Utorak, 13.11.2012.

01:16

RF: Dozvolio sam previše brejkova

Rodžer Federer izjavio je posle poraza od Novaka Đokovića u finalu Mastersa u Londonu da je meč bio kvalitetan i neizvestan.

Izvor: SO

RF: Dozvolio sam previše brejkova IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

Bojan

pre 11 godina

(game, set and..., 15. novembar 2012 12:24)
slazem se za Madrid da je podloga bila brza za sljaku ne za generalno sve tipove terena i po trenutnom odnosu snaga samo na takvoj sljaci Rodzer moze da dobije Noleta i Nadala. Rim je to realno i pokazao.
I Rodzeru ta klizavost nije smetala toliko koliko ovoj dvojici zbog razlike u kretanju, tj ne proklizava toliko pa da ima problema da se zaustavi. Znaci generalno je da mu vise odgovara takav Madrid u odnosu na konkurente, ali ih je ipak podrzao u izjavama da Madrid to nije trebao da uradi.
Cak i ako bi odustao od takvog Madrida, njemu bi vise odgovaralo da se situacija ne promeni jer bi onda Nole i Nadal imali turnir manje na sljaci da prave razliku u odnosu na njega :). To bi bilo prilicno podlo, ali sta sve covek cita o njemu to bi bilo najmanje sto bi mogao da uradi. Ali sam taj turnir naveo kao jedini koji se ubrzao u odnosu na svoje predjasno stanje, za razliku od turnira na betonu i travi.
Sto se tice toga ko je najbolji sada, mislim da tu stvarno nema dileme, Nole je prvi teniser sveta od pocetka prosle godine, naravno bilo je perioda u kojima nije bio to (kraj 2010 Rodzer, sljaka 2011 Nadal, OI i USO Mari), ali sveukupni utisak je da zivimo u eri Noleta. To cak ni pobeda Rodzera u ponedeljak ne bi promenila, ali je Noletova pobeda ipak zapusila usta svima onima (a bilo ih je zacudjujuce mnogo) koji su tvrdili da se Nole slucajno nasao na prvom mestu ove godine :O

game, set and...

pre 11 godina

Bojane, sve si ti to lepo rekao...
moj prvi komentar je bio upućen onima koji non-stop pričaju o dostignućima iz prošlosti, statistici i godinama, a koji ne žele da prihvate sadašnje činjenično stanje...
da li žele Kobe ili Lebron da ih porede sa Džordanom, da li želi Mesi da ga porede sa Maradonom ili Peleom, i da li je to uopšte moguće i šta se time dobija?
ja stvarno poštujem sve što je postigao Rodžer, njegov doprinos za tenis uopšte itd.itd., ali on sada NIJE najbolji, SADA JE najbolji Nole... jedino što smo u njihovom slučaju imali sreću da ih gledamo u direktnim duelima i što jedan drugog (zajedno sa Rafom, a odskora i Endijem) teraju da budu još bolji...

što se godina tiče, pa Federer je tu gde jeste upravo jer je pažljivo pravio program za svaku godinu, birao turnire da bi sačuvao svoje telo od premora i povreda, ali je ove godine jureći broj nedelja i završetak godine na prvom mestu malo odstupio, i čim je šansa za povratak na 1. mesto propala, otkazao Pariz (mada se, ruku na srce, naivno nadao)...

oko Madrida, podloga je ubzana za pojmove šljake, i dalje to nije bila brza podloga, a problem većini igrača, pa i Noletu i Rafi, nije bila brzina, već klizavost... pa tu je poenta bila da ko ostane na nogama, osvojiće turnir, zar ne? veruj mi da ni Rodžer ne bi tamo ponovo otišao da je podloga ostala plava...

toliko od mene

Bojan

pre 11 godina

(game, set and..., 14. novembar 2012 16:00)
sad sam malo bacio pogled na konacne poene poslednjih nekoliko godina
dvogodisnjim renkingom bismo imali situaciju da je Nadal prvi od 2008 do 2011 na kraju godina + bi bio prvi do Vimbldona ove godine.
Tako da bi zakinuo za po jednu godinu i Federera i Noleta igrajuci tenis jednom u dve godine na podlogama koje nisu sljaka (2008 i 2010).
S tim da bi onda covek imao i drugaciju taktiku i ne bi se lomio sa Noletom na betonu vec bi to dozirao pa mozda i ne bi doslo do ovogodisnje povrede.

Bojan

pre 11 godina

e sad, ATP ce se tesko odluciti da krene sistematski da ubrzava podloge dok se ne penzionisu Nadal, Mari i Djokovic i u slucaju da se ne pojave neki novi mladi koji ce pratiti taj tempo.
Tenis nikada nije bio popularniji, ne samo u Srbiji, nego generalno u svetu, a razlog za to jesu mecevi koji traju po 4-5 sati i gde igraci vracaju nemoguce loptice i razmene traju dugo, dok je recimo 2001. u finalu vimbldona gledano dosadno takmicenje u serviranju. Pored toga stalno se obara neki rekord, stalno gledamo vrhunske tenisere u zavrsnicama i to je sve medijski mnogo zanimljivije. 30 godina niko osim Agasija nije zaredjao vise od 4 finala zaredom, a sada smo u generaciji gde je Federer zaredjao 10 i 8, Nadal 5, Nole 4, slicno je sa polufinalima, cetvrfinalima, jednostavno, najbolji vrlo retko ispadaju. Time jeste vecinom ubijen tenis van top 4 i mlade nade tesko stupaju na scenu, ali dokle god je ovaj "ultimate tennis" profitabilan, nece biti promena.

Bojan

pre 11 godina

(game, set and..., 14. novembar 2012 16:00)
sto se tice Nadalovog predlog, naravno da bi Nole sada bio najbolji jer je dve godine zaredom prvi, ali zar tebi nije nefer da Nole fenomenalnu proslu godinu zavrsi na drugom mestu jer je ATP odlucila da odredjuje prvaka na osnovu rezultata u dve godine.
To je predlog koji bi samo njemu odgovarao, jer bi se covek koncentrisao na to da kao i uvek izdominira sezonu na sljaci (ne racunajuci 2011. gde je sveukupno bio najbolji ali je izgubio dva finala) a onda pazljivim biranjem turnira na betonu ostvarivoa tu i tamo pokoji dobar rezultat i nadao se da ce Mari, Federer i Nole da podele titule medju sobom a ne da jedan od njih dominira.
Osim toga takva opcija bi mu dozvolila da tu i tamo napravi po koji kiks a da ne ispadne iz najvisih nosioca, situacija koju cemo imati na startu naredne godine gde moze lako da se desi da Nadal ispadne iz prve cetvorke pa bude morao da pobedi prvu trojicu u bilo kom redosledu, nece videti titule na betonu duze vremena.
Sto se podloga tice Rodzeru odgovara brzi tenis i logicno je da zeli da ima vise brzih podloga.
U poslednjih 10 godina samo su jedanput ubrzali teren, u Madridu, i Nole i Nadal su kukali kako nikad nece doci vise da ga igraju. A Federer je uzeo turnir i ipak nije podrzao organizatora da bez konsultacija sa igracima menjaju podloge iako bi njemu sasvim odgovaralo da ta situacija ostane. Dakle bio je vise nego fer.

Bojan

pre 11 godina

(game, set and..., 14. novembar 2012 16:00)
secam se da si napisao da je Rodzer prvi favorit, pre starta turnira verovatno i jeste bio posto se ipak nije znalo ko u kakvoj formi dolazi na turnir, a Rodzer je ipak prethodne dve godine osvajao turnir i uslovi su povoljniji za njegovu igru. Nakon grupne faze mi je delovalo kao da ce Nole lagano osvojiti titulu, ali u polufinalima je Rodzer pruzio bolju igru, pa sam promenio misljenje, a onda me je Nole razuverio :)
ne znam koliko objektivno mozemo da se raspravljamo oko tih procenata, koliko ko moze da pruza, ali cinjenica je da su obojica igrali maksimalno koliko mogu u ovom trenutku i da je Nole bio za nijansu bolji.
btw, ne slazem se da godine nisu bitan faktor, teniseri se ipak uglavnom povlace jer su ih sustigle godine i fizicki su se iscrpeli a ne zato sto su se zasitili tenisa. Agasi je specifican slucaj imao je puno oscilacija, ispadao iz prvih 100, tako da je tridesete docekao relativno neistrosen, za razliku od Samprasa. Za tu "istrosenost" bolji je parametar broj odigranih meceva, Federer je 5. igrac u istoriji po tome, a Nole je na pola njegove brojke. I ako pogledas niko nije osvajao slem nakon 1000. odigranog mecha, tako da ipak ima u tome nesto.

game, set and...

pre 11 godina

pozdrav za Bojana...

ja sam svakako uživao u finalu, a ako se neko seća, onda ćeš to nejpre biti ti, ja sam kao favorita za osvajanje turnira posle prvog kola u grupama izdvojio Rodžera, zbog svežine... naglasio sam "ako Bog da da pogrešim" i eto...

ona nijansa o kojoj smo ti i ja tada raspravljali je upravo ta da kada Nole igra sa 95% i više svojih mogućnosti, ni Rodžerovih 100% mu ne mogu ništa, kao ni bilo čiji drugo, jednostavno je tada Nole gazda konačnog ishoda, on dobija ili sam gubi meč...

o Agasiju koji je svoj poslednji AO osvojio sa 33 godine, to je samo da se malo zatvore usta ljudima koji pričaju o godinama, to je u sportu najnebitniji faktor, ili si spreman ili nisi...

što se Rodžera tiče, svako ima pravo na svoje mišljenje, ali čovek koji je sa 18-19 godina angažovao psihologa da bi postao ovo što sada jeste, e pa taj unutrašnji bes, energija, nazovi kako hoćeš negde mora izaći, a njemu izgleda izlazi u zajedljivim izjavama (ne zaboravimo doping koji je slucajno pominjao dva puta nakon izjava Nadalovih lekara o stanju povrede), a i ne seda čovek koji je 300+ nedelja bio na 1. poziciji slučajno na stolicu sa tuđim peškirima...

i za kraj, da je prošao Nadalov predlog, pa naravno da bi sada Nole bio prvi, pa zar ludilo nije krenulo upravo početkom 2011-te... a on bi pomogao toliko Rafi koliko i Noletu, Rodžeru, Endiju, zar ne, a ovaj o brzim podlogama uz Rodžera Raoniću, Izneru i ostaloj boraniji...

Bojan

pre 11 godina

(game, set and..., 13. novembar 2012 21:54)
naravno da je na US openu 2005 Agasi bio mator i da nije mogao da pruzi igre kakve je pruzao tokom karijere i recimo 6 godina pre toga kada je igrao 4 uzastopna finala na slemovima i zavrsio godinu na prvom mestu skinuvsi Samprasa sa te pozicije.
Da li bi ga pobedio da je bio tih 5-6 godina mladji, ko zna, ali mec bi sigurno bio mnogo tezi jer je bilo ocigledno da je Agasi ostao bez snage na kraju. Slicno je i ocigledno u drugoj polovini ove sezone da Rodzer nije mogao da prati Noletov tempo polufinale/finale/titula na svakom turniru, a realno je po kvalitetu i sada tik uz njega.
Obojica moraju da igraju najbolji tenis da bi dobili onog drugog, mislim da je to prilicno ocigledno i generalno mislim da smo i ti i ja uzivali u tenisu iz finala ovog mastersa. Jeste Rodzer izgubio, ali je bilo toliko lepih poteza toliko taktickih nadmudrivanja, promena ritma da covek nije mogao da bude nezadovoljan.
Sto se stolice tice, nem pojma, mozda samo pokusavam da nadjem opravdanje, ali s obzirom da ne vidim sta bi takav potez mogao da postigne, jer Nole nije toliko mentalno labilan da mu smetaju takve gluposti, rekao bih da je sasvim slucajno, a i u krajnjoj liniji nebitno ko gde sedi. Sto se tice brzih terena, sto covek ne bi izrazio svoje misljenje koje mu odgovara. Nadal drvi o dvogodisnjem rangiranju i skracivanju sezone bas zato sto njemu to odgovara (po tom rangiranju nole prosle godine ne bi bio prvi ni dana), pa ne vidim da blati sebe.

Dakara

pre 11 godina

Ne znam kako neko može mrzeti nekog igrača ili klub samo iz razloga zato što on navija za drugi??? Pa gde vam je tu poštovanje i uvažavanje protivnika na kraju krajeva viteštvo. Sport je to nekada sve imao al od kad je postao veliki biznis i otvaranjem kladionica to se sve izgubilo, ponekad mislim da više šteti društvu nego li pomaže. Prije ja znam dok sam trenirao mene je košarka u neku ruku i vaspitavala činila nas boljim ludima bojim se da danas nije tako. Puno se uvuklo loših stvari u sport tako da ja u neku ruku i razumijem ovakve komentare, al ih neopravdavam jer svako treba da misli svojom glavom i donosi zaključke. Što se tiče tenisa mislim da su ovi momci koji su u vrhu uspeli na neki način da sačuvaju hladnu glavu i da ih slava ne ponese pogotovo to važi za Novaka koji je iz ove sredine koja nije nešto posebno razvijena, a i takav je mentalitet našeg naroda da je to uspeo da prevaziđe. I još da dodam da Nadal mnogo fali od kad ga nema to se zaista osjeti i želim mu brz oporavak, a Fedu da je što moguće duže drži korak sa predvodnicima ove generacije Djokoviću i Marejem. I alo bre pa mi smo srbi sramota je da pišemo ovakve komentare i vređamo nekog bez ikakvog osnova pa ugledajte se malo na naše predke i istoriju koja je iza nas.

Jadranko

pre 11 godina

Po čemu će ljudi tenisa pamtiti Novaka?
(Anđela, 13. novembar 2012 14:42)
Vidi Anđela na ovo pitanje će ti odgovoriti Boris Becker,dakle:
Novinar: Je li Novak Đoković najbolji riterner u tenisu?
Boris Becker: Ne,on je igrač sa najboljim kretanjem po terenu u 45 godina
profesionalnog tenisa. (odgovor u najavi meča sa Del Potrom)
Dakle već sada je zapamćen(od ljudi tenisa,kako ti kažeš) po nečemu,a momak je (uslovno rečeno)tek na polovici svoje karijere.

game, set and...

pre 11 godina

za početak nešto za Starmena, jedna reč je dovoljna, a to je ovog pura reč "sram" ili "skužila" u jednom drugom komentaru... za ostatak teksta sve pohvale na savršenoj ekavici...

kada je u finalu US opena '05 24-godišnji Rodžer pobedio 35-godišnjeg Agasija, jesi li ti skakao od sreće ili si tvrdio da bi ga Agasi razvalio da je bio malo mlađi... i da li ti navijaš za određenog sportistu ili za negove navijače... a najinteresantnije je da Rodžer MORA da igra svoj najbolji tenis, i opet mu nije dovoljno za pobedu protiv Noleta, ali ti i to izokrenu...

i na kraju malo za tebe, i za sve one koji se potpisuju imenom svog idola:
Nole nema kome više da dokazuje, on je sebi i svima koji to žele videti dokazao da je trenutno bolji od Rođe, a to što se vi držite za prošlost, to je Vaš problem...
Rodžer blati sebe samog kad sedne u tuđu stolicu, kad traži brži teren jer nema drugi izgovor za poraz, kad kaže ja dozvolio ovo, ja dozvolio ono, a jedno malo možda da se moj protivnik pitao nešto o tome...
nego Vi ljudi idite na neki drugi portal, gde ne morate da razmišljate u kom ćete dijalektu pisati, i smarajte nekog drugog sa promašenim tezama i stvarima iz prošlosti...

pozdrav svim istinskim ljubiteljima ove igre do sledeće sezone

Prelistaj i izjave teniskih legendi

pre 11 godina

Po čemu će ljudi tenisa pamtiti Novaka?
(Anđela, 13. novembar 2012 14:42)

Vidi se, draga Andjela, da su neobjektivnost i neobavestenost tvoje osnovne vrline kao komentatora onoga sto se dogadja u tenisu.

Zivim na kontinentu gde su Federer, Nadal i Endi Marej neprikosnoveni. I u medijima i kod publike. Kad gledam tenis na TV, pa kad komentator kaze:
"Proklizavanje à la Dokovic; ritern à la Djokovic..."

Govori li ti to da jue Novak doneo novine u tenisu?

Александар Џунић

pre 11 godina

Роџер Федерер није добар човек иако је веома талентован тенисер. На све то ароганција куља из њега. Некад ми смета што му Ноле одаје признање за добар потез тапшањем (по рекету), али с друге стране, Нолетова широкогрудост блиста у тренуцима његових победа.

nesalomljivi7

pre 11 godina

Roger je u pravu. Dozvolio je previse brejkova. Pitanje je da li ih je dao ili ih je Nole uzeo. U prethodnim mecevima Roger nikome nista nije dao, a mozda zato sto niko i uz sve pokusaje nije mogao da ih uzme. Bice da je Roger nesebican kada je Nole u pitanju, jer ga najvise voli i tolerise mu a sve druge ne voli i nista im ne daje. Bas je neki...
(Gile, 13. novembar 2012 16:34)

Rodžer je izgubio od Delpa. Znači ili mu je dao pobedu kako kažeš ili je Argentinac uzeo pobedu svojom boljom igrom.Da je bilo koji turnir u pitanju, Rodžer bi ispao i ne bi video finale. Sticajem okolnosti London je takav turnir da možeš da izgubiš i udješ u finale. Novak nije izgubio niti jedan meč i zasluženo osvojio London. Novaku niko ništa nije dao, sam se izborio, vraćao se iz mrtvih, igrao dobro kada treba, a završni poen je majstorstvo. Toliko.

RF

pre 11 godina

Citam komentare i ne mogu da verujem da ovde neki porede novaka i rogera....Bolje da cutite da vas neko ne cuje da ste to izjavili....Smesno....

twiter

pre 11 godina

Pored atlete Novaka, razlog sto je Rodzer izgubio mec su pravda i Bog. O kakvom coveku se radi, mozete da pogledate ovde. U svojoj niskosti, Fed je seo na na solicu koja po pravilu pripada br. 1. A Nole tako iznerviran izgubio prvih 9 poena:
http://www.usatoday.com/story/gameon/2012/11/12/roger-federer-novak-djokovic-chair/1700519/

Srdjan

pre 11 godina

Gledam i vidim da se ovde razvija prica izmedju navijaca i niko da kaze pravu stvar. Federer je najbolji svih vremena ali u ovom trenutku nije najbolji jer ima jedan bolji. Cista statistika kaze da je Nole prosle godina zavrsio kao prvi sa oko 2000 bodova vise od Nadala i 4000 bodova vise od Federera. Zbog zaista cudnog nacina bodovanja, Novak je ove godine na cetiri meseca izgubio prvo mesto iako je gledajuci samo ovu godinu opet sakupio 2000 bodova vise od Federera, cak i nevezano sto je uslovno receno Federer na slican nacin izgubio prvu poziciju. Kazem uslovno jer je Nole ove godine i na samim GS turnirima imao tri finala i jedno polufinale sto ni Federer ni Nadal ni Marej nisu postigli, Federer na US openu i Nadal na Vimbldonu su ispali cak i pre polufinala. Hocu da kazem da je Nole vec skoro dve godine najbolji, jer ne zaboravimo njegova superiornost pocinje zapravo od Austraian opena 2011, kada je vec po igri bio ispred ostalih, i traje prakticno sve do danas to jest trajace bar do sledeceg Australiana. I da zakljucim, mec je bio odlican, izmedju najboljeg svih vremena i najboljeg danas ali da nije cudnog nacina bodovanja ne bi se danas raspravljalo na ovakav navijacki nacin jer se ipak statisticki zna ko je danas najbolji, protiv Federera u ovom periodu 7:3, protiv Nadala takodje 7:3, cak ispade da je Noletu najtezi zapravo Marej, 6:4. I hajde da ne pricamo da je neko od njih igrao sa pola snage protiv onog drugog, ko normalan moze to da pomisli.

borkes

pre 11 godina

@ja
Za tvoju informaciju Novak je prvi put pobedio Federera 2007 sa, gle čuda, 20 godina a Federer je imao, gle čuda, 26 godina. Videćemo sledeće godine od koga će 26-godišnji Novak izgubiti meč. I kakve veze imaju godine s tim. Jel' izašao na teren? Jeste. Jel' izgubio? Jeste. Kraj priče.

@anđela
Daj mi molim te definiši gladijatorski tenis. Ustvari definiši mi gospodski tenis. To što ti neki teniser izglada gospodskije zato što dolazi iz Švajcarske to nema nikakve veze sa tenisom kao igrom. A ako ćeš iskreno prvi koji je ovu igru postavio na nivo čiste fizike je Rafael Nadal. Ne verujem da njega svrstavaš među primitivce, pardon "gladijatore" za kakvog smatraš Novaka.
Idemo dalje.

Gile

pre 11 godina

Roger je u pravu. Dozvolio je previse brejkova. Pitanje je da li ih je dao ili ih je Nole uzeo. U prethodnim mecevima Roger nikome nista nije dao, a mozda zato sto niko i uz sve pokusaje nije mogao da ih uzme. Bice da je Roger nesebican kada je Nole u pitanju, jer ga najvise voli i tolerise mu a sve druge ne voli i nista im ne daje. Bas je neki...

Starman

pre 11 godina

Neverovatni ste, covek ima 32 godine i Djokovic sa 25 mora svaki put da igra svoj najbolji tenis da bi ga pobedio (i to ne uspeva uvek kao sto i rezulati govore). Da li bi Djokovic mogao da pobedi Federea u punoj snazi, kada je Federer imao 25 godina? Tesko.Zbog ovakvih ljudi kao sto ste vi tesko mi je da navijam za Djokovica. Ceo svet se klanja Federeru zato sto je najveci sportista svih vremena, zato sto sa 32 godine on osvaja grand slemove, prvi je na svetu, nema finala/polufinala bez njega a vi pricate o cemu? Nije ni cudo sto nas ceo svet mrzi. Djokovic ima mnogo mnogo stvari da osvoji da bi mogao da se uopste poredi sa Federerom.....svaka cast na komentaru...stvarno neshvacam ove sto pljuju po federeru bez ikakvog povoda a covek osvojio sve sto se moze osvojit i postavio najvise rekorda u ovom sportu...moze vas biti sram!!!

Gile

pre 11 godina

Roger je u pravu. Dozvolio je previse brejkova. Pitanje je da li ih je dao ili ih je Nole uzeo. U prethodnim mecevima Roger nikome nista nije dao, a mozda zato sto niko i uz sve pokusaje nije mogao da ih uzme. Bice da je Roger nesebican kada je Nole u pitanju, jer ga najvise voli i tolerise mu a sve druge ne voli i nista im ne daje. Bas je neki...

Dragana

pre 11 godina

Federer je uvek bio realan,pa i sad,mogao je i on lako da pobedi da su neke lopte prošle,a u nekim trenucima nije imao ni sreće.Ali tokom celog meča je igrao bolje,onakve poene na mreži Novak nikad neće osvojiti.Sledeća sezona biće takodje veoma zanimljiva.

Lyon Boy

pre 11 godina

Odredjeni broj Federerovih trofeja je vezana za period MUNSTER,LJUBICIC,GUY FORGET,NALBANDIAN i ja mu na tome cestitam,ali istoriju tenisa taj period mnogo ne zanima

ja

pre 11 godina

Neverovatni ste, covek ima 32 godine i Djokovic sa 25 mora svaki put da igra svoj najbolji tenis da bi ga pobedio (i to ne uspeva uvek kao sto i rezulati govore). Da li bi Djokovic mogao da pobedi Federea u punoj snazi, kada je Federer imao 25 godina? Tesko.
Zbog ovakvih ljudi kao sto ste vi tesko mi je da navijam za Djokovica. Ceo svet se klanja Federeru zato sto je najveci sportista svih vremena, zato sto sa 32 godine on osvaja grand slemove, prvi je na svetu, nema finala/polufinala bez njega a vi pricate o cemu? Nije ni cudo sto nas ceo svet mrzi. Djokovic ima mnogo mnogo stvari da osvoji da bi mogao da se uopste poredi sa Federerom.

Anđela

pre 11 godina

Brojnim Noletovim „navijačima“ koji ne vide dalje „od svog nosa“: Ako Novak bude tako igrao oko 5 god dostićiće po rezultatima Federera. Ali sam uzela tastaturu da kažem nešto drugo: Po čemu će ljudi tenisa pamtiti Novaka? Po tome što je od tenisa napravio GLADIJATORSKU arenu. Tenis je bio godspotski sport a sada liči na gladijatorsku arenu.

Ivanka

pre 11 godina

Noletov sam navijac, ali sve cestitke Rodzeru na igri koju je prikazao. Nisam ocekivala da kaze da je Novak najbolji i prijatno me iznenadio. Nadam se da ce ove reci imati tezinu kod Rodzerovih fanova i konacno malo uticati i na njih i na Noletove fanove da makar umanje besmisleno prepucavanje i neprijateljstvo.

Z

pre 11 godina

Prirodno je da se uglavnom pita Federer jer igra mnogo ofanzivnije od Novaka kojem je bio cilj da produzi poen (sinoc je kao zid delovao). Federer je u prvom setu ispustio prednost posle servis gema u kojem je napravio 5-6 gresaka iz forhenda koji nisu bili tako teski, a onda je i Djokovic napravio par sjajnih poteza. U TBu je takodje napravio par neobjasnjivih gresaka. Posle je drugi set od Djokovica zavisio. Ima, do sad, nevidjenu sposobnost comebacka, stvarno celicnu volju ima. Nadam se da ce se dogodine cesto sretati jer njihovo rivalstvo, pored Fed-Rafa, pruza najkvalitetnije meceve. Svaka cast obojici.

Dylan Dog

pre 11 godina

Novak zaista zaslužuje epitet Comeback King kojim ga u poslednje vreme časte predstavnici Zapadnih medija.
Interesantno je da je u prva dva seta finala prošlogodišnjeg USO - Nadal u oba slučaja počinjao sa 3-0 ili 3-1 i imao prilike da napravi dupli brejk, pa je Novak preokretao.
Veoma je važno imati tu vrstu samopouzdanja - da i kada ide loše i kada se sve zaveri protiv vas - imate vere i spoznaje da možete da situaciju preokrenete u svoju korist. Tu vrstu samopouzdanja, taj "die hard" karakter su do sada pokazivali samo Monika Seleš i Rafel Nadal. Mislim da ih je Novak prevazišao.
Dobijati više puta Rafu sa setom zaostatka, Mareja, Rodžera sa čak 2 seta zaostatka - predstavlja podvig sam po sebi. Jedino je Conga dobio Rodžera posle 0-2 na prošlogodišnjem Vimbldonu i ne pamtim da je to neko drugi još učinio (a svi znamo da kada Conga uđe u svoje Zen bum-bum stanje - može sam da "razbije" vrhunski dubl tim, a kamoli jednog tenisera).

Raduje da je i Rodžer konačno priznao ono što sam već duže vreme zna: Novaka može da dobije samo ako igra najbolje što može, a ovaj nema svoj dan. Imajući u vidu ogroman ego koji karakteriše ovog šampiona - Rodžerove reči su za Novaka najveća pohvala koju je do sada dobio, a možda i najveća koju će ikada dobiti.

Uzdravlje!

Objektivno!

pre 11 godina

@(Jednom kralj, uvek kralj) - Pa druže, ne znam čemu omalovažavanje! Evo, ja mogu da kažem, da mi je Nole izgledao kao da igra sa 50% i manje, pa je opet pobedio, i to najboljeg svih vremena! A i većina komentara, poslednjih dana, su davali veće šanse Federeru i to upravo iz razloga dobre forme, tako da...

transylvania

pre 11 godina

Gubiti sa 0:3 protiv Federera i sa brejkom zaostatka u oba seta, pa se vratiti iz mrtvih i pobediti u dva seta, to moze samo teniski vampir Djokula Nolferatu! Njegovi protivnici morace ubuduce da koriste rekete od glogovog drveta i trljaju loptice belim lukom.

gaga

pre 11 godina

...nisi se ti pitao, sve poene koji si osvoji ti je Nole i dao, nista sam nisi zasluzio, pa to sto si Federer nije ti sinoc moglo pomoci...nek si rekorder, i nek si ispisao istoriju, ali dosao Srbin koji postavlja nove granice.....:-)

ATPWORLDTOUR

pre 11 godina

sve je lepo rekao i korektno,al stvarno kad se pogleda pobedio bi 2-0 da nije pogresio onaj bekhend u tajbrejku posle onog neverovatnog poena kad se i nole cudio.o drugom setu necu ni da pricam jel je covek u njemu sve procerdao,od brejka do 2 set lopte!na kraju bih samo cestitao novaku na trofeju i sto brzi oporavak njegovom ocu!!!

Treće Oko

pre 11 godina

Sve Rodja lepo i trezveno objasni sebi, samo nikako da prizna, da se u stvari Nole tu o svemu pita....jer...ko se vraća protiv Rođe sa 0:3....osim našeg Noleta

Dermendziev

pre 11 godina

Hvala sto postoji jedan Federer(zelim mu sto duzi ostanak na tenisnoj sceni),jedan Nadal(njemu sto skori povratak),Endi...jer bez ovakvih asova,cini mi se nebi bio ni ovakvog lucidnog(uz prirodni talenat i mukotrpanog rada)Novaka.Svima njima puno zdravlja i trajanja.Posebno Novaku sto vise onih najvecih trofeja.

Pozdrav!

PS:ipak se nadam da ce ovakav miroljubivi komentar biti objavljen.Za mene je prosto zapanjujuce sto od posle zavrsetka meca nije objavljen ama bas ni jedan moj komentar,a poslato ih je vise.Unapred hvala moderatoru za razumevanje.

Boris

pre 11 godina

Dabome da se Djoković nešto pita za te brejkove ali moram Rodžere ipak da te ispravim, nisi ti njemu "dozvolio" previše brejkova, on ih je "napravio", kraj! Kako se iskusno i namazano vadi... (matori lisac)

Drago71

pre 11 godina

Legendo! Sa 32. godine ubedljivo drugi na svetu, iza sjajnog Đokovića. Sve što se može si uzeo, kada su te svi već otpisali vratio si se na prvo mesto. Odakle više snage i motiva za još jednu sezonu? Do sada neprevaziđen.

carlito

pre 11 godina

Matori, povuci se dok je vreme. Ako sad odeš, jednog dana ćeš moći da pričaš unucima kako si imao pozitivan skor sa najboljim teniserom svih vremena. Nije to mala stvar.

zoki

pre 11 godina

Malo brejkova,malo pasing satova,za temeljac cemo uzeti servis,za zaprsku dodati forhend...i ne zaboravite najbitnije...ljubav i celicna volja. I to vam je Novakova Corba.

Komentator

pre 11 godina

Prvo, super ste fotku odabrali. Treba uvek da je stavljate kada pricamo o Federeru.

Drugo, moram da kazem da je zanimljivo da je najbolji ikada po sopstvenom priznanju igrao najbolje sto moze, a nas No1e moze, pa bar jedno 3 puta bolje od ovog sto je igrao, bez preterivanja.

Trece, moram da priznam da me je Federer svojom izjavom da je No1e najbolji naterao da preispitam svoj stav prema njemu (Rudjeru). Mozda covek i nije toliko los k'o sto ga mi smatramo.

Cetvrto, stvarno ne bih voleo da se "Maestro" odluci za penziju dok ga No1e ne odere jos jedno 5-6 puta, tek da ne ode sa pozitivnim skorom.

Peto, mozda nisu imali prilike da igraju neka velika finala, ali bih rekao da je intenzitet ovog rivalstva takav da ga svrstava medju najveca ikada.

Sesto ... ajde da vas ne gusim vise. Uzivajte.

fortissimo

pre 11 godina

Treba poštovati ovu dvojicu ekstremno vrhunskih igrača. Ne razumem mržnju ili omalovažavanja.Takodje treba poštovati sve što je Rodžer ostvario u tenisu, stvarno velika karijera, ali ne biti baba Vanga i znati ono što je nemoguće, šta će sve Novak osvojiti do kraja karijere. To je nemoguće, možda čovek svake godine osvaja po dva tri GS turnira, ko to zna? Da li neko zna da je to nemoguće? Prema tome polakao, da smo živi i zdravi.Ipak je on mladji 6 ipo, 7 godina. Pet godina je manje profesionalac od Rodžera, u životu je sve moguće. Ono u šta sam ja siguran, pošto dobro svi vidimo kakvog je karaktera Novak, uporan, borben do poslednjeg atoma snage, čvrst mentalno, ako nastavi i nešto se nepredvidjeno dogodi, može dubok trag da ostavi u tenisu iza sebe. Mnogo je Novak zeznut a kad nešto hoće, teško bilo ko može da ga spreči. A i tu se vidi po Novaku da hoće i da ga teško u tom pravcu može nešto odvesti na stranputicu. Juče je rekao, kada sam stigao do kraja idem dalje i ne predajem se. I nije se predao čak kada je Rodžer onako furiozno počeo meč, imao dva puta gem prednosti u drugom setu. Nije se predao i dobio meč onim čudesnim drop šotom. To je snaga i daje mi pravo da verujem u Novakove buduće mečeve i pobede. Večeras bravo za obojicu a Novaku čestitke. Velika pobeda i ma šta neki mislli, što se igre tiče, velika igra jer bila je potrebna samo jedna sitnica..tako igrati i pobediti jednog Rodžera. BRAVO.

cacanin

pre 11 godina

" Nije trebalo da dozvolim toliko brejkova, ali opet, očigledno se i Novak tu nešto pita."

Naduvenko, mracni covece od kamena PITA SE I TO MNOGO.

Are

pre 11 godina

Majstore, kada kazes da si nesto "dozvolio" onda impliciras da si mogao I da "ne dozvolis", a to opet znaci da imas kontrolu nad situacijom I da nesto zavisi od tebe . Ovde majstore ti nisi imao sta da dozvolis ili ne dozvolis. Jacem "dozvola" ne treba!
Nauci da gubis!!!!

Velj@

pre 11 godina

Nema za cime da zali. Veliki igrac, to je neprikosnoveno. Ne svidja mi se kao covek, ali duboko postujem njegova dostignuca u ovom sportu. Ali koliko god Rodzer bio dobar, NAS NOLE JE NAJBOLJI!!! Hvala ti Novace za ove divne trenutke. Nek te sreca prati, i osvoji u karijeri sve sto mozes, i sto niko nije osvojio, na pravom si putu!

HOLIFILD

pre 11 godina

Jedan od najvecih sportista svih vremena(uz Dzordana)!U ovoj sezoni je srusio mnoge rekorde..pitanje je sad dali ce se povuci na vreme..mislim da nebi smeo sebi da dozvoli veliki pad..ipak ga godine polako sustizu!!U svakom slucaju VELIKIII RODZER FEDERER!!!!

Bar u necemu se slazemo s tobom!

pre 11 godina

"'...meni ostaje samo da žalim što sam dva puta imao vođstvo", dodao je Švajcarac." I mi zalimo sto si dva puta imao vodjstvo - jos bi lepse bilo da si glatko izgubio! A sto kazes i da se Novak tu "nesto pita" - i tu se slazemo s tobom, pita se i Novak, nesto malo! Dovoljno da ti ne mozes mirno spavati narednih dana i sedmica!

Mirko

pre 11 godina

Korektna izjava velikog sampiona, stvarno neizvestan mec do samog kraja, ipak Roger mora da bude zadovoljan sezonom, dva glavna cilja je ostvario, Wimbledon i povratak na prvo mesto! Videcemo sta nas ceka sledece godine... Nadam se da ce jos dugo igrati jer bez njega tenis bi bio totalno drugaciji, dugo se takav sampion sa takvim stilom igre nece pojaviti...

fedex1

pre 11 godina

Hvala Roger za sve ove godine casti i ponosa sto smo tvoji navijaci. Bez tebe nece biti nista vise isto na teniskom terenu. Jednom se radja takav sampion!

Hrvoje007

pre 11 godina

Bez konkurencije najveći svih vremena ali i velik čovjek, i u pobjedi, i u porazu. Toliko puta otpisan, a uvijek se vraćao, pa i do nedavno bio broj 1. Sljedećih par godina i dalje će biti u top 3-4, a i osvojiti pokoji Wimbledon. U samom vrhu nitko neće trajati kao on, pa niti Đoković.

nemanja

pre 11 godina

Novak je izrastao u igraca koji svaki sitan delic nepaznje iskoristi u svoju korist i okrene mec..Zaista je neverovatan..Sto se tice Rogera imaje periode odlicne igre..Pocetak oba seta je bio za svaku pohvalu,ali kada su na red dosle greske iz forhenda i dugo forsiranog bekhenda...situacija je postala drugacija..Imam osecaj da bi Roger tesko dobio mec i da je bilo treceg seta..Malo je umoran i vidi se da je ova sezona bila naporna za njega,ali ujedno i uspesna..Veliki pozdrav za sve ljubitelje tenisa!! Uzivali smo ove godine u velikim mecevima!!

mister

pre 11 godina

Veliki sampion,profesionalac,gospodin...u 32. godini da onako udara i da se krece i da ima motiva,kapa dole!Novak trenutno sada drzi cas u tenisu,prvi je,najjaci u glavi,fizicki je u zenitu karijere!Novaka volim,nas je i uz njega sam,a Federer neka igra jos duuuugo,ipak je lepota gledati njega i Novaka na terenu,deluju kao dva gospodina bre!

transylvania

pre 11 godina

Gubiti sa 0:3 protiv Federera i sa brejkom zaostatka u oba seta, pa se vratiti iz mrtvih i pobediti u dva seta, to moze samo teniski vampir Djokula Nolferatu! Njegovi protivnici morace ubuduce da koriste rekete od glogovog drveta i trljaju loptice belim lukom.

mister

pre 11 godina

Veliki sampion,profesionalac,gospodin...u 32. godini da onako udara i da se krece i da ima motiva,kapa dole!Novak trenutno sada drzi cas u tenisu,prvi je,najjaci u glavi,fizicki je u zenitu karijere!Novaka volim,nas je i uz njega sam,a Federer neka igra jos duuuugo,ipak je lepota gledati njega i Novaka na terenu,deluju kao dva gospodina bre!

Dermendziev

pre 11 godina

Hvala sto postoji jedan Federer(zelim mu sto duzi ostanak na tenisnoj sceni),jedan Nadal(njemu sto skori povratak),Endi...jer bez ovakvih asova,cini mi se nebi bio ni ovakvog lucidnog(uz prirodni talenat i mukotrpanog rada)Novaka.Svima njima puno zdravlja i trajanja.Posebno Novaku sto vise onih najvecih trofeja.

Pozdrav!

PS:ipak se nadam da ce ovakav miroljubivi komentar biti objavljen.Za mene je prosto zapanjujuce sto od posle zavrsetka meca nije objavljen ama bas ni jedan moj komentar,a poslato ih je vise.Unapred hvala moderatoru za razumevanje.

Dylan Dog

pre 11 godina

Novak zaista zaslužuje epitet Comeback King kojim ga u poslednje vreme časte predstavnici Zapadnih medija.
Interesantno je da je u prva dva seta finala prošlogodišnjeg USO - Nadal u oba slučaja počinjao sa 3-0 ili 3-1 i imao prilike da napravi dupli brejk, pa je Novak preokretao.
Veoma je važno imati tu vrstu samopouzdanja - da i kada ide loše i kada se sve zaveri protiv vas - imate vere i spoznaje da možete da situaciju preokrenete u svoju korist. Tu vrstu samopouzdanja, taj "die hard" karakter su do sada pokazivali samo Monika Seleš i Rafel Nadal. Mislim da ih je Novak prevazišao.
Dobijati više puta Rafu sa setom zaostatka, Mareja, Rodžera sa čak 2 seta zaostatka - predstavlja podvig sam po sebi. Jedino je Conga dobio Rodžera posle 0-2 na prošlogodišnjem Vimbldonu i ne pamtim da je to neko drugi još učinio (a svi znamo da kada Conga uđe u svoje Zen bum-bum stanje - može sam da "razbije" vrhunski dubl tim, a kamoli jednog tenisera).

Raduje da je i Rodžer konačno priznao ono što sam već duže vreme zna: Novaka može da dobije samo ako igra najbolje što može, a ovaj nema svoj dan. Imajući u vidu ogroman ego koji karakteriše ovog šampiona - Rodžerove reči su za Novaka najveća pohvala koju je do sada dobio, a možda i najveća koju će ikada dobiti.

Uzdravlje!

carlito

pre 11 godina

Matori, povuci se dok je vreme. Ako sad odeš, jednog dana ćeš moći da pričaš unucima kako si imao pozitivan skor sa najboljim teniserom svih vremena. Nije to mala stvar.

Velj@

pre 11 godina

Nema za cime da zali. Veliki igrac, to je neprikosnoveno. Ne svidja mi se kao covek, ali duboko postujem njegova dostignuca u ovom sportu. Ali koliko god Rodzer bio dobar, NAS NOLE JE NAJBOLJI!!! Hvala ti Novace za ove divne trenutke. Nek te sreca prati, i osvoji u karijeri sve sto mozes, i sto niko nije osvojio, na pravom si putu!

Boris

pre 11 godina

Dabome da se Djoković nešto pita za te brejkove ali moram Rodžere ipak da te ispravim, nisi ti njemu "dozvolio" previše brejkova, on ih je "napravio", kraj! Kako se iskusno i namazano vadi... (matori lisac)

Komentator

pre 11 godina

Prvo, super ste fotku odabrali. Treba uvek da je stavljate kada pricamo o Federeru.

Drugo, moram da kazem da je zanimljivo da je najbolji ikada po sopstvenom priznanju igrao najbolje sto moze, a nas No1e moze, pa bar jedno 3 puta bolje od ovog sto je igrao, bez preterivanja.

Trece, moram da priznam da me je Federer svojom izjavom da je No1e najbolji naterao da preispitam svoj stav prema njemu (Rudjeru). Mozda covek i nije toliko los k'o sto ga mi smatramo.

Cetvrto, stvarno ne bih voleo da se "Maestro" odluci za penziju dok ga No1e ne odere jos jedno 5-6 puta, tek da ne ode sa pozitivnim skorom.

Peto, mozda nisu imali prilike da igraju neka velika finala, ali bih rekao da je intenzitet ovog rivalstva takav da ga svrstava medju najveca ikada.

Sesto ... ajde da vas ne gusim vise. Uzivajte.

nemanja

pre 11 godina

Novak je izrastao u igraca koji svaki sitan delic nepaznje iskoristi u svoju korist i okrene mec..Zaista je neverovatan..Sto se tice Rogera imaje periode odlicne igre..Pocetak oba seta je bio za svaku pohvalu,ali kada su na red dosle greske iz forhenda i dugo forsiranog bekhenda...situacija je postala drugacija..Imam osecaj da bi Roger tesko dobio mec i da je bilo treceg seta..Malo je umoran i vidi se da je ova sezona bila naporna za njega,ali ujedno i uspesna..Veliki pozdrav za sve ljubitelje tenisa!! Uzivali smo ove godine u velikim mecevima!!

fortissimo

pre 11 godina

Treba poštovati ovu dvojicu ekstremno vrhunskih igrača. Ne razumem mržnju ili omalovažavanja.Takodje treba poštovati sve što je Rodžer ostvario u tenisu, stvarno velika karijera, ali ne biti baba Vanga i znati ono što je nemoguće, šta će sve Novak osvojiti do kraja karijere. To je nemoguće, možda čovek svake godine osvaja po dva tri GS turnira, ko to zna? Da li neko zna da je to nemoguće? Prema tome polakao, da smo živi i zdravi.Ipak je on mladji 6 ipo, 7 godina. Pet godina je manje profesionalac od Rodžera, u životu je sve moguće. Ono u šta sam ja siguran, pošto dobro svi vidimo kakvog je karaktera Novak, uporan, borben do poslednjeg atoma snage, čvrst mentalno, ako nastavi i nešto se nepredvidjeno dogodi, može dubok trag da ostavi u tenisu iza sebe. Mnogo je Novak zeznut a kad nešto hoće, teško bilo ko može da ga spreči. A i tu se vidi po Novaku da hoće i da ga teško u tom pravcu može nešto odvesti na stranputicu. Juče je rekao, kada sam stigao do kraja idem dalje i ne predajem se. I nije se predao čak kada je Rodžer onako furiozno počeo meč, imao dva puta gem prednosti u drugom setu. Nije se predao i dobio meč onim čudesnim drop šotom. To je snaga i daje mi pravo da verujem u Novakove buduće mečeve i pobede. Večeras bravo za obojicu a Novaku čestitke. Velika pobeda i ma šta neki mislli, što se igre tiče, velika igra jer bila je potrebna samo jedna sitnica..tako igrati i pobediti jednog Rodžera. BRAVO.

Mirko

pre 11 godina

Korektna izjava velikog sampiona, stvarno neizvestan mec do samog kraja, ipak Roger mora da bude zadovoljan sezonom, dva glavna cilja je ostvario, Wimbledon i povratak na prvo mesto! Videcemo sta nas ceka sledece godine... Nadam se da ce jos dugo igrati jer bez njega tenis bi bio totalno drugaciji, dugo se takav sampion sa takvim stilom igre nece pojaviti...

Treće Oko

pre 11 godina

Sve Rodja lepo i trezveno objasni sebi, samo nikako da prizna, da se u stvari Nole tu o svemu pita....jer...ko se vraća protiv Rođe sa 0:3....osim našeg Noleta

Are

pre 11 godina

Majstore, kada kazes da si nesto "dozvolio" onda impliciras da si mogao I da "ne dozvolis", a to opet znaci da imas kontrolu nad situacijom I da nesto zavisi od tebe . Ovde majstore ti nisi imao sta da dozvolis ili ne dozvolis. Jacem "dozvola" ne treba!
Nauci da gubis!!!!

Drago71

pre 11 godina

Legendo! Sa 32. godine ubedljivo drugi na svetu, iza sjajnog Đokovića. Sve što se može si uzeo, kada su te svi već otpisali vratio si se na prvo mesto. Odakle više snage i motiva za još jednu sezonu? Do sada neprevaziđen.

Objektivno!

pre 11 godina

@(Jednom kralj, uvek kralj) - Pa druže, ne znam čemu omalovažavanje! Evo, ja mogu da kažem, da mi je Nole izgledao kao da igra sa 50% i manje, pa je opet pobedio, i to najboljeg svih vremena! A i većina komentara, poslednjih dana, su davali veće šanse Federeru i to upravo iz razloga dobre forme, tako da...

ATPWORLDTOUR

pre 11 godina

sve je lepo rekao i korektno,al stvarno kad se pogleda pobedio bi 2-0 da nije pogresio onaj bekhend u tajbrejku posle onog neverovatnog poena kad se i nole cudio.o drugom setu necu ni da pricam jel je covek u njemu sve procerdao,od brejka do 2 set lopte!na kraju bih samo cestitao novaku na trofeju i sto brzi oporavak njegovom ocu!!!

gaga

pre 11 godina

...nisi se ti pitao, sve poene koji si osvoji ti je Nole i dao, nista sam nisi zasluzio, pa to sto si Federer nije ti sinoc moglo pomoci...nek si rekorder, i nek si ispisao istoriju, ali dosao Srbin koji postavlja nove granice.....:-)

cacanin

pre 11 godina

" Nije trebalo da dozvolim toliko brejkova, ali opet, očigledno se i Novak tu nešto pita."

Naduvenko, mracni covece od kamena PITA SE I TO MNOGO.

Bar u necemu se slazemo s tobom!

pre 11 godina

"'...meni ostaje samo da žalim što sam dva puta imao vođstvo", dodao je Švajcarac." I mi zalimo sto si dva puta imao vodjstvo - jos bi lepse bilo da si glatko izgubio! A sto kazes i da se Novak tu "nesto pita" - i tu se slazemo s tobom, pita se i Novak, nesto malo! Dovoljno da ti ne mozes mirno spavati narednih dana i sedmica!

Lyon Boy

pre 11 godina

Odredjeni broj Federerovih trofeja je vezana za period MUNSTER,LJUBICIC,GUY FORGET,NALBANDIAN i ja mu na tome cestitam,ali istoriju tenisa taj period mnogo ne zanima

HOLIFILD

pre 11 godina

Jedan od najvecih sportista svih vremena(uz Dzordana)!U ovoj sezoni je srusio mnoge rekorde..pitanje je sad dali ce se povuci na vreme..mislim da nebi smeo sebi da dozvoli veliki pad..ipak ga godine polako sustizu!!U svakom slucaju VELIKIII RODZER FEDERER!!!!

Ivanka

pre 11 godina

Noletov sam navijac, ali sve cestitke Rodzeru na igri koju je prikazao. Nisam ocekivala da kaze da je Novak najbolji i prijatno me iznenadio. Nadam se da ce ove reci imati tezinu kod Rodzerovih fanova i konacno malo uticati i na njih i na Noletove fanove da makar umanje besmisleno prepucavanje i neprijateljstvo.

zoki

pre 11 godina

Malo brejkova,malo pasing satova,za temeljac cemo uzeti servis,za zaprsku dodati forhend...i ne zaboravite najbitnije...ljubav i celicna volja. I to vam je Novakova Corba.

borkes

pre 11 godina

@ja
Za tvoju informaciju Novak je prvi put pobedio Federera 2007 sa, gle čuda, 20 godina a Federer je imao, gle čuda, 26 godina. Videćemo sledeće godine od koga će 26-godišnji Novak izgubiti meč. I kakve veze imaju godine s tim. Jel' izašao na teren? Jeste. Jel' izgubio? Jeste. Kraj priče.

@anđela
Daj mi molim te definiši gladijatorski tenis. Ustvari definiši mi gospodski tenis. To što ti neki teniser izglada gospodskije zato što dolazi iz Švajcarske to nema nikakve veze sa tenisom kao igrom. A ako ćeš iskreno prvi koji je ovu igru postavio na nivo čiste fizike je Rafael Nadal. Ne verujem da njega svrstavaš među primitivce, pardon "gladijatore" za kakvog smatraš Novaka.
Idemo dalje.

Z

pre 11 godina

Prirodno je da se uglavnom pita Federer jer igra mnogo ofanzivnije od Novaka kojem je bio cilj da produzi poen (sinoc je kao zid delovao). Federer je u prvom setu ispustio prednost posle servis gema u kojem je napravio 5-6 gresaka iz forhenda koji nisu bili tako teski, a onda je i Djokovic napravio par sjajnih poteza. U TBu je takodje napravio par neobjasnjivih gresaka. Posle je drugi set od Djokovica zavisio. Ima, do sad, nevidjenu sposobnost comebacka, stvarno celicnu volju ima. Nadam se da ce se dogodine cesto sretati jer njihovo rivalstvo, pored Fed-Rafa, pruza najkvalitetnije meceve. Svaka cast obojici.

Hrvoje007

pre 11 godina

Bez konkurencije najveći svih vremena ali i velik čovjek, i u pobjedi, i u porazu. Toliko puta otpisan, a uvijek se vraćao, pa i do nedavno bio broj 1. Sljedećih par godina i dalje će biti u top 3-4, a i osvojiti pokoji Wimbledon. U samom vrhu nitko neće trajati kao on, pa niti Đoković.

Prelistaj i izjave teniskih legendi

pre 11 godina

Po čemu će ljudi tenisa pamtiti Novaka?
(Anđela, 13. novembar 2012 14:42)

Vidi se, draga Andjela, da su neobjektivnost i neobavestenost tvoje osnovne vrline kao komentatora onoga sto se dogadja u tenisu.

Zivim na kontinentu gde su Federer, Nadal i Endi Marej neprikosnoveni. I u medijima i kod publike. Kad gledam tenis na TV, pa kad komentator kaze:
"Proklizavanje à la Dokovic; ritern à la Djokovic..."

Govori li ti to da jue Novak doneo novine u tenisu?

fedex1

pre 11 godina

Hvala Roger za sve ove godine casti i ponosa sto smo tvoji navijaci. Bez tebe nece biti nista vise isto na teniskom terenu. Jednom se radja takav sampion!

Srdjan

pre 11 godina

Gledam i vidim da se ovde razvija prica izmedju navijaca i niko da kaze pravu stvar. Federer je najbolji svih vremena ali u ovom trenutku nije najbolji jer ima jedan bolji. Cista statistika kaze da je Nole prosle godina zavrsio kao prvi sa oko 2000 bodova vise od Nadala i 4000 bodova vise od Federera. Zbog zaista cudnog nacina bodovanja, Novak je ove godine na cetiri meseca izgubio prvo mesto iako je gledajuci samo ovu godinu opet sakupio 2000 bodova vise od Federera, cak i nevezano sto je uslovno receno Federer na slican nacin izgubio prvu poziciju. Kazem uslovno jer je Nole ove godine i na samim GS turnirima imao tri finala i jedno polufinale sto ni Federer ni Nadal ni Marej nisu postigli, Federer na US openu i Nadal na Vimbldonu su ispali cak i pre polufinala. Hocu da kazem da je Nole vec skoro dve godine najbolji, jer ne zaboravimo njegova superiornost pocinje zapravo od Austraian opena 2011, kada je vec po igri bio ispred ostalih, i traje prakticno sve do danas to jest trajace bar do sledeceg Australiana. I da zakljucim, mec je bio odlican, izmedju najboljeg svih vremena i najboljeg danas ali da nije cudnog nacina bodovanja ne bi se danas raspravljalo na ovakav navijacki nacin jer se ipak statisticki zna ko je danas najbolji, protiv Federera u ovom periodu 7:3, protiv Nadala takodje 7:3, cak ispade da je Noletu najtezi zapravo Marej, 6:4. I hajde da ne pricamo da je neko od njih igrao sa pola snage protiv onog drugog, ko normalan moze to da pomisli.

Jadranko

pre 11 godina

Po čemu će ljudi tenisa pamtiti Novaka?
(Anđela, 13. novembar 2012 14:42)
Vidi Anđela na ovo pitanje će ti odgovoriti Boris Becker,dakle:
Novinar: Je li Novak Đoković najbolji riterner u tenisu?
Boris Becker: Ne,on je igrač sa najboljim kretanjem po terenu u 45 godina
profesionalnog tenisa. (odgovor u najavi meča sa Del Potrom)
Dakle već sada je zapamćen(od ljudi tenisa,kako ti kažeš) po nečemu,a momak je (uslovno rečeno)tek na polovici svoje karijere.

Gile

pre 11 godina

Roger je u pravu. Dozvolio je previse brejkova. Pitanje je da li ih je dao ili ih je Nole uzeo. U prethodnim mecevima Roger nikome nista nije dao, a mozda zato sto niko i uz sve pokusaje nije mogao da ih uzme. Bice da je Roger nesebican kada je Nole u pitanju, jer ga najvise voli i tolerise mu a sve druge ne voli i nista im ne daje. Bas je neki...

game, set and...

pre 11 godina

za početak nešto za Starmena, jedna reč je dovoljna, a to je ovog pura reč "sram" ili "skužila" u jednom drugom komentaru... za ostatak teksta sve pohvale na savršenoj ekavici...

kada je u finalu US opena '05 24-godišnji Rodžer pobedio 35-godišnjeg Agasija, jesi li ti skakao od sreće ili si tvrdio da bi ga Agasi razvalio da je bio malo mlađi... i da li ti navijaš za određenog sportistu ili za negove navijače... a najinteresantnije je da Rodžer MORA da igra svoj najbolji tenis, i opet mu nije dovoljno za pobedu protiv Noleta, ali ti i to izokrenu...

i na kraju malo za tebe, i za sve one koji se potpisuju imenom svog idola:
Nole nema kome više da dokazuje, on je sebi i svima koji to žele videti dokazao da je trenutno bolji od Rođe, a to što se vi držite za prošlost, to je Vaš problem...
Rodžer blati sebe samog kad sedne u tuđu stolicu, kad traži brži teren jer nema drugi izgovor za poraz, kad kaže ja dozvolio ovo, ja dozvolio ono, a jedno malo možda da se moj protivnik pitao nešto o tome...
nego Vi ljudi idite na neki drugi portal, gde ne morate da razmišljate u kom ćete dijalektu pisati, i smarajte nekog drugog sa promašenim tezama i stvarima iz prošlosti...

pozdrav svim istinskim ljubiteljima ove igre do sledeće sezone

Александар Џунић

pre 11 godina

Роџер Федерер није добар човек иако је веома талентован тенисер. На све то ароганција куља из њега. Некад ми смета што му Ноле одаје признање за добар потез тапшањем (по рекету), али с друге стране, Нолетова широкогрудост блиста у тренуцима његових победа.

ja

pre 11 godina

Neverovatni ste, covek ima 32 godine i Djokovic sa 25 mora svaki put da igra svoj najbolji tenis da bi ga pobedio (i to ne uspeva uvek kao sto i rezulati govore). Da li bi Djokovic mogao da pobedi Federea u punoj snazi, kada je Federer imao 25 godina? Tesko.
Zbog ovakvih ljudi kao sto ste vi tesko mi je da navijam za Djokovica. Ceo svet se klanja Federeru zato sto je najveci sportista svih vremena, zato sto sa 32 godine on osvaja grand slemove, prvi je na svetu, nema finala/polufinala bez njega a vi pricate o cemu? Nije ni cudo sto nas ceo svet mrzi. Djokovic ima mnogo mnogo stvari da osvoji da bi mogao da se uopste poredi sa Federerom.

nesalomljivi7

pre 11 godina

Roger je u pravu. Dozvolio je previse brejkova. Pitanje je da li ih je dao ili ih je Nole uzeo. U prethodnim mecevima Roger nikome nista nije dao, a mozda zato sto niko i uz sve pokusaje nije mogao da ih uzme. Bice da je Roger nesebican kada je Nole u pitanju, jer ga najvise voli i tolerise mu a sve druge ne voli i nista im ne daje. Bas je neki...
(Gile, 13. novembar 2012 16:34)

Rodžer je izgubio od Delpa. Znači ili mu je dao pobedu kako kažeš ili je Argentinac uzeo pobedu svojom boljom igrom.Da je bilo koji turnir u pitanju, Rodžer bi ispao i ne bi video finale. Sticajem okolnosti London je takav turnir da možeš da izgubiš i udješ u finale. Novak nije izgubio niti jedan meč i zasluženo osvojio London. Novaku niko ništa nije dao, sam se izborio, vraćao se iz mrtvih, igrao dobro kada treba, a završni poen je majstorstvo. Toliko.

twiter

pre 11 godina

Pored atlete Novaka, razlog sto je Rodzer izgubio mec su pravda i Bog. O kakvom coveku se radi, mozete da pogledate ovde. U svojoj niskosti, Fed je seo na na solicu koja po pravilu pripada br. 1. A Nole tako iznerviran izgubio prvih 9 poena:
http://www.usatoday.com/story/gameon/2012/11/12/roger-federer-novak-djokovic-chair/1700519/

Gile

pre 11 godina

Roger je u pravu. Dozvolio je previse brejkova. Pitanje je da li ih je dao ili ih je Nole uzeo. U prethodnim mecevima Roger nikome nista nije dao, a mozda zato sto niko i uz sve pokusaje nije mogao da ih uzme. Bice da je Roger nesebican kada je Nole u pitanju, jer ga najvise voli i tolerise mu a sve druge ne voli i nista im ne daje. Bas je neki...

Starman

pre 11 godina

Neverovatni ste, covek ima 32 godine i Djokovic sa 25 mora svaki put da igra svoj najbolji tenis da bi ga pobedio (i to ne uspeva uvek kao sto i rezulati govore). Da li bi Djokovic mogao da pobedi Federea u punoj snazi, kada je Federer imao 25 godina? Tesko.Zbog ovakvih ljudi kao sto ste vi tesko mi je da navijam za Djokovica. Ceo svet se klanja Federeru zato sto je najveci sportista svih vremena, zato sto sa 32 godine on osvaja grand slemove, prvi je na svetu, nema finala/polufinala bez njega a vi pricate o cemu? Nije ni cudo sto nas ceo svet mrzi. Djokovic ima mnogo mnogo stvari da osvoji da bi mogao da se uopste poredi sa Federerom.....svaka cast na komentaru...stvarno neshvacam ove sto pljuju po federeru bez ikakvog povoda a covek osvojio sve sto se moze osvojit i postavio najvise rekorda u ovom sportu...moze vas biti sram!!!

Anđela

pre 11 godina

Brojnim Noletovim „navijačima“ koji ne vide dalje „od svog nosa“: Ako Novak bude tako igrao oko 5 god dostićiće po rezultatima Federera. Ali sam uzela tastaturu da kažem nešto drugo: Po čemu će ljudi tenisa pamtiti Novaka? Po tome što je od tenisa napravio GLADIJATORSKU arenu. Tenis je bio godspotski sport a sada liči na gladijatorsku arenu.

Dragana

pre 11 godina

Federer je uvek bio realan,pa i sad,mogao je i on lako da pobedi da su neke lopte prošle,a u nekim trenucima nije imao ni sreće.Ali tokom celog meča je igrao bolje,onakve poene na mreži Novak nikad neće osvojiti.Sledeća sezona biće takodje veoma zanimljiva.

RF

pre 11 godina

Citam komentare i ne mogu da verujem da ovde neki porede novaka i rogera....Bolje da cutite da vas neko ne cuje da ste to izjavili....Smesno....

Bojan

pre 11 godina

e sad, ATP ce se tesko odluciti da krene sistematski da ubrzava podloge dok se ne penzionisu Nadal, Mari i Djokovic i u slucaju da se ne pojave neki novi mladi koji ce pratiti taj tempo.
Tenis nikada nije bio popularniji, ne samo u Srbiji, nego generalno u svetu, a razlog za to jesu mecevi koji traju po 4-5 sati i gde igraci vracaju nemoguce loptice i razmene traju dugo, dok je recimo 2001. u finalu vimbldona gledano dosadno takmicenje u serviranju. Pored toga stalno se obara neki rekord, stalno gledamo vrhunske tenisere u zavrsnicama i to je sve medijski mnogo zanimljivije. 30 godina niko osim Agasija nije zaredjao vise od 4 finala zaredom, a sada smo u generaciji gde je Federer zaredjao 10 i 8, Nadal 5, Nole 4, slicno je sa polufinalima, cetvrfinalima, jednostavno, najbolji vrlo retko ispadaju. Time jeste vecinom ubijen tenis van top 4 i mlade nade tesko stupaju na scenu, ali dokle god je ovaj "ultimate tennis" profitabilan, nece biti promena.

Dakara

pre 11 godina

Ne znam kako neko može mrzeti nekog igrača ili klub samo iz razloga zato što on navija za drugi??? Pa gde vam je tu poštovanje i uvažavanje protivnika na kraju krajeva viteštvo. Sport je to nekada sve imao al od kad je postao veliki biznis i otvaranjem kladionica to se sve izgubilo, ponekad mislim da više šteti društvu nego li pomaže. Prije ja znam dok sam trenirao mene je košarka u neku ruku i vaspitavala činila nas boljim ludima bojim se da danas nije tako. Puno se uvuklo loših stvari u sport tako da ja u neku ruku i razumijem ovakve komentare, al ih neopravdavam jer svako treba da misli svojom glavom i donosi zaključke. Što se tiče tenisa mislim da su ovi momci koji su u vrhu uspeli na neki način da sačuvaju hladnu glavu i da ih slava ne ponese pogotovo to važi za Novaka koji je iz ove sredine koja nije nešto posebno razvijena, a i takav je mentalitet našeg naroda da je to uspeo da prevaziđe. I još da dodam da Nadal mnogo fali od kad ga nema to se zaista osjeti i želim mu brz oporavak, a Fedu da je što moguće duže drži korak sa predvodnicima ove generacije Djokoviću i Marejem. I alo bre pa mi smo srbi sramota je da pišemo ovakve komentare i vređamo nekog bez ikakvog osnova pa ugledajte se malo na naše predke i istoriju koja je iza nas.

Bojan

pre 11 godina

(game, set and..., 14. novembar 2012 16:00)
sto se tice Nadalovog predlog, naravno da bi Nole sada bio najbolji jer je dve godine zaredom prvi, ali zar tebi nije nefer da Nole fenomenalnu proslu godinu zavrsi na drugom mestu jer je ATP odlucila da odredjuje prvaka na osnovu rezultata u dve godine.
To je predlog koji bi samo njemu odgovarao, jer bi se covek koncentrisao na to da kao i uvek izdominira sezonu na sljaci (ne racunajuci 2011. gde je sveukupno bio najbolji ali je izgubio dva finala) a onda pazljivim biranjem turnira na betonu ostvarivoa tu i tamo pokoji dobar rezultat i nadao se da ce Mari, Federer i Nole da podele titule medju sobom a ne da jedan od njih dominira.
Osim toga takva opcija bi mu dozvolila da tu i tamo napravi po koji kiks a da ne ispadne iz najvisih nosioca, situacija koju cemo imati na startu naredne godine gde moze lako da se desi da Nadal ispadne iz prve cetvorke pa bude morao da pobedi prvu trojicu u bilo kom redosledu, nece videti titule na betonu duze vremena.
Sto se podloga tice Rodzeru odgovara brzi tenis i logicno je da zeli da ima vise brzih podloga.
U poslednjih 10 godina samo su jedanput ubrzali teren, u Madridu, i Nole i Nadal su kukali kako nikad nece doci vise da ga igraju. A Federer je uzeo turnir i ipak nije podrzao organizatora da bez konsultacija sa igracima menjaju podloge iako bi njemu sasvim odgovaralo da ta situacija ostane. Dakle bio je vise nego fer.

game, set and...

pre 11 godina

Bojane, sve si ti to lepo rekao...
moj prvi komentar je bio upućen onima koji non-stop pričaju o dostignućima iz prošlosti, statistici i godinama, a koji ne žele da prihvate sadašnje činjenično stanje...
da li žele Kobe ili Lebron da ih porede sa Džordanom, da li želi Mesi da ga porede sa Maradonom ili Peleom, i da li je to uopšte moguće i šta se time dobija?
ja stvarno poštujem sve što je postigao Rodžer, njegov doprinos za tenis uopšte itd.itd., ali on sada NIJE najbolji, SADA JE najbolji Nole... jedino što smo u njihovom slučaju imali sreću da ih gledamo u direktnim duelima i što jedan drugog (zajedno sa Rafom, a odskora i Endijem) teraju da budu još bolji...

što se godina tiče, pa Federer je tu gde jeste upravo jer je pažljivo pravio program za svaku godinu, birao turnire da bi sačuvao svoje telo od premora i povreda, ali je ove godine jureći broj nedelja i završetak godine na prvom mestu malo odstupio, i čim je šansa za povratak na 1. mesto propala, otkazao Pariz (mada se, ruku na srce, naivno nadao)...

oko Madrida, podloga je ubzana za pojmove šljake, i dalje to nije bila brza podloga, a problem većini igrača, pa i Noletu i Rafi, nije bila brzina, već klizavost... pa tu je poenta bila da ko ostane na nogama, osvojiće turnir, zar ne? veruj mi da ni Rodžer ne bi tamo ponovo otišao da je podloga ostala plava...

toliko od mene

Bojan

pre 11 godina

(game, set and..., 15. novembar 2012 12:24)
slazem se za Madrid da je podloga bila brza za sljaku ne za generalno sve tipove terena i po trenutnom odnosu snaga samo na takvoj sljaci Rodzer moze da dobije Noleta i Nadala. Rim je to realno i pokazao.
I Rodzeru ta klizavost nije smetala toliko koliko ovoj dvojici zbog razlike u kretanju, tj ne proklizava toliko pa da ima problema da se zaustavi. Znaci generalno je da mu vise odgovara takav Madrid u odnosu na konkurente, ali ih je ipak podrzao u izjavama da Madrid to nije trebao da uradi.
Cak i ako bi odustao od takvog Madrida, njemu bi vise odgovaralo da se situacija ne promeni jer bi onda Nole i Nadal imali turnir manje na sljaci da prave razliku u odnosu na njega :). To bi bilo prilicno podlo, ali sta sve covek cita o njemu to bi bilo najmanje sto bi mogao da uradi. Ali sam taj turnir naveo kao jedini koji se ubrzao u odnosu na svoje predjasno stanje, za razliku od turnira na betonu i travi.
Sto se tice toga ko je najbolji sada, mislim da tu stvarno nema dileme, Nole je prvi teniser sveta od pocetka prosle godine, naravno bilo je perioda u kojima nije bio to (kraj 2010 Rodzer, sljaka 2011 Nadal, OI i USO Mari), ali sveukupni utisak je da zivimo u eri Noleta. To cak ni pobeda Rodzera u ponedeljak ne bi promenila, ali je Noletova pobeda ipak zapusila usta svima onima (a bilo ih je zacudjujuce mnogo) koji su tvrdili da se Nole slucajno nasao na prvom mestu ove godine :O

Bojan

pre 11 godina

(game, set and..., 13. novembar 2012 21:54)
naravno da je na US openu 2005 Agasi bio mator i da nije mogao da pruzi igre kakve je pruzao tokom karijere i recimo 6 godina pre toga kada je igrao 4 uzastopna finala na slemovima i zavrsio godinu na prvom mestu skinuvsi Samprasa sa te pozicije.
Da li bi ga pobedio da je bio tih 5-6 godina mladji, ko zna, ali mec bi sigurno bio mnogo tezi jer je bilo ocigledno da je Agasi ostao bez snage na kraju. Slicno je i ocigledno u drugoj polovini ove sezone da Rodzer nije mogao da prati Noletov tempo polufinale/finale/titula na svakom turniru, a realno je po kvalitetu i sada tik uz njega.
Obojica moraju da igraju najbolji tenis da bi dobili onog drugog, mislim da je to prilicno ocigledno i generalno mislim da smo i ti i ja uzivali u tenisu iz finala ovog mastersa. Jeste Rodzer izgubio, ali je bilo toliko lepih poteza toliko taktickih nadmudrivanja, promena ritma da covek nije mogao da bude nezadovoljan.
Sto se stolice tice, nem pojma, mozda samo pokusavam da nadjem opravdanje, ali s obzirom da ne vidim sta bi takav potez mogao da postigne, jer Nole nije toliko mentalno labilan da mu smetaju takve gluposti, rekao bih da je sasvim slucajno, a i u krajnjoj liniji nebitno ko gde sedi. Sto se tice brzih terena, sto covek ne bi izrazio svoje misljenje koje mu odgovara. Nadal drvi o dvogodisnjem rangiranju i skracivanju sezone bas zato sto njemu to odgovara (po tom rangiranju nole prosle godine ne bi bio prvi ni dana), pa ne vidim da blati sebe.

game, set and...

pre 11 godina

pozdrav za Bojana...

ja sam svakako uživao u finalu, a ako se neko seća, onda ćeš to nejpre biti ti, ja sam kao favorita za osvajanje turnira posle prvog kola u grupama izdvojio Rodžera, zbog svežine... naglasio sam "ako Bog da da pogrešim" i eto...

ona nijansa o kojoj smo ti i ja tada raspravljali je upravo ta da kada Nole igra sa 95% i više svojih mogućnosti, ni Rodžerovih 100% mu ne mogu ništa, kao ni bilo čiji drugo, jednostavno je tada Nole gazda konačnog ishoda, on dobija ili sam gubi meč...

o Agasiju koji je svoj poslednji AO osvojio sa 33 godine, to je samo da se malo zatvore usta ljudima koji pričaju o godinama, to je u sportu najnebitniji faktor, ili si spreman ili nisi...

što se Rodžera tiče, svako ima pravo na svoje mišljenje, ali čovek koji je sa 18-19 godina angažovao psihologa da bi postao ovo što sada jeste, e pa taj unutrašnji bes, energija, nazovi kako hoćeš negde mora izaći, a njemu izgleda izlazi u zajedljivim izjavama (ne zaboravimo doping koji je slucajno pominjao dva puta nakon izjava Nadalovih lekara o stanju povrede), a i ne seda čovek koji je 300+ nedelja bio na 1. poziciji slučajno na stolicu sa tuđim peškirima...

i za kraj, da je prošao Nadalov predlog, pa naravno da bi sada Nole bio prvi, pa zar ludilo nije krenulo upravo početkom 2011-te... a on bi pomogao toliko Rafi koliko i Noletu, Rodžeru, Endiju, zar ne, a ovaj o brzim podlogama uz Rodžera Raoniću, Izneru i ostaloj boraniji...

Bojan

pre 11 godina

(game, set and..., 14. novembar 2012 16:00)
secam se da si napisao da je Rodzer prvi favorit, pre starta turnira verovatno i jeste bio posto se ipak nije znalo ko u kakvoj formi dolazi na turnir, a Rodzer je ipak prethodne dve godine osvajao turnir i uslovi su povoljniji za njegovu igru. Nakon grupne faze mi je delovalo kao da ce Nole lagano osvojiti titulu, ali u polufinalima je Rodzer pruzio bolju igru, pa sam promenio misljenje, a onda me je Nole razuverio :)
ne znam koliko objektivno mozemo da se raspravljamo oko tih procenata, koliko ko moze da pruza, ali cinjenica je da su obojica igrali maksimalno koliko mogu u ovom trenutku i da je Nole bio za nijansu bolji.
btw, ne slazem se da godine nisu bitan faktor, teniseri se ipak uglavnom povlace jer su ih sustigle godine i fizicki su se iscrpeli a ne zato sto su se zasitili tenisa. Agasi je specifican slucaj imao je puno oscilacija, ispadao iz prvih 100, tako da je tridesete docekao relativno neistrosen, za razliku od Samprasa. Za tu "istrosenost" bolji je parametar broj odigranih meceva, Federer je 5. igrac u istoriji po tome, a Nole je na pola njegove brojke. I ako pogledas niko nije osvajao slem nakon 1000. odigranog mecha, tako da ipak ima u tome nesto.

Bojan

pre 11 godina

(game, set and..., 14. novembar 2012 16:00)
sad sam malo bacio pogled na konacne poene poslednjih nekoliko godina
dvogodisnjim renkingom bismo imali situaciju da je Nadal prvi od 2008 do 2011 na kraju godina + bi bio prvi do Vimbldona ove godine.
Tako da bi zakinuo za po jednu godinu i Federera i Noleta igrajuci tenis jednom u dve godine na podlogama koje nisu sljaka (2008 i 2010).
S tim da bi onda covek imao i drugaciju taktiku i ne bi se lomio sa Noletom na betonu vec bi to dozirao pa mozda i ne bi doslo do ovogodisnje povrede.

Hrvoje007

pre 11 godina

Bez konkurencije najveći svih vremena ali i velik čovjek, i u pobjedi, i u porazu. Toliko puta otpisan, a uvijek se vraćao, pa i do nedavno bio broj 1. Sljedećih par godina i dalje će biti u top 3-4, a i osvojiti pokoji Wimbledon. U samom vrhu nitko neće trajati kao on, pa niti Đoković.

Anđela

pre 11 godina

Brojnim Noletovim „navijačima“ koji ne vide dalje „od svog nosa“: Ako Novak bude tako igrao oko 5 god dostićiće po rezultatima Federera. Ali sam uzela tastaturu da kažem nešto drugo: Po čemu će ljudi tenisa pamtiti Novaka? Po tome što je od tenisa napravio GLADIJATORSKU arenu. Tenis je bio godspotski sport a sada liči na gladijatorsku arenu.

ja

pre 11 godina

Neverovatni ste, covek ima 32 godine i Djokovic sa 25 mora svaki put da igra svoj najbolji tenis da bi ga pobedio (i to ne uspeva uvek kao sto i rezulati govore). Da li bi Djokovic mogao da pobedi Federea u punoj snazi, kada je Federer imao 25 godina? Tesko.
Zbog ovakvih ljudi kao sto ste vi tesko mi je da navijam za Djokovica. Ceo svet se klanja Federeru zato sto je najveci sportista svih vremena, zato sto sa 32 godine on osvaja grand slemove, prvi je na svetu, nema finala/polufinala bez njega a vi pricate o cemu? Nije ni cudo sto nas ceo svet mrzi. Djokovic ima mnogo mnogo stvari da osvoji da bi mogao da se uopste poredi sa Federerom.

fedex1

pre 11 godina

Hvala Roger za sve ove godine casti i ponosa sto smo tvoji navijaci. Bez tebe nece biti nista vise isto na teniskom terenu. Jednom se radja takav sampion!

Dragana

pre 11 godina

Federer je uvek bio realan,pa i sad,mogao je i on lako da pobedi da su neke lopte prošle,a u nekim trenucima nije imao ni sreće.Ali tokom celog meča je igrao bolje,onakve poene na mreži Novak nikad neće osvojiti.Sledeća sezona biće takodje veoma zanimljiva.

Starman

pre 11 godina

Neverovatni ste, covek ima 32 godine i Djokovic sa 25 mora svaki put da igra svoj najbolji tenis da bi ga pobedio (i to ne uspeva uvek kao sto i rezulati govore). Da li bi Djokovic mogao da pobedi Federea u punoj snazi, kada je Federer imao 25 godina? Tesko.Zbog ovakvih ljudi kao sto ste vi tesko mi je da navijam za Djokovica. Ceo svet se klanja Federeru zato sto je najveci sportista svih vremena, zato sto sa 32 godine on osvaja grand slemove, prvi je na svetu, nema finala/polufinala bez njega a vi pricate o cemu? Nije ni cudo sto nas ceo svet mrzi. Djokovic ima mnogo mnogo stvari da osvoji da bi mogao da se uopste poredi sa Federerom.....svaka cast na komentaru...stvarno neshvacam ove sto pljuju po federeru bez ikakvog povoda a covek osvojio sve sto se moze osvojit i postavio najvise rekorda u ovom sportu...moze vas biti sram!!!

RF

pre 11 godina

Citam komentare i ne mogu da verujem da ovde neki porede novaka i rogera....Bolje da cutite da vas neko ne cuje da ste to izjavili....Smesno....

carlito

pre 11 godina

Matori, povuci se dok je vreme. Ako sad odeš, jednog dana ćeš moći da pričaš unucima kako si imao pozitivan skor sa najboljim teniserom svih vremena. Nije to mala stvar.

gaga

pre 11 godina

...nisi se ti pitao, sve poene koji si osvoji ti je Nole i dao, nista sam nisi zasluzio, pa to sto si Federer nije ti sinoc moglo pomoci...nek si rekorder, i nek si ispisao istoriju, ali dosao Srbin koji postavlja nove granice.....:-)

cacanin

pre 11 godina

" Nije trebalo da dozvolim toliko brejkova, ali opet, očigledno se i Novak tu nešto pita."

Naduvenko, mracni covece od kamena PITA SE I TO MNOGO.

HOLIFILD

pre 11 godina

Jedan od najvecih sportista svih vremena(uz Dzordana)!U ovoj sezoni je srusio mnoge rekorde..pitanje je sad dali ce se povuci na vreme..mislim da nebi smeo sebi da dozvoli veliki pad..ipak ga godine polako sustizu!!U svakom slucaju VELIKIII RODZER FEDERER!!!!

Boris

pre 11 godina

Dabome da se Djoković nešto pita za te brejkove ali moram Rodžere ipak da te ispravim, nisi ti njemu "dozvolio" previše brejkova, on ih je "napravio", kraj! Kako se iskusno i namazano vadi... (matori lisac)

Drago71

pre 11 godina

Legendo! Sa 32. godine ubedljivo drugi na svetu, iza sjajnog Đokovića. Sve što se može si uzeo, kada su te svi već otpisali vratio si se na prvo mesto. Odakle više snage i motiva za još jednu sezonu? Do sada neprevaziđen.

Are

pre 11 godina

Majstore, kada kazes da si nesto "dozvolio" onda impliciras da si mogao I da "ne dozvolis", a to opet znaci da imas kontrolu nad situacijom I da nesto zavisi od tebe . Ovde majstore ti nisi imao sta da dozvolis ili ne dozvolis. Jacem "dozvola" ne treba!
Nauci da gubis!!!!

Treće Oko

pre 11 godina

Sve Rodja lepo i trezveno objasni sebi, samo nikako da prizna, da se u stvari Nole tu o svemu pita....jer...ko se vraća protiv Rođe sa 0:3....osim našeg Noleta

Bar u necemu se slazemo s tobom!

pre 11 godina

"'...meni ostaje samo da žalim što sam dva puta imao vođstvo", dodao je Švajcarac." I mi zalimo sto si dva puta imao vodjstvo - jos bi lepse bilo da si glatko izgubio! A sto kazes i da se Novak tu "nesto pita" - i tu se slazemo s tobom, pita se i Novak, nesto malo! Dovoljno da ti ne mozes mirno spavati narednih dana i sedmica!

Komentator

pre 11 godina

Prvo, super ste fotku odabrali. Treba uvek da je stavljate kada pricamo o Federeru.

Drugo, moram da kazem da je zanimljivo da je najbolji ikada po sopstvenom priznanju igrao najbolje sto moze, a nas No1e moze, pa bar jedno 3 puta bolje od ovog sto je igrao, bez preterivanja.

Trece, moram da priznam da me je Federer svojom izjavom da je No1e najbolji naterao da preispitam svoj stav prema njemu (Rudjeru). Mozda covek i nije toliko los k'o sto ga mi smatramo.

Cetvrto, stvarno ne bih voleo da se "Maestro" odluci za penziju dok ga No1e ne odere jos jedno 5-6 puta, tek da ne ode sa pozitivnim skorom.

Peto, mozda nisu imali prilike da igraju neka velika finala, ali bih rekao da je intenzitet ovog rivalstva takav da ga svrstava medju najveca ikada.

Sesto ... ajde da vas ne gusim vise. Uzivajte.

transylvania

pre 11 godina

Gubiti sa 0:3 protiv Federera i sa brejkom zaostatka u oba seta, pa se vratiti iz mrtvih i pobediti u dva seta, to moze samo teniski vampir Djokula Nolferatu! Njegovi protivnici morace ubuduce da koriste rekete od glogovog drveta i trljaju loptice belim lukom.

Lyon Boy

pre 11 godina

Odredjeni broj Federerovih trofeja je vezana za period MUNSTER,LJUBICIC,GUY FORGET,NALBANDIAN i ja mu na tome cestitam,ali istoriju tenisa taj period mnogo ne zanima

Mirko

pre 11 godina

Korektna izjava velikog sampiona, stvarno neizvestan mec do samog kraja, ipak Roger mora da bude zadovoljan sezonom, dva glavna cilja je ostvario, Wimbledon i povratak na prvo mesto! Videcemo sta nas ceka sledece godine... Nadam se da ce jos dugo igrati jer bez njega tenis bi bio totalno drugaciji, dugo se takav sampion sa takvim stilom igre nece pojaviti...

ATPWORLDTOUR

pre 11 godina

sve je lepo rekao i korektno,al stvarno kad se pogleda pobedio bi 2-0 da nije pogresio onaj bekhend u tajbrejku posle onog neverovatnog poena kad se i nole cudio.o drugom setu necu ni da pricam jel je covek u njemu sve procerdao,od brejka do 2 set lopte!na kraju bih samo cestitao novaku na trofeju i sto brzi oporavak njegovom ocu!!!

Objektivno!

pre 11 godina

@(Jednom kralj, uvek kralj) - Pa druže, ne znam čemu omalovažavanje! Evo, ja mogu da kažem, da mi je Nole izgledao kao da igra sa 50% i manje, pa je opet pobedio, i to najboljeg svih vremena! A i većina komentara, poslednjih dana, su davali veće šanse Federeru i to upravo iz razloga dobre forme, tako da...

Velj@

pre 11 godina

Nema za cime da zali. Veliki igrac, to je neprikosnoveno. Ne svidja mi se kao covek, ali duboko postujem njegova dostignuca u ovom sportu. Ali koliko god Rodzer bio dobar, NAS NOLE JE NAJBOLJI!!! Hvala ti Novace za ove divne trenutke. Nek te sreca prati, i osvoji u karijeri sve sto mozes, i sto niko nije osvojio, na pravom si putu!

Dylan Dog

pre 11 godina

Novak zaista zaslužuje epitet Comeback King kojim ga u poslednje vreme časte predstavnici Zapadnih medija.
Interesantno je da je u prva dva seta finala prošlogodišnjeg USO - Nadal u oba slučaja počinjao sa 3-0 ili 3-1 i imao prilike da napravi dupli brejk, pa je Novak preokretao.
Veoma je važno imati tu vrstu samopouzdanja - da i kada ide loše i kada se sve zaveri protiv vas - imate vere i spoznaje da možete da situaciju preokrenete u svoju korist. Tu vrstu samopouzdanja, taj "die hard" karakter su do sada pokazivali samo Monika Seleš i Rafel Nadal. Mislim da ih je Novak prevazišao.
Dobijati više puta Rafu sa setom zaostatka, Mareja, Rodžera sa čak 2 seta zaostatka - predstavlja podvig sam po sebi. Jedino je Conga dobio Rodžera posle 0-2 na prošlogodišnjem Vimbldonu i ne pamtim da je to neko drugi još učinio (a svi znamo da kada Conga uđe u svoje Zen bum-bum stanje - može sam da "razbije" vrhunski dubl tim, a kamoli jednog tenisera).

Raduje da je i Rodžer konačno priznao ono što sam već duže vreme zna: Novaka može da dobije samo ako igra najbolje što može, a ovaj nema svoj dan. Imajući u vidu ogroman ego koji karakteriše ovog šampiona - Rodžerove reči su za Novaka najveća pohvala koju je do sada dobio, a možda i najveća koju će ikada dobiti.

Uzdravlje!

mister

pre 11 godina

Veliki sampion,profesionalac,gospodin...u 32. godini da onako udara i da se krece i da ima motiva,kapa dole!Novak trenutno sada drzi cas u tenisu,prvi je,najjaci u glavi,fizicki je u zenitu karijere!Novaka volim,nas je i uz njega sam,a Federer neka igra jos duuuugo,ipak je lepota gledati njega i Novaka na terenu,deluju kao dva gospodina bre!

borkes

pre 11 godina

@ja
Za tvoju informaciju Novak je prvi put pobedio Federera 2007 sa, gle čuda, 20 godina a Federer je imao, gle čuda, 26 godina. Videćemo sledeće godine od koga će 26-godišnji Novak izgubiti meč. I kakve veze imaju godine s tim. Jel' izašao na teren? Jeste. Jel' izgubio? Jeste. Kraj priče.

@anđela
Daj mi molim te definiši gladijatorski tenis. Ustvari definiši mi gospodski tenis. To što ti neki teniser izglada gospodskije zato što dolazi iz Švajcarske to nema nikakve veze sa tenisom kao igrom. A ako ćeš iskreno prvi koji je ovu igru postavio na nivo čiste fizike je Rafael Nadal. Ne verujem da njega svrstavaš među primitivce, pardon "gladijatore" za kakvog smatraš Novaka.
Idemo dalje.

twiter

pre 11 godina

Pored atlete Novaka, razlog sto je Rodzer izgubio mec su pravda i Bog. O kakvom coveku se radi, mozete da pogledate ovde. U svojoj niskosti, Fed je seo na na solicu koja po pravilu pripada br. 1. A Nole tako iznerviran izgubio prvih 9 poena:
http://www.usatoday.com/story/gameon/2012/11/12/roger-federer-novak-djokovic-chair/1700519/

zoki

pre 11 godina

Malo brejkova,malo pasing satova,za temeljac cemo uzeti servis,za zaprsku dodati forhend...i ne zaboravite najbitnije...ljubav i celicna volja. I to vam je Novakova Corba.

Ivanka

pre 11 godina

Noletov sam navijac, ali sve cestitke Rodzeru na igri koju je prikazao. Nisam ocekivala da kaze da je Novak najbolji i prijatno me iznenadio. Nadam se da ce ove reci imati tezinu kod Rodzerovih fanova i konacno malo uticati i na njih i na Noletove fanove da makar umanje besmisleno prepucavanje i neprijateljstvo.

Gile

pre 11 godina

Roger je u pravu. Dozvolio je previse brejkova. Pitanje je da li ih je dao ili ih je Nole uzeo. U prethodnim mecevima Roger nikome nista nije dao, a mozda zato sto niko i uz sve pokusaje nije mogao da ih uzme. Bice da je Roger nesebican kada je Nole u pitanju, jer ga najvise voli i tolerise mu a sve druge ne voli i nista im ne daje. Bas je neki...

Александар Џунић

pre 11 godina

Роџер Федерер није добар човек иако је веома талентован тенисер. На све то ароганција куља из њега. Некад ми смета што му Ноле одаје признање за добар потез тапшањем (по рекету), али с друге стране, Нолетова широкогрудост блиста у тренуцима његових победа.

fortissimo

pre 11 godina

Treba poštovati ovu dvojicu ekstremno vrhunskih igrača. Ne razumem mržnju ili omalovažavanja.Takodje treba poštovati sve što je Rodžer ostvario u tenisu, stvarno velika karijera, ali ne biti baba Vanga i znati ono što je nemoguće, šta će sve Novak osvojiti do kraja karijere. To je nemoguće, možda čovek svake godine osvaja po dva tri GS turnira, ko to zna? Da li neko zna da je to nemoguće? Prema tome polakao, da smo živi i zdravi.Ipak je on mladji 6 ipo, 7 godina. Pet godina je manje profesionalac od Rodžera, u životu je sve moguće. Ono u šta sam ja siguran, pošto dobro svi vidimo kakvog je karaktera Novak, uporan, borben do poslednjeg atoma snage, čvrst mentalno, ako nastavi i nešto se nepredvidjeno dogodi, može dubok trag da ostavi u tenisu iza sebe. Mnogo je Novak zeznut a kad nešto hoće, teško bilo ko može da ga spreči. A i tu se vidi po Novaku da hoće i da ga teško u tom pravcu može nešto odvesti na stranputicu. Juče je rekao, kada sam stigao do kraja idem dalje i ne predajem se. I nije se predao čak kada je Rodžer onako furiozno počeo meč, imao dva puta gem prednosti u drugom setu. Nije se predao i dobio meč onim čudesnim drop šotom. To je snaga i daje mi pravo da verujem u Novakove buduće mečeve i pobede. Večeras bravo za obojicu a Novaku čestitke. Velika pobeda i ma šta neki mislli, što se igre tiče, velika igra jer bila je potrebna samo jedna sitnica..tako igrati i pobediti jednog Rodžera. BRAVO.

Gile

pre 11 godina

Roger je u pravu. Dozvolio je previse brejkova. Pitanje je da li ih je dao ili ih je Nole uzeo. U prethodnim mecevima Roger nikome nista nije dao, a mozda zato sto niko i uz sve pokusaje nije mogao da ih uzme. Bice da je Roger nesebican kada je Nole u pitanju, jer ga najvise voli i tolerise mu a sve druge ne voli i nista im ne daje. Bas je neki...

game, set and...

pre 11 godina

za početak nešto za Starmena, jedna reč je dovoljna, a to je ovog pura reč "sram" ili "skužila" u jednom drugom komentaru... za ostatak teksta sve pohvale na savršenoj ekavici...

kada je u finalu US opena '05 24-godišnji Rodžer pobedio 35-godišnjeg Agasija, jesi li ti skakao od sreće ili si tvrdio da bi ga Agasi razvalio da je bio malo mlađi... i da li ti navijaš za određenog sportistu ili za negove navijače... a najinteresantnije je da Rodžer MORA da igra svoj najbolji tenis, i opet mu nije dovoljno za pobedu protiv Noleta, ali ti i to izokrenu...

i na kraju malo za tebe, i za sve one koji se potpisuju imenom svog idola:
Nole nema kome više da dokazuje, on je sebi i svima koji to žele videti dokazao da je trenutno bolji od Rođe, a to što se vi držite za prošlost, to je Vaš problem...
Rodžer blati sebe samog kad sedne u tuđu stolicu, kad traži brži teren jer nema drugi izgovor za poraz, kad kaže ja dozvolio ovo, ja dozvolio ono, a jedno malo možda da se moj protivnik pitao nešto o tome...
nego Vi ljudi idite na neki drugi portal, gde ne morate da razmišljate u kom ćete dijalektu pisati, i smarajte nekog drugog sa promašenim tezama i stvarima iz prošlosti...

pozdrav svim istinskim ljubiteljima ove igre do sledeće sezone

Dermendziev

pre 11 godina

Hvala sto postoji jedan Federer(zelim mu sto duzi ostanak na tenisnoj sceni),jedan Nadal(njemu sto skori povratak),Endi...jer bez ovakvih asova,cini mi se nebi bio ni ovakvog lucidnog(uz prirodni talenat i mukotrpanog rada)Novaka.Svima njima puno zdravlja i trajanja.Posebno Novaku sto vise onih najvecih trofeja.

Pozdrav!

PS:ipak se nadam da ce ovakav miroljubivi komentar biti objavljen.Za mene je prosto zapanjujuce sto od posle zavrsetka meca nije objavljen ama bas ni jedan moj komentar,a poslato ih je vise.Unapred hvala moderatoru za razumevanje.

Z

pre 11 godina

Prirodno je da se uglavnom pita Federer jer igra mnogo ofanzivnije od Novaka kojem je bio cilj da produzi poen (sinoc je kao zid delovao). Federer je u prvom setu ispustio prednost posle servis gema u kojem je napravio 5-6 gresaka iz forhenda koji nisu bili tako teski, a onda je i Djokovic napravio par sjajnih poteza. U TBu je takodje napravio par neobjasnjivih gresaka. Posle je drugi set od Djokovica zavisio. Ima, do sad, nevidjenu sposobnost comebacka, stvarno celicnu volju ima. Nadam se da ce se dogodine cesto sretati jer njihovo rivalstvo, pored Fed-Rafa, pruza najkvalitetnije meceve. Svaka cast obojici.

Srdjan

pre 11 godina

Gledam i vidim da se ovde razvija prica izmedju navijaca i niko da kaze pravu stvar. Federer je najbolji svih vremena ali u ovom trenutku nije najbolji jer ima jedan bolji. Cista statistika kaze da je Nole prosle godina zavrsio kao prvi sa oko 2000 bodova vise od Nadala i 4000 bodova vise od Federera. Zbog zaista cudnog nacina bodovanja, Novak je ove godine na cetiri meseca izgubio prvo mesto iako je gledajuci samo ovu godinu opet sakupio 2000 bodova vise od Federera, cak i nevezano sto je uslovno receno Federer na slican nacin izgubio prvu poziciju. Kazem uslovno jer je Nole ove godine i na samim GS turnirima imao tri finala i jedno polufinale sto ni Federer ni Nadal ni Marej nisu postigli, Federer na US openu i Nadal na Vimbldonu su ispali cak i pre polufinala. Hocu da kazem da je Nole vec skoro dve godine najbolji, jer ne zaboravimo njegova superiornost pocinje zapravo od Austraian opena 2011, kada je vec po igri bio ispred ostalih, i traje prakticno sve do danas to jest trajace bar do sledeceg Australiana. I da zakljucim, mec je bio odlican, izmedju najboljeg svih vremena i najboljeg danas ali da nije cudnog nacina bodovanja ne bi se danas raspravljalo na ovakav navijacki nacin jer se ipak statisticki zna ko je danas najbolji, protiv Federera u ovom periodu 7:3, protiv Nadala takodje 7:3, cak ispade da je Noletu najtezi zapravo Marej, 6:4. I hajde da ne pricamo da je neko od njih igrao sa pola snage protiv onog drugog, ko normalan moze to da pomisli.

nesalomljivi7

pre 11 godina

Roger je u pravu. Dozvolio je previse brejkova. Pitanje je da li ih je dao ili ih je Nole uzeo. U prethodnim mecevima Roger nikome nista nije dao, a mozda zato sto niko i uz sve pokusaje nije mogao da ih uzme. Bice da je Roger nesebican kada je Nole u pitanju, jer ga najvise voli i tolerise mu a sve druge ne voli i nista im ne daje. Bas je neki...
(Gile, 13. novembar 2012 16:34)

Rodžer je izgubio od Delpa. Znači ili mu je dao pobedu kako kažeš ili je Argentinac uzeo pobedu svojom boljom igrom.Da je bilo koji turnir u pitanju, Rodžer bi ispao i ne bi video finale. Sticajem okolnosti London je takav turnir da možeš da izgubiš i udješ u finale. Novak nije izgubio niti jedan meč i zasluženo osvojio London. Novaku niko ništa nije dao, sam se izborio, vraćao se iz mrtvih, igrao dobro kada treba, a završni poen je majstorstvo. Toliko.

Prelistaj i izjave teniskih legendi

pre 11 godina

Po čemu će ljudi tenisa pamtiti Novaka?
(Anđela, 13. novembar 2012 14:42)

Vidi se, draga Andjela, da su neobjektivnost i neobavestenost tvoje osnovne vrline kao komentatora onoga sto se dogadja u tenisu.

Zivim na kontinentu gde su Federer, Nadal i Endi Marej neprikosnoveni. I u medijima i kod publike. Kad gledam tenis na TV, pa kad komentator kaze:
"Proklizavanje à la Dokovic; ritern à la Djokovic..."

Govori li ti to da jue Novak doneo novine u tenisu?

Jadranko

pre 11 godina

Po čemu će ljudi tenisa pamtiti Novaka?
(Anđela, 13. novembar 2012 14:42)
Vidi Anđela na ovo pitanje će ti odgovoriti Boris Becker,dakle:
Novinar: Je li Novak Đoković najbolji riterner u tenisu?
Boris Becker: Ne,on je igrač sa najboljim kretanjem po terenu u 45 godina
profesionalnog tenisa. (odgovor u najavi meča sa Del Potrom)
Dakle već sada je zapamćen(od ljudi tenisa,kako ti kažeš) po nečemu,a momak je (uslovno rečeno)tek na polovici svoje karijere.

Bojan

pre 11 godina

(game, set and..., 13. novembar 2012 21:54)
naravno da je na US openu 2005 Agasi bio mator i da nije mogao da pruzi igre kakve je pruzao tokom karijere i recimo 6 godina pre toga kada je igrao 4 uzastopna finala na slemovima i zavrsio godinu na prvom mestu skinuvsi Samprasa sa te pozicije.
Da li bi ga pobedio da je bio tih 5-6 godina mladji, ko zna, ali mec bi sigurno bio mnogo tezi jer je bilo ocigledno da je Agasi ostao bez snage na kraju. Slicno je i ocigledno u drugoj polovini ove sezone da Rodzer nije mogao da prati Noletov tempo polufinale/finale/titula na svakom turniru, a realno je po kvalitetu i sada tik uz njega.
Obojica moraju da igraju najbolji tenis da bi dobili onog drugog, mislim da je to prilicno ocigledno i generalno mislim da smo i ti i ja uzivali u tenisu iz finala ovog mastersa. Jeste Rodzer izgubio, ali je bilo toliko lepih poteza toliko taktickih nadmudrivanja, promena ritma da covek nije mogao da bude nezadovoljan.
Sto se stolice tice, nem pojma, mozda samo pokusavam da nadjem opravdanje, ali s obzirom da ne vidim sta bi takav potez mogao da postigne, jer Nole nije toliko mentalno labilan da mu smetaju takve gluposti, rekao bih da je sasvim slucajno, a i u krajnjoj liniji nebitno ko gde sedi. Sto se tice brzih terena, sto covek ne bi izrazio svoje misljenje koje mu odgovara. Nadal drvi o dvogodisnjem rangiranju i skracivanju sezone bas zato sto njemu to odgovara (po tom rangiranju nole prosle godine ne bi bio prvi ni dana), pa ne vidim da blati sebe.

game, set and...

pre 11 godina

pozdrav za Bojana...

ja sam svakako uživao u finalu, a ako se neko seća, onda ćeš to nejpre biti ti, ja sam kao favorita za osvajanje turnira posle prvog kola u grupama izdvojio Rodžera, zbog svežine... naglasio sam "ako Bog da da pogrešim" i eto...

ona nijansa o kojoj smo ti i ja tada raspravljali je upravo ta da kada Nole igra sa 95% i više svojih mogućnosti, ni Rodžerovih 100% mu ne mogu ništa, kao ni bilo čiji drugo, jednostavno je tada Nole gazda konačnog ishoda, on dobija ili sam gubi meč...

o Agasiju koji je svoj poslednji AO osvojio sa 33 godine, to je samo da se malo zatvore usta ljudima koji pričaju o godinama, to je u sportu najnebitniji faktor, ili si spreman ili nisi...

što se Rodžera tiče, svako ima pravo na svoje mišljenje, ali čovek koji je sa 18-19 godina angažovao psihologa da bi postao ovo što sada jeste, e pa taj unutrašnji bes, energija, nazovi kako hoćeš negde mora izaći, a njemu izgleda izlazi u zajedljivim izjavama (ne zaboravimo doping koji je slucajno pominjao dva puta nakon izjava Nadalovih lekara o stanju povrede), a i ne seda čovek koji je 300+ nedelja bio na 1. poziciji slučajno na stolicu sa tuđim peškirima...

i za kraj, da je prošao Nadalov predlog, pa naravno da bi sada Nole bio prvi, pa zar ludilo nije krenulo upravo početkom 2011-te... a on bi pomogao toliko Rafi koliko i Noletu, Rodžeru, Endiju, zar ne, a ovaj o brzim podlogama uz Rodžera Raoniću, Izneru i ostaloj boraniji...

game, set and...

pre 11 godina

Bojane, sve si ti to lepo rekao...
moj prvi komentar je bio upućen onima koji non-stop pričaju o dostignućima iz prošlosti, statistici i godinama, a koji ne žele da prihvate sadašnje činjenično stanje...
da li žele Kobe ili Lebron da ih porede sa Džordanom, da li želi Mesi da ga porede sa Maradonom ili Peleom, i da li je to uopšte moguće i šta se time dobija?
ja stvarno poštujem sve što je postigao Rodžer, njegov doprinos za tenis uopšte itd.itd., ali on sada NIJE najbolji, SADA JE najbolji Nole... jedino što smo u njihovom slučaju imali sreću da ih gledamo u direktnim duelima i što jedan drugog (zajedno sa Rafom, a odskora i Endijem) teraju da budu još bolji...

što se godina tiče, pa Federer je tu gde jeste upravo jer je pažljivo pravio program za svaku godinu, birao turnire da bi sačuvao svoje telo od premora i povreda, ali je ove godine jureći broj nedelja i završetak godine na prvom mestu malo odstupio, i čim je šansa za povratak na 1. mesto propala, otkazao Pariz (mada se, ruku na srce, naivno nadao)...

oko Madrida, podloga je ubzana za pojmove šljake, i dalje to nije bila brza podloga, a problem većini igrača, pa i Noletu i Rafi, nije bila brzina, već klizavost... pa tu je poenta bila da ko ostane na nogama, osvojiće turnir, zar ne? veruj mi da ni Rodžer ne bi tamo ponovo otišao da je podloga ostala plava...

toliko od mene

Bojan

pre 11 godina

(game, set and..., 15. novembar 2012 12:24)
slazem se za Madrid da je podloga bila brza za sljaku ne za generalno sve tipove terena i po trenutnom odnosu snaga samo na takvoj sljaci Rodzer moze da dobije Noleta i Nadala. Rim je to realno i pokazao.
I Rodzeru ta klizavost nije smetala toliko koliko ovoj dvojici zbog razlike u kretanju, tj ne proklizava toliko pa da ima problema da se zaustavi. Znaci generalno je da mu vise odgovara takav Madrid u odnosu na konkurente, ali ih je ipak podrzao u izjavama da Madrid to nije trebao da uradi.
Cak i ako bi odustao od takvog Madrida, njemu bi vise odgovaralo da se situacija ne promeni jer bi onda Nole i Nadal imali turnir manje na sljaci da prave razliku u odnosu na njega :). To bi bilo prilicno podlo, ali sta sve covek cita o njemu to bi bilo najmanje sto bi mogao da uradi. Ali sam taj turnir naveo kao jedini koji se ubrzao u odnosu na svoje predjasno stanje, za razliku od turnira na betonu i travi.
Sto se tice toga ko je najbolji sada, mislim da tu stvarno nema dileme, Nole je prvi teniser sveta od pocetka prosle godine, naravno bilo je perioda u kojima nije bio to (kraj 2010 Rodzer, sljaka 2011 Nadal, OI i USO Mari), ali sveukupni utisak je da zivimo u eri Noleta. To cak ni pobeda Rodzera u ponedeljak ne bi promenila, ali je Noletova pobeda ipak zapusila usta svima onima (a bilo ih je zacudjujuce mnogo) koji su tvrdili da se Nole slucajno nasao na prvom mestu ove godine :O

nemanja

pre 11 godina

Novak je izrastao u igraca koji svaki sitan delic nepaznje iskoristi u svoju korist i okrene mec..Zaista je neverovatan..Sto se tice Rogera imaje periode odlicne igre..Pocetak oba seta je bio za svaku pohvalu,ali kada su na red dosle greske iz forhenda i dugo forsiranog bekhenda...situacija je postala drugacija..Imam osecaj da bi Roger tesko dobio mec i da je bilo treceg seta..Malo je umoran i vidi se da je ova sezona bila naporna za njega,ali ujedno i uspesna..Veliki pozdrav za sve ljubitelje tenisa!! Uzivali smo ove godine u velikim mecevima!!

Dakara

pre 11 godina

Ne znam kako neko može mrzeti nekog igrača ili klub samo iz razloga zato što on navija za drugi??? Pa gde vam je tu poštovanje i uvažavanje protivnika na kraju krajeva viteštvo. Sport je to nekada sve imao al od kad je postao veliki biznis i otvaranjem kladionica to se sve izgubilo, ponekad mislim da više šteti društvu nego li pomaže. Prije ja znam dok sam trenirao mene je košarka u neku ruku i vaspitavala činila nas boljim ludima bojim se da danas nije tako. Puno se uvuklo loših stvari u sport tako da ja u neku ruku i razumijem ovakve komentare, al ih neopravdavam jer svako treba da misli svojom glavom i donosi zaključke. Što se tiče tenisa mislim da su ovi momci koji su u vrhu uspeli na neki način da sačuvaju hladnu glavu i da ih slava ne ponese pogotovo to važi za Novaka koji je iz ove sredine koja nije nešto posebno razvijena, a i takav je mentalitet našeg naroda da je to uspeo da prevaziđe. I još da dodam da Nadal mnogo fali od kad ga nema to se zaista osjeti i želim mu brz oporavak, a Fedu da je što moguće duže drži korak sa predvodnicima ove generacije Djokoviću i Marejem. I alo bre pa mi smo srbi sramota je da pišemo ovakve komentare i vređamo nekog bez ikakvog osnova pa ugledajte se malo na naše predke i istoriju koja je iza nas.

Bojan

pre 11 godina

(game, set and..., 14. novembar 2012 16:00)
sto se tice Nadalovog predlog, naravno da bi Nole sada bio najbolji jer je dve godine zaredom prvi, ali zar tebi nije nefer da Nole fenomenalnu proslu godinu zavrsi na drugom mestu jer je ATP odlucila da odredjuje prvaka na osnovu rezultata u dve godine.
To je predlog koji bi samo njemu odgovarao, jer bi se covek koncentrisao na to da kao i uvek izdominira sezonu na sljaci (ne racunajuci 2011. gde je sveukupno bio najbolji ali je izgubio dva finala) a onda pazljivim biranjem turnira na betonu ostvarivoa tu i tamo pokoji dobar rezultat i nadao se da ce Mari, Federer i Nole da podele titule medju sobom a ne da jedan od njih dominira.
Osim toga takva opcija bi mu dozvolila da tu i tamo napravi po koji kiks a da ne ispadne iz najvisih nosioca, situacija koju cemo imati na startu naredne godine gde moze lako da se desi da Nadal ispadne iz prve cetvorke pa bude morao da pobedi prvu trojicu u bilo kom redosledu, nece videti titule na betonu duze vremena.
Sto se podloga tice Rodzeru odgovara brzi tenis i logicno je da zeli da ima vise brzih podloga.
U poslednjih 10 godina samo su jedanput ubrzali teren, u Madridu, i Nole i Nadal su kukali kako nikad nece doci vise da ga igraju. A Federer je uzeo turnir i ipak nije podrzao organizatora da bez konsultacija sa igracima menjaju podloge iako bi njemu sasvim odgovaralo da ta situacija ostane. Dakle bio je vise nego fer.

Bojan

pre 11 godina

e sad, ATP ce se tesko odluciti da krene sistematski da ubrzava podloge dok se ne penzionisu Nadal, Mari i Djokovic i u slucaju da se ne pojave neki novi mladi koji ce pratiti taj tempo.
Tenis nikada nije bio popularniji, ne samo u Srbiji, nego generalno u svetu, a razlog za to jesu mecevi koji traju po 4-5 sati i gde igraci vracaju nemoguce loptice i razmene traju dugo, dok je recimo 2001. u finalu vimbldona gledano dosadno takmicenje u serviranju. Pored toga stalno se obara neki rekord, stalno gledamo vrhunske tenisere u zavrsnicama i to je sve medijski mnogo zanimljivije. 30 godina niko osim Agasija nije zaredjao vise od 4 finala zaredom, a sada smo u generaciji gde je Federer zaredjao 10 i 8, Nadal 5, Nole 4, slicno je sa polufinalima, cetvrfinalima, jednostavno, najbolji vrlo retko ispadaju. Time jeste vecinom ubijen tenis van top 4 i mlade nade tesko stupaju na scenu, ali dokle god je ovaj "ultimate tennis" profitabilan, nece biti promena.

Bojan

pre 11 godina

(game, set and..., 14. novembar 2012 16:00)
sad sam malo bacio pogled na konacne poene poslednjih nekoliko godina
dvogodisnjim renkingom bismo imali situaciju da je Nadal prvi od 2008 do 2011 na kraju godina + bi bio prvi do Vimbldona ove godine.
Tako da bi zakinuo za po jednu godinu i Federera i Noleta igrajuci tenis jednom u dve godine na podlogama koje nisu sljaka (2008 i 2010).
S tim da bi onda covek imao i drugaciju taktiku i ne bi se lomio sa Noletom na betonu vec bi to dozirao pa mozda i ne bi doslo do ovogodisnje povrede.

Bojan

pre 11 godina

(game, set and..., 14. novembar 2012 16:00)
secam se da si napisao da je Rodzer prvi favorit, pre starta turnira verovatno i jeste bio posto se ipak nije znalo ko u kakvoj formi dolazi na turnir, a Rodzer je ipak prethodne dve godine osvajao turnir i uslovi su povoljniji za njegovu igru. Nakon grupne faze mi je delovalo kao da ce Nole lagano osvojiti titulu, ali u polufinalima je Rodzer pruzio bolju igru, pa sam promenio misljenje, a onda me je Nole razuverio :)
ne znam koliko objektivno mozemo da se raspravljamo oko tih procenata, koliko ko moze da pruza, ali cinjenica je da su obojica igrali maksimalno koliko mogu u ovom trenutku i da je Nole bio za nijansu bolji.
btw, ne slazem se da godine nisu bitan faktor, teniseri se ipak uglavnom povlace jer su ih sustigle godine i fizicki su se iscrpeli a ne zato sto su se zasitili tenisa. Agasi je specifican slucaj imao je puno oscilacija, ispadao iz prvih 100, tako da je tridesete docekao relativno neistrosen, za razliku od Samprasa. Za tu "istrosenost" bolji je parametar broj odigranih meceva, Federer je 5. igrac u istoriji po tome, a Nole je na pola njegove brojke. I ako pogledas niko nije osvajao slem nakon 1000. odigranog mecha, tako da ipak ima u tome nesto.