FMP - Fabrika mudrih poteza

Košarkaši FMP-a osvojili četvrti nacionalni kup u istoriji kluba i prvi kup Srbije, pobedivši na putu ka novom peharu "večite rivale" i najtrofejnije srpske klubove Partizan i Crvenu zvezdu.

Izvor: B92

Nedelja, 18.02.2007.

16:59

Default images

Ne samo što su svojoj sve trofejnijoj sali dodali još jedan pehar ( za 10 godina 6 trofeja, 6 učešča u finalu prvenstva i polufinale ULEB kupa) ,već su čini se, demantovali i poslednje "sumnjičave" (ako ih je i bilo) da se u beogradskom predgradju radi "dva koraka unapred".

Novi tim koji je ove sezone dobio šansu posle odlaska Marinovića, Ilića, Jorovića, Vasića, Savanovića... pokazao se dovoljno jakim da nastavi novuspostavljenu tradiciju da se osim stvaranja novih igrača, u Železniku paralelno osvajaju i trofeji.

FMP je u finalu pobedio Partizan 73:61 pred 4000 gledalaca (mahom navijača crno-belih) u dvorani "Jezero" u Kragujevcu i tako još jednom potvrdio da je najopasniji kada se igraju turnirska takmičenja. Ovako su mahom u ponedeljak izveštavale i sve TV i radio stanice, dnevna sportska štampa. Još jednom su analizirane sve vrline tog famoznog sistema koji je uspostavljen u Železniku i koji na neverovatan način bukvalno svake sezone proizvodi nove, ozbiljne i vrlo kvalitetne igrače.

Da se ne pretvaramo, osim košarkaških zaljubljenika verujem da je malo navijača čulo za Mičića, Djerasimovića, Žigeranovića... MVP turnira Rašić je prošle sezone u rotaciji bio zamena za Marinovića i Vasića, Teodosić je dok je Jorović podizao kup Gudjer lige u Sarajevu u aprilu, igrao u tandemu sa Labovićem u Čačku, dok je upravo na turniru u glavnom gradu BiH, Erceg bio otkrovenje turnira na koji je došao takodje iz Čačka.

Odluka da se završni turnir igra u Kragujevcu pokazao se kao prava odluka, jer svako ko je bio na tom turniru dobio je potvrdu da je publika u većim gradovima (Čačak, Kraljevo, Kragujevac, Niš...) željna dobre košarke. Puna dvorana sva 4 dana (skoro 25 hiljada gledalaca) najbolji je dokaz za ovu teoriju.
Beta
Uz pomoć nekih 200 redara i pomoć Žandarmerije iz Beograda situacija je ( uz nekoliko incidenata i bacanja baklji posebno u finalu) kontrolisana iako su se dva puta «mimoilazili» navijači "večitih rivala".

Ono što mnogo više može da zabrine je nešto što je vrlo malo isticano u vreme dok je kup igran u Šumadiji. Timovi koji su otišli na «Jadran» su prejaki za najjače i najambicioznije timove u srpskoj ligi. Dueli u četvrtfinalu su to najbolje pokazali. Partizan je preslišao Radnički (108:75), FMP takodje nije imao nikakvih problema sa Novim Sadom, nešto više se pomučio oslabljeni Hemofarm u meču sa Mega Ishranom (97:79), dok je derbi prve runde završnice izmedju Crvene zvezde i Vojvodine to ostao samo "na papiru".

Bilo je jasno da će subota i nedelja doneti ono najbolje što srpska košarka može da ponudi.

FMP – Crvena zvezda i Hemofarm – Partizan. Prvo polufinale donelo je još jednu slabu partiju crveno-belih i prilično laku pobedu FMP-a uz dosta nervoze i isključenje Milana Gurovića. Nisu pomogle ni Delije iz gotovo svih većih gradova centralne Srbije i Beograda. Posle poraza u "večitom" NLB derbiju, košarkaši Crvene zvezde nisu uspeli da se "otresu" loše atmosfere i donesu neizvesnu utakmicu u polufinalu. Posle isključenja Gurovića u 28.minutu zbog rasprave sa sudijom sve je bilo jasno... Za trenera Dragana Šakotu ostale su brige pred gostovanje Himkiju, ali samo 3 dana kasnije (na iznenadjenje svih) tim koji je bio prežaljen, pokazao je pravo lice i odigrao strašan meč u Moskvi...

Drugo polufinale donelo je mnogo uzbudljiviju i kvalitetniju košarku. Partizan je došao u Kragujevac na krilima plasmana u TOP 16 i impresivne pobede u derbiju. Svi su crno-bele videli kao apsolutne favorite za osvajanje trofeja. Teret te uloge preuzeo je i trener Vujošević, ali i upozorio da je Kup uvek doneo iznenadjenja.
Beta
Utakmica "lako ćemo" pretvorila se u tešku, pretešku pobedu crno-belih posle produžetka nad oslabljenim Hemofarmom (koji je igrao bez Joksimovića i Stefana Markovića).

"Narandžasti" Miroslava Nikolića predvodjeni odličnim Nešovićem ( 25 poena) imali su meč u produžetku (vodjstvo od 83:80) ali je na kraju "suvi kvalitet" doneo očekivano finale Partizan – FMP, ali i saznanje da u borbu za titulu ravnopravno može da se uključi i tim iz Vršca...

Iako je mahom "crno-bela" dvorana očekivala lak trijumf u finalu (uostalom kao i u Vršcu 2005.godine), a ekipa imala rezultat 30 minuta (kraj treće četvrtine 48:41) FMP je bio u igri zbog katastrofalnog procenta šuta koji je po košarkaškim rezonima jednom morao da krene...

I krenuo je na startu poslednje deonice, u kojoj su momci trenera Vlade Vukoičiča (koje je po Srbiji pronalazio i skupljao Raša Radovanović) napravili nezapamćenu seriju od 16-0 i došli do trofeja.

Crno-beli vidno umorni u šoku, sa druge strane veliko slavlje "pantera", a sa treće natezanje novinara sa komesarom za bezbednost KSS izvesnim Veljkom Bogunovićem. Taj "anonimac" inače po zaposlenju penzionisani pukovnik hteo je da zabrani novinarima da udju na parket i uzmu izjave od igrača. I što je najgore, uspeo je u tome...

Incident sa bakljama u kome su umalo nastradali treneri Vukoičić i Vujošević i košarkaš FMP-a Branko Cvetković bio je razlog "varnice" između "Grobara" i Predraga Drobnjaka, koji se brzo okončao pozdravom najvatrenijih crno-belih i prve zvezde ovog tima Partizana.

Sve u svemu, Kup u Kragujevcu doneo je novu veru u posrnulu srpsku košarku. Puna dvorana, solidna košarka i pobeda kluba koji bi po mnogo čemu mogao da bude predvodnik bolje budućnosti naše košarke, zbog svega što je uradio u skorijoj prošlosti...
Beta
KUP 2007

PARTIZAN – FMP 61:73 (16.13, 16:15, 17:13, 12:32)

Dvorana: Jezero. Gledalaca:4.000. Sudije: Jovčić, Belošević ( Beograd), Nešković (Kraljevo).

PARTIZAN: Tepić 2, Bogdanović 5, Kecman 6, Bakić, Borovnjak, Tripković 12 (2-2), Veličković, Perović 3 (4-3), Peković 10 (6-6), Drobnjak 11 (2-2), Božić 6, Kamings 6.

FMP: Teodosisć 14 (8-7), Petković 11 (8-6), Đerasimović 6 (2-2), Erceg 15 (10-10), Labović 6 (2-2), Krstović 2, Mićić, Todorović 2 (4-2),Rašić 15 (4-3). Žigeranović 1 (2-1), Samardžiski 1 (4-1), Čović.

SLOBODNA BACANjA: Partizan 92 odsto (14-13), FMP 77 osto (44-34).
ŠUT ZA DVA POENA: Partizan 34 odsto (35_12), FMP 37 odsto (24-9).
TROJKE: Partizan 28 odsto ( 28-8), FMP 30 odsto (23-7).
ŠUT UKUPNO: Partizan 31 odsto (63-20), FMP 34 odsto (47-16).
SKOK: Partizan 30 (18+12), FMP 35 (24+11).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: