Ponedeljak, 30.01.2012.

08:41

ATP: Novak suvereno vlada

Srpski teniser Novak Đoković i dalje suvereno drži prvo mesto na ATP listi, a njegova prednost u odnosu na Rafaela Nadala sada iznosi oko 3.000 bodova.

Izvor: JT

ATP: Novak suvereno vlada IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

lista

pre 12 godina

@Ljubitelj Sporta
Izgleda da ti nisi razumeo neke stvari koje sam ja napisao.
Tacno je to sto si napisao da je na kraju godine prvi onaj teniser koji je prvi na toj South African Airways ATP Rankings listi, ali tacan je samo drugi deo tvoje recenice, dok je prvi apsolutno netacan.
Ti ocigledno ne znas sta ta lista u stvari predstavlja.
Ta lista jednostavno predstavlja sve rezultate tenisera za poslednjih 365 dana.
Jucesnja lista predstavlja sve rezultate tenisera u periodu izmedju 31. januara 2011. godine i 30. januara 2012. godine.
Na kraju ove godine ta lista ce predstavljati sve rezultate izmedju 1. januara i 31. decembra ove godine, a sta je to nego kalendarska godina?
Naravno da postoje razlike izmedju te ATP Race liste i ove glavne,jer ova Race lista predstavlja bodove osvojene samo od pocetka godine, a glavna lista uvek za poslednjjih 365 dana. Medjutim na kraju godine te dve liste postaju identicne, jer i jedna i druga racunaju rezultate za isti vremenski period.
Ako mi ne verujes uporedi te 2 liste 5.novembra ove godine, kada se zavrsi masters u Parizu i videces da su apsolutno identicne.

Evo na primer Nadal na poslednjoj listi ima 10435 bodova. Ako bas zelis da znas kako se doslo do te cifre mozes saznati na ovom linku.
http://www.atpworldtour.com/Tennis/Players/Top-Players/Rafael-Nadal.aspx?t=rb
Tu lepo mozes da vidis sve Nadalove turnire, sa datumom pocetka turnira, Nadalovim rezultatom, brojem bodova koje je osvojio i datumom kada se ti bodovi brisu.
U poslednjoj rubrici pod nazivom "Non-Countable Tournaments" se nalaze bodovi koji se teniserima ne racunaju u glavnoj listi, a koji se u nekom trenutku mogu dopisati na listu. Kako to dopisivanje funkcionise, ne bih ti sad objasnjavao jer bi mi trebalo prvise prostora.
U svakom slucaju saberi sam sve te bodove koje vidis do ove rubrike Non-Countable i dobices tacno ovih 10435 bodova.
Sem toga pogledaj datume osvajanja tih bodova i videces da neces pronaci nikakve bodove osvojene pre 30.januara 2011., dakle starije od 365 dana.
Tako ce biti i na listi na kraju ove godine samo rezultati iz poslednjih 365 dana, a sta je 365 dana na kraju godine nego kalendarska godina.
Znaci na kraju godine je na listi prvi onaj ko je imao najbolje rezultate u toj godini, a ti si napisao sledece:
"Najbolji na kraju godine NIJE TENISER KOJI JE OSVOJIO NAJVISE BODOVA U TOJ KALENDARSKOJ GODINI".
Ako teniser u toku jedne kalendarske godine osvoji 12000 bodova, on ce na kraju te godine imati tih 12000 bodova, bez obzira da li je iz prethodne godine branio 200000 ili 1000 bodova. Znaci koliko je branio iz prethodne godine apsolutno nema nikakvog uticaja na to koliko ce imati na kraju sledece godine. U toku 365 dana jedan teniser moze maksimalno teorijski sakupiti 19500 bodova.
U takvoj situaciji bilo koji drugi teniser moze odigrati sva moguca finala protiv tog tenisera i osvojiti 5 titula na manjim turnirima na kojima moze igrati a da tu ne ucestvuje ovaj najbolji. Taj drugi teorijski moze sakupiti 13200 bodova. Dakle ta dvojica zajedno mogu ukupno teorijski raspodeliti 32700 bodova.
Iz ovog prostom matematikom mozes zakljuciti da dok god jedan teniser na listi drzi vise od 16350 bodova niko ga ni teorijski ne moze prestici.
Novaku trenutno nedostaje svega 3000 bodova da dodje i do tog teorijskog maksimuma i nema nikakve potrebe da znacajno uvecava broj svojih trenutnih bodova. Ne znam da li je ikada neki teniser dosao do tog broja bodova, mozda samo Federer u toku jedne sezone negde 2006. godine
U svakom slucaju 12-13 hiljada bodova je garancija da vas jako tesko moze bilo ko prestici, a Novak trenutno ima i vise od te cifre.
Toliko o prvoj pogresnoj stvari koju si napisao.

Sledeca pogresna stvar koju tvrdis je da bi kada bi sada pa do kraja godine Nadal i Djokovic ispadali u svim polufinalima, Nadal bio ispred Djokovica, a ja ti kazem da ne bi.
Tacno je da bi Novak tako gubio vise bodova od Nadala, ali trenutna razlika izmedju njih dvojice je 3195 bodova.
Mrzi me da racunam koliko bi i jedan i drugi izgubili bodova, ali ti garantujrm da bi na kraju godine Novak imao tacno 800 bodova vise od Nadala.
Koliko god bodova bi Novak izgubio u takvom raspletu, izgubio bi 2395 bodova vise od Nadala. Posto je trenutna razlika 3195 bodova Novak bi i dalje na kraju ove godine imao 800 bodova u visku, jer je upravo za tih 800 bodova napravio prednost na Australia Openu.
Naravno sa toliko polufinala sigurno ni jedan ni drugi ne bi bili na prvom mestu, vec verovatno na 7-8, ali bi i dalje Novak bio ispred Rafe.

Ako znas kako bodovanje funkcionise, uzmi lepo i obojici do kraja godine upisi sva moguca polufinala, sracunaj koliko ko na kom turniru gubi ili dobija i doci ces do te iste cifre. Meni za to ne treba nikakva matematika, jer je to sasvim logicno ako razumes kako bodovanje funkcionise.

Treca stvar. Nisma ja pisao o tome kako je puno tenisera bilo na prvom mestu, vec o tome da je bilo onih koji su na to prvo mesto dolazili spletom srecnih okolnosti i zadzavali se na prvom mestu svega par nedelja iako nisu bili stvarno najbolji.
Mozda sam samo napisao "bilo je puno tenisera", umsto "bilo je tenisera".
Pa evo i iz ovog tvog spiska se vide neki od njih: Rafter proveo samo nedelju dana, Moja 2 nedelje, Rodik 13 nedelja od cega se 10 nedelja nije ni igralo, posto je bila pauza izmedju 2 sezone.
Moja je 1999. dosao na prvo mesto, a da te godine nije osvojio ni jednu jedinu titulu. Imao je samo osvojen RG i Monte Karlo iz prethodne godine i finale Indian Welsa 1999., posle koga je i stigao na prvo mesto.
Koliko je stvarno bio dobar i koliko je zasluzivao to prvo mesto, mozda najbolje govori podatak da je posle svega 2 meseca ispao iz prvih 10.
I Moja i Rafter su dolazili na prvo mesto u vreme vladavine Samprasa i Agasija i proveli po nedelju-dve na tom prvom mestu, Agasi 100, a Sampras skoro 300 nedelja. I Moja i Rafter su do tog prvog msta dolazili zahvaljujuci povredama ove dvojice, propustanju turnira i slicnim stvarima.
Pokusao sam samo da vam pokazem kako dolazak na prvo mesto ne mora da znaci da je neko istovremeno i najbolji. Da si malo pazljivije procitao moj komentar, shvatio bi koja je bila poenta toga sto sam napisao. Neki teniser moze na kratko da prestigne Djokovica sticajem raznih okolnosti, ali jos brze da ponovo izgubi to mesto.
Ako na primer Nadal ove godine dodje na prvo mesto i tamo se zadrzi 4 nedelje, a preostalih 48 nedelja Djokovic bude prvi, ima li uopste smisla raspravljati o tome ko je bio najbolji 2012.?

I na kraju nisi me dobro razumeo ni vezano za to "uvecavanje bodova"
Mozda se nisam najbolje izrazio, ali nisam mislio ni na kakvo uvecavanje bodova u odnosu na prethodnu godinu, vec sam samo pricao o kalendarskim godinama.
Govorio sam o tome da je Djokovic svake godine osvajao na hardu vise bodova od Nadala, a da je Nadal stalno taj zaostatak nadoknadjivao na sljaci, i ne samo nadoknadjivao nego i pretvarao u svoju prednost.
Dakle mislio sam na uvecavanje broja osvojenih bodova u toku jedne kalndarske godine.
Uvek je uspevao zahvaljujuci ta 3-4 turnira na sljaci da se sacuva na vrhu, pa u dve sezone i da bude prvi, ali ne svojom zaslugom vec zaslugom drugih tenisera.
2008. je Djokovic startovao odlicno, pa onda napravio nekoliko kikseva: prvo u Majamiju, pa na Vimbldonu, u Madridu i Parizu.
Federer takodje 2008. do Us Opena maltene nije osvojio ni jednu titulu.
Normalno da je u takvim okolnostima Nadal dosao na prvo mesto.
Slicna situacija je bila i 2010. Federer je osvojio Australia Open, ali posle toga na 5-6 uzastopnih turnira nije mogao da prodje 3. kolo.
Slicna situacija je bila i sa Djokovicem 2010. Osvojio je titulu u Dubaiu i tek na US Openu prvi put usao u neko finale. Normalno je bilo da opet Nadal zavaljujuci sljaci dodje na prvo mesto.

Medjutim u situaciji u kojoj i Djokovic i Marej i Federer prave dobre rezultate, Nadal jednostavno ne moze na prvo mesto, samo zahvaljujuci sljaci.To je prosto i matematicki nemoguce.
Novak moze da propusti sve ovogodisnje turnire na sljaci i izgubice 2720 bodova, a Nadal teorijski moze zaraditi ukupno 800 bodova ako osvoji sve titule. Dakle to je teorijski 3520 bodova sa kojima bi Nadal prestigao Novaka za nekih 200 bodova, ali i to pod uslovom da Novak ne napravi ni jednu jedinu pobedu na sljaci. Sad sam razmisli kolike su uopste sanse za tako nesto?
Nadal ove godine moze opet da osvoji sve titule na sljaci i u nekom idealnom raspletu ipak zavrsi godinu na 4. mestu.
A ako ne osvoji sve titule na sljaci, pogotovo ako ne uzme RG, on sigurno godinu zavrsava kao 4.
U to smem da se kladim.

Obrazlozicu ti i ovu tvrdnju.
Prosle godine je Nadal na tvrdim podlogama odigrao ubedljivo najbolju svoju sezonu i opet je po rezultatima na toj podlozi bio cetvrti.
Evo koliko su tacno sva cetvorica osvojili bodova na tvrdim podlogama 2011.
Djokovic 8660
Federer 5980
Marej 5130
Nadal 3630
Ferer 2970 bodova.
Pa zamalo da i Ferer bude uspesniji od Nadala na tim podlogama.
Tacno je da su Nadalovi rezultati na tvrdim podlogama postali solidni, ali to solidno nije dovoljno da uz pomoc sljake dodje na prvo mesto.
Morace on na tvrdim podlogama da pravi duplo bolje rezultate ili da Djokovic i ostali pocnu bas mnogo da kiksiraju na tim podlogama, da bi se Nadalu ukazala prilika za prvo mesto.

Kao sto vidis i prosle godine je po bodovima na tvrdim podlogama Nadal bio na 4. mestu i tako je bilo svake godine u prethodnih 4-5 godina.
Na osnovu cega zakljucujes da ce se ove godine tu nesto promeniti?
Federer i Marej su od leta prosle godine pa naovamo pokazali da igraju sve boje i sve konstantnije, dakle mogu samo da prave jos bolje rezultate nego prethodnih nekoliko sezona.
Nadal na tvrdim podlogama za poslednje 3 godine ima osvojene ukupno 2 titule, a u celoj karijeri 11.
I ti sada ocekujes da ove godine osvoji jedno 5 titula na takvim podlogama, a minimum toliko ce mu trebati da dodje na prvo mesto, a i to pod uslovom da i na sljaci bude podjednako uspesan.
Pravo je pitanje gde ce Nadal biti ako na toj sljaci i ove godine ne osvoji 4-5 hiljada bodova koliko osvaja svake godine?
Gde ce uopste nadoknaditi ovih nekoliko hiljada bodova koliko svake godine zaostaje za ostalom trojicom na tvrdim podlogama? Pa naravno nigde i bice iza njih na poziciji 4, koja mu je i sada mnogo bliza nego prvo mesto. Pokusaj na primer da zamislis da na ovogodisnjem RG Nadal ispadne u cetvrtfinalu ili polufinalu, a finale igraju Federer i Marej.
Istog sekunda bi ga obojica prestigli i gurnuli na 4. mesto i to posle samo jednog jedinog turnira.

Nadal je po mom misljenju poslednji teniser koji moze ugroziti Novaka na prvom mestu i vise bi trebali razmisljti o tome da li on moze uopste zadrzati drugu poziciju, nego o tom da li moze doci na prvu. Naravno da najvece sanse imaju Marej ili Federer, bar ako gledamo sta su radili proteklih nekoliko godina.
Mozda se sutra pojavi neko tenisko cudo, neki klinac koji trenutno nije ni u prvih 100 i do kraja godine dodje na prvo mesto. U sportu je sve moguce, ali ja pokusavam samo da sagledam trenutnu situaciju i trenutni odnos snaga.
Jednostavno mi ne deluje logicno da Nadal odjednom pocne da dominira na betonu, ako vec u tome nije uspevao u proteklih 10 godina.


Naravno ovo je samo moje misljenje koje sam pokusao da obrazlozim jakim argumentima.
Sa druge strane, ti si taj koji je ovde izneo gomilu netacnih tvrdnji, koje nisi obrazlozio nikakvim argumentima i koje su samo zasnovane na tome sto jako lose poznajes tematiku o kojoj pises.

posmatrac

pre 12 godina

@Ljubitelj Sporta
Odavno nisam video ni vise samouverenosti ni vise neznanja u nekom komentaru, kao u tvom.
Nije strasno kada neko nesto ne zna, ali kada svoje neznanje pokusava da predstavi kao znanje, to vec postaje ozbiljan problem.

Ljubitelj Sporta

pre 12 godina

Moderatori molim vas da objavite ovaj kometar - dugacak je ali je sve civilizovano... Velika slova su samo da bi se istakli vazni detalji.

@ lista

Ja bih rekao da ni vi ne razumete! Mozda vas dvoje mislite na ATP Race koju ATP zvanicno ne podrzava, u kojoj su se racunali samo bodovi iz te godine, a koja se sada zove "South African Airways ATP Rankings Race To London". To se koristi ISKLJUCIVO za kvalifikovanje na zavrsni turnir, bivsi Masters Cup a sada Barclays ATP World Tour Finals.

Najbolji na kraju godine NIJE TENISER KOJI JE OSVOJIO NAJVISE BODOVA U TOJ KALENDARSKOJ GODINI, VEC ONAJ KOJI ZAVRSI GODINU NA PRVOM MESTU LISTE KOJA SE ZOVE "South African Airways ATP Rankings"!!!

Uopste nije tacno da ce na kraju godine svi imati samo one bodove koje su osvojili ove godine!! Kako ne kaprias, vrlo je jednostavno: ako neki teniser izpadne u drugom kolu turnira koji je osvojio prosle godine on ne osvaja nista od bodova - vec GUBI RAZLIKU IZMEDJU CIFRE ZA OSVOJEN TURNIR I DRUGO KOLO! Da Nole i Nadal ispadaju do kraja godine u svakom polufinalu NADAL BI IMAO VISE BODOVA I BIO ISPRED NOVAKA ZATO STO BI NOVAK IZGUBIO MNOGO VISE BODOVA OD PROSLE GODINE.

Takodje nije tacno da je bilo mnogo tenisera koji su bili na prvom mestu – o cemu vi pricate??? Novak je tek 25. teniser koji je uspeo da stigne do prvog mesta – za koje od ovih niste nikada culi:

# Player Country Date Reached Total Weeks
1 Ilie Nãstase 23 Aug 1973 40
2 John Newcombe 03 Jun 1974 8
3 Jimmy Connors 29 Jul 1974 268
4 Björn Borg 23 Aug 1977 109
5 John McEnroe 03 Mar 1980 170
6 Ivan Lendl 28 Feb 1983 270
7 Mats Wilander 12 Sep 1988 20
8 Stefan Edberg 13 Aug 1990 72
9 Boris Becker 28 Jan 1991 12
10 Jim Courier 10 Feb 1992 58
11 Pete Sampras 12 Apr 1993 286 (record)
12 Andre Agassi 10 Apr 1995 101
13 Thomas Muster 12 Feb 1996 6
14 Marcelo Ríos 30 Mar 1998 6
15 Carlos Moyà 15 Mar 1999 2
16 Yevgeny Kafelnikov 3 May 1999 6
17 Patrick Rafter 26 Jul 1999 1
18 Marat Safin 20 Nov 2000 9
19 Gustavo Kuerten 04 Dec 2000 43
20 Lleyton Hewitt 19 Nov 2001 80
21 Juan Carlos Ferrero 08 Sep 2003 8
22 Andy Roddick 03 Nov 2003 13
23 Roger Federer 02 Feb 2004 285
24 Rafael Nadal 18 Aug 2008 102
25 Novak Djokovic 04 Jul 2011 30

Da, neki su bili broj jedan vrlo kratko (Rafter nedelju dana, Moya dve, Muster I Rios po 6) – ali ih nema bas mnogo. A Novak je tek 16. teniser koji je uspeo da bude broj jedan NA ATP RANKINGS listi na kraju godine!

Inace gresite na sve strane u vasim analizama….

“Mislim da Nadal uopste nije neka pretnja za prvo mrsto, jer on konstantno pravi mnogo slabije rezultate na tvrdim podlogama. Novak je i u onim sezonama kada je bio 3. na svetu, a Nadal prvi osvajao na hardu vise bodova od Rafe. Problem je bila sljaka na kojoj je Nadal uvek drasticno uvecavao svoje bodove. Ako Rafa ove godine poosvaja opet sve titule na sljaci, pre svega RG, moze da ostane u trci za Novakom. Ako ne poosvaja na sljaci te titule, verovtno ce posle US Opena pasti na 4. poziciju, jer ce ga u tom slucaju sigurno prestici i Marej i Federer. “

NETACNO!!! Nadal nije uvecavao svoje bodove sa sljake vec ih je cuvao, a inace je imao i solide rezultate na tvrdim podlogama, a Novak je oscilirao do prosle godine! Ako Rafa po-osvaja sve turnire na sljaci ove godine MOGAO BI DA PRESTIGNE NOVAK A (zavisno od njihovih rezultata na tim i ranijim turnirima) POSTO BI NOVAK IZGUBIO BODOVE OD MADRIDA I RIMA!! Ja govorim o prvom na listi a ne o prvom na kraju godine u ovom slucaju, do kraja godine bi se stanje moglo promeniti, ali opet zavisi od BRANJENJA BODOVA, NE SAMO OD BODOVA IZ 2012.

Ok stvarno ne mogu vise da vam pisem (a napisali ste jos pogresnih stvari…) – ako vam posle ovoga nije jasno – je**ga! Moram da odgovorim i osobi koja se potisuje sa “ja”.

Nemojte se ljutiti, ali ne bi trebalo da ulazite toliko duboko u neku raspravu ako niste DOBRO upoznati sa temom.

realno

pre 12 godina

@fenomen
Meni deluje po tvom komentaru da si juce poceo da gledas tenis.
Pa najnormalnije je da Novak vrati najmanje servisa koji idu na T liniju jer su takvi servisi i najtzi za vracanje. Istovrmeno su takvi servisi i najrizicnije za onog ko servira i najvise greski se i pravi u pokusaju takvog servisa.
Zasto svi teniseri stoje u uglu terena cekajuci servis protivnika?
Pa zato sto iz te pozicije pokrivaju celo srvis polje i mogu da vrate svaki servis sem tog na T liniju.
90 posto tenisera ni ne pokusava da vrati te servise na T liniju, vec jednostavno pustaju protivnika da gadja tu T liniju, pa ako pogodi pogodi, ako ne imace drugi servis.
Jesi li nekad video da je neko pokusao taj servis na T liniju iz drugog servisa? Prava retkost, a i ako pokusaju u 99% slucajeva se to zavrsava duplom greskom.
Takav servis je najtezi u tenisu i svi teniseri racunaju na to da njihov protivnik ne moze dovoljno cesto da pogodi taj servis, pa zbog toga i stoje u suprotnom uglu - inace bi svi stajali na T liniji kada vracaju servis.
Ovi veliki serveri tipa Karlovic, Izner, Raonic nisu opasni serveri zato sto imaju previse jak servis. Njihovi servisi idu mozda 10-15 km/h brze od ostalih tenisera, ali ljudi su iskoristili svoju visinu i usavrsili upravo to srviranj na T liniju i zbog toga i vaze za velike servere i tenisere kojima je tesko vratiti servis.

Verovatno je Novak u proslom finalu vratio malo takvih Nadalovih servisa, ali i to malo je bilo vise od Nadala koji cini mi se nije u celom mecu uspeo da vrati ni jedan Novakov servis na T liniju, a ako i jeste to se moze izbrojati na prste jedne ruke.
To su najnormalnije stvari u tenisu.
90% aseva se i pravi takvim servisima. Retko ces videti neki as servis a da on nije isao na T.
Precizan servis na T liniju jacine od 170 km/h je teze vratiti nego neku bombu od 230 km/h koja ide po dijagonali.
To ce ti potvrditi svako ko se imalo bavio ovim sportom.

ja

pre 12 godina

@Ljubitelj Sporta
Jesi li ti ipak razmislio malo logicnije o toj svojoj "ideji".
Pa sa takvim sistemom bodovanja pojedini teniseri bi decenijama bili na prvom mestu i niko ih odatle ne bi mogao skloniti.

Zamisli na primer da se tako bodovalo ranije, koliko bi Federer imao bodova 2008. godine. 3 puta za redom odbranjena titula na Vimbldonu, 3 puta na US Openu, 2 puta odbranjena u Australiji.
Da ne pricam o manjim turnirima tipa IW, Hale, Basel i slicno.
Federer je na pocetku 2008. imao oko 7000 bodova, odnosno po ovom sistemu bodovanja oko 14000.
Da je funkcionisalo tada takvo bodovanje koje ti predlazes ne bi imao 14 000, vec preko 20 000 bodova, i verovatno bi Federer i dan danas bio na prvom mestu.
Odbrana titule fakticki ne postoji. To je samo strucni izraz za to kada neko osvoji titulu u istom periodu u kojem je titulu osvojio i prethodne godine.
Jednostavno svake godine se igra novi turnir.
Jedni turniri se ukidaju, neki novi uvode u istom terminu.
I kako uopste da neko odbrani titulu, ako je taj turnir sledece godine ukinut?
Evo ti jedan primer. Nadal je 2008. osvojio titulu na mastersu u Hamburgu.
Sledec godine nije ni mogao da brani tu titulu jer je taj masters ukinut. U stvari preciznije turnir, kao turnir je ostao, ali je pomeren u nizi rang takmicenja i kalendarski pomeren za 3 meseca.
I sta sad Rafa da radi sto ne moze ni da pokusa da odbrani svoju titulu?
Medjutim umesto tog mastersa uveden je masters na sljaci u Madridu, pa je Nadal u stvari svoju titulu iz Hamburga 2008. "branio" u Madridu 2009.

U principu teniseri ne brane nikakve titule. Oni jednostavno samo brane bodove koje su osvojili pre 365 dana.
Igrom slucaja veci deo turnira se igra kalendarski u isto vreme, pa teniseri cesto na istim turnirima brane iste bodove.
To uglavnom vazi za ove vece turnire, ali kad su u pitanju manji turniri teniseri jednu titulu mogu da brane na potpuno drugom turniru.
Evo Djokovic je prosle godine osvojio titulu u Dubaiu. Ove godine uopste ne mora da ide u Dubai. Moze da ode i u Akapulko jer se tamo igra turnir istog ranga, da tamo osvoji titulu i tako odbrani tih 500 bodova odnosno titulu iz Dubaia.

Dakle odbrana titula ne postoji bar ne u tom smislu u kojem je vecina ljudi shvata.
Postoji samo odbrana bodova iz prethodne godine.

Teniser koji pobedi na nekom turniru, za tu pobedu dobija pehar, novcanu nagradu i odredjene bodove koji mu ulaze u listu.
Ti bodovi vaze 365 dana i posle 365 dana se automatski brisu.
Teniseri samo pokusavaju da nadoknade te bodove koji ce im biti obrisani i da ih zamene sa novoosvojenim bodovima.
Dakle oni se u stvari brane od tog gubljenja bodova na listi i zbog toga i postoji taj termin "odbrana".
Ali ponavljam ne brane se nikakve titule, vec samo bodovi koje ste osvojili prthodne godine.
Nikakve razlike nema u tome da li je neko osvojio jedan gren slem 3 puta za redom ili 3 puta u razmaku od 10 godina. 3 titule su 3 titule.
Mozda ce neki reci kako su 3 uzastopne titule vrednije, jer je teze 3 puta uzastopno osvojiti isti turnir.
A javice se i oni drugi koji ce reci da je ovaj teniser koji je 3 godine za redom osvajao titulu u stvari losiji, jer je igrao dobro samo 3 godine.
A ovaj koji je te titule osvajao u razmaku od 10 godina je 10 godina igrao dobro.
U principu i jedni i drugi su u pravu.
I Djokovic i Federer su po 3 puta osvajali titule u Dubaiu. Kada se jednog dana budu nabrajali njihovi uspesi pisace da su imali po 3 titule u Dubaiu.
To sto je Djokovic osvojio 3 uzastopne, a Federer 3 u razmaku od 5 godina ce biti najobicniji statisticki podatak i nista vise.

Sve ovo pisem sa zeljom da ljudi prestanu toliko ozbiljno da shvataju taj termin odbarana titule. Titula je titula i nema tu nikakvih razlika sem u rangovima turnira na kojima se osvajaju. Da li ste je osvojili na jednom ili na drugom turniru uzastopno ili ne najmanje je vazno.
Sta vise kada neko previse titula osvaja na samo jednom turniru, samo baca senku na sebe da je mozda ogranicen teniser kojem odgovara samo jedan turnir i jedna podloga.
Na primer jedan teniser osvoji 3 Vimbldona 3 AO i 3 US Opena, a drugi u celoj karijeri osvoji 15 titula na RG i nigde vise.
Pa niko normalan vam nece reci da je tih 15 gs titula vrednije od ovih 9, vec ce naprotiv za ovog prvog sa 15 RG-a reci da je izuzetno ogranicen teniser.

lista

pre 12 godina

@Ljubitelj Sporta
Zna Zenevljani vrlo dobro kako bodovanje funkcionise, ali ti ocigledno nisi najbolje razumeo njegov komentar.
On je jednostavno napisao da ce do kraja ove godine biti obrisani svi proslogodisnji bodovi i da ce teniseri imati samo bodove koje su osvojili ove godine.
Znaci ako bi ovog trenutka svi prestali da igraju na kraju ove godine bi imali te bodove koje je on naveo.

Ili u prevodu Novak je ovu godinu zapoceo sa tom prednoscu od 800 bodova u odnosu na Nadala i po 1240 bodova u odnosu na Mareja i Federera.
Znaci oni su ti koji u startu jure tu Novakovu prednost.
Sad bi na primer Nadal trebao da osvoji titule i u IW i u Majamiju, a da na primer Novak izgubi u finalima tih turnira i u toj situaciji bi se samo izjednacili po ovogodisnjim bodovima.
Ta odbrana bodova ima znacaja samo u tome sto neko iako je najbolji u jednom kratkom periodu moze izgubiti to prvo mesto. Ali ponavljam samo na kratku, jer onaj ko u toku cele godine bude najbolji taj ce i zavrsiti tu godinu na prvom mestu.
Na kraju godine postaje potpuuno nevazno ko je koliko bodova branio i koliko odbranio, vec se gledaju samo rezultati u toku te godine i onaj ko ima najbolje rezultate taj je i prvi.

Zasto je vazna ova razlika koju je pomenuo Zenvljanin?
Pa jednostavno zamisli da na svakom turniru do kraja godine i Novak i Nadal na primer ispadaju u polufinalima. Na kraju godine bi Novak opet imao 800 bodova vise od Nadala koliko ih ima na pocetku ove godine.
Ili drugi primer, obojica odigraju sva finala na turnirima do kraja godine. U jednom finalu pobedi Nadal u drugom Novak. Ako su turniri istih rangova, opet bi bili potpuno izjednaceni, a Novaku bi ostalo ovih 800 bodova prednosti.

U principu bodovanje u tenisu je kao i u svakom drugom sportu.
Jedina razlika je sto u ostalim sportovima postoje sezone koje pocinju 1. januara i zavrsavaju se 31. decembra i na pocetku te sezone svi sportisti krecu od nule, a u tenisu sezona neprestano traje i u svakom trenutku se racunaju bodovi iz prethodnih 12 meseci i teniseri nikada nemaju 0 bodova.
To je osmisljeno tako da bi uopste postojale ove liste, a liste sluze pre svega za pravljenje zrebova na turnirima.
Da nije toga na pocetku ove godine bi svi teniseri imali nula bodova i ne bi postojao nikakav kriterijum za pravljenje zreba, pa bi se na primer moglo desiti da Novak i Nadal igraju u prvom kolu Australia Opena, a ne u finalu.

Sad nesto vezano za tu odbranu bodova. Novak prosle godine nije igrao na mastersima u Monte Karlu i Sangaju. U Parizu i na zavrsnom mastersu u Londonu je pravio jako slabe rezultate, fakticki kao da nije ni igrao te turnire. Na ta 4 turnira Novak moze da zaradi skoro 4000 bodova, osvajanjem titula i da nadoknadi neke eventualne bodove koje bi izgubio u toku godine. Ako ove godine Djokovic sakupi bar 10000 bodova sigurno ce godinu opet zavrsiti na prvom mestu, jer u takvoj situaciji nema sansi da neko od ostalih skupi tih 10000 bodova.
Da li ce u nekom trenutku priveremno pasti sa prvog mesta i nije toliko vazno. Mozda ce provesti nekoliko nedelja manje na prvom mestu, ali ako na kraju godine bude opet prvi to ce znaciti da je i 2012. bio najbolji teniser sveta.
Od ovih 10 000 bodova koje pominjem Novak je vec osvojio jednu petinu.
Preostaje mu jos 10 meseci da osvoji i preostale 4 petine.

Mislim da Nadal uopste nije neka pretnja za prvo msto, jer on konstantno pravi mnogo slabije rezultate na tvrdim podlogama. Novak je i u onim sezonama kada je bio 3. na svetu, a Nadal prvi osvajao na hardu vise bodova od Rafe. Problem je bila sljaka na kojoj je Nadal uvek drasticno uvecavao svoje bodove.
Ako Rafa ove godine poosvaja opet sve titule na sljaci, pre svega RG, moze da ostane u trci za Novakom.
Ako ne poosvaja na sljaci te titule, verovtno ce posle US Opena pasti na 4. poziciju, jer ce ga u tom slucaju sigurno prestici i Marej i Federer.

Jedino sto je vazno je kako neko igra i kakve rezultate pravi.
Moze na primer Nadal u julu ove godine da dodje na prvo mesto, a u avgustu da ponovo izgubi to prvo mesto.
Ako u julu dodje na prvo mesto to nece znaciti da je 2012. godine bio najbolji teniser sveta, vec ce znaciti da je bio najbolji u drugoj polovini 2011. i prvoj polovini 2012.
Bilo je puno slucajeva da neki teniseri dodju na prvo msto i tamo provedu jednu-dve nedelje. Na primer teniser koji je prvi, povrdi se i mora da propusti neki turnir na kojem brani mnogo bodova. U takvoj situaciji onaj koji je bio drugi ni kriv ni duzan dodje na prvo mesto. Ali to prvo mseto izgubi vec posle narednog turnira. Za takve tenisere nikada neces cuti da neko kaze kako su bili najbolji te i te godine.
Jdnostavno njihovo prvo mesto je samo najobicnija statisticka kategodija i nista vise.
Kada neko dodje na prvo msto i tamo provede mnogo vremena to znaci da je stvarno najbolji i sto duze vremena provodi na prvom mstu, to mesto dobija na tezini. Zato cesto i slusamo podatke o tome koliko je ko proveo na prvom mstu. Nisu to neki rekordi ni statisticki podaci, vec pokazatelji stvarne jacine odredjnog tenisera.

pevajmo do zore!

pre 12 godina

@Benjamin Schuster
Izvini ali ovi vec postignuti trofeji i epik mecevi ce zauvek uci u istoriju i niti jedna tvoja zajedljiva rec taj uspeh nece moci izbrisati. Tuzno je sto ti kao i mi nikad neces osetiti to zadovoljstvo.
U buduce kako bilo da bilo, ovo do sada je neprevazidjeno.

fenomen

pre 12 godina

Ne mogu sad precizno da napisem ali verujem da nisam jedini koji je ovo primetio. Novakov ritern kad mu je Nadal servirao na T liniju je bio katastrofalno los. Ako negde ima ta statistika zapisana mislim da je tu Nadal osvojio najveci broj svojih poena. Da li se Nole lose postavljao i ocekivao servis u drugu stranu ili nesto drugo ali gotovo svaki servis na T liniju Novak je kasnio i izbacivao ili u aut ili u mrezu. Vrlo je malo tih servisa vratio u Nadalovo polje na kvalitetan nacin. I taj njegov smec vec pocinje da zabrinjava, stvarno veoma los za najboljeg igraca na planeti. Iako je Novak daleko ispred drugih itekako ima prostora za napredak. Ako popravi taj smec i uopste igru na mrezi, stekne jos vise sigurnosti na drop-shot udarce(i tu cesto salje u mrezu)ne mogu ni zamisliti koliko ce im odmaci. I servis da bude u proseku jos za 10km/h jaci bice stravicno jak. A sve ovo nije nedostizno, sve se to moze treningom usavrsiti.
Ja vec sada mastam o tome da Novak za par godina pretekne Federera po broju osvojenih GS titula. To je prvo merilo a biti na listi prvi je lepo ali nije nesto bez cega se ne moze. Nek bude uvek u prvih 5 i nek svake godine osvoji poneki GS bice super. Evo sad je Federer treci na listi ali 16 GS su 16 GS.....
Poz...

777

pre 12 godina

Koliko je tesko Novaku da brani bodove ni Rafi nece nista lakse biti. Rafa mora barem da bude u finalu svakog turnira koje je gubio od Novaka. Ako ranije ispadne i njemu se oduzimaju bodovi. Znaci ne sme da ispada pre finala. Tezak posao nista laksi od Novakovog.

Benjamin Schuster

pre 12 godina

A što je najsramotnije, većina vas je pre godinu i po dana još navijala za Nadala ili Federera ... A Novak je za vas bio običan folirant. Izgleda da sam ja ostao jedini pravi Nadalovac. I have spoken.

Ljubitelj Sporta

pre 12 godina

@ Zenevljanin

Vi izgleda ne znate kako sitem bodovanja funkcionise - pogledajte ono sto sam ja vec napisao (ako je objavljeno - mada sam slucajno pogresio u bodovnoj racunici za 200 bodova za Nadala) ili Google 'atp point system' pa pogledajte na Wikipedia - bodovi osvojeni prosle godine se ODUZIMAJU od totalnog broja bodova, ne pocinje se od nule! Da je Novak kojim slucajem propustio Australiju sada bi imao 11630 bodova a Nadal (da je pobedio u Noletovom odsustvu) bi imao 11235.

Znaci bilo bi svega 395 razlike - pogresio sam slucajno u mom prethodnom postu....

Marko student (Wien)

pre 12 godina

Evo jos jednom da se dopunim i pokusam da razuvjerim sve nase dezurne "nacional-patrijote" koji nisu ukapirali moju poentu i naravno za sve druge prosvijetljene srpske gradjane koji vladaju engleskim:

http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/tennis/16781690.stm

novosadjanin

pre 12 godina

@Stanimir Branimir
@Stavra

Novak je ovaj turnir odigrao sa 70% u odnosu na prosli AO. Nije bilo ravnih udaraca, njegovih ubitacnih inside out forhenda ni protiv Mareja, Ferera... Ne znam zasto to nije radio. Nije bilo ravnih forheda uopste. Ceo turnir je prosao a da nije ni 10 puta raspalio forhendom kako on to zna.

Svi mi volimo Novaka, ali on ima par stvari koje mora da popravi da bi bio vladar i sa 28 godina. Prvo, mora bar nekada da izadje na mrezu...Cesto se nekad pitam zasto nije krenuo na mrezu kada cak i ja instiktivno govorim pored TV-a SAD! i krecem prema TV :)))


I TAJ SMEC!!!??? Jasno je da mu je to najslabiji udarac (ironicno najlaksi u tenisu za vecinu igraca, posto retko vidimo da Nadal, Federer, Marej ne zakucaju to cak i sa osnovne. Cak i ja na rekreaciju raspaljujem forhend smec bez vecih problema...
Taj smec ga je mogao kostati pobede pri rezultatu 30-15 u 5.setu na 6-5 za Novaka.Srecom je posle toga odigrao odlicno dva poena....
Izgleda da se demoni oko smeca vuku jos sa OI2008 kada je promasio odlucujuci smec u polufinalu protiv Rafe.

zeleni

pre 12 godina

U slučaju da pobedi na RG ove godine, Novak će osvojiti Grand Slam. Biće u istom trenutku pobednik sva 4 najveća turnira. To je "non-calendar" Grand Slam.
Do sada su samo Donald Badž i Rod Lejver (2 puta) osvajali GS, ali u istoj godini.
Ukoliko Novak uspe, to će biti najveće dostignuće u muškom tenisu od 1969. godine, kada je Lejver ostvario GS.
Idemo, majstore!

Ljubitelj Sporta

pre 12 godina

Sistem bodovanja u tenisu nije bas najbolji: teoretski je moguce da Nadal, zavisno od njegovog rasporeda, prestigne Novaka ako on kiksne na samo jednom GS turniru (nedaj boze!) - ajde recimo Wimbledonu, ili ako ne igra zbog povrede (opet - nedaj boze!). Novak bi izgubio 2000 poena, a Nadal recimo osvoji i dobije 800 poena (-1200+2000)! Ako Novak odbrani sve ostale poene razlika bi pala na samo 195 poena prednosti (naravno pod uslovom da Nadal odbrani sve svoje poene)!!! Znaci ako Nadal odigra jedan extra turnircic negde gde Novak ne ucestvuje i osvoji 250 poena - eto njega na vrhu!!!

Mislim da bi trebalo da se dodaju extra bodovi za odbranu titule: GS na primer izgubis 2000 od prosle godine ali dobijes 2500 za odbranu, masters izgubis 1000 ali dobijes 1250 ili slicno. Jednostavno nije fer da osvojis sve sto si osvojio prosle godine, opet igras fenomenalno a ne napredujes bodovno!

Posle Novakove sjajne prosle sezone njemu je jako tesko da odbrani sve bodove a kamoli da osvoji nove - njemu je vrlo tesko da napreduje bodovno! Prakticno mora sve da odbrani, plus da poboljsa ucinak iz Pariza, i kasnije na turnirima posle US open-a, ili da igra na svim raspolozivim turnirima, sto naravno nije moguce.

Mislim da moj predlog nije los - ako neko ima jos neku ideju - slobodno predlozite.

Inace sto se tice analize Novakove igre nisam primetio da je neko pomenuo par detalja gde je Novak mogao mnogo bolje – na primer izlazak na mrezu! Mnogo, mnogo puta je 'imao' Rafu u poziciji gde je Rafa morao da vrati slabasan sliced backhand, ali je Nole ostajao na osnovnoj liniji umesto da pridje i zavrsi volley poenom - pogotovo sto su Rafini odbrambeni udarci, iako sliced, bili dobri, duboki, pa je Nole morao ponovo da 'nadje' odlican udarac sa osnovne linije, a Rafa stize neverovatne stvari! Takodje drop shot i wrong-footing nisu bas sjajno funkcionisali, a Rafa je cesto bio daleko iza osnovne linije.

Znam da je lako nama ispred televizora i ovo nije nikakva kritika (ko sam ja da kritikujem teniskog SUPERMENA, BATMAN-A, TERMINATORA!!!) ali realno mislim da je mogao da zavrsi mec mnogo ranije i lakse da je cenio te momente bolje.

Medjutim jako je ohrabrujuce to da Novak moze dosta bolje da igra – i opet je pobedio Nadala koji je pruzio svoj maksimum (po mom misljenju) koji moze protiv Novaka!!!

Novak Djokovic = teniski CAR i veliko blago Srbije (uz vaterpoliste, rukometase i druge, da ne nabrajam)!

Ženevljanin

pre 12 godina

Novak je zaista glavni favorit za za osvajanje (odbranu) prvog mesta na kraju ove godine. Ima veoma dobre šanse i za osvajanje zlatnog gren slema i olimpijade što bi bio fantastičan uspeh kojim bi se prbližio tituli najboljeg tenisera svih vremena, odnossne Open ere! Ali, u euforiji posle osvajanja AO ne smemo da zaboravimo da mu je trebalo skoro šest sati (rekord!) da savlada Nadala na Rafinoj najslabijoj podlozi, a da je protiv Marija igrao takođe punih pet setova. Dodao bih i da mnogi neopravdano šalju Federera u penziju. Drugim rečima, razlika među vrhunskim teniserima je veoma mala... što, uostalom i nije loše jer nam omogućava da gledamo sjajne mečeve neizvesnog ishoda.
Podsećam oni koji se još uvek brinu kako će Novak "odbraniti one silne bodove iz 2011" da su - za osvajanje titule najboljeg na kraju godine - bitni samo bodovi osvojeni te godine. Svi prošlogodišnji bodovi će biti obrisani do kraja 2012 pa je sadašnje stanje u bodovima koji će važiti 31 decembra sledeće:
1. Novak Đoković 2000
2. Rafael Nadal 1200
3/4 Rodžer federer i Endi Mari 720

men

pre 12 godina

Da nije Novaka Rafal Nadal bi vezao četiri Grand Slem titule što niko nije uradio od Rod Lejvera....

(Era, 30. januar 2012 09:18)

Ne znam na osnovu čega tvrdiš ovo. Nadal nikada nije bio u prilici da osvoji Gren Slem. Iako je 2010 u svojoj najuspešnijoj sezoni osvojio 3. GS-a, na Australien Openu ga je u četvrt finalu eliminisao Marej a trofej je uzeo Federer. Osvojio je Rolan Garos igrajući u finalu protiv Soderlinga, Wimbledon protiv Berdiha, a jedino je problema imao u finalu US Opena protiv Đokovića. Dakle Novak ga nije onemogućio u tome.

Jedinu istinsku priliku za Gren Slem je u open eri imao Đoković prošle godine a u tome ga je onemogućio Federer na Rolan Garosu. Da samo podsetim da je Novaku tada glave došla ona ludačka priča o pobedničkom nizu pobeda i mrtva trka sa Mekinroom. Da toga nije bilo Novak bi danas imao najverovatnije sva četiri GS-a iz iste sezone u vitrini.

oi

pre 12 godina

Nadal je prosle godine turnir zavrsio u u najboljih 8, a ne u 4. Tada je dobio 360 poena, a za finale se dobija 1200. Sto znaci da je smanjio razliku za 840 poena.
Zao mi je sto Nole nije uspeo da zavrsi mec u cetvrtom setu, ali bi mi tada bilo zao Nadala - ovako - 2 heroja vredna svake hvale. Mogao je da pobedi bilo ko, ali cisto da se zna ko je bio bolji u prethodnih godinu dana ;)

citalac

pre 12 godina

Hm, postoje teorije da ce Novak tesko da odbrani osvojeno u istom periodu 2011.

Naravno da nece biti lako, ali - ko ce ga prestici? Nadal? Decko je sjajan, ali je i on u isto to vreme bio izuzetan, stizao svuda do finala, a tamo gde Novak nije igrao (Monte Karlo), Nadal je pobedio.

Dakle, ima i Nadal sta da brani, nisu njih dvojica sami, samo polako... Mislim da ce obojica (a Novak gotovo sasvim sigurno) baciti fokus samo na najvece turnire i smanjiti intenzitet opterecenja koje im predstoji zakljucno sa Vimbldonom.

Na kraju krajeva, najbitniji su veliki turniri, ali takodje i plasman na listi. Medjutim, ne vidim da je bitno da li si prvi sa 2000 ili 3000 poena razlike - treba se stedeti.

Cici

pre 12 godina

Novak suvereno vlada i to je najbolje saznanje posle ovog turnira. Gledaoci i ljubitelji tenisa padaju od umora posle pracenja svih meceva sa svojih sedista ili fotelja:-) Novinari i reporteri padaju od umora posle izvestavanja sa teniskih dogadjanja i napora da utole glad ljubitelja tenisa za vestima o svojim ljubimcima danonocno:-) treba biti pozitivan i cestitati b92 na izvanrednim clancima i reportazama/intervjuima. Ali....bilo bi dobro ili ne (?) u fokus staviti i sudjenje u nekim mecevima. Sudjenje u finalu nije bilo samo dobro i na nivou i ne secam se da je ikad vidjeno onoliko gresaka gde su dobri poeni (uglavnom Novakovi) dosudjeni kao aut. Da li je to bas slucajno? Vise meceva je pokazalo da su sudije nekim teniserima majke a nekima macehe a posebno se secam kada je Nalbandijan u mecu protiv Iznera dosao do mreze da pogleda trag lopte, trazio celindz a sudija mu nije dozvolio celindz sa obrazlozenjem da je zakasnio. U finalnom mecu smo videli da je Novak postigao poen posle Rafine serve, Rafa gleda u trenera koji pokazuje palcem da je njegova serva bila u autu i Rafa tek onda trazi celindz sto sudija i dozvoljava. Nevidjeno! Nazalost, po meni, ovaj turnir je u kvalitetu sudjenja daleko ispod svih ostalih i zasluzio je da se neke vise instance (ATP) pozabave tim problemom.

stavra

pre 12 godina

@ Jack Sparrow
"nisam video ni jednom onaj njegov zaštitni znak da opkruži oko lopte kao soko i da sevne skraćena dijagonala, isti je slučaj i sa bekend skraćenim dijagonalama, koji su čista umetnost Novak"

Posto si gledao ceo mec natenane u reprizi mogao si da primetis da novakov protivnik drzi reket u levoj ruci tako da te dijagonale idu Nadalu na forhend za razliku od desnorukih protivnika kojima ide na bekend , pa ako je jos dvorucni gde je zamah kraci ili se igrac jednostavno losije sluzi bekendom onada je to viner u najavi. To kod nadala Nije slucaj tako da taj veoma funkionalan udarac kod Federera i ostalih tenisera je kod Nadala neupotrebljiv cak i opasan po Novaka jer otvara stranu sto Nadal jako dobro kaznjava.

bane

pre 12 godina

Na kraju godine prvi će biti onaj ko bude osvojio najviše titula, pogotovo gren slemova i mastersa. Novak kada igra svoju igru je prosto nepobediv i većinu titula ako ne i sve otići će njemu u ruke.
Jedini koji ga može donekle ugroziti je Nadal ali videlo se i ovog puta da on nema efikasno oružje protiv Novaka.
Novak je gladan titula naročito GS-ova i to će ga motivisati za pobede.
Ono što je dobro je da Novak sada pobedjuje u finalima i sa 80-90% snage, ne mora uvek da bude svih 100%. Druga važna stvar u korist Novaka je to što je sposoban da pobedjuje sa različitim taktikama. To se videlo i u ovom finalu koje je odigrao na nadalovski način, terajući Nadala da pravi ogroman broj neiznudjenih grešaka i prisiljavajući ga da se brani sa servisima, netipično za Rafu.
Dakle Novak raspolaže sa najvećim arsenalom plus ogromno samopouzdanje sa ovom titulom i zato ga vidim i na kraju godine kao br. 1.

piter

pre 12 godina

Fantasticno ! BRAVO, i to u kontinuitetu, sa kakvom mentalnom snagom i na kakvom nivou /dobar putokaz za buduce lidere u svim sferama zivota/

Marko student (Wien)

pre 12 godina

NOLETU sve cestitke!!! Bila je to borba dva velika lava i dva brza pantera. Nole je pobedio Nadala, ali i australijsku publuku koja je redovno, zdusno navijala za Noletove suparnike, znaci protiv njega! Pod takvim pritiskom ova izvojevana pobeda je jos veca. Uvek su navijali za tenisere sa zapada, iako bas ne vole ni Spance ovog puta su navijali za Nadala.Obojica su bili izvanredni i obojici cestitka za borbenost. Noletova "greska" je sto potice iz "istocne" zemlje. Razgovara grupa Australijanaca, pred mec, za koga ce ko navijati. Razmisljaju i onda jedan rece: Necu navijati za ovoga sa Istoka. To sam cula svojim usima na plazi na Bondaju i sokirala se. Politika je svuda oko nas, bila to Srbija ili neka druga zemlja, napr.Australija.
(Novo pecena Australijanka, 30. januar 2012 09:51)

Autralijanko, nije toliko politika u pitanju, vecina obicnog gradjanstva sigurno nema nista protiv Srbije i Novaka kao njenog predstavnika (mi gajimo daleko veci stepen ksenofobije). Po 'defaultu' ostace i dalje ta naklonost prema Rafi, Novak kao istocnjak, uz to jos iz omalene Srbije, je "PURE EXOTIC" i kao takav poslije ovakvih duela, budi uvjerena, zasigurno pridobija enormne simpatije normalnih zapadnjaka. Veliki plus za nasu malu naciju i drzavu. Nole ostaje nas najbolji ambasador.

realizam

pre 12 godina

Covek 3x osvojio Australian Open i poneki u publici i dalje negoduju!
Prosto da se covek zapita kakva je to publika?Doduse Australija je to.Tamo samo zmije,kenguri i ajkule valjaju!cast izuzecima nase gore list koji su Novaka sjajno tamo bodrili.Kada sam video kako se cisto i neiskvareno raduju znao sam da su nasi!Veliki pozdrav za nase zemljake u Australiji!!!

Dermendziev

pre 12 godina

Mec Marej-Novak,po meni,u najmanju,ruku bio je iste tezine,cak sto vise mozda i tezi,pa i kvalitetniji?.Upravo taj mec(njegova posledica) rezirala je dramaticni meca Novak-Rafa.

U zdravom telu zdrav i duh i obrnuto.Da je Novak bio odmorniji,igrao normalno polufinale,mislim da bi Nadala dobio 3:1(verivatno bi bila veca koncetracija protiv Nadala,sigurno bi imao veci koficient korisnoog dtjstva kod onoliko silnih brejk sansi,pogotovo kod 40:0,bez obzira sto je Rafa sjajno servirao i odigrao dodro ostale poene u tom gemu-s druge strane kod Noleta ritern je jedan od najboljih na svetu,a jos kad si odmorniji lakse citas,brzije mozgom i fizicki reagujes).

Sve u svemu mislim da ce Mareju biti najozbiljniji Novakov protivnik u mecevima velike cetvorke,a sigurno ce na listi obici Federera.Dali i Nadala?To je vec malo teze,zavisi od samog Mareja,a mislim da ce i Nadala,kao i Federera ove godine pobedjivati,sigurno ne u svim njihovim medjusobnim susretima,ali bice pobeda.

Pozdrav!

Dylan Dog

pre 12 godina

Ne može se opisati osećaj nakon završenog finalnog meča! U srpskom jeziku ne postoje adekvatne reči pohvale koje bi bar izbliza bile primerene Novakovom delu. Činjenica da svojim očima gledamo kako naš sunarodnik pravi istorijske uspehe srpskog sporta predstavlja privilegiju par ekselans!

Fascinantno je šta je momak izdržao i kakve je gladijatorske sposobnosti pokazao. Ovim je jednom za svagda zapušio usta "kuvanim vranama" svim malicioznim kritičarima koji su sa nipodaštavanjem i omalovažavanjem govorili o njegovom zdravstvenom stanju i mentalnoj čvrstini (joker the choker, chokavich, quitter itd.). Posebno mi je drago zbog "stručnjaka" kao što su Mats Vilander sa Euro Sporta, Piter Bodo iz Tenis Magazina i Greg Garber sa ESPN-a. Koristim priliku da ih ljubazno zamolim da nikada ne postavljaju Novaka Đokovića na mesto favorita na nekom turniru. Čisto zbog malera!

Osim nekoliko uvodnih mečeva, Novak je završnicu turnira odigrao ispod svog prošlogodišnjeg nivoa. Očigledno da su neki problemi sa disanjem ili već čime - postojali, a pažljivom oku nije moglo promaći da je ta činjenica uticala na Novakovu eksplozivnost i sveukupno kretanje. Tim pre je njegova izdržljivost bila na ozbiljnom testu jer je, kasneći u startu po delić sekunde pri polasku i postavljanju na svaku širu loptu, morao puno više da trči i da se umara. I pored toga što nije igrao na svom visokom nivou, igrao je konstantno na nekih 80-85% bez bilo kakvih padova. Štaviše, podizao je nivo svoje igre baš kada je to bilo potrebno, u prelomnim trenucima meča. Do skoro sam bio mišljenja da su Monika Seleš i Rafael Nadal mentalno najjači sportisti ikada. Sada nemam dilemu koje je u tom segmentu dostigao u sportu do sada nezabeleženi nivo: Novak Đoković!

Prosto fascinira način na koji je dolazio do pobeda. Nije igrao svoj najbolji tenis, toga je bio svestan, pa je pronašao alternativni put do pobeda i uspeo da istraje na njemu! Ovde je pobedila mentalna čvrstina: sportska inteligencija, snaga volje i uma! Ovde je pobedilo i Novakovo telo i njegov tim koji ga je pripremio da može fizički da podnese mnogo više od potrebnih napora koje zahteva osvajanje jednog GS-a. Rutinski je pokopao "povampirenog" Hjuita, otrpeo "dosadnog" Ferera, taktički savršeno udavio "davitelja" Mareja i snagom volje, uma i tela izmorio "smarača i trkača" Nadala.
Svi su oni odigrali na svom maksimalnom nivou, osim možda Rafe Nadala u pojedinim delovima meča (što je, opet, direktna posledica podizanja nivoa igre samog Novaka). Sa druge strane, Novak bez eksplozivnosti, sa problemima pri disanju, u situaciji koja mu ni po kom kriterijumu ne odgovara (visoka temperatura i vlažnost vazduha, prisustvo polena i perja, iscrpljujući i dugi mečevi), bez one hirurški precizne, uraganske igre iz 2011., gotovo bez pomoći prvog servisa - uspeva da osvoji još jedan GS turnir! Da nije bilo drame u završnicama petih setova u polufinalu i finalu - izgledalo bi da je sve učinio baš rutinski.

Ako je Novak ovo ostvario na ovaj način, na ovom sporom betonu sa visokim odskokom lopte - nema nikakvih razloga da to ne učini i na šljaci kompleksa Rolan Garosa. Štaviše, mislim da će mu šljaka još više odgovarati jer će biti još teže izbaciti ga sa terena. Jedva čekam da ponovo zaigra maksimalno dobro, kako bi smo mogli mirno da posmatramo njegove mečeve. Ovo što nam je priredio je bilo naporno čak i za gledanje, a za neke i zdravstveno nepreporučljivo.

U stručnim teniskim krugovima se više ne postavlja pitanje da li će Novak osvojiti još koji gren slem turnir, niti koliko će ih osvojiti. Pravo pitanje je da li će Novak uspeti da kompletira kalendarski gren slem ili čak kalendarski zlatni slem! Samo da ga zdravlje posluži, lično ne vidim niti jedan jedini teniski razlog da on to ne učini. Momak je trenutno na potpuno drugom nivou od svih ostalih tenisera. Čak i kada igra primetno ispod svog nivoa, a ostali igraju najbolje što mogu - opet ima odlučujuću prednost!

Bio mi je simpatičan jedan komentar koji sam pročitao na nekom od stranih foruma: "Endi Marej je najbolji teniser na svetu. Prva trojica nisu sa ovog sveta!". Dodao bih: Novak Đoković nije ni iz ove galaksije.

Uzdravlje!

DejanNS

pre 12 godina

Lista bi zapravo trebalo da izgleda ovako:

1. Novak Đoković
2.
3.
4.
5. Rafael Nadal
6.
7.
8.
9. Rodžer Federer
10.
11.
12.
13. Endi Mari
14.
15.
16.
17. svi ostali

borko

pre 12 godina

cini mi se da je sad isplivala jos jedna extra stvar na povrsinu posle ove pobede... sad ce ga se ostali protivnici jos vise bojati i respektovati kad izadju na teren, jer je pokazao celom svetu jos jednu stvar, da moze najizdrzljivijeg coveka na planeti, Nadala, da pobedi na njegovom, polju, tojest snazi i izdrzljivosti....

Бетелгез

pre 12 godina

Овом титулом највероватније је сачувао прво место на листи до Вимблдона.
Ноле брани 5470 поена,а Надал 5940,разлика је скоро 3200 поена тако да Надал треба да одигра фантастично овај део сезоне,а Ноле да подбаци,што је тренутно немогуће.
Мареј може доста да напредује,али и доста заостаје,чак преко 6500 поена,тако да је и ту миран.
На Федерера не рачунам.
Мишљења сам да ће ове године играти МК,тај мастерс му недостаје поред Синсинатија и Шангаја,а да ће се повући,ради боље припреме за РГ,из Београда и Мадрида.
Поздрав!

Cera

pre 12 godina

Novak Đoković - nova dimenzija tenisa!
Majstorčino, samo se sada doobro odmori, naspavaj, naklopaj... neznam, pa da si brate bilijar igrao 6 sati umorio bi se a ne sve ono i to protiv jednog Nadala. Ja nemam reči... Svaka ti čast Novače!

Stanimir Branimir

pre 12 godina

@Jack Sparrow
Ovo što si naveo kao "opkruživanje oko lopte kao soko" se zove inside-out forhend. Nole to koristi, ali protiv Nadala to nije lako raditi. Za to su potrebne sporije i pliće lopte, što ti Nadal ne daje mnogo. Drugo, ako protivnik stigne taj udarac, pozdravi se sa poenom. A ako neko može da stigne, to je onda Nadal. Posebno zato što inside-out forhend dešnjaka, levaku isto ide na forhend pa nije baš pametno igrati protiv Nadala.
I bekend skraćene dijagonale dešnjaka idu levaku na forhend, pa ih lakše stižu. I nije samo odigrati neki udarac, to je najlakše. Ono što je problem, pripremiti ga i naterati protivnika da ti da loptu za tako nešto. A većina ove naše teniske publike to ne vidi, već samo onaj završni udarac koji je samo 10% posla u celom poenu. Nole je pokazao kako se igra protiv Nadala.

ArkudakiNS

pre 12 godina

Sve čestitke Noletu!
ali to se više ne može gledati! skoro 6 sati! plz! to je bio tenis u tragovima a sve ostalo je bilo pimplanje. Nema izlaska na mrežu, nema rizika...obojica su samo čekali da ovaj drugi promaši i da mu lopta ode u mrežu ili omaši teren i po koji dobar poen. Najduži meč u istoriji, naravno, kad igraju bagminton a ne tenis...i tako...

Benjamin Schuster

pre 12 godina

Đoković brani jako puno bodova. Po mom računanju, Nadal ga stiže tamo negde u septembru. Ali to su samo kalkulacije, svašta može da se desi. Pad forme, povrede itd. Po meni Federer i Murray nisu više ni za šta, a Del Potro je nepredvidljiv. Iskreno, nadam se da će se pojaviti neko novo lice u tenisu.

AlCapone

pre 12 godina

Jedno je sigurno, kad Nole igra svoju igru niko mu ne moze nista.

Na AO bilo je zanimljivo videti kako Nadalov ujak Toni u trenutku kad je Djokovic osvojio vrlo bitan poen aplaudira Djokovovicu na sjajnom potezu. Tu se vidi da se ti ljudi medjusobno iznimno cene i svaka cast Toniju na toj divnoj gesti.

Miks

pre 12 godina

Mislim da Nole treba da se potpuno posveti pripremi za Roland Garros i da mu svi turniri do tada budu priprema za taj, da se sada lepo odmori i onda opet da dize formu. To je i sam izjavio prosle godine da mu je cilj da naredne osvoji RG. Napred Nole!

Ratko

pre 12 godina

Imam osecaj da ce Novak ove godine osvojiti sva cetiri slema i olimpijadu. To nikada niko nije uradio. Takav poduhvat je verovatno najvece dostignuce u sportu i granici se sa nemogucim. Ovo juce je bio kamen temeljac i odradjen je ogroman posao. Jedva cekam Rolan Garos i mislim da nas tek tu ocekuje spektakl na Rafinoj najboljoj podlozi. Samo zdravlje obojicu da posluzi. Sve najbolje im zelimo.

Jack Sparrow

pre 12 godina

Odgledao san natenane reprizu i stekao sam utisak da je Novakov forhend bio za nijansu slabiji nego prošlogodišnji, nisam video ni jednom onaj njegov zaštitni znak da opkruži oko lopte kao soko i da sevne skraćena dijagonala, isti je slučaj i sa bekend skraćenim dijagonalama, koji su čista umetnost Novaka, ali imam i utisak da je ova uslovno rečena mekanija igra deo taktike , da je taj viši nivo ostavio za neke nove grend slemove, i da je sa i ovom igrom ,koja je bar 10-20% ispod njegove koju može da odigra , opet je pobedio.

Era

pre 12 godina

Da nije Novaka Rafal Nadal bi vezao četiri Grand Slem titule što niko nije uradio od Rod Lejvera. To pokazuje koliko je Nole dobar. Nadam se daće Nole biti peti teniser koji je osvojio sve četiri Grand Slem titule, a osvajanjem Roland Garosa ove godine biti drugi u istoriji tenisa koji je vezao sve četiri titule. Napred Nole!

Novo pecena Australijanka

pre 12 godina

NOLETU sve cestitke!!! Bila je to borba dva velika lava i dva brza pantera. Nole je pobedio Nadala, ali i australijsku publuku koja je redovno, zdusno navijala za Noletove suparnike, znaci protiv njega! Pod takvim pritiskom ova izvojevana pobeda je jos veca. Uvek su navijali za tenisere sa zapada, iako bas ne vole ni Spance ovog puta su navijali za Nadala.Obojica su bili izvanredni i obojici cestitka za borbenost. Noletova "greska" je sto potice iz "istocne" zemlje. Razgovara grupa Australijanaca, pred mec, za koga ce ko navijati. Razmisljaju i onda jedan rece: Necu navijati za ovoga sa Istoka. To sam cula svojim usima na plazi na Bondaju i sokirala se. Politika je svuda oko nas, bila to Srbija ili neka druga zemlja, napr.Australija.

Era

pre 12 godina

Da nije Novaka Rafal Nadal bi vezao četiri Grand Slem titule što niko nije uradio od Rod Lejvera. To pokazuje koliko je Nole dobar. Nadam se daće Nole biti peti teniser koji je osvojio sve četiri Grand Slem titule, a osvajanjem Roland Garosa ove godine biti drugi u istoriji tenisa koji je vezao sve četiri titule. Napred Nole!

Jack Sparrow

pre 12 godina

Odgledao san natenane reprizu i stekao sam utisak da je Novakov forhend bio za nijansu slabiji nego prošlogodišnji, nisam video ni jednom onaj njegov zaštitni znak da opkruži oko lopte kao soko i da sevne skraćena dijagonala, isti je slučaj i sa bekend skraćenim dijagonalama, koji su čista umetnost Novaka, ali imam i utisak da je ova uslovno rečena mekanija igra deo taktike , da je taj viši nivo ostavio za neke nove grend slemove, i da je sa i ovom igrom ,koja je bar 10-20% ispod njegove koju može da odigra , opet je pobedio.

Dylan Dog

pre 12 godina

Ne može se opisati osećaj nakon završenog finalnog meča! U srpskom jeziku ne postoje adekvatne reči pohvale koje bi bar izbliza bile primerene Novakovom delu. Činjenica da svojim očima gledamo kako naš sunarodnik pravi istorijske uspehe srpskog sporta predstavlja privilegiju par ekselans!

Fascinantno je šta je momak izdržao i kakve je gladijatorske sposobnosti pokazao. Ovim je jednom za svagda zapušio usta "kuvanim vranama" svim malicioznim kritičarima koji su sa nipodaštavanjem i omalovažavanjem govorili o njegovom zdravstvenom stanju i mentalnoj čvrstini (joker the choker, chokavich, quitter itd.). Posebno mi je drago zbog "stručnjaka" kao što su Mats Vilander sa Euro Sporta, Piter Bodo iz Tenis Magazina i Greg Garber sa ESPN-a. Koristim priliku da ih ljubazno zamolim da nikada ne postavljaju Novaka Đokovića na mesto favorita na nekom turniru. Čisto zbog malera!

Osim nekoliko uvodnih mečeva, Novak je završnicu turnira odigrao ispod svog prošlogodišnjeg nivoa. Očigledno da su neki problemi sa disanjem ili već čime - postojali, a pažljivom oku nije moglo promaći da je ta činjenica uticala na Novakovu eksplozivnost i sveukupno kretanje. Tim pre je njegova izdržljivost bila na ozbiljnom testu jer je, kasneći u startu po delić sekunde pri polasku i postavljanju na svaku širu loptu, morao puno više da trči i da se umara. I pored toga što nije igrao na svom visokom nivou, igrao je konstantno na nekih 80-85% bez bilo kakvih padova. Štaviše, podizao je nivo svoje igre baš kada je to bilo potrebno, u prelomnim trenucima meča. Do skoro sam bio mišljenja da su Monika Seleš i Rafael Nadal mentalno najjači sportisti ikada. Sada nemam dilemu koje je u tom segmentu dostigao u sportu do sada nezabeleženi nivo: Novak Đoković!

Prosto fascinira način na koji je dolazio do pobeda. Nije igrao svoj najbolji tenis, toga je bio svestan, pa je pronašao alternativni put do pobeda i uspeo da istraje na njemu! Ovde je pobedila mentalna čvrstina: sportska inteligencija, snaga volje i uma! Ovde je pobedilo i Novakovo telo i njegov tim koji ga je pripremio da može fizički da podnese mnogo više od potrebnih napora koje zahteva osvajanje jednog GS-a. Rutinski je pokopao "povampirenog" Hjuita, otrpeo "dosadnog" Ferera, taktički savršeno udavio "davitelja" Mareja i snagom volje, uma i tela izmorio "smarača i trkača" Nadala.
Svi su oni odigrali na svom maksimalnom nivou, osim možda Rafe Nadala u pojedinim delovima meča (što je, opet, direktna posledica podizanja nivoa igre samog Novaka). Sa druge strane, Novak bez eksplozivnosti, sa problemima pri disanju, u situaciji koja mu ni po kom kriterijumu ne odgovara (visoka temperatura i vlažnost vazduha, prisustvo polena i perja, iscrpljujući i dugi mečevi), bez one hirurški precizne, uraganske igre iz 2011., gotovo bez pomoći prvog servisa - uspeva da osvoji još jedan GS turnir! Da nije bilo drame u završnicama petih setova u polufinalu i finalu - izgledalo bi da je sve učinio baš rutinski.

Ako je Novak ovo ostvario na ovaj način, na ovom sporom betonu sa visokim odskokom lopte - nema nikakvih razloga da to ne učini i na šljaci kompleksa Rolan Garosa. Štaviše, mislim da će mu šljaka još više odgovarati jer će biti još teže izbaciti ga sa terena. Jedva čekam da ponovo zaigra maksimalno dobro, kako bi smo mogli mirno da posmatramo njegove mečeve. Ovo što nam je priredio je bilo naporno čak i za gledanje, a za neke i zdravstveno nepreporučljivo.

U stručnim teniskim krugovima se više ne postavlja pitanje da li će Novak osvojiti još koji gren slem turnir, niti koliko će ih osvojiti. Pravo pitanje je da li će Novak uspeti da kompletira kalendarski gren slem ili čak kalendarski zlatni slem! Samo da ga zdravlje posluži, lično ne vidim niti jedan jedini teniski razlog da on to ne učini. Momak je trenutno na potpuno drugom nivou od svih ostalih tenisera. Čak i kada igra primetno ispod svog nivoa, a ostali igraju najbolje što mogu - opet ima odlučujuću prednost!

Bio mi je simpatičan jedan komentar koji sam pročitao na nekom od stranih foruma: "Endi Marej je najbolji teniser na svetu. Prva trojica nisu sa ovog sveta!". Dodao bih: Novak Đoković nije ni iz ove galaksije.

Uzdravlje!

Miks

pre 12 godina

Mislim da Nole treba da se potpuno posveti pripremi za Roland Garros i da mu svi turniri do tada budu priprema za taj, da se sada lepo odmori i onda opet da dize formu. To je i sam izjavio prosle godine da mu je cilj da naredne osvoji RG. Napred Nole!

AlCapone

pre 12 godina

Jedno je sigurno, kad Nole igra svoju igru niko mu ne moze nista.

Na AO bilo je zanimljivo videti kako Nadalov ujak Toni u trenutku kad je Djokovic osvojio vrlo bitan poen aplaudira Djokovovicu na sjajnom potezu. Tu se vidi da se ti ljudi medjusobno iznimno cene i svaka cast Toniju na toj divnoj gesti.

Novo pecena Australijanka

pre 12 godina

NOLETU sve cestitke!!! Bila je to borba dva velika lava i dva brza pantera. Nole je pobedio Nadala, ali i australijsku publuku koja je redovno, zdusno navijala za Noletove suparnike, znaci protiv njega! Pod takvim pritiskom ova izvojevana pobeda je jos veca. Uvek su navijali za tenisere sa zapada, iako bas ne vole ni Spance ovog puta su navijali za Nadala.Obojica su bili izvanredni i obojici cestitka za borbenost. Noletova "greska" je sto potice iz "istocne" zemlje. Razgovara grupa Australijanaca, pred mec, za koga ce ko navijati. Razmisljaju i onda jedan rece: Necu navijati za ovoga sa Istoka. To sam cula svojim usima na plazi na Bondaju i sokirala se. Politika je svuda oko nas, bila to Srbija ili neka druga zemlja, napr.Australija.

borko

pre 12 godina

cini mi se da je sad isplivala jos jedna extra stvar na povrsinu posle ove pobede... sad ce ga se ostali protivnici jos vise bojati i respektovati kad izadju na teren, jer je pokazao celom svetu jos jednu stvar, da moze najizdrzljivijeg coveka na planeti, Nadala, da pobedi na njegovom, polju, tojest snazi i izdrzljivosti....

Ratko

pre 12 godina

Imam osecaj da ce Novak ove godine osvojiti sva cetiri slema i olimpijadu. To nikada niko nije uradio. Takav poduhvat je verovatno najvece dostignuce u sportu i granici se sa nemogucim. Ovo juce je bio kamen temeljac i odradjen je ogroman posao. Jedva cekam Rolan Garos i mislim da nas tek tu ocekuje spektakl na Rafinoj najboljoj podlozi. Samo zdravlje obojicu da posluzi. Sve najbolje im zelimo.

Cera

pre 12 godina

Novak Đoković - nova dimenzija tenisa!
Majstorčino, samo se sada doobro odmori, naspavaj, naklopaj... neznam, pa da si brate bilijar igrao 6 sati umorio bi se a ne sve ono i to protiv jednog Nadala. Ja nemam reči... Svaka ti čast Novače!

bane

pre 12 godina

Na kraju godine prvi će biti onaj ko bude osvojio najviše titula, pogotovo gren slemova i mastersa. Novak kada igra svoju igru je prosto nepobediv i većinu titula ako ne i sve otići će njemu u ruke.
Jedini koji ga može donekle ugroziti je Nadal ali videlo se i ovog puta da on nema efikasno oružje protiv Novaka.
Novak je gladan titula naročito GS-ova i to će ga motivisati za pobede.
Ono što je dobro je da Novak sada pobedjuje u finalima i sa 80-90% snage, ne mora uvek da bude svih 100%. Druga važna stvar u korist Novaka je to što je sposoban da pobedjuje sa različitim taktikama. To se videlo i u ovom finalu koje je odigrao na nadalovski način, terajući Nadala da pravi ogroman broj neiznudjenih grešaka i prisiljavajući ga da se brani sa servisima, netipično za Rafu.
Dakle Novak raspolaže sa najvećim arsenalom plus ogromno samopouzdanje sa ovom titulom i zato ga vidim i na kraju godine kao br. 1.

citalac

pre 12 godina

Hm, postoje teorije da ce Novak tesko da odbrani osvojeno u istom periodu 2011.

Naravno da nece biti lako, ali - ko ce ga prestici? Nadal? Decko je sjajan, ali je i on u isto to vreme bio izuzetan, stizao svuda do finala, a tamo gde Novak nije igrao (Monte Karlo), Nadal je pobedio.

Dakle, ima i Nadal sta da brani, nisu njih dvojica sami, samo polako... Mislim da ce obojica (a Novak gotovo sasvim sigurno) baciti fokus samo na najvece turnire i smanjiti intenzitet opterecenja koje im predstoji zakljucno sa Vimbldonom.

Na kraju krajeva, najbitniji su veliki turniri, ali takodje i plasman na listi. Medjutim, ne vidim da je bitno da li si prvi sa 2000 ili 3000 poena razlike - treba se stedeti.

realizam

pre 12 godina

Covek 3x osvojio Australian Open i poneki u publici i dalje negoduju!
Prosto da se covek zapita kakva je to publika?Doduse Australija je to.Tamo samo zmije,kenguri i ajkule valjaju!cast izuzecima nase gore list koji su Novaka sjajno tamo bodrili.Kada sam video kako se cisto i neiskvareno raduju znao sam da su nasi!Veliki pozdrav za nase zemljake u Australiji!!!

men

pre 12 godina

Da nije Novaka Rafal Nadal bi vezao četiri Grand Slem titule što niko nije uradio od Rod Lejvera....

(Era, 30. januar 2012 09:18)

Ne znam na osnovu čega tvrdiš ovo. Nadal nikada nije bio u prilici da osvoji Gren Slem. Iako je 2010 u svojoj najuspešnijoj sezoni osvojio 3. GS-a, na Australien Openu ga je u četvrt finalu eliminisao Marej a trofej je uzeo Federer. Osvojio je Rolan Garos igrajući u finalu protiv Soderlinga, Wimbledon protiv Berdiha, a jedino je problema imao u finalu US Opena protiv Đokovića. Dakle Novak ga nije onemogućio u tome.

Jedinu istinsku priliku za Gren Slem je u open eri imao Đoković prošle godine a u tome ga je onemogućio Federer na Rolan Garosu. Da samo podsetim da je Novaku tada glave došla ona ludačka priča o pobedničkom nizu pobeda i mrtva trka sa Mekinroom. Da toga nije bilo Novak bi danas imao najverovatnije sva četiri GS-a iz iste sezone u vitrini.

Marko student (Wien)

pre 12 godina

NOLETU sve cestitke!!! Bila je to borba dva velika lava i dva brza pantera. Nole je pobedio Nadala, ali i australijsku publuku koja je redovno, zdusno navijala za Noletove suparnike, znaci protiv njega! Pod takvim pritiskom ova izvojevana pobeda je jos veca. Uvek su navijali za tenisere sa zapada, iako bas ne vole ni Spance ovog puta su navijali za Nadala.Obojica su bili izvanredni i obojici cestitka za borbenost. Noletova "greska" je sto potice iz "istocne" zemlje. Razgovara grupa Australijanaca, pred mec, za koga ce ko navijati. Razmisljaju i onda jedan rece: Necu navijati za ovoga sa Istoka. To sam cula svojim usima na plazi na Bondaju i sokirala se. Politika je svuda oko nas, bila to Srbija ili neka druga zemlja, napr.Australija.
(Novo pecena Australijanka, 30. januar 2012 09:51)

Autralijanko, nije toliko politika u pitanju, vecina obicnog gradjanstva sigurno nema nista protiv Srbije i Novaka kao njenog predstavnika (mi gajimo daleko veci stepen ksenofobije). Po 'defaultu' ostace i dalje ta naklonost prema Rafi, Novak kao istocnjak, uz to jos iz omalene Srbije, je "PURE EXOTIC" i kao takav poslije ovakvih duela, budi uvjerena, zasigurno pridobija enormne simpatije normalnih zapadnjaka. Veliki plus za nasu malu naciju i drzavu. Nole ostaje nas najbolji ambasador.

Cici

pre 12 godina

Novak suvereno vlada i to je najbolje saznanje posle ovog turnira. Gledaoci i ljubitelji tenisa padaju od umora posle pracenja svih meceva sa svojih sedista ili fotelja:-) Novinari i reporteri padaju od umora posle izvestavanja sa teniskih dogadjanja i napora da utole glad ljubitelja tenisa za vestima o svojim ljubimcima danonocno:-) treba biti pozitivan i cestitati b92 na izvanrednim clancima i reportazama/intervjuima. Ali....bilo bi dobro ili ne (?) u fokus staviti i sudjenje u nekim mecevima. Sudjenje u finalu nije bilo samo dobro i na nivou i ne secam se da je ikad vidjeno onoliko gresaka gde su dobri poeni (uglavnom Novakovi) dosudjeni kao aut. Da li je to bas slucajno? Vise meceva je pokazalo da su sudije nekim teniserima majke a nekima macehe a posebno se secam kada je Nalbandijan u mecu protiv Iznera dosao do mreze da pogleda trag lopte, trazio celindz a sudija mu nije dozvolio celindz sa obrazlozenjem da je zakasnio. U finalnom mecu smo videli da je Novak postigao poen posle Rafine serve, Rafa gleda u trenera koji pokazuje palcem da je njegova serva bila u autu i Rafa tek onda trazi celindz sto sudija i dozvoljava. Nevidjeno! Nazalost, po meni, ovaj turnir je u kvalitetu sudjenja daleko ispod svih ostalih i zasluzio je da se neke vise instance (ATP) pozabave tim problemom.

oi

pre 12 godina

Nadal je prosle godine turnir zavrsio u u najboljih 8, a ne u 4. Tada je dobio 360 poena, a za finale se dobija 1200. Sto znaci da je smanjio razliku za 840 poena.
Zao mi je sto Nole nije uspeo da zavrsi mec u cetvrtom setu, ali bi mi tada bilo zao Nadala - ovako - 2 heroja vredna svake hvale. Mogao je da pobedi bilo ko, ali cisto da se zna ko je bio bolji u prethodnih godinu dana ;)

Бетелгез

pre 12 godina

Овом титулом највероватније је сачувао прво место на листи до Вимблдона.
Ноле брани 5470 поена,а Надал 5940,разлика је скоро 3200 поена тако да Надал треба да одигра фантастично овај део сезоне,а Ноле да подбаци,што је тренутно немогуће.
Мареј може доста да напредује,али и доста заостаје,чак преко 6500 поена,тако да је и ту миран.
На Федерера не рачунам.
Мишљења сам да ће ове године играти МК,тај мастерс му недостаје поред Синсинатија и Шангаја,а да ће се повући,ради боље припреме за РГ,из Београда и Мадрида.
Поздрав!

stavra

pre 12 godina

@ Jack Sparrow
"nisam video ni jednom onaj njegov zaštitni znak da opkruži oko lopte kao soko i da sevne skraćena dijagonala, isti je slučaj i sa bekend skraćenim dijagonalama, koji su čista umetnost Novak"

Posto si gledao ceo mec natenane u reprizi mogao si da primetis da novakov protivnik drzi reket u levoj ruci tako da te dijagonale idu Nadalu na forhend za razliku od desnorukih protivnika kojima ide na bekend , pa ako je jos dvorucni gde je zamah kraci ili se igrac jednostavno losije sluzi bekendom onada je to viner u najavi. To kod nadala Nije slucaj tako da taj veoma funkionalan udarac kod Federera i ostalih tenisera je kod Nadala neupotrebljiv cak i opasan po Novaka jer otvara stranu sto Nadal jako dobro kaznjava.

Stanimir Branimir

pre 12 godina

@Jack Sparrow
Ovo što si naveo kao "opkruživanje oko lopte kao soko" se zove inside-out forhend. Nole to koristi, ali protiv Nadala to nije lako raditi. Za to su potrebne sporije i pliće lopte, što ti Nadal ne daje mnogo. Drugo, ako protivnik stigne taj udarac, pozdravi se sa poenom. A ako neko može da stigne, to je onda Nadal. Posebno zato što inside-out forhend dešnjaka, levaku isto ide na forhend pa nije baš pametno igrati protiv Nadala.
I bekend skraćene dijagonale dešnjaka idu levaku na forhend, pa ih lakše stižu. I nije samo odigrati neki udarac, to je najlakše. Ono što je problem, pripremiti ga i naterati protivnika da ti da loptu za tako nešto. A većina ove naše teniske publike to ne vidi, već samo onaj završni udarac koji je samo 10% posla u celom poenu. Nole je pokazao kako se igra protiv Nadala.

zeleni

pre 12 godina

U slučaju da pobedi na RG ove godine, Novak će osvojiti Grand Slam. Biće u istom trenutku pobednik sva 4 najveća turnira. To je "non-calendar" Grand Slam.
Do sada su samo Donald Badž i Rod Lejver (2 puta) osvajali GS, ali u istoj godini.
Ukoliko Novak uspe, to će biti najveće dostignuće u muškom tenisu od 1969. godine, kada je Lejver ostvario GS.
Idemo, majstore!

777

pre 12 godina

Koliko je tesko Novaku da brani bodove ni Rafi nece nista lakse biti. Rafa mora barem da bude u finalu svakog turnira koje je gubio od Novaka. Ako ranije ispadne i njemu se oduzimaju bodovi. Znaci ne sme da ispada pre finala. Tezak posao nista laksi od Novakovog.

piter

pre 12 godina

Fantasticno ! BRAVO, i to u kontinuitetu, sa kakvom mentalnom snagom i na kakvom nivou /dobar putokaz za buduce lidere u svim sferama zivota/

DejanNS

pre 12 godina

Lista bi zapravo trebalo da izgleda ovako:

1. Novak Đoković
2.
3.
4.
5. Rafael Nadal
6.
7.
8.
9. Rodžer Federer
10.
11.
12.
13. Endi Mari
14.
15.
16.
17. svi ostali

pevajmo do zore!

pre 12 godina

@Benjamin Schuster
Izvini ali ovi vec postignuti trofeji i epik mecevi ce zauvek uci u istoriju i niti jedna tvoja zajedljiva rec taj uspeh nece moci izbrisati. Tuzno je sto ti kao i mi nikad neces osetiti to zadovoljstvo.
U buduce kako bilo da bilo, ovo do sada je neprevazidjeno.

Dermendziev

pre 12 godina

Mec Marej-Novak,po meni,u najmanju,ruku bio je iste tezine,cak sto vise mozda i tezi,pa i kvalitetniji?.Upravo taj mec(njegova posledica) rezirala je dramaticni meca Novak-Rafa.

U zdravom telu zdrav i duh i obrnuto.Da je Novak bio odmorniji,igrao normalno polufinale,mislim da bi Nadala dobio 3:1(verivatno bi bila veca koncetracija protiv Nadala,sigurno bi imao veci koficient korisnoog dtjstva kod onoliko silnih brejk sansi,pogotovo kod 40:0,bez obzira sto je Rafa sjajno servirao i odigrao dodro ostale poene u tom gemu-s druge strane kod Noleta ritern je jedan od najboljih na svetu,a jos kad si odmorniji lakse citas,brzije mozgom i fizicki reagujes).

Sve u svemu mislim da ce Mareju biti najozbiljniji Novakov protivnik u mecevima velike cetvorke,a sigurno ce na listi obici Federera.Dali i Nadala?To je vec malo teze,zavisi od samog Mareja,a mislim da ce i Nadala,kao i Federera ove godine pobedjivati,sigurno ne u svim njihovim medjusobnim susretima,ali bice pobeda.

Pozdrav!

Ljubitelj Sporta

pre 12 godina

Sistem bodovanja u tenisu nije bas najbolji: teoretski je moguce da Nadal, zavisno od njegovog rasporeda, prestigne Novaka ako on kiksne na samo jednom GS turniru (nedaj boze!) - ajde recimo Wimbledonu, ili ako ne igra zbog povrede (opet - nedaj boze!). Novak bi izgubio 2000 poena, a Nadal recimo osvoji i dobije 800 poena (-1200+2000)! Ako Novak odbrani sve ostale poene razlika bi pala na samo 195 poena prednosti (naravno pod uslovom da Nadal odbrani sve svoje poene)!!! Znaci ako Nadal odigra jedan extra turnircic negde gde Novak ne ucestvuje i osvoji 250 poena - eto njega na vrhu!!!

Mislim da bi trebalo da se dodaju extra bodovi za odbranu titule: GS na primer izgubis 2000 od prosle godine ali dobijes 2500 za odbranu, masters izgubis 1000 ali dobijes 1250 ili slicno. Jednostavno nije fer da osvojis sve sto si osvojio prosle godine, opet igras fenomenalno a ne napredujes bodovno!

Posle Novakove sjajne prosle sezone njemu je jako tesko da odbrani sve bodove a kamoli da osvoji nove - njemu je vrlo tesko da napreduje bodovno! Prakticno mora sve da odbrani, plus da poboljsa ucinak iz Pariza, i kasnije na turnirima posle US open-a, ili da igra na svim raspolozivim turnirima, sto naravno nije moguce.

Mislim da moj predlog nije los - ako neko ima jos neku ideju - slobodno predlozite.

Inace sto se tice analize Novakove igre nisam primetio da je neko pomenuo par detalja gde je Novak mogao mnogo bolje – na primer izlazak na mrezu! Mnogo, mnogo puta je 'imao' Rafu u poziciji gde je Rafa morao da vrati slabasan sliced backhand, ali je Nole ostajao na osnovnoj liniji umesto da pridje i zavrsi volley poenom - pogotovo sto su Rafini odbrambeni udarci, iako sliced, bili dobri, duboki, pa je Nole morao ponovo da 'nadje' odlican udarac sa osnovne linije, a Rafa stize neverovatne stvari! Takodje drop shot i wrong-footing nisu bas sjajno funkcionisali, a Rafa je cesto bio daleko iza osnovne linije.

Znam da je lako nama ispred televizora i ovo nije nikakva kritika (ko sam ja da kritikujem teniskog SUPERMENA, BATMAN-A, TERMINATORA!!!) ali realno mislim da je mogao da zavrsi mec mnogo ranije i lakse da je cenio te momente bolje.

Medjutim jako je ohrabrujuce to da Novak moze dosta bolje da igra – i opet je pobedio Nadala koji je pruzio svoj maksimum (po mom misljenju) koji moze protiv Novaka!!!

Novak Djokovic = teniski CAR i veliko blago Srbije (uz vaterpoliste, rukometase i druge, da ne nabrajam)!

Ženevljanin

pre 12 godina

Novak je zaista glavni favorit za za osvajanje (odbranu) prvog mesta na kraju ove godine. Ima veoma dobre šanse i za osvajanje zlatnog gren slema i olimpijade što bi bio fantastičan uspeh kojim bi se prbližio tituli najboljeg tenisera svih vremena, odnossne Open ere! Ali, u euforiji posle osvajanja AO ne smemo da zaboravimo da mu je trebalo skoro šest sati (rekord!) da savlada Nadala na Rafinoj najslabijoj podlozi, a da je protiv Marija igrao takođe punih pet setova. Dodao bih i da mnogi neopravdano šalju Federera u penziju. Drugim rečima, razlika među vrhunskim teniserima je veoma mala... što, uostalom i nije loše jer nam omogućava da gledamo sjajne mečeve neizvesnog ishoda.
Podsećam oni koji se još uvek brinu kako će Novak "odbraniti one silne bodove iz 2011" da su - za osvajanje titule najboljeg na kraju godine - bitni samo bodovi osvojeni te godine. Svi prošlogodišnji bodovi će biti obrisani do kraja 2012 pa je sadašnje stanje u bodovima koji će važiti 31 decembra sledeće:
1. Novak Đoković 2000
2. Rafael Nadal 1200
3/4 Rodžer federer i Endi Mari 720

novosadjanin

pre 12 godina

@Stanimir Branimir
@Stavra

Novak je ovaj turnir odigrao sa 70% u odnosu na prosli AO. Nije bilo ravnih udaraca, njegovih ubitacnih inside out forhenda ni protiv Mareja, Ferera... Ne znam zasto to nije radio. Nije bilo ravnih forheda uopste. Ceo turnir je prosao a da nije ni 10 puta raspalio forhendom kako on to zna.

Svi mi volimo Novaka, ali on ima par stvari koje mora da popravi da bi bio vladar i sa 28 godina. Prvo, mora bar nekada da izadje na mrezu...Cesto se nekad pitam zasto nije krenuo na mrezu kada cak i ja instiktivno govorim pored TV-a SAD! i krecem prema TV :)))


I TAJ SMEC!!!??? Jasno je da mu je to najslabiji udarac (ironicno najlaksi u tenisu za vecinu igraca, posto retko vidimo da Nadal, Federer, Marej ne zakucaju to cak i sa osnovne. Cak i ja na rekreaciju raspaljujem forhend smec bez vecih problema...
Taj smec ga je mogao kostati pobede pri rezultatu 30-15 u 5.setu na 6-5 za Novaka.Srecom je posle toga odigrao odlicno dva poena....
Izgleda da se demoni oko smeca vuku jos sa OI2008 kada je promasio odlucujuci smec u polufinalu protiv Rafe.

ArkudakiNS

pre 12 godina

Sve čestitke Noletu!
ali to se više ne može gledati! skoro 6 sati! plz! to je bio tenis u tragovima a sve ostalo je bilo pimplanje. Nema izlaska na mrežu, nema rizika...obojica su samo čekali da ovaj drugi promaši i da mu lopta ode u mrežu ili omaši teren i po koji dobar poen. Najduži meč u istoriji, naravno, kad igraju bagminton a ne tenis...i tako...

fenomen

pre 12 godina

Ne mogu sad precizno da napisem ali verujem da nisam jedini koji je ovo primetio. Novakov ritern kad mu je Nadal servirao na T liniju je bio katastrofalno los. Ako negde ima ta statistika zapisana mislim da je tu Nadal osvojio najveci broj svojih poena. Da li se Nole lose postavljao i ocekivao servis u drugu stranu ili nesto drugo ali gotovo svaki servis na T liniju Novak je kasnio i izbacivao ili u aut ili u mrezu. Vrlo je malo tih servisa vratio u Nadalovo polje na kvalitetan nacin. I taj njegov smec vec pocinje da zabrinjava, stvarno veoma los za najboljeg igraca na planeti. Iako je Novak daleko ispred drugih itekako ima prostora za napredak. Ako popravi taj smec i uopste igru na mrezi, stekne jos vise sigurnosti na drop-shot udarce(i tu cesto salje u mrezu)ne mogu ni zamisliti koliko ce im odmaci. I servis da bude u proseku jos za 10km/h jaci bice stravicno jak. A sve ovo nije nedostizno, sve se to moze treningom usavrsiti.
Ja vec sada mastam o tome da Novak za par godina pretekne Federera po broju osvojenih GS titula. To je prvo merilo a biti na listi prvi je lepo ali nije nesto bez cega se ne moze. Nek bude uvek u prvih 5 i nek svake godine osvoji poneki GS bice super. Evo sad je Federer treci na listi ali 16 GS su 16 GS.....
Poz...

Ljubitelj Sporta

pre 12 godina

Moderatori molim vas da objavite ovaj kometar - dugacak je ali je sve civilizovano... Velika slova su samo da bi se istakli vazni detalji.

@ lista

Ja bih rekao da ni vi ne razumete! Mozda vas dvoje mislite na ATP Race koju ATP zvanicno ne podrzava, u kojoj su se racunali samo bodovi iz te godine, a koja se sada zove "South African Airways ATP Rankings Race To London". To se koristi ISKLJUCIVO za kvalifikovanje na zavrsni turnir, bivsi Masters Cup a sada Barclays ATP World Tour Finals.

Najbolji na kraju godine NIJE TENISER KOJI JE OSVOJIO NAJVISE BODOVA U TOJ KALENDARSKOJ GODINI, VEC ONAJ KOJI ZAVRSI GODINU NA PRVOM MESTU LISTE KOJA SE ZOVE "South African Airways ATP Rankings"!!!

Uopste nije tacno da ce na kraju godine svi imati samo one bodove koje su osvojili ove godine!! Kako ne kaprias, vrlo je jednostavno: ako neki teniser izpadne u drugom kolu turnira koji je osvojio prosle godine on ne osvaja nista od bodova - vec GUBI RAZLIKU IZMEDJU CIFRE ZA OSVOJEN TURNIR I DRUGO KOLO! Da Nole i Nadal ispadaju do kraja godine u svakom polufinalu NADAL BI IMAO VISE BODOVA I BIO ISPRED NOVAKA ZATO STO BI NOVAK IZGUBIO MNOGO VISE BODOVA OD PROSLE GODINE.

Takodje nije tacno da je bilo mnogo tenisera koji su bili na prvom mestu – o cemu vi pricate??? Novak je tek 25. teniser koji je uspeo da stigne do prvog mesta – za koje od ovih niste nikada culi:

# Player Country Date Reached Total Weeks
1 Ilie Nãstase 23 Aug 1973 40
2 John Newcombe 03 Jun 1974 8
3 Jimmy Connors 29 Jul 1974 268
4 Björn Borg 23 Aug 1977 109
5 John McEnroe 03 Mar 1980 170
6 Ivan Lendl 28 Feb 1983 270
7 Mats Wilander 12 Sep 1988 20
8 Stefan Edberg 13 Aug 1990 72
9 Boris Becker 28 Jan 1991 12
10 Jim Courier 10 Feb 1992 58
11 Pete Sampras 12 Apr 1993 286 (record)
12 Andre Agassi 10 Apr 1995 101
13 Thomas Muster 12 Feb 1996 6
14 Marcelo Ríos 30 Mar 1998 6
15 Carlos Moyà 15 Mar 1999 2
16 Yevgeny Kafelnikov 3 May 1999 6
17 Patrick Rafter 26 Jul 1999 1
18 Marat Safin 20 Nov 2000 9
19 Gustavo Kuerten 04 Dec 2000 43
20 Lleyton Hewitt 19 Nov 2001 80
21 Juan Carlos Ferrero 08 Sep 2003 8
22 Andy Roddick 03 Nov 2003 13
23 Roger Federer 02 Feb 2004 285
24 Rafael Nadal 18 Aug 2008 102
25 Novak Djokovic 04 Jul 2011 30

Da, neki su bili broj jedan vrlo kratko (Rafter nedelju dana, Moya dve, Muster I Rios po 6) – ali ih nema bas mnogo. A Novak je tek 16. teniser koji je uspeo da bude broj jedan NA ATP RANKINGS listi na kraju godine!

Inace gresite na sve strane u vasim analizama….

“Mislim da Nadal uopste nije neka pretnja za prvo mrsto, jer on konstantno pravi mnogo slabije rezultate na tvrdim podlogama. Novak je i u onim sezonama kada je bio 3. na svetu, a Nadal prvi osvajao na hardu vise bodova od Rafe. Problem je bila sljaka na kojoj je Nadal uvek drasticno uvecavao svoje bodove. Ako Rafa ove godine poosvaja opet sve titule na sljaci, pre svega RG, moze da ostane u trci za Novakom. Ako ne poosvaja na sljaci te titule, verovtno ce posle US Opena pasti na 4. poziciju, jer ce ga u tom slucaju sigurno prestici i Marej i Federer. “

NETACNO!!! Nadal nije uvecavao svoje bodove sa sljake vec ih je cuvao, a inace je imao i solide rezultate na tvrdim podlogama, a Novak je oscilirao do prosle godine! Ako Rafa po-osvaja sve turnire na sljaci ove godine MOGAO BI DA PRESTIGNE NOVAK A (zavisno od njihovih rezultata na tim i ranijim turnirima) POSTO BI NOVAK IZGUBIO BODOVE OD MADRIDA I RIMA!! Ja govorim o prvom na listi a ne o prvom na kraju godine u ovom slucaju, do kraja godine bi se stanje moglo promeniti, ali opet zavisi od BRANJENJA BODOVA, NE SAMO OD BODOVA IZ 2012.

Ok stvarno ne mogu vise da vam pisem (a napisali ste jos pogresnih stvari…) – ako vam posle ovoga nije jasno – je**ga! Moram da odgovorim i osobi koja se potisuje sa “ja”.

Nemojte se ljutiti, ali ne bi trebalo da ulazite toliko duboko u neku raspravu ako niste DOBRO upoznati sa temom.

Marko student (Wien)

pre 12 godina

Evo jos jednom da se dopunim i pokusam da razuvjerim sve nase dezurne "nacional-patrijote" koji nisu ukapirali moju poentu i naravno za sve druge prosvijetljene srpske gradjane koji vladaju engleskim:

http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/tennis/16781690.stm

Ljubitelj Sporta

pre 12 godina

@ Zenevljanin

Vi izgleda ne znate kako sitem bodovanja funkcionise - pogledajte ono sto sam ja vec napisao (ako je objavljeno - mada sam slucajno pogresio u bodovnoj racunici za 200 bodova za Nadala) ili Google 'atp point system' pa pogledajte na Wikipedia - bodovi osvojeni prosle godine se ODUZIMAJU od totalnog broja bodova, ne pocinje se od nule! Da je Novak kojim slucajem propustio Australiju sada bi imao 11630 bodova a Nadal (da je pobedio u Noletovom odsustvu) bi imao 11235.

Znaci bilo bi svega 395 razlike - pogresio sam slucajno u mom prethodnom postu....

Benjamin Schuster

pre 12 godina

A što je najsramotnije, većina vas je pre godinu i po dana još navijala za Nadala ili Federera ... A Novak je za vas bio običan folirant. Izgleda da sam ja ostao jedini pravi Nadalovac. I have spoken.

realno

pre 12 godina

@fenomen
Meni deluje po tvom komentaru da si juce poceo da gledas tenis.
Pa najnormalnije je da Novak vrati najmanje servisa koji idu na T liniju jer su takvi servisi i najtzi za vracanje. Istovrmeno su takvi servisi i najrizicnije za onog ko servira i najvise greski se i pravi u pokusaju takvog servisa.
Zasto svi teniseri stoje u uglu terena cekajuci servis protivnika?
Pa zato sto iz te pozicije pokrivaju celo srvis polje i mogu da vrate svaki servis sem tog na T liniju.
90 posto tenisera ni ne pokusava da vrati te servise na T liniju, vec jednostavno pustaju protivnika da gadja tu T liniju, pa ako pogodi pogodi, ako ne imace drugi servis.
Jesi li nekad video da je neko pokusao taj servis na T liniju iz drugog servisa? Prava retkost, a i ako pokusaju u 99% slucajeva se to zavrsava duplom greskom.
Takav servis je najtezi u tenisu i svi teniseri racunaju na to da njihov protivnik ne moze dovoljno cesto da pogodi taj servis, pa zbog toga i stoje u suprotnom uglu - inace bi svi stajali na T liniji kada vracaju servis.
Ovi veliki serveri tipa Karlovic, Izner, Raonic nisu opasni serveri zato sto imaju previse jak servis. Njihovi servisi idu mozda 10-15 km/h brze od ostalih tenisera, ali ljudi su iskoristili svoju visinu i usavrsili upravo to srviranj na T liniju i zbog toga i vaze za velike servere i tenisere kojima je tesko vratiti servis.

Verovatno je Novak u proslom finalu vratio malo takvih Nadalovih servisa, ali i to malo je bilo vise od Nadala koji cini mi se nije u celom mecu uspeo da vrati ni jedan Novakov servis na T liniju, a ako i jeste to se moze izbrojati na prste jedne ruke.
To su najnormalnije stvari u tenisu.
90% aseva se i pravi takvim servisima. Retko ces videti neki as servis a da on nije isao na T.
Precizan servis na T liniju jacine od 170 km/h je teze vratiti nego neku bombu od 230 km/h koja ide po dijagonali.
To ce ti potvrditi svako ko se imalo bavio ovim sportom.

ja

pre 12 godina

@Ljubitelj Sporta
Jesi li ti ipak razmislio malo logicnije o toj svojoj "ideji".
Pa sa takvim sistemom bodovanja pojedini teniseri bi decenijama bili na prvom mestu i niko ih odatle ne bi mogao skloniti.

Zamisli na primer da se tako bodovalo ranije, koliko bi Federer imao bodova 2008. godine. 3 puta za redom odbranjena titula na Vimbldonu, 3 puta na US Openu, 2 puta odbranjena u Australiji.
Da ne pricam o manjim turnirima tipa IW, Hale, Basel i slicno.
Federer je na pocetku 2008. imao oko 7000 bodova, odnosno po ovom sistemu bodovanja oko 14000.
Da je funkcionisalo tada takvo bodovanje koje ti predlazes ne bi imao 14 000, vec preko 20 000 bodova, i verovatno bi Federer i dan danas bio na prvom mestu.
Odbrana titule fakticki ne postoji. To je samo strucni izraz za to kada neko osvoji titulu u istom periodu u kojem je titulu osvojio i prethodne godine.
Jednostavno svake godine se igra novi turnir.
Jedni turniri se ukidaju, neki novi uvode u istom terminu.
I kako uopste da neko odbrani titulu, ako je taj turnir sledece godine ukinut?
Evo ti jedan primer. Nadal je 2008. osvojio titulu na mastersu u Hamburgu.
Sledec godine nije ni mogao da brani tu titulu jer je taj masters ukinut. U stvari preciznije turnir, kao turnir je ostao, ali je pomeren u nizi rang takmicenja i kalendarski pomeren za 3 meseca.
I sta sad Rafa da radi sto ne moze ni da pokusa da odbrani svoju titulu?
Medjutim umesto tog mastersa uveden je masters na sljaci u Madridu, pa je Nadal u stvari svoju titulu iz Hamburga 2008. "branio" u Madridu 2009.

U principu teniseri ne brane nikakve titule. Oni jednostavno samo brane bodove koje su osvojili pre 365 dana.
Igrom slucaja veci deo turnira se igra kalendarski u isto vreme, pa teniseri cesto na istim turnirima brane iste bodove.
To uglavnom vazi za ove vece turnire, ali kad su u pitanju manji turniri teniseri jednu titulu mogu da brane na potpuno drugom turniru.
Evo Djokovic je prosle godine osvojio titulu u Dubaiu. Ove godine uopste ne mora da ide u Dubai. Moze da ode i u Akapulko jer se tamo igra turnir istog ranga, da tamo osvoji titulu i tako odbrani tih 500 bodova odnosno titulu iz Dubaia.

Dakle odbrana titula ne postoji bar ne u tom smislu u kojem je vecina ljudi shvata.
Postoji samo odbrana bodova iz prethodne godine.

Teniser koji pobedi na nekom turniru, za tu pobedu dobija pehar, novcanu nagradu i odredjene bodove koji mu ulaze u listu.
Ti bodovi vaze 365 dana i posle 365 dana se automatski brisu.
Teniseri samo pokusavaju da nadoknade te bodove koji ce im biti obrisani i da ih zamene sa novoosvojenim bodovima.
Dakle oni se u stvari brane od tog gubljenja bodova na listi i zbog toga i postoji taj termin "odbrana".
Ali ponavljam ne brane se nikakve titule, vec samo bodovi koje ste osvojili prthodne godine.
Nikakve razlike nema u tome da li je neko osvojio jedan gren slem 3 puta za redom ili 3 puta u razmaku od 10 godina. 3 titule su 3 titule.
Mozda ce neki reci kako su 3 uzastopne titule vrednije, jer je teze 3 puta uzastopno osvojiti isti turnir.
A javice se i oni drugi koji ce reci da je ovaj teniser koji je 3 godine za redom osvajao titulu u stvari losiji, jer je igrao dobro samo 3 godine.
A ovaj koji je te titule osvajao u razmaku od 10 godina je 10 godina igrao dobro.
U principu i jedni i drugi su u pravu.
I Djokovic i Federer su po 3 puta osvajali titule u Dubaiu. Kada se jednog dana budu nabrajali njihovi uspesi pisace da su imali po 3 titule u Dubaiu.
To sto je Djokovic osvojio 3 uzastopne, a Federer 3 u razmaku od 5 godina ce biti najobicniji statisticki podatak i nista vise.

Sve ovo pisem sa zeljom da ljudi prestanu toliko ozbiljno da shvataju taj termin odbarana titule. Titula je titula i nema tu nikakvih razlika sem u rangovima turnira na kojima se osvajaju. Da li ste je osvojili na jednom ili na drugom turniru uzastopno ili ne najmanje je vazno.
Sta vise kada neko previse titula osvaja na samo jednom turniru, samo baca senku na sebe da je mozda ogranicen teniser kojem odgovara samo jedan turnir i jedna podloga.
Na primer jedan teniser osvoji 3 Vimbldona 3 AO i 3 US Opena, a drugi u celoj karijeri osvoji 15 titula na RG i nigde vise.
Pa niko normalan vam nece reci da je tih 15 gs titula vrednije od ovih 9, vec ce naprotiv za ovog prvog sa 15 RG-a reci da je izuzetno ogranicen teniser.

Benjamin Schuster

pre 12 godina

Đoković brani jako puno bodova. Po mom računanju, Nadal ga stiže tamo negde u septembru. Ali to su samo kalkulacije, svašta može da se desi. Pad forme, povrede itd. Po meni Federer i Murray nisu više ni za šta, a Del Potro je nepredvidljiv. Iskreno, nadam se da će se pojaviti neko novo lice u tenisu.

lista

pre 12 godina

@Ljubitelj Sporta
Zna Zenevljani vrlo dobro kako bodovanje funkcionise, ali ti ocigledno nisi najbolje razumeo njegov komentar.
On je jednostavno napisao da ce do kraja ove godine biti obrisani svi proslogodisnji bodovi i da ce teniseri imati samo bodove koje su osvojili ove godine.
Znaci ako bi ovog trenutka svi prestali da igraju na kraju ove godine bi imali te bodove koje je on naveo.

Ili u prevodu Novak je ovu godinu zapoceo sa tom prednoscu od 800 bodova u odnosu na Nadala i po 1240 bodova u odnosu na Mareja i Federera.
Znaci oni su ti koji u startu jure tu Novakovu prednost.
Sad bi na primer Nadal trebao da osvoji titule i u IW i u Majamiju, a da na primer Novak izgubi u finalima tih turnira i u toj situaciji bi se samo izjednacili po ovogodisnjim bodovima.
Ta odbrana bodova ima znacaja samo u tome sto neko iako je najbolji u jednom kratkom periodu moze izgubiti to prvo mesto. Ali ponavljam samo na kratku, jer onaj ko u toku cele godine bude najbolji taj ce i zavrsiti tu godinu na prvom mestu.
Na kraju godine postaje potpuuno nevazno ko je koliko bodova branio i koliko odbranio, vec se gledaju samo rezultati u toku te godine i onaj ko ima najbolje rezultate taj je i prvi.

Zasto je vazna ova razlika koju je pomenuo Zenvljanin?
Pa jednostavno zamisli da na svakom turniru do kraja godine i Novak i Nadal na primer ispadaju u polufinalima. Na kraju godine bi Novak opet imao 800 bodova vise od Nadala koliko ih ima na pocetku ove godine.
Ili drugi primer, obojica odigraju sva finala na turnirima do kraja godine. U jednom finalu pobedi Nadal u drugom Novak. Ako su turniri istih rangova, opet bi bili potpuno izjednaceni, a Novaku bi ostalo ovih 800 bodova prednosti.

U principu bodovanje u tenisu je kao i u svakom drugom sportu.
Jedina razlika je sto u ostalim sportovima postoje sezone koje pocinju 1. januara i zavrsavaju se 31. decembra i na pocetku te sezone svi sportisti krecu od nule, a u tenisu sezona neprestano traje i u svakom trenutku se racunaju bodovi iz prethodnih 12 meseci i teniseri nikada nemaju 0 bodova.
To je osmisljeno tako da bi uopste postojale ove liste, a liste sluze pre svega za pravljenje zrebova na turnirima.
Da nije toga na pocetku ove godine bi svi teniseri imali nula bodova i ne bi postojao nikakav kriterijum za pravljenje zreba, pa bi se na primer moglo desiti da Novak i Nadal igraju u prvom kolu Australia Opena, a ne u finalu.

Sad nesto vezano za tu odbranu bodova. Novak prosle godine nije igrao na mastersima u Monte Karlu i Sangaju. U Parizu i na zavrsnom mastersu u Londonu je pravio jako slabe rezultate, fakticki kao da nije ni igrao te turnire. Na ta 4 turnira Novak moze da zaradi skoro 4000 bodova, osvajanjem titula i da nadoknadi neke eventualne bodove koje bi izgubio u toku godine. Ako ove godine Djokovic sakupi bar 10000 bodova sigurno ce godinu opet zavrsiti na prvom mestu, jer u takvoj situaciji nema sansi da neko od ostalih skupi tih 10000 bodova.
Da li ce u nekom trenutku priveremno pasti sa prvog mesta i nije toliko vazno. Mozda ce provesti nekoliko nedelja manje na prvom mestu, ali ako na kraju godine bude opet prvi to ce znaciti da je i 2012. bio najbolji teniser sveta.
Od ovih 10 000 bodova koje pominjem Novak je vec osvojio jednu petinu.
Preostaje mu jos 10 meseci da osvoji i preostale 4 petine.

Mislim da Nadal uopste nije neka pretnja za prvo msto, jer on konstantno pravi mnogo slabije rezultate na tvrdim podlogama. Novak je i u onim sezonama kada je bio 3. na svetu, a Nadal prvi osvajao na hardu vise bodova od Rafe. Problem je bila sljaka na kojoj je Nadal uvek drasticno uvecavao svoje bodove.
Ako Rafa ove godine poosvaja opet sve titule na sljaci, pre svega RG, moze da ostane u trci za Novakom.
Ako ne poosvaja na sljaci te titule, verovtno ce posle US Opena pasti na 4. poziciju, jer ce ga u tom slucaju sigurno prestici i Marej i Federer.

Jedino sto je vazno je kako neko igra i kakve rezultate pravi.
Moze na primer Nadal u julu ove godine da dodje na prvo mesto, a u avgustu da ponovo izgubi to prvo mesto.
Ako u julu dodje na prvo mesto to nece znaciti da je 2012. godine bio najbolji teniser sveta, vec ce znaciti da je bio najbolji u drugoj polovini 2011. i prvoj polovini 2012.
Bilo je puno slucajeva da neki teniseri dodju na prvo msto i tamo provedu jednu-dve nedelje. Na primer teniser koji je prvi, povrdi se i mora da propusti neki turnir na kojem brani mnogo bodova. U takvoj situaciji onaj koji je bio drugi ni kriv ni duzan dodje na prvo mesto. Ali to prvo mseto izgubi vec posle narednog turnira. Za takve tenisere nikada neces cuti da neko kaze kako su bili najbolji te i te godine.
Jdnostavno njihovo prvo mesto je samo najobicnija statisticka kategodija i nista vise.
Kada neko dodje na prvo msto i tamo provede mnogo vremena to znaci da je stvarno najbolji i sto duze vremena provodi na prvom mstu, to mesto dobija na tezini. Zato cesto i slusamo podatke o tome koliko je ko proveo na prvom mstu. Nisu to neki rekordi ni statisticki podaci, vec pokazatelji stvarne jacine odredjnog tenisera.

posmatrac

pre 12 godina

@Ljubitelj Sporta
Odavno nisam video ni vise samouverenosti ni vise neznanja u nekom komentaru, kao u tvom.
Nije strasno kada neko nesto ne zna, ali kada svoje neznanje pokusava da predstavi kao znanje, to vec postaje ozbiljan problem.

lista

pre 12 godina

@Ljubitelj Sporta
Izgleda da ti nisi razumeo neke stvari koje sam ja napisao.
Tacno je to sto si napisao da je na kraju godine prvi onaj teniser koji je prvi na toj South African Airways ATP Rankings listi, ali tacan je samo drugi deo tvoje recenice, dok je prvi apsolutno netacan.
Ti ocigledno ne znas sta ta lista u stvari predstavlja.
Ta lista jednostavno predstavlja sve rezultate tenisera za poslednjih 365 dana.
Jucesnja lista predstavlja sve rezultate tenisera u periodu izmedju 31. januara 2011. godine i 30. januara 2012. godine.
Na kraju ove godine ta lista ce predstavljati sve rezultate izmedju 1. januara i 31. decembra ove godine, a sta je to nego kalendarska godina?
Naravno da postoje razlike izmedju te ATP Race liste i ove glavne,jer ova Race lista predstavlja bodove osvojene samo od pocetka godine, a glavna lista uvek za poslednjjih 365 dana. Medjutim na kraju godine te dve liste postaju identicne, jer i jedna i druga racunaju rezultate za isti vremenski period.
Ako mi ne verujes uporedi te 2 liste 5.novembra ove godine, kada se zavrsi masters u Parizu i videces da su apsolutno identicne.

Evo na primer Nadal na poslednjoj listi ima 10435 bodova. Ako bas zelis da znas kako se doslo do te cifre mozes saznati na ovom linku.
http://www.atpworldtour.com/Tennis/Players/Top-Players/Rafael-Nadal.aspx?t=rb
Tu lepo mozes da vidis sve Nadalove turnire, sa datumom pocetka turnira, Nadalovim rezultatom, brojem bodova koje je osvojio i datumom kada se ti bodovi brisu.
U poslednjoj rubrici pod nazivom "Non-Countable Tournaments" se nalaze bodovi koji se teniserima ne racunaju u glavnoj listi, a koji se u nekom trenutku mogu dopisati na listu. Kako to dopisivanje funkcionise, ne bih ti sad objasnjavao jer bi mi trebalo prvise prostora.
U svakom slucaju saberi sam sve te bodove koje vidis do ove rubrike Non-Countable i dobices tacno ovih 10435 bodova.
Sem toga pogledaj datume osvajanja tih bodova i videces da neces pronaci nikakve bodove osvojene pre 30.januara 2011., dakle starije od 365 dana.
Tako ce biti i na listi na kraju ove godine samo rezultati iz poslednjih 365 dana, a sta je 365 dana na kraju godine nego kalendarska godina.
Znaci na kraju godine je na listi prvi onaj ko je imao najbolje rezultate u toj godini, a ti si napisao sledece:
"Najbolji na kraju godine NIJE TENISER KOJI JE OSVOJIO NAJVISE BODOVA U TOJ KALENDARSKOJ GODINI".
Ako teniser u toku jedne kalendarske godine osvoji 12000 bodova, on ce na kraju te godine imati tih 12000 bodova, bez obzira da li je iz prethodne godine branio 200000 ili 1000 bodova. Znaci koliko je branio iz prethodne godine apsolutno nema nikakvog uticaja na to koliko ce imati na kraju sledece godine. U toku 365 dana jedan teniser moze maksimalno teorijski sakupiti 19500 bodova.
U takvoj situaciji bilo koji drugi teniser moze odigrati sva moguca finala protiv tog tenisera i osvojiti 5 titula na manjim turnirima na kojima moze igrati a da tu ne ucestvuje ovaj najbolji. Taj drugi teorijski moze sakupiti 13200 bodova. Dakle ta dvojica zajedno mogu ukupno teorijski raspodeliti 32700 bodova.
Iz ovog prostom matematikom mozes zakljuciti da dok god jedan teniser na listi drzi vise od 16350 bodova niko ga ni teorijski ne moze prestici.
Novaku trenutno nedostaje svega 3000 bodova da dodje i do tog teorijskog maksimuma i nema nikakve potrebe da znacajno uvecava broj svojih trenutnih bodova. Ne znam da li je ikada neki teniser dosao do tog broja bodova, mozda samo Federer u toku jedne sezone negde 2006. godine
U svakom slucaju 12-13 hiljada bodova je garancija da vas jako tesko moze bilo ko prestici, a Novak trenutno ima i vise od te cifre.
Toliko o prvoj pogresnoj stvari koju si napisao.

Sledeca pogresna stvar koju tvrdis je da bi kada bi sada pa do kraja godine Nadal i Djokovic ispadali u svim polufinalima, Nadal bio ispred Djokovica, a ja ti kazem da ne bi.
Tacno je da bi Novak tako gubio vise bodova od Nadala, ali trenutna razlika izmedju njih dvojice je 3195 bodova.
Mrzi me da racunam koliko bi i jedan i drugi izgubili bodova, ali ti garantujrm da bi na kraju godine Novak imao tacno 800 bodova vise od Nadala.
Koliko god bodova bi Novak izgubio u takvom raspletu, izgubio bi 2395 bodova vise od Nadala. Posto je trenutna razlika 3195 bodova Novak bi i dalje na kraju ove godine imao 800 bodova u visku, jer je upravo za tih 800 bodova napravio prednost na Australia Openu.
Naravno sa toliko polufinala sigurno ni jedan ni drugi ne bi bili na prvom mestu, vec verovatno na 7-8, ali bi i dalje Novak bio ispred Rafe.

Ako znas kako bodovanje funkcionise, uzmi lepo i obojici do kraja godine upisi sva moguca polufinala, sracunaj koliko ko na kom turniru gubi ili dobija i doci ces do te iste cifre. Meni za to ne treba nikakva matematika, jer je to sasvim logicno ako razumes kako bodovanje funkcionise.

Treca stvar. Nisma ja pisao o tome kako je puno tenisera bilo na prvom mestu, vec o tome da je bilo onih koji su na to prvo mesto dolazili spletom srecnih okolnosti i zadzavali se na prvom mestu svega par nedelja iako nisu bili stvarno najbolji.
Mozda sam samo napisao "bilo je puno tenisera", umsto "bilo je tenisera".
Pa evo i iz ovog tvog spiska se vide neki od njih: Rafter proveo samo nedelju dana, Moja 2 nedelje, Rodik 13 nedelja od cega se 10 nedelja nije ni igralo, posto je bila pauza izmedju 2 sezone.
Moja je 1999. dosao na prvo mesto, a da te godine nije osvojio ni jednu jedinu titulu. Imao je samo osvojen RG i Monte Karlo iz prethodne godine i finale Indian Welsa 1999., posle koga je i stigao na prvo mesto.
Koliko je stvarno bio dobar i koliko je zasluzivao to prvo mesto, mozda najbolje govori podatak da je posle svega 2 meseca ispao iz prvih 10.
I Moja i Rafter su dolazili na prvo mesto u vreme vladavine Samprasa i Agasija i proveli po nedelju-dve na tom prvom mestu, Agasi 100, a Sampras skoro 300 nedelja. I Moja i Rafter su do tog prvog msta dolazili zahvaljujuci povredama ove dvojice, propustanju turnira i slicnim stvarima.
Pokusao sam samo da vam pokazem kako dolazak na prvo mesto ne mora da znaci da je neko istovremeno i najbolji. Da si malo pazljivije procitao moj komentar, shvatio bi koja je bila poenta toga sto sam napisao. Neki teniser moze na kratko da prestigne Djokovica sticajem raznih okolnosti, ali jos brze da ponovo izgubi to mesto.
Ako na primer Nadal ove godine dodje na prvo mesto i tamo se zadrzi 4 nedelje, a preostalih 48 nedelja Djokovic bude prvi, ima li uopste smisla raspravljati o tome ko je bio najbolji 2012.?

I na kraju nisi me dobro razumeo ni vezano za to "uvecavanje bodova"
Mozda se nisam najbolje izrazio, ali nisam mislio ni na kakvo uvecavanje bodova u odnosu na prethodnu godinu, vec sam samo pricao o kalendarskim godinama.
Govorio sam o tome da je Djokovic svake godine osvajao na hardu vise bodova od Nadala, a da je Nadal stalno taj zaostatak nadoknadjivao na sljaci, i ne samo nadoknadjivao nego i pretvarao u svoju prednost.
Dakle mislio sam na uvecavanje broja osvojenih bodova u toku jedne kalndarske godine.
Uvek je uspevao zahvaljujuci ta 3-4 turnira na sljaci da se sacuva na vrhu, pa u dve sezone i da bude prvi, ali ne svojom zaslugom vec zaslugom drugih tenisera.
2008. je Djokovic startovao odlicno, pa onda napravio nekoliko kikseva: prvo u Majamiju, pa na Vimbldonu, u Madridu i Parizu.
Federer takodje 2008. do Us Opena maltene nije osvojio ni jednu titulu.
Normalno da je u takvim okolnostima Nadal dosao na prvo mesto.
Slicna situacija je bila i 2010. Federer je osvojio Australia Open, ali posle toga na 5-6 uzastopnih turnira nije mogao da prodje 3. kolo.
Slicna situacija je bila i sa Djokovicem 2010. Osvojio je titulu u Dubaiu i tek na US Openu prvi put usao u neko finale. Normalno je bilo da opet Nadal zavaljujuci sljaci dodje na prvo mesto.

Medjutim u situaciji u kojoj i Djokovic i Marej i Federer prave dobre rezultate, Nadal jednostavno ne moze na prvo mesto, samo zahvaljujuci sljaci.To je prosto i matematicki nemoguce.
Novak moze da propusti sve ovogodisnje turnire na sljaci i izgubice 2720 bodova, a Nadal teorijski moze zaraditi ukupno 800 bodova ako osvoji sve titule. Dakle to je teorijski 3520 bodova sa kojima bi Nadal prestigao Novaka za nekih 200 bodova, ali i to pod uslovom da Novak ne napravi ni jednu jedinu pobedu na sljaci. Sad sam razmisli kolike su uopste sanse za tako nesto?
Nadal ove godine moze opet da osvoji sve titule na sljaci i u nekom idealnom raspletu ipak zavrsi godinu na 4. mestu.
A ako ne osvoji sve titule na sljaci, pogotovo ako ne uzme RG, on sigurno godinu zavrsava kao 4.
U to smem da se kladim.

Obrazlozicu ti i ovu tvrdnju.
Prosle godine je Nadal na tvrdim podlogama odigrao ubedljivo najbolju svoju sezonu i opet je po rezultatima na toj podlozi bio cetvrti.
Evo koliko su tacno sva cetvorica osvojili bodova na tvrdim podlogama 2011.
Djokovic 8660
Federer 5980
Marej 5130
Nadal 3630
Ferer 2970 bodova.
Pa zamalo da i Ferer bude uspesniji od Nadala na tim podlogama.
Tacno je da su Nadalovi rezultati na tvrdim podlogama postali solidni, ali to solidno nije dovoljno da uz pomoc sljake dodje na prvo mesto.
Morace on na tvrdim podlogama da pravi duplo bolje rezultate ili da Djokovic i ostali pocnu bas mnogo da kiksiraju na tim podlogama, da bi se Nadalu ukazala prilika za prvo mesto.

Kao sto vidis i prosle godine je po bodovima na tvrdim podlogama Nadal bio na 4. mestu i tako je bilo svake godine u prethodnih 4-5 godina.
Na osnovu cega zakljucujes da ce se ove godine tu nesto promeniti?
Federer i Marej su od leta prosle godine pa naovamo pokazali da igraju sve boje i sve konstantnije, dakle mogu samo da prave jos bolje rezultate nego prethodnih nekoliko sezona.
Nadal na tvrdim podlogama za poslednje 3 godine ima osvojene ukupno 2 titule, a u celoj karijeri 11.
I ti sada ocekujes da ove godine osvoji jedno 5 titula na takvim podlogama, a minimum toliko ce mu trebati da dodje na prvo mesto, a i to pod uslovom da i na sljaci bude podjednako uspesan.
Pravo je pitanje gde ce Nadal biti ako na toj sljaci i ove godine ne osvoji 4-5 hiljada bodova koliko osvaja svake godine?
Gde ce uopste nadoknaditi ovih nekoliko hiljada bodova koliko svake godine zaostaje za ostalom trojicom na tvrdim podlogama? Pa naravno nigde i bice iza njih na poziciji 4, koja mu je i sada mnogo bliza nego prvo mesto. Pokusaj na primer da zamislis da na ovogodisnjem RG Nadal ispadne u cetvrtfinalu ili polufinalu, a finale igraju Federer i Marej.
Istog sekunda bi ga obojica prestigli i gurnuli na 4. mesto i to posle samo jednog jedinog turnira.

Nadal je po mom misljenju poslednji teniser koji moze ugroziti Novaka na prvom mestu i vise bi trebali razmisljti o tome da li on moze uopste zadrzati drugu poziciju, nego o tom da li moze doci na prvu. Naravno da najvece sanse imaju Marej ili Federer, bar ako gledamo sta su radili proteklih nekoliko godina.
Mozda se sutra pojavi neko tenisko cudo, neki klinac koji trenutno nije ni u prvih 100 i do kraja godine dodje na prvo mesto. U sportu je sve moguce, ali ja pokusavam samo da sagledam trenutnu situaciju i trenutni odnos snaga.
Jednostavno mi ne deluje logicno da Nadal odjednom pocne da dominira na betonu, ako vec u tome nije uspevao u proteklih 10 godina.


Naravno ovo je samo moje misljenje koje sam pokusao da obrazlozim jakim argumentima.
Sa druge strane, ti si taj koji je ovde izneo gomilu netacnih tvrdnji, koje nisi obrazlozio nikakvim argumentima i koje su samo zasnovane na tome sto jako lose poznajes tematiku o kojoj pises.

ArkudakiNS

pre 12 godina

Sve čestitke Noletu!
ali to se više ne može gledati! skoro 6 sati! plz! to je bio tenis u tragovima a sve ostalo je bilo pimplanje. Nema izlaska na mrežu, nema rizika...obojica su samo čekali da ovaj drugi promaši i da mu lopta ode u mrežu ili omaši teren i po koji dobar poen. Najduži meč u istoriji, naravno, kad igraju bagminton a ne tenis...i tako...

Benjamin Schuster

pre 12 godina

Đoković brani jako puno bodova. Po mom računanju, Nadal ga stiže tamo negde u septembru. Ali to su samo kalkulacije, svašta može da se desi. Pad forme, povrede itd. Po meni Federer i Murray nisu više ni za šta, a Del Potro je nepredvidljiv. Iskreno, nadam se da će se pojaviti neko novo lice u tenisu.

Benjamin Schuster

pre 12 godina

A što je najsramotnije, većina vas je pre godinu i po dana još navijala za Nadala ili Federera ... A Novak je za vas bio običan folirant. Izgleda da sam ja ostao jedini pravi Nadalovac. I have spoken.

DejanNS

pre 12 godina

Lista bi zapravo trebalo da izgleda ovako:

1. Novak Đoković
2.
3.
4.
5. Rafael Nadal
6.
7.
8.
9. Rodžer Federer
10.
11.
12.
13. Endi Mari
14.
15.
16.
17. svi ostali

Jack Sparrow

pre 12 godina

Odgledao san natenane reprizu i stekao sam utisak da je Novakov forhend bio za nijansu slabiji nego prošlogodišnji, nisam video ni jednom onaj njegov zaštitni znak da opkruži oko lopte kao soko i da sevne skraćena dijagonala, isti je slučaj i sa bekend skraćenim dijagonalama, koji su čista umetnost Novaka, ali imam i utisak da je ova uslovno rečena mekanija igra deo taktike , da je taj viši nivo ostavio za neke nove grend slemove, i da je sa i ovom igrom ,koja je bar 10-20% ispod njegove koju može da odigra , opet je pobedio.

Ljubitelj Sporta

pre 12 godina

Moderatori molim vas da objavite ovaj kometar - dugacak je ali je sve civilizovano... Velika slova su samo da bi se istakli vazni detalji.

@ lista

Ja bih rekao da ni vi ne razumete! Mozda vas dvoje mislite na ATP Race koju ATP zvanicno ne podrzava, u kojoj su se racunali samo bodovi iz te godine, a koja se sada zove "South African Airways ATP Rankings Race To London". To se koristi ISKLJUCIVO za kvalifikovanje na zavrsni turnir, bivsi Masters Cup a sada Barclays ATP World Tour Finals.

Najbolji na kraju godine NIJE TENISER KOJI JE OSVOJIO NAJVISE BODOVA U TOJ KALENDARSKOJ GODINI, VEC ONAJ KOJI ZAVRSI GODINU NA PRVOM MESTU LISTE KOJA SE ZOVE "South African Airways ATP Rankings"!!!

Uopste nije tacno da ce na kraju godine svi imati samo one bodove koje su osvojili ove godine!! Kako ne kaprias, vrlo je jednostavno: ako neki teniser izpadne u drugom kolu turnira koji je osvojio prosle godine on ne osvaja nista od bodova - vec GUBI RAZLIKU IZMEDJU CIFRE ZA OSVOJEN TURNIR I DRUGO KOLO! Da Nole i Nadal ispadaju do kraja godine u svakom polufinalu NADAL BI IMAO VISE BODOVA I BIO ISPRED NOVAKA ZATO STO BI NOVAK IZGUBIO MNOGO VISE BODOVA OD PROSLE GODINE.

Takodje nije tacno da je bilo mnogo tenisera koji su bili na prvom mestu – o cemu vi pricate??? Novak je tek 25. teniser koji je uspeo da stigne do prvog mesta – za koje od ovih niste nikada culi:

# Player Country Date Reached Total Weeks
1 Ilie Nãstase 23 Aug 1973 40
2 John Newcombe 03 Jun 1974 8
3 Jimmy Connors 29 Jul 1974 268
4 Björn Borg 23 Aug 1977 109
5 John McEnroe 03 Mar 1980 170
6 Ivan Lendl 28 Feb 1983 270
7 Mats Wilander 12 Sep 1988 20
8 Stefan Edberg 13 Aug 1990 72
9 Boris Becker 28 Jan 1991 12
10 Jim Courier 10 Feb 1992 58
11 Pete Sampras 12 Apr 1993 286 (record)
12 Andre Agassi 10 Apr 1995 101
13 Thomas Muster 12 Feb 1996 6
14 Marcelo Ríos 30 Mar 1998 6
15 Carlos Moyà 15 Mar 1999 2
16 Yevgeny Kafelnikov 3 May 1999 6
17 Patrick Rafter 26 Jul 1999 1
18 Marat Safin 20 Nov 2000 9
19 Gustavo Kuerten 04 Dec 2000 43
20 Lleyton Hewitt 19 Nov 2001 80
21 Juan Carlos Ferrero 08 Sep 2003 8
22 Andy Roddick 03 Nov 2003 13
23 Roger Federer 02 Feb 2004 285
24 Rafael Nadal 18 Aug 2008 102
25 Novak Djokovic 04 Jul 2011 30

Da, neki su bili broj jedan vrlo kratko (Rafter nedelju dana, Moya dve, Muster I Rios po 6) – ali ih nema bas mnogo. A Novak je tek 16. teniser koji je uspeo da bude broj jedan NA ATP RANKINGS listi na kraju godine!

Inace gresite na sve strane u vasim analizama….

“Mislim da Nadal uopste nije neka pretnja za prvo mrsto, jer on konstantno pravi mnogo slabije rezultate na tvrdim podlogama. Novak je i u onim sezonama kada je bio 3. na svetu, a Nadal prvi osvajao na hardu vise bodova od Rafe. Problem je bila sljaka na kojoj je Nadal uvek drasticno uvecavao svoje bodove. Ako Rafa ove godine poosvaja opet sve titule na sljaci, pre svega RG, moze da ostane u trci za Novakom. Ako ne poosvaja na sljaci te titule, verovtno ce posle US Opena pasti na 4. poziciju, jer ce ga u tom slucaju sigurno prestici i Marej i Federer. “

NETACNO!!! Nadal nije uvecavao svoje bodove sa sljake vec ih je cuvao, a inace je imao i solide rezultate na tvrdim podlogama, a Novak je oscilirao do prosle godine! Ako Rafa po-osvaja sve turnire na sljaci ove godine MOGAO BI DA PRESTIGNE NOVAK A (zavisno od njihovih rezultata na tim i ranijim turnirima) POSTO BI NOVAK IZGUBIO BODOVE OD MADRIDA I RIMA!! Ja govorim o prvom na listi a ne o prvom na kraju godine u ovom slucaju, do kraja godine bi se stanje moglo promeniti, ali opet zavisi od BRANJENJA BODOVA, NE SAMO OD BODOVA IZ 2012.

Ok stvarno ne mogu vise da vam pisem (a napisali ste jos pogresnih stvari…) – ako vam posle ovoga nije jasno – je**ga! Moram da odgovorim i osobi koja se potisuje sa “ja”.

Nemojte se ljutiti, ali ne bi trebalo da ulazite toliko duboko u neku raspravu ako niste DOBRO upoznati sa temom.

Marko student (Wien)

pre 12 godina

NOLETU sve cestitke!!! Bila je to borba dva velika lava i dva brza pantera. Nole je pobedio Nadala, ali i australijsku publuku koja je redovno, zdusno navijala za Noletove suparnike, znaci protiv njega! Pod takvim pritiskom ova izvojevana pobeda je jos veca. Uvek su navijali za tenisere sa zapada, iako bas ne vole ni Spance ovog puta su navijali za Nadala.Obojica su bili izvanredni i obojici cestitka za borbenost. Noletova "greska" je sto potice iz "istocne" zemlje. Razgovara grupa Australijanaca, pred mec, za koga ce ko navijati. Razmisljaju i onda jedan rece: Necu navijati za ovoga sa Istoka. To sam cula svojim usima na plazi na Bondaju i sokirala se. Politika je svuda oko nas, bila to Srbija ili neka druga zemlja, napr.Australija.
(Novo pecena Australijanka, 30. januar 2012 09:51)

Autralijanko, nije toliko politika u pitanju, vecina obicnog gradjanstva sigurno nema nista protiv Srbije i Novaka kao njenog predstavnika (mi gajimo daleko veci stepen ksenofobije). Po 'defaultu' ostace i dalje ta naklonost prema Rafi, Novak kao istocnjak, uz to jos iz omalene Srbije, je "PURE EXOTIC" i kao takav poslije ovakvih duela, budi uvjerena, zasigurno pridobija enormne simpatije normalnih zapadnjaka. Veliki plus za nasu malu naciju i drzavu. Nole ostaje nas najbolji ambasador.

Era

pre 12 godina

Da nije Novaka Rafal Nadal bi vezao četiri Grand Slem titule što niko nije uradio od Rod Lejvera. To pokazuje koliko je Nole dobar. Nadam se daće Nole biti peti teniser koji je osvojio sve četiri Grand Slem titule, a osvajanjem Roland Garosa ove godine biti drugi u istoriji tenisa koji je vezao sve četiri titule. Napred Nole!

lista

pre 12 godina

@Ljubitelj Sporta
Izgleda da ti nisi razumeo neke stvari koje sam ja napisao.
Tacno je to sto si napisao da je na kraju godine prvi onaj teniser koji je prvi na toj South African Airways ATP Rankings listi, ali tacan je samo drugi deo tvoje recenice, dok je prvi apsolutno netacan.
Ti ocigledno ne znas sta ta lista u stvari predstavlja.
Ta lista jednostavno predstavlja sve rezultate tenisera za poslednjih 365 dana.
Jucesnja lista predstavlja sve rezultate tenisera u periodu izmedju 31. januara 2011. godine i 30. januara 2012. godine.
Na kraju ove godine ta lista ce predstavljati sve rezultate izmedju 1. januara i 31. decembra ove godine, a sta je to nego kalendarska godina?
Naravno da postoje razlike izmedju te ATP Race liste i ove glavne,jer ova Race lista predstavlja bodove osvojene samo od pocetka godine, a glavna lista uvek za poslednjjih 365 dana. Medjutim na kraju godine te dve liste postaju identicne, jer i jedna i druga racunaju rezultate za isti vremenski period.
Ako mi ne verujes uporedi te 2 liste 5.novembra ove godine, kada se zavrsi masters u Parizu i videces da su apsolutno identicne.

Evo na primer Nadal na poslednjoj listi ima 10435 bodova. Ako bas zelis da znas kako se doslo do te cifre mozes saznati na ovom linku.
http://www.atpworldtour.com/Tennis/Players/Top-Players/Rafael-Nadal.aspx?t=rb
Tu lepo mozes da vidis sve Nadalove turnire, sa datumom pocetka turnira, Nadalovim rezultatom, brojem bodova koje je osvojio i datumom kada se ti bodovi brisu.
U poslednjoj rubrici pod nazivom "Non-Countable Tournaments" se nalaze bodovi koji se teniserima ne racunaju u glavnoj listi, a koji se u nekom trenutku mogu dopisati na listu. Kako to dopisivanje funkcionise, ne bih ti sad objasnjavao jer bi mi trebalo prvise prostora.
U svakom slucaju saberi sam sve te bodove koje vidis do ove rubrike Non-Countable i dobices tacno ovih 10435 bodova.
Sem toga pogledaj datume osvajanja tih bodova i videces da neces pronaci nikakve bodove osvojene pre 30.januara 2011., dakle starije od 365 dana.
Tako ce biti i na listi na kraju ove godine samo rezultati iz poslednjih 365 dana, a sta je 365 dana na kraju godine nego kalendarska godina.
Znaci na kraju godine je na listi prvi onaj ko je imao najbolje rezultate u toj godini, a ti si napisao sledece:
"Najbolji na kraju godine NIJE TENISER KOJI JE OSVOJIO NAJVISE BODOVA U TOJ KALENDARSKOJ GODINI".
Ako teniser u toku jedne kalendarske godine osvoji 12000 bodova, on ce na kraju te godine imati tih 12000 bodova, bez obzira da li je iz prethodne godine branio 200000 ili 1000 bodova. Znaci koliko je branio iz prethodne godine apsolutno nema nikakvog uticaja na to koliko ce imati na kraju sledece godine. U toku 365 dana jedan teniser moze maksimalno teorijski sakupiti 19500 bodova.
U takvoj situaciji bilo koji drugi teniser moze odigrati sva moguca finala protiv tog tenisera i osvojiti 5 titula na manjim turnirima na kojima moze igrati a da tu ne ucestvuje ovaj najbolji. Taj drugi teorijski moze sakupiti 13200 bodova. Dakle ta dvojica zajedno mogu ukupno teorijski raspodeliti 32700 bodova.
Iz ovog prostom matematikom mozes zakljuciti da dok god jedan teniser na listi drzi vise od 16350 bodova niko ga ni teorijski ne moze prestici.
Novaku trenutno nedostaje svega 3000 bodova da dodje i do tog teorijskog maksimuma i nema nikakve potrebe da znacajno uvecava broj svojih trenutnih bodova. Ne znam da li je ikada neki teniser dosao do tog broja bodova, mozda samo Federer u toku jedne sezone negde 2006. godine
U svakom slucaju 12-13 hiljada bodova je garancija da vas jako tesko moze bilo ko prestici, a Novak trenutno ima i vise od te cifre.
Toliko o prvoj pogresnoj stvari koju si napisao.

Sledeca pogresna stvar koju tvrdis je da bi kada bi sada pa do kraja godine Nadal i Djokovic ispadali u svim polufinalima, Nadal bio ispred Djokovica, a ja ti kazem da ne bi.
Tacno je da bi Novak tako gubio vise bodova od Nadala, ali trenutna razlika izmedju njih dvojice je 3195 bodova.
Mrzi me da racunam koliko bi i jedan i drugi izgubili bodova, ali ti garantujrm da bi na kraju godine Novak imao tacno 800 bodova vise od Nadala.
Koliko god bodova bi Novak izgubio u takvom raspletu, izgubio bi 2395 bodova vise od Nadala. Posto je trenutna razlika 3195 bodova Novak bi i dalje na kraju ove godine imao 800 bodova u visku, jer je upravo za tih 800 bodova napravio prednost na Australia Openu.
Naravno sa toliko polufinala sigurno ni jedan ni drugi ne bi bili na prvom mestu, vec verovatno na 7-8, ali bi i dalje Novak bio ispred Rafe.

Ako znas kako bodovanje funkcionise, uzmi lepo i obojici do kraja godine upisi sva moguca polufinala, sracunaj koliko ko na kom turniru gubi ili dobija i doci ces do te iste cifre. Meni za to ne treba nikakva matematika, jer je to sasvim logicno ako razumes kako bodovanje funkcionise.

Treca stvar. Nisma ja pisao o tome kako je puno tenisera bilo na prvom mestu, vec o tome da je bilo onih koji su na to prvo mesto dolazili spletom srecnih okolnosti i zadzavali se na prvom mestu svega par nedelja iako nisu bili stvarno najbolji.
Mozda sam samo napisao "bilo je puno tenisera", umsto "bilo je tenisera".
Pa evo i iz ovog tvog spiska se vide neki od njih: Rafter proveo samo nedelju dana, Moja 2 nedelje, Rodik 13 nedelja od cega se 10 nedelja nije ni igralo, posto je bila pauza izmedju 2 sezone.
Moja je 1999. dosao na prvo mesto, a da te godine nije osvojio ni jednu jedinu titulu. Imao je samo osvojen RG i Monte Karlo iz prethodne godine i finale Indian Welsa 1999., posle koga je i stigao na prvo mesto.
Koliko je stvarno bio dobar i koliko je zasluzivao to prvo mesto, mozda najbolje govori podatak da je posle svega 2 meseca ispao iz prvih 10.
I Moja i Rafter su dolazili na prvo mesto u vreme vladavine Samprasa i Agasija i proveli po nedelju-dve na tom prvom mestu, Agasi 100, a Sampras skoro 300 nedelja. I Moja i Rafter su do tog prvog msta dolazili zahvaljujuci povredama ove dvojice, propustanju turnira i slicnim stvarima.
Pokusao sam samo da vam pokazem kako dolazak na prvo mesto ne mora da znaci da je neko istovremeno i najbolji. Da si malo pazljivije procitao moj komentar, shvatio bi koja je bila poenta toga sto sam napisao. Neki teniser moze na kratko da prestigne Djokovica sticajem raznih okolnosti, ali jos brze da ponovo izgubi to mesto.
Ako na primer Nadal ove godine dodje na prvo mesto i tamo se zadrzi 4 nedelje, a preostalih 48 nedelja Djokovic bude prvi, ima li uopste smisla raspravljati o tome ko je bio najbolji 2012.?

I na kraju nisi me dobro razumeo ni vezano za to "uvecavanje bodova"
Mozda se nisam najbolje izrazio, ali nisam mislio ni na kakvo uvecavanje bodova u odnosu na prethodnu godinu, vec sam samo pricao o kalendarskim godinama.
Govorio sam o tome da je Djokovic svake godine osvajao na hardu vise bodova od Nadala, a da je Nadal stalno taj zaostatak nadoknadjivao na sljaci, i ne samo nadoknadjivao nego i pretvarao u svoju prednost.
Dakle mislio sam na uvecavanje broja osvojenih bodova u toku jedne kalndarske godine.
Uvek je uspevao zahvaljujuci ta 3-4 turnira na sljaci da se sacuva na vrhu, pa u dve sezone i da bude prvi, ali ne svojom zaslugom vec zaslugom drugih tenisera.
2008. je Djokovic startovao odlicno, pa onda napravio nekoliko kikseva: prvo u Majamiju, pa na Vimbldonu, u Madridu i Parizu.
Federer takodje 2008. do Us Opena maltene nije osvojio ni jednu titulu.
Normalno da je u takvim okolnostima Nadal dosao na prvo mesto.
Slicna situacija je bila i 2010. Federer je osvojio Australia Open, ali posle toga na 5-6 uzastopnih turnira nije mogao da prodje 3. kolo.
Slicna situacija je bila i sa Djokovicem 2010. Osvojio je titulu u Dubaiu i tek na US Openu prvi put usao u neko finale. Normalno je bilo da opet Nadal zavaljujuci sljaci dodje na prvo mesto.

Medjutim u situaciji u kojoj i Djokovic i Marej i Federer prave dobre rezultate, Nadal jednostavno ne moze na prvo mesto, samo zahvaljujuci sljaci.To je prosto i matematicki nemoguce.
Novak moze da propusti sve ovogodisnje turnire na sljaci i izgubice 2720 bodova, a Nadal teorijski moze zaraditi ukupno 800 bodova ako osvoji sve titule. Dakle to je teorijski 3520 bodova sa kojima bi Nadal prestigao Novaka za nekih 200 bodova, ali i to pod uslovom da Novak ne napravi ni jednu jedinu pobedu na sljaci. Sad sam razmisli kolike su uopste sanse za tako nesto?
Nadal ove godine moze opet da osvoji sve titule na sljaci i u nekom idealnom raspletu ipak zavrsi godinu na 4. mestu.
A ako ne osvoji sve titule na sljaci, pogotovo ako ne uzme RG, on sigurno godinu zavrsava kao 4.
U to smem da se kladim.

Obrazlozicu ti i ovu tvrdnju.
Prosle godine je Nadal na tvrdim podlogama odigrao ubedljivo najbolju svoju sezonu i opet je po rezultatima na toj podlozi bio cetvrti.
Evo koliko su tacno sva cetvorica osvojili bodova na tvrdim podlogama 2011.
Djokovic 8660
Federer 5980
Marej 5130
Nadal 3630
Ferer 2970 bodova.
Pa zamalo da i Ferer bude uspesniji od Nadala na tim podlogama.
Tacno je da su Nadalovi rezultati na tvrdim podlogama postali solidni, ali to solidno nije dovoljno da uz pomoc sljake dodje na prvo mesto.
Morace on na tvrdim podlogama da pravi duplo bolje rezultate ili da Djokovic i ostali pocnu bas mnogo da kiksiraju na tim podlogama, da bi se Nadalu ukazala prilika za prvo mesto.

Kao sto vidis i prosle godine je po bodovima na tvrdim podlogama Nadal bio na 4. mestu i tako je bilo svake godine u prethodnih 4-5 godina.
Na osnovu cega zakljucujes da ce se ove godine tu nesto promeniti?
Federer i Marej su od leta prosle godine pa naovamo pokazali da igraju sve boje i sve konstantnije, dakle mogu samo da prave jos bolje rezultate nego prethodnih nekoliko sezona.
Nadal na tvrdim podlogama za poslednje 3 godine ima osvojene ukupno 2 titule, a u celoj karijeri 11.
I ti sada ocekujes da ove godine osvoji jedno 5 titula na takvim podlogama, a minimum toliko ce mu trebati da dodje na prvo mesto, a i to pod uslovom da i na sljaci bude podjednako uspesan.
Pravo je pitanje gde ce Nadal biti ako na toj sljaci i ove godine ne osvoji 4-5 hiljada bodova koliko osvaja svake godine?
Gde ce uopste nadoknaditi ovih nekoliko hiljada bodova koliko svake godine zaostaje za ostalom trojicom na tvrdim podlogama? Pa naravno nigde i bice iza njih na poziciji 4, koja mu je i sada mnogo bliza nego prvo mesto. Pokusaj na primer da zamislis da na ovogodisnjem RG Nadal ispadne u cetvrtfinalu ili polufinalu, a finale igraju Federer i Marej.
Istog sekunda bi ga obojica prestigli i gurnuli na 4. mesto i to posle samo jednog jedinog turnira.

Nadal je po mom misljenju poslednji teniser koji moze ugroziti Novaka na prvom mestu i vise bi trebali razmisljti o tome da li on moze uopste zadrzati drugu poziciju, nego o tom da li moze doci na prvu. Naravno da najvece sanse imaju Marej ili Federer, bar ako gledamo sta su radili proteklih nekoliko godina.
Mozda se sutra pojavi neko tenisko cudo, neki klinac koji trenutno nije ni u prvih 100 i do kraja godine dodje na prvo mesto. U sportu je sve moguce, ali ja pokusavam samo da sagledam trenutnu situaciju i trenutni odnos snaga.
Jednostavno mi ne deluje logicno da Nadal odjednom pocne da dominira na betonu, ako vec u tome nije uspevao u proteklih 10 godina.


Naravno ovo je samo moje misljenje koje sam pokusao da obrazlozim jakim argumentima.
Sa druge strane, ti si taj koji je ovde izneo gomilu netacnih tvrdnji, koje nisi obrazlozio nikakvim argumentima i koje su samo zasnovane na tome sto jako lose poznajes tematiku o kojoj pises.

Ženevljanin

pre 12 godina

Novak je zaista glavni favorit za za osvajanje (odbranu) prvog mesta na kraju ove godine. Ima veoma dobre šanse i za osvajanje zlatnog gren slema i olimpijade što bi bio fantastičan uspeh kojim bi se prbližio tituli najboljeg tenisera svih vremena, odnossne Open ere! Ali, u euforiji posle osvajanja AO ne smemo da zaboravimo da mu je trebalo skoro šest sati (rekord!) da savlada Nadala na Rafinoj najslabijoj podlozi, a da je protiv Marija igrao takođe punih pet setova. Dodao bih i da mnogi neopravdano šalju Federera u penziju. Drugim rečima, razlika među vrhunskim teniserima je veoma mala... što, uostalom i nije loše jer nam omogućava da gledamo sjajne mečeve neizvesnog ishoda.
Podsećam oni koji se još uvek brinu kako će Novak "odbraniti one silne bodove iz 2011" da su - za osvajanje titule najboljeg na kraju godine - bitni samo bodovi osvojeni te godine. Svi prošlogodišnji bodovi će biti obrisani do kraja 2012 pa je sadašnje stanje u bodovima koji će važiti 31 decembra sledeće:
1. Novak Đoković 2000
2. Rafael Nadal 1200
3/4 Rodžer federer i Endi Mari 720

Miks

pre 12 godina

Mislim da Nole treba da se potpuno posveti pripremi za Roland Garros i da mu svi turniri do tada budu priprema za taj, da se sada lepo odmori i onda opet da dize formu. To je i sam izjavio prosle godine da mu je cilj da naredne osvoji RG. Napred Nole!

Ljubitelj Sporta

pre 12 godina

@ Zenevljanin

Vi izgleda ne znate kako sitem bodovanja funkcionise - pogledajte ono sto sam ja vec napisao (ako je objavljeno - mada sam slucajno pogresio u bodovnoj racunici za 200 bodova za Nadala) ili Google 'atp point system' pa pogledajte na Wikipedia - bodovi osvojeni prosle godine se ODUZIMAJU od totalnog broja bodova, ne pocinje se od nule! Da je Novak kojim slucajem propustio Australiju sada bi imao 11630 bodova a Nadal (da je pobedio u Noletovom odsustvu) bi imao 11235.

Znaci bilo bi svega 395 razlike - pogresio sam slucajno u mom prethodnom postu....

fenomen

pre 12 godina

Ne mogu sad precizno da napisem ali verujem da nisam jedini koji je ovo primetio. Novakov ritern kad mu je Nadal servirao na T liniju je bio katastrofalno los. Ako negde ima ta statistika zapisana mislim da je tu Nadal osvojio najveci broj svojih poena. Da li se Nole lose postavljao i ocekivao servis u drugu stranu ili nesto drugo ali gotovo svaki servis na T liniju Novak je kasnio i izbacivao ili u aut ili u mrezu. Vrlo je malo tih servisa vratio u Nadalovo polje na kvalitetan nacin. I taj njegov smec vec pocinje da zabrinjava, stvarno veoma los za najboljeg igraca na planeti. Iako je Novak daleko ispred drugih itekako ima prostora za napredak. Ako popravi taj smec i uopste igru na mrezi, stekne jos vise sigurnosti na drop-shot udarce(i tu cesto salje u mrezu)ne mogu ni zamisliti koliko ce im odmaci. I servis da bude u proseku jos za 10km/h jaci bice stravicno jak. A sve ovo nije nedostizno, sve se to moze treningom usavrsiti.
Ja vec sada mastam o tome da Novak za par godina pretekne Federera po broju osvojenih GS titula. To je prvo merilo a biti na listi prvi je lepo ali nije nesto bez cega se ne moze. Nek bude uvek u prvih 5 i nek svake godine osvoji poneki GS bice super. Evo sad je Federer treci na listi ali 16 GS su 16 GS.....
Poz...

oi

pre 12 godina

Nadal je prosle godine turnir zavrsio u u najboljih 8, a ne u 4. Tada je dobio 360 poena, a za finale se dobija 1200. Sto znaci da je smanjio razliku za 840 poena.
Zao mi je sto Nole nije uspeo da zavrsi mec u cetvrtom setu, ali bi mi tada bilo zao Nadala - ovako - 2 heroja vredna svake hvale. Mogao je da pobedi bilo ko, ali cisto da se zna ko je bio bolji u prethodnih godinu dana ;)

novosadjanin

pre 12 godina

@Stanimir Branimir
@Stavra

Novak je ovaj turnir odigrao sa 70% u odnosu na prosli AO. Nije bilo ravnih udaraca, njegovih ubitacnih inside out forhenda ni protiv Mareja, Ferera... Ne znam zasto to nije radio. Nije bilo ravnih forheda uopste. Ceo turnir je prosao a da nije ni 10 puta raspalio forhendom kako on to zna.

Svi mi volimo Novaka, ali on ima par stvari koje mora da popravi da bi bio vladar i sa 28 godina. Prvo, mora bar nekada da izadje na mrezu...Cesto se nekad pitam zasto nije krenuo na mrezu kada cak i ja instiktivno govorim pored TV-a SAD! i krecem prema TV :)))


I TAJ SMEC!!!??? Jasno je da mu je to najslabiji udarac (ironicno najlaksi u tenisu za vecinu igraca, posto retko vidimo da Nadal, Federer, Marej ne zakucaju to cak i sa osnovne. Cak i ja na rekreaciju raspaljujem forhend smec bez vecih problema...
Taj smec ga je mogao kostati pobede pri rezultatu 30-15 u 5.setu na 6-5 za Novaka.Srecom je posle toga odigrao odlicno dva poena....
Izgleda da se demoni oko smeca vuku jos sa OI2008 kada je promasio odlucujuci smec u polufinalu protiv Rafe.

Novo pecena Australijanka

pre 12 godina

NOLETU sve cestitke!!! Bila je to borba dva velika lava i dva brza pantera. Nole je pobedio Nadala, ali i australijsku publuku koja je redovno, zdusno navijala za Noletove suparnike, znaci protiv njega! Pod takvim pritiskom ova izvojevana pobeda je jos veca. Uvek su navijali za tenisere sa zapada, iako bas ne vole ni Spance ovog puta su navijali za Nadala.Obojica su bili izvanredni i obojici cestitka za borbenost. Noletova "greska" je sto potice iz "istocne" zemlje. Razgovara grupa Australijanaca, pred mec, za koga ce ko navijati. Razmisljaju i onda jedan rece: Necu navijati za ovoga sa Istoka. To sam cula svojim usima na plazi na Bondaju i sokirala se. Politika je svuda oko nas, bila to Srbija ili neka druga zemlja, napr.Australija.

ja

pre 12 godina

@Ljubitelj Sporta
Jesi li ti ipak razmislio malo logicnije o toj svojoj "ideji".
Pa sa takvim sistemom bodovanja pojedini teniseri bi decenijama bili na prvom mestu i niko ih odatle ne bi mogao skloniti.

Zamisli na primer da se tako bodovalo ranije, koliko bi Federer imao bodova 2008. godine. 3 puta za redom odbranjena titula na Vimbldonu, 3 puta na US Openu, 2 puta odbranjena u Australiji.
Da ne pricam o manjim turnirima tipa IW, Hale, Basel i slicno.
Federer je na pocetku 2008. imao oko 7000 bodova, odnosno po ovom sistemu bodovanja oko 14000.
Da je funkcionisalo tada takvo bodovanje koje ti predlazes ne bi imao 14 000, vec preko 20 000 bodova, i verovatno bi Federer i dan danas bio na prvom mestu.
Odbrana titule fakticki ne postoji. To je samo strucni izraz za to kada neko osvoji titulu u istom periodu u kojem je titulu osvojio i prethodne godine.
Jednostavno svake godine se igra novi turnir.
Jedni turniri se ukidaju, neki novi uvode u istom terminu.
I kako uopste da neko odbrani titulu, ako je taj turnir sledece godine ukinut?
Evo ti jedan primer. Nadal je 2008. osvojio titulu na mastersu u Hamburgu.
Sledec godine nije ni mogao da brani tu titulu jer je taj masters ukinut. U stvari preciznije turnir, kao turnir je ostao, ali je pomeren u nizi rang takmicenja i kalendarski pomeren za 3 meseca.
I sta sad Rafa da radi sto ne moze ni da pokusa da odbrani svoju titulu?
Medjutim umesto tog mastersa uveden je masters na sljaci u Madridu, pa je Nadal u stvari svoju titulu iz Hamburga 2008. "branio" u Madridu 2009.

U principu teniseri ne brane nikakve titule. Oni jednostavno samo brane bodove koje su osvojili pre 365 dana.
Igrom slucaja veci deo turnira se igra kalendarski u isto vreme, pa teniseri cesto na istim turnirima brane iste bodove.
To uglavnom vazi za ove vece turnire, ali kad su u pitanju manji turniri teniseri jednu titulu mogu da brane na potpuno drugom turniru.
Evo Djokovic je prosle godine osvojio titulu u Dubaiu. Ove godine uopste ne mora da ide u Dubai. Moze da ode i u Akapulko jer se tamo igra turnir istog ranga, da tamo osvoji titulu i tako odbrani tih 500 bodova odnosno titulu iz Dubaia.

Dakle odbrana titula ne postoji bar ne u tom smislu u kojem je vecina ljudi shvata.
Postoji samo odbrana bodova iz prethodne godine.

Teniser koji pobedi na nekom turniru, za tu pobedu dobija pehar, novcanu nagradu i odredjene bodove koji mu ulaze u listu.
Ti bodovi vaze 365 dana i posle 365 dana se automatski brisu.
Teniseri samo pokusavaju da nadoknade te bodove koji ce im biti obrisani i da ih zamene sa novoosvojenim bodovima.
Dakle oni se u stvari brane od tog gubljenja bodova na listi i zbog toga i postoji taj termin "odbrana".
Ali ponavljam ne brane se nikakve titule, vec samo bodovi koje ste osvojili prthodne godine.
Nikakve razlike nema u tome da li je neko osvojio jedan gren slem 3 puta za redom ili 3 puta u razmaku od 10 godina. 3 titule su 3 titule.
Mozda ce neki reci kako su 3 uzastopne titule vrednije, jer je teze 3 puta uzastopno osvojiti isti turnir.
A javice se i oni drugi koji ce reci da je ovaj teniser koji je 3 godine za redom osvajao titulu u stvari losiji, jer je igrao dobro samo 3 godine.
A ovaj koji je te titule osvajao u razmaku od 10 godina je 10 godina igrao dobro.
U principu i jedni i drugi su u pravu.
I Djokovic i Federer su po 3 puta osvajali titule u Dubaiu. Kada se jednog dana budu nabrajali njihovi uspesi pisace da su imali po 3 titule u Dubaiu.
To sto je Djokovic osvojio 3 uzastopne, a Federer 3 u razmaku od 5 godina ce biti najobicniji statisticki podatak i nista vise.

Sve ovo pisem sa zeljom da ljudi prestanu toliko ozbiljno da shvataju taj termin odbarana titule. Titula je titula i nema tu nikakvih razlika sem u rangovima turnira na kojima se osvajaju. Da li ste je osvojili na jednom ili na drugom turniru uzastopno ili ne najmanje je vazno.
Sta vise kada neko previse titula osvaja na samo jednom turniru, samo baca senku na sebe da je mozda ogranicen teniser kojem odgovara samo jedan turnir i jedna podloga.
Na primer jedan teniser osvoji 3 Vimbldona 3 AO i 3 US Opena, a drugi u celoj karijeri osvoji 15 titula na RG i nigde vise.
Pa niko normalan vam nece reci da je tih 15 gs titula vrednije od ovih 9, vec ce naprotiv za ovog prvog sa 15 RG-a reci da je izuzetno ogranicen teniser.

lista

pre 12 godina

@Ljubitelj Sporta
Zna Zenevljani vrlo dobro kako bodovanje funkcionise, ali ti ocigledno nisi najbolje razumeo njegov komentar.
On je jednostavno napisao da ce do kraja ove godine biti obrisani svi proslogodisnji bodovi i da ce teniseri imati samo bodove koje su osvojili ove godine.
Znaci ako bi ovog trenutka svi prestali da igraju na kraju ove godine bi imali te bodove koje je on naveo.

Ili u prevodu Novak je ovu godinu zapoceo sa tom prednoscu od 800 bodova u odnosu na Nadala i po 1240 bodova u odnosu na Mareja i Federera.
Znaci oni su ti koji u startu jure tu Novakovu prednost.
Sad bi na primer Nadal trebao da osvoji titule i u IW i u Majamiju, a da na primer Novak izgubi u finalima tih turnira i u toj situaciji bi se samo izjednacili po ovogodisnjim bodovima.
Ta odbrana bodova ima znacaja samo u tome sto neko iako je najbolji u jednom kratkom periodu moze izgubiti to prvo mesto. Ali ponavljam samo na kratku, jer onaj ko u toku cele godine bude najbolji taj ce i zavrsiti tu godinu na prvom mestu.
Na kraju godine postaje potpuuno nevazno ko je koliko bodova branio i koliko odbranio, vec se gledaju samo rezultati u toku te godine i onaj ko ima najbolje rezultate taj je i prvi.

Zasto je vazna ova razlika koju je pomenuo Zenvljanin?
Pa jednostavno zamisli da na svakom turniru do kraja godine i Novak i Nadal na primer ispadaju u polufinalima. Na kraju godine bi Novak opet imao 800 bodova vise od Nadala koliko ih ima na pocetku ove godine.
Ili drugi primer, obojica odigraju sva finala na turnirima do kraja godine. U jednom finalu pobedi Nadal u drugom Novak. Ako su turniri istih rangova, opet bi bili potpuno izjednaceni, a Novaku bi ostalo ovih 800 bodova prednosti.

U principu bodovanje u tenisu je kao i u svakom drugom sportu.
Jedina razlika je sto u ostalim sportovima postoje sezone koje pocinju 1. januara i zavrsavaju se 31. decembra i na pocetku te sezone svi sportisti krecu od nule, a u tenisu sezona neprestano traje i u svakom trenutku se racunaju bodovi iz prethodnih 12 meseci i teniseri nikada nemaju 0 bodova.
To je osmisljeno tako da bi uopste postojale ove liste, a liste sluze pre svega za pravljenje zrebova na turnirima.
Da nije toga na pocetku ove godine bi svi teniseri imali nula bodova i ne bi postojao nikakav kriterijum za pravljenje zreba, pa bi se na primer moglo desiti da Novak i Nadal igraju u prvom kolu Australia Opena, a ne u finalu.

Sad nesto vezano za tu odbranu bodova. Novak prosle godine nije igrao na mastersima u Monte Karlu i Sangaju. U Parizu i na zavrsnom mastersu u Londonu je pravio jako slabe rezultate, fakticki kao da nije ni igrao te turnire. Na ta 4 turnira Novak moze da zaradi skoro 4000 bodova, osvajanjem titula i da nadoknadi neke eventualne bodove koje bi izgubio u toku godine. Ako ove godine Djokovic sakupi bar 10000 bodova sigurno ce godinu opet zavrsiti na prvom mestu, jer u takvoj situaciji nema sansi da neko od ostalih skupi tih 10000 bodova.
Da li ce u nekom trenutku priveremno pasti sa prvog mesta i nije toliko vazno. Mozda ce provesti nekoliko nedelja manje na prvom mestu, ali ako na kraju godine bude opet prvi to ce znaciti da je i 2012. bio najbolji teniser sveta.
Od ovih 10 000 bodova koje pominjem Novak je vec osvojio jednu petinu.
Preostaje mu jos 10 meseci da osvoji i preostale 4 petine.

Mislim da Nadal uopste nije neka pretnja za prvo msto, jer on konstantno pravi mnogo slabije rezultate na tvrdim podlogama. Novak je i u onim sezonama kada je bio 3. na svetu, a Nadal prvi osvajao na hardu vise bodova od Rafe. Problem je bila sljaka na kojoj je Nadal uvek drasticno uvecavao svoje bodove.
Ako Rafa ove godine poosvaja opet sve titule na sljaci, pre svega RG, moze da ostane u trci za Novakom.
Ako ne poosvaja na sljaci te titule, verovtno ce posle US Opena pasti na 4. poziciju, jer ce ga u tom slucaju sigurno prestici i Marej i Federer.

Jedino sto je vazno je kako neko igra i kakve rezultate pravi.
Moze na primer Nadal u julu ove godine da dodje na prvo mesto, a u avgustu da ponovo izgubi to prvo mesto.
Ako u julu dodje na prvo mesto to nece znaciti da je 2012. godine bio najbolji teniser sveta, vec ce znaciti da je bio najbolji u drugoj polovini 2011. i prvoj polovini 2012.
Bilo je puno slucajeva da neki teniseri dodju na prvo msto i tamo provedu jednu-dve nedelje. Na primer teniser koji je prvi, povrdi se i mora da propusti neki turnir na kojem brani mnogo bodova. U takvoj situaciji onaj koji je bio drugi ni kriv ni duzan dodje na prvo mesto. Ali to prvo mseto izgubi vec posle narednog turnira. Za takve tenisere nikada neces cuti da neko kaze kako su bili najbolji te i te godine.
Jdnostavno njihovo prvo mesto je samo najobicnija statisticka kategodija i nista vise.
Kada neko dodje na prvo msto i tamo provede mnogo vremena to znaci da je stvarno najbolji i sto duze vremena provodi na prvom mstu, to mesto dobija na tezini. Zato cesto i slusamo podatke o tome koliko je ko proveo na prvom mstu. Nisu to neki rekordi ni statisticki podaci, vec pokazatelji stvarne jacine odredjnog tenisera.

Ratko

pre 12 godina

Imam osecaj da ce Novak ove godine osvojiti sva cetiri slema i olimpijadu. To nikada niko nije uradio. Takav poduhvat je verovatno najvece dostignuce u sportu i granici se sa nemogucim. Ovo juce je bio kamen temeljac i odradjen je ogroman posao. Jedva cekam Rolan Garos i mislim da nas tek tu ocekuje spektakl na Rafinoj najboljoj podlozi. Samo zdravlje obojicu da posluzi. Sve najbolje im zelimo.

Бетелгез

pre 12 godina

Овом титулом највероватније је сачувао прво место на листи до Вимблдона.
Ноле брани 5470 поена,а Надал 5940,разлика је скоро 3200 поена тако да Надал треба да одигра фантастично овај део сезоне,а Ноле да подбаци,што је тренутно немогуће.
Мареј може доста да напредује,али и доста заостаје,чак преко 6500 поена,тако да је и ту миран.
На Федерера не рачунам.
Мишљења сам да ће ове године играти МК,тај мастерс му недостаје поред Синсинатија и Шангаја,а да ће се повући,ради боље припреме за РГ,из Београда и Мадрида.
Поздрав!

borko

pre 12 godina

cini mi se da je sad isplivala jos jedna extra stvar na povrsinu posle ove pobede... sad ce ga se ostali protivnici jos vise bojati i respektovati kad izadju na teren, jer je pokazao celom svetu jos jednu stvar, da moze najizdrzljivijeg coveka na planeti, Nadala, da pobedi na njegovom, polju, tojest snazi i izdrzljivosti....

Cera

pre 12 godina

Novak Đoković - nova dimenzija tenisa!
Majstorčino, samo se sada doobro odmori, naspavaj, naklopaj... neznam, pa da si brate bilijar igrao 6 sati umorio bi se a ne sve ono i to protiv jednog Nadala. Ja nemam reči... Svaka ti čast Novače!

Dylan Dog

pre 12 godina

Ne može se opisati osećaj nakon završenog finalnog meča! U srpskom jeziku ne postoje adekvatne reči pohvale koje bi bar izbliza bile primerene Novakovom delu. Činjenica da svojim očima gledamo kako naš sunarodnik pravi istorijske uspehe srpskog sporta predstavlja privilegiju par ekselans!

Fascinantno je šta je momak izdržao i kakve je gladijatorske sposobnosti pokazao. Ovim je jednom za svagda zapušio usta "kuvanim vranama" svim malicioznim kritičarima koji su sa nipodaštavanjem i omalovažavanjem govorili o njegovom zdravstvenom stanju i mentalnoj čvrstini (joker the choker, chokavich, quitter itd.). Posebno mi je drago zbog "stručnjaka" kao što su Mats Vilander sa Euro Sporta, Piter Bodo iz Tenis Magazina i Greg Garber sa ESPN-a. Koristim priliku da ih ljubazno zamolim da nikada ne postavljaju Novaka Đokovića na mesto favorita na nekom turniru. Čisto zbog malera!

Osim nekoliko uvodnih mečeva, Novak je završnicu turnira odigrao ispod svog prošlogodišnjeg nivoa. Očigledno da su neki problemi sa disanjem ili već čime - postojali, a pažljivom oku nije moglo promaći da je ta činjenica uticala na Novakovu eksplozivnost i sveukupno kretanje. Tim pre je njegova izdržljivost bila na ozbiljnom testu jer je, kasneći u startu po delić sekunde pri polasku i postavljanju na svaku širu loptu, morao puno više da trči i da se umara. I pored toga što nije igrao na svom visokom nivou, igrao je konstantno na nekih 80-85% bez bilo kakvih padova. Štaviše, podizao je nivo svoje igre baš kada je to bilo potrebno, u prelomnim trenucima meča. Do skoro sam bio mišljenja da su Monika Seleš i Rafael Nadal mentalno najjači sportisti ikada. Sada nemam dilemu koje je u tom segmentu dostigao u sportu do sada nezabeleženi nivo: Novak Đoković!

Prosto fascinira način na koji je dolazio do pobeda. Nije igrao svoj najbolji tenis, toga je bio svestan, pa je pronašao alternativni put do pobeda i uspeo da istraje na njemu! Ovde je pobedila mentalna čvrstina: sportska inteligencija, snaga volje i uma! Ovde je pobedilo i Novakovo telo i njegov tim koji ga je pripremio da može fizički da podnese mnogo više od potrebnih napora koje zahteva osvajanje jednog GS-a. Rutinski je pokopao "povampirenog" Hjuita, otrpeo "dosadnog" Ferera, taktički savršeno udavio "davitelja" Mareja i snagom volje, uma i tela izmorio "smarača i trkača" Nadala.
Svi su oni odigrali na svom maksimalnom nivou, osim možda Rafe Nadala u pojedinim delovima meča (što je, opet, direktna posledica podizanja nivoa igre samog Novaka). Sa druge strane, Novak bez eksplozivnosti, sa problemima pri disanju, u situaciji koja mu ni po kom kriterijumu ne odgovara (visoka temperatura i vlažnost vazduha, prisustvo polena i perja, iscrpljujući i dugi mečevi), bez one hirurški precizne, uraganske igre iz 2011., gotovo bez pomoći prvog servisa - uspeva da osvoji još jedan GS turnir! Da nije bilo drame u završnicama petih setova u polufinalu i finalu - izgledalo bi da je sve učinio baš rutinski.

Ako je Novak ovo ostvario na ovaj način, na ovom sporom betonu sa visokim odskokom lopte - nema nikakvih razloga da to ne učini i na šljaci kompleksa Rolan Garosa. Štaviše, mislim da će mu šljaka još više odgovarati jer će biti još teže izbaciti ga sa terena. Jedva čekam da ponovo zaigra maksimalno dobro, kako bi smo mogli mirno da posmatramo njegove mečeve. Ovo što nam je priredio je bilo naporno čak i za gledanje, a za neke i zdravstveno nepreporučljivo.

U stručnim teniskim krugovima se više ne postavlja pitanje da li će Novak osvojiti još koji gren slem turnir, niti koliko će ih osvojiti. Pravo pitanje je da li će Novak uspeti da kompletira kalendarski gren slem ili čak kalendarski zlatni slem! Samo da ga zdravlje posluži, lično ne vidim niti jedan jedini teniski razlog da on to ne učini. Momak je trenutno na potpuno drugom nivou od svih ostalih tenisera. Čak i kada igra primetno ispod svog nivoa, a ostali igraju najbolje što mogu - opet ima odlučujuću prednost!

Bio mi je simpatičan jedan komentar koji sam pročitao na nekom od stranih foruma: "Endi Marej je najbolji teniser na svetu. Prva trojica nisu sa ovog sveta!". Dodao bih: Novak Đoković nije ni iz ove galaksije.

Uzdravlje!

realno

pre 12 godina

@fenomen
Meni deluje po tvom komentaru da si juce poceo da gledas tenis.
Pa najnormalnije je da Novak vrati najmanje servisa koji idu na T liniju jer su takvi servisi i najtzi za vracanje. Istovrmeno su takvi servisi i najrizicnije za onog ko servira i najvise greski se i pravi u pokusaju takvog servisa.
Zasto svi teniseri stoje u uglu terena cekajuci servis protivnika?
Pa zato sto iz te pozicije pokrivaju celo srvis polje i mogu da vrate svaki servis sem tog na T liniju.
90 posto tenisera ni ne pokusava da vrati te servise na T liniju, vec jednostavno pustaju protivnika da gadja tu T liniju, pa ako pogodi pogodi, ako ne imace drugi servis.
Jesi li nekad video da je neko pokusao taj servis na T liniju iz drugog servisa? Prava retkost, a i ako pokusaju u 99% slucajeva se to zavrsava duplom greskom.
Takav servis je najtezi u tenisu i svi teniseri racunaju na to da njihov protivnik ne moze dovoljno cesto da pogodi taj servis, pa zbog toga i stoje u suprotnom uglu - inace bi svi stajali na T liniji kada vracaju servis.
Ovi veliki serveri tipa Karlovic, Izner, Raonic nisu opasni serveri zato sto imaju previse jak servis. Njihovi servisi idu mozda 10-15 km/h brze od ostalih tenisera, ali ljudi su iskoristili svoju visinu i usavrsili upravo to srviranj na T liniju i zbog toga i vaze za velike servere i tenisere kojima je tesko vratiti servis.

Verovatno je Novak u proslom finalu vratio malo takvih Nadalovih servisa, ali i to malo je bilo vise od Nadala koji cini mi se nije u celom mecu uspeo da vrati ni jedan Novakov servis na T liniju, a ako i jeste to se moze izbrojati na prste jedne ruke.
To su najnormalnije stvari u tenisu.
90% aseva se i pravi takvim servisima. Retko ces videti neki as servis a da on nije isao na T.
Precizan servis na T liniju jacine od 170 km/h je teze vratiti nego neku bombu od 230 km/h koja ide po dijagonali.
To ce ti potvrditi svako ko se imalo bavio ovim sportom.

Dermendziev

pre 12 godina

Mec Marej-Novak,po meni,u najmanju,ruku bio je iste tezine,cak sto vise mozda i tezi,pa i kvalitetniji?.Upravo taj mec(njegova posledica) rezirala je dramaticni meca Novak-Rafa.

U zdravom telu zdrav i duh i obrnuto.Da je Novak bio odmorniji,igrao normalno polufinale,mislim da bi Nadala dobio 3:1(verivatno bi bila veca koncetracija protiv Nadala,sigurno bi imao veci koficient korisnoog dtjstva kod onoliko silnih brejk sansi,pogotovo kod 40:0,bez obzira sto je Rafa sjajno servirao i odigrao dodro ostale poene u tom gemu-s druge strane kod Noleta ritern je jedan od najboljih na svetu,a jos kad si odmorniji lakse citas,brzije mozgom i fizicki reagujes).

Sve u svemu mislim da ce Mareju biti najozbiljniji Novakov protivnik u mecevima velike cetvorke,a sigurno ce na listi obici Federera.Dali i Nadala?To je vec malo teze,zavisi od samog Mareja,a mislim da ce i Nadala,kao i Federera ove godine pobedjivati,sigurno ne u svim njihovim medjusobnim susretima,ali bice pobeda.

Pozdrav!

realizam

pre 12 godina

Covek 3x osvojio Australian Open i poneki u publici i dalje negoduju!
Prosto da se covek zapita kakva je to publika?Doduse Australija je to.Tamo samo zmije,kenguri i ajkule valjaju!cast izuzecima nase gore list koji su Novaka sjajno tamo bodrili.Kada sam video kako se cisto i neiskvareno raduju znao sam da su nasi!Veliki pozdrav za nase zemljake u Australiji!!!

Marko student (Wien)

pre 12 godina

Evo jos jednom da se dopunim i pokusam da razuvjerim sve nase dezurne "nacional-patrijote" koji nisu ukapirali moju poentu i naravno za sve druge prosvijetljene srpske gradjane koji vladaju engleskim:

http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/tennis/16781690.stm

AlCapone

pre 12 godina

Jedno je sigurno, kad Nole igra svoju igru niko mu ne moze nista.

Na AO bilo je zanimljivo videti kako Nadalov ujak Toni u trenutku kad je Djokovic osvojio vrlo bitan poen aplaudira Djokovovicu na sjajnom potezu. Tu se vidi da se ti ljudi medjusobno iznimno cene i svaka cast Toniju na toj divnoj gesti.

Stanimir Branimir

pre 12 godina

@Jack Sparrow
Ovo što si naveo kao "opkruživanje oko lopte kao soko" se zove inside-out forhend. Nole to koristi, ali protiv Nadala to nije lako raditi. Za to su potrebne sporije i pliće lopte, što ti Nadal ne daje mnogo. Drugo, ako protivnik stigne taj udarac, pozdravi se sa poenom. A ako neko može da stigne, to je onda Nadal. Posebno zato što inside-out forhend dešnjaka, levaku isto ide na forhend pa nije baš pametno igrati protiv Nadala.
I bekend skraćene dijagonale dešnjaka idu levaku na forhend, pa ih lakše stižu. I nije samo odigrati neki udarac, to je najlakše. Ono što je problem, pripremiti ga i naterati protivnika da ti da loptu za tako nešto. A većina ove naše teniske publike to ne vidi, već samo onaj završni udarac koji je samo 10% posla u celom poenu. Nole je pokazao kako se igra protiv Nadala.

men

pre 12 godina

Da nije Novaka Rafal Nadal bi vezao četiri Grand Slem titule što niko nije uradio od Rod Lejvera....

(Era, 30. januar 2012 09:18)

Ne znam na osnovu čega tvrdiš ovo. Nadal nikada nije bio u prilici da osvoji Gren Slem. Iako je 2010 u svojoj najuspešnijoj sezoni osvojio 3. GS-a, na Australien Openu ga je u četvrt finalu eliminisao Marej a trofej je uzeo Federer. Osvojio je Rolan Garos igrajući u finalu protiv Soderlinga, Wimbledon protiv Berdiha, a jedino je problema imao u finalu US Opena protiv Đokovića. Dakle Novak ga nije onemogućio u tome.

Jedinu istinsku priliku za Gren Slem je u open eri imao Đoković prošle godine a u tome ga je onemogućio Federer na Rolan Garosu. Da samo podsetim da je Novaku tada glave došla ona ludačka priča o pobedničkom nizu pobeda i mrtva trka sa Mekinroom. Da toga nije bilo Novak bi danas imao najverovatnije sva četiri GS-a iz iste sezone u vitrini.

Ljubitelj Sporta

pre 12 godina

Sistem bodovanja u tenisu nije bas najbolji: teoretski je moguce da Nadal, zavisno od njegovog rasporeda, prestigne Novaka ako on kiksne na samo jednom GS turniru (nedaj boze!) - ajde recimo Wimbledonu, ili ako ne igra zbog povrede (opet - nedaj boze!). Novak bi izgubio 2000 poena, a Nadal recimo osvoji i dobije 800 poena (-1200+2000)! Ako Novak odbrani sve ostale poene razlika bi pala na samo 195 poena prednosti (naravno pod uslovom da Nadal odbrani sve svoje poene)!!! Znaci ako Nadal odigra jedan extra turnircic negde gde Novak ne ucestvuje i osvoji 250 poena - eto njega na vrhu!!!

Mislim da bi trebalo da se dodaju extra bodovi za odbranu titule: GS na primer izgubis 2000 od prosle godine ali dobijes 2500 za odbranu, masters izgubis 1000 ali dobijes 1250 ili slicno. Jednostavno nije fer da osvojis sve sto si osvojio prosle godine, opet igras fenomenalno a ne napredujes bodovno!

Posle Novakove sjajne prosle sezone njemu je jako tesko da odbrani sve bodove a kamoli da osvoji nove - njemu je vrlo tesko da napreduje bodovno! Prakticno mora sve da odbrani, plus da poboljsa ucinak iz Pariza, i kasnije na turnirima posle US open-a, ili da igra na svim raspolozivim turnirima, sto naravno nije moguce.

Mislim da moj predlog nije los - ako neko ima jos neku ideju - slobodno predlozite.

Inace sto se tice analize Novakove igre nisam primetio da je neko pomenuo par detalja gde je Novak mogao mnogo bolje – na primer izlazak na mrezu! Mnogo, mnogo puta je 'imao' Rafu u poziciji gde je Rafa morao da vrati slabasan sliced backhand, ali je Nole ostajao na osnovnoj liniji umesto da pridje i zavrsi volley poenom - pogotovo sto su Rafini odbrambeni udarci, iako sliced, bili dobri, duboki, pa je Nole morao ponovo da 'nadje' odlican udarac sa osnovne linije, a Rafa stize neverovatne stvari! Takodje drop shot i wrong-footing nisu bas sjajno funkcionisali, a Rafa je cesto bio daleko iza osnovne linije.

Znam da je lako nama ispred televizora i ovo nije nikakva kritika (ko sam ja da kritikujem teniskog SUPERMENA, BATMAN-A, TERMINATORA!!!) ali realno mislim da je mogao da zavrsi mec mnogo ranije i lakse da je cenio te momente bolje.

Medjutim jako je ohrabrujuce to da Novak moze dosta bolje da igra – i opet je pobedio Nadala koji je pruzio svoj maksimum (po mom misljenju) koji moze protiv Novaka!!!

Novak Djokovic = teniski CAR i veliko blago Srbije (uz vaterpoliste, rukometase i druge, da ne nabrajam)!

zeleni

pre 12 godina

U slučaju da pobedi na RG ove godine, Novak će osvojiti Grand Slam. Biće u istom trenutku pobednik sva 4 najveća turnira. To je "non-calendar" Grand Slam.
Do sada su samo Donald Badž i Rod Lejver (2 puta) osvajali GS, ali u istoj godini.
Ukoliko Novak uspe, to će biti najveće dostignuće u muškom tenisu od 1969. godine, kada je Lejver ostvario GS.
Idemo, majstore!

stavra

pre 12 godina

@ Jack Sparrow
"nisam video ni jednom onaj njegov zaštitni znak da opkruži oko lopte kao soko i da sevne skraćena dijagonala, isti je slučaj i sa bekend skraćenim dijagonalama, koji su čista umetnost Novak"

Posto si gledao ceo mec natenane u reprizi mogao si da primetis da novakov protivnik drzi reket u levoj ruci tako da te dijagonale idu Nadalu na forhend za razliku od desnorukih protivnika kojima ide na bekend , pa ako je jos dvorucni gde je zamah kraci ili se igrac jednostavno losije sluzi bekendom onada je to viner u najavi. To kod nadala Nije slucaj tako da taj veoma funkionalan udarac kod Federera i ostalih tenisera je kod Nadala neupotrebljiv cak i opasan po Novaka jer otvara stranu sto Nadal jako dobro kaznjava.

bane

pre 12 godina

Na kraju godine prvi će biti onaj ko bude osvojio najviše titula, pogotovo gren slemova i mastersa. Novak kada igra svoju igru je prosto nepobediv i većinu titula ako ne i sve otići će njemu u ruke.
Jedini koji ga može donekle ugroziti je Nadal ali videlo se i ovog puta da on nema efikasno oružje protiv Novaka.
Novak je gladan titula naročito GS-ova i to će ga motivisati za pobede.
Ono što je dobro je da Novak sada pobedjuje u finalima i sa 80-90% snage, ne mora uvek da bude svih 100%. Druga važna stvar u korist Novaka je to što je sposoban da pobedjuje sa različitim taktikama. To se videlo i u ovom finalu koje je odigrao na nadalovski način, terajući Nadala da pravi ogroman broj neiznudjenih grešaka i prisiljavajući ga da se brani sa servisima, netipično za Rafu.
Dakle Novak raspolaže sa najvećim arsenalom plus ogromno samopouzdanje sa ovom titulom i zato ga vidim i na kraju godine kao br. 1.

citalac

pre 12 godina

Hm, postoje teorije da ce Novak tesko da odbrani osvojeno u istom periodu 2011.

Naravno da nece biti lako, ali - ko ce ga prestici? Nadal? Decko je sjajan, ali je i on u isto to vreme bio izuzetan, stizao svuda do finala, a tamo gde Novak nije igrao (Monte Karlo), Nadal je pobedio.

Dakle, ima i Nadal sta da brani, nisu njih dvojica sami, samo polako... Mislim da ce obojica (a Novak gotovo sasvim sigurno) baciti fokus samo na najvece turnire i smanjiti intenzitet opterecenja koje im predstoji zakljucno sa Vimbldonom.

Na kraju krajeva, najbitniji su veliki turniri, ali takodje i plasman na listi. Medjutim, ne vidim da je bitno da li si prvi sa 2000 ili 3000 poena razlike - treba se stedeti.

Cici

pre 12 godina

Novak suvereno vlada i to je najbolje saznanje posle ovog turnira. Gledaoci i ljubitelji tenisa padaju od umora posle pracenja svih meceva sa svojih sedista ili fotelja:-) Novinari i reporteri padaju od umora posle izvestavanja sa teniskih dogadjanja i napora da utole glad ljubitelja tenisa za vestima o svojim ljubimcima danonocno:-) treba biti pozitivan i cestitati b92 na izvanrednim clancima i reportazama/intervjuima. Ali....bilo bi dobro ili ne (?) u fokus staviti i sudjenje u nekim mecevima. Sudjenje u finalu nije bilo samo dobro i na nivou i ne secam se da je ikad vidjeno onoliko gresaka gde su dobri poeni (uglavnom Novakovi) dosudjeni kao aut. Da li je to bas slucajno? Vise meceva je pokazalo da su sudije nekim teniserima majke a nekima macehe a posebno se secam kada je Nalbandijan u mecu protiv Iznera dosao do mreze da pogleda trag lopte, trazio celindz a sudija mu nije dozvolio celindz sa obrazlozenjem da je zakasnio. U finalnom mecu smo videli da je Novak postigao poen posle Rafine serve, Rafa gleda u trenera koji pokazuje palcem da je njegova serva bila u autu i Rafa tek onda trazi celindz sto sudija i dozvoljava. Nevidjeno! Nazalost, po meni, ovaj turnir je u kvalitetu sudjenja daleko ispod svih ostalih i zasluzio je da se neke vise instance (ATP) pozabave tim problemom.

piter

pre 12 godina

Fantasticno ! BRAVO, i to u kontinuitetu, sa kakvom mentalnom snagom i na kakvom nivou /dobar putokaz za buduce lidere u svim sferama zivota/

777

pre 12 godina

Koliko je tesko Novaku da brani bodove ni Rafi nece nista lakse biti. Rafa mora barem da bude u finalu svakog turnira koje je gubio od Novaka. Ako ranije ispadne i njemu se oduzimaju bodovi. Znaci ne sme da ispada pre finala. Tezak posao nista laksi od Novakovog.

pevajmo do zore!

pre 12 godina

@Benjamin Schuster
Izvini ali ovi vec postignuti trofeji i epik mecevi ce zauvek uci u istoriju i niti jedna tvoja zajedljiva rec taj uspeh nece moci izbrisati. Tuzno je sto ti kao i mi nikad neces osetiti to zadovoljstvo.
U buduce kako bilo da bilo, ovo do sada je neprevazidjeno.

posmatrac

pre 12 godina

@Ljubitelj Sporta
Odavno nisam video ni vise samouverenosti ni vise neznanja u nekom komentaru, kao u tvom.
Nije strasno kada neko nesto ne zna, ali kada svoje neznanje pokusava da predstavi kao znanje, to vec postaje ozbiljan problem.