Eks-Ju "kolonija" na Zvezdinoj evropskoj premijeri

Fudbaleri Crvene zvezde započinju pohod na prvu od dve Lige šampiona koje su im na umu ove sezone.

Izvor: Milan Tomiæ

Sreda, 03.08.2022.

08:00

Eks-Ju
Srdjan Stevanovic/Starsport

Put, koji su na sjajan način krenuli u Mozzart Bet Superligi Srbije, dugačak je i dokle će odvesti crveno-bele, saznaćemo u maju sledeće godine.

Onaj kraći, kroz dve runde kvalifikacija, upravo se pojavljuje pred očima izabranika Dejana Stankovića.

Prva prepreka je jermenski Pjunik, tim koji je do ove faze, trećeg kola kvalifikacija, eliminisao rumunski Kluž i luksemburški Didelanž.

Nenadano je tim, koji su klupe predvodi Egiše Melikjan, stigao na megdan Crvenoj zvezdi, napravivši dva iznenađenja.

Kod prvog, u izbacivanju Kluža, veliku ulogu imao je i naš Zoran Gajić, koji je pred prvi susret u Beogradu, dao intervju za B92.net.

Drugo su napravili, takođe, na gostovanju, pošto su posle prvog meča i poraza kod kuće (0:1), u drugoj utakmici protiv Didelanža bili u zaostatku, a onda napunili mrežu rivala i savladali ga rezultatom 4:1.

U prestonicu Srbije stižu pomalo poljuljani, posle uvodnog poraza na startu jermenskog šampionata od Ararata (0:1).
Foto: Profimedia
Uprkos molbama Melikjana i uprave kluba da se taj meč odloži, tamošnji Savez im nije izašao u susret, zbog čega je šef struke na konferenciji za medije osuo paljbu.

Koliko god promešan sastav bio, neuspeh šampiona uvek skreće pažnju, a izgubljena utakmica na svom terenu svakako nije prijatno iskustvo.

Upravo to često menjanje igrača i formacija otežavaju analiziranje ekipe Pjunika, koji u svojim redovima ima čak 17 internacionalaca.

Među njima i pravu balkansku koloniju – četvoricu Srba (Boris Varga, Zoran Gajić, Uroš Nenadović, Nemanja Mladenović), Hrvata Luku Juričića i Makedonca Marjana Radeskog.

Tu je i po koji Rus ili Ukrajinac, od kojih po Transfermarktu najviše vredi Sergij Vakulenko, koji je ovog leta stigao iz Ararat Jermenije, najvećeg rivala Pjunika.

Generalno Pjunik tržišno ne vredi mnogo, tek malo više od šest miliona evra, što je manje od jednog Mirka Ivanića, a tek za nijansu više od Aleksandra Dragovića, Aleksandra Kataija ili Strahinje Erakovića, na primer.

Naravno, novac ne igra fudbal, ali je svakako pokazatelj ko je apsolutni favorit u ovom dvomeču.
Foto: FK Crvena zvezda
Treba voditi računa da se ne ponovi prošlogodišnja neprijatnost u vidu moldavskog Šerifa, koji je, kao i Pjunik, u momentu žreba, delovao kao laka meta.

Ova runda bila je kobna po crveno-bele i sezonu ranije, kada su eliminisani u kiparskoj "furuni" od Omonije u Nikoziji.

Dodaćemo, ipak, da je Pjunik, odnosno jermenski fudbal kao takav, manje cenjen od gore navedenih.

Podatak da je ovom timu plasman u treće kolo kvalifikacija, te obezbeđeno igranje grupne faze Lige konferencije, najveći uspeh u istoriji kluba.

Sigurno da im ispisivanje klupske istorije daje poleta i samopouzdanja, ali u ovim susretima, Zvezda jednostavno ne treba da dozvoli da se Pjunik za bilo šta pita, naročito ne u Beogradu.

Sa tamošnjim fudbalom upoznat je i sam Dejan Stanković, koji je još dok je bio zaposlen u UEFA, dosta pratio fudbalska dešavanja i kretanja u toj zemlji.

Naša javnost je o ovoj ekipi nešto više čula 2010, kada ih je Partizan, na pretposlednjem stepeniku pred poslednju Ligu šampiona koju je igrao, savladao najpre u gostima 1:0, a onda i u Humskoj 3:1.
Srdjan Stevanovic/Starsport
Navijači crveno-belih priželjkuju feštu na punoj "Marakani", ovekovečenoj ubedljivim trijumfom i momentalnim rešavanjem pitanja proslaska.

Ne treba srljati, Pjunik sigurno nije slučajno stigao do dovde i sâm ambijent, koliko god može da ih uplaši, isto tako može im povećati prkos i želju da se pokažu u najboljem svetlu.

Zna to i Stanković, koji će zaigrati ofanzivno, ali što bi on rekao, sa kalkulisanim rizikom, uravnoteženo.

Dakle, na terenu se u istom momentu, makar ne na početku, neće naći dva špica, ali će isto tako izostati klasični zadnji vezni.

Kao i u prvenstvu, tu poziciju pokriće Gelor Kanga, plejmejker ovog tima i čovek kod kojeg je lopta najviše u nogama.

Veliku pomoć imaće u Kingsu Kangvi, već sada možemo da kažemo, fantastičnim pojačanjem crveno-belih.

Neumorni 23-godišnjak iz Zambije je svuda na terenu. Prekida protivnikove kontre, započinje Zvezdine, uključuje se u organizaciju igre, iz faze odbrane sjajno se transformiše u fazu napada, ulazi u šanse, šutira, pa i daje golove.

Mesto u startnih 11 rezervisano je i za kapitena Milana Borjana, baš kao i za Milana Rodića, Aleksandra Dragovića, Marka Gobeljića, Aleksandra Kataija i Mirka Ivanića.
Srdjan Stevanovic/Starsport
Strahinja Eraković se oporavio od povrede i ukoliko ne bude iznenađenja, započeće ovaj susret, baš kao i navalni dvojac – Osman Bukari i Aleksandar Pešić.

Povratnik u redove crveno-belih najverovatnije će dobiti šansu u odnosu na Milana Pavkova, koji je na četiri meča postigao pet golova u novoj sezoni.

Poznato je da bi Zvezda desni bek dobro došao, kao i levi, ali činjenica je da, makar na osnovu ovog ranog uzorka, sastav prvaka Srbije jači u odnosu na prošlu sezonu.

"Može da se diskutuje da li smo bolji ili gori nego prošle godine, ali težimo ka tome da napredujemo i da učimo na greškama. Radili smo jako i spremali se za ovo. Pričali smo o tome i pre i tokom i posle priprema, i možda na nekim od tih kontrolnih utakmica nismo fizički izgledali kako smo zamislili i to se na terenu osetilo, ali znali smo koji je naš cilj i čemu težimo. Zadovoljan sam otvaranjem prvenstva, kako smo igrali, fizičkom spremom, novajlijama koji su pre svega dobri momci i inteligenti igrači, te su se brzo uklopili u sistem. Shvatili su gde su došli, koje su ambicije i koliko je Zvezda velika", rekao je Stanković na konferenciji za medije.

Sve u svemu, za Zvezdu nema brige ukoliko Pjunik shvati ozbiljno i protiv njega odigra kao u uvodnim mečevima srpskog šampionata.

Preskakanjem jermenskog predstavnika, Zvezdu bi u plej-ofu sačekao ozbiljniji izazov u vidu Makabi Haife ili Apolon Limasola. Njih Stanković nije želeo da komentariše.

O tom potom, najpre da vidimo kako će izgledati Zvezdina evropska premijera. Sreda, 20.45, stadion "Rajko Mitić".

Priredio: Milan Tomić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: