Nova vest
Tenis

Četvrtak, 19.06.2014.

09:00

Ana Ivanović: Promenila sam način razmišljanja

Ana Ivanović ove sezone igra izvanredno, a pre nekoliko dana u Birmingemu osvojila je treći trofej ove sezone, prvi u karijeri na travi.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

To je Ivanovićevoj bila 37. pobeda u 2014. godini, kojom se probila na 11. poziciju na WTA listi. Ne tako davno Ana je stagnirala i činilo se da će se teško vratiti u vrh.

“Dogodio se jedan prelomni trenutak kada sam odlučila da stvari moraju da se promene“, počela je 26-godišnja Srpkinja priču o ponovnom usponu.

"Počelo je kada sam izgubila pre godinu dana u Istbornu. Imala sam zaista dug razgovor sa bratom preko Skajpa. Učinio je da se opustim i da shvatim neke stvari o kojima sam počela više da razmišljam. On mi je pomogao da promenim način mišljenja", dodala je Ana.

Međutim, napredak nikada ne može da bude evidentan preko noći.

“Od tada je to proces i ponosna sam na korake napred koje sam učinila. Srećnija sam osoba, ne sudim o sebi na osnovu rezultata, već na osnovu toga kakva sam osoba“, kaže Ivanovićeva.

Ana je shvatila da mora da bude srećna van terena kako bi bila uspešna na njemu. Veliku pomoć dobila je od trenera Nemanje Kontića, sa kojim je počela da sarađuje nakon što se rastala sa Najdželom Sirsom. Upravo joj je Kontić najviše pomogao da ne oseća krivicu jer ima život van tenisa, a od tada su i rezultati mnogo bolji.

“Sada razmišljam u stilu: ’Bila sam tako glupa, previše sam se brinula’. Ipak, kada si u tome, emocije te ponesu i teško je da jasno vidiš stvari. Sa druge strane, važno je biti svestan da to što si zabrinut ne rešava ništa. Potrebno je da preduzmeš nešto povodom svega – to jeste teško, ali je jedini put napred“, rekla je Ana.

Sledeći cilj za Ivanovićevu, šampionku Rolan Garosa iz 2008. godine, jeste da zadrži rasterećenost i opuštenost i na Gren slem turnirima.

“To mi je sada najveći cilj i to je nova situacija za mene, mada sam iskusila nešto slično veoma davno. Pokušavam da razmišljam samo o sadašnjosti i tu mi Nemanja dosta pomaže – mnogo razgovaramo, što je veoma važno“.

Da može da se vrati šest godina unazad, Ana zna šta bi posavetovala 20-godišnjoj Ani.

“Rekla bih sebi da se opustim i da malo više uživam. U jednom trenutku pomisliš: ’U redu, ovo je sjajno, ali ništa drugo ne radim u životu. Nemam prijatelje’. Bila sam mlada, toliko sam želela uspeh i to je bio jedini način da ga postignem. Sada ne želim da ponovim greške – mislim da mogu da budem uspešna čak iako sebi priuštim lepu večeru ili sličnu“, zaključila je Ivanovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Podeli:

Tenis

Alkaras otkrio kada se vraća

Španski teniser Karlos Alkaras posle Mastersa u Monte Karlu je odlučio da preskoči i turnir u Barseloni, što je izazvalo bojazan kod njegovih navijača da je reč o ozbiljnijem problemu.

B92.sport

18:24

18 h

U fokusu

Vidi sve