Petak, 25.05.2012.

15:13

RG: 'Nole Slem' – staza ka besmrtnosti

Ukoliko osvoji Rolan Garos, Novak Đoković postaće tek treći teniser u istoriji koji je istovremeno šampion na sva četiri Grend slem turnira.

Izvor: Saša Ozmo

RG: 'Nole Slem' – staza ka besmrtnosti IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

nole

pre 11 godina

najveca nepravda u tenisu je to sto se fedex pojavio u vremenima ka d nije imo ozbiljnog igraca da mu parira. Steta steta steta,pa novak bi do 20gs doguro u toj situaciji,bez problema

Sava

pre 11 godina

Boris Beker je osvojio 6 GS titula a bio je samo 12 nedelja svetski broj 1. Na drugoj strani imate Rodika koji u vakumu izmedju velikih generacija ima jedan jedini GS a bio je 13 nedelja broj 1, znaci duze od Bekera. Slicno je i sa Vilanderom koji ima 7 GS i samo 20 nedela kao broj 1 a Hjuit ima 2 GS i cak 80 nedelja na prvom mestu. Kada su Sampras i Agasi zavrsavali karijere u muskom tenisu su se smenjivali na prvom mestu: Marcelo Rios, Muster, Moya, Kafelnikov, Rafter, Safin, Kuerten, Hewitt, Juan Carlos Ferrero, Roddick. Svi oni su bili sjajni teniseri ali ne i velikani kao Sampras i Agasi. Tada je situacija u muskom tenisu bila slicna danasnjoj u zenskoj, mnogi su se smenjivali na prvom mestu. Svi oni zajedno imaju manje gren slem titula od Vilandera i Bekera koji su vrlo kratko bili na prvom mestu koji su imali strasnu konkurenciju. Znaci posle Samprasa i Agasija imali smo 10 igraca na prvom mestu i onda u svojoj 23. godini prvu poziciju preuzima Federer. Buduci velikani Nadal i Djokovic su tada bili juniori, Nadal je imao 17 a Nole 16 godina! Na pocetku karijere Nadal je bio samo igrac sljake ali posle osvaja i 2 Vimbledona, US i AO. Da nije eksplodirao Novak i prikocio Nadala, spanac bi ozbiljno pripretio Federeru u broju osvojenih GS titula. Novakovih 5 GS titula imaju posebnu tezinu jer su osvojene u eri velikih Federera i Nadala i osvajanjem RG Novak bi definitivno usao u grupu velikana. Nije samo broj GS presudan vec i u kakvoj su konkurenciji te titule osvojene.

Nostradamus

pre 11 godina

Ja mislim da će, ako Roger ili Nadal uspeju da u ovoj kalendarskoj godini osvoje bar jedan gren slem od preostala tri, to biti najveći uspeh u istoriji tenisa, veći od bilo kakvih kalendarskih ili ne znam kakvih slemova. Zato što igraju u eri najboljeg tenisera svih vremena. dobri su ali nemaju sreće.

Blek Stena

pre 11 godina

Novak je pored dvojice navodno najboljih tenisera svih vremena, koji uzgred budi rečeno igraju u najboljoj formi, od pet gren slemova osvojio četiri. Šta više reći

Deja Vu

pre 11 godina

@ Vuk + Pera

Alo ljudi, promašili ste temu. Ne radi se o nepatriotizmu ili 'izdajstvu' (čemu tako teške reči), radi se o tome da je izvučeno 4-5 komentara od nekoliko stotina, i niko ne može da tvrdi da su to pisali baš oni koji danas kritikuju izjave RL i slične. Jasno je ko dan da osvajanje 4 GS zaredom u ONO vreme i danas, nije uopšte uporedivo. Ali pojedini ovde su skloni omalovažavanju svega što Novak postigne (mnogo mi se dopao komentar: "A da ove godine osvoji sva cetiri, rekli bi da to manje vredi posto ova godina ima 366 dana."), tako da njima ne vredi objašnjavati. A stvar je jako jednostavna: ako je osvajanje nekalendarskog slema toliko lakše, zašto nema bar 5 takvih primera? Mislite o tome!

Dragan S.

pre 11 godina

Potpuno se slažem sa Vukom! Uostalom, neko je davno rekao "u Srbiji će vam sve oprostiti osim uspeha", tako da sve ljubomorne face savetujem da porade na sebi, a ljude koji su svojim znanjem, zalaganjem, istrajnošću, talentom, ili kako narod prosto kaže, krvlju i znojem, došli do zasluženog uspeha, neka ostave na miru!

Bojan

pre 11 godina

(el loco palermoooooooooooo, 26. maj 2012 05:51)
da je zreb dirigovan i namesten protiv Novaka stavili bi mu u osminu finala Del Potra, cetvrtfinale Berdiha i polufinale Federer. Ovako covek do polufinala ima setnju, jeste Federer u njegovoj polovini, ali u cetvrtini osim Verdaska nema jaceg protivnika.

Djorgn

pre 11 godina

Pitanje je retoricko.
Na kraju sam odustao od odlaska na finale RG, bilo je prekomplikovano, ali verujem da nas najbolji sportista svih vremena nece. Srecno momcino!

Goran S.

pre 11 godina

Tvrdim da Rodzer najvise sansi da pobedi Noleta ima upravo na sljaci RG i to uzimajuci u obzir celu godinu i sve podloge. Sljaka na RG je najbrza od svih ostalih sljaka ali ipak nijansu sporija od najsporijeg betona. Evo zasto smatram da je tako:
Rodzerovo kretanje je negde u ravni prosecnog tenisera a udarci su mu daleko nadprosecno ostri i precizni, pa upravo uzimajuci ove dve cinjenice i sasvim je logicno da je tako, jer RG sljaka njegove ostre udarce manje apsorbuje od drugih sljakastih podloga te ih i izuzetno pokretljivi i brz Nole ipak nesto teze stize, dok na tvrdim podlogama Noletovi iako nesto slabiji udarci od Rodzerovih znatno su mu teze dostizni nego li na RG sljaci pa zato tu Nole ima vise uspeha.
Smeta mi cinjenica da se vec unapred zna da ce Rodzer ponovo biti u Noletovoj polovini zreba i siguran sam da bi bio bez obzira i da je ostao drugi nosioc iako je zreb poludirigovan i to se nebi smelo znati do samog izvlacenja. To znaci da fakticki Rodzer ima zadatak da Noleta spreci u velikom poduhvatu, ali naravno da nisu sigurni hoce li u tome i uspeti, jer jasno je da Nole ima ekstra motiv za pobedom i osvajanjem RG pa sad i u slucaju eventualnog uspeha izlaze sa pricom kako to i ne bi bio bas toliko veliki uspeh s obzirom da nije kalendarski slem.
Neka Nole RG osvoji, pa nek oni to zovu kako hoce, a sto se mene tice Nole je vec bolji teniser od Rodzera jer odkako je stasao uzeo je vise GS od njega a kako i sam Rodzer kaze, ne misli da sad igra losije nego ranije.

el loco palermoooooooooooo

pre 11 godina

Sve mi je jasno samo jedno NE KAKO UVIJEK DjOKA NA FEDEKSA PA DOKLE VISE DA SE NAMJESTA ZREB, ALI OVAJ PUT SU STVARNO PRETERALI MALO IM FEDEKS PA SU STAVILI I DELPOTRA I BERDIHA I TSONGU SVE U ISTI DIO ZREBA STRASNO A TAMO STAVILI MAREJA KOJI SE DVOUMI DA LI CE IGRAT ZBOG POVREDE NA RG I FERERA KOJI NIJE POBIJEDIO NIJEDNOG IGRACA IZ PRVIH 5 OD KAD IGRA TENIS SRAMOTA ZA TENIS STA SE RADI.
NEMA SEKIRANJA NOLE UZIMA LAGANO KONCENTRACIJA NA NIVOU MALO DA BUDE AGRESIVNIJI I MALO DA POPRAVI BEKEND I STRPLJENJE IDEMO NOLE.\
SAMO SE NADAM DA NECES ICI I NA WIMBIEDONU NA FEDEKSA POSTO MISLIM DA JE NAJJ IGRAC NA TOJ PODLOZI SRECNO NOLE!!

Pera

pre 11 godina

Bravo Vuce!!!
kakav komentar, ne pamtim kad sam procitao bolji!
Ono sto sam ja mislio, ti si tako lepo srocio, potkrepio primerima, potrudio se da iskopas sve te suprotne izjave!
Kad bi se uhvatio politicara, sigurno bi bilo jos smesnije (ili tragicnije).
Najbolje je ono sa Lejverom - pre godinu dana je bio potpuno u pravu, danas lupeta. Isti autor, ista izjava. I sta ocekivati od Srbina kad to vidi odjednom u istom pasusu - da se pocese po glavi, nasmeje (drugarski) samom sebi i kaze "ups, malo sam se zaleteo"? Ma kakvi, on se razbesni, i tras minus Vuku - kako se usudjuje, antipatriota i izdajnik!
Jos jedan detalj na slicnu temu - pre samo par meseci svi su znali (bilo je toliko ocigledno da je uopste raspravljati o tome bilo znak totalne neobavestenosti) da Novaku namestaju Mareja u polufinalima, a danas isto tako svi znaju da mu smestaju Federera! Ocigledno da nam je tesko da izbegnemo tu odvratnu Zapadnu namestaljku, jer, po vazecim pravilima, zreb mora da ga vodi ka polufinalu protiv drugog ili treceg nosioca...
A Novaku zelim od sveg srca da osvoji RG. Mislim da je favorit, uprkos poslednjem porazu od Rafe, jer ce to biti prvi turnir od AU gde ce igrati 100% fizicki i psihicki spreman. Bice bolji nego ikada, gladan, svez, iskusan... Ali bice tesko, jer Rafa je jos uvek (nadam se ne zadugo) kralj sljake, a i Noletova taktika cuvanja ucinila je da povrati samopouzdanje.

Mikele

pre 11 godina

Novak Djokovic je zhiva legenda i vec mozhemo da ga svrstamo medju najbolje svih vremena.
Mislim da nema smisla sad nabrajati shta je sve uradio za svojih 25 godina ali ono shto pravi razliku i vec ga svrstava u tu grupo odabranih je chinjenica da je sve te uspehe postigao u eri dvojice velichanstvenih, Federera i Nadala.
Veliki shampioni i shmekeri kao shto su Borg, Beker i Agasi nemaju problem da to vide i odaju priznanje Novaku i pozhele mu josh blistaviju buducnost. Njih najvishe cenim i poshtujem, volim da chujem njihovo mishljenje jer je iskreno i krajnje objektivno za razliku od sujetnih shampiona Vilandera, Lejvera i Samprasa u nekim situacijama... Mekinro i Lendl su priche za sebe.
Svaka chast Lejveru, on je istinska legenda ali je takodje i jedan sujetan shampion, to potvrdjuje i ovom svojom izjavom. Svi poshtujemo njegova dostignuca ali chinjenica je da su se u njegovo vreme 3 od 4GS-a igrala na travi, o konkurenciji, nivou i tempu same igre suvishno je i prichati.
Djokovicu je svestan da ako osvoji RG i takodje bitan faktor, ako pobedi Rafu u finalu uradice neshto shto spada u domen nemoguceg ali ne i za njega ;) i posle toga vishe niko nece moci da mu ospori njegovu velichinu.
Verujem da ce i uspeti u tome a posle toga je sve moguce, pa i kalendarski Golden Slam.
Puno srece Nole, za chast, slavu i istoriju!

Milan Djordjevic

pre 11 godina

Znate šta je smešno. Lejver je legenda amaterizma, kad je on igrao tenis, tad su i klikeri bili teži za igranje. Koliko je dnevno trenirao, koliko su mu kvalitetni riterni bili, spinovi, koliko je pretrčao u toku meča, i sad mi taj soli pamet. Pa voleo bih da je u godinama kad je bio na vrhuncu. Pa ni Krajinovića ne bi pobedio, a kamoli da oduzme gem Đokoviću, Nadalu ili Federeru. Smešno i žalosno. I sad kad je tenis postao mašinerija za pare i gladijatorski sport sad neki amater a u svoje vreme igrač broj jedan je kritičar, ma nije nego.

Bojan

pre 11 godina

(MISHko, 25. maj 2012 17:26)
da mi je samo znati ko sve lupa ove pluseve i minuseve pa da si ti zasluzio sa ovom gluposcu toliko preporuka.
prvo Lejver je legenda, ostvario je nesto sto gotovo sigurno niko nece ostvariti u skorije vreme, pored toga igrao je na brzoj travi i podjednako sporoj sljaci. Kada bismo vratili sve igrace iz ovog vremena u njegovo vreme, samo bi Federer uspeo da dodje do druge nedelje gren slema na nekoj brzoj podlozi (njemu jedinom lezi brzi tenis i kratki poeni)
Naravno da bi Lejver ispao sada na startu turnira, samo ne vidim zasto je to bitno, tenis nije sada ni bolji ni losiji, vec drugaciji, ali to nije ni najmanji razlog da se jedna legenda omalovazava.
izgleda da je Noletovim navijacima svaki uspeh nekog drugog tenisera postignut u uslovima slabe konkurencije (federer 2004-07, lejver, budge..., i naprasno je dve godine po zavrsetku Federerove vladavine najjaca ikad). Strasna arogancija.
Ako neko ima kredibiliteta da prica o osvajanju 4 slema zaredom, to je zasigurno Lejver, i apsolutno je u pravu da vecu tezinu nose sva 4 u jednoj godini iz sasvim logicnog razloga. Restrikcije su vece, tj mora se ispuniti uslov vise.
Ipak, daleko od toga da eventualno Noletovo osvajanje i 4. zaredom ne bi bio izvanredan uspeh i medju jedinstvenima u istoriji.

Dusan

pre 11 godina

Badz i Lejver su osvojili kalendarski GS kada su AO i USO igrani na travi. Badz je osvojio 6 GS turnira uzastopno, i posle toga je presao u profesionalce. Australijanaci Kroford i Hod su takodje bili blizu kalendarskog GS, ali su izgubili u finalu u Nju Jorku.

Sta je lakse uraditi je veliko pitanje. Sigurno da u Badzovo vreme tome nije pridavan znacaj kao danas, tenis je bio samo igra. Njegov uspeh se moze osporiti time da su tada mnogi igraci bili profesionalci i nisu mogli da igraju na GS turnirima (Peri izmedju ostalih). Slicno je i sa prvim kalendarskim GS koji je uzeo Lejver. Rouzvol, Hod, Gonzales su bili u profesionalcima.

Lejverov kalendarski slem iz '69 je jedini pravi, ostvaren kada su svi igraci, bez obzira na status, mogli da nastupaju. Ali to je tek prva puna sezona Open ere,i moze se reci neki prelazni period dok su se amateri navikavali na profesionalce i obratno.

Ne zelim da umanjim znacaj tih ostvarenja, ali je sigurno mnogo teze sada uzeti 4 GS turnira uzastopno nego pre 40 ili 80 godina. Podvizi koje su ostvarili Badz i Lejever su ipak za dlaku tezi, ali samo na papiru. Voleo bih da Novak uzme ovaj RG pa posle da polemisemo oko toga sta ima vecu tezinu.

Novak definitivno ide u teniske legende, pitanje je samo gde ce se zaustaviti. Mozda to sto je iz nase zemlje i na neki nacin blizak vise nego neki drugi teniseri iz proslosti i sadasnjosti mu cak smeta da ga dozivimo u punom sjaju medju takvim igracima. Bar se meni tako cini.

U najavi

pre 11 godina

Al' su ove teniske legende sujetne. Bruka.

Ne brini se Rodoljube Lejverovicu za tebe ce No1e da osvoji sve slemove do kraja godine + OI pa ce ih onda biti sedam u nizu.
Ocekujem da ce i tada Rodoljubov komentar biti: "Ne zelim da umanjujem ovaj uspeh, ali u doba kad sam ja igrao tenis mesec je bio mnogo blizi zemlji i njegova gravtaciona sila je mnogo jace delovala na zemljane i iziskivala nepojmljivo vece napore prilikom kretanja".

Dylan Dog

pre 11 godina

Dragi gospodine Ozmo,

Broj ozbiljnijih komentatora teniskih zbivanja je postao zanemarljiv u moru "navijača" i trolova od 2 ili 3 reda. U poslednje vreme se jedino u komentarima vaših tekstova u rubrici "Teme" mogu pročitati kvalitetniji komentari. Limitirajući dužinu komentara, uskraćujete mogućnost komentatorima da kvalitetno izraze svoje mišljenje, istovremeno time degradirajući kvalitet odziva na Vaš sopstveni poziv.
Tezu "govori kratko ali pametno" ostavimo filozofima i mudracima. Mi smo ipak obični ljudi. Tezu da je forum mesto gde se mogu pisati duži tekstovi, takođe ostavite po strani. Da je neko hteo da se tamo registruje i polemiše, odavno bi to uradio. Vašim komentatorma je stalo da prokomentarišu po koju vest tu i tamo, a ne da non-stop "vise" na netu i dopisuju se sa forumašima.

Zato Vas molim da razmislite o pomenutom ograničenju, jer je besmisleno. I ovo malo ljudi što su imali nešto da napišu će prestati da se ovde pojavljuju.
Zahvaljujem Vam se na razumevanju i molim da objavite ovo što sam napisao.

Sa najboljim pozdravima,

billy wang

pre 11 godina

@ja.......lepo si to primetio. nepravda prema velikom igracu. obicno niko nikada ne pominje lendla posto je bio popularan medju publikom,u ono vreme, koliko i nole danas. s' tim sto je novak tu u prednosti, za lendla kao prebega nisu navijali ni ceho-slovaci a za novaka vecinom navijaju samo sunarodnici.sta ces takav je zivot.

Jova

pre 11 godina

Novak se na našim prostorima već upisao među besmrtne, bez sumnje. U »bijelom svijetu« je već sad ostavio traga, prije svega igrom a zatim posebnošću. Novak je slobodnog duha, neukroćen, neukalupljen, taman misliš da si ga dokučio a on ode korak dalje. Savitljiv je, prilagodljiv, kao kameleon mijenja boje i stapa se s okolinom a istupa. Mišljenja sam da tek dolazi ono pravo, da nam Novak opet sprema nešto posebno, veliko. Bazične pripreme su odrađene, narode vežite se, polijećemo.


Pozdrav svima

Pera

pre 11 godina

Bravo Vuce!!!
kakav komentar, ne pamtim kad sam procitao bolji!
Ono sto sam ja mislio, ti si tako lepo srocio, potkrepio primerima, potrudio se da iskopas sve te suprotne izjave!
Kad bi se uhvatio politicara, sigurno bi bilo jos smesnije (ili tragicnije).
Najbolje je ono sa Lejverom - pre godinu dana je bio potpuno u pravu, danas lupeta. Isti autor, ista izjava. I sta ocekivati od Srbina kad to vidi odjednom u istom pasusu - da se pocese po glavi, nasmeje (drugarski) samom sebi i kaze "ups, malo sam se zaleteo"? Ma kakvi, on se razbesni, i tras minus Vuku - kako se usudjuje, antipatriota i izdajnik!
Jos jedan detalj na slicnu temu - pre samo par meseci svi su znali (bilo je toliko ocigledno da je uopste raspravljati o tome bilo znak totalne neobavestenosti) da Novaku namestaju Mareja u polufinalima, a danas isto tako svi znaju da mu smestaju Federera! Ocigledno da nam je tesko da izbegnemo tu odvratnu Zapadnu namestaljku, jer, po vazecim pravilima, zreb mora da ga vodi ka polufinalu protiv drugog ili treceg nosioca...
A Novaku zelim od sveg srca da osvoji RG. Mislim da je favorit, uprkos poslednjem porazu od Rafe, jer ce to biti prvi turnir od AU gde ce igrati 100% fizicki i psihicki spreman. Bice bolji nego ikada, gladan, svez, iskusan... Ali bice tesko, jer Rafa je jos uvek (nadam se ne zadugo) kralj sljake, a i Noletova taktika cuvanja ucinila je da povrati samopouzdanje.

mandazr

pre 11 godina

Malo su mi smešni komentari tipa - da li smo subjektivni ili ne kada je Đoković u pitanju... Zar sama činjenica da NIKO već više od četrdest godina nije osvojio četiri GS turnira zaredom, u bilo kojoj varijanti, ne govori sama za sebe koliko je to težak poduhvat. U tome nije uspeo ni (po meni najbolji svih vremena) R. Nadal, niti fantastični R. Fedeerer ili P.Sampras. Tako da onaj ko u tome uspe svakako ulazi u istoriju tenisa. Sviđalo se to nekom ili ne.
Nama ostaje da se nadamo da će Đoković uspeti u tome.

Srđa Zlopogleđa

pre 11 godina

Čisto da se zna:
1) Novak bi osvajanjem RG postao prvi (muški) igrač tenisa koji je osvojio 4 GS za redom a da oni nisu u istoj godini! Ako je to lakše nego osvojiti ih u kalendarskoj godini, kako do sada to nije niko uradio?! Npr. u ženskoj konkurenciji to su uspele samo Navratilova i Vilijams, koje su, budi rečeno, bar 5 puta trofejnije od Badža i Lejvera :)
2) Da bi Novak to uradio, najverovatnije će morati u finalu da pobedi ubedljivo najboljeg i poodavno najtrofejnijeg tenisera na šljaci svih vremena!

Lično smatram da bi ovo bio ubedljivo najveći uspeh, niz ili šta već u open eri! Moje mišljenje je takođe da je Lejver napravio neverovatan podvig, ali ne zato što je njegov GS kalendarski, već što je to učinio 2 puta! Svaka mu čast na tome, ali ipak mislim da nema smisla umanjivati značaj spojena 4 GS, bili oni u jednoj kalendarskoj godini ili ne. Gledajući na taj način može se osporiti i relevantnost GS pre open ere, zbog manjeg broja mečeva na samim turnirima... To nije lepo!


Bilo kako bilo, ostaje nam da uživamo, strepimo, nadamo se...


Pozdrav dobronamernima!!!

Velikoslovog

pre 11 godina

Po mom misljenju kad bi osvojio RG:
1: "preskace" Vilandera, Edberga i Bekera
2: opasno se približava Agasiju, Mekinrou, Lendlu i Konorsu
3: još uvek ostaje dosta iza Nadala, Borga, Samprasa i Federera (za sada)

Naravno govorim samo o Open Eri jer zaista nemam pojma kako da poredim sadašnji tenis sa "amaterskim" (ne mislim to pogrdno, jednostavno ne znam kako bih uporedio).

Da zaključim: Ako osvoji RG, po meni ulazi u top 10 igrača Open Ere, i to sa tek napunjenih 25 godina.

Miodrag

pre 11 godina

Svakako da osvajanje nekalendarskog slema u današnje vreme može da se izjednači sa Lejverovim i Badžovim Gren slemovima, međutim nije samo to osnovno pitanje. Naime, ukoliko osvji RG Novak će doživeti, veliko emotivno praženjenje, koje može da ima dvojak ishod u narednom delu sezone. U lošijoj varijanti može mu opasti psihički tonus do nivoa da lakše prepusti titulu na Vimbldonu. Efekat na OI je neizvestan, ali s obzirom da se igra na Vimbldonu verovatnije negativan po Novaka, a pozitivan po pobednika Vimbldona. S druge strane znajući Novaka, mislim da će on dobiti u slučaju pobede na RG, novi elan da posatne prvi čovek u istoriji koji će uzeti pet uzastopnih Gren slemova i OI. U tom slučaju postaće najbolji teniser ikada. Nekome se čini da je ovo fantastika, ali suština je u psihi pre , u toku i nakon meča. Fokus mora biti na tenisu i samo na njemu. U prvim kolima RG (prva tri) predlažemu što bolju psihičku pripremu pred meč, fokus na brzi završetak meča, sa što više agresije u udarcima, koja mu je malo nedostajala ove godine na zemlji. Na taj način uštedeće energiju za kasnije, a i poboljšaće automatske mehanizme za udarce koji donose pobedu. NApred NOLE do besmrtnosti!

bane

pre 11 godina

Za igrača kakav je Novak taj cilj je realan, ostvarljiv i uopšte ne bi bilo iznenadjenje da ga ostvari. Za Novaka postoji još veći izazov ove godine, Zlatni slem.
Vi koji podcenjujete Novaka zaboravljate na jednu sitnicu. A to je da je Novak bio vrlo, vrlo blizu prošle godine na RG da već u prvoj godini odkad je No. 1 ostvari kalendarski slem. Sada bi se borio za 6 uzastopni Gren slem! Nadal nikad nije bio tako blizu tome a ni Federer koji je igrao u mnogo slabijoj konkurenciji od ove dvojice.

tamos vamos Rafa!

pre 11 godina

Kakav jednostran pristup temi koji ignorise mogucnost ostvarenja istinski jedinstvenog dostignuca na ovogodisnjem Rolan Garosu, tzv "RAFA SLAM", a to je da Rafael Nadal postane prvi teniser u istoriji tenisa koji je cetri puta uzastopno dolazio do finala gren slema i gubio ih od istog protivnika!

Mirko

pre 11 godina

Sve u svemu, Nole je već napravio nekoliko rekorda, a sa osvajanjem RG-a, bi definitivno postao jedan od nekolicine najboljih svih vremena.
Svako vreme nosi svoje, ali to učiniti u isto vreme kad igraju i dva igrača od tih najvećih - to je nešto posebno. Mada, i tu se dešavalo da su se karijere preklapale, recimo Samprasa i Agasija..
Kalendarski GSlam jeste možda teži, pošto je tu kontinuitet zahtevniji, ali i ovaj Mini GSlam bi u principu bio ostvaren u jednoj godini, što isto upućuje na to da mora postojati kontinuitet u igri tog igrača.
E sad, kad bi išli u detalje, trebalo bi gledati šta su ti igrači osvojili u toj godini, pored GS-ova, pa da se tu onda dodatno precizira ko je i koliko postigao.
Ako bi se i to gledalo, moderni teniseri su većoj prednosti jer su turniri neuporedivo češći i samim tim je uspeh daleko veći.

Što se Noleta tiče, zaista ima velike šanse. Nadal je podigao formu, i konkurentniji je nego prošle godine, ali mislim da je isto tako Nole bio u nekoj stagnaciji u poslenjem njihovom meču.
Videćemo, Nole će sigurno podići formu i napredovati, poboljšati se, kako uvek uradi, pa je za očekivati da će i sada tako biti.
Ohrabruje i njegova superiornost u odnosu na Federera, s obzirom da je i Fed dosta turnira osvojio u poslednje vreme.

Noletu želim svu sreću i uspeh i nadam se da ćemo se radovati!

objektivan

pre 11 godina

@Vuk
Vuče, svaka čast! Svašta ćemo još izmisliti da bi našega svrstali među najbolje ikada. Navijam za Noleta, ali da smo subjektivni, jesmo.Kada je Nadal bio u prilici osvojiti Rafa Slem onda je to bilo bezveze. Sada kada je Nole u istoj prilici onda je to najveći podvig u istoriji. Veći od sva 4 u sezoni, veći od Federerovih 16 slemova, od Samprasovih 6 godina za redom kao broj 1, samo za to što je Srbin. Nole neće biti među najvećima u istoriji dok ne osvoji barem 10 gren slemova ili sva 4 u istoj sezoni.

red devil 011

pre 11 godina

Ako Novak bude nastavio da bude posvecen tenisu u svakom aspektu svog zivota kao sto je bio slucaj u zadnjih gotovo dve godine, prilika za kalendarske i nekalendarske slam-ove ce biti jos cak i ako ovu sada ne bude iskoristio. Nema razloga da se dodatni pritisak stavlja na turnir na koji Novak mora biti maksimalno fokusiran bez obzira na to koliko je prethodno GSova osvojio zaredom. Ne racunajuci Olimpijske godine, ovakva turnira ima samo 4 u godini i u njima oni koji zele da budu na vrhu moraju da prikazu svoju najbolju igru, jer ce samo tako ostati na prvom mestu, i postepeno dodavati titule na jedini konto koji se kod najboljih medju najboljima gleda na kraju karijere - broj osvojenih GS turnira. To je samo po sebi dovoljna motivacija i svaki dodatni pritisak je nepotreban. Na Novaku je da pored smirenosti i konzistentnosti u izvrsavanju svojih obaveza zadrzi i taj zar za igrom i glad za novim uspesima. Ako to bude uspeo narednih godina, rekordi i pocasti ce vec doci sami od sebe. Ocekujemo jos jedno finale Novak - Nadal, pa neka bolji pobedi.

MISHko

pre 11 godina

Rod lejver je igrao tenis sa drvenim reketom i u pantalonama, i servirao je sto se kaze ispod ruke! Kako ga nije sramota da uopste komentarise danasnji tenis, kad ne bi ni prosao kvalifikacije za fjucers sa njegovim tenisom! Nole osvaja RG!

NickyBoy

pre 11 godina

Novak je odličan teniser, mana mu je jedino izlazak na mrežu i volej. Kada to popravi, biće nepobediv. Realno mislim da ne može osvojiti RG pored Rafe, koji je tu nepobediv, osim ako Španac zaista bude imalo loš bioritam u sudaru s Noletom ili ako kiksira pre finala, od nekog autsajdera. Ali Novak je najbolji sportista Srbije svih vremena, osvojio ili ne osvojio Pariz.

Milan

pre 11 godina

Sigurno bi ga svrstalo medju najvece svih vremena (kao da to vec nije sa 5 osvojenih slemova do 25te godine i to u konkurenciji dvojice od tri najbolja svih vremena, al dobro). E sad, koliko je realno pricati o tome s obzirom da Novak NIKADA nije igrao ni finale RGa to je druga stvar. Sigurno da Novak zna sta radi, ali mislim da je postavio sebi malo previsok cilj, pogotovo pored najboljeg igraca na zemlji i RGu ikada koji ponovo igra u vrhunskoj formi. Po meni, Novakov ulazak u polufinale bi bio veliki, a u finale ogroman uspeh, a tamo iako je sve moguce sanse protiv Nadala su mu 10 odsto. Ne zbog toga sto je Novak los, daleko od toga, ali Rafa je u Parizu u svom elementu. Nemojte me pogresno shvatiti, ali ni Federer nikada ne bi uzeo RG da Rafa nije bio povredjen. Sljaka na RGu je najsporija i savrsena podloga za Rafu. Novak tom pobedom ne bi samo bio upamcen kao osvajac Gren Slema vec kao prvi (i do kraja karijere verovatno jedini) covek koji je dobio Nadala u finalu Rolan Garosa. To je mnogo veci uspeh od bilo cega drugog, ali po mom skromnom misljenju to je trenutno ipak nemoguca misija.

TheObradovic

pre 11 godina

Novak bi,de facto,bio jedinstven u tom podvigu ispred Badza I Lejvera.
Ne zato sto je "nas" vec iz jednog objektivnog razloga koje ste propustili da pomenete.
Naime,Novak bi bio prvi i jedini u istoriji tenisa kome je to poslo za rukom na cetiri Grand Slama sa cetiri razlicite podloge!
U vreme pomenute dvojice i AO se igrao na travnatoj podlozi.
Neko ce reci da to nije toliko vazno,ali u "open eri" su samo trojica osvajila sve GS turnire na razlicitim podlogama. Agasi,Nadal,Federer.
Time bi Novakog podvig bio jos veci.
Inace,nece mu biti nimalo lako da do njega dodje.
Put do polu-finala mu je,gotovo se moze reci,otvoren. Bez ijednog "velikog" imena na putu. Davidenko,Melcer,Simon ili Wawrinka nisu igraci koji bi smeli da ga zaustave.
Polufinale je posebna prica.
Ima li jos uopste iznenadjenih cinjenicom da su ponovo u istom delu zreba?
Nisam pristalica teorija zavere,ali mislim da ovo zaista vise nije slucajnost. Bio Novak 1,2,3,4 nosilac nekako uvek naleti na Federera. Da se razumemo. Ja mislim da ce ga Novak(lisen pritiska one senzacionalne serije nepobedivosti 2011.) ovaj put dobiti.
Ipak,ostaje ta sumnja da nekome nije stalo da se Rafa I Rodzer sretnu u polu-finalu. Cini mi se da je to bio samo jedanput slucaj,tamo 2004. ili 2005.godine.
Mnogo toga sam na tu temu rekao i u komentarima na zvanicnom sajtu RG.
Mada nije tema,mislim da je ovaj RG velika sansa za Anu i njen povratak u top10. Ima odlican zreb i uz malo srece moze do polufinala.
Neka igra pocne.
AJDEEE!!!

Ivan

pre 11 godina

Pratim tenis od kad znam za sebe i konstatujem sledece stvari: koliko god Novak bio dobar i sta god osvojio postoje oni koji ga uvek podcenjuju misleci da nece uspeti da se pokaze opet kada je najbitnije i da se opet vraca starim Novakovim navikama ( a imam utisak da je sve to zato sto je Srbin i da jednostavno jedan Srbin po njihovom misljenju ne moze da bude tako konstantan broj 1 sportista u svetu ).. a primecujem da to ne vazi za ovu drugu dvojicu - kao da su oni neki vanzemaljci a ne ljudi( Federera i Nadala ). Nemojte da vas zavaravaju porazi Novaka u Madridu i Rimu. Ceo svet je video sta Novak MOZE da uradi i kako da odigra ako PRVO POBEDI SAMOG SEBE. Bicu skroman ali i realan pa cu reci da Novak kada igra sa onom svojom prepoznatljivom voljom, zeljom i hrabroscu ( bez one njegove bezdusnosti koja se nekad pojavi ) da tada najbolji Federer i Nadal ne mogu da ga pobede koliko god to zvucalo nekom cudno. Ubedjen sam da Nole cuva ono najbolje ( max volju, snagu, htenje ) za najvece turnire jer je on kroz ove prethodne godine postao igrac kome su sada prioriteti Grend Slemovi, tj. zelja da se osvoji sto vise istih kako bi se priblizio Federeru, Samprasu i Nadalu po broju osvojenih.
Nikad ne zaboravite da Novak Djokovic sve sto je dosad uradio u svojoj karijeri (mnogo toga je uradio a tek ima 24 god) je uradio u vremenu dva od tri tenisera koji su ikad igrali ovaj sport. Federer i Nadal su od njega "napravili" masinu koja ce i ubuduce da osvaja najvece turnire. Ziveli.

emanuelosn

pre 11 godina

Definitivno bi ga titula lansirala u top 5 svih vremena ... uf jos Olimpijada, pa to bi bila kruna svega !

Napred Nole, uz tebe smo !!!

Poz iz CG

fenomen

pre 11 godina

Cetiri puta zaredom je cetiri puta. Vremenski je 365 dana. E sad da li je to u vremenu od 01.01.20xx pa do 31.12. 20xx ili ne meni je nebitno. E posto se neke legende plase i vec sada pokusavaju da to ospore onda neka lepo Novak osvoji ovaj RG pa odbrani Wimbldon i uzme US pa onda nek oni razmisljaju da li je to godisnji GS, da li je zlatni, srebrni, platinasti ili kako god. Novak je sposoban da to uradi i nek tu izmedju ubaci i olimpijsko zlato i jos poneki masters 1000.
Ajde Nole, dokazi im da si najbolji.....
Poz...

Darko

pre 11 godina

Smešna je ova izjava Lejvera, a još je smešnije porediti tadašnji tenis kad je on igrao i samo deset godina kasnihe, jer Lejver je imao konkurenciju klasičnih rekreativaca iz par zemalja, čak su i četrdesetogodišnjaci dolazi do finala grend slema. A Nole osvaja vankalendarski grend slem posle 45 godina, u najzlatnijoj eri tenisa, gde tri igrača imaju 30 grend slema zajedno,gde je jedan najbolji svih vremena a drugi daleko najtrofejniji igrač na šljaci sa samo 25 godina.E zato je Noletov eventualni uspeh nemerljivo veći nego i da je Lejver osvojio i pet kalendarskih grend slema i to je prvi Beker konstatovao , i plus je rekao da je Nole već sada sa 5 grend slema i 50 nedelja kao broj 1 veliki šampion, ali sa vankalendarskim GS-om postaje legenda ništa manja od Federera ili Nadala. Veliku težinu nosi kad neko uspe da istovremeno bude vlasnik sva četri pehara.

sasa jokic

pre 11 godina

Kapa dole dekici Leveru, ali kada je On igrao tenis (samo sljaka) to je vise vio bagminton, tako da je smesno kada On omalovazava cetri slema u nizu, bez obzira sto nisu u kalendarskoj godini.
Videlo se na ceremoniji AO-a da bas nije odusevljen sro je Novak trijumfovao, da ne upotrebim grublju rec.
U svakom slucaju ukoliko Nole uspe, a verujem da hoce, osvojiti cetiri u nizu na razlicitim podlogama, sa najvecom konkurencijom ikada, bio bi najveci uspeh u istorij tenisa.
E bas zato ne treba da cude izjave Vilandera, Samprasa, i ostalih kako je Nadal neprikosnoven na sljaci i sl.
Bce sigurno raznh pokusaja, ali Nole mora da se fokusira samo na igru i da udje u istorriju, a ostale da posalje tamo!

Danilo

pre 11 godina

Ako uspe nešto što niko nije uradio već 50 godina,pa još u konkurenciji dvojice igrača koji su medju nekoliko najvećih igrača u istoriji-
svaki razgovor tu završava i kruniše se novi kralj!
Čak i ako ne uspe,Novak će imati najmanje sledećih 5 godina da sebe ubaci u pet najvećih svih vremena,a to je više od najsmelijih snova...
Držimo snažno palčeve za sreću,jer bez pristojne doze sreće ni najveći ne mogu!

simke

pre 11 godina

Bez obzira da li ce osvojiti RG,Novak je za mene vec sada medju najvecim legendama ovogo sporta.On igra u vremenu dva najbolja teniser,Nadala i federera,to je samim tim ogromni uspjeh,jer je uspio u takvoj konkurenciji da veze tri gren slem titule,sto je nevjerovatno dostignuce.Djokovic je usao u istoriju iz zbog toga sto je velikog Nadal uspio da dobije 7 puta za redom,sto nikom nije poslo za rukom.Zato je za mene Novak vec sada legenda tenisa.

Vuk

pre 11 godina

E pa mi Srbi smo stvarno najljubomorniji narod ikada!Sada je ne-kalendarski Gren Slem veci od "Gren Slema" pre 40 godina posto Novak ima priliku da ga osvoji.A evo komentara kada je Rafa bio u prilici prosle godine da kompletira ne-kalendarski Gren Slem:

GS je uvek bio kad sve osvojis iste godine a ne da drzis sve titule istovremeno...ali je malo tuzno da se covek u godinama javlja i komentarise tako nesto...
(bjørn, 12. januar 2011 21:00)
Preporučujem (+87)
Ne preporučujem (-12)
Lejver je potpuno u pravu, zna se šta je Grend slem i oduvek se znalo.
(bane, 13. januar 2011 10:03)
Preporučujem (+15)
Ne preporučujem (-13)

Naravno da nije isto!
Da osvojis sva 4 u jednoj kalendarskoj godini imas samo jednu mogucnost: da krenes sa AO i osvois RG, Wimby i US Open. Nema sale.
A da osvojis cetiri u nizu je mnogo lakse, jer imas skoro dve godine da to stvaris. Ako izgubis AO, imas opet priliku da krenes sa RG. Ako izgubis i AO i RG, mozes opet da krenes od Wimbledona itd.
(Populo, 13. januar 2011 11:58)
Preporučujem (+21)
Ne preporučujem (-3)
Sami ste kazali pre godinu i po dana da 4 u nizu nije Gren Slem i da nije ni blizu isti podvig,eto vam sad!Sami ste kazali da 4 u nizu nije Gren Slem i da nije veci podvig!!Ljubomorne duse skacu sebi u usta!Navijacu iz sveg srca za Novaka ali sam se najezio kad sam procitao komentare sada i setio se komentara kada je Rafa imao priliku za "Rafa Slem" jer zivim u zemlji Ljubomoriji!

djwhite

pre 11 godina

Igram i pratim tenis 30g.U ovoj eri osvojiti 2GS zaredom je isto kao u Lejverovoj uzeti kalendarski Slem.Novak već sada ima 3GS zaredom i osvojena 4 od 5 zadnje odigranih Slemova.Znači već sada je Novak napravio veći rezultat od Lejvera, po mom mišljenju.Ako uzme i RG onda će učiniti nešto što će teško iko ikada ponoviti jer je ovako kvalitetna generaciji tenisera neponovljiva. Blizu ove generacije je bila samo ona Bekerova,Edbergova i Vilanderova (koji su onako usput da kažem svi zajedno osvojili 19GS a Federer,Nadal i Novak za sada 31GS!).Još na sve to imamo Mareja koji je sigurno najbolji igrač svih vremena koji nije uzeo (još) GS.

Neznalica

pre 11 godina

Naravno da bi postao "besmrtan". To bi bio najveci podvig u istoriji ATP-a. Jedino bi bio uprediv Konors krajem 70-ih kada nije mogao da ucestvuje na Roland Garros-u. Ostalo je sve osvojio.

NN

pre 11 godina

Bilo kako bilo mislim da Nole vec pise stranice svetskog tenisa legendarnim igrama sa definitivno najboljim gladijatorima ovog sporta.Cinjenica da je uzastopno osvajao 4 GS samo bi ga priblizila rame uz rame ostatku legendi ali samo u ocima statisticara i malodusnih nekadasnjih tenisera.Hteli da priznaju ili ne Novak Djokovic momak koga je i TSS otpisivao na celu sa Bobom od bolecivog deckica koji zmuri kada udara loptu postao je legenda.Sta god da uradi na RG bicu zadovoljan jer je Srbiju postavio na tron.Takodje i obe nase devojke Ana i Jelena zasluzuju svo nase postovanje jer je Srbija njihovim radom i odricanjem postala uvazavana zemlja.Hvala im beskrajno na tome.Svo troje su vladali teniskim tronom a Nole je idaje vladar u najacoj konkurenciji.Svaki pravi Srbin nece imati vise ni jednu zelju vec samo da ih Bog pozivi i da im dobro zdravlje.

Ivan

pre 11 godina

Pratim tenis od kad znam za sebe i konstatujem sledece stvari: koliko god Novak bio dobar i sta god osvojio postoje oni koji ga uvek podcenjuju misleci da nece uspeti da se pokaze opet kada je najbitnije i da se opet vraca starim Novakovim navikama ( a imam utisak da je sve to zato sto je Srbin i da jednostavno jedan Srbin po njihovom misljenju ne moze da bude tako konstantan broj 1 sportista u svetu ).. a primecujem da to ne vazi za ovu drugu dvojicu - kao da su oni neki vanzemaljci a ne ljudi( Federera i Nadala ). Nemojte da vas zavaravaju porazi Novaka u Madridu i Rimu. Ceo svet je video sta Novak MOZE da uradi i kako da odigra ako PRVO POBEDI SAMOG SEBE. Bicu skroman ali i realan pa cu reci da Novak kada igra sa onom svojom prepoznatljivom voljom, zeljom i hrabroscu ( bez one njegove bezdusnosti koja se nekad pojavi ) da tada najbolji Federer i Nadal ne mogu da ga pobede koliko god to zvucalo nekom cudno. Ubedjen sam da Nole cuva ono najbolje ( max volju, snagu, htenje ) za najvece turnire jer je on kroz ove prethodne godine postao igrac kome su sada prioriteti Grend Slemovi, tj. zelja da se osvoji sto vise istih kako bi se priblizio Federeru, Samprasu i Nadalu po broju osvojenih.
Nikad ne zaboravite da Novak Djokovic sve sto je dosad uradio u svojoj karijeri (mnogo toga je uradio a tek ima 24 god) je uradio u vremenu dva od tri tenisera koji su ikad igrali ovaj sport. Federer i Nadal su od njega "napravili" masinu koja ce i ubuduce da osvaja najvece turnire. Ziveli.

Darko

pre 11 godina

Smešna je ova izjava Lejvera, a još je smešnije porediti tadašnji tenis kad je on igrao i samo deset godina kasnihe, jer Lejver je imao konkurenciju klasičnih rekreativaca iz par zemalja, čak su i četrdesetogodišnjaci dolazi do finala grend slema. A Nole osvaja vankalendarski grend slem posle 45 godina, u najzlatnijoj eri tenisa, gde tri igrača imaju 30 grend slema zajedno,gde je jedan najbolji svih vremena a drugi daleko najtrofejniji igrač na šljaci sa samo 25 godina.E zato je Noletov eventualni uspeh nemerljivo veći nego i da je Lejver osvojio i pet kalendarskih grend slema i to je prvi Beker konstatovao , i plus je rekao da je Nole već sada sa 5 grend slema i 50 nedelja kao broj 1 veliki šampion, ali sa vankalendarskim GS-om postaje legenda ništa manja od Federera ili Nadala. Veliku težinu nosi kad neko uspe da istovremeno bude vlasnik sva četri pehara.

fenomen

pre 11 godina

Cetiri puta zaredom je cetiri puta. Vremenski je 365 dana. E sad da li je to u vremenu od 01.01.20xx pa do 31.12. 20xx ili ne meni je nebitno. E posto se neke legende plase i vec sada pokusavaju da to ospore onda neka lepo Novak osvoji ovaj RG pa odbrani Wimbldon i uzme US pa onda nek oni razmisljaju da li je to godisnji GS, da li je zlatni, srebrni, platinasti ili kako god. Novak je sposoban da to uradi i nek tu izmedju ubaci i olimpijsko zlato i jos poneki masters 1000.
Ajde Nole, dokazi im da si najbolji.....
Poz...

Sava

pre 11 godina

Boris Beker je osvojio 6 GS titula a bio je samo 12 nedelja svetski broj 1. Na drugoj strani imate Rodika koji u vakumu izmedju velikih generacija ima jedan jedini GS a bio je 13 nedelja broj 1, znaci duze od Bekera. Slicno je i sa Vilanderom koji ima 7 GS i samo 20 nedela kao broj 1 a Hjuit ima 2 GS i cak 80 nedelja na prvom mestu. Kada su Sampras i Agasi zavrsavali karijere u muskom tenisu su se smenjivali na prvom mestu: Marcelo Rios, Muster, Moya, Kafelnikov, Rafter, Safin, Kuerten, Hewitt, Juan Carlos Ferrero, Roddick. Svi oni su bili sjajni teniseri ali ne i velikani kao Sampras i Agasi. Tada je situacija u muskom tenisu bila slicna danasnjoj u zenskoj, mnogi su se smenjivali na prvom mestu. Svi oni zajedno imaju manje gren slem titula od Vilandera i Bekera koji su vrlo kratko bili na prvom mestu koji su imali strasnu konkurenciju. Znaci posle Samprasa i Agasija imali smo 10 igraca na prvom mestu i onda u svojoj 23. godini prvu poziciju preuzima Federer. Buduci velikani Nadal i Djokovic su tada bili juniori, Nadal je imao 17 a Nole 16 godina! Na pocetku karijere Nadal je bio samo igrac sljake ali posle osvaja i 2 Vimbledona, US i AO. Da nije eksplodirao Novak i prikocio Nadala, spanac bi ozbiljno pripretio Federeru u broju osvojenih GS titula. Novakovih 5 GS titula imaju posebnu tezinu jer su osvojene u eri velikih Federera i Nadala i osvajanjem RG Novak bi definitivno usao u grupu velikana. Nije samo broj GS presudan vec i u kakvoj su konkurenciji te titule osvojene.

tamos vamos Rafa!

pre 11 godina

Kakav jednostran pristup temi koji ignorise mogucnost ostvarenja istinski jedinstvenog dostignuca na ovogodisnjem Rolan Garosu, tzv "RAFA SLAM", a to je da Rafael Nadal postane prvi teniser u istoriji tenisa koji je cetri puta uzastopno dolazio do finala gren slema i gubio ih od istog protivnika!

TheObradovic

pre 11 godina

Novak bi,de facto,bio jedinstven u tom podvigu ispred Badza I Lejvera.
Ne zato sto je "nas" vec iz jednog objektivnog razloga koje ste propustili da pomenete.
Naime,Novak bi bio prvi i jedini u istoriji tenisa kome je to poslo za rukom na cetiri Grand Slama sa cetiri razlicite podloge!
U vreme pomenute dvojice i AO se igrao na travnatoj podlozi.
Neko ce reci da to nije toliko vazno,ali u "open eri" su samo trojica osvajila sve GS turnire na razlicitim podlogama. Agasi,Nadal,Federer.
Time bi Novakog podvig bio jos veci.
Inace,nece mu biti nimalo lako da do njega dodje.
Put do polu-finala mu je,gotovo se moze reci,otvoren. Bez ijednog "velikog" imena na putu. Davidenko,Melcer,Simon ili Wawrinka nisu igraci koji bi smeli da ga zaustave.
Polufinale je posebna prica.
Ima li jos uopste iznenadjenih cinjenicom da su ponovo u istom delu zreba?
Nisam pristalica teorija zavere,ali mislim da ovo zaista vise nije slucajnost. Bio Novak 1,2,3,4 nosilac nekako uvek naleti na Federera. Da se razumemo. Ja mislim da ce ga Novak(lisen pritiska one senzacionalne serije nepobedivosti 2011.) ovaj put dobiti.
Ipak,ostaje ta sumnja da nekome nije stalo da se Rafa I Rodzer sretnu u polu-finalu. Cini mi se da je to bio samo jedanput slucaj,tamo 2004. ili 2005.godine.
Mnogo toga sam na tu temu rekao i u komentarima na zvanicnom sajtu RG.
Mada nije tema,mislim da je ovaj RG velika sansa za Anu i njen povratak u top10. Ima odlican zreb i uz malo srece moze do polufinala.
Neka igra pocne.
AJDEEE!!!

MISHko

pre 11 godina

Rod lejver je igrao tenis sa drvenim reketom i u pantalonama, i servirao je sto se kaze ispod ruke! Kako ga nije sramota da uopste komentarise danasnji tenis, kad ne bi ni prosao kvalifikacije za fjucers sa njegovim tenisom! Nole osvaja RG!

djwhite

pre 11 godina

Igram i pratim tenis 30g.U ovoj eri osvojiti 2GS zaredom je isto kao u Lejverovoj uzeti kalendarski Slem.Novak već sada ima 3GS zaredom i osvojena 4 od 5 zadnje odigranih Slemova.Znači već sada je Novak napravio veći rezultat od Lejvera, po mom mišljenju.Ako uzme i RG onda će učiniti nešto što će teško iko ikada ponoviti jer je ovako kvalitetna generaciji tenisera neponovljiva. Blizu ove generacije je bila samo ona Bekerova,Edbergova i Vilanderova (koji su onako usput da kažem svi zajedno osvojili 19GS a Federer,Nadal i Novak za sada 31GS!).Još na sve to imamo Mareja koji je sigurno najbolji igrač svih vremena koji nije uzeo (još) GS.

simke

pre 11 godina

Bez obzira da li ce osvojiti RG,Novak je za mene vec sada medju najvecim legendama ovogo sporta.On igra u vremenu dva najbolja teniser,Nadala i federera,to je samim tim ogromni uspjeh,jer je uspio u takvoj konkurenciji da veze tri gren slem titule,sto je nevjerovatno dostignuce.Djokovic je usao u istoriju iz zbog toga sto je velikog Nadal uspio da dobije 7 puta za redom,sto nikom nije poslo za rukom.Zato je za mene Novak vec sada legenda tenisa.

NN

pre 11 godina

Bilo kako bilo mislim da Nole vec pise stranice svetskog tenisa legendarnim igrama sa definitivno najboljim gladijatorima ovog sporta.Cinjenica da je uzastopno osvajao 4 GS samo bi ga priblizila rame uz rame ostatku legendi ali samo u ocima statisticara i malodusnih nekadasnjih tenisera.Hteli da priznaju ili ne Novak Djokovic momak koga je i TSS otpisivao na celu sa Bobom od bolecivog deckica koji zmuri kada udara loptu postao je legenda.Sta god da uradi na RG bicu zadovoljan jer je Srbiju postavio na tron.Takodje i obe nase devojke Ana i Jelena zasluzuju svo nase postovanje jer je Srbija njihovim radom i odricanjem postala uvazavana zemlja.Hvala im beskrajno na tome.Svo troje su vladali teniskim tronom a Nole je idaje vladar u najacoj konkurenciji.Svaki pravi Srbin nece imati vise ni jednu zelju vec samo da ih Bog pozivi i da im dobro zdravlje.

Danilo

pre 11 godina

Ako uspe nešto što niko nije uradio već 50 godina,pa još u konkurenciji dvojice igrača koji su medju nekoliko najvećih igrača u istoriji-
svaki razgovor tu završava i kruniše se novi kralj!
Čak i ako ne uspe,Novak će imati najmanje sledećih 5 godina da sebe ubaci u pet najvećih svih vremena,a to je više od najsmelijih snova...
Držimo snažno palčeve za sreću,jer bez pristojne doze sreće ni najveći ne mogu!

emanuelosn

pre 11 godina

Definitivno bi ga titula lansirala u top 5 svih vremena ... uf jos Olimpijada, pa to bi bila kruna svega !

Napred Nole, uz tebe smo !!!

Poz iz CG

Blek Stena

pre 11 godina

Novak je pored dvojice navodno najboljih tenisera svih vremena, koji uzgred budi rečeno igraju u najboljoj formi, od pet gren slemova osvojio četiri. Šta više reći

Nostradamus

pre 11 godina

Ja mislim da će, ako Roger ili Nadal uspeju da u ovoj kalendarskoj godini osvoje bar jedan gren slem od preostala tri, to biti najveći uspeh u istoriji tenisa, veći od bilo kakvih kalendarskih ili ne znam kakvih slemova. Zato što igraju u eri najboljeg tenisera svih vremena. dobri su ali nemaju sreće.

Miodrag

pre 11 godina

Svakako da osvajanje nekalendarskog slema u današnje vreme može da se izjednači sa Lejverovim i Badžovim Gren slemovima, međutim nije samo to osnovno pitanje. Naime, ukoliko osvji RG Novak će doživeti, veliko emotivno praženjenje, koje može da ima dvojak ishod u narednom delu sezone. U lošijoj varijanti može mu opasti psihički tonus do nivoa da lakše prepusti titulu na Vimbldonu. Efekat na OI je neizvestan, ali s obzirom da se igra na Vimbldonu verovatnije negativan po Novaka, a pozitivan po pobednika Vimbldona. S druge strane znajući Novaka, mislim da će on dobiti u slučaju pobede na RG, novi elan da posatne prvi čovek u istoriji koji će uzeti pet uzastopnih Gren slemova i OI. U tom slučaju postaće najbolji teniser ikada. Nekome se čini da je ovo fantastika, ali suština je u psihi pre , u toku i nakon meča. Fokus mora biti na tenisu i samo na njemu. U prvim kolima RG (prva tri) predlažemu što bolju psihičku pripremu pred meč, fokus na brzi završetak meča, sa što više agresije u udarcima, koja mu je malo nedostajala ove godine na zemlji. Na taj način uštedeće energiju za kasnije, a i poboljšaće automatske mehanizme za udarce koji donose pobedu. NApred NOLE do besmrtnosti!

Srđa Zlopogleđa

pre 11 godina

Čisto da se zna:
1) Novak bi osvajanjem RG postao prvi (muški) igrač tenisa koji je osvojio 4 GS za redom a da oni nisu u istoj godini! Ako je to lakše nego osvojiti ih u kalendarskoj godini, kako do sada to nije niko uradio?! Npr. u ženskoj konkurenciji to su uspele samo Navratilova i Vilijams, koje su, budi rečeno, bar 5 puta trofejnije od Badža i Lejvera :)
2) Da bi Novak to uradio, najverovatnije će morati u finalu da pobedi ubedljivo najboljeg i poodavno najtrofejnijeg tenisera na šljaci svih vremena!

Lično smatram da bi ovo bio ubedljivo najveći uspeh, niz ili šta već u open eri! Moje mišljenje je takođe da je Lejver napravio neverovatan podvig, ali ne zato što je njegov GS kalendarski, već što je to učinio 2 puta! Svaka mu čast na tome, ali ipak mislim da nema smisla umanjivati značaj spojena 4 GS, bili oni u jednoj kalendarskoj godini ili ne. Gledajući na taj način može se osporiti i relevantnost GS pre open ere, zbog manjeg broja mečeva na samim turnirima... To nije lepo!


Bilo kako bilo, ostaje nam da uživamo, strepimo, nadamo se...


Pozdrav dobronamernima!!!

mandazr

pre 11 godina

Malo su mi smešni komentari tipa - da li smo subjektivni ili ne kada je Đoković u pitanju... Zar sama činjenica da NIKO već više od četrdest godina nije osvojio četiri GS turnira zaredom, u bilo kojoj varijanti, ne govori sama za sebe koliko je to težak poduhvat. U tome nije uspeo ni (po meni najbolji svih vremena) R. Nadal, niti fantastični R. Fedeerer ili P.Sampras. Tako da onaj ko u tome uspe svakako ulazi u istoriju tenisa. Sviđalo se to nekom ili ne.
Nama ostaje da se nadamo da će Đoković uspeti u tome.

Velikoslovog

pre 11 godina

Po mom misljenju kad bi osvojio RG:
1: "preskace" Vilandera, Edberga i Bekera
2: opasno se približava Agasiju, Mekinrou, Lendlu i Konorsu
3: još uvek ostaje dosta iza Nadala, Borga, Samprasa i Federera (za sada)

Naravno govorim samo o Open Eri jer zaista nemam pojma kako da poredim sadašnji tenis sa "amaterskim" (ne mislim to pogrdno, jednostavno ne znam kako bih uporedio).

Da zaključim: Ako osvoji RG, po meni ulazi u top 10 igrača Open Ere, i to sa tek napunjenih 25 godina.

Deja Vu

pre 11 godina

@ Vuk + Pera

Alo ljudi, promašili ste temu. Ne radi se o nepatriotizmu ili 'izdajstvu' (čemu tako teške reči), radi se o tome da je izvučeno 4-5 komentara od nekoliko stotina, i niko ne može da tvrdi da su to pisali baš oni koji danas kritikuju izjave RL i slične. Jasno je ko dan da osvajanje 4 GS zaredom u ONO vreme i danas, nije uopšte uporedivo. Ali pojedini ovde su skloni omalovažavanju svega što Novak postigne (mnogo mi se dopao komentar: "A da ove godine osvoji sva cetiri, rekli bi da to manje vredi posto ova godina ima 366 dana."), tako da njima ne vredi objašnjavati. A stvar je jako jednostavna: ako je osvajanje nekalendarskog slema toliko lakše, zašto nema bar 5 takvih primera? Mislite o tome!

sasa jokic

pre 11 godina

Kapa dole dekici Leveru, ali kada je On igrao tenis (samo sljaka) to je vise vio bagminton, tako da je smesno kada On omalovazava cetri slema u nizu, bez obzira sto nisu u kalendarskoj godini.
Videlo se na ceremoniji AO-a da bas nije odusevljen sro je Novak trijumfovao, da ne upotrebim grublju rec.
U svakom slucaju ukoliko Nole uspe, a verujem da hoce, osvojiti cetiri u nizu na razlicitim podlogama, sa najvecom konkurencijom ikada, bio bi najveci uspeh u istorij tenisa.
E bas zato ne treba da cude izjave Vilandera, Samprasa, i ostalih kako je Nadal neprikosnoven na sljaci i sl.
Bce sigurno raznh pokusaja, ali Nole mora da se fokusira samo na igru i da udje u istorriju, a ostale da posalje tamo!

red devil 011

pre 11 godina

Ako Novak bude nastavio da bude posvecen tenisu u svakom aspektu svog zivota kao sto je bio slucaj u zadnjih gotovo dve godine, prilika za kalendarske i nekalendarske slam-ove ce biti jos cak i ako ovu sada ne bude iskoristio. Nema razloga da se dodatni pritisak stavlja na turnir na koji Novak mora biti maksimalno fokusiran bez obzira na to koliko je prethodno GSova osvojio zaredom. Ne racunajuci Olimpijske godine, ovakva turnira ima samo 4 u godini i u njima oni koji zele da budu na vrhu moraju da prikazu svoju najbolju igru, jer ce samo tako ostati na prvom mestu, i postepeno dodavati titule na jedini konto koji se kod najboljih medju najboljima gleda na kraju karijere - broj osvojenih GS turnira. To je samo po sebi dovoljna motivacija i svaki dodatni pritisak je nepotreban. Na Novaku je da pored smirenosti i konzistentnosti u izvrsavanju svojih obaveza zadrzi i taj zar za igrom i glad za novim uspesima. Ako to bude uspeo narednih godina, rekordi i pocasti ce vec doci sami od sebe. Ocekujemo jos jedno finale Novak - Nadal, pa neka bolji pobedi.

bane

pre 11 godina

Za igrača kakav je Novak taj cilj je realan, ostvarljiv i uopšte ne bi bilo iznenadjenje da ga ostvari. Za Novaka postoji još veći izazov ove godine, Zlatni slem.
Vi koji podcenjujete Novaka zaboravljate na jednu sitnicu. A to je da je Novak bio vrlo, vrlo blizu prošle godine na RG da već u prvoj godini odkad je No. 1 ostvari kalendarski slem. Sada bi se borio za 6 uzastopni Gren slem! Nadal nikad nije bio tako blizu tome a ni Federer koji je igrao u mnogo slabijoj konkurenciji od ove dvojice.

Milan Djordjevic

pre 11 godina

Znate šta je smešno. Lejver je legenda amaterizma, kad je on igrao tenis, tad su i klikeri bili teži za igranje. Koliko je dnevno trenirao, koliko su mu kvalitetni riterni bili, spinovi, koliko je pretrčao u toku meča, i sad mi taj soli pamet. Pa voleo bih da je u godinama kad je bio na vrhuncu. Pa ni Krajinovića ne bi pobedio, a kamoli da oduzme gem Đokoviću, Nadalu ili Federeru. Smešno i žalosno. I sad kad je tenis postao mašinerija za pare i gladijatorski sport sad neki amater a u svoje vreme igrač broj jedan je kritičar, ma nije nego.

Mirko

pre 11 godina

Sve u svemu, Nole je već napravio nekoliko rekorda, a sa osvajanjem RG-a, bi definitivno postao jedan od nekolicine najboljih svih vremena.
Svako vreme nosi svoje, ali to učiniti u isto vreme kad igraju i dva igrača od tih najvećih - to je nešto posebno. Mada, i tu se dešavalo da su se karijere preklapale, recimo Samprasa i Agasija..
Kalendarski GSlam jeste možda teži, pošto je tu kontinuitet zahtevniji, ali i ovaj Mini GSlam bi u principu bio ostvaren u jednoj godini, što isto upućuje na to da mora postojati kontinuitet u igri tog igrača.
E sad, kad bi išli u detalje, trebalo bi gledati šta su ti igrači osvojili u toj godini, pored GS-ova, pa da se tu onda dodatno precizira ko je i koliko postigao.
Ako bi se i to gledalo, moderni teniseri su većoj prednosti jer su turniri neuporedivo češći i samim tim je uspeh daleko veći.

Što se Noleta tiče, zaista ima velike šanse. Nadal je podigao formu, i konkurentniji je nego prošle godine, ali mislim da je isto tako Nole bio u nekoj stagnaciji u poslenjem njihovom meču.
Videćemo, Nole će sigurno podići formu i napredovati, poboljšati se, kako uvek uradi, pa je za očekivati da će i sada tako biti.
Ohrabruje i njegova superiornost u odnosu na Federera, s obzirom da je i Fed dosta turnira osvojio u poslednje vreme.

Noletu želim svu sreću i uspeh i nadam se da ćemo se radovati!

NickyBoy

pre 11 godina

Novak je odličan teniser, mana mu je jedino izlazak na mrežu i volej. Kada to popravi, biće nepobediv. Realno mislim da ne može osvojiti RG pored Rafe, koji je tu nepobediv, osim ako Španac zaista bude imalo loš bioritam u sudaru s Noletom ili ako kiksira pre finala, od nekog autsajdera. Ali Novak je najbolji sportista Srbije svih vremena, osvojio ili ne osvojio Pariz.

Dragan S.

pre 11 godina

Potpuno se slažem sa Vukom! Uostalom, neko je davno rekao "u Srbiji će vam sve oprostiti osim uspeha", tako da sve ljubomorne face savetujem da porade na sebi, a ljude koji su svojim znanjem, zalaganjem, istrajnošću, talentom, ili kako narod prosto kaže, krvlju i znojem, došli do zasluženog uspeha, neka ostave na miru!

Neznalica

pre 11 godina

Naravno da bi postao "besmrtan". To bi bio najveci podvig u istoriji ATP-a. Jedino bi bio uprediv Konors krajem 70-ih kada nije mogao da ucestvuje na Roland Garros-u. Ostalo je sve osvojio.

Mikele

pre 11 godina

Novak Djokovic je zhiva legenda i vec mozhemo da ga svrstamo medju najbolje svih vremena.
Mislim da nema smisla sad nabrajati shta je sve uradio za svojih 25 godina ali ono shto pravi razliku i vec ga svrstava u tu grupo odabranih je chinjenica da je sve te uspehe postigao u eri dvojice velichanstvenih, Federera i Nadala.
Veliki shampioni i shmekeri kao shto su Borg, Beker i Agasi nemaju problem da to vide i odaju priznanje Novaku i pozhele mu josh blistaviju buducnost. Njih najvishe cenim i poshtujem, volim da chujem njihovo mishljenje jer je iskreno i krajnje objektivno za razliku od sujetnih shampiona Vilandera, Lejvera i Samprasa u nekim situacijama... Mekinro i Lendl su priche za sebe.
Svaka chast Lejveru, on je istinska legenda ali je takodje i jedan sujetan shampion, to potvrdjuje i ovom svojom izjavom. Svi poshtujemo njegova dostignuca ali chinjenica je da su se u njegovo vreme 3 od 4GS-a igrala na travi, o konkurenciji, nivou i tempu same igre suvishno je i prichati.
Djokovicu je svestan da ako osvoji RG i takodje bitan faktor, ako pobedi Rafu u finalu uradice neshto shto spada u domen nemoguceg ali ne i za njega ;) i posle toga vishe niko nece moci da mu ospori njegovu velichinu.
Verujem da ce i uspeti u tome a posle toga je sve moguce, pa i kalendarski Golden Slam.
Puno srece Nole, za chast, slavu i istoriju!

Vuk

pre 11 godina

E pa mi Srbi smo stvarno najljubomorniji narod ikada!Sada je ne-kalendarski Gren Slem veci od "Gren Slema" pre 40 godina posto Novak ima priliku da ga osvoji.A evo komentara kada je Rafa bio u prilici prosle godine da kompletira ne-kalendarski Gren Slem:

GS je uvek bio kad sve osvojis iste godine a ne da drzis sve titule istovremeno...ali je malo tuzno da se covek u godinama javlja i komentarise tako nesto...
(bjørn, 12. januar 2011 21:00)
Preporučujem (+87)
Ne preporučujem (-12)
Lejver je potpuno u pravu, zna se šta je Grend slem i oduvek se znalo.
(bane, 13. januar 2011 10:03)
Preporučujem (+15)
Ne preporučujem (-13)

Naravno da nije isto!
Da osvojis sva 4 u jednoj kalendarskoj godini imas samo jednu mogucnost: da krenes sa AO i osvois RG, Wimby i US Open. Nema sale.
A da osvojis cetiri u nizu je mnogo lakse, jer imas skoro dve godine da to stvaris. Ako izgubis AO, imas opet priliku da krenes sa RG. Ako izgubis i AO i RG, mozes opet da krenes od Wimbledona itd.
(Populo, 13. januar 2011 11:58)
Preporučujem (+21)
Ne preporučujem (-3)
Sami ste kazali pre godinu i po dana da 4 u nizu nije Gren Slem i da nije ni blizu isti podvig,eto vam sad!Sami ste kazali da 4 u nizu nije Gren Slem i da nije veci podvig!!Ljubomorne duse skacu sebi u usta!Navijacu iz sveg srca za Novaka ali sam se najezio kad sam procitao komentare sada i setio se komentara kada je Rafa imao priliku za "Rafa Slem" jer zivim u zemlji Ljubomoriji!

Goran S.

pre 11 godina

Tvrdim da Rodzer najvise sansi da pobedi Noleta ima upravo na sljaci RG i to uzimajuci u obzir celu godinu i sve podloge. Sljaka na RG je najbrza od svih ostalih sljaka ali ipak nijansu sporija od najsporijeg betona. Evo zasto smatram da je tako:
Rodzerovo kretanje je negde u ravni prosecnog tenisera a udarci su mu daleko nadprosecno ostri i precizni, pa upravo uzimajuci ove dve cinjenice i sasvim je logicno da je tako, jer RG sljaka njegove ostre udarce manje apsorbuje od drugih sljakastih podloga te ih i izuzetno pokretljivi i brz Nole ipak nesto teze stize, dok na tvrdim podlogama Noletovi iako nesto slabiji udarci od Rodzerovih znatno su mu teze dostizni nego li na RG sljaci pa zato tu Nole ima vise uspeha.
Smeta mi cinjenica da se vec unapred zna da ce Rodzer ponovo biti u Noletovoj polovini zreba i siguran sam da bi bio bez obzira i da je ostao drugi nosioc iako je zreb poludirigovan i to se nebi smelo znati do samog izvlacenja. To znaci da fakticki Rodzer ima zadatak da Noleta spreci u velikom poduhvatu, ali naravno da nisu sigurni hoce li u tome i uspeti, jer jasno je da Nole ima ekstra motiv za pobedom i osvajanjem RG pa sad i u slucaju eventualnog uspeha izlaze sa pricom kako to i ne bi bio bas toliko veliki uspeh s obzirom da nije kalendarski slem.
Neka Nole RG osvoji, pa nek oni to zovu kako hoce, a sto se mene tice Nole je vec bolji teniser od Rodzera jer odkako je stasao uzeo je vise GS od njega a kako i sam Rodzer kaze, ne misli da sad igra losije nego ranije.

Dylan Dog

pre 11 godina

Dragi gospodine Ozmo,

Broj ozbiljnijih komentatora teniskih zbivanja je postao zanemarljiv u moru "navijača" i trolova od 2 ili 3 reda. U poslednje vreme se jedino u komentarima vaših tekstova u rubrici "Teme" mogu pročitati kvalitetniji komentari. Limitirajući dužinu komentara, uskraćujete mogućnost komentatorima da kvalitetno izraze svoje mišljenje, istovremeno time degradirajući kvalitet odziva na Vaš sopstveni poziv.
Tezu "govori kratko ali pametno" ostavimo filozofima i mudracima. Mi smo ipak obični ljudi. Tezu da je forum mesto gde se mogu pisati duži tekstovi, takođe ostavite po strani. Da je neko hteo da se tamo registruje i polemiše, odavno bi to uradio. Vašim komentatorma je stalo da prokomentarišu po koju vest tu i tamo, a ne da non-stop "vise" na netu i dopisuju se sa forumašima.

Zato Vas molim da razmislite o pomenutom ograničenju, jer je besmisleno. I ovo malo ljudi što su imali nešto da napišu će prestati da se ovde pojavljuju.
Zahvaljujem Vam se na razumevanju i molim da objavite ovo što sam napisao.

Sa najboljim pozdravima,

Jova

pre 11 godina

Novak se na našim prostorima već upisao među besmrtne, bez sumnje. U »bijelom svijetu« je već sad ostavio traga, prije svega igrom a zatim posebnošću. Novak je slobodnog duha, neukroćen, neukalupljen, taman misliš da si ga dokučio a on ode korak dalje. Savitljiv je, prilagodljiv, kao kameleon mijenja boje i stapa se s okolinom a istupa. Mišljenja sam da tek dolazi ono pravo, da nam Novak opet sprema nešto posebno, veliko. Bazične pripreme su odrađene, narode vežite se, polijećemo.


Pozdrav svima

el loco palermoooooooooooo

pre 11 godina

Sve mi je jasno samo jedno NE KAKO UVIJEK DjOKA NA FEDEKSA PA DOKLE VISE DA SE NAMJESTA ZREB, ALI OVAJ PUT SU STVARNO PRETERALI MALO IM FEDEKS PA SU STAVILI I DELPOTRA I BERDIHA I TSONGU SVE U ISTI DIO ZREBA STRASNO A TAMO STAVILI MAREJA KOJI SE DVOUMI DA LI CE IGRAT ZBOG POVREDE NA RG I FERERA KOJI NIJE POBIJEDIO NIJEDNOG IGRACA IZ PRVIH 5 OD KAD IGRA TENIS SRAMOTA ZA TENIS STA SE RADI.
NEMA SEKIRANJA NOLE UZIMA LAGANO KONCENTRACIJA NA NIVOU MALO DA BUDE AGRESIVNIJI I MALO DA POPRAVI BEKEND I STRPLJENJE IDEMO NOLE.\
SAMO SE NADAM DA NECES ICI I NA WIMBIEDONU NA FEDEKSA POSTO MISLIM DA JE NAJJ IGRAC NA TOJ PODLOZI SRECNO NOLE!!

Djorgn

pre 11 godina

Pitanje je retoricko.
Na kraju sam odustao od odlaska na finale RG, bilo je prekomplikovano, ali verujem da nas najbolji sportista svih vremena nece. Srecno momcino!

U najavi

pre 11 godina

Al' su ove teniske legende sujetne. Bruka.

Ne brini se Rodoljube Lejverovicu za tebe ce No1e da osvoji sve slemove do kraja godine + OI pa ce ih onda biti sedam u nizu.
Ocekujem da ce i tada Rodoljubov komentar biti: "Ne zelim da umanjujem ovaj uspeh, ali u doba kad sam ja igrao tenis mesec je bio mnogo blizi zemlji i njegova gravtaciona sila je mnogo jace delovala na zemljane i iziskivala nepojmljivo vece napore prilikom kretanja".

Dusan

pre 11 godina

Badz i Lejver su osvojili kalendarski GS kada su AO i USO igrani na travi. Badz je osvojio 6 GS turnira uzastopno, i posle toga je presao u profesionalce. Australijanaci Kroford i Hod su takodje bili blizu kalendarskog GS, ali su izgubili u finalu u Nju Jorku.

Sta je lakse uraditi je veliko pitanje. Sigurno da u Badzovo vreme tome nije pridavan znacaj kao danas, tenis je bio samo igra. Njegov uspeh se moze osporiti time da su tada mnogi igraci bili profesionalci i nisu mogli da igraju na GS turnirima (Peri izmedju ostalih). Slicno je i sa prvim kalendarskim GS koji je uzeo Lejver. Rouzvol, Hod, Gonzales su bili u profesionalcima.

Lejverov kalendarski slem iz '69 je jedini pravi, ostvaren kada su svi igraci, bez obzira na status, mogli da nastupaju. Ali to je tek prva puna sezona Open ere,i moze se reci neki prelazni period dok su se amateri navikavali na profesionalce i obratno.

Ne zelim da umanjim znacaj tih ostvarenja, ali je sigurno mnogo teze sada uzeti 4 GS turnira uzastopno nego pre 40 ili 80 godina. Podvizi koje su ostvarili Badz i Lejever su ipak za dlaku tezi, ali samo na papiru. Voleo bih da Novak uzme ovaj RG pa posle da polemisemo oko toga sta ima vecu tezinu.

Novak definitivno ide u teniske legende, pitanje je samo gde ce se zaustaviti. Mozda to sto je iz nase zemlje i na neki nacin blizak vise nego neki drugi teniseri iz proslosti i sadasnjosti mu cak smeta da ga dozivimo u punom sjaju medju takvim igracima. Bar se meni tako cini.

Milan

pre 11 godina

Sigurno bi ga svrstalo medju najvece svih vremena (kao da to vec nije sa 5 osvojenih slemova do 25te godine i to u konkurenciji dvojice od tri najbolja svih vremena, al dobro). E sad, koliko je realno pricati o tome s obzirom da Novak NIKADA nije igrao ni finale RGa to je druga stvar. Sigurno da Novak zna sta radi, ali mislim da je postavio sebi malo previsok cilj, pogotovo pored najboljeg igraca na zemlji i RGu ikada koji ponovo igra u vrhunskoj formi. Po meni, Novakov ulazak u polufinale bi bio veliki, a u finale ogroman uspeh, a tamo iako je sve moguce sanse protiv Nadala su mu 10 odsto. Ne zbog toga sto je Novak los, daleko od toga, ali Rafa je u Parizu u svom elementu. Nemojte me pogresno shvatiti, ali ni Federer nikada ne bi uzeo RG da Rafa nije bio povredjen. Sljaka na RGu je najsporija i savrsena podloga za Rafu. Novak tom pobedom ne bi samo bio upamcen kao osvajac Gren Slema vec kao prvi (i do kraja karijere verovatno jedini) covek koji je dobio Nadala u finalu Rolan Garosa. To je mnogo veci uspeh od bilo cega drugog, ali po mom skromnom misljenju to je trenutno ipak nemoguca misija.

Pera

pre 11 godina

Bravo Vuce!!!
kakav komentar, ne pamtim kad sam procitao bolji!
Ono sto sam ja mislio, ti si tako lepo srocio, potkrepio primerima, potrudio se da iskopas sve te suprotne izjave!
Kad bi se uhvatio politicara, sigurno bi bilo jos smesnije (ili tragicnije).
Najbolje je ono sa Lejverom - pre godinu dana je bio potpuno u pravu, danas lupeta. Isti autor, ista izjava. I sta ocekivati od Srbina kad to vidi odjednom u istom pasusu - da se pocese po glavi, nasmeje (drugarski) samom sebi i kaze "ups, malo sam se zaleteo"? Ma kakvi, on se razbesni, i tras minus Vuku - kako se usudjuje, antipatriota i izdajnik!
Jos jedan detalj na slicnu temu - pre samo par meseci svi su znali (bilo je toliko ocigledno da je uopste raspravljati o tome bilo znak totalne neobavestenosti) da Novaku namestaju Mareja u polufinalima, a danas isto tako svi znaju da mu smestaju Federera! Ocigledno da nam je tesko da izbegnemo tu odvratnu Zapadnu namestaljku, jer, po vazecim pravilima, zreb mora da ga vodi ka polufinalu protiv drugog ili treceg nosioca...
A Novaku zelim od sveg srca da osvoji RG. Mislim da je favorit, uprkos poslednjem porazu od Rafe, jer ce to biti prvi turnir od AU gde ce igrati 100% fizicki i psihicki spreman. Bice bolji nego ikada, gladan, svez, iskusan... Ali bice tesko, jer Rafa je jos uvek (nadam se ne zadugo) kralj sljake, a i Noletova taktika cuvanja ucinila je da povrati samopouzdanje.

objektivan

pre 11 godina

@Vuk
Vuče, svaka čast! Svašta ćemo još izmisliti da bi našega svrstali među najbolje ikada. Navijam za Noleta, ali da smo subjektivni, jesmo.Kada je Nadal bio u prilici osvojiti Rafa Slem onda je to bilo bezveze. Sada kada je Nole u istoj prilici onda je to najveći podvig u istoriji. Veći od sva 4 u sezoni, veći od Federerovih 16 slemova, od Samprasovih 6 godina za redom kao broj 1, samo za to što je Srbin. Nole neće biti među najvećima u istoriji dok ne osvoji barem 10 gren slemova ili sva 4 u istoj sezoni.

billy wang

pre 11 godina

@ja.......lepo si to primetio. nepravda prema velikom igracu. obicno niko nikada ne pominje lendla posto je bio popularan medju publikom,u ono vreme, koliko i nole danas. s' tim sto je novak tu u prednosti, za lendla kao prebega nisu navijali ni ceho-slovaci a za novaka vecinom navijaju samo sunarodnici.sta ces takav je zivot.

Bojan

pre 11 godina

(MISHko, 25. maj 2012 17:26)
da mi je samo znati ko sve lupa ove pluseve i minuseve pa da si ti zasluzio sa ovom gluposcu toliko preporuka.
prvo Lejver je legenda, ostvario je nesto sto gotovo sigurno niko nece ostvariti u skorije vreme, pored toga igrao je na brzoj travi i podjednako sporoj sljaci. Kada bismo vratili sve igrace iz ovog vremena u njegovo vreme, samo bi Federer uspeo da dodje do druge nedelje gren slema na nekoj brzoj podlozi (njemu jedinom lezi brzi tenis i kratki poeni)
Naravno da bi Lejver ispao sada na startu turnira, samo ne vidim zasto je to bitno, tenis nije sada ni bolji ni losiji, vec drugaciji, ali to nije ni najmanji razlog da se jedna legenda omalovazava.
izgleda da je Noletovim navijacima svaki uspeh nekog drugog tenisera postignut u uslovima slabe konkurencije (federer 2004-07, lejver, budge..., i naprasno je dve godine po zavrsetku Federerove vladavine najjaca ikad). Strasna arogancija.
Ako neko ima kredibiliteta da prica o osvajanju 4 slema zaredom, to je zasigurno Lejver, i apsolutno je u pravu da vecu tezinu nose sva 4 u jednoj godini iz sasvim logicnog razloga. Restrikcije su vece, tj mora se ispuniti uslov vise.
Ipak, daleko od toga da eventualno Noletovo osvajanje i 4. zaredom ne bi bio izvanredan uspeh i medju jedinstvenima u istoriji.

Pera

pre 11 godina

Bravo Vuce!!!
kakav komentar, ne pamtim kad sam procitao bolji!
Ono sto sam ja mislio, ti si tako lepo srocio, potkrepio primerima, potrudio se da iskopas sve te suprotne izjave!
Kad bi se uhvatio politicara, sigurno bi bilo jos smesnije (ili tragicnije).
Najbolje je ono sa Lejverom - pre godinu dana je bio potpuno u pravu, danas lupeta. Isti autor, ista izjava. I sta ocekivati od Srbina kad to vidi odjednom u istom pasusu - da se pocese po glavi, nasmeje (drugarski) samom sebi i kaze "ups, malo sam se zaleteo"? Ma kakvi, on se razbesni, i tras minus Vuku - kako se usudjuje, antipatriota i izdajnik!
Jos jedan detalj na slicnu temu - pre samo par meseci svi su znali (bilo je toliko ocigledno da je uopste raspravljati o tome bilo znak totalne neobavestenosti) da Novaku namestaju Mareja u polufinalima, a danas isto tako svi znaju da mu smestaju Federera! Ocigledno da nam je tesko da izbegnemo tu odvratnu Zapadnu namestaljku, jer, po vazecim pravilima, zreb mora da ga vodi ka polufinalu protiv drugog ili treceg nosioca...
A Novaku zelim od sveg srca da osvoji RG. Mislim da je favorit, uprkos poslednjem porazu od Rafe, jer ce to biti prvi turnir od AU gde ce igrati 100% fizicki i psihicki spreman. Bice bolji nego ikada, gladan, svez, iskusan... Ali bice tesko, jer Rafa je jos uvek (nadam se ne zadugo) kralj sljake, a i Noletova taktika cuvanja ucinila je da povrati samopouzdanje.

Bojan

pre 11 godina

(el loco palermoooooooooooo, 26. maj 2012 05:51)
da je zreb dirigovan i namesten protiv Novaka stavili bi mu u osminu finala Del Potra, cetvrtfinale Berdiha i polufinale Federer. Ovako covek do polufinala ima setnju, jeste Federer u njegovoj polovini, ali u cetvrtini osim Verdaska nema jaceg protivnika.

nole

pre 11 godina

najveca nepravda u tenisu je to sto se fedex pojavio u vremenima ka d nije imo ozbiljnog igraca da mu parira. Steta steta steta,pa novak bi do 20gs doguro u toj situaciji,bez problema

objektivan

pre 11 godina

@Vuk
Vuče, svaka čast! Svašta ćemo još izmisliti da bi našega svrstali među najbolje ikada. Navijam za Noleta, ali da smo subjektivni, jesmo.Kada je Nadal bio u prilici osvojiti Rafa Slem onda je to bilo bezveze. Sada kada je Nole u istoj prilici onda je to najveći podvig u istoriji. Veći od sva 4 u sezoni, veći od Federerovih 16 slemova, od Samprasovih 6 godina za redom kao broj 1, samo za to što je Srbin. Nole neće biti među najvećima u istoriji dok ne osvoji barem 10 gren slemova ili sva 4 u istoj sezoni.

Vuk

pre 11 godina

E pa mi Srbi smo stvarno najljubomorniji narod ikada!Sada je ne-kalendarski Gren Slem veci od "Gren Slema" pre 40 godina posto Novak ima priliku da ga osvoji.A evo komentara kada je Rafa bio u prilici prosle godine da kompletira ne-kalendarski Gren Slem:

GS je uvek bio kad sve osvojis iste godine a ne da drzis sve titule istovremeno...ali je malo tuzno da se covek u godinama javlja i komentarise tako nesto...
(bjørn, 12. januar 2011 21:00)
Preporučujem (+87)
Ne preporučujem (-12)
Lejver je potpuno u pravu, zna se šta je Grend slem i oduvek se znalo.
(bane, 13. januar 2011 10:03)
Preporučujem (+15)
Ne preporučujem (-13)

Naravno da nije isto!
Da osvojis sva 4 u jednoj kalendarskoj godini imas samo jednu mogucnost: da krenes sa AO i osvois RG, Wimby i US Open. Nema sale.
A da osvojis cetiri u nizu je mnogo lakse, jer imas skoro dve godine da to stvaris. Ako izgubis AO, imas opet priliku da krenes sa RG. Ako izgubis i AO i RG, mozes opet da krenes od Wimbledona itd.
(Populo, 13. januar 2011 11:58)
Preporučujem (+21)
Ne preporučujem (-3)
Sami ste kazali pre godinu i po dana da 4 u nizu nije Gren Slem i da nije ni blizu isti podvig,eto vam sad!Sami ste kazali da 4 u nizu nije Gren Slem i da nije veci podvig!!Ljubomorne duse skacu sebi u usta!Navijacu iz sveg srca za Novaka ali sam se najezio kad sam procitao komentare sada i setio se komentara kada je Rafa imao priliku za "Rafa Slem" jer zivim u zemlji Ljubomoriji!

Bojan

pre 11 godina

(MISHko, 25. maj 2012 17:26)
da mi je samo znati ko sve lupa ove pluseve i minuseve pa da si ti zasluzio sa ovom gluposcu toliko preporuka.
prvo Lejver je legenda, ostvario je nesto sto gotovo sigurno niko nece ostvariti u skorije vreme, pored toga igrao je na brzoj travi i podjednako sporoj sljaci. Kada bismo vratili sve igrace iz ovog vremena u njegovo vreme, samo bi Federer uspeo da dodje do druge nedelje gren slema na nekoj brzoj podlozi (njemu jedinom lezi brzi tenis i kratki poeni)
Naravno da bi Lejver ispao sada na startu turnira, samo ne vidim zasto je to bitno, tenis nije sada ni bolji ni losiji, vec drugaciji, ali to nije ni najmanji razlog da se jedna legenda omalovazava.
izgleda da je Noletovim navijacima svaki uspeh nekog drugog tenisera postignut u uslovima slabe konkurencije (federer 2004-07, lejver, budge..., i naprasno je dve godine po zavrsetku Federerove vladavine najjaca ikad). Strasna arogancija.
Ako neko ima kredibiliteta da prica o osvajanju 4 slema zaredom, to je zasigurno Lejver, i apsolutno je u pravu da vecu tezinu nose sva 4 u jednoj godini iz sasvim logicnog razloga. Restrikcije su vece, tj mora se ispuniti uslov vise.
Ipak, daleko od toga da eventualno Noletovo osvajanje i 4. zaredom ne bi bio izvanredan uspeh i medju jedinstvenima u istoriji.

Milan

pre 11 godina

Sigurno bi ga svrstalo medju najvece svih vremena (kao da to vec nije sa 5 osvojenih slemova do 25te godine i to u konkurenciji dvojice od tri najbolja svih vremena, al dobro). E sad, koliko je realno pricati o tome s obzirom da Novak NIKADA nije igrao ni finale RGa to je druga stvar. Sigurno da Novak zna sta radi, ali mislim da je postavio sebi malo previsok cilj, pogotovo pored najboljeg igraca na zemlji i RGu ikada koji ponovo igra u vrhunskoj formi. Po meni, Novakov ulazak u polufinale bi bio veliki, a u finale ogroman uspeh, a tamo iako je sve moguce sanse protiv Nadala su mu 10 odsto. Ne zbog toga sto je Novak los, daleko od toga, ali Rafa je u Parizu u svom elementu. Nemojte me pogresno shvatiti, ali ni Federer nikada ne bi uzeo RG da Rafa nije bio povredjen. Sljaka na RGu je najsporija i savrsena podloga za Rafu. Novak tom pobedom ne bi samo bio upamcen kao osvajac Gren Slema vec kao prvi (i do kraja karijere verovatno jedini) covek koji je dobio Nadala u finalu Rolan Garosa. To je mnogo veci uspeh od bilo cega drugog, ali po mom skromnom misljenju to je trenutno ipak nemoguca misija.

Bojan

pre 11 godina

(el loco palermoooooooooooo, 26. maj 2012 05:51)
da je zreb dirigovan i namesten protiv Novaka stavili bi mu u osminu finala Del Potra, cetvrtfinale Berdiha i polufinale Federer. Ovako covek do polufinala ima setnju, jeste Federer u njegovoj polovini, ali u cetvrtini osim Verdaska nema jaceg protivnika.

Pera

pre 11 godina

Bravo Vuce!!!
kakav komentar, ne pamtim kad sam procitao bolji!
Ono sto sam ja mislio, ti si tako lepo srocio, potkrepio primerima, potrudio se da iskopas sve te suprotne izjave!
Kad bi se uhvatio politicara, sigurno bi bilo jos smesnije (ili tragicnije).
Najbolje je ono sa Lejverom - pre godinu dana je bio potpuno u pravu, danas lupeta. Isti autor, ista izjava. I sta ocekivati od Srbina kad to vidi odjednom u istom pasusu - da se pocese po glavi, nasmeje (drugarski) samom sebi i kaze "ups, malo sam se zaleteo"? Ma kakvi, on se razbesni, i tras minus Vuku - kako se usudjuje, antipatriota i izdajnik!
Jos jedan detalj na slicnu temu - pre samo par meseci svi su znali (bilo je toliko ocigledno da je uopste raspravljati o tome bilo znak totalne neobavestenosti) da Novaku namestaju Mareja u polufinalima, a danas isto tako svi znaju da mu smestaju Federera! Ocigledno da nam je tesko da izbegnemo tu odvratnu Zapadnu namestaljku, jer, po vazecim pravilima, zreb mora da ga vodi ka polufinalu protiv drugog ili treceg nosioca...
A Novaku zelim od sveg srca da osvoji RG. Mislim da je favorit, uprkos poslednjem porazu od Rafe, jer ce to biti prvi turnir od AU gde ce igrati 100% fizicki i psihicki spreman. Bice bolji nego ikada, gladan, svez, iskusan... Ali bice tesko, jer Rafa je jos uvek (nadam se ne zadugo) kralj sljake, a i Noletova taktika cuvanja ucinila je da povrati samopouzdanje.

Goran S.

pre 11 godina

Tvrdim da Rodzer najvise sansi da pobedi Noleta ima upravo na sljaci RG i to uzimajuci u obzir celu godinu i sve podloge. Sljaka na RG je najbrza od svih ostalih sljaka ali ipak nijansu sporija od najsporijeg betona. Evo zasto smatram da je tako:
Rodzerovo kretanje je negde u ravni prosecnog tenisera a udarci su mu daleko nadprosecno ostri i precizni, pa upravo uzimajuci ove dve cinjenice i sasvim je logicno da je tako, jer RG sljaka njegove ostre udarce manje apsorbuje od drugih sljakastih podloga te ih i izuzetno pokretljivi i brz Nole ipak nesto teze stize, dok na tvrdim podlogama Noletovi iako nesto slabiji udarci od Rodzerovih znatno su mu teze dostizni nego li na RG sljaci pa zato tu Nole ima vise uspeha.
Smeta mi cinjenica da se vec unapred zna da ce Rodzer ponovo biti u Noletovoj polovini zreba i siguran sam da bi bio bez obzira i da je ostao drugi nosioc iako je zreb poludirigovan i to se nebi smelo znati do samog izvlacenja. To znaci da fakticki Rodzer ima zadatak da Noleta spreci u velikom poduhvatu, ali naravno da nisu sigurni hoce li u tome i uspeti, jer jasno je da Nole ima ekstra motiv za pobedom i osvajanjem RG pa sad i u slucaju eventualnog uspeha izlaze sa pricom kako to i ne bi bio bas toliko veliki uspeh s obzirom da nije kalendarski slem.
Neka Nole RG osvoji, pa nek oni to zovu kako hoce, a sto se mene tice Nole je vec bolji teniser od Rodzera jer odkako je stasao uzeo je vise GS od njega a kako i sam Rodzer kaze, ne misli da sad igra losije nego ranije.

MISHko

pre 11 godina

Rod lejver je igrao tenis sa drvenim reketom i u pantalonama, i servirao je sto se kaze ispod ruke! Kako ga nije sramota da uopste komentarise danasnji tenis, kad ne bi ni prosao kvalifikacije za fjucers sa njegovim tenisom! Nole osvaja RG!

Pera

pre 11 godina

Bravo Vuce!!!
kakav komentar, ne pamtim kad sam procitao bolji!
Ono sto sam ja mislio, ti si tako lepo srocio, potkrepio primerima, potrudio se da iskopas sve te suprotne izjave!
Kad bi se uhvatio politicara, sigurno bi bilo jos smesnije (ili tragicnije).
Najbolje je ono sa Lejverom - pre godinu dana je bio potpuno u pravu, danas lupeta. Isti autor, ista izjava. I sta ocekivati od Srbina kad to vidi odjednom u istom pasusu - da se pocese po glavi, nasmeje (drugarski) samom sebi i kaze "ups, malo sam se zaleteo"? Ma kakvi, on se razbesni, i tras minus Vuku - kako se usudjuje, antipatriota i izdajnik!
Jos jedan detalj na slicnu temu - pre samo par meseci svi su znali (bilo je toliko ocigledno da je uopste raspravljati o tome bilo znak totalne neobavestenosti) da Novaku namestaju Mareja u polufinalima, a danas isto tako svi znaju da mu smestaju Federera! Ocigledno da nam je tesko da izbegnemo tu odvratnu Zapadnu namestaljku, jer, po vazecim pravilima, zreb mora da ga vodi ka polufinalu protiv drugog ili treceg nosioca...
A Novaku zelim od sveg srca da osvoji RG. Mislim da je favorit, uprkos poslednjem porazu od Rafe, jer ce to biti prvi turnir od AU gde ce igrati 100% fizicki i psihicki spreman. Bice bolji nego ikada, gladan, svez, iskusan... Ali bice tesko, jer Rafa je jos uvek (nadam se ne zadugo) kralj sljake, a i Noletova taktika cuvanja ucinila je da povrati samopouzdanje.

sasa jokic

pre 11 godina

Kapa dole dekici Leveru, ali kada je On igrao tenis (samo sljaka) to je vise vio bagminton, tako da je smesno kada On omalovazava cetri slema u nizu, bez obzira sto nisu u kalendarskoj godini.
Videlo se na ceremoniji AO-a da bas nije odusevljen sro je Novak trijumfovao, da ne upotrebim grublju rec.
U svakom slucaju ukoliko Nole uspe, a verujem da hoce, osvojiti cetiri u nizu na razlicitim podlogama, sa najvecom konkurencijom ikada, bio bi najveci uspeh u istorij tenisa.
E bas zato ne treba da cude izjave Vilandera, Samprasa, i ostalih kako je Nadal neprikosnoven na sljaci i sl.
Bce sigurno raznh pokusaja, ali Nole mora da se fokusira samo na igru i da udje u istorriju, a ostale da posalje tamo!

tamos vamos Rafa!

pre 11 godina

Kakav jednostran pristup temi koji ignorise mogucnost ostvarenja istinski jedinstvenog dostignuca na ovogodisnjem Rolan Garosu, tzv "RAFA SLAM", a to je da Rafael Nadal postane prvi teniser u istoriji tenisa koji je cetri puta uzastopno dolazio do finala gren slema i gubio ih od istog protivnika!

el loco palermoooooooooooo

pre 11 godina

Sve mi je jasno samo jedno NE KAKO UVIJEK DjOKA NA FEDEKSA PA DOKLE VISE DA SE NAMJESTA ZREB, ALI OVAJ PUT SU STVARNO PRETERALI MALO IM FEDEKS PA SU STAVILI I DELPOTRA I BERDIHA I TSONGU SVE U ISTI DIO ZREBA STRASNO A TAMO STAVILI MAREJA KOJI SE DVOUMI DA LI CE IGRAT ZBOG POVREDE NA RG I FERERA KOJI NIJE POBIJEDIO NIJEDNOG IGRACA IZ PRVIH 5 OD KAD IGRA TENIS SRAMOTA ZA TENIS STA SE RADI.
NEMA SEKIRANJA NOLE UZIMA LAGANO KONCENTRACIJA NA NIVOU MALO DA BUDE AGRESIVNIJI I MALO DA POPRAVI BEKEND I STRPLJENJE IDEMO NOLE.\
SAMO SE NADAM DA NECES ICI I NA WIMBIEDONU NA FEDEKSA POSTO MISLIM DA JE NAJJ IGRAC NA TOJ PODLOZI SRECNO NOLE!!

Ivan

pre 11 godina

Pratim tenis od kad znam za sebe i konstatujem sledece stvari: koliko god Novak bio dobar i sta god osvojio postoje oni koji ga uvek podcenjuju misleci da nece uspeti da se pokaze opet kada je najbitnije i da se opet vraca starim Novakovim navikama ( a imam utisak da je sve to zato sto je Srbin i da jednostavno jedan Srbin po njihovom misljenju ne moze da bude tako konstantan broj 1 sportista u svetu ).. a primecujem da to ne vazi za ovu drugu dvojicu - kao da su oni neki vanzemaljci a ne ljudi( Federera i Nadala ). Nemojte da vas zavaravaju porazi Novaka u Madridu i Rimu. Ceo svet je video sta Novak MOZE da uradi i kako da odigra ako PRVO POBEDI SAMOG SEBE. Bicu skroman ali i realan pa cu reci da Novak kada igra sa onom svojom prepoznatljivom voljom, zeljom i hrabroscu ( bez one njegove bezdusnosti koja se nekad pojavi ) da tada najbolji Federer i Nadal ne mogu da ga pobede koliko god to zvucalo nekom cudno. Ubedjen sam da Nole cuva ono najbolje ( max volju, snagu, htenje ) za najvece turnire jer je on kroz ove prethodne godine postao igrac kome su sada prioriteti Grend Slemovi, tj. zelja da se osvoji sto vise istih kako bi se priblizio Federeru, Samprasu i Nadalu po broju osvojenih.
Nikad ne zaboravite da Novak Djokovic sve sto je dosad uradio u svojoj karijeri (mnogo toga je uradio a tek ima 24 god) je uradio u vremenu dva od tri tenisera koji su ikad igrali ovaj sport. Federer i Nadal su od njega "napravili" masinu koja ce i ubuduce da osvaja najvece turnire. Ziveli.

NickyBoy

pre 11 godina

Novak je odličan teniser, mana mu je jedino izlazak na mrežu i volej. Kada to popravi, biće nepobediv. Realno mislim da ne može osvojiti RG pored Rafe, koji je tu nepobediv, osim ako Španac zaista bude imalo loš bioritam u sudaru s Noletom ili ako kiksira pre finala, od nekog autsajdera. Ali Novak je najbolji sportista Srbije svih vremena, osvojio ili ne osvojio Pariz.

bane

pre 11 godina

Za igrača kakav je Novak taj cilj je realan, ostvarljiv i uopšte ne bi bilo iznenadjenje da ga ostvari. Za Novaka postoji još veći izazov ove godine, Zlatni slem.
Vi koji podcenjujete Novaka zaboravljate na jednu sitnicu. A to je da je Novak bio vrlo, vrlo blizu prošle godine na RG da već u prvoj godini odkad je No. 1 ostvari kalendarski slem. Sada bi se borio za 6 uzastopni Gren slem! Nadal nikad nije bio tako blizu tome a ni Federer koji je igrao u mnogo slabijoj konkurenciji od ove dvojice.

Velikoslovog

pre 11 godina

Po mom misljenju kad bi osvojio RG:
1: "preskace" Vilandera, Edberga i Bekera
2: opasno se približava Agasiju, Mekinrou, Lendlu i Konorsu
3: još uvek ostaje dosta iza Nadala, Borga, Samprasa i Federera (za sada)

Naravno govorim samo o Open Eri jer zaista nemam pojma kako da poredim sadašnji tenis sa "amaterskim" (ne mislim to pogrdno, jednostavno ne znam kako bih uporedio).

Da zaključim: Ako osvoji RG, po meni ulazi u top 10 igrača Open Ere, i to sa tek napunjenih 25 godina.

Srđa Zlopogleđa

pre 11 godina

Čisto da se zna:
1) Novak bi osvajanjem RG postao prvi (muški) igrač tenisa koji je osvojio 4 GS za redom a da oni nisu u istoj godini! Ako je to lakše nego osvojiti ih u kalendarskoj godini, kako do sada to nije niko uradio?! Npr. u ženskoj konkurenciji to su uspele samo Navratilova i Vilijams, koje su, budi rečeno, bar 5 puta trofejnije od Badža i Lejvera :)
2) Da bi Novak to uradio, najverovatnije će morati u finalu da pobedi ubedljivo najboljeg i poodavno najtrofejnijeg tenisera na šljaci svih vremena!

Lično smatram da bi ovo bio ubedljivo najveći uspeh, niz ili šta već u open eri! Moje mišljenje je takođe da je Lejver napravio neverovatan podvig, ali ne zato što je njegov GS kalendarski, već što je to učinio 2 puta! Svaka mu čast na tome, ali ipak mislim da nema smisla umanjivati značaj spojena 4 GS, bili oni u jednoj kalendarskoj godini ili ne. Gledajući na taj način može se osporiti i relevantnost GS pre open ere, zbog manjeg broja mečeva na samim turnirima... To nije lepo!


Bilo kako bilo, ostaje nam da uživamo, strepimo, nadamo se...


Pozdrav dobronamernima!!!

Nostradamus

pre 11 godina

Ja mislim da će, ako Roger ili Nadal uspeju da u ovoj kalendarskoj godini osvoje bar jedan gren slem od preostala tri, to biti najveći uspeh u istoriji tenisa, veći od bilo kakvih kalendarskih ili ne znam kakvih slemova. Zato što igraju u eri najboljeg tenisera svih vremena. dobri su ali nemaju sreće.

Milan Djordjevic

pre 11 godina

Znate šta je smešno. Lejver je legenda amaterizma, kad je on igrao tenis, tad su i klikeri bili teži za igranje. Koliko je dnevno trenirao, koliko su mu kvalitetni riterni bili, spinovi, koliko je pretrčao u toku meča, i sad mi taj soli pamet. Pa voleo bih da je u godinama kad je bio na vrhuncu. Pa ni Krajinovića ne bi pobedio, a kamoli da oduzme gem Đokoviću, Nadalu ili Federeru. Smešno i žalosno. I sad kad je tenis postao mašinerija za pare i gladijatorski sport sad neki amater a u svoje vreme igrač broj jedan je kritičar, ma nije nego.

NN

pre 11 godina

Bilo kako bilo mislim da Nole vec pise stranice svetskog tenisa legendarnim igrama sa definitivno najboljim gladijatorima ovog sporta.Cinjenica da je uzastopno osvajao 4 GS samo bi ga priblizila rame uz rame ostatku legendi ali samo u ocima statisticara i malodusnih nekadasnjih tenisera.Hteli da priznaju ili ne Novak Djokovic momak koga je i TSS otpisivao na celu sa Bobom od bolecivog deckica koji zmuri kada udara loptu postao je legenda.Sta god da uradi na RG bicu zadovoljan jer je Srbiju postavio na tron.Takodje i obe nase devojke Ana i Jelena zasluzuju svo nase postovanje jer je Srbija njihovim radom i odricanjem postala uvazavana zemlja.Hvala im beskrajno na tome.Svo troje su vladali teniskim tronom a Nole je idaje vladar u najacoj konkurenciji.Svaki pravi Srbin nece imati vise ni jednu zelju vec samo da ih Bog pozivi i da im dobro zdravlje.

Darko

pre 11 godina

Smešna je ova izjava Lejvera, a još je smešnije porediti tadašnji tenis kad je on igrao i samo deset godina kasnihe, jer Lejver je imao konkurenciju klasičnih rekreativaca iz par zemalja, čak su i četrdesetogodišnjaci dolazi do finala grend slema. A Nole osvaja vankalendarski grend slem posle 45 godina, u najzlatnijoj eri tenisa, gde tri igrača imaju 30 grend slema zajedno,gde je jedan najbolji svih vremena a drugi daleko najtrofejniji igrač na šljaci sa samo 25 godina.E zato je Noletov eventualni uspeh nemerljivo veći nego i da je Lejver osvojio i pet kalendarskih grend slema i to je prvi Beker konstatovao , i plus je rekao da je Nole već sada sa 5 grend slema i 50 nedelja kao broj 1 veliki šampion, ali sa vankalendarskim GS-om postaje legenda ništa manja od Federera ili Nadala. Veliku težinu nosi kad neko uspe da istovremeno bude vlasnik sva četri pehara.

fenomen

pre 11 godina

Cetiri puta zaredom je cetiri puta. Vremenski je 365 dana. E sad da li je to u vremenu od 01.01.20xx pa do 31.12. 20xx ili ne meni je nebitno. E posto se neke legende plase i vec sada pokusavaju da to ospore onda neka lepo Novak osvoji ovaj RG pa odbrani Wimbldon i uzme US pa onda nek oni razmisljaju da li je to godisnji GS, da li je zlatni, srebrni, platinasti ili kako god. Novak je sposoban da to uradi i nek tu izmedju ubaci i olimpijsko zlato i jos poneki masters 1000.
Ajde Nole, dokazi im da si najbolji.....
Poz...

U najavi

pre 11 godina

Al' su ove teniske legende sujetne. Bruka.

Ne brini se Rodoljube Lejverovicu za tebe ce No1e da osvoji sve slemove do kraja godine + OI pa ce ih onda biti sedam u nizu.
Ocekujem da ce i tada Rodoljubov komentar biti: "Ne zelim da umanjujem ovaj uspeh, ali u doba kad sam ja igrao tenis mesec je bio mnogo blizi zemlji i njegova gravtaciona sila je mnogo jace delovala na zemljane i iziskivala nepojmljivo vece napore prilikom kretanja".

Mikele

pre 11 godina

Novak Djokovic je zhiva legenda i vec mozhemo da ga svrstamo medju najbolje svih vremena.
Mislim da nema smisla sad nabrajati shta je sve uradio za svojih 25 godina ali ono shto pravi razliku i vec ga svrstava u tu grupo odabranih je chinjenica da je sve te uspehe postigao u eri dvojice velichanstvenih, Federera i Nadala.
Veliki shampioni i shmekeri kao shto su Borg, Beker i Agasi nemaju problem da to vide i odaju priznanje Novaku i pozhele mu josh blistaviju buducnost. Njih najvishe cenim i poshtujem, volim da chujem njihovo mishljenje jer je iskreno i krajnje objektivno za razliku od sujetnih shampiona Vilandera, Lejvera i Samprasa u nekim situacijama... Mekinro i Lendl su priche za sebe.
Svaka chast Lejveru, on je istinska legenda ali je takodje i jedan sujetan shampion, to potvrdjuje i ovom svojom izjavom. Svi poshtujemo njegova dostignuca ali chinjenica je da su se u njegovo vreme 3 od 4GS-a igrala na travi, o konkurenciji, nivou i tempu same igre suvishno je i prichati.
Djokovicu je svestan da ako osvoji RG i takodje bitan faktor, ako pobedi Rafu u finalu uradice neshto shto spada u domen nemoguceg ali ne i za njega ;) i posle toga vishe niko nece moci da mu ospori njegovu velichinu.
Verujem da ce i uspeti u tome a posle toga je sve moguce, pa i kalendarski Golden Slam.
Puno srece Nole, za chast, slavu i istoriju!

Neznalica

pre 11 godina

Naravno da bi postao "besmrtan". To bi bio najveci podvig u istoriji ATP-a. Jedino bi bio uprediv Konors krajem 70-ih kada nije mogao da ucestvuje na Roland Garros-u. Ostalo je sve osvojio.

djwhite

pre 11 godina

Igram i pratim tenis 30g.U ovoj eri osvojiti 2GS zaredom je isto kao u Lejverovoj uzeti kalendarski Slem.Novak već sada ima 3GS zaredom i osvojena 4 od 5 zadnje odigranih Slemova.Znači već sada je Novak napravio veći rezultat od Lejvera, po mom mišljenju.Ako uzme i RG onda će učiniti nešto što će teško iko ikada ponoviti jer je ovako kvalitetna generaciji tenisera neponovljiva. Blizu ove generacije je bila samo ona Bekerova,Edbergova i Vilanderova (koji su onako usput da kažem svi zajedno osvojili 19GS a Federer,Nadal i Novak za sada 31GS!).Još na sve to imamo Mareja koji je sigurno najbolji igrač svih vremena koji nije uzeo (još) GS.

mandazr

pre 11 godina

Malo su mi smešni komentari tipa - da li smo subjektivni ili ne kada je Đoković u pitanju... Zar sama činjenica da NIKO već više od četrdest godina nije osvojio četiri GS turnira zaredom, u bilo kojoj varijanti, ne govori sama za sebe koliko je to težak poduhvat. U tome nije uspeo ni (po meni najbolji svih vremena) R. Nadal, niti fantastični R. Fedeerer ili P.Sampras. Tako da onaj ko u tome uspe svakako ulazi u istoriju tenisa. Sviđalo se to nekom ili ne.
Nama ostaje da se nadamo da će Đoković uspeti u tome.

simke

pre 11 godina

Bez obzira da li ce osvojiti RG,Novak je za mene vec sada medju najvecim legendama ovogo sporta.On igra u vremenu dva najbolja teniser,Nadala i federera,to je samim tim ogromni uspjeh,jer je uspio u takvoj konkurenciji da veze tri gren slem titule,sto je nevjerovatno dostignuce.Djokovic je usao u istoriju iz zbog toga sto je velikog Nadal uspio da dobije 7 puta za redom,sto nikom nije poslo za rukom.Zato je za mene Novak vec sada legenda tenisa.

Danilo

pre 11 godina

Ako uspe nešto što niko nije uradio već 50 godina,pa još u konkurenciji dvojice igrača koji su medju nekoliko najvećih igrača u istoriji-
svaki razgovor tu završava i kruniše se novi kralj!
Čak i ako ne uspe,Novak će imati najmanje sledećih 5 godina da sebe ubaci u pet najvećih svih vremena,a to je više od najsmelijih snova...
Držimo snažno palčeve za sreću,jer bez pristojne doze sreće ni najveći ne mogu!

Miodrag

pre 11 godina

Svakako da osvajanje nekalendarskog slema u današnje vreme može da se izjednači sa Lejverovim i Badžovim Gren slemovima, međutim nije samo to osnovno pitanje. Naime, ukoliko osvji RG Novak će doživeti, veliko emotivno praženjenje, koje može da ima dvojak ishod u narednom delu sezone. U lošijoj varijanti može mu opasti psihički tonus do nivoa da lakše prepusti titulu na Vimbldonu. Efekat na OI je neizvestan, ali s obzirom da se igra na Vimbldonu verovatnije negativan po Novaka, a pozitivan po pobednika Vimbldona. S druge strane znajući Novaka, mislim da će on dobiti u slučaju pobede na RG, novi elan da posatne prvi čovek u istoriji koji će uzeti pet uzastopnih Gren slemova i OI. U tom slučaju postaće najbolji teniser ikada. Nekome se čini da je ovo fantastika, ali suština je u psihi pre , u toku i nakon meča. Fokus mora biti na tenisu i samo na njemu. U prvim kolima RG (prva tri) predlažemu što bolju psihičku pripremu pred meč, fokus na brzi završetak meča, sa što više agresije u udarcima, koja mu je malo nedostajala ove godine na zemlji. Na taj način uštedeće energiju za kasnije, a i poboljšaće automatske mehanizme za udarce koji donose pobedu. NApred NOLE do besmrtnosti!

Mirko

pre 11 godina

Sve u svemu, Nole je već napravio nekoliko rekorda, a sa osvajanjem RG-a, bi definitivno postao jedan od nekolicine najboljih svih vremena.
Svako vreme nosi svoje, ali to učiniti u isto vreme kad igraju i dva igrača od tih najvećih - to je nešto posebno. Mada, i tu se dešavalo da su se karijere preklapale, recimo Samprasa i Agasija..
Kalendarski GSlam jeste možda teži, pošto je tu kontinuitet zahtevniji, ali i ovaj Mini GSlam bi u principu bio ostvaren u jednoj godini, što isto upućuje na to da mora postojati kontinuitet u igri tog igrača.
E sad, kad bi išli u detalje, trebalo bi gledati šta su ti igrači osvojili u toj godini, pored GS-ova, pa da se tu onda dodatno precizira ko je i koliko postigao.
Ako bi se i to gledalo, moderni teniseri su većoj prednosti jer su turniri neuporedivo češći i samim tim je uspeh daleko veći.

Što se Noleta tiče, zaista ima velike šanse. Nadal je podigao formu, i konkurentniji je nego prošle godine, ali mislim da je isto tako Nole bio u nekoj stagnaciji u poslenjem njihovom meču.
Videćemo, Nole će sigurno podići formu i napredovati, poboljšati se, kako uvek uradi, pa je za očekivati da će i sada tako biti.
Ohrabruje i njegova superiornost u odnosu na Federera, s obzirom da je i Fed dosta turnira osvojio u poslednje vreme.

Noletu želim svu sreću i uspeh i nadam se da ćemo se radovati!

Jova

pre 11 godina

Novak se na našim prostorima već upisao među besmrtne, bez sumnje. U »bijelom svijetu« je već sad ostavio traga, prije svega igrom a zatim posebnošću. Novak je slobodnog duha, neukroćen, neukalupljen, taman misliš da si ga dokučio a on ode korak dalje. Savitljiv je, prilagodljiv, kao kameleon mijenja boje i stapa se s okolinom a istupa. Mišljenja sam da tek dolazi ono pravo, da nam Novak opet sprema nešto posebno, veliko. Bazične pripreme su odrađene, narode vežite se, polijećemo.


Pozdrav svima

Dylan Dog

pre 11 godina

Dragi gospodine Ozmo,

Broj ozbiljnijih komentatora teniskih zbivanja je postao zanemarljiv u moru "navijača" i trolova od 2 ili 3 reda. U poslednje vreme se jedino u komentarima vaših tekstova u rubrici "Teme" mogu pročitati kvalitetniji komentari. Limitirajući dužinu komentara, uskraćujete mogućnost komentatorima da kvalitetno izraze svoje mišljenje, istovremeno time degradirajući kvalitet odziva na Vaš sopstveni poziv.
Tezu "govori kratko ali pametno" ostavimo filozofima i mudracima. Mi smo ipak obični ljudi. Tezu da je forum mesto gde se mogu pisati duži tekstovi, takođe ostavite po strani. Da je neko hteo da se tamo registruje i polemiše, odavno bi to uradio. Vašim komentatorma je stalo da prokomentarišu po koju vest tu i tamo, a ne da non-stop "vise" na netu i dopisuju se sa forumašima.

Zato Vas molim da razmislite o pomenutom ograničenju, jer je besmisleno. I ovo malo ljudi što su imali nešto da napišu će prestati da se ovde pojavljuju.
Zahvaljujem Vam se na razumevanju i molim da objavite ovo što sam napisao.

Sa najboljim pozdravima,

Dragan S.

pre 11 godina

Potpuno se slažem sa Vukom! Uostalom, neko je davno rekao "u Srbiji će vam sve oprostiti osim uspeha", tako da sve ljubomorne face savetujem da porade na sebi, a ljude koji su svojim znanjem, zalaganjem, istrajnošću, talentom, ili kako narod prosto kaže, krvlju i znojem, došli do zasluženog uspeha, neka ostave na miru!

Deja Vu

pre 11 godina

@ Vuk + Pera

Alo ljudi, promašili ste temu. Ne radi se o nepatriotizmu ili 'izdajstvu' (čemu tako teške reči), radi se o tome da je izvučeno 4-5 komentara od nekoliko stotina, i niko ne može da tvrdi da su to pisali baš oni koji danas kritikuju izjave RL i slične. Jasno je ko dan da osvajanje 4 GS zaredom u ONO vreme i danas, nije uopšte uporedivo. Ali pojedini ovde su skloni omalovažavanju svega što Novak postigne (mnogo mi se dopao komentar: "A da ove godine osvoji sva cetiri, rekli bi da to manje vredi posto ova godina ima 366 dana."), tako da njima ne vredi objašnjavati. A stvar je jako jednostavna: ako je osvajanje nekalendarskog slema toliko lakše, zašto nema bar 5 takvih primera? Mislite o tome!

Blek Stena

pre 11 godina

Novak je pored dvojice navodno najboljih tenisera svih vremena, koji uzgred budi rečeno igraju u najboljoj formi, od pet gren slemova osvojio četiri. Šta više reći

nole

pre 11 godina

najveca nepravda u tenisu je to sto se fedex pojavio u vremenima ka d nije imo ozbiljnog igraca da mu parira. Steta steta steta,pa novak bi do 20gs doguro u toj situaciji,bez problema

TheObradovic

pre 11 godina

Novak bi,de facto,bio jedinstven u tom podvigu ispred Badza I Lejvera.
Ne zato sto je "nas" vec iz jednog objektivnog razloga koje ste propustili da pomenete.
Naime,Novak bi bio prvi i jedini u istoriji tenisa kome je to poslo za rukom na cetiri Grand Slama sa cetiri razlicite podloge!
U vreme pomenute dvojice i AO se igrao na travnatoj podlozi.
Neko ce reci da to nije toliko vazno,ali u "open eri" su samo trojica osvajila sve GS turnire na razlicitim podlogama. Agasi,Nadal,Federer.
Time bi Novakog podvig bio jos veci.
Inace,nece mu biti nimalo lako da do njega dodje.
Put do polu-finala mu je,gotovo se moze reci,otvoren. Bez ijednog "velikog" imena na putu. Davidenko,Melcer,Simon ili Wawrinka nisu igraci koji bi smeli da ga zaustave.
Polufinale je posebna prica.
Ima li jos uopste iznenadjenih cinjenicom da su ponovo u istom delu zreba?
Nisam pristalica teorija zavere,ali mislim da ovo zaista vise nije slucajnost. Bio Novak 1,2,3,4 nosilac nekako uvek naleti na Federera. Da se razumemo. Ja mislim da ce ga Novak(lisen pritiska one senzacionalne serije nepobedivosti 2011.) ovaj put dobiti.
Ipak,ostaje ta sumnja da nekome nije stalo da se Rafa I Rodzer sretnu u polu-finalu. Cini mi se da je to bio samo jedanput slucaj,tamo 2004. ili 2005.godine.
Mnogo toga sam na tu temu rekao i u komentarima na zvanicnom sajtu RG.
Mada nije tema,mislim da je ovaj RG velika sansa za Anu i njen povratak u top10. Ima odlican zreb i uz malo srece moze do polufinala.
Neka igra pocne.
AJDEEE!!!

Dusan

pre 11 godina

Badz i Lejver su osvojili kalendarski GS kada su AO i USO igrani na travi. Badz je osvojio 6 GS turnira uzastopno, i posle toga je presao u profesionalce. Australijanaci Kroford i Hod su takodje bili blizu kalendarskog GS, ali su izgubili u finalu u Nju Jorku.

Sta je lakse uraditi je veliko pitanje. Sigurno da u Badzovo vreme tome nije pridavan znacaj kao danas, tenis je bio samo igra. Njegov uspeh se moze osporiti time da su tada mnogi igraci bili profesionalci i nisu mogli da igraju na GS turnirima (Peri izmedju ostalih). Slicno je i sa prvim kalendarskim GS koji je uzeo Lejver. Rouzvol, Hod, Gonzales su bili u profesionalcima.

Lejverov kalendarski slem iz '69 je jedini pravi, ostvaren kada su svi igraci, bez obzira na status, mogli da nastupaju. Ali to je tek prva puna sezona Open ere,i moze se reci neki prelazni period dok su se amateri navikavali na profesionalce i obratno.

Ne zelim da umanjim znacaj tih ostvarenja, ali je sigurno mnogo teze sada uzeti 4 GS turnira uzastopno nego pre 40 ili 80 godina. Podvizi koje su ostvarili Badz i Lejever su ipak za dlaku tezi, ali samo na papiru. Voleo bih da Novak uzme ovaj RG pa posle da polemisemo oko toga sta ima vecu tezinu.

Novak definitivno ide u teniske legende, pitanje je samo gde ce se zaustaviti. Mozda to sto je iz nase zemlje i na neki nacin blizak vise nego neki drugi teniseri iz proslosti i sadasnjosti mu cak smeta da ga dozivimo u punom sjaju medju takvim igracima. Bar se meni tako cini.

Sava

pre 11 godina

Boris Beker je osvojio 6 GS titula a bio je samo 12 nedelja svetski broj 1. Na drugoj strani imate Rodika koji u vakumu izmedju velikih generacija ima jedan jedini GS a bio je 13 nedelja broj 1, znaci duze od Bekera. Slicno je i sa Vilanderom koji ima 7 GS i samo 20 nedela kao broj 1 a Hjuit ima 2 GS i cak 80 nedelja na prvom mestu. Kada su Sampras i Agasi zavrsavali karijere u muskom tenisu su se smenjivali na prvom mestu: Marcelo Rios, Muster, Moya, Kafelnikov, Rafter, Safin, Kuerten, Hewitt, Juan Carlos Ferrero, Roddick. Svi oni su bili sjajni teniseri ali ne i velikani kao Sampras i Agasi. Tada je situacija u muskom tenisu bila slicna danasnjoj u zenskoj, mnogi su se smenjivali na prvom mestu. Svi oni zajedno imaju manje gren slem titula od Vilandera i Bekera koji su vrlo kratko bili na prvom mestu koji su imali strasnu konkurenciju. Znaci posle Samprasa i Agasija imali smo 10 igraca na prvom mestu i onda u svojoj 23. godini prvu poziciju preuzima Federer. Buduci velikani Nadal i Djokovic su tada bili juniori, Nadal je imao 17 a Nole 16 godina! Na pocetku karijere Nadal je bio samo igrac sljake ali posle osvaja i 2 Vimbledona, US i AO. Da nije eksplodirao Novak i prikocio Nadala, spanac bi ozbiljno pripretio Federeru u broju osvojenih GS titula. Novakovih 5 GS titula imaju posebnu tezinu jer su osvojene u eri velikih Federera i Nadala i osvajanjem RG Novak bi definitivno usao u grupu velikana. Nije samo broj GS presudan vec i u kakvoj su konkurenciji te titule osvojene.

emanuelosn

pre 11 godina

Definitivno bi ga titula lansirala u top 5 svih vremena ... uf jos Olimpijada, pa to bi bila kruna svega !

Napred Nole, uz tebe smo !!!

Poz iz CG

red devil 011

pre 11 godina

Ako Novak bude nastavio da bude posvecen tenisu u svakom aspektu svog zivota kao sto je bio slucaj u zadnjih gotovo dve godine, prilika za kalendarske i nekalendarske slam-ove ce biti jos cak i ako ovu sada ne bude iskoristio. Nema razloga da se dodatni pritisak stavlja na turnir na koji Novak mora biti maksimalno fokusiran bez obzira na to koliko je prethodno GSova osvojio zaredom. Ne racunajuci Olimpijske godine, ovakva turnira ima samo 4 u godini i u njima oni koji zele da budu na vrhu moraju da prikazu svoju najbolju igru, jer ce samo tako ostati na prvom mestu, i postepeno dodavati titule na jedini konto koji se kod najboljih medju najboljima gleda na kraju karijere - broj osvojenih GS turnira. To je samo po sebi dovoljna motivacija i svaki dodatni pritisak je nepotreban. Na Novaku je da pored smirenosti i konzistentnosti u izvrsavanju svojih obaveza zadrzi i taj zar za igrom i glad za novim uspesima. Ako to bude uspeo narednih godina, rekordi i pocasti ce vec doci sami od sebe. Ocekujemo jos jedno finale Novak - Nadal, pa neka bolji pobedi.

billy wang

pre 11 godina

@ja.......lepo si to primetio. nepravda prema velikom igracu. obicno niko nikada ne pominje lendla posto je bio popularan medju publikom,u ono vreme, koliko i nole danas. s' tim sto je novak tu u prednosti, za lendla kao prebega nisu navijali ni ceho-slovaci a za novaka vecinom navijaju samo sunarodnici.sta ces takav je zivot.

Djorgn

pre 11 godina

Pitanje je retoricko.
Na kraju sam odustao od odlaska na finale RG, bilo je prekomplikovano, ali verujem da nas najbolji sportista svih vremena nece. Srecno momcino!