Nova vest
Tenis

Četvrtak, 19.04.2012.

09:14

Monte Karlo - glamur, sport i kocka

Monte Karlo je glavni grad knževine Monako nadaleko poznat po kazinu i velikom bogatstvu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Ima ukupno oko 15.000 stanovnika i to ne samo u oblasti gde se nalazi Le Grand Casino, već uključuje i četvrti Sent Mišel, Sent Roman/Tenao i plažu Larvoto.

Monte Karlo je jedno od vodećih turističkih mesta Evrope, iako se mnoge turističke atrakcije nalaze u drugim delovima Monaka, uključujući Katedralu, Napoleonov muzej, Okeaonografski muzej i akvarijum, Prinčevu palatu, koji se svi nalaze u Monakovilu.

Monte Karlo Rolex Masters koji se trenutno održava u Monte Karlu, proslavio je 100. godišnjicu 2006., a prvi je od tri ATP Masters turnira koji se igraju na šljaci. Ovo je omiljeni turnir takmičara i fanova jer se igra na prelepoj lokaciji i ima dugu tradiciju.

Velika nagrada Monaka

Monte Karlo je dom čuvene staze na kojoj se održava trka Formule 1 - Velika nagrada Monaka (Formula One Monaco Grand Prix). Trka ulicama Monte Karla je veoma uzbudljiva, jer gledoci mogu da prate akciju iz neposredne blizine. Stazu dugu 3.340 metara vozači tokom trke pređu 78 puta i ona sadrži mnoge krivine i smatra se najizazovnijom u svetu.

Gledaoci mogu iz blizine da vide jurnjavu, čuju zvuk vrištećeg motora i osete miris spaljenih guma. Prva trka Velike nagrade Monaka održana je 1929, a tada je prosečna brzina bila 80 km/h, a to je sada značajno uvećano.

Domaćin je i bokserskih mečeva, velikog evropskog finala takmičenja u pokeru, kao i modnih i drugih glamuroznih događaja. Kraljevske porodice, kao i javne ličnosti i filmske zvezde ga posećuju decenijama.

Reli Monte Karlo je jedna od najstarijih i najrespektabilnijih trka u svetu, od 1973. do 2008. vozila se redovno u Svetskom reli šampionatu, a ove godine obeležen je njen povratak. U poslednje tri sezone bio je deo Međunarodnog reli šampionata, a inače se vozi u okolnim brdima oko Monte Karla.

Opširnije možete da pročitate na sajtu Putovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve