Auto-moto: Godina dominacija, strepnje, iznenađenja...

Tokom 2014. godine u auto-moto sportu smo bili svedoci velikih uzbuđenja, dominacija, ali i strepnje, koja će nas izvesno pratiti i u Novoj 2015. U Formuli 1 je došao kraj dominaciji jednog tima, ali je drugi bio neprikosnoven tokom ovogodišnjeg šampionatu, dok smo u Moto GP šampionatu i Svetskom reli šampionatu videli nastavak niza započetog u 2013. godini. Uz to, strepeli smo, i još strepimo, za život najtrofejnijeg vozača u istoriji Formule 1, ali i mladog Francuza, u kojem su mnogi videli buduću veliku zvezdu...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Utorak, 30.12.2014.

19:00

Default images

To je ukratko opis 2014. godine u auto-moto sportu, koju ćemo ispratiti uz najjače utiske.

Ožije u stilu Leba

Beta/AP Photo/Paulo Duarte
Tamo gde je Sebastijan Leb stao, njegov sunarodnik Sebastijan Ožije je nastavio. Vozač Folksvagena je osvojio svoju drugu titulu u Svetskom reli šampionatu, a o njegovoj dominaciji možda najbolje govori podatak da je ostvario osam pobeda i imao još dva podijuma na 13 relija. Samo jedan nije uspeo da završi, a najbliži rival bio mu je timski kolega Jari-Mati Latvala i njih dvojica su zajedno doneli svom timu novu titulu među konstruktorima.

’Gospodin Le Man’ objavio povlačenje

© 2014. AUDI AG
Bez sumnje, ove sezone je došao kraj jedne ere, pošto je Tom Kristensen objavio povlačenje godinu dana pre isteka ugovora sa Audijem. Kristensen je devet puta trijumfovao na legendarnoj trci „24 časa Le Mana“, što ga čini jednom od najvećih legendi auto-moto sporta. Zbog tih uspeha, koje je ostvario kao vozač BMW-a, Audija i Bentlija dobio je i nadimak 'Gospodin Le Man', a ove godine je zbog svojih dostignuća odlikovan i titulom viteza u rodnoj Danskoj.

Pavlović ponovo na tronu

Foto: Miloš Pavloviæ
Vest da se Miloš Pavlović takmiči u Lamborgini Super trofeju iznenadila je mnoge, ali takav slučaj nije bio sa činjenicom da se bori za titulu. Pavlović je u paru sa Eduardom Piskopom osvojio i evropsku i svetsku krunu u tom šampionatu i to pošto je na svim trkama bio na podijumu. Pavlović je na jednoj trci sezone čak svoj Lamborgini pozajmio popularnom Stigu, a o tome, sezoni iza sebe i daljim planovima pričao je u intervjuu za B92 koji ćete moći da pročitate predstojećih dana.

Rikardo, Botas, Ferstapen

Getty Images/Red Bull Content Pool
Pored dominacije Mercedesa, ovogodišnji šampionat Formule 1 obeležio je i talas novih zvezda, na čelu sa Danijelom Rikardom, koji je u senci ostavio svog timskog kolegu i tada još aktuelnog šampiona Sebastijana Fetela. Uz njega, svojim vožnjama oduševio je i vozač Vilijamsa Valteri Botas, ali je najveće iznenađenje priredio Toro Roso angažovanjem 17-godišnjeg Maksa Ferstapena. Mladi Holanđanin će tako na Velikoj nagradi Australije 15. marta postati najmlađi vozač u istoriji Formule 1.

Borkovićev podijum za istoriju

Foto: PR tim Dušana Borkoviæa
Dušan Borković je ove godine na legendarnoj „Suzuki“ ispisao nove stranice istorije srpskog automobilizma. Borković je zauzeo drugo mesto na drugoj trci pretposlednjeg vikenda Svetskog šampionata turing automobila i Srbiji doneo prvi podijum pod okriljem Svetske automobilske federacije (FIA). Srpski automobilista je tokom svoje debitantske sezone imao sjajne okršaje na stazi, između ostalij i sa Sebastijanom Lebom, a o tome je i pričao u intervjuu za B92 koji ćete moći da čitate u okviru „Novogodišnjeg paketića“.

’Doktor’ se konačno probudio

© 2014 Yamaha Motor Racing Srl
Na radost svih ljubitelja motociklizma, ove godine smo posle dugo vremena mogli da vidimo onog starog Valentina Rosija. ’Doktor’ nije uspeo ozbiljnije da pripreti Marku Markesu u borbi za titulu, ali je ostvario trijujmfe u San Marinu i Australiji i postao vicešampion, što mu je najbolji rezultat još od 2009. godine, kada je osvojio svoju poslednju, devetu titulu. B92 je imao priliku da se susretne sa Rosijem, a u ekskluzivnom mini intervjuu ’Doktor’ je pričao o strasti koju oseća prema reliju.

Transfer godine – Fetel u Ferariju

Beta/AP Photo/Marco Vasini
Posle šest godina, četiri titule, 38 pobeda, ukupno 65 podijuma i 44 pol pozicije, Sebastijan Fetel je odlučio da mu je potrebna promena i da je vreme da napusti Red Bul. Očekivano, novu inspiraciju našao je u Ferariju i to je bila ubedljivo najgore čuvana tajna u Formuli 1 ove sezone, pošto je zvanično potvrđena tek posle mesec i po dana. Mladi Nemac će u italijanskom timu zameniti Fernanda Alonsa, koji je takođe shvatio da je vreme za novi izazov i vratio se u Meklaren.

Markesa niko ne može da zaustavi

Gold & Goose/Red Bull Content Pool
Prošle sezone svi su počeli da shvataju da je Mark Markes poseban, ali su ove godine dobili pravu potvrdu za to. Do odbrane titule u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata je došao u dominantnom stilu, uz niz rekorda. Trijumfovao je na prvih deset trka sezone, a šampionat je završio sa 13 pobeda, što je novi rekord. Takođe, zajedno sa bratom Aleksom, novim Moto3 šampionom, ispisao je nove stranice istorije, pošto su oni prva braća koji su prvaci u isto vreme.

Hamilton i Mercedes klasa za sebe

Beta/AP Photo/Kamran Jebreili
Britanac Luis Hamilton postao je dvostruki šampion Formule 1, zahvaljujući neverovatnoj sezoni tokom koje je Mercedes bio bez premca. Od početka šampionata Hamilton i njegov timski kolega Niko Rozberg izdvojili su se kao jasni favoriti za titulu, a potom je usledila njihova borba, ali i intrige i svađe, a sve je kulminiralo njihovim kontaktom u Belgiji. Baš tada je usledio Hamiltonov preokret, niz od šest trijumfa, a potom i besprekorno izdanje tokom velikog finala u Abu Dabiju. Na taj način, Hamilton je doneo Mercedesu prvu titulu još od Huana Manuela Fanđa 1955. godine i prekinuo četvorogodišnju dominaciju Sebastijana Fetela i Red Bula.

Neizvesnost oko Mihaela Šumahera i Žila Bjankija

Beta/AP Photo/Victor Caivano, File
Koliko je ove godine bilo sjajnih trenutaka za auto-moto sport, toliko je bilo i onih kojih se svi pribojavamo. Iako je Mihael Šumaher nesreću tokom skijanja doživeo prošle godine, tek početkom ove smo shvatili ozbiljnost njegovih povreda. Šumaher je pola godine proveo u komi, a godinu dana posle njegove nesreće jasno je da je duga borba još pred njim.
Beta/AP Photo/Shizuo Kambayashi
Pouzdanih informacija nema, isto kao i u slučaju Žila Bjankija, koji je tokom Velike nagrade Japana udario u kran pored staze. To je bila najteža nesreća u Formuli 1 od one u kojoj je život pre 20 godina izgubio Aerton Sena, a skoro dva meseca posle nje zna se samo da Bjanki više nije u komi, ali da je njegovo stanje kritično.

Nadamo se da ćemo u 2015. godini konačno dobiti lepe vesti o Šumaheru i Bjankiju, kao i da ćemo biti svedoci sjajnih okršaja najboljih vozača na svetu...

Jelena Trajković (@zvezdica)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: