B92:"Velo misto" - 11 godina kasnije

U najkracem, crveno-beli su pobedili Split 97:95 u dramaticnom mecu i posle dva produzetka. U regularnom toku bilo je 76:76, a posle prvog produzetka 88:88, uz odlicnu igru trilinga Radovic, Pen i Jeretin. Pred jednodnevni put u Split, informacije iz centra Dalmacije i naslovi iz hrvatske stampe govorili su da je beogradska ekipa i pre meca bila “prezaljena” ( naslov u Sportskim novostima: “ Nisu toliko jaki, …”.

Izvor: Od specijalnog izvestaca B92 iz Splita Igora Vujicina

Nedelja, 01.12.2002.

22:14

Default images

Let do Dalmacije siguran , pred sletanje u Split tradicionalni pogled na Marjan, stadion “Poljud” i marinu u samom centru Splita.

Od sletanja, pa do odlaska iz Hrvatske, obezbedjenje se bukvalno nije odvajalo od kosarkasa i novinara , ali i dovoljno diskretno da nam ne presedne setnja Rivom i splitskim ulicama.

Split za one koji u njemu ( iz poznatih razloga) nisu bili od 1991.godine – isti, gotovo “konzerviran” iz vremena SFRJ. U strogom centru grada sa poznatim uskim ulicicama nalazi se puno malih radnji, ribarnica, ali i radnji najpoznatijih svetskih modnih marki.

Jedan od zastitnih znakova grada je Riva sa mnogobrojnim kaficima koji se nadovezuju jedan na drugoga i gde je tesko, u bilo koje doba dana naci slobodno mesto. 

Kao i uvek, u Splitu se seta  firmirana garderoba,  koriste se poslednji dani pred zimu i pred  pojavu bure koja “umrtvi” grad na duzi period.
Na bazaru se mogu naci brojni standova sa salovima i dresovima  tzv. “ laznjacima” Hajduka koji je sigurno najveca ljubav i opsesija stanovnicima ovog grada.

Glavna tema razgovora  medju ljudima, bio je  veliki derbi hrvatskog fudbala izmedju Dinama i Hajduka koji se igrao dan kasnije ( pobedio Dinamo) . 

Da li ce dobro braniti Pletikosa, hoce li Deranja napokon postici gol ( a nije) – glasno su razmisljali  brojni posetioci kafica – jer pobeda nad timom iz “centrale” kako se drugim imenom naziva Zagreb, vredi vise od bilo cega. Najavljujuci “docek” beogradskim kosarkasima , gotovo svi su se slozili da “ovde” najgore prolaze Cibosi, jer visedecenijska netrpeljivost izmedju Zagreba i Splita nije nestala ni posle stvaranja samostalne drzave, vec se moze  reci da se ne mirisu jos vise…

Glavni likovi u gradu: Goran Ivanisevic,  Slaven Bilic, Dino Radja… mogu se videti kako normalno setaju splitskim ulicama bez potezanja za rukave, trazenja autograma – tako je u gradu u kome svako svakog zna, i kome se svi sportisti uvek rado vracaju bez obzira na duzinu sportske karijere.

Sto se tice kosarke, Split pokusava da se vrati na kosarkasku mapu Evrope na pravi nacin jer tavorenje i druga, ili treca mesta u ligi nisu ono sto zadovoljava ljude u Splitu. Razumljivo, dovoljno je setiti ko je sve igrao na Gripama -  Tvrdic, Solman , Jerkov, Kukoc, Radja…i sta je sve osvojeno.

Danas se stvara nova generacija , a navijaci najvise ocekuju od mladog beka Roka Ukica, sina bubnjara popularne hrvatske grupe “Daleka obala”. Interesanto je da su se u pokusaju stvaranja nove generacije Splicani prvo okrenuli  Zmagu Sagadinu. On  je sredinom 90-tih na jednu sezonu prekinuo svoj program u Ljubljani i dosao u Dalmaciju. Za kratak period “otkriven” je Vujicic, danas kosarkas Maccabija i jedan od najvecih talenata hrvatske kosarke.
Na utakmici prisutna uzavrela atmosfera, preko 2500 gledalaca uz standardni repertoar provokativnih pesmica i skandiranja ( iako je “prva ekipa” Torcide bila na putu za Maksimir). Medjutim, crveno-beli su po prvi put na pravi nacin odoleli pritisku , odigrali utakmicu bez velikih osvrtanja na provokacije sa  tribina. Rezultat je poznat, ali  za razliku od gostovanja u Zagrebu, organizacija utakmice i tretman Zvezde bili su vrhunski. Uz vise ovakvih meceva, postojanje Goodyear lige polako, cini se, dobija svoj smisao.

U narednim danima posetioci naseg sajta bice u prilici da procitaju intervjue sa legendom splitske i jugoslovenske kosarke Ratom Tvrdicem, cuvenim komentatorom iz vremena bivse SFRJ ( i dalje aktivnim) Borisom Muticem i Dinom Radjom.

Novi ispit  crveno-bele ceka vec 7.decembra u dvorani “Drazen Petrovic” gde se igra  utakmica 10.kola Gooyear lige sa Cibonom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: