Moto GP: Čeka li nas ’rat’ na stazi?

Izvor: B92

Utorak, 15.03.2016.

10:00

Moto GP: Čeka li nas ’rat’ na stazi?
Getty Images

Pročitajte i najavu nove sezone Formule jedan iz malo drugačije perspektive

Staza „Losail“ je sada već tradicionalno domaćin najboljim motociklistima današnjice na otvaranju nove sezone. Iako su od poslednje trke prošle sezone prošla četiri meseca, strasti se nisu stišale,pa svi i dalje pričaju o dešavanjima iz Sepanga i Valensije. Sigurno je da će na početku sezone to i dalje uticati na pojedine aktere šampionata, ali, ako su pametni, vrlo brzo će se koncentrisati na ono što je pred njima i prestati da gledaju u prošlost.

Lorenco je prošle godine osvojio svoju petu titulu svetskog šampiona i zbog toga, ali i činjenice da je bio najbolji tokom testiranja, izdvojio se kao glavni favorit. Uz rame Špancu su njegov timski kolega Valentino Rosi i vozač Repsol Honde Mark Markes, akteri kontroverznog okršaja na Velikoj nagradi Malezije, a da li će se njima neko pridružiti u borbi videćemo kada krene akcija na stazi.

Logično bi bilo i Markesovog timskog kolegu Danija Pedrosu uvrstiti u to društvo, ali svi oni koji prate Moto GP šampionata duže od Sepanga znaju da kod njega sve zavisi od mnogih faktora. Dukati je prošle godine napravio pomak, međutim, treba videti da li je učinjen još neki korak koji bi Andrei Janoneu i Andrei Doviciozu omogućio da se ozbiljnije bore sa najboljima. Suzuki je tokom testiranja pokazao potencijal, ali nas prvo čeka poslednji osvrt na Sepang, pa sve ostalo...

Poslednji osvrt na Sepang

Getty Images
Prošlo je više od četiri meseca od svega što se desilo u Sepangu, ali je utisak da nijednog trenutka aktere nismo čuli da kažu da su preterali. Rosi i Markes, njihovi timovi, pa i Lorenco su dali sud o svemu što desilo tokom Velike nagrade Malezije, ali su samo optuživali jedni druge, a nisu gledali sebe. Istina je da su obojica pogrešili, nisu se poneli sportski – Rosi zbog namernog pokušaja da izbaci rivala sa staze, a Markes jer se umešao u borbi za titulu, u kojoj mu nije bilo mesto.

Za one koji ne znaju šta se desilo, ako ih uopšte ima, sve je krenulo od Velike nagrade Australije. Tada je Markes slavio ispred Lorenca, Janonea i Rosija, s tim što je određeni broj krugova proveo u borbi sa ’Doktorom’, iako je po ritmu koji je imao lako mogao da se odvoji od njega. Italijan je nekoliko dana kasnije optužio mladog Španca da se ponaša kao dete i da želi da Lorenco osvoji titulu, što je vozač Repsol Honde negirao uz osmeh.

Tri dana kasnije, Markes i Rosi su od početka Velike nagrade Malezije vodili bitku uz kontakte, da bi ’Doktor’ u jednom trenutku usporio i naterao Markesa da izleti sa staze, a samim tim odustane. Iz Markesovog štaba je bilo optužbi da je Italijan šutnuo njihovog vozača, za šta su tvrdili da imaju dokaze, ali su Dorna i Svetska motociklistička federacija potom odlučile da ne objave podatke o telemetriji.
Getty Images
Time je stavljena tačka na to, a Rosi je zbog svog bezobraznog poteza kažnjen sa tri kaznena boda, koji su u kombinaciji sa jednim iz Mizana doveli do njegovog pomeranja na začelje na poslednjoj trci. Treba napomenuti da u slučaju da ’Doktor’ nije imao taj jedan kazneni bod zbog kontakta sa Lorencom tokom kvalifikacijama normalno bi startovao u Valensiji, ali je sam kriv za to.

Rosi je na zatvaranju sezone uspeo da se probije sa poslednjeg na četvrto mesto i to je sve što je mogao, dok je Markes bio štit Lorencu, koji je trijumfovao ispred njega i Pedrose. Kada se pogleda realno, Honde su izuzetno jake na stazi „Rikardo Tormo“, koja ’Doktoru’ ne spada među omiljene, pa i da nije bio kažnjen, pitanje je da li bi mogao do pozicije koja mu je donosila desetu titulu.

Lorenco je na kraju osvojio naslov prvaka sa pet bodova više od Rosija, koji je definitivno morao da bude pametniji u samom finišu sezone. Odnos između njega i Markesa neće biti isti, a znamo koliko su laskali jedan drugome do samo nekoliko nedelja pre Sepanga. Sada branilac titule je praktično bio nebitan u celoj toj priči, ali je na kraju on izašao kao pobednik, a ma koliko se pričalo da se samo oni koji pobeđuju pamte, prošla sezona je ostala više upamćena po Markesu i Rosiju.

Ali, ona je gotova i vreme je da se konačno svi ostave Sepanga i koncentrišu na ono što nas čeka u narednih osam meseci...

Šta se promenilo između dve sezone?

Getty Images
Na prvi pogled izgleda kao da se nije mnogo toga promenilo između dve sezone, ali je istina da jeste. U odnosu na prethodne sezone, više nećemo imati podelu na fabričke i ostale (’open’) timove, već će postojati samo jedna kategorija u kraljevskoj klasi. Sve ekipe će imati istu elektroniku – sistem ECU i softver, što je i omogućilo spajanje kategorija.

Možda još bitnija promena je prelazak sa Bridžston na Mišelinove pneumatike od ove sezone. Francuski proizvođač se tako vraća u šampionat posle sedmogodišnjeg odsustva, a u prethodne dve godine njegove pneumatike je testirao Kolin Edvards. Vozači kraljevske klase su se tokom testiranja još navikavali na Mišelin, a ostaje još da se vidi kako će se gumei ponašati u određenim uslovima, pošto su testiranja obavljena uglavnom po odličnim vremenskim uslovima.

Ko su favoriti?

Lorenco je, bez sumnje, prvi favorit pred početak nove sezone kraljevske klase Moto GP šampionata. Špancu je prošle sezone bilo potrebno vreme da bi uhvatio pravi ritam, a kada je sustigao Rosija samo je čekao trenutak kada bi mogao da mu zada konačan udarac. To se desilo na poslednjoj trci, jeste uz pomoć Markesa, ali je na kraju zasluženo došao do pete titule svetskog šampiona.
Getty Images
’Doktor’ je prošle godine vozio kao preporođen i malo mu je falilo da dođe do titule koju čeka još od 2009. godine, kada se po deveti put našao na krovu sveta. Iako je pre mesec dana proslavio 37. rođendan, za sada nema naznaka da bi mogao da uspori, a već je pokazao da može da se bori sa mlađima. Kombinacija Jamahe i toga što je Petar Pan motociklizma, opčinjen večnom mladošću, mogla bi po ko zna koji put da se pokaže kao dobitna.

Ipak, tu se nešto pita i Markes, koji je prošle godine svojim greškama rano ispao iz borbe za titulu. Željan osvete, mladi Španac će sigurno dati sve od sebe da pomuti planove vozačima Jamahe, samo je pitanje da li će moći da iskontroliše svoju Hondu. Četvorostruki svetski šampion je bio veoma dobar tokom testiranja, ali je imao nekoliko padova, što nas vraća na prošlu sezonu. Sam Markes je istakao da nije na nivou na kojem bi želeo da bude pred početak sezone, ali ne treba zaboraviti da je slično pričao i pre dve godine, pa je upisao deset trijumfa zaredom.

Markesov timski kolega Dani Pedrosa zbog, može se reći, istorije može da se ubroji među kandidate za titulu. Međutim, svojim izdanjima tokom predsezonskih testiranja nas nije ubedio, pošto je tokom poslednjih, u Kataru, bio više od sekunde i po iza Lorenca. Iskusni Španac je prošle godine imao velike probleme sa povredom, zbog kojih je propustio tri trke, činilo se da je te probleme ostavio iza sebe dvema pobedama, a da li će moći da parira trojici musketara, videćemo vrlo brzo.

Ko vreba iz prikrajka?

Getty Images
Prvi na toj listi su vozači Dukatija – Andrea Doviciozo i Andrea Janone. Prošle godine su ozbiljno pretili, već na otvaranju sezone su se pridružili ’Doktoru’ na pobedničkom postolju i bilo je trka na kojima su parirali Lorencu, Rosiju i Markesu. Italijanski tim je, čini se, ovoj sezoni pristupio mnogo ozbiljnije nego prethodnima jer je vratio Kejsija Stonera, koji ima ulogu test vozačima, a njegovi saveti sigurno će biti od velike koristi Doviciozu i Janoneu.

Zanimljivo, od svih vozača na Dukatijima, na poslednjim testiranjima najbolji je bio Skot Reding, koji brani boje Pramaka ove sezone. Mladi Britanac je bio najbliži rival Lorencu u Kataru, a izgleda da mu motor italijanskog proizvođača više odgovara nego fabrička i ’open’ Honda, koje je vozio u prethodne dve sezone. Njegov sunarodnik Kal Kračlou je ostao u redovima LCR Honde, prošle godine je bio jednom na podijum i napravio je previše grešaka, pa ako ih svede na minimum, mogao bi da se umeša u borbu za izuzetno dobar plasman.
Getty Images
Mnogo toga bi moglo da zavisi i od vozača Suzukija Aleša Espargara i Maverika Vinjalesa, koji su se odlično pokazali tokom testiranja. Japanski tim je napravio veliki korak napred u odnosu na prethodnu sezonu, a to se posebno videlo po Vinjalesu, koji je pokazao da je buduća velika zvezda kraljevske klase. Stariji Espargaro je malo izgubio korak za svojim timskim kolegom, ali je isto tako i vozač kojeg mnogi potcenjuju, bez osnova. Ne treba zaboraviti ni vozače Jamahe Teh 3 Pola Espargara i Bredlija Smita, koji su se prošle godine žalili da nemaju dovoljnu podršku fabrike, a ostaje da se vidi da li se nešto promenilo po tom pitanju.

Ko je još tu?

Uz Jamahu, Hondu, Dukati i Suzuki, u šampionatu je i peti proizvođač – Aprilija. Međutim, vozači italijanskog tima Alvaro Bautista i Štefan Bradl nijednog trenutka nisu pokazali da bi ozbiljnije mogli da se umešaju u borbu za dobar plasman.

Za razliku od njih, pažnju bi trebalo obratiti na zanimljiv dvojac Mark VDS rejsinga – Tita Rabata i Džeka Milera. Rabat je sa tim timom osvojio titulu u Moto2 kategoriji pre dve godine, dok je Miler u ekipu stigao posle svoje debitantske sezone u LCR Hondi. Tu su i vozači Aspara Judžin Laverti i Joni Ernandes, odnosno dvojac Avintije Loris Baz i Ektor Barbera, koji bi u slučaju nekih nepredviđenih okolnosti mogli da dobiju šansu da se pokažu.

Moto2: Zarko brani titulu

Getty Images
Isto kao Tito Rabat prošle godine, i Žoan Zarko je odlučio da brani titulu u Moto2 kategoriji u nedostatku dobre ponude iz najjače kategorije. Francuz je prošle godine bio klasa za sebe u srednjoj klasi, pa je za očekivati da bi mogao da bude jak i ove sezone, pošto je ostao veran Akiju Aju.

Sudeći po onome svemu onome što se dešavalo tokom prethodne sezone, ali i predsezonskih testiranja, Zarkovi rivali mogli bi da ostanu nepromenjeni, s izuzetkom Rabata. Na vrhu liste su definitivno Sem Lous, koji je prešao u Gresini, Tomas Luti, koji je ostao uzdanica Intervetena i vozač Ponsa Aleks Rins.

Ne treba zaboraviti ni Jonasa Folgera, koji se u ekipi Dinavolt Intakt pridružio Sandru Kortezeu, a trebalo bi obratiti pažnju i na zanimljiv dvojac Mark VDS rejsinga – Aleksa Markesa i Franka Morbidelija. Moto2 je veoma nezahvalna klasa za bilo kakva predviđanja, pa je izvesno da će se još veliki broj vozača uključiti u borbu za podijum, a među njima i šampion i vicešampion Moto3 kategorije Deni Kent i Migel Oliveira. Posebno treba obratiti pažnju na Luku Marinija - Rosijevog polubrata, koji će voziti za Forvard.

Moto3: Traži se Kentov naslednik

Getty Images
Još pre nego što je prošle godine titula u Moto3 kategoriji rešena, znalo se da ćemo ove sezone tražiti novog šampiona, pošto su i Kent i Oliveira objavili da će braniti boje Leoparda u Moto2 kategoriji. Posle njihovog odlaska, samo Enea Bastijanini je od vozača koji su se ozbiljno borili za naslov prvaka ostao u najslabijoj klasi, ali on, ipak, ne može da se okarakteriše kao glavni kandidat za titulu.

Moto3 je tradicionalno najneizvesnija kategorija u kojoj se po desetorica vozača na svakoj trci bori ne samo za podijume, već i pobedu. Tokom testiranja, nekolicina vozača se izdvojila pri vrhu, a to su Nikolo Antoneli, Livio Lio, Fabio Kvartarato, Horhe Navaro i Bred Binder, ali je izvesno da će se karte već od Katara mnogo izmešati.

18 trka – od Katara do Valensije

Tradicionalno, kalendar Moto GP šampionat će i ove godine brojati 18 trka, počeće Velikom nagradom Katara, a završiti se na stazi „Rikardo Tormo“ nedaleko od Valensije. U odnosu na prethodnu sezonu, nema mnogo promena, samo je u kalendar uvrštena Velika nagrada Austrije, a izbačena je trka u Indijanapolisu.
Getty Images
Moto GP šampionat će se tako vratiti u Austriju posle 19 godina odsustva, a ugostiće ga „Red Bul ring“ u Špilbergu, nekada poznat kao „A1 ring“. Upravo na toj pisti je i vožena poslednja Velika nagrada Austrije. Uz tu promenu, jedina značajnija je da će se prvi put u istoriji trka u Asenu voziti u nedelju, a ne u subotu, kako je tradicija nalagala do sada.

Akcija u Kataru počinje već u četvrtak, prvi će se na stazi naći vozači Moto3 kategorije, od 16 časova, potom Moto2 kategorije, od 16.55, a na kraju i kraljevske klase – od 17.55 po našem vremenu. Istim redosledom idu i trke u nedelju – Moto3 od 16 časova, Moto2 od 17.20 i kraljevska klasa od 19 časova.

Kalendar Moto GP šampionata za 2016. godinu:
20. mart Velika nagrada Katara (Losail)
3. april Velika nagrada Argentine (Ternas de Rio Ondo)
10. april Velika nagrada Amerika (Ostin)
24. april Velika nagrada Španije (Heres)
8. maj Velika nagrada Francuske (Le Man)
22. maj Velika nagrada Italije (Muđelo)
5. jun Velika nagrada Katalonije (Katalunja)
26. jun Velika nagrada Holandije (Asen)
17. jul Velika nagrada Nemačke (Zahsenring)
14. avgust Velika nagrada Austrije (Red Bul ring)
21. avgust Velika nagrada Češke (Brno)
4. septembar Velika nagrada Britanije (Silverston)
11. septembar Velika nagrada San Marina (Marko Simončeli)
25. septembar Velika nagrada Aragona (Motorlend)
16. oktobar Velika nagrada Japana (Tvin Ring Motegi)
23. oktobar Velika nagrada Australije (Filip Ajland)
30. oktobar Velika nagrada Malezije (Sepang)
13. novembar Velika nagrada Valensije (Rikardo Tormo)

Jelena Trajković (@zvezdica)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: