ATP pravilo na strani Đokovića – još nije siguran

Uporedo sa borbom za prvo mesto na ATP listi, o kojoj smo pisali, vodi se borba za mesto na Završnom mastersu u Torinu.

Izvor: Milan Tomiæ

Četvrtak, 15.09.2022.

09:00

ATP pravilo na strani Đokovića – još nije siguran
EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Poslednji turnir u godini, koji okuplja osam najboljih tenisera sveta u ovom trenutku, na programu je od 14. do 21. novembra.

Učešće su za sada obezbedili samo Španci, Rafael Nadal, šampion Australijan opena i Rolan Garosa, odnosno Karlos Alkaras, pobednik US opena i najmlađi vođa ATP karavana u istoriji.

Ove godine, Grend slem titulu, onu na Vimbldonu, osvojio je još samo Novak Đoković.

Ipak, zabrana da učestvuje u Australiji i Americi, a onda i nemogućnost da brani 2.000 bodova na terenima Ol-Ingland kluba, doveli su do toga da srpski as u trci za Torino zauzima tek 15. mesto.

Da su mu dodali poene, koji mu pripadaju, Novak bi sigurno bio u Top 8 (tačnije peti), baš kao što jeste na ATP listi, na kojoj drži sedmu poziciju.

Na njegovu sreću, postoji jedno pravilo koje mu gotovo garantuje nastup na ATP finalu sredinom novembra.

Važno ATP pravilo

EPA/ROBERT GHEMENT
To pravilo kaže da svaki osvajač Grend slema u godini ima obezbeđeno mesto na Završnom mastersu, čak i ako ne okonča sezonu na nekom od prvih osam mesta.

Uslov je da, ipak, igrač kada se podvuče crta bude među prvih 20 na svetu, što će Novak, verujemo, biti.

Iako znamo da su Novaku u ovoj fazi karijere prioritet isljučivo Grend slemovi, bila bi šteta da se ne nađe na završnoj smotri najboljih tenisera planete.

Đoković je ATP finale propustio samo jednom (2017), otkako je na njemu debitovao pre tačno 15 godina.

Teško je reći koliko je bodova tačno potrebno Đokoviću da bi se našao bar među 20 najboljih na kraju godine.

Dobri rezultati su svakako važni, ali dosta će zavisiti i od nastupa kolega, koji su iza njega i koji mu "duvaju za vratom".

Tako, u trci za Torino, 21. Aleks de Minor ima samo 360 poena manje od vlasnika 21 Grend slem trofeja.

Prognozu otežava i činjenica što nije u potpunosti poznat Novakov raspored do kraja godine.

Novakov raspored

Srdjan Stevanovic/Starsport
Gledajući zvanične informacije i vesti na njegovom sajtu, Đoković će do kraja 2022. igrati sigurno na tri turnira, od kojih se na jednom bodovi ne dodeljuju.

U pitanju je Lejver kup (23 – 25. septembar, London), gde će zajedno sa Rodžerom Federerom, Rafaelom Nadalom i Endijem Marije braniti boje Tima Evrope.

Dan po završetku ove egzibicije, kreće turnir u Tel Avivu (26. septembar – 2. oktobar), koji se vraća na veliku scenu posle dugo vremena.

U pitanju je takmičenje iz serije 250, koje Novak gotovo nikada i ne igra u poslednje vreme. Izuzetak je ove sezone bio Srbija open, gde je u finalu poražen od Andreja Rubljova.

Na kraju, na sajtu srpskog tenisera piše da je prijavljen još samo za Masters u Parizu (31. oktobar – 6. novembar), gde brani titulu.

Šest puta je trijumfovao u Bersiju, a odbrana prošlogodišnjih bodova sigurno bi mu donela vizu za Torino.

Dobra stvar za Đokovića je što do poslednjeg Mastersa u godini ne brani niti jedan poen.

Oktobar na ATP turu

EPA/OLIVER WEIKEN
Između Tel Aviva i Pariza, na programu će biti još samo dve sedmice sa turnirima iz serije 500.

To su Tokio i Nur-Sultan (3 – 9. oktobar), odnosno Beč i Bazel (24 – 30. oktobar).

Moći će da bira i da li će nastupiti na nekom od takmičenja iz najniže ATP serije, pošto su u kalendaru i turniri u Hihonu/Firenci (10. – 16. oktobar), odnosno Antrverpenu/Stokholmu/Napulju (17. – 23. oktobar).

Od svih ovih turnira u oktobru, Novaka bismo morali da očekujemo makar na jednom, koji bi mu poslužio kao priprema za Bersi.

Treba reći da činjenica kako je kineska turneja (Šangaj, Peking, Čengdu, Žuhai) otkazana zbog koronavirusa.

Gotovo sigurno bi mu, kao u Australiji i Americi, bez vakcine ulazak u zemlju bio zabranjen, samim tim i nastup na turnirima.

Ostali teniseri bi u tom slučaju vrlo verovatno nakupili bodove, koji bi Novaka možda eliminisali iz Top 20 u trci za Torino.

Ko će se pridružiti Nadalu i Alkarasu?

EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO
Najveće šanse da se još nađu na Završnom mastersu, pored Nadala i Alkarasa, imaju Kasper Rud, Stefanos Cicipas i Danil Medvedev.

Sedmoplasirani u trci je trenutno Feliks Ože-Aljasim, koji pokušava da izbori svoje prvo ATP finale u karijeri.

Kanađanin je na US openu propustio priliku da zaradi dodatne bodove, pošto je već u drugom kolu izgubio od Džeka Drejpera.

Za sada je prikupio 2.860 bodova, ima ih 160 više od Aleksandera Zvereva, koji nije igrao od Rolan Garosa, a veliko je pitanje da li će se i vraćati do kraja sezone zbog problema sa kostima.

Feliks zaostaje samo 190 bodova za šestoplasiranim Andrejom Rubljovim, koji pokušava da se treći put nađe na završnom turniru u godini.

Ostali igrači koji žele da se umešaju u ovu borbu su Hubert Hurkač (2.545 bodova), aktuelni šampion Indijan Velsa Tejlor Fric (2.385), a zašto da ne i Kameron Nori (2.320), Pablo Karenjo-Busta (2.270), te italijanski dvojac u vidu Matea Beretinija (2.225) i Janika Sinera (2.220).

Završni masters dolazi na kraju godine, kada su igrači već zasićeni i iscrpljeni, međutim, broj bodova, ali i ne baš zanemarljive novčane nagrade, sigurno će biti dovoljan motiv svima da se "pobiju" za svoje mesto na prestižnom takmičenju.

Priredio: Milan Tomić
SS/atptour.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: