Zvezda (ni)je otpisana

Fudbaleri Crvene zvezde nalaze se u delikatnoj situaciji i na rubu ispadanja iz Lige Evrope.

Izvor: Milan Tomiæ

Četvrtak, 27.10.2022.

09:00

Zvezda (ni)je otpisana
Dusan Milenkovic/Starsport

Šansa da se nađu u nokaut fazi drugog po kvalitetnu kontinentalnog takmičenja je mala, ali postoji.

Pobeda protiv turskog šampiona svakako je imperativ.

Ipak, ni ona ništa crveno-belima ne garantuje, pošto će za evropsko proleće biti potrebno da se ostane (bar) neporažen i u Monaku za nedelju dana, uz iščekivanje rezultata iz Trabzona.

To je već daleko i treba ići korak po korak, a prvi bi crveno-beli trebalo da naprave u četvrtak od 21.00 čas, kada će se susresti sa četom Abdulaha Avdžija.

"Ne kalkulišem, nikad to nisam radio i uvek sam samo gledao svoju ekipu. Pustiću vas da kalkulišete, pa ću se složiti sa onim što je najbolje za nas, ali moja želja je da pobedimo Trabzon i da u zadnjem kolu odlčujemo o svojoj sudbini. To je bio plan od početka, nismo kukali kad smo dobili tešku grupu, već smo želeli da do zadnjeg kola imamo šansu za prolazak. Pobeda protiv Trabzona uz malo sreće na drugoj utakmici dovodi do toga da možemo da se nadamo", rekao je Miloš Milojević u najavi utakmice.
Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Prvi međusobni susret odigrali su pre mesec i po dana i tada je slavio Trabzon rezultatom 2:1.

Čini se da je to poraz koji je tim Miloša Milojevića, ako tako može da se kaže, najviše zaslužio.

Bio je inferioran na "Šenol Guneš" stadionu, a situacija je postala bezizlazna, kada je sredinom drugog poluvremena Kings Kangve zaradio crveni karton.

Paradoksalno, trenutna forma Trabzona je bolja sada nego tada, a u prilog tome govore i rezultati.

Od trijumfa nad Zvezdom, Trabzon je zabeležio samo jedan poraz, od Monaka na "Luju II" (3:1), ali su im se revanširali sa kamatom ubrzo (4:0).

Uz to, u nacionalnom prvenstvu su savladali Gazijantep (3:2), Kajzeri (2:1), Sivaspor (1:0), dok su remizirali sa Kasimpasom (0:0) i Bešiktašom (2:2).

"U boljoj su formi nego tad i u poslednje četiri utakmice u prvenstvu nemaju poraz, a pobedili su i Monako. I u prvoj utakmici smo znali da je to ekipa sa mnogo kvalitetnih igrača, uz to su se i pojačali na već oformljen igrački kadar. I pored toga imamo prostora i kvalitet da odigramo dobro. Poštujemo ih u pripremi, ali kad krene utakmica, ako budemo imali dovoljno energije, a imaćemo i uz dobar odnos, mislim da možemo da pobedimo", rekao je Milojević.
Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Avdži je najavio da će na teren poslati najjači mogući sastav, rotacije neće biti, uprkos činjenici što su u poslednjih devet dana odigrali tri meča.

Trabzon uglavnom igra sa jednim klasičnim napadačem, Umutom Bozokom ili Maksijem Gomesom, a šansu dobija i Đanini.

Ono što je sigurno je da španski napadač neće igrati, kao što je sigurno da je vezni red, predvođen čuvenim Marekom Hamšikom, najjači deo tima.

Ipak, Zvezdi najveća opasnost preti od Egipćanina Trezegea,koji je uz Grka Anastasiosa Bakasetasa jedini postigao tri gola ove sezone.

"Od prošle godine 19 novih igrača je došlo. Uprkos tome, nismo primili gol na šest od 11 utamica u ligi. Igraćemo sa najboljim igračima u svim linijama. Pričalo se u rotaciji u zemlji, igrali smo tri meča u poslednjih sedam dana, putovali smo, izašli smo iz teške situacije na najbolji način", rekao je Abdulah Avdži na konferenciji za medije.

Ona je bila interesantna, a trener gostiju najavio je da će iz Beograda sinu poneti i poklon – dres Aleksandra Pešića, koji je igrao u Turskoj za Karagumruk.
Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Kada smo kod špica crveno-belih, on je ove sezone postigao osam golova i zabeležio četiri asistencije.

Često je i na meti kritika, dosta prilika mu je potrebno da bi dao gol, međutim, dva je postigao za vikend u dramatičnoj pobedi nad Radničkim u Nišu.

"Što se tiče Pešića, to sam rekao i u svlačionici igračima, a mogu da iznesem i ovako - on je primer da kada i ne ide dobro, trudom, radom i zalaganjem možete da se vratite u formu. Uvek imate dve opcije - da odustanete ili da se borite, i on je izabrao ovu drugu. On se nametnuo zalaganjem da ekipa radi za njega, jer je i on to činio za tim, kada mu skor nije bio dobar. U svakom trenutku sam pričao da će i to doći i da je normalna adaptacija centarfora na igru, trenera, međusobna sa saigračima... Nije to jednostavno, ali nije ni komplikovano, jer postoji način da se radi dobro i da se tako izađe iz krize. On je imao dobar odnos prema obavezama i nadam se da će tako nastaviti, te da će momci znati to da materijalizuju", rekao je Milojević.

I dok je jasno da će popularni "Šilja" predvoditi napad Zvezde, u "magli" je ko će igrati na poziciji zadnjeg veznog, u odsustvu Sekua Sanoga.

Često je, naročito u mečevima na "Marakani", tu ulogu na sebe preuzimao Gelor Kanga. Gabonac se snalazi na svim delovima terena, ali činjenica je i da je on "osmica", plejmejker, a ne "razbijač" i neko ko će biti tu da opstruiše protivničku igru.

Najrealnije da na centru igrališta uz Kangu bude Kings Kangva, koji ne pamti po dobrom meč u Trabzonu, kada je "pocrveneo". Možda je ovo pravo vreme da se vrati u formu sa početka sezone.

Podjednake šanse da zaigra ima i Slavoljub Srnić, univerzalac, koji je u poslednje vreme kao po pravilu upravo na poziciji zadnjeg veznog dobijao šansu, ali sa klupe, sa koje je ulazio da osveži vezni red.
Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Startnih 11 bez Aleksandra Kataija nekada bi bilo iznenađenje, ali trenutno, to svakako nije.

Zvezdin "Magiko" nikako ne uspeva da pronađe pravu formu, u poslednje vreme je stigao da zabeleži po neki gol i asistenciju, ali i dalje nije to-to.

Stoga ne treba da čude najave da će u uz Mirka Ivanića, a iza Pešića, biti Stefan Mitrović i Osman Bukari.

Ono što je jedino sigurno jeste poslednja linija u sastavu Strahinja Eraković, Nemanja Milunović, Aleksandar Dragović i Milan Rodić. Naravno, među stativama će biti kapiten Milan Borjan.

Jasno je da će Zvezda morati da slavi protiv Trabzona, a potom, u Kneževini da se "pobije" sa Monakom.

Deluje teško, ali ne i nemoguće. Trijumf nad turskim prvakom dodatno bi podigao elan i samopouzdanje crveno-belima, koji, sve dok postoji teoretska mogućnost, ne žele da odustanu od proleća u Evropi, koje su igrali u prethodne dve sezone.

Utakmicu na "Mitiću" sudiće Portugalac Žoao Pinjeiro, a u istom terminu u Budimpešti sastaće se Ferencvaroš i Monako.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: