Nova sezona GYL, cilj klubova iz SCG - isti

Već dve sezone u ovom takmičenju dominiraju klubovi iz SCG. Titulu u novoj sezoni brani ekipa Hemofarma koja je u protkelom prelaznom roku doživela značajne kadrovske promene na čelu sa novim stučnim štabom. Prvi je reč dobio upravo trener branioca trofeja u ovom takmičenju Hemofarma Luka Pavićević:

Izvor: Igor Vujièin, B92

Četvrtak, 06.10.2005.

16:52

Default images

"Kao trener šampiona Gudjer lige imam uvodnu reč, ali moram odmah da naglasim da ja nisam bio na ovom mestu prošle godine. Veliku zaslugu za to ima moj kolega Željko Lukajić velikim i požrtvovanim radom, u to se „ugradio“ i prethodni kolega Aca Petrović. Došlo je do velikih pomeranja u samom klubu u okviru koga se promenio i celokupni stručni štab na čijem sam ja čelu. Takodje promenjeno je i jezgro ekipe, 8-9 igrača je otišlo i mi smo formirali novi tim. I u samoj Gudjer ligi je došlo do odredjenih pomeranja, timovi iz ex YU Cibona i Olimpija izgubili su zagarantovano pravo igranja u ULEB-u, samom tom činjenicom liga je dobila više na značaju. Sve ekipe sa prostora bivše Jugoslavije sada osvajanjem titula u nacionalnom šampionatu mogu direktno u Evroligu, medjutim, plasman u ULEB kup mogu da obezbede samo kroz Gudjerligu. To znči da predstoji bitka za prva tri mesta koja donose ULEB kup. Mi smo kao tim koji se eto, tek okupio smo dosta sveži i novi. Tu je reprezentativac Slovenije Joksimović koji je u Vršac stigao tek pre tri dana, Amerikanci su u klubu tek 10. Imamo želju da se što pre ukomponujemo i da se što pre uključimo u borbu za sam vrh u Jadranskoj ligi. Mislim da će takmičenje biti izuzetno jako, jedno od najjačih u Evropi" rekao je Pavićević.
Trener Partizana Duško Vujošević naglasio je da crno-beli u svako takmičenje, pa i ovogodišnju Gudjerligu ulaze sa najvišim ambicijama:

"Početak klupskih takmičenja za ekipe iz SCG zaslužuje ovakvu pažnju. Nalazimo se iza Beogradske Arene u kojoj nažalost nismo videli i našu reprezentaciju. Medjutim, mislim da je upravo sada trenutak da svi koji istinski vole košarku u ovoj zemlji publika,mediji, sponzori pokažu ljubav prema ovom sportu, sada kada izgleda da interesa za košarku nema. Partizan uvek ima najveće moguće ambicije u svim takmičenjima u kojima učestvuje. Ne potcenjujemo ni jedno od njih. Normalno da je na prvom mestu domaće takmičenje koje daje prohodnost u Evroligu a i kao nacionalno je nešto što se u normalnim zemljama najviše i ceni. Svaki trofej je nešto do ćega se jako teško stiže. Kada je u pitanju ovogodišnja GYL svesni smo da su se naši protivnici i iz zemlje i iz inostranstva  uložili više u odnosu na ranije godine, napravili bolje sastave, pa će tako i naš posao, tj.realizovanje zacrtanih ciljeva biti teže. U Evroligi ćemo pokušati da udjemo u 16 ekipa i prodjemo taj prvi krug, iako je grupa u kojoj se nalazimo izuzetno jaka. Nismo prodavali igrače, odlučili smo se na tu vrstu klupske politike, naša tendencija ostaje da prepoznajemo na vreme prave talente i dajemo im priliku i pre vremena, uz to i ostvarujemo rezultate".
Trener Crvene zvezde Dragan Šakota predstavljen je kao povratnik u našu zemlju, u vremenu kada je u modi "odliv" naših mozgova u beli svet.

"Voleo bih da budem uspešan kao Dule (Vujošević) kada se vratio u našu zemlju iz inostranstva. Sigurno da ambicije Crvene zvezde moraju da budu najveće u svakoj sezoni. Mi učestvujemo u četiri takmičenja, od kojih po nekom rangu važnosti uvek izdvajam Superligu. Dobro je što ona dolazi na kraju, jer omogućuje trenerima da kroz jedan ceo takmičarski period koriguju mane. I ostala tri takmičenja su interesantna, svako na svoj način. Goodyear liga je dobila na većem značaju obzirom da odlučuje o plasmanu u ULEB kup, kao i u Superligu. Kup je jedno specifično takmičenje u kojem presuđuje trenutna inspiracija, igra se u jednom kratkom periodu i stvar je trenutne forme", rekao je Šakota.

Takmičenje počinje u subotu, a ekipa se suočava sa velikim problemima posle povreda prvog pleja Gorana Jeretina i novog centra Pera Antića.

"Iskreno da vam kažem, voleo bih da liga ne počinje u subotu, već neki drugi dan, kako bi imali više vremena da popravimo probleme koji su se pojavili u poslednji čas. Naša publika će sigurno videti jednu ekipu na početku sezone, a garantujem da to neće biti isti tim na kraju", kaže Šakota.

I ove sezone Goodyear liga garantuje veliki kvalitet, a Šakotu posebno raduje činjenica da se pojavljuje dosta mladih interesantnih igrača.

"Gotovo svaka utakmica je derbi. Poslednji put takmičenje na prostoru bivše Jugoslavije doživeo sam 1990. godine, a sezonu pre, to je bila najjača liga u istoriji košarke. Dule (Vujošević) je vodio Partizan, a ja Zadar. Voleo bih da isti kvalitet doživim i sada. Čuo sam dosta interesantnih stvari u vezi sa Goodyear ligom, da ima dosta mladih igrača, da dosta ljudi iz NBA prati utakmice, što samo potvrđuje da je interesovanje maksimalno", zaključuje Šakota.
Trener FMP-a Vlada Vukoičić očekuju u najmanju ruku ponavljanje uspeha iz prošle sezone, uz ono po čemu je Železnik postao poznat poslednjih godina, a to je promovisanje novih igrača:

Ovo je treća sezona u kojoj FMP učestvuje u Jadranskoj ligi. Pre dve sezone smo osvojili ovo takmičenje, prošle ispali na završnom turniru u polufinalu. Svi očekujemo u klubu a i navijači, da se to ponovi i ove sezone. To nam je i početni cilj. Prvo plasman na F8 u Sarajevu, a po mogućstvu i plasman medju prva tri i obezbedjivanje ULEB kupa preko Jadranske lige. Štp se tiče ekipe, promenili smo nosioce ekipe. Bojan Popović je otišao u Dinamo a on je bio lider ekipe i to u više kategorija, nema Frimena, Vorena i majstorovića. Imamo nekoliko mladih igrača iz Čačka, neiskusni ne po godinama,a li pokušaćemo da ličnim angažovanjem i zajedničkom idejom kompenzujemo to neiskustvo i ostvarimo ove ciljeve koje smo postavili pre početak sezone".
Debitant u ligi je ekipa Vojvodine, koja prema rečima trenera Velimira Gašića očekuje veliki odziv publike u Novom Sadu i dostojno predstavljanje SCG košarke:

KK NIS Vojvodina je u odnosu na protekli period napravio jedan ozbiljniji zaokret u koncipiranju samog tima. To je veoma mlad tim sa prosekom od 21-e godine. Tu je veoma veliki broj igrača koji nisu imali prilike da svoj potencijal pretoče u jedan kvalitet. Sada su u situaciji da će dobiti pravu priliku i da definitivno potvrde da li su ili nisu za ozbiljnije košarkaške stvari.

Košarkaška javnost u Novom Sadu zaista mnogo očekuje od nastupajuće sezone. Ovo je prva godina da NIS Vojvodina igr aGudjer ligu koja po mom dubokom uverenju spada u 3-4 najkvalitetnije lige u Evropi. Mnogo je razloga koji će usloviti da sve ekipe ove godine igraju punom snagom. Već je rečeno da će plasman ove odrediti i učešće klubova u narednim godinama u takmičenjima kao što je ULEB kup. Mi kao ekipa i klub učinićemo sve da na jedan dostojan način predstavimo košarku SCG na pravi način i dodjemo u najuži krug timova koji će se boriti za plasman na F8 u Sarajevu"
.

TV B92 u subotu će direktno prenositi meč izmedju Bosne i Crvene zvezde, a u 2.kolu i gostovanje Partizana u Širokom Brijegu. Kompletan raspored odigravanja utakmica uz šemu prenosa na TV B92 biće objavljen naknadno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: