F1: Ima li neko ’lek’ za Hamiltona?

Izvor: B92

Sreda, 16.03.2016.

10:00

F1: Ima li neko ’lek’ za Hamiltona?
Getty Images

Pročitajte i najavu pred novu Moto GP sezonu dok su nam kontroverze iz prošle još u mislima

Po mnogima, prošla sezona je rešena vrlo brzo posle njenog početka, pošto je malo ko mogao da zamisli da će iko sprečiti vozača Mercedesa Luisa Hamiltona u pohodu na treću titulu. Britanac je ispunio očekivanja i naslov prvaka obezbedio tri trke pre kraja, a najveći rival mu je bio timski kolega Niko Rozberg. Mercedes je tako gotovo bez problema nastavio dominaciju započetu uvođenjem hibridnih turbo motora 2014. godine.

Od preostalih vozača, jedino je Sebastijan Fetel, u svojoj prvoj sezoni u Ferariju, uspeo da pomuti planove nemačkog tima i slavi čak tri puta. Za one koji se ne sećaju – Hamilton je prošle godine ostvario deset trijumfa, Rozberg šest i jedino je Fetelu osim njih uspelo da se nađe na najvišem stepeniku pobedničkog postolja.

Izlete na podijum imala su još sedmorica vozača, ali oni nijednog trenutka nisu ozbiljnije uspeli da se umešaju u borbu sa Hamiltonom, Rozbergom i Fetelom. Štaviše, ako se realno pogleda, svi oni su bili u senci debitanta, koji u trenutku kada se prvi put našao za volanom bolida Formule 1 još nije imao vozačku dozvolu. Naravno, u pitanju je sada 18-godišnji vozač ekipe Toro Roso Maks Ferstapen.
Getty Images
Mesto na podijumu tokom prošle sezone su zaslužili drugi vozač Ferarija Kimi Raikonen, dvojac Vilijamsa Valteri Botas i Felipe Masa, Danil Kvjat i Danijel Rikardo u bolidima Red Bula, odnosno Serhio Peres i Roman Grožan, braneći boje Fors Indije i Lotusa. Međutim, za sve one koje prate Formulu 1, samo jedno preticanje mladog Holanđanina vredelo je kao svi njihovi podijumi zajedno.

Pošto je za jednu godinu iskusniji, a možda i luđi, ko zna, Ferstapen bi zaista mogao da pomuti planove favoritima. Hamilton je definitivno prvi favorit za titulu, ali bi Rozberg posle odličnog finiša prošlogodišnjeg šampionata mogao da mu bude mnogo veća pretnja nego ranije. Fetel iz prikrajka vreba dvojac nemačkog tima, a biće zanimljivo videti da li Raikonen može da parira svom timskom kolegi i da li je neki od ostalih timova uspeo da ostvari barem mali napredak između dve sezone.

Ali, krenimo redom...

Šta se sve promenilo?

Pošto su drastične promene najavljene za 2017. godinu, očekivano nema mnogo razlika u odnosu na prethodnu sezonu. Najveća promena se ogleda u novom formatu kvalifikacija, ali i činjenici da ćemo ponovo imati 11 timova u startnom poretku, pošto se šampionatu pridružio Has. Uz to, Reno se vraća u šampionat kao konstruktor, pošto je u svoj posed vratio većinski deo akcija Lotusa.
Getty Images
Ulazak američkog tima u Formulu 1 najavljen je još pre nekoliko godina, a oni svi oni koji pomno prate i druge kategorije auto-moto sporta vrlo dobro znaju ko stoji iza njega. Džin Has je svima do sada bio poznat kao vlasnik jednog od timova u NASCAR sprint kupu, ali je shvatio da je došlo vreme za probijanje i na svetsko tržište, što Formula 1 definitivno nudi.

Has se udružio sa Ferarijem, a svoje nade u debitantskoj sezoni polagaće u vozačku postavu koja je mešavina iskustva i mladosti, a čine je Roman Grožan i Esteban Gutijeres. Sam vlasnik novog tima u Formuli 1 je tokom testiranja istakao da je tek tada shvatio koliki izazov je Formula 1 u svakom smislu, ali je sigurno da bi dolazak Hasa mogao da doprinese većoj neizvesnosti, što bi bila dobrodošla promena.

S druge strane, još nije poznato kakvom promenom mogu da se okarakterišu nove, može se reći i lude, kvalifikacije. Glavni razlog za uvođenje novog sistema je želja da se poredak malo izmeša, pošto smo prošle godine na 18 od 19 trka na pol poziciji videli vozače Mercedesa, a jedino je Fetelu pošlo za rukom da ih pomeri sa čela, i to u Singapuru.
Getty Images
Kvalifikacije će kao i do sada trajati 60 minuta i biće podeljene u tri dela, ali će po novom sistemu na svakih 90 sekundi biti eliminisan po jedan vozač. U prvom delu, koji će trajati 16 minuta, biće eliminisana sedmorica vozača, isto kao i drugom, trajanja od 15 minuta, što znači da će u poslednjem ostati osmorica. U poslednjih 14 minuta, redom će biti eliminisan po jedan vozač, a najbrža dvojica će se potom boriti za pol poziciju.

Iako će novi sistem definitivno naterati vozače da više vremena provedu na stazi, a ne da se čuvaju za sam finiš, kakav je često slučaj bio sa Hamiltonom i Rozbergom, to može da bude mač sa dve oštrice. Jer, vrlo lako može da se desi da dvoboja za pol poziciju možda i ne bude zbog istrošenosti pneumatika ako su već vozači primorani da provedu mnogo više vremena na stazi nego ranije.

O tome šta će se desiti ako se vremenski uslovi umešaju u računicu da ne pričamo, ali ćemo već u subotu imati priliku da vidimo kako će sve funkcionisati. Izvesno je da će biti potrebno vreme da se vozači, timovi, pa i navijači naviknu na novi sistem, pa bismo tek od dolaska Formule 1 na ’Stari kontinent’ u aprilu-maju mogli da uživamo u kvalifikacijama.
Getty Images
Još jedna bitna promena se tiče pneumatika. Pireli je od ove sezone uveo i ultrameke, koji će moći da se prepoznaju po ljubičastoj boji. Tako će za suve uslove postojati pet opcija pneumatika – ultrameki, supermeki (crveni), meki (žuti), srednji (beli) i tvrdi (narandžasti). U slučaju padavina, u ponudi će se naći pneumatici za promenljive uslove (zeleni) i pneumatici za kišu (plavi).

Pireli će uvesti još jednu promenu od ovogodišnjeg šampionata, pa će pred svaku trku predlagati po tri pneumatika koji će moći da se koriste tokom svakog trkačkog vikenda. Međutim, Pireli će odrediti dva izborna pneumatika, dok će treći set (najmekši bez obzira na izborne pneumatike) dobiti svi timovi koji prođu u treći deo kvalifikacija. Vozači će izabrati svojih preostalih deset setova pneumatika od tri koje Pireli predloži, a tokom trke će morati da iskoriste barem jedan set onih koji su označeni kao izborni.

Kako je izgledao prelazni rok?

Između dve sezone nije bilo velikih promena u vozačkim postavama, pošto je osam od deset timova zadržalo svoje vozače od prošle godine. Preostale tri ekipe su se odlučile za trojicu debitanata, dvojicu povratnika i jednog iskusnog vozača, kojeg smo već pomenuli. Mercedes, Ferari, Vilijams, Red Bul, Fors Indija, Toro Roso, Zauber i Meklaren su zadržali vozačke postave, dok su Reno i Menor svoje u potpunosti promenili. Hasu je, kao što je već pomenuto, ovo debitantska sezona u kojoj je američki tim dao priliku Grožanu i Gutijeresu.
Getty Images
Francuski proizvođač se odlučio za debitanta Džoliona Palmera i Kevina Magnusena, koji je u timu zamenio Pastora Maldonada. Venecuelanac je u svojim rukama imao ugovor, ali su problemi oko dogovora između njegovih sponzora i tima doveli do toga da ostane bez mesta u Formuli 1. Na njegovo mesto je uskočio mladi Danac, koji je pre dve godine branio boje Meklarena, a potom je morao da napravi mesta za povratak Fernanda Alonsa.

Menor je angažovao preostalu dvojicu debitanata koje ćemo videti tokom ovogodišnjeg šampionata – Paskala Verlajna i Rija Harjanta. Verlajn je do sada bio test vozač Mercedesa, sa kojim je prošle godine osvojio titulu u Šampionatu nemačkih turing automobila (DTM), a nemačka kompanija je definitivno zaslužna za njegov angažman u Menoru. Harjanto, s druge strane, stiže iz GP2 serije, u kojoj je upisao nekoliko trijumfa, a iza sebe ima velike sponzore, pošto je ipak prvi Indonežanin u Formuli 1.

Sada je i vreme da predstavimo tim po tim...

Mercedes (F1 W07) - #6 Niko Rozberg, #44 Luis Hamilton

Getty Images
Hamilton je prošle godine pokazao zašto je zaslužio mesto među najboljim vozačima u istoriji Formule 1. Osvojio je treću titulu, i to u dominantnom stilu, ostvarivši deset trijumfa na prvih 16 trka, da bi kada je sve bilo rešeno izostao finiš sezone za pamćenje. Britanac se posle pobede u Ostinu definitivno opustio, a tada je već svima uveliko stavio do znanja da Formula 1 ne predstavlja ceo njegov svet. Otvoreno je pričao o tome što ga još zanima, a to su muzika i moda, ali je između dve sezone svojim rivalima poslao poruku da se ga neće ponovo ’uhvatiti na spavanju’.

I dok Hamiltona posle osvajanja titule nije mnogo zanimalo ono što se dešava na stazi, ali je ipak, osvojio tri druga mesta, Rozberg je još jednom pokazao da je sjajan kada nije ni pod kakvim pritiskom. Nemac je na poslednje tri trke prošle sezone bio klasa za sebe i ako bude blizu tog nivoa mogao bi ozbiljnije da se bori za titulu ove godine, ali će Hamilton biti onaj kojeg će svi morati da pobede.

Njih dvojica su kompletirali najviše krugova tokom testiranja, nisu imali velikih problema, pa se zato Mercedes ponovo izdvaja kao prvi favorit. Dobra stvar za ljubitelje Formule 1 je to što je nemački tim ponovo odlučio da svojim vozačima da zeleno svetlo da se trkaju, bez ikakvih naredbi. To bi moglo i da znači da bismo mogli da budemo svedoci više duela kakav je bio onaj u prvoj krivini prošlogodišnje Velike nagrade Sjedinjenih Država, na kojoj je i odlučena titula.

Ferari (SF16-H) - #5 Sebastijan Fetel, #7 Kimi Raikonen

Getty Images
Malo ko je mogao da pretpostavi da će Sebastijanu Fetelu biti potrebne dve trke da bi došao do prve pobede braneći boje Ferarija. Četvorostruki svetski šampion se potom još dva puta našao na najvišem stepeniku pobedničkog postolja i bio je najzaslužniji za preporod legendarnog italijanskog tima. Fetel je bio veoma dobar tokom predsezonskih testiranja, ali je najavio da bi vrlo lako moglo da se desi da Ferari ne bude u potpunosti spreman do početka sezone, pošto je za razliku od Mercedesa imao određene probleme. Svakako, ako se od nekoga očekuje da poremeti planove branioca titule, to je definitivno on.

I dok je Fetel uspeo da vrati nadu Ferariju, njegov timski kolega Kimi Raikonen se poprilično mučio. ’Ledeni’ se samo tri puta našao na pobedničkom postolju, a ovogodišnji šampionat bi vrlo lako mogao da mu bude i poslednji u Formuli 1. Svi ljubitelji auto-moto sporta su željni da na stazi vide onog starog Finca, ali će mnogo toga zavisiti od Ferarija, pa samim tim i njegovog raspoloženja, za koje se nadamo da će biti na pravom nivou.

Vilijams (FW38) - #19 Felipe Masa, #77 Valteri Botas

Getty Images
Pre početka prošle sezone, mnogo više se očekivalo od vozača Vilijamsa, s obzirom na to da su samo godinu dana ranije bili jedno od najprijatnijih iznenađenja. Kada se izuzmu Hamilton, Rozberg i Fetel, Valteri Botas je najviše pokazao prošle sezone, ali mu je malo sreće nedostajalo da bi pobedio Raikonena u borbi za četvrto mesto u generalnom plasmanu.

Felipe Masa je praktično ostao u njegovoj senci, ali je na trenutke pokazivao da je onaj Brazilac kog svi znamo iz vremena Ferarija i dalje tu. Britanski tim je ove godine akcenat stavio na kontinuitet i zato se nadaju da će im nepromenjena vozačka postava doneti toliko željeni trijumf, na koji čekaju od Velike nagrade Španije 2012. godine. Ako treba na nekoga da tipujemo od njih dvojice, ko je bliži pobedi za volanom Vilijamsa, u ovom trenutku je to Botas.

Red Bul (RB12) - #3 Danijel Rikardo, #26 Danil Kvjat

Getty Images
Tokom gotovo cele sezone slušali smo kukanje Red Bula oko Renoovih motora, a potom i pretnje o napuštanju Formule 1. Međutim, zbog nedostatka opcija, austrijski tim je odlučio da obnovi saradnju sa Renoom, ali je to učinjeno da se francuska kompanija, koja je sada konstruktor u šampionatu, uopšte ne pominje. Motorima je dato ime Tag Hojer, po novom sponzoru Red Bula, a ako testiranja nešto pokazuju, napredak koji su očekivali u timu nije baš napravljen.

Danijel Rikardo i Danil Kvjat zadržali su svoja mesta od prošle sezone i to apsolutno zasluženo, pošto su izvlačili maksimum iz bolida koji su im dati. Posebno su zablistali na trci u Mađarskoj, kada su se obojica našli na podijumu, a zbog toga kako se bore na stazi, bilo bi ih lepo videti ponovo na pobedničkom postolju. Konkurencija za to bi mogla da bude mnogo veća nego što očekuju, ali ako neki tim može da preokrene stvri u svoju korist, to je Red Bul, ali samo ako ne ponovi scenario od prošle sezone, kada je bilo više kukanja, a manje rada.

Fors Indija (VJM09) - #11 Serhio Peres, #27 Niko Hilkenberg

Getty Images
Indijski tim je zadržao Serhija Peresa i Nika Hilkenberga, koji sigurno predstavljaju jednu od najzanimljivijih vozačkih postava. Njih dvojica su prošle godine redovno bili među osvajačima bodova, ali im je falilo i malo sreće da bi se redovno borili za mesta na podijumu. Predsezonska testiranja su pokazala da ih ne treba isključivati iz ozbiljnije borbe, a novi sistem kvalifikacija bi mogao da im ide na ruku, posebno nemačkom vozaču.

Hilkenberg je prošle godine trijumfom na 24 časa Le Mana sa Poršeom mnogima pokazao da je još odavno zaslužio mesto u jednom od najvećih timova, ali mu je ono sticajem okolnosti stalno izmicalo. Zbog kalendara, titulu u Le Manu nažalost neće braniti, ali je ova sezona prava prilika za njega da pokaže Mercedesu, Ferariju, pa i Meklarenu, da bi mogli da ga uzmu u obzir.

Reno (RS16) - #20 Kevin Magnusen, #30 Džolion Palmer

Getty Images
Za svoju povratničku sezonu kao konstruktora, Reno se odlučio za pomalo i iznenađujuću postavu. Džolion Palmer je sin bivšeg vozača Formule 1 Džonatana Palmera, prošle godine je bio test vozač Lotusa, posle osvojene titule u GP2 seriji, a sada je konačno došao trenutak da stupi na veliku scenu. Od svih debitanata, od njega se, pošto će braniti boje Renoa najviše očekuje, ali je njegova sreća što francuski proizvođač od njega ne traži odmah čudo.

Za razliku od Palmera, Magnusen iza sebe ima već jednu sezonu u Formuli 1, a mnogi se sećaju da je već na svom debiju stigao do podijuma u bolidu Meklarena. Iako je imao odličnu debitantsku sezonu, mladi Danac je ostao bez mesta u britanskom timu po povratku Alonsa i pošto su se u Meklarenu odlučili da zadrže Džensona Batona. Malo je falilo da njegova karijera u Formuli 1 bude završena kada ga se britanski tim odrekao na kraju prošle godine, ali je srećom spas došao u vidu Renoa.

Toro Roso (STR11) - #33 Maks Ferstapen, #55 Karlos Sains junior

Getty Images
Kao i tokom prošlogodišnjeg šampionata, Toro Roso i sada ima ubedljivo najmlađu vozačku postavu, ali su barem sada obojica vozača punoletni. Maks Ferstapen je prošle sezone oduševio sve ljubitelje Formule 1 svojom neustrašivom vožnjom, potpuno netipičnom za jednog tinejdžera. Sada je malo stariji i iskusniji, pa svi željno čekamo da vidimo da li može još da nas iznenadi, a što da ne i stigne do pobedničnog postolja.

Njegov timski kolega Karlos Sains junior, tek tri godine stariji, možda se i nepravedno našao u potpunoj senci mladog Holanđanina. Španac, sin dvostrukog svetskog reli šampionata, nije bio jednako spektakularan kao Ferstapen, ali je imao trenutke sjaja tokom prošlogodišnjeg šampionata Formule 1. I on je sigurno zaradio veliki broj navijača, a biće lepo videti odmeravanje snaga njih dvojice ove godine.

Zauber (C35) - #9 Markus Erikson, #12 Felipe Nasr

Getty Images
Švajcarski tim je prošle sezone imao velike probleme, ali su Markus Erikson i Felipe Nasr, ipak uspeli da se nađu ispred Meklarena u generalnom plasmanu. Imali su mnogo uspona i padova, ali je Zauber još pre završetka sezone objavio da njih dvojica ostaju u timu. Obojica imaju jake sponzore koji ih podržavaju, a usput su i velika finansijska injekcija Zauberu koji se poslednjih meseci trudi da preživi.

Poslednjih nedelja pisalo se o tome da švajcarska ekipa kasni sa isplatama svojim zaposlenima, ali je prema poslednjim informacijama to rešeno. Predsezonska testiranja nikada ne daju pravu sliku, ali bi bilo očekivano da i Nasr i Erikson barem malo napreduju u odnosu na prethodnu sezonu.

Meklaren (MP4-31) #14 Fernando Alonso, #22 Dženson Baton

Getty Images
Iza Meklarena je bez sumnje jedna od najtežih sezona u istoriji tima. Iako su iz legendarne ekipe najavljivali probleme u prvoj sezoni nove saradnje sa Hondom, niko nije očekivao da će se Alonso i Baton toliko mučiti. Britanac je osvojio više bodova tokom prošlogodišnjeg šampionata, ali je dvostruki svetski šampion ostvario najbolji plasman tima – peto mesto u Mađarskoj.

Testiranja na stazi „Katalunja“ su pokazala napredak u odnosu na prošlu sezonu, obojica vozača su izrazila zadovoljstvo promenama, ali ostaje da se vidi da li će tako biti i kada dođu pravi izazovi. Istina je da je Meklaren tim koji želi da uvek bude među najboljima, ali je malo verovatno da će napraviti toliki skok već ove godine. Ipak, sigurno je da bi navijači britanske ekipe bili zadovoljni da vide Alonsa i Batona među osvajačima bodova i u borbi za podijum, a na pobede mogu da sačekaju i do sledeće sezone.

Menor (MRT05) - #88 Rio Harjanto, #94 Paskal Verlajn

Getty Images
Menor se odlučio za relativno nepoznatu vozačku postavu, mada su mnogi ljubitelji Formule 1 verovatno čuli za Verlajna, pošto je testirao Mercedes više puta. Mladi Nemac je sigurno vozač koji bi mogao da predstavlja budućnost šampionata i na kojeg bi trebalo obratiti pažnju. Zbog činjenice da je Menor, odnosno ranije Marusja, tim koji se uvek borio na začelju, nije moguće pretpostaviti kakvi su mu dometi ove sezone, ali bi koji bod bili vredni kao podijum za neke ekipe.

Has (VF-16) - #8 Roman Grožan, #21 Esteban Gutijeres

Pošto je Has novi tim u šampionatu, teško je bilo šta predvideti. Tokom testiranja, Grožan i Gutijeres su imali solidna vremena, ali i probleme sa pouzdanošću, koja bi mogla mnogo da košta tim. Jasno je da niko od njih ne može da traži rezultate odmah, toga je svestan i vlasnik tima, ali će biti zanimljivo videti koliko može jedna ekipa koja kreće od nule, međutim, sa čovekom koji ima vredno iskustvo iza sebe iz druge serije.

21 trka – od Australije do Abu Dabija

Getty Images
Ovogodišnji šampionat Formule 1 bez sumnje će biti najduži u istoriji, pošto će brojati 21 trku. Do sada je bilo pokušaja da kalendar dostigne 20 trka, međutim, poslednjih godina bi se uvek nešto izjalovilo, a najbolji primer je prošla sezona kada je otkazana Velika nagrada Nemačke zbog finansijskih problema staze „Nirburgring“. Za sada izgleda tako da ćemo videti 21 trku, postoje nagoveštaji da bi trka u Brazilu mogla da bude pod znakom pitanja, ali je sigurno da će se Eklston postarati da sve protekne po planu. Ipak je njegova sadašnja supruga Fabijana Brazilka.

Nova trka u kalendaru Formule 1 je Velika nagrada Evrope koja će se voziti na uličnoj stazi u Bakuu 19. juna. Za isti dan je zakazana legendarna trka 24 časa Le Mana, što je onemogućilo Hilkenberga da brani titulu osvojenu prošle godine, a ta odluka je dovela do polemika, međutim, Svetska automobilska federacija nije odstupila od svog plana.

Trka u Nemačkoj se vraća u kalendar, ali će biti održana nešto kasnije nego što smo navikli, pošto se ove sezone odstupilo od nekih uobičajenih termina. Tako će Velika nagrada Rusije biti prva trka u Evropi, kao četvrta runda, a do sada je ta čast pripadala Španiji. Zato je i runda u Maleziji pomerena za oktobar, pred trku u Japanu i američku turneju (SAD, Meksiko, Brazil) i veliko finale u Abu Dabiju.
Getty Images
To nisu jedine rokade, pošto je Velika nagrada Austrije iz juna pomerena u jul, trka u Velikoj Britaniji nešto kasnije nego što smo navikli, dok su Mađarska i Nemačka zamenile mesta. Kao i prethodnih godina, letnja pauza traje četiri nedelje, a po tradiciji, trke na legendarnim stazama „Spa Frankoršamp“ i „Monci“ slede posle nje, s tim što je sada samo nedelju dana pauze između njih.

Ovosezonska akcija počinje u noći između petka i subote, a prvi trening na stazi „Albert park“ u Melburnu na programu je od 2.30 po našem vremenu. Prve kvalifikacije po novom sistemu voze se u subotu od 7 časova, a ono pravo – prva trka u 2016. godini zakazana je za nedelju od 6 časova.

Kalendar Formule 1 za 2016. godinu:
20. mart Velika nagrada Australije (Albert park)
3. april Velika nagrada Bahreina (Sakir)
17. april Velika nagrada Kine (Šangaj)
1. maj Velika nagrada Rusije (Soči)
15. maj Velika nagrada Španije (Katalunja)
29. maj Velika nagrada Monaka (Monte Karlo)
12. jun Velika nagrada Kanade (Žil Vilnev)
19. jun Velika nagrada Evrope (Baku)
3. jul Velika nagrada Austrije (Red Bul ring)
10. jul Velika nagrada Britanije (Silverston)
24. jul Velika nagrada Mađarske (Hungaroring)
31. jul Velika nagrada Nemačke (Hokenhajm)
28. avgust Velika nagrada Belgije (Spa Frankoršamp)
4. septembar Velika nagrada Italije (Monca)
18. septembar Velika nagrada Singapura (Marina Bej)
2. oktobar Velika nagrada Japana (Suzuka)
9. oktobar Velika nagrada Malezije (Sepang)
23. oktobar Velika nagrada Sjedinjenih Država (Ostin)
30. oktobar Velika nagrada Meksika (Meksiko Siti)
13. novembar Velika nagrada Brazila (Interlagos)
27. novembar Velika nagrada Abu Dabija (Jas Marina)

Jelena Trajković (@zvezdica)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: