NLB liga: Tenzije (konačno) sve manje

Ozbiljna test stara liga sa novim "NLB" imenom imala je u 2.kolu kada su se u medjusobnim duelima sastala tri srpska i hrvatska kluba.

Nikakvih incidenata nije bilo, a dani kada su celokupne policije Beograda i Zagreba "podizane" na noge zbog dolazaka Partizana, i Crvene zvezde u Zagreb, i Cibone ili Zadra u Beograd po svemu sudeći su prošlost.

Igor Vujičin
Podeli

Jedno pitanje ipak ostaje. Da li su na primetno smanjenje tenzija u Zagrebu, Zadru,Splitu, Tivoliju, Skenderiji i beogradskom "Pioniru" uticale godine takmičenja ili veliki broj utakmica Cibone i Partizana ili Crvene zvezde koje više nikome ne donose naciionalni naboj?

O ovoj do pre nekoliko godina "škakljivoj" temi za B92 su govorili treneri Partizana, FMP-a i prvi operativac lige Roman Lisac.

Da li je sport pobedio politiku što je i bio jedan od ciljeva ove lige?

Duško Vujošević trener košarkaša Partizana za B92 kaže da ga sada mnogo više brinu  narasle tenzije na parketima u Srbiji:

"Moj utisak je da u tom smislu ova liga opravdava neki svoj smisao jer je sigurno i ona značajno pomogla da se neke tenzije koje su postojale – smanje. U sklopu toga i meni se čini da su tenzije znatno manje kada igraju srpski klubovi protiv hrvatskih, protiv Bosne ili slovenačkih klubova. Medjutim, imam utisak da naša unutrašnja, domaća tenzija kada igraju naši klubovi izmedju sebe nastavlja da se povećava",

Trener FMP-a Vlada Vukoičić takodje nema neprijatnih iskustava sa svojim timom kada je gostovao na takozvanim "vrućim" parketima.

" Ja zaista ne znam da li je jedan od ciljeva zaista bio i da se ta politička tenzija spusti na niži nivo. Medjutim, ono što sigurno mogu da tvrdim je da FMP svih ovih godina igrajući Jadransku ligu nije imao nikakvih problema. Ni mi nismo osećali, niti je sa druge strane postojao ili je pravljen bilo kakav pritisak, odnosno neko mešanje politike u sport".

Izvršni direktor takmičenja Roman Lisac smatra da je ova liga u prethodnih nekoliko godina učinila više na boljim odnosima medju državama, nego svi političari zemalja bivše SFRJ:

" Što se tiče opravdanja lige u smislu smanjivanja napetosti, u tom segmentu takmičenje je u potpunosti opravdalo svoje postojanje. Liga je učinila više nego političari. Pa setite se prvih utakmica, u godinama kada je i Crvena zvezda kao prvi srpski klub ušla u Jadransku ligu i naprimer gostovanja u Zadru. Napravljen je ogroman napredak, sada više uopšte ni ne razmišljamo o politici, sada se razmišlja strogo samo o sportu" rekao je Lisac.

Takmičenje koje je u proteklih 6 godina istrpelo razne udarce, sada će umesto politike imati brige koje ima svako bolje stojeće preduzeće – a to su finansije.

U Hrvatskoj se podigla prašina oko odnosa novog sponzora takmičenja i starih štediša te banke, dok su u Srbiji akcionari preduzeća koje rukovodi ligom postali Crvena zvezda i Partizan. Medjutim, svoj deo traže i dvostruki šampion FMP i Hemofarm.

Ova priča sledeće godine dobiće i novu epizodu. U ligu Srba,Hrvata,Slovenaca i Crnogoroca uključuje se i Makedonija. Dakle, basket će se ponovo u okviru jedne lige igrati na prostorima od Vardara pa do Triglava...

Sport

ULEB kup: Mogu li naši timovi korak dalje?

Kao i prošle godine, Srbija je jedina evropska država sa tri predstavnika u ULEB kupu, što je posledica dobrih rezultata u Jadranskoj ligi.  Hemofarm je dve sezone stizao do same završnice, a FMP i Crvena zvezda prošli prvi krug. Mogu li naši klubovi da naprave korak više u sve jačem takmičenju? Za B92 govore treneri FMP-a i Hemofarma Vlada Vukoičić i Miroslav Nikolić i prvotimac CRvene zvezde Vuk Radivojević...

utorak 31.10. 09:57 Komentara: 1

Gde je rešenje za srpski klupski vaterpolo?

Srpski vaterpolo trenutno se ponosi titulama svetskog i evropskog šampiona. Medjutim, domaća sezona koja je počela pre 10 dana pravi je pokazatelj stvarnosti, i opominje da budućnost ovog našeg trofejnog sporta možda i neće biti tako svetla.

Trenutnu situaciju za B92 analizira trener reprezentacije Srbije i Partizana Dejan Udovičić.

utorak 24.10. 10:41 Komentara: 6

Kup UEFA: Partizan može dalje?

Fudbaleri beogradskog Partizana igraće u A grupi ligaškog dela Kupa UEFA sa ekipama francuskog Oksera, škotskog Rendžersa iz Glazgova, italijanskog Livorna i izraelske ekipe Makabi iz Haife.

'Crno-beli', učesnici Lige šampiona 2003. godine i lige Kupa UEFA sledeće sezone, bili su u trećem šeširu, a dobili su, prema rejtingu protivnika, 'podnošljivu' grupu, Okser i Rendžers nisu bili najjači u svojim šeširima, a Livorno i Makabi Haifa su, iako jake ekipe, zgodniji protivnici od, recimo, Fenerbahčea ili Totenhema koji su bili u četvrtoj i petoj grupi timova po rejtingu.

četvrtak 5.10. 02:22 Komentara: 12