1. Novak je, u ranom detinjstvu poslušao Isusovu poruku: „Idi, pa i ti čini tako.“ Dok je, kao dete, od četiri - pet godina „visio je na mreži i posmatrao teniske treninge“, dok je „jeo palačinke i netremice gledao teniske turnire...“ kako svedoče njegovi bližnji, Novak je gledao, učio... a njegov duh se kalio. U 14-oj godini postao je prvak Evrope, a u 19-oj godini najmlađi među 20 najboljih igrača sveta. Novakov duh i njegova misao su kreirali sopstveni život. Ali, prema Isusovoj poruci: „Idi (gledaj i treniraj) pa i ti čini isto (uči i pobeđuju). Tada je Novak usvojio mudrost da, u odlučujućim bitkama pobeđuje duh, a ne mač. Novakov duh pobeđuje i na terenu i van njega.
  Razvijanje sopstvenog talenta je „oboženje“. A oboženje je, kako ističe episkop Atanasije (Jevtić), priznanje velikih dinamičkih potencijala (ličnog talenta) koje je Bog stavio u čoveka i podsticanje da se ti darovi koriste. Ko ne razvija ono što je dobio od Boga, čini neoprostiv greh. Šta je, drugo, bila Novakova igra u Melburnu nego „neprekidno samoraspeće“ sa ciljem da do kraja prikaže i iskoristi ono što je dobio od Boga - veliki talenat i ogromnu volju.

  Novak pripada novom tipu uspešnog čoveka, modelu koji se tek pomalja iz košmara u koji je čovečanstvo utonulo poslednjih decenija.

  Pripadnost hrišćanskoj, pravoslavnoj veri je taj most koji je Novaka izdigao iznad rođenjem datih karakternih osobina i omogućio mu bliskost sa najboljim duhovnim osobinama čoveka danas. Zato je Novak ostao otvorena ličnost koja pleni svojim stavom i iskrenošću i dovitljivošću i na teniskom terenu, i u TV duelima, i na društvenim zabavama, i u humanitarnim akcijama.

  Novakov Bog nije novac, on se ne takmiči zbog novca. On voli da se nadmeće i da pobeđuje, da unapređuje ono što mu je od Boga dato, a ne da „zgrće milione“. Novak u svakoj prilici čini dobročinstva, posećuje stare prijatelje, ide na skijanje, ide i na navijačku klupu odakle bodri svoje drugove, zna da oprosti. U tome je veličina Novakove nepobedivosti. On se ne skriva pred čovečanstvom koje tek počinje da gradi svoje nove zakonitosti. Novak postavlja nove standarde i za lični život i za profesionalne obaveze.

  „ Život hrišćanina, zaista, nije ništa drugo nego neprekidno samoraspeće u dugom procesu pretvaranja ljudske prirode u božansku“, napisao je Vladeta Jerotić. „Asketsko odricanje od života u ime budućeg boljeg života“ u stvari je samo jedna strana Isusovih zapovedi.

  To je „samoraspeće“, to je žrtvovanje svog komoditeta i komfora, radi ostvarenja svojih, od Boga datih mogućnosti. Oboženje nije moguće bez rada – da se lični darovi koriste što bolje, za lično dobro i za dobro celog sveta. To je moguće samo velikim radom i samožrtvovanjem.


  Njegovo viteško držanje na turnirima i magična snaga u duelima učinili su da nesporno bude idol mladim ljudima širom sveta. Novak je u rodnoj Srbiji i više od toga – nacionalni heroj. Dobio je i najveće priznanje koje se daje u Srbiji – prvu Zlatnu Karađorđevu zvezdu prvog stepena. Novak ima vrlo izražena nacionalna osećanja i pokazuje to u svim prilikama, kad je moguće.

  U košmaru kroz koji, već dugo, prolazi Srbija i Srbi, Novak pali svetiljku koja ljudima svih generacije šalje jasnu poruku: podigni se, možeš i ti, bori se, dokaži da si dobar, da si najbolji... Novakov primer je kao neka dobra epidemija. Čitam na jednoj „društvenoj mreži“: Novaku piše stariji čovek: „... Svaka čast majstore, učinio si da se osećam ponosnim sa 200 EUR penzije, na minus 20 ... Ne može mi niko ništa...“ Ponet Novakovim pobedama taj čovek je, iako očigledo star i nemoćan, i sam dobio snagu, ulepšao sopstveni život, pa i sam traga za šansom da živi bolje. Predsednik Teniskog saveza Rusije Šamil Tarpiščev kaže: „Malo ko je očekivao da će Đoković posle petočasovne borbe s Marejom u polufinalu moći da igra još šest sati u finalu sa Nadalom. Takvom heroju treba podići spomenik.“ Opština Jagodina je realizovala ovu poruku. Palma je napravio Novakovu voštanu figuru, na otvaranje je došlo 6.000 ljudi, Novakovih obožavalaca. Na taj način oni su primili i deo njegovih duhovnih poruka.

  Novak sa sobom, u svom liku, nosi magiju. Možda on toga i nije svestan, možda i ne treba da bude svestan, ali - magija postoji. Nije je čak teško ni prepoznati. Teško je toj sili odoleti, pogotovo onome ko se nalazi s druge strane mreže. Iskustvo borbe je ojačalo Novaka. Kalio se njegov duh kroz borbe sa najboljim teniserima sveta. Očeličio je do mere da ih sada s lakoćom pobeđuje.


  Nije lako zaključiti: ko je Novak i kakvu magiju nosi! Je li to hrišćanski vitez ili istočnjački samuraj, ili je njegova igra, u stvari, „samoraspeće“… ili je njegova magija vesnik drukčijeg vremena i drukčijih standarda koji dolaze i u Srbiju i u svetu, na početku 21. veka.

  Možda je Novak zaista vesnik novog doba; onoga što, prema starim legendama, dolazi 12.12.2012, što su neki pogrešno protumačili kao – kataklizmu. To što neumitno dolazi, po drugoj teoriji, nije propast čovečanstva; to će, kažu zastupnici pozitivističke teorije, biti kataklizma civilizacije lažnih vrednosti: prevara, manipulacija, licemerja…

  Novak bi, onda, mogao biti vesnik budućeg vremena u kome će Ljubav i Vera – a ne novac i prevara – biti pokretači ljudske civilizacije.
   (Milivoje Tomašević, 26. april 2012 18:58)

  # Link komentara

 2. 7. NOVAKOVA VERA

  „Verujte u pobedu i ona će doći“
  ( Novak Đoković )  Novak Đoković se „dopinguje“. Čini to pred očima celog sveta, u direktnom prenosu. Čini to vrlo često i vrlo uspešno. Svetski čelnici tenisa znaju za to, ali ne mogu da ga spreče, niti da ga kazne. I najbolji teniseri sveta takođe znaju za Novakove rituale, ali ne mogu da ga pobede. Pokušali su sve; Novak je najčešće testirani teniser. Ali tragova nema.

  Novak koristi najjače droge za koje zna ljudski rod. To su: Vera i Ljubav. Novak veruje u sebe, veruje u svoju pobedu, zna da može i nemoguće. Novak veruje u Boga i to otvoreno pokazuje, veruje u krst i molitvu, ide na pravoslavne liturgije, veruje u moći prirode,... ponajviše se, ipak, oslanja na moć sopstvenih misli i usmerenost ka cilju. Veru da zna i da može, da može i nemoguće, gradi od najranije mladosti, i to na različite načine.

  Ova knjiga je posvećena cilju da otkrije Novakovu tajnu – kako se postaje šampion sveta. Na taj način ona ide u susret njegovoj želji, koju je 06.februara 2012.godine, na dodeli „Laureusove nagrade“, u Londonu, eksplicitno rekao: „Nadam se da moj primer može da pošalje snažnu poruku svoj deci ovog sveta... nadam se da će svako dete da se usudi da sanja...“ . Ova knjiga treba da bude priručnik za sve ljude koji žele lični napredak, koji hoće da menjaju svoj život, da u svoju ličnost ugrade pobedničke manire, da svoje lične kapacitete iskoriste do maksimuma.

  Đokovićev primer i tehnika uspeha koju je on primenio, zaista mogu poslužiti – kao inspiracija i kao priručnik mnogim ljudima da se pripreme za svoje pobede. Može pomoći i onima koji nisu u sportu, da na sličnim principima, kao što je to učinio Novak, iskoriste maksimum svojih potencijala. Za početak smo pokušali da nađemo odgovore na nekoliko najvažnijih ali i najintrigantnijih pitanja:

  - Kako je Novaku uspelo da postane prvak sveta?
  - Kako je pobedio, i to više puta, najbolje tenisere 21. veka.
  - Kako Novak pobeđuje i kada objektivno ne bi mogao, i kad „nema pravo“ na to?
  - Kako pobeđuje i onda kada je povređen, i kada je umoran, i kada je nenaspavan, i kada ima alergiju?
  - Kako se „vraća“ u meč i odnosi pobedu i onda kada bi svako drugi predao?

  Logično objašnjenje je da on dobija volju i snagu iz izvora koji nisu dostupni ostalim teniserima. Svetska teniska organizacija je izražavala sumnju da se dopinguje, zato je Novak često testiran, iako se ponaša potpuno suprotno od dopingovanih: nikad ne srlja, stalno analizira i situaciju i svog protivnika, čini samo najracionalnije poteze.

  Ali ima nešto što ga izdvaja.

  Amerikanac Kurijer, nekada prvi teniser sveta, upravo je povodom Novakove pobede u Melburnu 29. januara 2012. godine, progovorio o nekim drugim vrstama „stimulansa“: „Nadal je dodao težinu svom reketu... Marej je angažovao Lendla... za Federera nisam siguran šta je uradio...“

  Međutim, ni Kurijeru nije jasno odakle Novak crpi snagu. „Tenis koji su Đoković i Nadal pokazali u finalu, (Melburna) posebno pri kraju meča, jednako me je zbunio i oduševio. Kada smo se Lendl i ja vraćali u SAD... pričali smo baš o tome kako su sav taj napor uspeli da izdrže...“ Kurijer posebno izdvaja Đokovića: „Dok sam gledao Nadala i Federera (u polufinalu ovog turnira), mislio sam da tenis ne može da bude bolji, a onda je stigao Novak...“ Kurijer naglašava da je bio „zbunjen“, da nema odgovor odakle Novak crpi takvu, nepresušnu energiju.

  Veliki sportisti, uz veštinu i snagu, imaju svoje tajne rituale koje im pomažu da pobeđuju. Gledaoci tenisa su svedoci da teniseri imaju specifične manire koje šablonski ponavljaju kao svoje mantre; naravno s ciljem da prizovu dodatnu snagu za pobedu. Neko „pod konac“ sortira flašice iz kojih pije vodu, neko stavlja ruku na srce, neko razgovara s reketom ili viče na njega, neko pri svakom udarcu urla kao sumanut, neko pomera šorc, neko mazi štitnik kačketa...

  Vera i Ljubav su, ipak, dva osnovna izvora koja Novaku daju tu tajanstvenu snagu. Novakovo najjače oružje je vera. Vera je, kako je zapisano u Bibliji „…pouzdanje u ono čemu se nadamo, osvedočenje o onom što ne vidimo…“ I vera se, naravno, izgrađuje, ni ona „ne pada s neba“, niti dolazi bez poziva.

  Novak, kao i drugi teniseri, ima svoje „mantre“ koje mu pomažu da se koncentriše, i da pobeđuje. Vera u pobedu je osnova na kojoj Novak uspeva da svoj organizam, i mentalno stanje, i fizičke predispozicije, dovede iznad svojih realnih kapaciteta i mogućnosti. Pokušaćemo ovde da bar naznačimo izvore njegovih energetskih naboja i postupaka kojima gradi svoj pobednički duh.

  Unapređivati sebe i svoje sposobnosti čovek može samo kroz učenje: sticanjem novih znanja i novih veština; pre svega novih vrednosnih sudova.

  Da bi menjao svoje navike i pristup životu čovek mora prvo stvoriti preduslove u svojim mislima – mora promeniti prioritete i naučiti kako da ih realizuje. Lakše je, naravno, učiti u detinjstvu i mladosti; ali, svakog dana vidimo primere da i ljudi u poodmaklim godinama usvajaju nove veštine, nova znanja, završavaju fakultete, menjaju profesiju, počinju da se bave sportom i slično. Čovekom ne upravljaju njegove godine, već njegova volja.

  Da bi pokrenuo novi životni ciklus, da bi počeo da se menja u dobrom pravcu, da bi konstituisao lične osobine i navike koje će ga dovesti do priželjkivane pobede, čoveku je potrebno da prethodno usvoji specifičnu metodologiju sopstvenih promena. Zato je važno početi na pravi način.

  Za promenu ličnih manira i stvaranje novih sposobnosti potrebno je: prvo želja za uspehom ili promenom, drugo, čvrsta odluka i vera da se ta želja ostvari. Potrebno je i nešto više. Svi ljudi žele da im bude bolje i da postignu rezultat, dosta njih veruje i da može. Ali, samo retki uspevaju. To su oni koji ne rasipaju snagu, koji maksimum svoje energije usmere u jednom pravcu, koji uspeju da u sebi probude Boga, pa vera u uspeh postaje njihov glavni pokretač. Dominantna je Vera: u sebe, u ljubav, u učenje, u promene, unapređenje ličnih sposobnosti.

  „...Hvala Bogu pa sam izašao kao pobednik. Presudilo je verovatno srce...“ , rekao je Novak posle pobede nad Nadalom na turniru u Melburnu. U ovoj izjavi dve reči su ključne: Bog i srce. Novakova izjava i ponašanje na terenu, kada je u kritičnim trenucima poljubio mali drveni krst, koji mu visi o vratu, i pogled usmeren ka nebu, izazvali su raspravu među vernicima i na internet forumima, među arhijerejima...

  Uključili su se i profesori Bogoslovskog fakulteta iz Beograda i episkopi pravoslavne crkve. Preovlađujući stav jeste da je vrhunski sport istovremeno i „borba čoveka sa samim sobom“. Raspravu je, čini se, najbolje sažeo profesor Dimitrije Kalezić, koji u izjavi za beogradske „Novosti“ kaže: „... sportisti se vrlo često ponašaju monaški – lišavaju se brojnih zadovoljstava, neprekidno vode borbu sa samim sobom, pomeraju sopstvene granice...sportista teži ka višem... njegov pogled je usmeren ka napred... sledećem koraku. Postoji opasnost od gordosti, ali sportista čija je snaga utemeljena u veri retko će joj se predati...“

  „Verujte u sebe; verujte u pobedu, i ona će doći“, razjasnio je Novak. U Melburnu, 29.januara 2012. godine u tri sata popodne, pri kraju petog seta sa Nadalom, pri stanju 2:4 za Nadala, Novak se pomolio Bogu i – krenuo u pobedu. Dobio je dva gema i poljubio drveni krst koji nosi oko vrata i rekao „Hvala ti“. Izgubio je sledeći gem. Ali, nije izgubio nadu i veru da će pobediti. I, pobedio je. Posle 5 sati i 53 minuta igre izgovorio je: „Bože hvala ti“. Na turniru u Melburnu nije pobedila samo Novakova veština i snaga. Pobedila je, pre svega, njegova vera. Vera i molitva, vera u pobedu, vera u svoga Boga i molitva, da mu u presudnim trenucima pomogne. I, pomogao mu je.

  Novak je „monah tenisa“. Jedan monah se moli u svojoj isposnici, drugi služi u crkvi, treći je u manastirskoj biblioteci, ili vinogradu… Svaki je siguran da služi svom Bogu, radeći najbolje što može ono što zna. I radeći stalno sve bolje i sve više. Novakova snaga jeste utemeljena i u veri – da igrajući najbolje što može služi svom Bogu.

  Na stotom otvorenom prvenstvu Australije, većina od 15.000 gledalaca aplaudirala je Nadalu, bila je protiv Novaka. Ali, uz Novaka je bio njegov Bog, i morao je pobediti. Novak se posle meča zahvalio svima, i gledaocima koji su bili protiv njega.

  U pobedi Novak je ostao veliki, nije bilo gordosti, zagrlio je prijateljski Nadala i rekao: „Rafa ti si jedan od najboljih i najpoštovanijih igrača. Želim ti sve najbolje. Nadam se da ćeš igrati još mnogo ovakvih finala. Hvala mom timu, devojci, treneru...“ „Zdravo svima“, uzviknuo je na srpskom i još jednom pogledao u nebo. U melburnškom turniru je ispred snage i veštine bila Novakova vera. I, vera je pobedila.


  Vera je pouzdanje u ono čemu se nadamo
  (Milivoje Tomašević, 21. april 2012 21:04)

  # Link komentara

 3. Ja prvenstveno mislim da je razlog zasto je Novak prvi pre svega njegov mentalni sklop,ima tu tenisera koji i veci i jaci od Novaka ali je isti sebi u glavi stvorio borbeno polje u kojem sam kreira vrstu oruzja manevre i nacin upotrebe,dugogodisnje iskustvo i ovo navedeno ga je iskovalo u ovo danas.Ne bi da dizem u nebo naseg tenisera ali taj koji bi sada a i u buducih 4-5 godina bio bolji od Novaka! Stvarno bi vole videti ga.
  (dejan, 20. april 2012 19:14)

  # Link komentara

 4. E, BOLE NOVAKA UVO ZA VASE ANALIZE OD 5 ISKUCANIH STRANA, NEBITNO DA LI STE UZELI REKET U RUKU ILI NISTE. smrtnici, ne prosipajte otrov, nego ispostujte bar to sto je covek proglasen za NAJBOLJEG SPORTISTU NA SVETU!!! EEEEJ, nije bitno ni da li se slazete sa tim, dovoljno bi bilo da je samo usao u uzi izbor
  (HAHAH, 20. april 2012 12:44)

  # Link komentara

 5. Zato sto je Srbin...
  (Bojan Lekic, 19. april 2012 11:17)

  # Link komentara

 6. @Душан, @Katarina
  Tod Martin je bio potpuni promasaj i Novak ga je zato otpustio nakon 7-8 meseci. Dosta vremena je trebalo Noletu da se vrati na svoj stari servis i povrati njegovu brzinu. [link]
  (my way, 16. april 2012 21:00)

  # Link komentara

 7. Postoji samo jedan element igre u kom Novak nije dominantan, nedostaje mu onaj instinkt "ubice", kad povede u gemu ili setu da pritisne protivnika jos jace i dovrsi ga, a ne da mu daje sansu za povratak. Nego, mozda tako i treba da bude, sta bi bilo da nema nijednu manu, bilo bi dosadno. Napred Novace, samo napred!!!
  (Knn62., 13. april 2012 20:28)

  # Link komentara

 8. trenutno jedino sto ga cini najboljim je veliki broj poena i nista vise... uskoro ce se i to promeniti u korist velikog rogera...
  (djordje vukadinovic, 12. april 2012 19:40)

  # Link komentara

 9. možda grešim tenis poznajem površno,nole igra po meni toliko koliko vredi protivnik, to ga više puta mnogo košta jer svak dobije neki dan u godini kad mu dobro ide to se desilo protiv iznera dobiveno je pretvorio u poraz,to je srpski sindrom i to niko nemože da popravi, posmatrajte i jankove igre naj svežije protiv berdiha čisto se čovek prepao pobede 3 puta servirati za set 3 puta izgubiti taj isti set to ie strah od pobede, novak samo da može da stavi u glavu da su i nadal imarej isto teniseri kao troicki ili bagdatis,ferer ili bilo koji dugo dugo bi vladao teniskim tronom al NOVAK ĐOKOVIĆ JE SRBIN,i i on boluje od tog sindroma
  (Milorad Matović, 10. april 2012 11:33)

  # Link komentara

 10. Nole, Nole


  Kičma nam se ispravlja
  Srce jače bije
  Kada igra prvak svijeta
  I srce Srbije.

  Neko ima naftu
  Neko pola svijeta
  Srbi imaju svoga Noleta.

  Šarmer i gospodin
  Svima primjer daje
  Iznad svih za koplje
  Besmrtan postaje.

  Sad živimo san
  Neka traje priča
  Daj nam Bože mnogo
  Novih Đokovića.

  Nije samo šampion
  Čovjek prije svega
  Voli svoju Srbiju
  Srbi vole njega.

  Uči nas životu
  Kako da se borimo
  Vladar svijeta bez mane
  Nole, mi te volimo.

  Neko ima naftu
  Neko pola svijeta
  Samo srbi imaju
  Svoga Noleta.

  …………………
  Napisao:
  Dobroslav Petričević
  Brod Republika Srpska
  [link]
  (dobroslav petričević, 9. april 2012 14:12)

  # Link komentara

 11. Sve sta ste naveli je tacno ali ste yaboravili ono najbitnije. Ynaju i drugi da igraju vrhunski tenis ali samo neke Gospod Bog posalje na zemlju da urade tako velike stvari kakve radi Novak.Tu je osnovni razlog
  (ivan djikanovic, 8. april 2012 20:00)

  # Link komentara

 12. Novak Đoković trenutno ima najbolji "paket"-tehnika,taktika,fizička pripremljenost i mentalna snaga.Kao bivši profesionalni sportaš,tvrdim da je nemoguće ove elemente dijeliti i rangirati po važnosti.Ne može nikako mentalna snaga biti na prvome mjestu ako imate npr. nekih malih tehničkih nedostataka ili niste vrhunski fizički pripremljeni. Sve je to povezano. Mentalna snaga proizlazi iz vrhunske fizičke spreme i vrhunske tehnike,iz vjere u vlastite sposobnosti.Ako imate bilo kakvu "rupu" u igri,nešto slabiji bekend ili niste na vrhunskom fizičkom nivou,sam igrač to zna i samopouzdanje tj. mentalna snaga mu i nisu baš na najvišem nivou,osjeća se ranjiv.Novak trenutno osjeća da je jak u svim segmentima igre i vjeruje da ga je nemoguće pobjediti ako odigra na 100%.Nadal osjeća da je Novak napadački bolji i zbog toga razloga stalno ističe da mora biti agresivniji,da mora imati više vinera,igrati bliže osnovnoj liniji.Igranje blizu osnovne linije u konačnici znači i manje pretrčanih kilometara.To Rafa jako dobro zna i to mu je jako potrebno da bi slomio Novaka jer mu se Novak u fizičkom smislu približio i Rafa ga svojom sjajnom defanzivom više ne može slomiti pa je i logično da pokušaje igrati bliže crti jer je Novak sada u defanzivi na njegovom nivou,a napadački je jači.Npr. na Australian openu, Nadal je bio na nešto višem fizičkom nivou,ali Novak to kompezira igranjem bliže osnovnoj liniji što je u konačnici rezultiralo da je Rafa mnogo više kilometara pretrčao(provjerite podatke,neki će biti jako iznenađeni) u onom famoznom finalu pa se običnom gledatelju čini da su na istom fizičkom nivou ili da je Novak čak i spremniji iako je Rafa tu još uvijek najjači,ali sada sa mnogo manjom razlikom nego prije.Što se Federera tiče,on zna da je fizički ispod ovog dvojca i da u ovim godinama to ne može kompezirati osim na bržim podlogama u kojima lakše "probije" Novaka i Rafu svojim razornim forhendima ili servisima koji mu često omoguće i laki drugi udarac tj. poentiranje forhendom nakon servisa.Na sporijim podlogama često se dogodi da Rogera izda strpljenje(radi fizičkog aspekta ne želi se upuštati u duge relije) pa loptice s bekend strane počmu letiti čak i u publiku.Bilo kako bilo, mentalnu snagu,tehniku,taktiku i fizikalije je nemoguće dijeliti i rangirati po važnosti.Prošlogodišnji Novak Đoković je najbolji primjer za to. Gotovu čitavu sezonu je bio nepobjediv.Na kraju sezone nije bio na vrhunskom fizičkom nivou što je rezultiralo glatkim porazom od David Ferrera na Masters kupu i još nekim slabijim partijama u kojima je bilo vidljivo da i mentalno nije na najvišem nivou.
  (gilbert, 7. april 2012 18:34)

  # Link komentara

 13. Ne znam nista o tenisu i sportu, pa je meni najbolji zato sto je beskrajno duhovit, inteligentan, pristojan, vredan, normalan i skroman.
  (lalala, 7. april 2012 17:04)

  # Link komentara

 14. Mentalno je veoma jak što je uspeo posle velikog rada najpre na poboljšanju kondicije pa onda ostalo. Ima jaku koncentraciju i kad loše igra ne očajava nego igra kao da se ništa nije desilo,
  (ružica, 7. april 2012 00:28)

  # Link komentara

 15. Kada bi svi koji gledaju noletove pobede, proveli isto vreme stvarajuci nesto, ulazuci 100 sopstvenih kapaciteta. Ovoj zemlji bi kreditni rejting porastao pre zalaska djokoviceve slave.
  (Zoran, 6. april 2012 17:41)

  # Link komentara

 16. Srbi uvek nadju idola sa kojim se identifikuju, nekad su to politicari, nekada sportisti u zavisnosti od sezone. Ali bogolicavanje individue zbog njenog uspeha je po meni van pameti. Umesto idolopoklonjenja, bolje bi bilo poklonicima da i zasuku rukave, pa kao njihovi heroji rade do poslednje kapi znoja.
  (nikad trabant, 6. april 2012 17:15)

  # Link komentara

 17. Analiza sportskog fenomena zvanog Novak Đoković je vrlo kompleksna. Nije to, kako ovih dana reče jedan ljubomorni, pa i zlonamerni lokalni političar, „prebacivanje žute loptice preko mreže za velike pare“. Taj (bez uvrede) samozvani mudrac, dalje, predlaže Državi da maksimalno finansijski oglobi Novaka jer je, zaboga,“ to što dobija mnogo za njega“ pa pola treba „da uzme Država“. Kakav pakleni plan da oteramo od sebe i Novaka i sve one koji ga uspešno slede, a njih u Srbiji nije malo. Treba biti potpuno ekonomski nepismen pa ne videti šta Srbiji donosi jedinstveni i autentični brend zvani Novak Đoković. Zato ga od ovakvih moramo svi čuvati, što ogromna većina i čini.
  No, da se vratimo osnovnom pitanju, kako je Novak dospeo tako visoko ? Mislim da najpre treba reći da fenomen Novak Đoković na ovim našim (sada već ex) jugoslovenskim prostorima ima svoj dubok i prepoznatljiv koren. Njega čine Pilić, Živojinović, Ivanišević, Seleš, Jaušavec – pa i Zimonjić, a ima ih još (Jelena Genčić, na primer). Svi oni utrli su put Najvećem koji sada predvodi jaku srpsku tenisku falangu. Pokušaću da te odlučujuće faktore poređam po nekom redosledu važnosti:
  1. tenisko umeće i znanje – vrhunsko, sa prisutnom željom da se stalno unapređuje,
  2. fizička pripremljenost – rekao bih maksimalna, mada uvek može još,
  3. podrška porodice – odlučujuća i prisutna u svakoj mili-sekundi cele njegove karijere,
  4. podrška srpskog naroda – jedinstvena i neograničena,
  5. psihološka stabilnost – veoma visoka ali još uvek ne potpuna,
  6. emotivna ispunjenost – očigledna i stabilna,
  7. ambicija – veoma jaka i puna inspiracije,
  To su glavni faktori ali ne i jedini. Smatram da se ne može zaobići Novakova iskrena vera u Boga i pravoslavlje, zatim njegova zdrava ličnost, duhovita, razdragana i pomalo vragolasta, dokazana humanost i druželjubivost, iskrenost i spremnost da se uvek oda priznanje protivniku i njegovom uspešnom potezu i, ono što je u njegovoj situaciji zaista najteže, skromnost i jednostavnost. Dalje, od velikog značaja je poznavanje vodećih svetskih jezika, uvek ubedljiv i razgovetan javni nastup i istančani osećaj za nijanse koje prave medijsku razliku u odnosu na druge super-zvezde. Jednostavno čovek je uspešan i slavan.
  Mora se, međutim nešto reći i o nama samima i našim ambicijama da bi došli do onoga što predstavlja glavnu pretnju za dalji Novakov uspeh. Mogli ste da primetite ovih dana kako se lansiraju priče o tome da je Novak „daleko“ da bude „broj 1. svih vremena“, pa se onda uzgred konstatuje da je „tek nepunu godinu dana prvi na ATP listi“. Nekima je to, očigledno, malo. Ja smatram da se Novak već nalazi na listi „deset najboljih tenisera planete svih vremena“ i to je OGROMAN i nedostižan uspeh. U ovom slučaju zaista „lav je izašao iz grmena malenoga“. Zavrti mi se u glavi kada pomislim kakve je asove već prestigao. Ko više, pominje, na primer, jednog Njukomba koji je svojevreneo žario i palio teniskim terenima. Ali Novak, definitivno može još.
  Prelomni trenutak u njegovoj karijeri je nastupio odprilike pre godinu i po dana, kada je otkrivena njegova alergija na gluten i time eliminisan ključni nesportski faktor koji mu je smetao u karijeri. Novak je i sa glutenom igrao vrhunski tenis i ostvarivao vrhunske rezultate. Zamislite samo kakva bi to karijera već sada bila da je alergija otkrivena recimo dve godine ranije. Dovoljno je uporediti trofeje pre i posle glutena. Setimo se samo nevolja koje je imao u to vreme na tzv „američkoj turneji“ posebno meč sa Rodikom. Zato je uloga dr Četojevića (nadam se da sam prezime pravilno upamtio) donela veliki preokret.
  Mislim da je ono što predstavlja glavnu pretnju za Noleta u nastupajućem periodu slava. Za sada on uspešno odoleva, ali sve je više onih koji bi hteli da je krčme kao da su je sami stekli. Ne bi smeo da dozvoli da mu bilo šta pomeri fokus sa teniskog terena. Najbolji primer je Ana. Kada u disciplinovan i smeran život jednog velikog sportiste uđu ljudi drugih profila, sa drugim ambicijama i prioritetima to deluje razarajuće i na sportsku ambiciju i na postavljene ciljeve. Filmski projekat „Konstantin veliki“ je, nema sumnje, velika provokacija za jednog mladog čoveka ali to je ulazak u jedan drugi svet. Tamo vladaju druga pravila, frustracije su drugačije, izazovi nimalo sportski, likovi su drugačije obojeni, put do visokih dometa iscrpljujući, a povratak u sopstveni svet težak i neizvestan. Smatram da je to najveća pretnja Novakovoj daljoj sportskoj karijeri. Najteža kletva u našem narodu je „dabogda se osilio“. Kod uspešnih slava je neminovna, ali mora biti kontrolisana. Ako želi da ostvari najveće domete, moj savet Novaku je da u naredne 3-4 godine ostane fokusiran na tenis i ide za uspesima do sopstvenog vrha a za to itekako ima prostora.
  p.s. Primetili ste da kao pretnje za Novakove dalje uspehe ne pominjem ni Nadala, ni Mareja, a za Federera, uz maksimalno uvažavanje, valjda je jasno da to više nije. Za to će, po meni, morati da se rodi neki novi „lav iz grmena valikoga ili malenoga“. Do tada neka se Novak drži sebe i svojih prioriteta i eto i njemu i nama novih radosti. To mu od srca želim.
  (Kokan Prvi, 6. april 2012 12:24)

  # Link komentara

 18. Ретки су они који остављају коментаре,зато што мрзе Федерера.Немам ништа против њега,човек је једноставно за сада најуспешнији тенисер.
  Највише сметају коментари који се потписују његовим именом(МИНА ФЕДИ,пеРФект,федерер...),што показује да су оптерећени Федерером и да себе виде у њему(како се чешља,прича,плаче),што опет није случај за Нолетове навијаче,иако их има највише на овом сајту.Они неће никад признати да је годину и 4 месеца Ноле бољи играч од Федерера!
  И још нешто,у времену експанзије тениса на овим просторима,ово је најбољи и најпосвећенији сајт о тенису,тако да на њему можемо видети доста злурадих комшијских коментара,ми ипак највише волимо своје спортисте,што ће неко рећи,мајка не воли свога сина зато што је најлепши и најпаметнији,већ зато што је њен,а наш син је и најлепши и најпаметнији!
  Поздрав и до читања!
  (Бетелгез, 6. april 2012 09:52)

  # Link komentara

 19. Nista. Najbolji je Roger Federer.
  (statistika, 5. april 2012 23:00)

  # Link komentara

 20. N. Dj. jeste, sasvim sigurno, u grupi od 4- 5 vrhunskih tenisera danasnjice, i, po meni, to je kraj price o njegovom primatu (kao, zato sto je Srbin, sto ima glavne srpske vrline.., i sl. gluposti). Malo njegove dobre igre, nesto srece, pa i laksi zreb, uz promenljivost fo rme glavin konkurenata (Federera, Nadala, Mareja...) i eto Noleta na celu. Da li je on doista toliko dobar kao sto ga mnogi hvale, pa i tkzv. strucnjaci,videce se za neki broj godina, mozda i meseci. Za sada, on je jednu godinu prvi, za razliku od Federera i Nadala, a neka se, najzad, i saberu sve njegove i sve njihove pobede, pa mozemo da pocnemo uporedjivanje. Tenis, ipak, nije poceo sa N Dj, da se toliko prica o njemu. Njegov vrhunski kvalitet sigurno je i to, mozda pre svega ostalog, sto on najmanje, gotovo nikako ne ucestvuje u tom sopstvenom krunisanju.
  (VS, 5. april 2012 17:34)

  # Link komentara

 21. @johnny b good
  Ja sam pronasao gdje Dorcolac pise, vrlo su mu zanimljivi teniski tekstovi, treba ih pogledati. Puno ima o Novaku pa se uklapa u ove odlicne diskusije:LINK[link]
  (Rocky, 5. april 2012 05:22)

  # Link komentara

 22. eh, nedostaje mi Tuta Bugarin :-)
   (woomie, 4. april 2012 18:44)

  # Link komentara

 23. Najbolji u bilo cemu postaje se prvo u vasoj glavi a moze i u tudjoj pod uslovom da je to glava nekoga kome bezuslovno verujete. To je slucaj sa Nadalom, dijametralno suprotan slucaj su Rodzer i Nole. Rekao bih da je Rodzer postao broj jedan iz inata i u nameri da to dokaze ocu, dok Noletu to je od malena usadjivano i sam je u to od malih nogu verovao. Veliki udeo i zasluge su njegovih roditelja koji siguran sam su mu i davali bezuslovnu podrsku. Znaci ziveo je u vrlo zdravom i samosvesnom okruzenju u kome ga niko nije ismejavao prvenstveno kada bi izrazio zelju da jednog dana postane broj jedan. Ja da to da sam nekome u mom okruzenju rekao da mi je zelj u najmanju ruku bio bi ismejan. Znascvi ljudi tu je poenta verovati u svoje sposobnosti. Nadal i oni oko njega napravili su jednu totalno neprofesionalnu gresku, priznali su da je Nole bolji od njega i sutra Nadal ako ne daj boze Nadal i bude bolje igrao od Noleta imace jednu psiholosku blokadu i odlucujuce poene u mecu nece odigrati na svom nivou protiv Noleta, to se i vec desavalo, odigrali su od 7 bar tri meca u kojima je i Nadal mogao pobediti, ali ni jednom nije upravo zbog toga jer veruje da je Nole bolji od njega, to su priznali i oni njemu najblizi pocev od Tonija i tu je kraj price. Sad da bi Noleta pobedio Nadal mora podici svoj iako jednak nivo kvaliteta igre na jos visi kako bi ga pobedio, a podici nivo igre u odnosu na ovaj koji sad imaju i koji je astronomski visok, skoro pa je i nemoguce.
  (To ti pricam, 4. april 2012 16:44)

  # Link komentara

 24. Imam utisak da i Sasa Ozmo uziva u ovom sajtu jednako kao i mi pa nije ni cudo sto inicira pisanje komentara koji su sve bolji, sadrzajniji, kompetentniji. Sve je vise dobrih i pismenih analiza tenisa i nasih tenisera, koje obogacuju ovaj veliki trenutak naseg sporta. Ni u jednom drugom sportu , ne mozemo kontinuirano nekoliko godina da pratimo pojavu, uspon i vladavinu kao sto je to slucaj u tenisu sa Novakom.
  Fantasticno je sve ovo sto nam Novak priredjuje, a mogucnost koju nam je B92 dala ovim sajtom sa nasim komentarima, da produzavamo uzitak koji nam pruzaju Noletove pobede, mene veoma raduje. Pogotovo je to interesantno na teme Sase Ozma.
  Doajeni ovih komentara Dilan Dog (ako kanis pobijediti, ne smes izgubiti je dobar recept za pobede) i Djoksa zasluzuju posebno mesto, ali i mnogi drugi kao GoranS, 777 itd. Cini mi se da se vremenom prikljucuje i jos mnogo novih a dobrih komentatora tako da se od tih tekstova moze napraviti i jedna vrlo sadrzajna knjiga o Novaku.
  Da se vratim na temu.
  Novak je jedan potpuno netipican Srbin. Odnosno, Novak u svom karakteru ima sve dobro sto krasi mentalitet Srba (privrzenost porodici, veliko srce,dobru dusu, sarm, sportsku drskost, intelekt…) dok sa druge strane nema nijednu osobinu koja karakterise nas Srbe i koje nam ne daju da se izdignemo iz civilizacijskog corskokaka (zavist, zadovoljenje malim itd). Postojanost i nezadovoljavanje ogromnim uspehom koji je vec ostvario , vec zelja za usavrsavanjem i napredovanjem je nesto sto se gotovo nikad ne srece kod Srba, a ima kod Novaka. Vrlo mudro vodi svoju karijeru sa ociglednom namerom da postane mozda i najbolji teniser svih vremena (iako to nikad nije izjavio siguran sam da mu je to novi cilj). Ako to i ne uspe, moci ce sebi da kaze, kada zavrsi igracku karijeru, da je ucinio sve u toj nameri.
  Niko od danasnjih tenisera nema tako brojan tim ljudi za koje je Novak procenio da su mu neophodni za postizanje maksimalnog uspeha. Oni sigurno nisu jeftini i Novak je tu mogao da ustedi koji million sto bi svaki srpski biznismen uradio, ali nije. Nole ima viziju, a posto je Srbin, jasno je da da mu je ipak potreban kolektiv sa kojima voli da deli uspehe (jedna od dobrih osobina Srba) bez obzira na to sto je tenis individualni sport.
  U svim dosadasnjim komentarima, nema verovatno nicega sto je propusteno da se kaze a vezano je za to zasto je Novak najbolji. Ipak cini mi se da postoji jedna cinjenica koja mozda ima uticaja na to zasto je Novak bas na ovako ubedljiv nacin u sred vladavine Federera i Nadala, postao dominantan.
  Tehnologija izrade teniskih reketa je izgleda isla bas na ruku Novaka. Njegov nacin igre iz 2007,2008,2009 godine nije se mnogo promenio u odnosu na danas. Ali njegovi udarci izvodjeni slicno kao i pre sada prave mnogo vecu razliku. Nole je protiv Nadala i ranije igrao agresivno, napadacki ali je Rafa mnogo lakse izlazio na kraj sa tim. Novak je popustao, gubio inicijativu i nije mogao da ponavlja uzastopno puno jakih udaraca koji bi Rafu terali na gresku. Cinilo se, tada, da Novak ne moze da zavrsi poen ako ne izadje na mrezu, ili ne rizikuje suvise agresivnim udarcima koji lako iznude gresku. Danas, Nole sa osnovne linije izbezumljuje Nadala i dobija vecinu poena, sa doziranom agresivnoscu koja ne mora da se zavrsi spektakularnim vinerom.
  Nadal je zadrzao dominaciju nad svim ostalim teniserima, nije postao slabiji igrac, proslu godinu je igrao izvanredno i da nije Noleta postao bi najbolji teniser u istoriji tenisa.
  Druga stvar koja se promenila iz tog perioda od pre dve-tri godine je Noletova psiha i samopouzdanje koje se stvorilo kao posledica te promene. Novak je cesto u mecevima proti RF i RN koji su bili ravnopravni u odlucujucim setovima popustao, prakticno predavao meceve, misleci da sta god uradi ne moze da dobije ta dva vanzemaljca. Sada je na tom polju ogromna razlika, i Novak do poslednjeg poena zadrzava maksimalnu koncentraciju i veru u pobedu. To Nadal nikad nije doziveo i on nikad nije gubio meceve u kojima daje sve od sebe, a pogotovo ih nije gubio glatko.
  Paradoksalno je da je Novak postao dominantniji u odnosu na Rafu u njegovom carstvu,na sljaci, nego na betonu.
  Cak mi cini da ce naredni deo sezone na sljaci tek pokazati Novakovu superiornost. Njegovu sadasnja igra na sljaci pravi jos vecu razliku. Toga je svestan i Nadal, i siguran sam da ce Nole ove godine osvojiti titulu na RGu direktnom sudaru u finalu i to ubedljivo i to ce ga ustvari promovisati u neprikosnovenog kralja.
  U prilog tome ide i cinjenica da Novak formu iz prve polovine 2011. godine planira bas za Roland Garos i Wimbledon. Sa ovom igrom od 85-90% on je prakticno nepobediv, a kada doda jos tih 10-15% bice brutalno.
  Podsetio bih da je Novak svoja dva najveca uspeha prosle godine (Wimbledon i US Open) ostvario sa slabijom formom nego u prvom delu sezone, a iz toga je lako izvuci zakljucak…
  Majstore, samo nastavi, a mi smo tu da uzivamo…
  (Nenad PVO, 4. april 2012 15:47)

  # Link komentara

 25. @ Душан, 4. april 2012 12:48
  Uzede mi reč iz usta za Tod Martina.
  (Katarina, 4. april 2012 15:46)

  # Link komentara

 26. Од последњих 14 великих турнира на којима је учествовао (ГС и Мастерс 1000) Новак је освојио 10 - два је освојио Федерер (Париз, Индијан Велс), по један Мареј (Синсинати) и Надал (Ролан Гарос). Ово је невероватан податак! Следствено, најбољи је. Последњи тенисер који је освојио велики турнир а да не припада "великој четворци" је Робин Содерлинг (Париз Мастерс 1000 2010), а последњи ГС Дел Потро (УСО 2009). Више од 50% турнира које је Новак освојио у каријери су тзв. велики турнири (5 ГС и 11 Мастерса). Да би смо на прави начин схватили тежину оваквог достигнућа ваља напоменути да одлични тенисери, попут Дел Потра и Ферера никада нису освојили титулу на неком од турнира из Мастерс серије. Такође, веома је битно истаћи да је Новак 10 од својих 16 највећих титула освојио у последњих 15 месеци! За дивљење. Најбољи је зато што осваја највише великих турнира. Ту нема и не може бити преваре. Број титула је једино мерило успешности спортисте. Позиција на листи је директно одређена бројем поена, а највише поена се добија освајањем највећих турнира.
  Најбољи свих времена је лабилна категорија и никада се са сигурношћу не може тврдити да је неко најбољи икада. Али, јасно се може сагледати ко је најбољи у датом тренутку. Најбољи приступ приликом одређивања који тенисер је у датом тренутку најбољи јесте упоређивање са највећим конкурентима, против којих се углавном бори за трофеје. Можда би нам међусобни однос у директним сусретима ривала мало олакшао посао (али само мало). Кроз каријеру Новак има негативан скор са Надалом (14-16) и Федерером (11-14) а позитиван са Ендијем (8-5). Потребно је анализирати дуеле између Новака и поменуте тројице увођењем додатних варијабли које су нужне зарад утврђивања ноторних чињеница. Кренимо редом:

  Надал (14-16)
  Најважније и најтеже мечеве у својој каријери Новак је играо против Надала. Одиграли су до сада 30 пута. Од тих 30 само једном на турниру ниже категорије, и то финале Квинса 2008 (добио Надал 7:6, 7:5). Два сусрета који нису уобичајени за годишњи АТП календар такође је добио Надал (Олимпијске игре 2008 и Дејвис куп 2009). Све остале међусобне дуеле (27) ова два тенисера одиграли су на највећим тениским такмичењима ГС и Мастерс 1000. И то: 3 чтврт-финала (сва три 2007), 11 полу-финала, 10 финала и 3 меча на завршном мастерс турниру (сва три у групи). У четврт-финалима однос је 2-1 за Надала; у полу-финалима однос је 6-5, такође за Надала; у финалима однос је 7-3 за Новака и коначно на завршним турнирима однос је 2-1 у корист Надала. Дакле Новак је свог највећег ривала надиграо у борбама за трофеје, и то убедљиво (3-0 у финалима ГС турнира и 4-3 у финалима турнира Мастерс 1000). Док Надал има малу предност у ранијим фазама такмичења (по победу више у полу-финалима и четвр-финалима).

  Федерер (10-14)
  Први сусрет одиграли су 2006 у Монте Карлу (2:1 Федререр), у првом колу турнира. Други су одиграли у оквиру Дејвис Купа (3:0 Федерер), трећи у 4 колу АО (3:0 Федерер) и четврти у четврт-финалу Дубаи-а (2:1 Федерер), све 2007. Од тада су играли само полу-финала и финала. У 14 полу-финала резултат је изједначен 7-7. Такође је изједначено и у финалима 3-3. Треба напоменути да је Новак у финалима два пута добио Федерера на турнирима категорије 500 и једном на турниру Мастерс 1000 (2007 Канада, њихово прво међусобно финале). Док је Федерер славио по једном у финалима турнира серије 500, 1000 и ГС (УСО 2007). Дакле Федерер има малу предност када су у питању финала пошто је добијао мечеве који су значајнији. Међутим, у полу-финалима ГС турнира Ђоковић има предност (4-3). Уопште, ако изузмемо прва четири меча које су одиграли (Дејвис куп и ране фазе турнира), Новак и Федерер су потпуно изједначени.
  Мареј (8-5)
  Новак и Мареј су одиграли само један меч на турнирима ниже категорије и то ове године (Дубаи, 6:2, 7:5 Мареј). Све остале мечеве одиграли су на ГС и турнирима Мастерс 1000 серије. Од тога два пута у четвртом колу (оба меча добио Новак), једно четврт-финале (Мареј), четири пута у полу-финалу (све добио Новак) и пет пута у финалу (3:2 за Мареја, Мареј добио 3 финала мастерса, Новак једно финале Мастерса и једно ГС финале). Новак је предност у међусобним дуелима са Ендијем стекао у раној фази њихових каријера (2007 године), добивши прва четири. Од тада је Мареј добио један меч више, мада је најважнији изгубио (Финале АО 2011).

  Ако се сада осврнемо на последњих 15 месеци (пошто је у том периоду Новак најбољи тенисер на свету, иако је званично први на листи тек од Јула 2011) однос у међусобним сусретима изгледа овако:
  Надал (0-7), Федерер (1-4) и Мареј (2-3).
  Дакле само три пораза Новака и бриљантних 14 победа, уз чињеницу да су то све били мечеви у полу-финалима и финалима. Новак је значајно побољшао међусобни скор са Највећим ривалима у својој тениској каријери. Следствено, то га је и довело до позиције најбољег тенисера света.

  Непотребно је објашњавати чији је сервис, волеј, форхенд или било који ударац бољи. За професионалне тенисере, а нарочито за оне из првих 10, нема тајни у тенису. Они сваки ударац изводе на врхунском нивоу. Објаснићу ово путем простих примера. Да ли Федереров бекенд изгледа исто када игра против Надала или када игра против било ког другог играча? Не. Много је слабији када игра против Надала, али је зато одличан када игра рецимо против Ферера, Дел Потра па чак и против Новака или Мареја. Разлози су, наравно, познати. Да ли је Надалов форхенд толико убитачан против Новака као што јесте против осталих тенисера (чак и против Федерера и Мареја)? Није. Разлози су, такође, познати. Сваки индивидуални спорт, самим тим и тенис, своди се на дуел 1 на 1. Да ли је Новаку теже да игра против Надала него против Федерера или Мареја? Јесте. Физички је више захтевно. Да ли су Новаку веће шансе да добије Надала у директном дуелу, него што је то случај у сусретима са Федеререом или Ендијем? Јесу.
  Новак је најбољи зато што побеђује у дуелима са својим највећим ривалима.

  Да закључим освртом на Новаков ритерн. Није то оно што га чини најбољим тенисером данашњице, али свакако јесте предност у односу на конкуренцију. Није одувек Новаков ритерн био на овом, врхунском нивоу. Јесте био одличан али није био овако добар. Новаков ритерн је постао најбољи на свету током 2010 године. Тада је Новак успео да одбрани 3 место на листи одигравши 3/4 сезоне без сервиса. Тачније без задовољавајуће доброг сервиса. Логично је да је морао да добије пуно мечева да би био трећи на крају године. А пошто их је добијао без сервиса, морао је пуно да "ради" у гемовима у којима би противник сервирао. На тај начин, иако је губио доста гемова на свој сервис, успевао је то да надокнади у гемовима на противников. На турниру у Индијан Велсу 2010, Новак је у мечу трећег кола, против Колшрајбера, после једног сервиса узвикнуо: "Јбт-е ја сервирам четврти сервис". Дакле ни први, ни други, ни трећи него четврти сервис! То је сервис који служи само да погодите сервис поље противника и започнете поен. Да скратим, ангажовање Тода Мартина се и те како исплатило. Ритерн је постао неумољив.
  (Душан, 4. april 2012 12:48)

  # Link komentara

 27. Komentari Dylana Doga su zaista nesto posebno - sa uzivanjem ih je citati. Svaka cast majstore :) !!!
  (duzzi, 3. april 2012 23:32)

  DORĆOLAC je bio (i ostao) bez premca, što se komentara i analitičkog mišljenja tiče. Sada ima neki svoj blog, tako nešto, ovde ga nema već godinama, mada se neki blasfemično potpisuju sa "dorćolac"...
  Dylanu Dogu svaka čast na komentarima koje i sam rado čitam, ali osim što je očigledno blizak struci, nema tu razigranost reči i urođenu poetiku...
  (johnny b good, 4. april 2012 12:17)

  # Link komentara

 28. Vidim da su svi već zaboravili dr Četojevića...
  Na stranu polemike i "silne" analize, krucijalna stvar u celoj priči je Igor Četojević!
  (johnny b good, 4. april 2012 12:07)

  # Link komentara

 29. Napisao sam knjigu NOVAKOVA TAJNA - 160 strana. U nastavku je sadržaj ako vas interesuje - javite se Minja Tomašević 063270324

  NOVAKOVA TAJNA
  Priručnik za pobednike


  SADRŽAJ
  Uvod
  Novakova misija ...….. 13
  Novakove poruke...….. 17
  Odgovori...….. 21

  I SILE

  Tajna ...….. 27
  Vera...…..
  Magija...…..
  II MOĆ

  Ko, šta, kako, zašto, kada...….. 51
  Zašto 40 dana...….. 57
  Moć misli...….. 63
  Vitez i samuraj...…..

  III MUDROST

  Ljubav...….. 71
  Oprost...….. 75
  Molitva...…..

  IV OSTVARENJE

  Ostvari svoje snove...….. 87
  Definiši cilj...….. 89
  Samoostvarenje – vizualizacija...….. 95

  V SNAGA

  Isključi se – pobedi gravitaciju...….. 111
  Ustani – pobedi...….. 117
  Planiraj...….. 12

  VI VEŠTINE
  Devet zakona uspeha...….. 133

  VII VAŠE VREME

  Spoznaj samoga sebe...….. 149
  Kontrola plana...….. 151
  Promenite svoj život – prvi koraci...….. 155
  (Milivoje Tomašević, 4. april 2012 11:09)

  # Link komentara

 30. @Dylan Dog:
  Analiza gosp. Dylana je fantastična i sasvim korektna!
  Za pobjedu u pet setova minus od 78 je tačan, a za pobjedu u tri seta je, po meni, nevjerovatnih 44 poena.
  Zato se sa njim i slažem da je statistika često "sporna"...
  (IggPG, 4. april 2012 10:50)

  # Link komentara

 31. Zato sto je srbin ;)
   (marko, 4. april 2012 09:20)

  # Link komentara

 32. Novak je najbolši jer je svoju igru doveo do granice nemogučega.On sad ulazi u svaki meč sa bar 2 gema prednosti jer sad svi imaju strah od njega,pre tekme retko ko veruje da ga može pobediti,osim možda Federera i Nadala,pa ajde i Murraya.Iako i Nadal mislim da ulazi u svojoj glavi sa nekim minusom kada igra sa Novakom.To je taj mentalni sklop gde je Novak u velikoj prednosti sada jer on zna da ako bude igrao kako zna dobiće meč,drugi to ne mogu da kažu kada igraju protiv njega.Ima i nedostataka u njegovoj igri,predvsem igra na mreži i neka njegova nemotiviranost u nekim tekmama,kada igra kao da je došao na meč direktno iz kafane ili diskoteke.Kada mu se igra ne može niko,ali stvarno NIKO da ga pobedi.Vidi se da ne voli da igra po vručini,ne volijo ni drugi ali Nole najviše to mrzi.To mora nekako da prevaziđe jer sam siguran da će mu na RG namjerno stavljati tekme u 2-3 popoudne,ako ne i ranije.Tad može da bude 30 ili više stopinj.I još nešto,vidim da vi Srbi stalno preračunavate te bodove,koliko brani,dokle će biti prvi...kad bi Nole o tome razmišljao gubio bi mnogo pred finalom,nemojte to računati,svaki turnir se igra zato da ga se osvoji,a bodovi ostaju ili se dobijaju nema to veze.Broj 1 je lep ali ne i ključan u tenisu.Ja bi više voleo da Nole osvoji RG,WB i USA te OI pa nek ispadne svaki masters u prvom kolu i nek bude treći na svetu,nego da je 1 igrač sveta a recimo izgubi u polufinalima i finalima tih turnira a osvoji recimo Monte Carlo,Madrid i Rim.Važno je osvajati GS turnire,a prvo mesto dali je 1 godinu ili 7 godina sasvim je svejedno,važno je biti broj 1 jer to ide u istoriju tenisa pa makar bilo to samo 7 dana,a nije toliko važno dal će to biti tih 7 dana ili 7 godina.Na kraju Nole je najbolji,broj 1 i siguran sam da će osvojiti još puno GS turnira,nema razloga da ne bude tako.Pozdrav iz Slovenije koja navija za Novaka.
  (Brane Lj, 4. april 2012 09:15)

  # Link komentara

 33. Milina je biti prisutan, makar i samo citajuci, na stranicama naseg blogera SO sa izvanrednim i kulturnim komentarima pocev od autora, pa do ucestnika u diskusiji. Ovo je neobicna stranica za mene: sve lepo bez ikakvih prepucavanja, dubokog postovanja prema svakom. Zasluga ne samo autora teksta("drzati pod kontrolom") vec i samih ucestnika(ne manja).
  Cini mi se da ce ovakve lepo ispisane stranice biti, ako ne polazna osnova za jedno od najlepsih ctiva iz tenisa(a mozda i romana), a ono u najmanju ruku dati punoceni doprinos. Svakako autor ovih strana prvenstveno je Novak koji sve to ispisuje zlatnom rukom i neverovatnim umom na terenu, pa onda srecni svedooci u njegovom vremenu vremenu. Neverovatna devojka cesto se izvinjava na ovom sajtu kako se vrlo cesto (rekao bih nesvestno) ponavljamo. Ako i neka se ponavljamo, mi smo jednostavno "prinudjeni" na to. Nikada nije bilo do zgorega jednu te istu stvar reci na ovaj, onaj, treci,peti... nacin, iz ovog, onog, pedesetog ugla, sa ove, one geografske ili vremenake distance, jer nas je raznih uzrasta i profesija. I tako, kap po kap, neko "manje", neko vise, ali svi iskreno iz duse i od srca o predivnoj bajci iz sna.

  Produzimo dalje.
  (Dermendziev, 4. april 2012 08:40)

  # Link komentara

 34. Sa zanimanjem sam čitao analizu Dylan Doga, jer je univerzalno primenjiva u na drugim sfera života... Drugo što me raduje, je i činjenica da i drugi učesnici u diskusiji posebno uvažavaju ovo razmišljanje.
  Dakle, Dylan Dog - samo napred, bilo je zadovoljstvo pročitati!
  (Posmatrač, 4. april 2012 07:09)

  # Link komentara

 35. Pored svih prednosti u igri koje ste naveli, Đoković ima još jedan veliki kvalitet u odnosu na ostale konkurente, a to je psihička stabilnost. Prosto je neverovatno koliko je priseban u najvaćnijim trenutcima, kada mi gledaoci gubimo glavu, a on hladno odigra najbilje poteze kad je najpotrebnije. Mislim da ga i to pored igračkih i fizičkih kvaliteta čini posebnim.
  (Milan, 4. april 2012 06:47)

  # Link komentara

 36. Lijepa analiza, svaka cast. Da probam da doprinesem nekijem tekstovima od prije vise od godine dana:LINK:[link]
  (Rocky, 4. april 2012 04:04)

  # Link komentara

 37. @vesko, hvala Vam..

  "Ne moze da bude najbolji kada ima negativan skor sa Nadalom i Federerom,i mnogo manje titula,do pre godinu i nesto je imao sa Nadalom skor na sljaci 0-9 ili 0-10...nije postojao covek bukvalno,ali dobro,uglavnom,kada okrene medjusobni skor u svoju korist moze nesto da se prica,ovako nista...
  (nijetako, 3. april 2012 19:07)

  Ovaj komentar ne uzima u obzir da je Federer stariji od Novaka 6-7 godina i da je u vreme kad je Novak počeo da se takmiči Federer praktično bio superiorno na vrhu. Ali hajde da izjednačimo stvar ovako: zamislite da se Novak takmiči još 7 godina, do sadašnjih Federerovih godina, i verovatno bude prvi ili u vrhu, a to isto učini i Federer koji će tada imati 38 godina - šta misliš kakav bi bio odnos pobeda i poraza? Verovatno oko 30-40:17 za Novaka.
  Nadal je kraće bio na vrhu i automatski je imao manje prilike da ima dobar skor za Novakom, a poslednjih 6-7 mečeva su dramatično promenili odnos, što će se verovatno nastaviti i dalje, imajući u vidu Novakovu igru i Nadalov iscrpljujući tenis i time sklonost povredama.
  (Mirko, 4. april 2012 01:52)

  # Link komentara

 38. (Mirko, 3. april 2012 16:24) i Dilan dog
  svaka cast,objasnili ste
  (vesko, 4. april 2012 00:09)

  # Link komentara

 39. Noletov najjaci napadacki udarac je ritern. Zaista ga je doveo do savrsenstva. Umesto da protivnik ima prednost zbog servisa, Nole je odmah neutralise i preuzima inicijativu u startu poena. I Rafa je na AO posle finala pricao o tome. Drugo, pored mentalne snage Novakova prednost je konstantnost. Veoma su mu retki padovi u igri, igea u istom ritmu i na svoj i ba protivnikov servis. Federe recimo ima sjajne udarce, elegancija u pokretu, ali u velikim mecevima sve cesce ima veoma ceste prazne hodove kada ne moze nista da pogodi, podleze pritisku i gubi od Novaka i Rafe polufinala i finala. Trece, Nole ima najbolju kretnju i namestanje na udarac, ne izvlaci se kao vecina po svaku cenu na forhend, vec tezi da se dobro, skolski namesti na bilo koji udarac. Bekhend dijagonala je savrsena (jos je nije u potpunosti vratio od prosle godine), a paralelu vuce znatno redje, tek da protivnika podseti na jos jedno mocno oruzje. Forhend ponekad izda, ali uglavnom kvalitetan i pouzdan. Nole i svi mi svesni smo da je volejzz a narocito smec problematican. Problem moze biti i servis koji izda ponekad, narocito kada set ili mec treba zavrsiti. Sto se smeca tice, duhovi sa OI iz Pekinga 4 godine zive u Novaku. Ubedjen sam da ce ih Nole bas u finalu OI u Londonu, u nekom bitnom poenu, mozda i na mec loptu, konacno otwrati.
   (veliki strumf, 3. april 2012 23:45)

  # Link komentara

 40. Polako ljudi, malo smo prenaglili sa tim kako je Novak najbolji, kako je nepobediv i slično tipično Srpski. Kad bude bio dugo kao Nadal ili Federer
   (Milan Djordjevic, 3. april 2012 23:36)

  # Link komentara

 41. Komentari Dylana Doga su zaista nesto posebno - sa uzivanjem ih je citati. Svaka cast majstore :) !!!
  (duzzi, 3. april 2012 23:32)

  # Link komentara

 42. Да додам, пошто питање постављача теме заслужује одговор који надмашује један коментар: Нолета осим физичких карактеристика (дуге руке, еластичност) и техничке супериорности (комплетан играч) издваја и - глава. Та својства која има немогуће је стећи без једне духовне ширине. И ту долазимо до закључка да је Ђоковић слупао класичну музику, како рече Јелена Генчић, једини од најбоље четворице одрастао без брда пара и стакленог звона око себе, док је Федерер једном на питање које филмове воли одговорио ваљда Рамбо серијал и слично. Ако неко мисли да је то неважно нека се замисли. Роџер, Рафа и Енди су били државни пројекти, једино о чему су морали да брину је како извести овај или онај тениски ударац. Новака држава, како знамо и дефакто из чувеног Вишковићевог и Обрадовићевог писма, није подржала; имала је битније проблеме, да се обнавља након бомбардовања. На неки начин, то је од Ђоковића створило шампиона, јер тенис нису само тениски ударци.
  (Иван, 3. april 2012 21:46)

  # Link komentara

 43. Мислим да је ова анализа сажела најбитније. Ја бих само понешто додао. Новак има најбољи прелазак из одбране у напад, али уз то има и најшири тактички репертоар: у сваком тренутку меча може да промени стратегију, страшно је прилагодљив. То је оно што недостаје Рафи, Роџеру и Ендију. Надал је страшан дефанзивац, али он не мења ништа онда кад офанзивно настројени противник има свој дан, што су показали неки недавни порази од Федерера. Само се укопава, делује немоћно. Федерер, опет, не уме да се "примири", може да игра само на тај начин да он буде тај од кога зависи поен. И један и други плаћају цех дугогодишњој доминацији, поготово Швајцарац. Јако је тешко променити нешто технички и тактички ако не успеваш психички да се прилагодиш новој ситуацији, то јест да дубоко у себи прихватиш да све оно што ти је годинама доносило резултат и силне слемове није "оно право". Све мислиш, ако је било довољно онда, биће и сада. Ђоковић није такав: он по мени већ сада гледа шта даље да чини. Зато мислим да су ови Новакови "падови" у другим сетовима били намерни. Он зна да је најбољи тренутно, и свестан је да противници против њега виде шансу пре свега у тај-брејку, јер логично је да ко стигне против најбољег дотле може да рачуна на неку психолошку предност. Зато је важно одузети ривалима и ту врсту наде, терати их да више ризукују током меча. Са друге стране, Мари је мистерија. На моменте се видело у мечу против Новака (или против Рафе на прошлогодишњем Вимблдону) да тако добро уме да игра офанзивно, али зашто он то чини само на моменте, то мени није јасно. Није да га неки велики резултат везује за такву дефанзивну игру, а ни стратегија чекања на лошу форму прве тројице није му донела више од друге позиције у једном кратком периоду.
  (Иван, 3. april 2012 21:32)

  # Link komentara

 44. Da bih bio najbolji moras da budes maksimalno fizicki psihicki takticki motivaciono spreman i naravno da imas malo srece.A Nole sve to ima.
  (bojan, 3. april 2012 20:15)

  # Link komentara

 45. Novaka vidim kao "mašinu za pobeđivanje". Naravno, svi teniseri žele da pobeđuju, ali nisu u toj meri posvećeni pobedi, niti uvek veruju u nju. Kod Novaka se to vidi u svakom pokretu, on odigrava uvek ono što je najnezgodnije za datog protivnika. Da bi to postigao potrebna mu je ogromna teniska inteligencija i enormna samopouzdanost. Njegove atletske sposobnosti (brzina) i anticipacija mu omogućuju savršeno pokrivanje terena i zadivljujući ofanzivni retern što je verovatno jedini njegov udarac u kome nema premca. Njegov servis retko ide preko 200km/čas i zato ga mnogi neopravdano potcenjuju, ali ume da bude vrlo efikasan. Činjenica je, međutim, da mu i forhend i bekhend u jačini zaostaju za onim najsnažnijim, drop-shot ume da ga izneveri, kao i smeč. Nole nema nijednu "killer application" kojom bi rešavao meč, ali ima najbolju GLAVU koja savršeno koodinara sve njegove udarce... nijedan od njih (sem reterna) nije najbolji na svetu, ali su svi dovoljno dobri da se on nađe ubedljivo na mestu na kome je i na kome može još dugo da ostane.
  (Ženevljanin, 3. april 2012 20:03)

  # Link komentara

 46. Postovani Nijetako.... procitajte malo komentar DylanDoga i jos nekih pre njega... Statistika nije pokazatelj u tenisu..
  (Marija, 3. april 2012 20:02)

  # Link komentara

 47. Marija
  ...ali ni u jednom momentu nisam sumnjala u pobedu!

  Da, to je onaj osećaj koji i ja imam kada igra Nole. Ne znam da li je to zbog pozitivne energije koju momak ima, ili nečeg drugog... Mislim da on tu energiju širi svuda oko sebe...
  (Sasa, 3. april 2012 19:50)

  # Link komentara

 48. Dobar tekst, kakav smo od Sase navikli i dosta kvalitetni komentari. Vec se neko vrijeme ponavljamo ali nikad dosta hvale koju Novak definitivno zasluzuje.
  Ja bih se mozda osvrnula na karakterne osobine koje Novak posjeduje a koje formiraju licnost i posljedicno uticu na citav zivot pa i karijeru pojedinca. U predhodnim komentarima je vecina vec nabrojana.
  Ja bih ovoga puta obratila paznju na samo jednu a to je postojanost ( vijernost ). Novak je prije svega vijeran samome sebi, svojoj porodici ( uzoj i siroj ), svome narodu i svojoj zemlji, svojoj djevojci, prijateljima, ljudima koji su mu u zivotu pomogli, trenerima ( J.Genčič, N.Pilic pominje vrlo cesto ), svom TIMU ( koliko smo vec puta culi »Nema vajde od Vajde« na sta Novak –pametan decko – nije obracao paznju ). Koliko dajes, toliko primas, tako da ne cudi da citav njegov tim dise kao jedan. Ima tu puno mukotrpnog rada ali se zato energija, kad je najteze, pretaka. Svaki pogled prema lozi daje dodatnu snagu u bitnim momentima. Ako teniski teren uporedimo s borilistem Novak bije bitke za sve nabrojane i zna da nije sam. Otuda uvijek na kraju, kad osvoji nesto bitno, slijedi zahvaljivanje. Nisu to samo rijeci.

  Pozdrav
  (Jova, 3. april 2012 19:45)

  # Link komentara

 49. @Dylan Dog Objasnio bolje i od samog SO tako da ga i teniski laik moze razumeti. svaka cast!
  (xyz, 3. april 2012 19:35)

  # Link komentara

 50. Ne moze da bude najbolji kada ima negativan skor sa Nadalom i Federerom,i mnogo manje titula,do pre godinu i nesto je imao sa Nadalom skor na sljaci 0-9 ili 0-10...nije postojao covek bukvalno,ali dobro,uglavnom,kada okrene medjusobni skor u svoju korist moze nesto da se prica,ovako nista...
  (nijetako, 3. april 2012 19:07)

  # Link komentara

 51. Sta ga cini boljim?Pa tenutno je prvi iz vise razloga-prvi je taj sto je danas konkurencija dosta slaba,jer mi imamo Federera koji igra nabolji tenis od ostalih kandidata za prvo mesto.Drugi je taj sto je Nadal pao,zdravlje mu je lose,Marej nikada nece biti prvi,o ostalima da ne govorim.Svi vi znate da je Djokovic imao izuzetno lak zreb do titule.Ne igra bas neki tenis.Prosla godina je bila njegova mada kada je bio na vrhuncu spustio ga je Federer,sto vi svi zaboravljate.Sve u svemu svaka cast svima njima jer je tenis tezak sport sto se tice zahtevnosti
  (federer, 3. april 2012 18:23)

  # Link komentara

 52. Zašto je Novak najbolji? Ako ćemo alanfordovski, Novak je najbolji jer niko nije bolji od njega. Ili, jednostavno, zato što on znatno češće osvaja poslednji poen u meču. Ili još bolje: zato što on više od svih ostalih osvaja poslednji poen na - turniru!

  Naravno, poznato je da je teniser onoliko dobar koliko je dobar najslabiji aspekt njegove igre. Kod vrhunskih tenisera, potrebni teniski aspekti su: 1. mentalni, 2. taktički, 3. fizički, 4. tehnički, i to upravo tim redosledom po važnosti i presudnosti za njihov konačan uspeh i pobede. Kada deca uče da igraju tenis, ove aspekte usvajaju obrnutim redosledom.
  Poslednja dva aspekta su sasvim dovoljna za UDARANJE LOPTICE i relije bez poena. Važno je doći do lopte i namestiti se na nju, a onda tehnika odradi svoje.
  Prva dva aspekta su suštinski važna za IGRANJE TENISA. Oni podrazumevaju sposobnost iznalaženja pravih rešenja u datoj situaciji i njihovo sprovođenje pod pritiskom, a sve u cilju osvajanja poslednjeg poena u meču.
  Sva četiri aspekta su međusobno tesno povezana, pa se meč ne može dobiti ako nisu svi na dovoljno visokom nivou.
  Napraviću malu digresiju, pa ću se vratiti Novaku i zadatoj temi.

  Kada čujem ili pročitam kako se raspravlja o teniskoj tehnici kao presudnom činiocu uspeha vrhunskih tenisera, dođe mi da zaplačem zbog tolike količine izraženog nepoznavanja. Još je teže čuti kada te teorije dolaze od bivših vrhunskih tenisera i onih koji bi o tenisu trebalo da znaju nešto više - jer od njega žive. Ne dobijaju meč udarci. Oni su alat. Meč dobija sposobnost da se u datom trenutku uspešno odigra jedan potreban udarac! Iza te sposobnosti se krije čitava šuma uticajnih faktora i mnogo rada, truda i požrtvovanosti.
  Još je strašnije pominjanje statistike. Pa tenis je možda jedini sport na svetu u kome statistika apsolutno ne mora da znači - NIŠTA! Neko je skoro lepo izračunao da se zbog karakterističnog sistema grupisanja poena na gemove i setove teorijski gledano u meču na tri dobijena seta (sa tajbrejkom u poslednjem) može osvojiti 78 (!) poena više od protivnika - a izgubiti meč!!! Dakle - važan je onaj jedan, poslednji poen.
  Da se vratimo Novaku.

  1. Tehnika.
  Sa FH i BH strane može da odigra sve varijacije i finese udaraca koje postoje. Slajs je sasvim korektan za vrhunskog tenisera, sve vrste servisa takođe, FH i BH dropšotovi i lobovi. Nesigurnost je primetna kod smečeva i voleja, što je prouzrokovano dugogodišnjom retkom primenom ovih udaraca u takmičarskim mečevima, a pre svega i poznatim gafovima iz smeča.
  Može se konstatovati da sa osnovne linije Novak nema mana koje protivnici mogu eksploatisati, a da je na mreži dovoljno dobar da protivnik ne može svoju taktiku zasnivati na njegovom čestom pozivanju na mrežu.
  Kretanje, kao sastavni deo teniske tehnike je kod Novaka besprekorno. Kada je u punoj formi, izgleda kao da plovi po terenu, prosto je uvek gde je loptica. Osim toga, njegova najveća prednost je izuzetan rikaveri iliti brzo vraćanje u neutralnu poziciju na terenu nakon odigranog udarca. Taj prvi korak koji ima Novak nakon odigranog udarca (a i pri polasku na udaljenu loptu) - jednostavno je najbolji na turu. Naravno, eksplozivnost koju poseduje je direktno povezana sa njegovom ogromnom specifičnom snagom (odnosom opšte snage i telesne mase) i izdržljivošću tetiva i celokupne muskulature.

  2. Fizikalije.
  Pod ovim podrazumevam celokupnu sportsku fizičku pripremljenost sa svom pripadajućom kompleksnošću, koja pored vežbi uključuje i uredan život, ispravno unošenje energije itd.
  Poznato je da deo njegove karijere do prve polovine 2010. godine karakterišu česti problemi sa fizičkim aspektom tenisa, koji se jednostavno mogu svesti na nesposobnost da se fizički ostane na terenu onoliko dugo koliko je potrebno da bi se dobio jedan iscrpljujući teniski meč.
  Njegovi protivnici su često eksploatisali ovaj nedostatak, pa je zbog istog Novakova karijera nekoliko godina bila u stagnaciji.
  Nadal je celu koncepciju svog tenisa i mentalnu čvrstinu izgradio oko sopstvene izražene superiornosti u odnosu na ostalu tenisku populaciju - upravo u fizičkom segmentu!
  Kada je Novak svoj fizički aspekt doveo na potrebno visok nivo - mogao je uspešno da eksploatiše ostale teniske aspekte koji su mu bili na raspolaganju.

  3. Taktika.
  Sposobnost da uspešno eksploatišete protivnikove mane i maksimalno potencirate svoje prednosti kako bi se postigao cilj je kratak opis ovog aspekta. Ovo je veoma ozbiljan aspekt koji uključuje SWOT analizu, kao nezaobilazni alat za definisanje pobedonosne taktike. Njena uspešna primena predstavlja direktnu posledicu tzv. sportske inteligencije.
  Bez preterivanja se može reći da je što se primene taktike tiče - Novak jedan od najboljih tenisera na ATP turu. Mislim da je u ovome daleko nadmašio Breda Gilberta. Štaviše, karakteristično je da uspeva da svojim protivnicima radi ono što oni rade drugima, čime im drastično smanjuje samopouzdanje, a zatim ih konačno pobeđuje. Novak uspeva da nadigra Federera u "revolveraškom" raspucavanju iz FH-a sa osnovne linije, umori Nadala i učini da što poen duže traje - to je izvesnije da će ga Nadal izgubiti, udavi Mareja besomučnim držanjem loptice u igri, natera upornog Ferera da odustane itd... Fiš je u jednom intervjuu rekao da je protiv Novaka izuzetno teško ući u udarac jer vam nikada ne šalje istu loptu, već stalno varira po svim parametrima.

  4. Mentalna snaga.
  Ovo je segment koji pravi ključnu razliku među vrhunskim teniserima. Često se može čuti da je poraženi igrao dobro, ali je pobednik dobio one "važne" poene. U njoj se ogleda sposobnost da se da maksimum svega što se poseduje u onim ključnim, presudnim momentima. Direktno je povezana sa karakterom date osobe, a može se nadograđivati kroz iskustvo i primenu raznih tehnika. Često se manifestuje kao "sportska drskost".
  Novak je u ovom segmentu ubedljivo najjači teniser na ATP turu. Kada su svi ostali aspekti egal, ovaj pravi razliku. Novak je uspeo da ovaj aspekt ispotencira pre svega zbog svoje visoke opšte inteligencije, kao i sposobnosti prepoznavanja, otvorenosti da se prihvate nove ideje i izražene sposobnosti učenja.
  Ovaj aspekt se proteže i van teniskog terena i direktno je povezan sa konzistencijom u postizanju uspeha u dužem vremenskom periodu i savladavanjem svih kriza na tom putu.

  Umesto svega gore napisanog, Broj 1 bi kratko rekao da je Novak bolji jer su drugi gori.
  Uzdravlje!
  (Dylan Dog, 3. april 2012 18:23)

  # Link komentara

 53. (milos, 3. april 2012 14:55)
  To je interesantno pitanje,pogotovo u kontekstu činjenice da je Canadian open (sada zbog sponzora poznat kao Rogers cup)t.j. turnir koji se naizmjenično igra u Montrealu i Torontu nakon Wimbledona i US opena turnir s najdužom tradicijom,igrao se još u 19.st.dok je Miami najmlađi,igra se od sredine '80.Jedino objašnjene je da su ga Amerikanci sami tako prozvali,čak su ga zvali i "zimski Wimbledon" zbog činjenice da je bio prvi veliki turnir u sezoni,naime Australian open se tada još igrao u decembru.Kasnije je turnir u Australiji premješten na početak godine,ali je Miamiu ostao nadimak "5. Grand slam".
  (Šokre, 3. april 2012 18:16)

  # Link komentara

 54. Pohvalio bi komentar Zlizija.
  Pored evidentnog napretka u kondiciji i elasticnosti tela najbitnija stvar je da Novak ne forsira viner iz svake pozicije.Umerena agresivnost vec mnogo puta pominjana je kljuc.
  Automatski nema previse neiznudjenih gresaka,zapocinje sa ubitacnim riternom najboljim svih vremen,a zatim diktira tempo dubokim loptama i ceka priliku za napad nekada ne direktan viner vec pripremni udarac ili gresku protivnika.
  Svi znamo da pobednika odlucuje broj neiznudjenih gresaka a ne broj vinera.
  Kada na to dodamo samopouzdanje i saznanje da je u bitnim poenima najbolji tu se onda sve poklopilo.
  (marconio, 3. april 2012 18:07)

  # Link komentara

 55. Jedna od odlika velikih igraca je pobedjivati (nastavak lanca) i kad niste na vasem najvisem nivou. Za mene tb nikada nije bio serca, lutrija, vec znanje kao i ostala, jer posle njega sve je moguce( na svu srecu za Novaka i kad izgubi tb, on to relativno lakse zaboravlja ili uopste zaboravlja, za razliku od mnogo drugih igraca). Mislim da je Novakov "nov kvalitet" sada povratak "nekadasnjeg specijaliteta"- njegove uspesne igre 2007 i 2008 godine utb-u, jer posle 2008 pa sve do sadasnjeg IW, Novak je bio najslabiji u velikoj cetvorki u tom segmentu igre.

  Nekako mi sadasnji Novak izgleda ovako ("sa vracenim tb") izgleda kompletniji, vrhunski u svim segmentima igre.

  Pozdrav!
  (Dermendziev, 3. april 2012 17:53)

  # Link komentara

 56. Prvo da cestitam b92 na sjajnoj temi i pozdravim sve komentatore bas sam uzivala citajuci sve. Tenis pratim od Edberga na ovamo i uvek sam uzivala mada se nisam nikad toliko razumela u sve udarce i taktike u igri.... Finale u Majamiju me je uverilo da ce Nole jos dugo biti br 1 i pisati tenisku istoriju.... Jer osim nevidjene raznovrsnosti i talenta ( uz svo duzno postovanje ni Nadal ni Federer nemaju potpun sklop svih tih elemenata) Nole ima neverovatnu psihu! Zaista.... pa u finalu nije igrao fenomenalno... cak je gresio prilicno (Srecom kao i Marej) ali ni u jednom momentu nisam sumnjala u pobedu! Vidi se u njegovom pogledu da je fokusiran, cak i kad mu je tako nevidjeno vruce ( ja verovatno ne bih mogla da sedim u publici u Majamiju u 14h na 32 stepena a kamoli da igram) i da kao sto su mnogi pre mene rekli zna sta tacno treba da radi cak i kad mu ne ide.... NOLE CARE NAJVECI!!!…!!
  (Marija, 3. april 2012 17:49)

  # Link komentara

 57. Zna da zna,i ne libi se da odigra.
   (dragan, 3. april 2012 17:46)

  # Link komentara

 58. Pre svega treba da napomenem svim Noletovim savetodavcima da je Novak osvojio Majami!
  Trazenje dlake u jajetu tipa slab mu je smec ili prvi servis je smesno. Ja nisam primetio da je imao problem sa ovim udarcem na AO i prosle godine i iz toga zakljucujem da je to prolazna slabost koju ce Novak sigurno ispraviti. Ono sto treba malo vise da brine je slab periferni vid. Taj problem se pijavljuje u mnogo duzem vremenskom intervalu i narocito je izrazen kad Novak dobije slabu loptu u sredinu (moze da bira na koju stranu da je posalje) i samo treba da zavrsi poen vinerom. Zbog zelje da protivnika uhvati na pogresnoj nozi salje lopticu tamo gde je on stajao (i, nazalost, ispostavi se da jos uvek stoji). To je po pravilu kratka forhend dijagonala. Posto se prosle godine spremao za meceve sa Nadalom, koji ga je stalno cekao u zavrsnici, taj udarac je vrlo efikasan (cak i kad ga Nadal ocekuje) jer ide na Nadalov bekend. U pitanju je navika zbog sigurnosti koju je stekao u ovaj udarac. Ovo se najbolje moze videti na svim mec loptama, prosle godine, koje je imao protiv Nadala da kad je dobio kratku loptu u sredinu da je napao Nadalov bekend a time i dobio mec. Tu je Novak malo procitan. Ali se da ispraviti jer on nikad ne spava na lovorikama vec stalno usavrsava svoju igru. Dok je ovde problem periferan vid i navika kod smeca je problem takodje periferan vid ali i samopouzdanje. Novak nije, kod ovog udarca, zeleo da forsira vec da plasira upravo zbog manjka samopouzdanja za izvodjenje ovog udarca. Ali ovaj problem nije hronican vec akutan tako da ne ocekujem vise probleme zbog ogromnog samopouzdanja koje je dobio osvajanjem ovog turnira.
  Neko ispod se pozalio na manjak drop sotova.. Podsecam da su komentatori do pretprosle godine pricali da Novaku treba zabraniti da igra ovaj udarac (kao sad smec). Taj udarac, drop sot, je Novak koristio ranije da skrati prebacivanje loptice po svaku cenu. Zbog nedostatka snage u duzim relijima on ovim udarcem nije isao toliko na direktno osvajanje poena koliko na to da se poen resi ako ne tim onda sledecim udarcem. Ovde zbog gubitka snage ovo nije bio takticki vec hazarderski potez gde je rezonovao, ako dobije poen odlicno a ako ga ne dobije, nema veze jer u sledecem poenu to moze da nadoknadi.
  Danas, kad kipti od snage i samopouzdanja takvi potezi mu ne trebaju. Uostalom, drop sot je najefikasniji na sljaci tako da ako nekome nedostaje siguran sam da ce ga Novak nesto cesce igrati u sezoni sljake.
  Neko je napisao nonsens da je Novak igrao sa previse spina?!
  Postovani komentatori, Novaka pratim bas dugo, jos od 2005god. Mogu reci da nikad, NIKAD(!) nije odigrao vise ravnih udaraca nego na ovom turniru! Cesto bih uhvatio sebe dok gledam Novakove razmene da sam ubedjen, 100% siguran da ce lopticu poslati u mrezi ali ona volsebno prelazi istu ni ne dotaknuvsi je. I to ne jednom u toku poena, nego 5-6 puta! Koliko su te loptice prelazile na milimetar iznad mreze se najbolje videlo onda kad smo poen putem kamere gledali iz pozicije igraca.
  Bukvalno sam ostao bez daha gledajuci te razmene jer cinjenica da Novak moze toliko puta da salje vrlo ostre lopte jedva iznad mreze je govorila koliko je on pun samopouzdanja i koliko je velik igrac.
  Sto se tice kretanja, odgovorno tvrdim da Novak nije najbrzi defanzivac niti je najbolji defanzivac!
  Ono u cemu je on najbolji je posebna kategorija u tenisu koju je on izmislio. On najbolje proklizava!
  On najbolje proklizava na betonu! Ustvari, niko ni priblizno kao on ne radito to tako dobro. Red velicina bi bio, recimo, ako je on na prvom mestu sledeci posle njega je na stotom mestu. Zato sto to tako dobro radi nama gledaocima se cini da je izuzetno brz.
  Proklizavanje mu omogucava nesto sto ne mogu da rade ostali igraci. Dakle, u normalnim situacijama vi se zatrcite, nadjete se na zamisljenoj putanji loptice, pripremite se za udarac, odigrate ga i sta sledi posle toga? Zaustavni put! Morate da usporite, pa onda promenite smer kretanja (nazad na osnovni polozaj). Sta je tu problem? Zbog usporavanja a onda ubrzanja koje sledi posle toga, vi gubite dragoceno vreme...
  Kad bi proklizavali, umesto sto trcite, vi bi morali da pocnete sa proklizavanjem PRE dolaska do zamisljene putanje loptica a sa ciljem da u trenutku udarca vi stojite. Nema zaustavnog puta! Posle udarca mozete momentalno da se vratite u osnovni polozaj! Novak ima jos jedan plus sto se toga tice. Posto je vrlo elastican, on moze gotovo iz spage da vrate lopticu preko mreze! Proklizavanje plus elasticnost su od njega stvorili igraca koji moze da pokrije svaki deo terena. Da ne pricam koliko se on manje trosi jer ne mora stalno da usporava i ubrzava. Siguran sam da su Mari, Nadal i mozda jos poneki teniseri brzi od njega u sprintu ali ne mnogo.Sa svojim proklizavanjem Novak se izjednacuje sa njima u defanzivi a mnogo puta ih i pobedjuje.

  Previse sam se raspisao, ne znam da li ce mi moderator objaviti komentar... Ali da zakljucim. Secam se komentara posle Novakovog meca sa Gaskeom na ovom turniru. Generalna ocena je bila da Novak ne igra kao prosle godine i da sa takvom igrom nema sta da trazi u daljem toku turnira a ni u tekucoj sezoni. Kao sto mozemo videti sada Novak je odlicno, cak impresivno, odigrao zavrsnicu turnira.
  Moj licni utisak je da je ovo jos uvek daleko od one forme koju on zeli na RG. Tako da u sledecim mesecima ocekujem jos bolju Novakovu igru i kulminaciju na tri najvaznija turnira koji dolaze odmah jedan posle drugog. RG, Vimbldon, OI... I na kraju cetvrti, u zavisnosti od prethodna tri mozda i najvazniji, USO!

  Sa zeljom da docekamo u slatkoj neizvesnosti kraj leta i pocetak USO-a pozdravlja vas,
  (Djoksa, 3. april 2012 17:45)

  # Link komentara

 59. odgovor je prost a zove se Jelena Ristic
  (DC, 3. april 2012 17:35)

  # Link komentara

 60. Ono sto ga cini najboljim je srce junaka!!
  (Ssss, 3. april 2012 17:34)

  # Link komentara

 61. Cini mi se da je No1e ovoga puta tempirao vrhunsku formu za kraj maja, za Rolan Garos. Ocekujem da ce u tom vrhunskom, genijalnom, ritmu izdrzati do Olimpijade i da ce to uspeti, posle kraceg odmora, produziti i do Flesing Medouza. Mislim i nadam se (isto koliko i vi) da je to nacin da se osvoji zlatni grand slem.
  To je ujedno i objasnjenje njegovog pada u igri u drugom setu nekoliko zadnjih meceva, logicno.
  (Brat Bugarin, 3. april 2012 17:14)

  # Link komentara

 62. Novak je najbolji na svetu zato sto je Jelena preuzela stvari u svoje ruke. Iza svakog uspesnog muskarca stoji jedna sposobna zena. I Federer je poceo da pobedjuje kad je Mirka sela na tribine.
  (kvisko, 3. april 2012 17:01)

  # Link komentara

 63. Poštovani Saša, slažem se u potpunosti sa Vašom analizom, kao i sa mišljenjima iznetim u većini komentara. Dodala bih samo - neko se prosto rodi da bude najbolji!
  (Nataša, 3. april 2012 16:45)

  # Link komentara

 64. Snaga volje prve cetvorice tenisera je beskrajna, Mozda su Marej i Nadal fizicki nesto izdrzljiviji od Noleta i Rodzera i ako je Rodzer najmanje puta vidjen iscrpljen na terenu, razlog tome je njegovo inteligentno i selektivno kretanje na lopte, one koje oceni da ne moze da vrati nece ni poci na njih. Od njih nadal je mislim najslabiji u proceni gde ce protivnik poslati loptu, pa je mozda i zato razlog sto se on i najvise krece tokom meca i menja pravac kretanja, znaci on je najmanje ekonomican od njih cetvorice. I tako redjanjem svih segmenata igre i uporedjivanjem njih, Novak ce u namanje puta biti poslednji po kvalitetu izvodjenja tog segmenta igre.
  Shvaceno je koliko je ritern bitan u tenisu, bitan je jednako koliko i servis, i Marejev ritern je i postao gotovo jednako dobar kao Noletov. Marej je poslednjih godinu dana stekao savrsenu rutinu razmene sa osnovne linije, cak mislim da je u tom segmentu ispred Noleta, dodao bih tu i Ferera koji je u tom segmentu mozda i broj jedan pa onda Marej. Nole je najbolji u intenzitetu razmene i pametnoj selekciji udaraca, on kada stane na sredinu osnovne linije u stanju je jednako kvalitetno i nesmanjenim intenzitetom slati i forhend i bekend i menjati takticno dubinu udarca, u tome je famozan i kada u takvu razmenu krene, bukvalno niko mu ne moze parirati pa ni Nadal na sljaci, vec vidjeno je to.
  Takodje Novak ima na svoj drugi servis najvise samopouzdanja, tu je takodje ispred sve trojice za koplje. Najveci pritisak na servis protivnika, mislim da je Rodzer tu nijansu ispred Noleta vidjeno je ne jednom da kad Nole servira i ima 40:0 da za Rodzera gem nije ni tada gotov i da ume napraviti brejk vezuci 5 poena zaredom. Na neki cudesan nacin ume akumulirati energiju i krenuti kao uragan i kao niko, vidjeno na Rolad garosu prosle godine u njihovom mecu. Znaci Rodzer kad resi, zaista je tesko zaustavljiv pa i za Noleta.

  Noletova volja je cudesna, nakon napornog meca nije mu tesko presvuci se 3 puta, davati autograme, intervjue, razgovarati i sa prolaznicima i posvecivati svima paznju. Izuzetno je odgovoran, postuje svakoga i sve oko sebe, bistar je i svestan momak jednostavno, a kad je tako to jednostavno mora i da rezultira.

  On zivi u svom svetu, ali njegov svet je ovaj svet, tu je ralika i to ga cini najboljim!
  (Goran S., 3. april 2012 16:37)

  # Link komentara

 65. Miloše, u Indijan Vels i Majami godinama dolaze svi najbolji igrači kao da je Grand Slam u pitanju + nagrade,infrastruktura,posećenost i propratni programi su na najvišem nivou...u Montrealu i Sinsinatiju uvek fali neko iz prvih 8,neko baci akcenat na jedan neko na drugi turnir a i ambijent nije baš neki, više liče na pripremu za US Open...
   (dejan, 3. april 2012 16:27)

  # Link komentara

 66. O pojedinacnim segmentima njegove igre se moze dugo diskutovati iz razlicitih perspektiva. Medjutim, citav sklop je nesto najbolje na svetu. Ne bih se upustao u analizu misicne mase jer promene ne tom planu mogu dovesti do razlicitih disbalansa druge vrste. Mislim da je presudan vrhunski tim koji stoji iza njega kao i njegova licnost. Naravno, porodica kao temelj svega. Ocigledno je da su Noletovi roditelji sjajni pedagozi i ljudi bez mana koji nista u zivotu nisu radili neplanski. Nadogradnja svega je i najpozitivniji strucni stab koga nije mogao svako da oformi. Dakle, ovo sto danas gledamo je posledica prethodnih maestralnih postupaka porodice Djokovic.Mislim da jedino Noletovi roditelji mogu sustinski tacno odgovoriti i obrazloziti sta je to posebno u Noletu sto ga cini nedodirljivim kraljem tenisa !
  (cvetkonovak, 3. april 2012 16:24)

  # Link komentara

 67. Najpre, hvala na izvrsnom članku.

  Počnimo od njegovih početaka: Novak je još u petoj godini znao da će biti šampion. On jeste rođeni šampion. Ipak, ima i drugih šampiona, koje on ipak redovno pobeđuje.
  Ono što sam ja prvo primetio kod njega, kad je počeo da se takmiči, je inteligencija, teniska inteligencija, ali i svaka druga.
  Njegova igra je jednostavno raznovrsna, inspirativna, to je govoto improvizacija u trenutku, kao u jazz-u. Njegova pažnja je uvek nešto ispred onoga što će se desiti, i raznovsnošću i inteligencijom predviđa poteze protivnika i odlučuje o svojim potezima i pre nego su se i jedni i drugi desili. Naravno to čine mnogi dobri teniseri, ali on je jednostavno bolji i veći, kao neki vrhunski umetnik.
  Njegova inteligencija ne počinje i završava se na terenu, Novak pokazuje su svoju superiornost i u svakom drugom ophođenju i razgovoru, temi, pogledajte lakoću kojom govori engleski, nemački, italijanski, pa i francuski i španski, to je njegova sposobnost upijanja, razumevanja, prilagođavanja, kojom pridobija i gledaoce i kritičare i sve koji dolaze u dodir sa njim.

  Tu dolazimo do onog što je po meni mnogo bitno:
  Novak je savršen učenik. On je prihvatio sve savete koje je dobijao od Jelene Genčić, (a bilo je mnogo toga), prihvatio sve od Nikole Pilića, prihvatio sve i od svojih roditelja, prihvatio sve savete Marijana Vajde, savete dr.Četojevića (on je svojom temeljnošću usavršio i taj aspekt sebe - psihološki-čime je postigao tu zrelost o kojoj se toliko priča, fizički-prevazišao svoja ograničenja, energetski i duhovno-prihvatio je i jogu i meditaciju i sve što dobro što je mogao da iskoristi i primeni, nutricionistički-što mnogi vrhusnki teniser i dan danas ne primenjuju itd.), pa i savete svog tima koji ga je savetovao recimo u poslednje vreme, da proredi svoje nastupe i da ih racionalizuje.

  On je kao savršen učenik, naučio sve najbolje od svih svetskih tenisera - tu su i njegova svedočenja koga je i u čemu kopirao u tako usavršavao svoju igru. Iako neki njegovi protivnici imaju neke aspekte usavršene, on ima više toga u čemu je verovatno najbolji (da ne nabrajam, već ste puno i sami napisali).
  Jasno je da nekada ranije, pređašnji teniseri, nisu imali toliko uzora kao danas, ali ni tehnike kojom bi mogli da pogledaju i pregledaju mečeve i igrače koji su zanimljivi. U poslednjoj deceniji to je daleko lakše, zbog interneta i digitalne tehnologije.
  Pretpostavljam da je Arturu Ešu recimo, bilo daleko teže u tom smislu, da se pripremi za nekog tenisera koga nikad ranije nije pogledao niti video, a ipak ih je sve pobeđivao... Ali, to ne umanjuje Novakovu veličinu, jer se i drugi današnji teniseri mogu isto tako pripremati, ali opet još uvek nisu tako dobri kao Novak.

  Novak se konstantno usavršava i svaki put pokaže manje slabosti nego što je to bilo na prošlim turnirima - konstantno vidi i ispravlja svoje greške i u svaki meč ugradi malo ili malo više poboljšanja u odnosu na prethodne.
  To se vidi i na poslednjem turniru, gde je unapredio koncentraciju u drugom setu (koga je znao da gubi, nakon furioznog prvog seta kojeg je dobijao, i to od igrača koji jednostavno nisu imali šta više da izgube i davali su svoj maximum, što je njemu puno otežavalo dobijanje tog seta i meča). Takođe poboljšao je i servis, koji mu je bio problematičan na recimo poslednjem turniru gde je izgubio od Iznera. Novak je mašina koja percipira svoje greške i konstantno ih ispravlja. Njegov negativni ego je na minimumu i zato on prihvata da se promeni u svemu što nije dobro.
  I opet kažem: savršen učenik, čak i kad je učitelj sam sebi.

  Mentalno, Novak je tako sazreo i usavršio se, da "lomi" volju protivnika, i slama njegovo samopouzdanje, čak i kada je ono veliko. On svesno i strpljivo čeka grešku protivnika i kod jakih i motivisanih protivnika, on u taj mali procep on ubacuje osnove za svoju buduću pobedu. Malo ko ima takvu sigurnost da se ne poljulja kad gubi ili kad ne uspeva da pobedjuje u više gemova pa i setova, rekao bih čak - niko, kao on.

  Dalje, fizički: Novak je podigao treningom i pravilnom ishranom, svoje fizičke sposobnosti, svoj ritern doveo do savršenstva. Tu igra popriličnu ulogu i njegova fizička konstitucija. Postoje recimo niži igrači, koji imaju veću brzinu ili brže pokrete, kretanje - što je normalno. Postoje takođe viši igrači koji imaju neverovatan udarac, servis, kao Izner, Delpo, Karlović, Raonić i slični, ali se oni naravno ne kreću tako brzo zbog svoje visine i imaju problema da vrate "niske" lopte.
  Ipak Novak je na sredini između niskih i visokih igrača i poseduje maximum i od jednih i od drugih. Tu je i njegova univerzalnost i raznovrsnost i dobar deo razloga za uspehe i pobede koje postiže.

  Nutricionističke savete, koji su srećom kod njega bili veoma kvalitetni i delotvorni - tačni i kvalitetni, dobio je od dr.Četojevića i od tada je krenulo njegovo uzdizanje sa večitog 3. mesta na ATP.
  Mentalno i psihološki takođe, iskoristio je i primenio sve savete koji su mu dati, a sve to, zajedno sa ishranom, mnogo malo tenisera primeni ili ima sreću da ih to unapredi. Mnogi od njih su previše arogantni ili nesvesni potrebe za time, ne uviđajući da su njihove lične blokade uzrok njihovog ne-napretka.
  Mene lično to čudi, jer je tenis postao vrhunski sport i vrhunski biznis i prosto mi je neverovatno da još ima tenisera koji ne uviđaju "gde je kvaka", nego se i dalje voze na svoju tvrdoglavost i upornost i "znanje", koje je ipak limitirano (uostalom kod svakog čoveka ponaosob).

  Novak Đoković je istovremeno vrlo stabilna osoba, vrlo "down-earth". On je posvećen svojoj zemlji, porodici, prijateljima, svom timu, sunarodnicima, svima onima koji ga podećaju ko je i odakle je, što ga dodatno "uzemljuje" da ne postane nešto što je samo "u mislima", već i vrlo realno.

  I da se vratim na Novakove izjave gde je on govorio o svojim problemima u detinjstvu - o bombardovanju, i delimično ne-uslovima svog života, i velikom glađu da to sve prevaziđe, da se potvrdi, da na kraju krajeva ispravi nepravdu koja je naneta njemu i njegovom narodu.
  To je njegova velika motivacija, to je jedan od takođe ključnih faktora zašto on ŽELI da pobedi i pobeđuje.
  Jasno nam je da mnogi današnji teniseri nisu imali takvu vrstu motivacije (neki drugi sportisti kao recimo košarkaši, ili bokseri, pa i fudbaleri, koji su time izlazili iz geta i kriminala - jesu imali). Razlog je u tome što je tenis ipak bio vezan za više slojeve društva, gde se materijalni problemi i neuslovnost nisu previše dešavali i samim tim nije bilo ni tog elementa motivacije. Možda nije bilo ni velike potrebe i motivacije za novcem i sticanjem materijalnih dobara i boljih uslova života, kad su oni već bili dobri.
  Njihova motivacija je samo ona lična - da pobede i budu najbolji, čime se ponekad vrte u krugu svog vlastitog ega. I time ostaju bez šire perspektive a time i motivacije - znači njih NE POKREĆE onoliko stvari kao Novaka Đokovića.
  Kod Novaka je to "nešto više", neka Božanska Pravda...

  On u celo svoje biće i u svoje ponašanje unosi puno ljubavi (to se primeti posebno na sitnicama kao što su recimo javljanje i zahvaljivanje skupljačima loptica, svešteniku i našima u "dalekom svetu" i slično..), ne samo intelekt i inteligenciju, što mnogi ljudi na svim kontinentima vide i prepoznaju, ali mnogi i ne, posebno oni koji su navikli da "intelektualizuju" i da samo tako razumeju nešto ili nekoga. Za njih je Novak robot ili mašina, jer jednostavno ne mogu da vide dalje od svog ličnog ograničenja - što je i normalno..
  Novak Đoković je jednostavno dobar čovek, i stalno želi i trudi se da bude bolji i da se usavršava u svemu, ne samo u tenisu, a sve mu to pomaže da opet ima širu sliku života i sporta kojim se bavi.

  Mislim da će i zbog svega toga, i onoga pre navedenog, za mnoge tenisere ostati enigma i nerešiv zadatak, što će nama njegovim sunarodnicima i fanovima pružiti još godine i godine zadovoljstva i uživanja.
  (Mirko, 3. april 2012 16:24)

  # Link komentara

 68. Novak veoma lako prelazi iz defanzive u ofanzivu. Dovoljan mu je samo jedan udarac. Najjaci ritern. Slabe strane su mu motivacija koja povremeno splasne.Mislim da je to jedini razlog zbog koga Novak trenutno moze da izgubi.
  U Motivaciji je najjaci Federer koji sa 30 godina ima jos uvek najjaci motiv za pobedama.
  Nadal ima sve i motivaciju i sve sto je potrebno za sampiona ali je kod njega doslo do "zamora materijala". Isto tako on vec godinama nije menjao stil igre i jednostavno je "procitan". On i dalje moze svakog sem Noleta da dobije i to iskljucivo na snagu. Po mentalnoj snazi je vrlo blizu Novaka.
  Mareju fali samo jedna mala kockica, a to je mentalna snaga u velikim mecevima, kao i malo ofanzivnija igra. Po meni Marej ima vece sanse da pobedi Novaka kada bi igrali u prvom kolu nekog turnira. Cak ga je relativno lako dobio u Dubaiju u polufinalu jer Novak nije ima motiv. Medjutim svako finale GS gubi zbog straha ili mentalne nesigurnosti.
  Medjutim kada i ako savlada tu barijeru osvajanjem GS, mislim da ce biti ozbiljna pretnja Novaku, mnogo veca nego Nadal i Federer.
  (DEKI, 3. april 2012 16:15)

  # Link komentara

 69. Da,vecina navedenih misljenja i teza stoje.Ali,ne treba preuvelicavati ovaj osvojen turnir,i ako je dosao kao "kec na deset".Sem pobede nad Marejem( i ako ni tu nije briljirao)nijedan mec nije odigrao konstantno,bez oscilacija.Imajuci u vidu da su to bili mecevi od 2 seta,izlisno je pricati o nekoj formi.Protiv Mareja je odigrao bez oscilacija,ali je i to moglo da "ode"u treci set,jer nije bila neka vrhunska igra.Prvi set Marej je"prespavao",u drugom se "probudio" i tada nije mogao Nole da ga "slomi"-sto je po meni zabrinjavajuce(propusteno par sansi).Ipak,sada Novak moze rastereceno da se priprema za Rolan Garos i za njega da tempira formu.Bilo bi dobro,bar jedan od tri turnira iz masters serije da osvoji i stavi svima do znanja(a pogotovo Nadalu)da proslogodisnje pobede na sljaci nisu bile slucajnost.A sada zasto je najbolji?-Iz prostog razloga sto je ipak najkompletniji kada se uzmu u obzir svi segmenti igre.Prvo,dosao je na fizicki nivo ravan rivalima,ako nije sada i ispred njih(ranije mu je to bio ocigledan hendikep).Kao posledica toga je poboljsano kretanje, prvenstveno u odbrani(osvaja poene kao nekad Nadal,iz naizgled nemegucih situacija),ali i u napadu.Fokusiran je tokom celog meca i kada pocne da" vodi igru",protivniku nema spasa:bezgresan je>levo,desno,levo,desno i winer.Mnogo poboljsao servis ,sto se pogotovo videlo u finalima GS.Ali,ne u smislu jacine(brzine)serve,vec trenutka kada ce dobro odservirati.Kada god mu je bio potreban dobar servis on ga je pronalazio(kao nekada Pit Sampras ili do skora Federer).Sto se tice samog tenisa na drugo mesto stavio bih Mareja.Za njega nema tajni,kao ni za Nola.Dobro se brani ,dobro napada,dobar i sa forhend i sa bekhend strane,servis,volej,smec,skracena lopta-sve.Ali covek jos nema GS.znaci problem je u "glavi".Mislio sam da ce dolaskom Lendla(zive legende,velikog sampiona,profesionalca)nesto da se promeni na bolje,ali zasad ne ide.Po meni,ali po komentarima na sajtu,vidim i mnogima,trenutno najopasniji rival Novaku.Na trecem mestu su Rafa i Federer izjednaceni.Obojici je bekhend nesto manje dobar udarac od forhenda (tu pre svega mislim kada su prinudjeni da se brane sa istim).Federer ima mali problem sa godinama(godine su ipak godine,hteli mi to da priznamo ili ne),a Rafa sa kolenima i kada se sve sakupi nisu na svom vrhuncu,pa jedino iz tog raloga su ipak za nijansu iza Novaka i Mareja.Na sljaci treba ocekivati veliku borbu izmedju Nadala,Nola i Mareja(mozda nekada iznenadi besni pas Ferer),a kada se predje na travu i beton u "igru ulazi i Federer.I to je to
  (Veljko, 3. april 2012 15:54)

  # Link komentara

 70. Strength of a bear...speed of a panther...heart of a wolf...and a very sharp teeth!
  (my way, 3. april 2012 15:43)

  # Link komentara

 71. Pre svega, kolegi Ozmu hvala za još jedan sjajan komentar. Svemu što od njega pročitamo retko kad se šta ima dodati ili oduzeti.
  Novak je posle nekih osvojenih mečeva, gledajući ka svojoj loži, pogotovo kad je majka Dijana bila u njoj, pokazivao na noge, glavu i srce, kao tri elementa njegovog trijumfa. Ja bih od ta tri glavu stavila na prvo mesto. Mentalni sklop je definitivno ono što danas Novaka razlikuje od ostalih tenisera iz svetskog vrha. Fenomenalne udarce i kretanje često nam demonstriraju i igrači sa trocifrenim rednim brojem na ATP listi. Ali Novakovo strpljenje, mirnoća kad se nama živci raspadaju, dodavanje gasa kad treba i taman koliko treba, najbolja igra kad je najpotrebnije, odsustvo bilo kakve panike... To danas nema niko osim njega.
  Drugo, znam da je neminovno poređenje prethodne i ove sezone, ali mislim da prethodna Novakova sezona jednostavno nije uporediva, to se događa jednom u nekoliko decenija. A iz našeg mentaliteta odmah kreću kritike - eto, s Novakom nešto nije u redu, počeo je da gubi. Prošle godine je Novak mesecima igrao u sjajnoj formi, njegov vrhunac forme je trajao i trajao, iako to zvuči nerealno, ali su onda računi stigli na naplatu. Prvo je stradalo rame, a onda smo se stresli od onog bolnog urlika zbog pucanja mišića u Beogradskoj areni...
  Ove godine Novak ima taj luksuz da može istovremeno da sedi na tronu ATP liste i tempira formu za njemu najvažnija takmičenja: RG i Olimpijadu, a Vimbldon je tu u paketu. Zato ne gazi punom snagom i dozvoljava i drugima da podignu pobednički trofej. Glava je presudna i na terenu i van njega. Naravno, uz sve ostale tehničke i fizičke kvalitete koje Novak poseduje.
  (ljiljana, 3. april 2012 15:26)

  # Link komentara

 72. Psiholoska stabilnost je uvek i jedino posledica toga sto znate da ste najbolji. Ne mozete imati psiholosku stabilnost ako ste Huan Monako iz prostog razloga sto on sam zna da je losiji od Novaka i uvek ce u tesnoj zavrsnici osecati strah. Dakle, psiholoska stabilnost nikada ne moze biti razlog zasto je neko najbolji nego je ona posledica toga sto ste najbolji. Mislim da je Novak najbolji jer ima najprecizniji udarac. Neverovatno je koliki procenat njegovih udaraca zavrsava na liniji ili neposredno pored linije. To mu omogucava da seta protivnika sa jedne na drugu stranu i da ga umara a onda ga izmorenog dokrajci laganim udarcem. Nijedan drugi teniser nema tako precizan udarac.
  (Goran, 3. april 2012 15:25)

  # Link komentara

 73. @max - lepo rečeno, max...kondicija se nabija za 15-20 dana a mišićna masa za najmanje 4-6 meseci...a i kad nabilduješ telo postoji rizik da se smanje kinetičke sposobnosti + problem sa potrošnjom kiseonika...jedino što bi mu bilo bolje kad bi nabacio par kg mišića je jači servis...btw Davidenko je bezmalo anoreksičan pa je ipak pobedjivao Nadala...
   (dejan, 3. april 2012 15:16)

  # Link komentara

 74. intelegencija, pre svega. i ogroman talenat, naravno.
  (budjav lebac, 3. april 2012 15:14)

  # Link komentara

 75. kada bi kojim slucajem uspio da usavrsi voley igru sto bi naravno ukljucilo pravovremene izlaske na mrezu i samim tim skracivanje bespotrbno dugih poena koji bi definitvino mogli biti skraceni kada bi Nole prepoznao bolje momenat kad treba da izadje i zakuca lopticu dok je protivnik jos u raskoraku od jedva uhvacene i vracene prethodne loptice, tad abi Nole definitivno bio najbolji svih vremena i definitivno bi ga neko pobijedio samo onda kada on hoce da izgubi ili slomi nogu!

  Dakle samo ovaj segment igre donio je jako nepotpunom igracu kao sto je Federer tolike titule svih ovih godina dok konkurencija nije bila tak jaka, pa cak i danas mu donosi toliko toga protiv laksih protivnika jer samim insistiranjem na ovoj igri on tjera svoje protivnike da stalno misle na to kada ce i hoce li istrcati na mrezu i tjera ih da igraju "passing shotove" stalno tj da gadjaju uglove sto neminovno dovodi do povecanja broja gresaka a ukoliko to ne rade onda on izadje na mrezu i oposli caskom sto treba oposliti.

  A sto se tice forhenda i bekenda i igre s osnovne linije, pa jako je malo stvari koje neko radi bolje od Noleta, mozda se Nadalov top spin moze reci kao bolji ali da li je i korisniji nisam siguran, mozda je Gaskeov Bekend snazniji ali da li je precizniji i konstantniji nisam siguran!
  (klofach, 3. april 2012 15:07)

  # Link komentara

 76. Cuj koji razlog!? Pa taj sto je SRBIN bre!!!
  (BALKANBOY, 3. april 2012 15:04)

  # Link komentara

 77. Ej decki mozam samo edno da vi kazam na site. Ajde site da uzivame vo denovite koga go gledame Nole kako gi razbiva site po red (koga mu se igra). Koga igra Nole za site nas e praznik i den za uzivanje....Pa ajde da uzivame site do krajot na sezonata ......Nole NO1...Navsitina uzivam koga te gledam a se nadevam deka naskoro ke mozam i vo zivo da te gledam i da uzivam ....
  (Vanco, 3. april 2012 14:57)

  # Link komentara

 78. (zlizi, 3. april 2012 13:14)

  Zaboravio si jedan (ispostavlja se) veoma bitan segment da uporediš.
  A to je mentalna snaga gde je:

  1. Đoković (ubedljivo ispred svih)
  2. Federer (trenutno)
  3. Nadal
  4. Mari (mada, verovaatno ima i "jačih" igrača od njega u tom segmentu).
  (Dipl. ecc. dr. Zgembo Adislić, 3. april 2012 14:55)

  # Link komentara

 79. moze li mi neko objasniti zasto su majami i indian vels najveci turniri posle 4 GS, a nisu recimo montreal i sinsinati?
  (milos, 3. april 2012 14:55)

  # Link komentara

 80. Ne bih se slozio sa konstatacijom da se Federer slabije krece jer ako pogledate on je na svakoj loptici i ima sve segmente igre od servisa preko udaraca sa osnovne linije do igre na mrezi i smeceva koji su ubedljivo najbolji na turu.Ja inace navijam za Novaka i veliki sam postovalac njegovog uspeha,pogotovo sto dolazi sa ovih prostora gde se zna kako je tesko uspeti,ali nemojmo zaboraviti koliko godina Fed-ex igra u konstantnoj formi,uprkos godinama i mononukleozi koju je prebolovao.Jedina stvar koja ih trenutno razlikuje je to da je ono sto je nekada bila prednost danas je mana,a to je taj jednorucni bekhend koji se u danasnjoj eri tenisa teze igra nego nekada a iako dvorucni zahteva vise kretanja njegov smer se tesko cita a i daleko je jaci i lakse je preci iz odbrane u kontru,kao i passing shot!Tu su naravno i godine koje ne treba zaboraviti.
  Bilo kako bilo NAPRED NOLE i samo tako nastavi i brini za svoju igru a drugi neka brinu za svoju(kao i za tvoju)!
  (Dugogodisnji rekreativac, 3. april 2012 14:54)

  # Link komentara

 81. Zato što je u stanju da da drži brz tempo i po par sati, ima najbrži spin kod forhenda,iz riterna često pogadja protivnika u pertle,kreće se kao mačka...odgledajte ponovo 5.set protiv Nadala na AO...jedino mu je prvi servis malo spor i kod passing shot-a uglavnom ima pogrešan izbor strane...iako žgoljav, ima najveću prosečnu brzinu na meču-prema IBM-ovom merenju za 6% jače od Nadala, a 8% od DelPa...kad bi bio mišićav kao Rafa ili Andy bio bi nepobediv.
   (dejan, 3. april 2012 14:52)

  # Link komentara

 82. crnogorac je do skoro bilo isto sto i srbin a od skoro ima i crnogoraca koji su sad crnogorci mada ima i skoro pola onih koji se u crnoj gori normalno izjasnjavaju kao srbi. njegov otac pripada toj drugoj grupi, a majaka mu je srpkinja iz hrvatske dok je druga prica to sto hrvati u pokusaju konsolidovanja svoje nacije da ubede svoje stanovnistvo da su svi stanovnici hrvatske hrvati.
  (box, 3. april 2012 14:52)

  # Link komentara

 83. Глава(интелигенција) је пресудна у његовој доминацији,е сад што ми живимо у доба гранда,па је елеганција оно чему већина стреми,а не рад и знање!
  Пуно среће на шљаци институцијо!
  Поздрав!
  (Бетелгез, 3. april 2012 14:50)

  # Link komentara

 84. max

  Nole moze popraviti snagu, on treba dodati na svoju gradju jos 1 do 2 kilograma misica, za to ima prostora, medjutim morao bi naci nekoga iz svijeta fitnesa i bodibildinga da mu tu pomogne. Gric je vise kondicioni trener, sto se tice snage moj izbor bi bio Carls Polik, mozda grijesim, ali mislim da bi on od Novaka napravio monstruma. Njegov najveci problem je nedostatak slobodnog vremena izmedju sezona. Za popravljane snage je potrebno vise vremena, nego za popravljanje kondicije.
  (Struka, 3. april 2012 14:45)

  # Link komentara

 85. Sayreo je, savladao svu tehniku igranja tenisa, ali pre svega izuzetna intelegencija.
  (ana, 3. april 2012 14:45)

  # Link komentara

 86. Mislim da je pored navedenog jako bitno i sto voli da igra tenis!
  Ne znam da li je bitno sto je srbin, evo neki kazu da nije srbin, mada koliko vidim, Novak Djokovic se izjasnjava kao srbin, igra za srpsku reprezentaciju, pise Srbija cirilicom na kameri posle meca...
  (dada, 3. april 2012 14:43)

  # Link komentara

 87. Retern,bekend diagonala,bekend paralela,forhend paralela,kretanje.U svim tim segmentima Nole je najbolji pa zato je i prvi i još dugo će biti.Manjak mu je izlaženje na mrežu i servis koji nije u procentualnom smislu dovoljno dobar,ali kad uđe zna i Nole savršeno da servira i prvi i drugi servis.Samo taj procenat ubačenog prvog servisa je premali.Smash da popravi obavezno zbog OI,jer na travi je itekako važan.
  (Niđo iz Vršca, 3. april 2012 14:32)

  # Link komentara

 88. Ja mislim da je Novak u ovom trenutku ne najbolji,nego daleko najbolji teniser sveta.Ako igra na svom najboljem nivou i ako isto tako igraju na svom najbljem nivou i ostali,uvek će pobediti Nole.Jednostavno je superioran u igri sa osnovne crte baš toliko da mu ne može niko ništa kada igra na svom nivou.Ali ima i stvari koje mi smetaju u igri Novaka,pre svega mislim na smeč udarac,na konstantnost prvog servisa i na to da kad ima praktično osvojen poen,kad treba samo da prebaci lopticu u prazan deo terena pa skoro da uvek odigra na onu stranu gde stoji protivnik i dovodi time u veliku opasnost praktički već osvojeni poen.Ali kad bi i sve te stvari Novak usavršio tenis bi postao bezvezan sport jer bi se uvek znalo ko će pobediti na kraju.I da,primetio sam da je Nole užasno smršao,pa od njega su ostali samo kosti i poneki mišić,izgleda da je to planski tako,kad bi obrijao glavu izgledao bi isto ko njegov kondicioni trener Gerhard-Gepard Gritz.Mislim da je to planski radi sledećih meseci gde će trebati biti najači u kretanju na šljaci,mislim da će kretanje odlučivati,znamo da je na šljaci teško praviti winere.Sve u svemu Nole je najbolji igrač sveta i siguran sam da će još dugo i ostati.I da,bekend paralelu Nole moraš da popraviš,nije baš išla u IW i Miamiju,a taj udarac je prošle godine bio među tvojim najačim adutima.Bravo Nole,samo napred care.
  (Mrki, 3. april 2012 14:26)

  # Link komentara

 89. Odgovoriti na vase pitanje je potvrditi da je on najbolji. Najbolji trenutno?(kada bude dobio Federera); ove godine? (za sada mrtva trka sa Federerom); prosle godine? (sigurno, sa izuzetkom kraja iste); svih vremena? (kada osvoji RG, mozemo da otvorimo temu)... Dakle sve u svemu Nole je jedan od najboljih, trenutno PRVI igrac sveta i definitivno najbolji srpski teniser svih vremena. A sad svi na svoje radne zadatke!
  (glenngould, 3. april 2012 14:24)

  # Link komentara

 90. Ja bih navise voleo da cijem vasa misljenja o Novakovom smecu, jer mislim da pokazuje toliko nesigurnosti prilikom pomenutog udarca da je to prosto neverovatno.
  Ja, kao rekreativni igrac tenisa, koji 1-2 nedeljno igram tenis imam osecaj da izvodim hrabrije taj udarac. Znam da zvuci smesno, ali tao mi izgleda kad gledam prenos :)
  O izlasku na mrezu ne vredi vise pricati, svima je jasno da je Nole odustao od bilo kakvog pokusaja da unapredi taj element igre :)

  Voleo bih da u par recenica svoje vidjenje ''problena'' iznese GoranS, jer su se njegovi komentari, bar je moje misljenje pokazali najboljima na ovom forumu.
  (NoVoSaDJaNiN, 3. april 2012 14:19)

  # Link komentara

 91. Poznato je da sam ja vrstan znalac zeniske igre, i naravno da znam zašto je Novak najbolji! Znam, ali mi ne pada na pamet da otkrijem, jer bi onda ostalim teniserima bilo lakše! neka, neka se muče. Inače, obožavam ove majstorske komkentare sa bekendom, forendom i sekend hendom; mislim, boranija sitna koja misli da će su uvući u Novakov štab! A analiza ovog Ozma je osrednja!
  (njofrenko, 3. april 2012 14:17)

  # Link komentara

 92. Slažem se sa tvojim komentarom. Primecujem da u mecevima mnogo manje napada paralelom, vise iz bekhenda dijagonalom. Takodje tezi da vraca lopticu na protivnika po sredini i sto blize osnovnoj liniji, zato mu se desava da izbacuje lopticu u aut. Dobro koristi forhend ali veoma retko drop šotove, koji su bili njegov zaštitni znak. Secam se da je mec na AO, cini mi se prosle godine zavrsio sa drop sotom. Neznam zasto je to tako, jer ranije na svakom mecu je Novaka prosto vuklo da odigra taj udarac, čak je nekada bio uporan i ako mu ne bi uspeo, opet bi ga ponavljao. Mozda je to zbog sporijih podloga? Sa osnovne linije je car i ponekada se cudim, kako je moguce fizicki da parira igracima kao sto su, Endi, Rafa, Ferer u dugim razmenama. Bagdatis? Pa on je jak ko bik. Mozda je to zbog Novakove elasticnosti, jer ja ga ne ponizavam na ovaj nacin, ali ovi teniseri su bas jaki momci. U svakom slucaju u buduce svi na turu ce imati veliki problem sa Novakom. O mentalnoj snazi necu ni da pisem. I dobro je to sto Novak nikada ne zaboravlja, pa naplati sa kamatom svaki svoj poraz. To je i Endi osetio. Bravo majstore.
  (777, 3. april 2012 14:15)

  # Link komentara

 93. Nole je superioran po pitanju igračke inteligencije. Najbolje od svih tenisera pročita slabosti protivnika i prilagodi svoju igru kako bi izvukao maksimum iz toga. Pored toga, Nole je, po mom mišljenju, i van terena najinteligentniji od njih četvorice. Uz to, ima savršenu telesnu građu za tenis (tu je Mari najslabiji) i besprekornu tehniku (i ovde je Mari najslabiji), kao i najveće srce (po ovome mu je samo Nadal blizu).
  Mislim da je jedini Noletov problem - povremena nemotivisanost. Ali zapitajte se koliko bi motiva vi imali kada biste osvojili sve živo, a ipak morate da igrate turnir serije 500 koji su sada za Novaka skoro pa nebitni.
  (Serđo, 3. april 2012 14:09)

  # Link komentara

 94. Da Novak ima neku manu već odavno bi je protivnici iskoristili 110%.
  Naravno,nije savršen u svakom segmentu igre,ali kada je u punoj formi njegova igra je kompletnija od bilo čije druge.
  P.S.Teško da se ima šta dodati analizi g.Ozme.Još kada bi izbacio procente...
  (Danilo, 3. april 2012 14:06)

  # Link komentara

 95. Najpre pozdrav redakcii.Moje misljenje je da Novak ima ubedjivo najaci reten na svetu i tu se pravi i ta velika razlika, zatim ima extra bekend koji sa najvecom lakocom gadja coskove sa takvom precizno da je to auauuu da ga i taj segmen igre pravi superiornim nad ostatak tenisera.Na kraju negov mentalan sklop koji na bitnim poenima nadje smirenost i odlucnost da izigra tada najbolje sto moze za razliku od ostale u tim trenutcima najvise grese.Ma Nole je N0le N01...Poz od Makedonija koja navija za Novaka!!!!
   (Filip, 3. april 2012 13:57)

  # Link komentara

 96. Noletova prednost:odlično kretanje .odličan drugi servis,izvrstan bekend,vrlo dobar forhend,teniska inteligencija,nestvaran ritern.
  Noletovi nedostatci:Veoma spor prvi servis,nedostatak snage i kondicije,loša igra na mreži i poneki put nestrpljenje u dugim razmenama.,Šteta što Nole nije snažan kao Marej jeo bi ih sve za doručak(popravio bi pre svega brzinu prvog servisa i dobio bi većinu dugih razmena sa igračima kao što su Marej i Nadal).
  (max, 3. april 2012 13:56)

  # Link komentara

 97. Ključna reč je kompletnost. Najkompletniji je od svih koji trenutno igraju, a vrlo moguće i od svih koji su igrali do sada. Ali zanimljivo je da je on ove sezone sazreo u odnosu na prošlu sezonu kada je sazreo u odnosu na sezonu 2010. (tj. pronašao u sebi velikog šampiona). Kako sezona odmiče, sve mi je jasnije da on ove godine ide na osvajanje velikog slema, tj. sva 4 Grend Slema (+ Olimpijada po mogućstvu). Tempira i dozira formu, uzimajuću posebno američkim novinarima iz ruku priče o nekakvim nebitnim nizovima (zbog toga je izgubio prošle godine na RF od Federera). Pokušaće u Monte Karlu da osvoji što više poena, da bi mnogo opuštenije ušao u Rim i Madrid, bez ikakvog pritiska. I naravno, nisam siguran da će se "ubijati" da ukrsti reket s Nadalom do RG-a (a i ako dođe do toga, videli smo ko je favorit). Za njega postoje sada samo 2 vrste mečeva: oni koje sme da izgubi i oni koje ne sme (gledano iz njegove perspektive). Mečeve koje ne sme da izgubi, ove godine nije ni gubio, a sve mi govori da ove godine i neće. Ali zato će biti više mečeva koje sme da izgubi, u odnosu na prošlu godinu, i mislim da se zbog toga ne treba uzbuđivati. Uživajmo u njegovoj karijeri, jer ipak nam dečko omogućava da bude delimično i "naša"!
  (Srce ruke i lopata, 3. april 2012 13:52)

  # Link komentara

 98. Ne znam zašto svi zapinju za greške, koje on napravi tokom meča, bilo iz voleja ili smeča ili ako odigra jedan loš gem. To se u krajnjoj statistici meča ne vidi. Greške prave svi, volej ili smeč promaše najbolji servis-volej igrači na svetu barem jednom u toku meča, samo mi to gledamo drugim očima i ne merimo svaki potez. Njegova statistika igre na mreži je sada izvrsna, pogotovo zato što je to sekundarni segment njegove igre. Najvažnije je da on napreduje u slabijim segmentima i pri tom održava ono što već ima. Međutim, sada je zreo igrač i već razmišlja o budućnosti i ulaže onoliko energije, koliko je potrebno da pobedi. Cilj ovih turnira je priprema za najvažniji dio sezone i pri tom uzeti šta se može. U Majamiju su se poklopile kockice i samim tim što nijedan od njegovih najvećih konkurenata nije bio u super formi. Situacija u odnosu na prošlu godinu je čak za nijansu povoljnija, jer prošle godine je bio iscrpljen nakon furiozno osvojena četiri turnira, pa j emorao da preskoči Monte Karlo. Imao je na leđima i taj slatki niz pobeda, koji ga je možda kožtao i izgubljenog polufinala na Rolan Garosu. Sada može ući prilično relaksirano u sledeća tri mastersa na šljaci, bez prevelikog pritiska da mora da pobedi na svakom od njih, dok će se Federer i Nadal grčevito boriti za poziciju broj 2, tako da vam savetujem da se opustite i ne merite svaki potez, promašaj, čak i izgubljen meč, nego to gledajte kao dio priprema za ono što sledi, a i tu svi planovi ne moraju da se ostvare, jer pred Novakom je očigledno jedna duga i uspešna karijera.
  (Tvrtko, 3. april 2012 13:51)

  # Link komentara

 99. lepo je navedeno da je nole najraznovrsniji teniser trenutno, i to me je posebno odusevilo protiv mareja.
  Dakle, marejeva nova taktika je da stoji na osnovnoj liniji ili metar iza nje (ne vise) i da gadja coskove ravnim udarcima koji idu nisko preko mreze i nisko odskacu. Ovom strategijom tera protivnike da trce i udaraju lopticu iz trcanja, i sto je jos teze, da hvataju lopticu nisko ako ne mogu da stignu nogama. S obzirom da je igru "bez gresaka" doveo skoro do savrsenstva, i da moze ceo dan da prebacuje na ovaj nacin, osvaja poene zato sto se protivnici umore ili psotanu nestrpljivi pa pokusaju viner.
  Ova igra takodje nije odgovarala Novaku(ne racunajuci AO marej je tad tek pocinjao da uvodi novinu) zbog sporog zamaha top spin forhenda, i bilo je interesantno koju ce taktiku spremiti protiv Endija. Odgovor je bio fantasticno jednostavan pripremao je poen ravnim udarcima bez spina(brzi zamah) a onda kad dobije vislju loptu napadao sa spinovanim udarcima. Ovde se marejeva igra raspala zato sto on drugu strategiju nema, sto se i pokazalo kad je par puta pokusao da napadne spinovanim forhendima koje je poslao u aut.
  Sve u svemu odlicna analiza novakovog tima i zasluzena pobeda na turniru.
  Sto se tice Novakovih mana, volej nekako mogu i da prevarim, ali bekend slajs ne mogu nikako. Uopste nema osecaj za slajs i kad bi taj udarac popravio ne bi ga skinuli sa trona dugo.
  (hibiskus, 3. april 2012 13:51)

  # Link komentara

 100. Ma, meni se jednostavno cini da je on rodjen da bude najbolji :-)
  (Vera, 3. april 2012 13:45)

  # Link komentara

 101. Ima igrača koji imaju bolji forhend od Novaka, ima oni koji igraju bolje volej igru, bekend... ali u dve stvari je neprikosnoven: 1. ritern, 2. mentalna snaga
  On jedini igrač koji sa svojim riternom, direktno, iz defanzive prelazi u ofanzivu. Nije veliki problem, ni da li je to prvi ili drugi protivnikov servis.
  Mentalno je izuzetno jak. Nije to više onaj Novak koji je, pre nekoliko godina, na svom licu pokazivao malodušnost ili razočaranje kada odigra loš poen. Sada se to izuzetno retko događa. Gotovo nikada! On svaki poen igra kao da je prvi poen u gemu. Zbog te mentalne snage, njegov udarci su agresivniji i precizniji.
  Protiv Nadala na US Open-u je gubio 2:0 u gemovima, ali mu to nije smetalo da set završi sa 6:2. Takođe, protiv Federera mu je trebao samo taj jedan sjajni "forheand winner" da bi Rodžera izbacio iz takta - posle je sve bilo mnogo lakše...
  Mentalno je superiorniji od svih ostalih, i to debelo...
  Momak ima i veliku količinu pozitivne energije. Dovoljno je pogledati reakcije ljudi iz njegovog tima, da čoveku bude sve jasno.
  (Sasa, 3. april 2012 13:45)

  # Link komentara

 102. Pa zato što je Srbin.
  (Bili piton, 3. april 2012 12:55)
  Sta ga cini najboljim? Pa to sto je Srbin, naravno. To sto je nash!
  (kile, 3. april 2012 12:46)

  Majka Hrvatica, otac Crnogorac...
  (Marko, 3. april 2012 13:44)

  # Link komentara

 103. Zato sto je SRBIN
  (Rade, 3. april 2012 13:44)

  # Link komentara

 104. Po mom skromnom misljenju najjace oruzje Novaka je fizicka sprema. Kad se setim Novaka od pre tri godine kada je sa najboljima cesto morao da dosta ide nazad kako bi vracao loptice, sada je on taj koji diktira tempo sa osnovne linije. Udara lopticu odmah jos pri penjanju i nabija tempo koji je izuzetno tesko ispratiti. Iz tog razoga cini mi se da mu nece biti lako da odrzi taj nivo, iako bi naravno to svi voleli da vidimo. Isto tako je primetno da je precizniji i da manje igra ziheraski, tj manje se loptica samo prebacuje bez cilja sto se ranije znalo desavati, sto je protivniku davalo sansu za cesce napade.
  Takodje servis je dosta precizniji iako je mozda izgubio 10% na snazi, sada su to pametniji servisi. Isto tako cesce se izlazi na mrezu sto je ranije znao da izbegava mada i dan danas zna da ostane pozadi nekada kada bi mogao da napadne, mada ga razumem jer ne zeli nekada da rizikuje.
  Forhend je usavrsen, ubitacan je, pogotovo kod kracih loptica koje imaju visu putanju, sto protivnika tera da gadja tik uz mrezu.
  Realno, skoro svi aspekti igre su unapredjeni ali je fizicka sprema najvise tome doprinela.

  Na cemu bi mogao da radi: cini mi se da bi mogao vise da miksuje udarce u nekim segmentima meca kada gubi na snazi, tj kada se vidi da akumulira snagu za neke naredne gejmove. U tim situacijama bi mogao cesce da tera protivnika na trcanje kako bi sto pre nastavio da igra u ofanzivi.
  (pinot, 3. april 2012 13:35)

  # Link komentara

 105. Vas komentar je pun pogodak i tesko je bilo sta dodati sto nije receno. Kao sto neko rece, pored nesumnjivog talenta, neprekidnog rada na usavrsavanju svoje igre, Nole poseduje izuzetnu inteligenciju koja posebno dolazi do izrazaja kad mu ne ide, a on ipak dobija gemove, meceve birajuci poteze koje protivnik ne ocekuje ili ne moze da adekvatno odgovori na njih. Psiholoski je toliko jak da mu definitivno ni jedan od vodece cetvorke (mislim pratece trojke) nije ni blizu. Mozda zvuci pristrasno s moje strane, ali to pokazuju mecevi i prosle i ove godine. Sve tajne teniskog sporta Nole je odavno savladao, a pitanje njegovog raspolozenja u trenutku meca odlucuje da li ce to ici glatko ili sa naporom, ali krajnji rezultat u velikoj vecini slucajeva ne nedostaje. Iako je izgubio od Iznera, igrao je odlicno, jer Izner verovatno nikad vise u zivotu nece ponoviti onakvu igru.Nema se tu sta reci, Nole je No.1 i igra najbolji tenis svih vremena, sto priznaju i veliki teniski sampioni. Samo treba da nastavi i Boze daj mu zdravlja, da ne bude povreda. Tako ce u svoju zbirku trofeja pridodati i nedostajece, kojih je ruku na srce vrlo malo.
  (pera, 3. april 2012 13:29)

  # Link komentara

 106. Stekao sam utisak da mu je smeč , užasan, i nije mi nikako jasno ,posle onog smeča sa olimpijade, zašto ne pusti lopticu da padne pa da je tek onda smečuje. I protiv Endija ista priča kad je Nole tražio čelendž, mali aut prilikom smeča na vrlo bitnom poenu. Što se tiče prednosti, najveća prednost su njegove noge i jedinstvena elastičnost. Problem je ,što npr. u Parizu ta elastičnost najmanje dolazi do izražaja dok bi baš trebalo Roland Garos biti Noletova idealna podloga, ali nikako da igra na svom nivou celi RG-os. Sa onom njegovom bekhend skraćenom oštrom dijagonalom , naročito iz Rima prošle godine, ili sa forhend skraćenom dijagonalom pod neverovatnim uglovima iz Madrida, mislim da je za skoro klasu na šljaci ispred svih, a za pola klase i ispred najboljeg Nadala.
  (Neven KGB, 3. april 2012 13:17)

  # Link komentara

 107. TIM!
  (Dorćolac, 3. april 2012 13:14)

  # Link komentara

 108. Evo moje vidjenje elemenata najbolja 4 igraca trenutno:
  Najbolji forhend: Nad, Fed, Djok, Mar
  bekhend: Djok, Mar, Nad, Fed
  bekhend slajs: Fed, Mar, Djok, Nad
  volej: Fed, Nad, Mar, Djok
  servis: Fed, Mar, Djok, Nad
  ritern: Djok, Mar, Nad, Fed
  kretnja: Djok, Nad, Mar, Fed

  Ovo kretanje ima mozda i najbitniju ulogu jer osnov svakog udarcaje dobro namestanje, tako mislim da iako Fed ima cistiji, ubitacno ravan forhend da ne moze parirati Novaku u forhendu iz trka ili top spin forhendu.
  Generalno razliku koju ja vidim u Djok igri od kada je postao broj 1 je to neko strpljenje i ne rizikovanje, ona cuvena snazna bekhend paralela po liniji polako je zamenjena sigurnijom bekhend dijagonalom, forhendi su cini mi se sve vise spinovani nego sto su ravni, servis je sporiji i uglavnom slajs dok i ravan ide ispod 200 km/h ali sve je to nadomestila jedna velika psihicka stabilnost.
  (zlizi, 3. april 2012 13:14)

  # Link komentara

 109. Novak igra ponesto slabije nego prosle godine, ali tu proslu godinu sada slobodno mozemo zaboraviti. Važno je da je osvajanje turnira nastavljeno i u ovoj godini. Psiholoski je Novak probio granicu koja razdvaja velikog šampiona od velikog igrača. Sada je samo pitanje - šta je on sam sebi postavio kao cilj? U ovoj godini njegov uspeh zavisiće samo od fizičke komponente njegovog tenisa.
  (Mik, 3. april 2012 13:13)

  # Link komentara

 110. Zato što je izbacio burek iz ishrane. Noleeeeeee, raspamećuj!
  (Praško Proleće, 3. april 2012 13:08)

  # Link komentara

 111. Nemam sta da dodam sto se tice strucne strane gledista, ali mislim da je jedan od najbitnijih segmenata u Novakovoj igri strategija gradjenja poena, i citanje protivnikovih slabosti uoci samog meca. To je vezano za prirodnu inteligenciju, koja ce ga po meni dugo odrzati na vrhu.
  Za razliku od Rafe i Rodzera od njega mozete cuti i stvai koje nisu vezane za tenis, njegova lepeza interesovanja bi svakog drugog tenisera udaljila od vrha, kod Noleta to nije slucaj. Nije sto je nas, ali je cinjenica da je jedinstvena licnost, takvi se retko radjaju.
  Obzirom na poziciju koju trenutno zauzima, i cinjenice da je dokazao svoj patriotizam, mislim da bi sada fokus trebao da stavi na internocionalizaciju sebe kao svetskog igraca (svi znaju da je Srbin i koliko voli svoju zemlju). Tu vidim potencijal, prateci strane forume, vidim da ga dosta ljudi ne vidi kao svog igraca, iako ga vole, jer se svojim potenciranjem srpskog malo ogradjuje od njih, jednostavno ih "zapostavlja".
  Mislim da bi sada trebao da smanji "Srbovanje" i osvoji celu planetu.
  (sasa jokic, 3. april 2012 12:58)

  # Link komentara

 112. Pa zato što je Srbin.
  (Bili piton, 3. april 2012 12:55)

  # Link komentara

 113. Jako dobar komentar, kome se ima malo sta dodati. Novak je najkompletniji igrac, kome je jedina ocigledna rupa u igri smec, ali posto se savremeni tenis jako retko igra na mrezi, to ne dolazi do izrazaja. Ono sto je izuzetno vazno je servis, koji je umnogome popravio poslednjih godina, ali koji zna da ga izneveri kada je "gusto". Zbog toga Novakovo serviranje za mec nikad nije gotova stvar, a i taj-brejk je bio sve do turnira u Majamiju gotovo unapred izgubljen.
  Sve u svemu, tesko ce ga neko uskoro skinuti s prestola. Nadal je na putu ka penziji kao i Federer, a Marej nema instinkt ubice neophodan za sampiona.
  (realo, 3. april 2012 12:54)

  # Link komentara

 114. Sta ga cini najboljim? Pa to sto je Srbin, naravno. To sto je nash!
  (kile, 3. april 2012 12:46)

  # Link komentara

 115. Novak ima stvarno sjajno kretanje, retko se vidja igrac koji bi bio tako dobar u defenzivi i ofanzivi. Neverovatno je brz i elastican.

  Ali ono sto ga stvarno cini jedinstvenim:

  A) napadacki stil igre, brza tranizicija iz defenzive u ofanzivu, prakticki riternom vec pocinje Novakov napad. On stalno vrsi pritisak na protivnika i diktira tempo. To se lepo videlo na US openu u finalu sa Nadalom. Kad je Djokovic zaradio povredu jednostavno je poceo da skracuje poene i brze dolazi do osvojenog gema, on to jednostavno moze da radi bilo ko da stoji na drugoj strani mreze.

  B) mentalna stabilnost je neverovatna, nikad ne odustaje, ostaje pozitivan. Necu ni da podsetim na polufinale US opena sa Federerom.

  Imamo kompletnog igraca, tesko bi neko izmislio boljeg. Ali ne samo to, Novak je i van terena zabavan, opusten i skroman, na najbolji moguci nacin predstavlja svoju zemlju. Nema boljeg od naseg Novaka.
  (AlCapone, 3. april 2012 12:38)

  # Link komentara

 116. Veliki talenat,veliki rad,velika posvecenost,srpski inat,i naravno veliki novac je sigurno motiv vise...
  (hugo...., 3. april 2012 12:32)

  # Link komentara