao sto je Novak tu cinjenicu bi sigurno istakao, a nije. Ali zato Novak govoreci o Nadalovoj sadasnjoj igri ne zaboravlja da pomene kako Rafa danas ne servira kao 2010 godine na US openu kada su mu servisi bili jacine i 230 km/h. Zna se kako se ta snaga moze kratkorocno dostici i zasto se posle toga opet vrati u normalne okvire. Moram da istaknem da sam i ja protivnik teorija zavere, ali i da ovde nema neke velike zavere. Jednostavno stvari su prilicno ocigledne. Ali nastranu sve to, Nadal je izuzetno unapredio svoju igru, zeli da bude najbolji teniser svih vremena i njegova fanaticna posvecenost je zadivljujuca.
Novak se pojavio i oduzeo mu 5-6 GS titula, koje bi ga vec sada ucinile najboljim teniserom svih vremena. Nadal je ocigledno prevazisao svoju moru.

Lav

pre 10 godina

@Nenad PVO Zasto si takav bukvalista Nenade? I ti i mnogi drugi. A da razmislite malo, pa da dodjete do zakljucka da se Nadal verovatno oporavio posle dva, tri meseca, ali onda je bila sezona betona. 2009 se na teren posle povrede vratio na beton u Montrealu, i do kraja sezone nije licio na sebe. Ovog puta je bio pametniji, i verovatno nije zeleo da gubi od slabijih igraca. Uzeo je vreme da se spremi, svesno zrtvovao Australiju i vratio se na svoju omiljenu podlogu, sljaku. Serijom pobeda uz jedan iznenadan poraz na sljaci dobio je samopouzdanje, i sezona mu je krenula dobro. I vise j nego ocigledno da je Nadal trenirao specijalno za beton. Inace super analiza, i iznenadjujuce normalni komentari. Dosta sa teorijama zavere, uzivajte u igri dva najveca teniska majstora.

advansdoo

pre 10 godina

Evo da postavim nekoliko pitanja.Na primer da li se Vi Sasa toliko razumijete u tenis da mozete da napisete jednu ovakvu reakciju na po svim parametrima jednog od 10 najboljih tenisera SVIH VREMENA,da li mislite da je mogao Vavrinka da se pobjedi sa toliko losom igrom(zar ne bi bilo cudno da Vavrinka pogadja sve zivo 3dana),zar svi veliki sampioni ne prolaze pad forme(a zamislite koliko su veliki da kad igraju losije a ne lose dolaze do finala US OPENA),zar je Dokovic odjednom los zato sto ne osvaja sve zivo i samo Vas molim jer sam uvek sa zadovoljstvom citao Vase komentare da malo,barem malo stanete i razmislite da li ste bas Vi kompetentniji od toliko sportskih analiticara(koji prate teni 30godina),tenisera,trenera.....Sasa on je ove mnogo lose godine usao u trece finale slema,a polufinale jedno je izgubio za dva,tri poena.Pozdrav i volio bih da mi odgovorite.

Lav

pre 10 godina

@sasa jokic I jos jedna stvar kazes Nadal zadnje 4 sezone pravi pauze. Nadal 2009 je imao pauzu od juna do Montreala, to je pocetak avgusta, dakle 2 meseca. I te godine je osvojio AO, Nadal 2010 je osvojio 3 gren slem turnira u nizu, i igrao bez pauze, Nadal 2011 je igrao finale sva 4 gren slema, i gotovo svih mastersa, osvojio RG, igrao bez pauze, Nadal 2012 je do juna igrao bez pauze, osvojio RG i igrao finale Australije. Jedina velika pauza je dakle prosle godine.

Moler

pre 10 godina

Nole trenutno igra vrlo pasivno, cesto samo podmece reket gde treba da odvali po loptici. To je znak da sumnja u svoju trenutnu sposobnost da pogadja uglove i mesta na terenu onako kako je to pre radio.
Neverovatna je cinjenica i da sa takvom igrom moze da dobije veliku vecinu ostalih tenisera, u 99% slucajeva. Protiv Nadala je takav pristup de facto davanje jednog seta prednosti i ako misli da nastavi da ga pobedjuje, Nole jednostavno mora da igra agresivnije i vise rizikuje. To je verovatno posledica psihickog umora od igranja tenisa i dugog boravka na mestu najboljeg na svetu. Novaku tenis nije sve u zivotu, kao Nadalu ili Mareju, zbog cega stvarno nema sta da mu se zameri. Ziveo ti nama 100godina, volimo te vise od zivota!!!

Inspector Bloch

pre 10 godina

Postovanje Sasa da ste se usudili da ONO od sinoc izanalizirate. Meni je vrlo tesko, jer ko je sinoc igrao? Replika od Novaka, neprepoznatljiva, ni po jednom segmentu igre. Vavrinka je bio zbunjen, Novakovom igrim! Stanom drugi servis, u svo vreme oko 36%? Novak u 2+3 setu postigne 7 SEDAM vinera??BH paralela se istopila/vec neko vreme/ ali sinoc pogotovo. Odgledati ova dva snimka: to ne igra isti covek!Pokazao je da moze da igra i TAKO..i onda nestane. Simptomaticno..u 4 setu on pita boks: zasto mi nesto ne kazes?? Znamo da Toni..konstantno 'vodi' Nadala dobacivanjem..no da Novakov boks..je najcesce 'zaleden'.kada njemu ne ide. Ne znam..nesto se mora menjati, nesto debelo ne stima..vec poodavno. Licno imam apslotuno razumevanja i za njegove druge akticnosti, Bogu hvala ziv je covek, no, sada vec sve postaje alarmantno! Dva GS je izgubio,otprilike ovakvom nerazumljivom igrom,ima li se vremena..za takav luksuz? Cak mi je padalo na pamet, da uradi kao Rafa..i da se neko vreme povuce, skocka, izanalizira..nema on sta da UCU,cak je sada i na mrezi bolji, daleko bolji..servis mu je u odnosu na 2011 BOLJI, ..sve je tu..a mi znamo da on moze samo kada sve u komletu funcionise! Dakle..i 'glava'.Necu da psihologisem, ali pade mi na poamet..da bi bilo mozda bolje da je i on doziveo..neku sok terapiju tane eliminacije kao RNi RF..ovako on, kako god da igra stize do polu/finala..Sve su to slicice..ja celu sliku ne mogu da spojim.Ponedeljak? Valjda ide sada..toplo

Pozdrav,

Dejan

pre 10 godina

Problem koji je evidentan. Ja nisam strucan da nadjem resenje ali mislim da Novak nije fokusiran na tenis u meri ko joj bi trebalo da bude i trebalo bi da to prepusti drugima. Nazalost izgleda i da nema potrebnu masu misica tako da nije u stanju da udara dovoljno jako vec se fokusira na druge razmere a to ne prolazi uvek. Steta, ako sebi dozvoli da sad kad je u najboljim godinama se ne posveti tenisu do maximuma.

mirko kojotovski

pre 10 godina

Zaboravili ste jednu ali najbitniju stvar koja meni se cini mora biti radikalna-smena Vajde!!Ocigledno je i jasno da ona reakcija prema Vajdi oslikava realno stanje tima.Noletu sad treba neko ko ce da ga maltretira i vodi u nove pobede.Sadasnji tim mu je postao kao rodbina pa se tako i ponasa.Dovodjenjem Fibaka samo je korak u osnivnoj nameri smena trenera.Samo to i nista drugo.Gubljenje RG za mene je jos nejasno.Slicno kao sinoc i kod istog petog seta Nole odservira kako treba i zavrsi posao, a u Parizu napravi pocetnicke greske i pokloni Nadalu pobedu.Sve u svemu mislim da ce sutra izgubiti.Veliki sam navijac Noleta i pratim ga skoro svaki mec zadnjih 8 god ali ne vidim nacin kako da pobedi Nadala.Volio bih da me razuveri jer je i bolji teniser ali detalji odlucuju.Tih detalja je kod Noleta sve vise, a kod Nadala sve manje.Uglavnom bice to opet spektakl dvojice najvecih tenisera danasnjice, a ko zna mozda i istorije

manuginobili

pre 10 godina

Odlicna analiza,kao i uvijek,posebno se slazem sa onim dijelom o Noletovom reternu,nije mi jasno zasto uopste nije napadao na drugi Servis Wawrinke,koji nije nista posebno a Nole ga je samo vracao u teren bez imalo agresivnosti,"gurao" je lopticu samo da je ubaci unutra...i uopste,citav mec nije bio ni malo agresivan,malo se popravio u cetvrtom i petom setu ali ipak daleko je to od onoga koliko on moze,toliko lopti koje su pale na sredinu terena on uopste nije napadao,to mi je stvarno bilo cudno za gledati...koliko sam puta sinoc pomislio-"eh,da je ovdje Ana Ivanovic pa da raspali po drugom servisu Wawrinke" :)...to je stvarno za neku malo duzu analizu,u zadnje vrijeme to mu se stalno desava,u prvim kolima sa slabijim protivnicima igra gotovo savrseno,udarci su mu jaki i duboki,gotovo kao 2011...ali cim dodje neko od ovih najboljih Nole postaje pasivan-gotovo da me podsjeca na Murraya,brani se,ne rizikuje,ceka gresku protivnika..ali uz sve to on je u finalu i ima velike rezerve u svojoj igri,i ako bude igrao barem onako kao u zadnja dva seta sinoc ima velike sanse,napred Nole,dosta je vise i Nadala,vrijeme je da ga malo spustis na zemlju i pokazes mu ko je kralj tvrdih terena,previse se razmahao u zadnje vrijeme ;)

Boban

pre 10 godina

Ne znam sta je tu cudno sto je Novak slao loptice po sredini?Svi smo videli sta se desavalo kada bi Novak slao loptice po uglovima,Stan bi ih vracao po sredini,pustao Novaka da puca levo i desno,i onda kada se namesti raspali paralelu po liniji.To se toliko puta desilo i frustriralo Novaka,da je on jednostavno prestao da ga seta,vec se prilagodio njegovoj igri,vracao bi loptice po sredini,i cekao priliku da je raspali svom snagom,kada mu loptica lepo legne a da on ne moze da je vrati,ili ako je vrati da sledecim udarcem dobije.Ne moze se protiv svakog igrati agresivno i isto,neko ima spremljenu taktiku za takvu igru pa se mora prolagodjavati.I smesni su mi oni koji ocekuju id Noleta da pobedi svakog sa lakocom,bez problema,da igra savrseno.Ako nije tako,odmah komentari,nema pojma,ne igra dobro,sa takvom igrom nema sta da trazi sa nekim drugim i td...On nije masina,i drugi igraju tenis i to veoma dobro,a on je prvi zato sto je konstantan,igra stalno polufinala i finala,i zna da nadje izlaz iz meceva kada je protivnik bolji.Jer se svi igraci spremaju kako bi pobedili njega,i prave taktike,a on jednostavno mira da se nosi sa svima.A sto se tice Nadala,mogu da se kladim da je tokom one pauze smisljao taktiku i pripremao se za Noleta jer je stalno gubio od njega,i to mu je poslo za rukom,ali nadam se da ce Nole sutra da ga oduva.Videcemo iduce godine Nadala kada bude morao da brani poene.

vladimir gavranic

pre 10 godina

Dosao je trenutak kada se Novak priseca kakav je bio...Poslao sam i Novaku pismo gde sam rekao "daj Novace mani se publike ti si najbolji teniser i imas najvisi nivo igre ikada u tenisu,igraj bre...Ocito da se probudio...ako bude start kakav treba da bude Rafa ce biti ponizen 3:0 ,,,ali pobeda sigurno Nadal nema igru za Djokovica kada on igrA SVOJ NAJBOLJI TENIS .ULAZEM SVE NA POBEDU!!!

Lav

pre 10 godina

@Sasa jokic Ajde da i mi jednom normalno komuniciramo bez teorija zavere :). Rafine lopte nisu kratke kao 2011, Rafin bekhend je postao ozbiljno oruzje, a forhend je isti kao i uvek, odlican. Servis mnogo bolji, drugi servis sa mnogo varijacija, uz veoma visok procenat uspesnosti. Nadalova igra na mrezi dovedena do perfekcije. Covek bukvalno nema slabu tacku. Novak mora da igra agresivno, jer Nadal nije Vavrinka i on greske nece oprostiti.

dejavu

pre 10 godina

Mislim da je analizs meča ipak pomalo preoštra na Novakov račun.Djokovic je ovaj meč dobio prvenstveno zajvaljujuci mentalnoj disciplini koju nije imao sve od Rima do US opena.Povremeno nervozno ponašanje je neizbežna karakteristika Novakove igre,koja je postojala i 2011.godine.Čak šta više,osim svadjanja sa publikom u Madridu i na Vimbldonu,Novak je u svojim porazima bio prilično indolentan i pomirljiv sa situacijom.Dokle god postoje varnice sa svojim timom,porodicom,i bes na samog sebe,dobro je za Noletovu psihičku ravnotežu i pre utiče pozitivno nego negativno na nastavak meča.
Drugo,treba biti objektivan i reći da postoje igrači koji imaju snažnije i razornije napadačke udarce od Noleta,kao što je Del Potro,Vavrinka,pa čak delom i Izner.Djoković se ustvari veoma dobro taktički snašao,pokazao istrajnost i strpljivost,terajući Vavrinku mnogo puta na duge poene.Osim što je tako došla do izražaja mana u igri Svajcarca,preveliki broj neiznudjenih grešaka,Djoković je i fizički isrcpeo protivnika.Nole je deo meč bolje servirao,i kada se sve to sabere,njegova pobeda je i zaslužena i poučna sa načinom kako je ostvarena.
Protiv Nadala ova priča o iznurivanju neće biti od značaja,jer je reč o drugačijem teniseru,ali je vrlo važan pomak u Djokovićevoj igri na US openu,vraćena mentalna disciplina,taktički pristup igri i velika glad za pobedom.
Zato treba biti optimista, šanse u finalu su najmanje 50-50,i opet možemo reći,od Noleta zavisi!

BgHQ

pre 10 godina

Veliki sam Novakov fan ali sam prilican pesimista kada se radi o finalu USO.Primetio sam da za razliku od predhodnih godina Novak igra sve losije i nervoznije sto se turnir blizi kraju.Upravo suprotno je odlika igraca koji su u dobroj formi.Zatim, mislim da previse ceka gresku rivala tj.nema dovoljno agresivnosti.U najduzem gemu meca sa Vavrinkom kada je imao sjaset brejk lopti NIJEDNOM nije bio agresivan vec je samo vracao lopticu i cekao gesku rivala.Udarci su mu mnogo nesigurniji nego ranije i jedino je kondiciono spreman kako treba.Ne vidim kako bi mogao da dobije Nadala koji igra kao u transu.Ako poredimo elemente igre u svakom segmentu je Rafa u ovom trenutku bolji a posebno mislim da je jaci na mentalnom planu jer ga je pobedio u poslednja dva duela i Noletove su slabosti vidljive iz aviona i protiv mnogo losijih igraca nego sto je Nadal.Voleo bih da gresim i da me a i sve nas Novak obraduje po ko zna koji put.

red

pre 10 godina

Nisam siguran da se slažem sa ovim tekstom, uopšte.Odavno nisam video da je Novak upotrebio glavu ,a ovaj meč je dobio baš glavom.
Trebaće Rafi mnogo više od one predstave juče da bi dobio Novaka.
idemo Nole!!!

MInistar

pre 10 godina

PO meni Nadal favorit u finalu...Vidim da i drugi tako razmisljaju...

Nego ono sto mene vise zabrinjava od ovog finala je to da mi se cini kao da je doslo do odredjenog zasicenja kod Novaka,kao da nema vise glad za titulama...Nadam se da ce da me razuvjeri sjutra vece,jer ionako izgubih sve zivce zbog njega...

sasa jokic

pre 10 godina

Lav@ stvar je u tome da obzirom na Rodzerov pad, kao i Endijev posle Wimbledona, Rafa nime imao mnogo teskih meceva. Mislim da nijednom nije igrao sa DelPom ili Berdihom.
U Montrealu, tesna pobeda protiv vrlomslabog Novaka. Sinoc protiv Gaskea ne toliko impresivna igra. Hocu da kazem da nije imao ozbiljan test do sada, i to moze da mu se "osveti".
U svakom slucaju, sutrasnji mec je nesto totalno drugacije, ulog je ogroman, jer ko sutra pobedi bice igrac godine.
Nema teorija zavere, zamisli da kolega iz Tvoje firme svake godine 4 meseca u proseku ode na bolovanje, i dok on "boluje" Ti se przis na poslu non-stop. I onda On dodje svez, pun elana, i svi krenu da pricaju kako je On najbolji?! I tako cetri godine za redom, sta bi Ti rekao za svog kolegu? da li bi ga ostale kolege sa posla podjednako cenile, ili bi zbog toga sto je miljenik sefova, samo gundjale u bradu i u hodnicima. A realno je tako, u teniskom svetu bije ga taj glas (medju igracima). To sto javno tu temu niko ne dotice, to je stcar biznisa (sponzora).

stevan

pre 10 godina

Cestitka sampionu! Gledam ga ovde na US Open od kada igra,ove godine stagnira,samo mu je servis ponekad bolji nego ranije.Licno mislim da mu treba trener uz koga ce da napreduje.Ako mu treba ovaj koji ga samo relaksira-neka ga zadrzi za to,ali neka hitno nadje trenera!

popaj

pre 10 godina

Nole jeste zeljom malo popustio u poredjenju sa 2011. Tome su doprineli: prezasicenost konstantnom igrom, 2 smrti bliskih ljudi, uplasenost za bolest oca, podosta fokusiranja na knjigu, dobrotvorne akcije i jos po malo.
Ali, sada je sve to iza njega. Prebrodio je te nezgodne emocije. Poljak mu je uneo neophodan fokus na igru. A bice i odmoran ova 2 dana. Novaku vise odgovara prohladno vreme, tako da je sve moguce.
Vec sledece godine Novaku niko nece ugroziti to prvo mesto.
Novak je drugaciji tip igraca od Nadala. Nadal u dugim mecevima popusta u snazi u odnosu na Novaka. Novak igra na preciznost. Po statisici, ako Novak osvoji prvi set, 75% dobija mec. Ne treba zaboraviti da j ovo i hard court....

zelena trava

pre 10 godina

Ne slazem se bas sa ovakvim naslovom. Ne vidim zasto bi neku pobedu trebalo zaboraviti. Iz ove se, konkretno, mogu izvuci velike pouke koje ne moraju da vam koriste protiv Vavrinke ubuduce, ali mogu protiv Nadala i Murray-a, mozda i Federera, ako se ne penzionise u narednih 12 meseci (sto je moja procena). Da je Novak onako poceo mec protiv Nadala, kao juce, ne bi se igrao ni cetvrti, a kamoli peti set. Dakle, ne moze se cekati sat-dva da se udje u mec kapitalne vaznosti. Drugo sto je ocigledno je da oni najbolji nisu dzabe oni najbolji. Znaju da se pregrupisu, znaju koliko su bolji i umeju da se izbore za pobedu. Jednostavno, nesto im uvek ostane na kraju meca cime mogu da zavrse poen.
Meni je, barem, ocigledno, da se Novak opustio i to sto gledamo u poslednjih godinu dana nije isto sto i 2011. I sa svim time ima najbolje GS rezultate ove godine od svih ostalih. Nisam optimista u pogledu finala, obozavam Nadala, ali nikad toliko kao Novaka, prognoziram pobedu Nadala u 4 jer je trenutno njegov fokus tenis, a Nole malo previse psuje za moj ukus i to nije dobar znak. Rafu moram da postujem jer ga je Novak pobedio 7 puta u nizu (ko jos to moze?!!), a on se vratio gladniji nego ikad. Sutra ce nam obojica pokazati od kakvog su stofa. Velika je privilegija uopste gledati te momke.

Nenad PVO

pre 10 godina

Novaka ocekuje mec sezone.
Ako pobedi Nadala bice to fantasticna godina u kojoj je uzeo 2GS. Ako ne pobedi, sve ove stvari koje je Sasa izneo u analizi koja je zaista odlicna, dobice jos vise na tezini.
Warvinka je izgubio jer je igrao slabije nego u prethodnim mecevima protiv Mareja i Berdiha. Igrao je on dobro i bolje od Noleta ali ipak slabije jer je kasna faza turnira, a za njegovu snaznu gradju to je isuvise veliki napor. Prednost najbolje plasiranih je da u polufinale mogu da udju bez velikih meceva i bez velikog napora. Nadal je i u polufinalu imao Gaskea koji se predao u svlacionici.
Stan je strasan teniser koji je dostigao nivo takav da je prvi iza velike cetvorke. Novak je dobio na mnogo tezak nacin, bez svoje prave napadacke igre. Dobio je na upornost na defanzivu koja je sve vise umarala Warvinku i to je plan pod ”B”, s obzirom da je ocigledno da nema ono samopouzdanje iz 2011 i 2012, i nema veru u svoje udarce. Bekend je samo solidan, bez vinera, bez paralele kao oruzja koje razbija igru protivnika. Forhend je bez dovoljne probojnosti, tako da se i teski Warvinka lako nosio u dugim poenima.Da je u pitanju samopouzdanje jasno je I iz toga da je Nole u prethodnim mecevima dobio puno lakih setova sa uz agresivnu igru. Ali ni sa Juznim nije bilo dobro, izuzev 4-tog seta.
Neverovatan je Nadalov napredak na betonu koji je izgradjen u vreme kad mu povreda kolena nije dozvoljavala ni da trenira. Hmm…
Ali to je vec druga tema…

Don Quijote

pre 10 godina

Meni Noletova igra od juce uliva totalni optimizam. Vec je postalo uobicajeno da igra po sistemu toplo-hladno, jedan mec odigra kao masina za mlevenje mesa, a vec sledeci ne moze da pogodi teren. I obrnuto. Vec vidjeno, pobeda protiv Gasqueta za pola sata, brat bratu, a onda sledeci mec katastrofa. Imajuci u vidu da je sinoc igrao lose, ocekujem da u finalu odigra dobro i pobedi. Nemojmo se zavaravati Wawrinka je odlican igrac, a i po opstem misljenju igra najbolji tenis u karijeri. Nole je uspeo da ga pobedi uprkos relativno losem izdanju. Ocekujem sutra dobar tenis, veliki mec, dobru Noletovu igru i pobedu.
Pozdrav Saletu i ostalim drugarima sa sajta.

x-men

pre 10 godina

(Bojan, 8. septembar 2013 14:36)

Bojane, svašta si se nalupetao. Možda ti i igraš fudbal ali samo na najnižem amaterskom nivou, čim ne znaš osnovne stvari o fizičkoj spremi.
Samo da te obavestim da je kondicioni trener Djokovića Fil Grič, najbolji stručnjak za fizičku spremu u profi tenisu, čovek koji je od prosečnog tenisera Tomasa Mustera stvorio svetskog br.1 isključivo fizičkom spremom.
Drugi puta pročitaj nešto pre nego se upustiš u komentarisanje stvari koje ne znaš.

Kvazifrojd

pre 10 godina

vakcina koju je primio El dopingo od našeg Novaka još uvek deluje,ako ga razglavi u prvom setu dobiće ga 3:1,pa ispao je u prvom kolu Vimbldona dobio dva puta Novaka za redom ali sada je vreme da dodje na gedoru u Novakovoj dnevnoj sobi,ne potcenjujte našega terminatora ako se dobro naljuti

Analizija

pre 10 godina

Ovo je kao nekakav skup na kojem se među zvanicama nalazi i par njih sa onim maskama od cvikera, veštačkog nosa i lažnih brkova, a svi se prave da to ne primećuju. Ako neko, pak, ponekad i pokuša da drugima na "problem" ukaže, brzo biva ućutkan optužbom da je "teoretičar zavere". Ostaje, dakle, samo da se čeka da im ih neko jednog lepog dana poskida...

Boris

pre 10 godina

Novak je sredinom drugog seta preuzeo kontrolu meča i meni bi, iskreno, bilo veliko iznenađenje da je posle TB i 1:1 izgubio meč. Jedini pad je bio onaj brejk sa 0 kada je Đokovi? stao na 2 minuta. Sve ostalo taman dovoljno dobro da se pobedi.

lajani

pre 10 godina

@Nenad PVO
Odakle tih 230 km/h? Najbrži servis 2010. mu je bio 217 km/h protiv Felisijana Lopeza niz vjetar-imate na youtube. 2011. je servirao 215 km/h. Sada više radi na preciznosti sa najbržim servisima oko 205-210 km/h. Razlike su minimalne. Kakvih crnih 230 km/h.

Jova

pre 10 godina

Vratih se s utakmice naših mladih košarkarja. Divno momci igraju. Ostala sam bez glasa ali nije mi žao.

Juče zbog obaveza ( prijatnih, slavlje! ) nisam uspjela gledati čitav meč, gledala sam uživo samo dio 5. seta, od onog najdužeg gema i do kraja. Tada i sada, posle odgledanog snimka, nema baš mnogo razloga za optimizam ali jedna stvar me raduje. Novak doduše ne igra najbolje ali nije malodušan, bori se a i izgledao je dosta miran u nezgodnim, čupavim situacijama, kada je ishod cijelog meča bio itekako neizvijestan. Vilenio jeste, vikao i nervirao se ali u stvarno bitnim momentima je izgledao dosta staložen. TB, završnice 4. i 5. seta odigrane veoma dobro, za razliku od ne tako malog broja mečeva ove sezone. Vidim li ja to nešto čega nema, ali Novak je na mreži, grleći Vavrinku imao tako šeretski izraz lica upućen prema svojima …Taj mi osmijeh daje nadu.

Nadal izgleda strašno ali ne vijerujem da će noćas mirno spavati. Neće, naravno ni Novak, no ako izađe na teren spreman da se bori, s Božjom pomoći i nešto malo sportske sreće ima da bude.

Pozdrav ( pun strepnje i nade ) svima

Rezime

pre 10 godina

Slažem se sa @Slobom i @Bistrookim

Svaku pobedu iz teškog meče ne treba zaboravljati – to je velika pobeda i dobar nauk.

Sećam početka USO 12, kada je Marej pobedio Lopeza koji je imao više vinera i u totalu 7-8 poena više. Taj USO je osvojio Škot. Sećam se i Rima-13 kada je Nadal sa 13 vinera nadvladao Gulbisovih 40 direktnih poena + 15 aseva, a da ne pominjem ono SF sa AO 09 sa Verdaskom koji je dominirao sa skoro 100 vinera, a ipak izgubio meč. Taj Rim i AO osvojio je Nadal... Samo, ne sećam se da je posle takvih pobeda u pisanim ekspertizama nešto zakerano ili oduzimano na račun pobednika i savetovano da se meč zaboravi. Naprotiv, gubitnici mečeva su malo pohvaljeni, a pobednici veličani i dizani u nebesa..Čak je i Nadal (taj neda na sebe) izjavio da je bio bolji od Gulbisa, a njegovo objašnjenje je ovde uz toplo odobravanje oberučke prihvaćeno..

A sad? Perfekcionisti prebiru baš po svakoj dlaci u jajetu i stvaraju negativnu percepciju konstantnim isticanjem samo loših stvari.. Da imamo ovakvog tenisera u vrhu a toliko da ga kritikujemo i manišemo, za mene postaje fenomen..

I podsećanja radi, Novak je, uz sve slabosti, posrnuća i mane (šta bi tek bilo da ih nema), preko 6 tenisera izborio svoje 3. ovogodišnje finale GS. Ne Fed, ne Marej, Delpo, Berdih ili još od AO u zvezde iskovan Vavrinka, koga, uzgred budi rečeno, Novak i po treći put uzastopce izbacuje sa GS, a koji opet, eto, po drugi put sa USO izbacuje do pre tri dana nahvaljenog Marija..

Mali Vuk

pre 10 godina

Gledam ovaj "destilat" finala iz 2011. i ne mogu da ne primetim razliku.

Nije problem Novakova paralela, već dubina na koju pada lopta koju Novak napada paralelom. Naime, njihovi reli udarci su padali na servis liniju ili pola metra dublje. To Novaku daje mogućnost da uđe u teren, udari u penjanju i generiše uglove koji Rafu izbacuju iz terena.Kao dodatak, Rafa je na skoro svaki jači napad (sem par forhenda) odgovarao diagonalom (sa idelom da dobije na vremenu)što je Novaku davalo dodatno vreme da se namesti i napadne po paraleli.
Nasuprot tome, Sten je igrao super duboko, svakako dublje nego Rafa 2011, a Novak se mučio da otpočne napad "sa zadnje noge". Za razliku od Rafe, Sten je znao da nema šta da očekuje od lažnog strpljenja i iscrpljivanja protivnika i SVAKU loptu koja se mogla napasti napao je ODMAH. Napredak Stenaje očigledno u mnogo realnijoj proceni stvarnih prilika u poenu.
Mislim da je ovo ključ finala. Obojica samopouzdanje crpe iz sigurnosti u reliju. Insistiranje na produženju poena neće donositi ništa osim umora. Dubina lopti će sprečiti protivnika da bude agresivan. Ako Novak "nađe dubunu" na početku meča i natera Rafu da se unervozi (što nužno "skraćije" loptu), na odličnom je putu da protiniku usadi u glavu pomisao da "nije svaki dan Božić". A onda je sve lakše...

Vera

pre 10 godina

Nekom prilikom sam vec napisla da me Novak podseca na apsolventa na fakultetu, koji nikako da diplpmira. Osetila sam to na vlastitoj kozi.
Novak trenira, ima znanje i saznanje, ima ogromnu podrsku, ima odlicne uslove i ima proveren tim. Dakle, sta ne dostaje....ziveti tenis.
To ne moze da resi niko sem Novaka.
Vidi se da odradjuje svoj posao / igra / Vidi se da je prilicno svestan situacije / nervira se/ I ovo finalae zavisi od njega, a ne Nadala.
Moze da pobedi a i da lako izgubi i tu ne pomazu analize a ni saveti.
Koliko ce vremena Novaku trebati da se vrati i bude sampion kakvog svi prizeljkujemo to se ne moze predvideti...mozda veoma brzo a mozda nikad.
Bez obzira , uvek uz Novaka, jer je sjajan sportista i jos bolji covek.

BGD

pre 10 godina

Tek kada odgledam ovaj snimak vidim koliko je Novakova igra daleko od najbolje!!! Sad se opasno bojim za finale!!!
Inace,odlicna analiza!!! Iskrena,bez uvijanja!!

oxydant

pre 10 godina

Biću kratak: Novak treba da se priseti kako je meču sa Nadalom prišao pri-
premljen u Monte Karlu (na njegovoj podlozi!) dakle, na mentalnom planu. Da opusti od početka ruku,iskoristi svoju podlogu i napadne bekend Nadalu.
Od početka do kraja - trećeg seta !

luis nazario

pre 10 godina

pad forme se desava, to je normalno u sportu, mozda ga opterecuju stvari van tenisa, vise nego ikad je aktivan na raznim humanitarnim akcijama, twiteru itd ko da je fokus izgubio...u finalu nek da sve od sebe i ja cu biti zadovoljan..NOLE BR.1 SPORTISTA I COVEK

Conan

pre 10 godina

Uporedio bih odre]ene aspekte igre Novak iz 2011-te i sa pocetka i kraja 2012-te godine. U odnosu na tog Novaka, ovaj Novak:
- slabije tj. losije servira ()ceste duple greske to dokazuju)
- sporije se krece
- forhend nema uopste potrebnu snagu ali i preciznost (lopta uglvnom leti visoko preko mreze, pada ili plitko ili sa visokim odskokom) - znaci nema tu agresivnost
- nema skracenih bekend dijagonala
- uopste ili vrlo retko koristi paralelu, cak i forhend a o bekend i da ne govorimo (a to je upravo BIO udarac koji mu je donosio prevagu u poenu)
Da li ovakav Novak moze pobediti Nadala u ovakvoj konstelaciji snaga? Mislim da ne moze, tj. ako bude igrao kao sa Vavrinkom onda se zaista nemamo cemu nadai. Znaci, rekao sa AKO.
Obzirom da kapiram da nije zaboravio da igra tenis, ocigledno je da je problem u glavi. Ako ga prevazidje, slavicemo zajedno sa njim...

ccc

pre 10 godina

Ovi sto analiziraju iz fotelje i cude se kako to Nole ne igra kao 2011, i jos komentarisu kao da je Nadal tamo neki teniser od kog nista ne zavisi, a Rafa je jedan od dvojice najboljih u istoriji, trebalo bi da znaju da se onakve sezone kao Noletova 2011 retko desavaju i da to zna toliko da iscrpi coveka da kasnije ne moze da se vrati bas na taj nivo. A tu su i protivnici koji su jako dobri, posebno Nadal, njegova teniska inteligencija je maksimalna, uoci problem i resi ga. Prilagodio je svoju igru betonu, uspeva da dominira, napada. I Rafa je imao sjajnu 2008, pa 2010, pa sad opet. Tako je to u tenisu. Sledece godine opet situacija moze da se promeni.

nada ZR

pre 10 godina

Kazeta da je njegov tim kao rodbina pogotovo Vajda.To nije argument jer Nadal bukvalno ima rodbinu u timu,a nema tog tenisera koji ne vice na svoj tim kada mu ne ide.Endi je najbolji primer.Treba mnogo vremena da se novi trener i teniser usklade,profunkcionisu.Evo.Li radi skoro godinu dana sa novim trenerom i to sa Karlosom Rodrigezom pa jos nema adekvatnog rezultata.Fibek je dobro resenje,mozda jos neka asistencija ali trener nikako.Sa druge strane ko moze da garantuje da ce biti jos bolje?Vada ce se za godinu dve sam povuci jer ima cerku teniserku i posvetice se njenoj karijeri.

Robert Lee

pre 10 godina

Meni je to glavna nedoumica poslednje vreme...bekend paralela, njegov najjaci udarac je nestao. Pored toga nema ni drop sota ni skracenih dijagonala. Nole uporno forsira duboke lopte koje uglavnom idu sredinom polja. ???

Sergije Miletic

pre 10 godina

Nole je poboljsao igru u odnosu na Sinsinati i Montreal.Postao je strpljiviji i koncentrisaniji kad mu ne ide.Manje je gresio sa osnovne linije i u kljucnim trenucima ga je posluzio prvi servis.Volej mu je i dalje relativno slab.Cudo,nije pogresio ni jedan smec.Doduse nije ih ni imao mnogo.Evo saveta koji je Muratoglu dao Gaskeu protiv Nadala(mec koji je Gaske izgubio)a koji mogu da se primene i na Noleta."Sa Nadalom treba igrati vise u terenu i udarati lopticu u penjanju.Izgubljen si ako si daleko od osnovne linije i prebacujes.Drzati ga na beckhend ali koristiti svaku kracu loptu da se jako napadne i na forhend,narocito ako se mnogo izvukao na beckhend stranu.Dobar retern i siguran prvi servis su kljuc uspeha protiv Rafe".

fortissimo

pre 10 godina

Komentarisao sam u toku RG , Wimbledona i znamo sta je bilo. USAO nisam i ne zelim da komentarisem zbog malera. Sjajna analiza i drugassi pozzz..

Slobo

pre 10 godina

Vrlo dobra analiza , ali se ne slazem sa naslovom.
Ni jednu pobedu ne treba zaboraviti.
Izvukao je iz sebe koliko je mogao u ovom trenutku, i to je to.
Mislim da ce sa Nadalom biti lakse.Bice potrebna i bolja igra, i Novak ce sigurno biti bolji i agresivniji.
Ne tvrdim da ce pobediti , ali je sigurno da Novak jedini na turu ima igru da pobedi Nadala i na sljaci i na ostalim podlogama, čak i sada kada je Nadal u top formi.

Sasa jokic

pre 10 godina

Sve se slazem. Novak mora da pogleda finale iz 2011 i da to primeni sutra
Da igra agresivnije, da kaznjava svaku kracu loptu, a ne da produzava poen.
Mira da igra skracene bekhend i forhend dijagonale.
Juce je jos u tunelu dok je davao intervju delovao uplaseno.

Marko

pre 10 godina

Ova pobeda je dokaz mentalne snage Djokovica!Ne postoji teniser koji moze da veze tri gema u petom setu,posle izgubljenog maratonskog gema(preko 20 minuta).Novak je vezao 14 slem polufinala(fali mu 9 do rekorda) ako uzmemo u obzir da Nadal,Marej i Federer nisu u stanju da vezu 4 polufinala, onda shvatamo koliko je Novak zaista jak.Statistika kaze da je Novak jaci u zavrsnici slemova,protiva Rafe ima skor 3-2 u finalima,protiv Rodzera 5-4 u polufinalima!Tacno je da je protiv Vavrinke odigrao nervozno,smatram da to nije neobicno,odigrao je nervozno protiv Rodzera 2011-te na Rolan Garosu,tada ga niko nije kritikovao jer je odigrao najbolju sezonu u istoriji tenisa.

jack

pre 10 godina

Nole je bio nesiguran sa osnovne linije. Nije više kralj dugih razmena što je rezultat toga što je izgubio samopouzdanje u sopstvene udarce. Sve ostalo je manje više dobro, kretanje, servis, ritern je proradio na kraju meča.
Prvi set je poklonio Stenu kao da je početnik a ne br. 1. Vavrinka je igrao dobro ali je Djoković igrao dosta slabo i zato se igralo 5 setova a ne zbog neke protivnikove genijalne igre. Vavrinka bi da je ušao u finale, osvojio 3-4 gema u celom meču, ne više jer Rafa kako god igrao ništa ne poklanja džabe kao Novak!

Wilson PRO Staff 6.1 Classic MP

pre 10 godina

Nole mora odigrati agresivno.Ove godine se cesto cudim njegovoj igri,u mnogim mecevima imao je podredjenu ulogu,branio se sto je nekad donelo rezultate al u bitnim mecevima apsolutno ne.Stavise,Nadal je uvek bio agresivniji igrac sto je nedopustivo.

Juce nisam gledao ceo mec ali sam gledao 5 set,veoma cudno.Nole je toliko forsirao paralele,posebno u bekend iako je mnogo puta imao priliku da odigra dijagonalu(ne prekratku)u bekend koja bi Vavr. naterala da gadja viner po paraleli ili da rizikuje sa dijagonalom, mislim da bi Vavr. to mnogo vise destabilizovalo posle par promasaja ili losih dijagonala,nego jucerasnja igra gde je Vavr. pukao ali srecom i kasno. Trebao je ritam promeniti jer je Stan bio u ritmu predugo. Iz iskustva mogu reci, kod jednorucnog bekenda najveca je opasnost kad se izgubi ritam, dolazi nesigurnost i potrebno je cak i par gemova da se "vrati u udarac".

Sutra,napadacki.Nadam se da ce servis krenuti dobro da ne bude previse nervoze i da ne dodje do prevelikog pritiska i lakih Nadalovih poena. Napad u forhend obavezan,hvatati udarce U TERENU, tempo igra i konstantan napad u Nadalov forhend.Takodje,bitan elemenat,ne sme doci do brljanja na mrezi sto je nazalost postala Novakova TM.Kad voda udje u usi,pusti nek lopta padne, pa je udari,znam da je pro ubrzati igru,al nekad mora sigurnost da se ulije.

Uzasan propust,Nole prilazni udarac igra sa spinom,gde bi dubok slajs cinio protivniku posao mnogo tezim i opcije limitiranim. SLAJS!

Nenad

pre 10 godina

Moj utisak je da je Sten tako silno motivisano i konstantno inspirisao Noleta svojim prelepim udarcima i kretanjem, tokom meča sve više i više, da nije čudo što je toliko puta bio na kolenima u pravom smislu reči, doduše, kao i na meč lopti na AO. Ovo je bio ključ celog meča.. Manje iskompleksirani igrači, dakle bez želje za predstavljanjem, sebi dozvoljavaju da ponekad svojom dosadnom igrom uspavaju protivnike i tako lakše dobiju igru.

MKD

pre 10 godina

Stvarno mrzim da se mesam nekome u posao ali zeleo bih da napravim jednu sopstvenu analizu.

Sada sam gledao finale us opena 2011 godine. Ono sto sam prvo primetio je to sto Nadal igra sada PUNO PUNO agresivnije nego pre 2 godine, ALI drugo sto sam primetio da on je sada puno slabiji i defanzivno, ne kazem da sada je on slab u defanzivnoj igri ali je slabiji nego pre. To je jedino nesto sto Novak moze da iskoristi, inace Djokovic ako nabilda svoje samopouzdanje i ako igra riskantnije (i sto je najvazno, medju ostalom) I ako bude pogadjao to, onda evo sanse. Ali ipak dosadanjom igrom Novak stvarno nije nagovestio da ce pobediti Nadala, ali setimo se ranijih perioda negove kariere. Ljudi ako on se bude relaksirao na terenu sve je moguce i sanse za njegovu pobedu znacajno znacajno rastu. To po meni je realnost. Ako on misli da ce pobediti Nadala onda ce on to i ucniti . Mrzim ovo da kazem ali sa trnutnom situazijom stvarno mislim(iako ne volim)da su sanse 45%-55% za Nadala. Ali sta bude bice a nitko to nemoze da predvidi vjerujte mi.

Znam da sada cu dobiti nesto vise minusa, ali ne sam od onih seljaka koji iz tipa "rafa ce razbiti djoka" ili "bice 3-0 za rafu" itd. itd.I.... da znam da sa ovaj clanak mnogi ce misliti da sam neki"strucni analizer" poput gadnog svegjanina(nharavno Wilandera)ali ocem samo da buidem realan. U svakom slucanju:

Idemo!!!

nada ZR

pre 10 godina

Odlicna analiza.Samo mala ispravka,Vavrinka se udarao po glavi jer je krivio sebe zbog izgubljenog seta,mislio je da ga je glupo izgubio.Sten je tokom meca pored odlicne igre imao stav pobednika cak na momente prepotentno,on se osecao i demonstrirao tenis najviseg nivoa kao da je prvi na svetu.Tu mentalnu i fizicku dominaciju morao je osetiti Nole,pa da je kamen poceo bi da se kruni.Nole je dobio mec zasluzeno jer i pored svega mec se igra u tri dobijena seta za to Vavrinka nije imao snage,volje da.Zato sa Nadalom ne moze sebi da dozvoli,osecaj nemoci jer to Nadal jos surovije koristi,o neiznudjenim greskama,servisu,dugim razmenama da i ne govorim.Kod dugih razmena Sten je prosto urnisao Noleta jer je osecao,znao da ce Nole pogresiti.A znao je jer mu je Nole pruzio to zadovoljstvo.Federer retko dozvoli protivniku besumucnu razmenu.Zelim Noletu pobedu,veliku pobedu u svakom smislu!

Dermendziev

pre 10 godina

Razlog vidim samo u dve stvari:u tradicionalno neugodnom protivniku(mada je ukupni rezultat ubedljiv,uvek je bilo tesno sa Vavrinkom-pogledajte koliko su samo do sada odigrali tb-va!).

Drugi razlog je izuzetno los termin i vremenski uslovi,koji su se vise odrazili na Novakovu igri:pocetna nervoza i mlaki udarci,koje je Vavrinka sa lakocom vracao(cak i onih vrlo preciznih koje Novak slao).Skoro sam ubedjen da bi u onom sledecem terminu mec bio daleko bolji.Stas je slao daleko jace,rezantnije udarce,uz to se fantasticno kretao,dobro citao igru protivnika.

Pobedilo je Novakovo iskustvo,Novakova mentalna i fizicka kondicija iako su mnogi,cak i mnogi TV komentatori,tokom meca posumnjali na predhodne Novakove izjave pre meca da je pun samopouzdanja na ovom turniru.

Da je pun vere u sebe verujem,jer u protivnom ovakav mec nikada ne bi dobio.

Bas naprotiv,ovakve meceve treba uvek pamtiti,a ne zaboravljati!Klasican primer kako se mecevi dobijaju i kada vam ne ide,jer to mogu samo pravi sampioni.

Mec sa Nadalom bice sigurno sasvim druga pesma.Nadam se najboljoj Novakovoj partiji,tacnije najzrelijoj,na ovom turniru.

Pozdrav!

olja

pre 10 godina

Ne postoji pobeda koju treba da se zaboraviti!!! Pobeda je pobeda, pa i sladja ako se izbori na tezi nacin. Na taj nacin smo jos jaci jer iko ne igramo najbolje, opet pobedjujemo. Sturcno misljenje pojedinaca koji od mastila i kompjutera dalje nisu otisli, kritike i analiza je iz fotelje jako laka, ali hajde budite VI najbolji na svetu 100 nedelja, u takvoj konkurenciji. Sta mislite da je robot? Za tog momka moraju postojati samo reci hvale, jer boljeg nema, niti ce ga biti. Mozemo biti srecni sto zivimo u eri Novaka Djokovica, koji je ponosan Srbin i najlepsa stvar koja nam se dogodila u poslednjih deset godina. Vise postovanja duzebriznika i velikih poznavalaca tenisa, naravno iz fotelje!!!
GO NOVAK , you are the best

Danijel

pre 10 godina

Ono sto mene brine je rad nogu,nekako kao da ima nedovrsen korak ili nesto kraci ili nesto duzi i onda naglo kocenje da bi udario lopticu,kao da je izgubio ritam kretanja.Par puta je dolazio u krajnje nezgodne situacije i gresio jer je udarac bio katastrofalno los zbog koraka,neizgradjena pozicija.

stefan

pre 10 godina

Novak mora od starta da krene agresivno i osvoji prvi set ako misli da pobedi nadala. Nadam se da ce njegov tim pripremiti dobru taktiku i da ce mu ukazati gde gresi. Idemo Nole !

vladimir

pre 10 godina

Mislim da se preteruje ide ili ne ide bekhend ili forhend Najvaznije je izbor udarca u trenutku Djokovic ima najpreciznije udarce nazalost mnogo puta bez dovoljne snage udarca Zabrinjava stara boljka posle jednog izgubljenog bitnog poena nekoliko poena je odsutan Primer u III setu vise puta Nervira sve oko sebe pa i sene iscudjavanjem kada protivnik pogodi
Fascinira kao i uvek borbenost
Put za pobedu protiv nadala se sastoji po meni iz 2 segmenta
Ritern i usporavanje ukupne brzine nadalove igre

geneve

pre 10 godina

Odlican tekst kao i obicno.
Sve je u samopouzdanju a Nole ga nazalost trenutno ima manje nego ranije.
I pored toga, ne razumem da Nole makar pojedine kratke lopte ne pokusava da napadne. Ne mora naravno da igra sa previse rizika, ali u slucaju vezanih brejk lopti, barem jednu bi morao da odigra agresivno.
Pobeada nad Rafom bi ponovo slozila sve kockice i vratila toliko potrebnu sigurnost. Srecno Nole!

saša

pre 10 godina

U Novakovo ime pijemo, nadamo se pobedi ocekujemo to, istina je to vec znaju svi, bodrimo te majstore ma gde bio ti, uz tebe smo i kad ne ide. racunaj na nas bilo kad bilo gde... Care za moje drustvo i da si sad poslednji na svetu, mi cemo te bodriti, jer si nasoj deci idol, a neki likovi kao ranijih generacija, hvala ti majstore, volimo te, nasa deca te obozavaju i nama je to dosta, analize ostavljam strucnjacima...

delija 68

pre 10 godina

No1e izađi sutra i pobedi, ako možeš.
Ako i izgubiš, neće biti smak sveta. Ti si svakako najveći šampion koga je Srbija imala ikad. Učinio si više za svoju zemlju u ovih nekoliko godina, nego većina za čitav život. Zato želim ti da budeš zdrav i srećan pre svega, a sutra je samo još jedan dan, još jedan meč u nizu. Srećno i svim srcem uz tebe.

memyself

pre 10 godina

Zamislite kakav iskonski manijakalni poriv covek mora imati u sebi da bi iz dana u dan trenirao i bio medu najboljim na svetu u nekom sportu.
I sad imamo situaciju kada dva gorostasa teniske danasnjice udaraju jedan na drugog.
To je vrhunac igre za svakog od njih.
Tada prestaju da vaze ustaljena pravila.
Mec ce dobiti bolji tog dana, a nadam se da ce obadvojica izvuci najbolje iz onog drugog.:)

Tenis gledam povremeno, ali uzivam u ovakvim duelima.

Pozdrav svim dobronamernim ljudima u ovo divno nedeljno poslepodne.

Rade

pre 10 godina

Tesko je igrati opusteno u polufinalu gren slema protiv nekoga sa kim imate skor od 11:2 u pobjedama. Novak je bio pod presijom da mora da pobjedi. Sa druge strane vavrinka je igrao opusteno jer nije imao sta da izgubi. Kad bi vavrinka redovno poceo da igra polufinala gren slemova, ni marej ni nole ne bi ovako pasivno igrali, nego bi morali da smanje marginu za geske i pocnu da pogadjaju linije. Sa druge strane vavrinka bi kao redovan ucesnik polufinala vec imao sta da izgubi i ni on ne bi mogao da igra tako opusteno. Nole je znao da na fizickom planu mora da ga dobije i to ga je drzalo u mecu.
Sljedeci mec sa rafom je jedan mec, poslje duzeg vremena na tvrdoj podlozi, da ce vecina vidjeti noletovog protivnika kao favorita za pobjedu. Vjerujem da ce to pomoci noletu da se opusti i igra puno bolje.

Mc 991

pre 10 godina

Djokovic me juce na momente cesto podsjetio na Mareja. Tako je pasivno igrao, samo je prebacivao lopticu, Vavrinka je bio mnogo agresivniji i zaista sam u jednom trenutku mislio da ce da izgubi. Ne znam zasto ne igra malo agresivnije, pa nece mu skoditi sigurno... Kada igra agresivno rasturi rivale.

objective

pre 10 godina

Odlicna analiza, ali ipak smatram da ovu pobedu ne bi trebalo zaboraviti. Novak se izvukao iz komplikovane situacije, nije poklekao posle izgubljenog 20-min gema, pronasao je negde mentalnu snagu, i zbog toga bi ovaj mec mogao biti vazan korak ka vracanju stabilnosti. Novak se i dalje izvrsno krece, stoga je jasno da je glava problem. Vidljivo je kakav trag su tesni porazi ostavili na njegovo samopouzdanje prethodna 2-3 meseca, mozda najvise onaj na RG

Marusja

pre 10 godina

U mnogome se slazem sa Sasinom analizom. Naime, ja mislim da pored toga sto Nole ne dovoljno trenira poslednju godinu (ruku na srce i ovo je razumljivo- umorio se covek!) njegova igra je izgubila draz svemoguceg. Navikli smo da svaki udarac stize bas tamo gde je plasiran svaki udarac ima potez kao u sahu- zna se sta sledi posle i koliko god da je protivnik spreman, to igranje kao da masina radi paralise protivnikove namere. E, svega ovog sada u ovom mecu nije bilo... Nole nije imao taktiku, ako se nemoze nazvati taktikom- iznervirati protivnika! Mislim da bi morao da poradi na usavrsavanju onih udaraca koji mu nisu jaca strana i da svakom poenu prilazi kao posebnom izazovu i tako da ga gradi, a ne da ceka da protivnik pogresi. To ne moze biti nikako taktika za pobedu. Ja i dalje navijam za njega i podrzavam ga cak i kad me malo razocara. Zato, napred Nole!!!!