Srbija na skeneru B92.net: Piksijev totalni fudbal

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je odličnu utakmicu protiv Švedske i pobedom od 4:1 prišla na korak od plasmana u A Ligu nacija.

Izvor: LN

Subota, 24.09.2022.

23:15

Srbija na skeneru B92.net: Piksijev totalni fudbal
photo: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Izabranici Dragana Stojkovića će u Oslu, u utorak, morati da slave, kako bi taj cilj i ostvarili. Ovaj prvobitni ispit , da se savlada Švedska, prošli su sa visokom ocenom, kako igrački tako i karakterno, pošto ih rano primljeni gol nije nimalo sputao.

Ofanzivna formacija i ubitačan napad, predvođen Aleksandrom Mitrovićem, od starta je ulila nadu da bismo mogli da vidimo dosta golova u mreži Skandinavaca.

Kod naših reprezentativaca videla se želja i jasan plan, da se kroz dodavanja, "viškove" po bokovima, a onda i centaršutevima za napadače naudi Olsenu.

Upravo smo na taj način imali prvu šansu na meču, koju nije realizovao Andrija Živković. Kazna je stigla samo minut kasnije, kada je naša odbrana, koja nikad nije igrala u ovom sastavu, ispala krajnje naivna.

Standardno, kad je teško i kad situacija nije laka, pojavljuje se "Mitrogol", koji već do pauze, u svom stilu, sa dva pogotka, donosi preokret našoj reprezentaciji.

Nije se na tome zaustavio, het-trik je zabeležio u 48. minutu, da bi konačan rezultat postavio Saša Lukić u 70. minutu.

Pokazala je naša selekcija da ni pri visokom vođstvu nema nameru da stane, što je svakako jedno od stvari koje je sa sobom u reprezentaciju doneo selektor Stojković.
Vanja Milinković-Savić - polako se kristališe kao prvi golman reprezentacije. Pored izvanrednih atletskih sposobnosti, od svih naših čuvara, najbolji je u igri nogom. Na ovom meču je sve napade započinjao na taj način, s tim da je u 32. minutu njegov loš i riskantan pas mogao da mu zagorča život. U ostalim situacijama, siguran.

Erhan Mašović - prvotimac Bohuma delovao je smireno i staloženo, iako nema dug staž u "A" selekciji. Najbolji potez imao je sredinom drugog poluvremena, kada je neugodnu loptu sa leve strane, u padu, izbacio iz svog šesnaesterca.

Srđan Babić - debitant u našem timu odigrao je korektnu partiju. Dešavalo se da mu protivnički napadači pobegnu ili se provuku iza leđa, ali to im u najvećem broju slučajeva ništa nije donosilo.

Stefan Mitrović - svakako najiskusniji od štopera na ovom meču. To baš i nije pokazao kod primljenog gola, kada je lako ispao, rival ga je prebacio i zaobišao, a popravke nije bilo. Bilo je još sitnih propusta, ali generalno Šveđani se nisu mnogo nadigrali pred našim golom.

Andrija Živković (do 45. minuta) - igrao je na poziciji tzv. desnog wing beka. Za razliku od kolege na suprotnoj strani, umesto brzine, više je pokušavao da kombinuje i centaršutevima uposli saigrače. To mu je u 18. minutu i pošlo za nogom, kada je upisao asistenciju kod izjednačujućeg gola. Malo pre toga, imao je i promašeni zicer, kada je iz neposredne blizine šutirao preko prečke. Na pauzi je ostao u svlačionici.
photo: Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Filip Kostić (do 85. minuta) - odlična partija uprkos tome što nije krunisana onim po čemu je poznat, asistencijom. Koristio je svoju brzinu, leteo po toj levoj strani, pritom vodeći računa da njegovu ofanzivu ne iskoristi protivnički bek. U nastavku se umorio, što je za posledicu imalo male probleme sa kontrolom lopte, tako da je meč završio malo pre ostalih saigrača iz startne postave.

Saša Lukić - zadnji vezni na ovom susretu, iako po prirodi nije baš to. Nakon nešto sporijeg ulaska u meč, pre svega u pogledu loših dodavanja, brzo se konsolidovao i radio ono što se od njega očekuje. Kupio je "ničije" lopte, a na momente se trudio da i sam pokrene napade. Jako dobru partiju krunisao je "golčinom".

Sergej Milinković-Savić - slično kao i Lukić, samo što se od njega, ipak, očekivao konkretniji učinak u kreativi. Na to je možda uticala i činjenica da je u ovakvoj postavci morao da pazi i na odbranu svog gola, mnogo više nego kada igra za Lacio.

Dušan Tadić (do 84. minuta) - kapiten je zabeležio asistenciju na ovom meču. Naravno da znamo za njegove bolje partije, ali ne može se uvek odigrati za desetku. U završnoj trećini terena je pokušavao da pasom probije odbranu, a pored onu za Mitrovića, mogao je asistenciju zabeleži i na startu meča, kada je Živković propustio veliku šansu posle Dušanovog centaršuta sa leve strane. U trenucima kada nije išlo u organizaciji igre, vraćao se na svoju polovinu po loptu i pokušavao dugim loptama i dijagonalama stvori dobru situaciju saigračima.

Dušan Vlahović (do 90. minuta) - nije uspeo da postigne gol, tako da njegov post traje od 31. avgusta. Ipak, piše mu se asistencija kod trećeg gola Mitrovića. Imao je dve velike šanse u prvom poluvremenu i kao i solidne pokušaje u drugom. Dobra stvar, iako nije dao gol, jeste što je pokazao želju, trudio se, otvarao, vraćao nazad.

Aleksandar Mitrović (do 72. minuta) - šta reći za "Mitrogola"? Partija za desetku i het-trik, kojim je dodatno učvrstio status najboljeg strelca u dresu sa državnim grbom. Ovog momka jednostavno ne možete da ne volite, a na večerašnjem susretu ovacije je dobio od mališana sa tribina. Jednostavno, nastavio je gde je stao u Fulamu, u kojem blista. Dva gola glavom, iz ne baš lakih pozicija, jedan nogom i propuštena šansa za "poker". Šta ćete više...
SofaScore.com
Selektor: Dragan Stojković - opredelio se Piksi za standardnu 3-5-2 formaciju, koja je jako plodonosna kada imate napadače kakvi su Mitrović i Vlahović, koje brzonoga krila loptama "hrane" sa bokova, a dodatnu opasnost protivnički gol predstavljaju i momci iz sredine, Tadić i Sergej, kako dodavanjima, tako i udarcima. Još jednom se video i taj psihički detalj koji je Piksi usadio kod igrača, da primljeni gol ne menja ništa, baš kao ni visoko vođstvo. Najavio je selektor trijumf i to obećanje ispunio. Uz to, na ovom meču debitovala su i dvojica igrača, Babić i Mitrović, te je napravljena i prava uvertira za gostovanje Norveškoj u utorak.

Izmene:

Darko Lazović (od 46. minuta) - piše mu se asistencija kod gola Lukića. Odigrao je celo drugo poluvreme, s tim da je delovao za nijansu pasivnije od Živkovića, umesto kog je ušao.

Uroš Račić (od 72. minuta) - ušao da osveži vezni red i pomogne Lukiću i Sergeju.

Stefan Mitrović (od 84. minuta) - debitovao, ali nije imao naročito mnogo vremena za nešto više od toga.

Ivan Ilić (od 85. minuta) - premalo na terenu za ocenu.

Luka Jović (od 90. minuta) - premalo na terenu za ocenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: