Zvezda u pohodu na "duplu" Ligu šampiona

Nova sezona, ciljevi isti – i nikad značajni za fudbalere Crvene zvezde, aktuelne šampione Srbije.

Izvor: Milan Tomiæ

Nedelja, 10.07.2022.

08:00

Zvezda u pohodu na
Pedja Milosavljevic/Starsport

Pred njima je odbrana duple krune osvojene prošle sezone, ali i dvostruki napad na Ligu šampiona.

Kao što je poznato, jako dobri rezultati srpskih klubova u Evropi, pre svega "večitih", u prethodnih pet godina, doneli su određene benificije.

Tri nastupa u Ligi Evrope i dva u Ligi šampiona, lansirali su tako crveno-bele među kontinentalnu elitu kada je u pitanju koeficijent.

Više sakupljenih bodova u navedenom periodu imaju samo Bajern, Liverpul, Mančester siti, PSŽ, Ajaks i Salcburg, dok je iza, na primer, ostao prvak starog kontinenta, madridski Real.

Fudbal se vratio u Srbiju, Mozzart Bet Superliga Srbije je počela i biće nikad važnija, pošto će osvajač trofeja naredne sezone igrati sigurno Ligu šampiona – i zaraditi 20.000.000 evra.

Da nam je pre nekoliko godina pričao o ovome, sigurno mu ne bismo verovali...
Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Nije bilo mnogo pauze između dve sezone, tek dve nedelje, usledile su naporne letnje pripreme i, eto, nova kampanja je tu.

Tzv. visinske pripreme crveno-beli odradili su na Zlatiboru, odakle su se ubrzo preselili u Sloveniju, gde su stigli da odigraju i tri kontrolna meča protiv tamošnjih prvoligaša.

Rezultat nije bio u prvom planu, a kada smo već kod toga, bilo je od svega pomalo – po jedna pobeda, remi, poraz.

Najpre je savladan Bravo (5. prošle sezone) posle preokreta 2:1 i dva lepa gola Rišaira Živkovića, zatim je utakmica sa Domžaleom (7. prošle sezone) završena nerešeno 1:1 uz pogodak mladog Vladimira Lučića, da bi na kraju Zvezda doživela minimalni poraz od Kopra (vicešampion Slovenije).

"Generalka" je obavljena u Sočiju, protiv Zenita, koji je slavio 2:1, s tim da je igra i broj stvorenih šansi gostiju sigurno mogao da raduje Stankovića.

Nakon prošle sezone, koja je bila istorijska, zbog druge duple krune i igranja osmine finala Lige Evrope, ono na čemu bi moralo da se radi jeste i motivacija.

"Prošla sezona je bila nestvarno teška i nestvarno lepa, a motivacija ne sme da izostane, jer sam siguran da nam sledeće prvenstvo neće biti lakše od prethodnog. Radimo na mnogo toga, ali ova grupa momaka je dosta puta pokazala da ko ne zna da pati, taj ne zna ni da se raduje, tako da su oni spremni za narednu sezonu", rekao je trener Dejan Stanković rezimirajući pripreme.

On je tom prilikom govorio i o igračkom kadru, koji letos nije pretrpeo velike promene, nije bilo mnogo ni odlazaka ni dolazaka.
Foto: FK Crvena zvezda
Klub su napustili Srđan Babić, koji je u stvari samo ostao u Almeriji koja je aktivirala klauzulu i platila milion evra, Milan Gajić je nakon isteka ugovora otišao u moskovski CSKA, dok su na pozajmicama završili Andrej Đurić (Domžale, Slovenija), Andrija Radulović (Mladost GAT), Ilija Babić (Mladost GAT), Miloš Gordić (Spartak).

Prelazni rok u Ljutice Bogdana je miran i kada su novi potpisi u pitanju, pošto su ugovore sa Zvezdom parafirali Kings Kangva, Osman Bukari i Vuk Bogdanović, mladi štoper koji je stigao iz Rada.

Kangva, 23-godišnji centralni vezni iz Zambije, kao slobodan igrač došao je iz Arsenala iz Tule, za koji je u minuloj sezoni odigrao 19 utakmica, dao četiri gola i zabeležio pet asistencija.

U pitanju je brzonogi fudbaler, sa dobrim prekidom, ali i niskim težištem, zbog koje protivnici imaju veliki problem da mu oduzmu loptu.

Četvorogodišnji ugovor, kao Kangva, potpisao je i njegov vršnjak iz Gane, Usman Bukari, koji je plaćen Gentu dva miliona evra.

Radi se o klasičnom krilnom napadaču, brzom i eksplozivnom, baš ono što je bilo potrebno crveno-belima na desnoj strani.

Za Gent je odigrao 35 utakmica (četiri gola i šest asistencija), a prošlu sezonu proveo je na pozajmici u francuskom Nantu, gde je na 26 mečeva imao učinak od dva pogotka i četiri završna dodavanja.

"Izvanredni su za početak, jer kad se ubace dva ili više elementa u ekipu koja već dve do tri godine igra zajedno, treba strpljenja i rada. Neosporan je njihov igrački kvalitet, samo treba da imamo strpljenja da pohvataju sve zahteve na koje su naši momci navikli. Samo da ih ubacimo u taj proces kako bi što pre shvatili način na koji napadamo, na koji se branimo, naš intenzitet igre i koje su nam ideje na svakom delu terena. Oni su dosta kvalitetni u svakom smislu te reči, tako da neće biti velikih problema što se tiče adaptiranja na novu ekipu", rekao je Stanković o ovom dvojcu.
Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Kostur tima je sačuvan, golman i odbrana nepromenjeni, vezni red pojačan, a napadač? Traži se.

Među stativama će i u predstojećoj sezoni biti kapiten Milan Borjan, dok je četvorka ispred njega "prolećna" – Kristijano Pičini, Strahinja Eraković, Aleksandar Dragović, Milan Rodić.

Najslabija karika mogao bi da bude italijanski desni bek, kome je jedina zamena Marko Gobeljić, univerzalac, koji je u Zvezdinom dresu u prethodnih pet godina čini se igrao svaku moguću poziciju.

Stručni štab crveno-belih dao je šest meseci šansu Pičiniju da se adaptira posle povrede, tako da bi već sada mogao počne da igra onako kako se od njega očekuje. Kvalitet verovatno nije sporan, ali motivacija i želja...

"Nećemo tražiti desnog beka, odnosno nećemo silovati. Jako je teško naći desnog beka, naročito u Srbiji. Već sedam, osam godina nije se pojavio levi ili desni bek. Ali nema ni smisla dovoditi, na primer, zamenu za Rodića stranog igrača", tako je sportski direktor Mitar Mrkela pre početka priprema prokomentarisao eventualno dovođenje beka, levog ili desnog, svejedno.

Stanković će "slatke muke" imati na sredini terena, gde za pet mesta konkuriše gotovo tri puta više igrača od toga.

Jedini sigurni su praktično Aleksandar Katai i Mirko Ivanić. Poznat je i značaj i Gelora Kange, kao i El Fardua Bena. Zatim je tu pristigli dvojac u vidu Kingsa Kangve i Osmana Bukarija, pa mlade nade Nemanja Motika, Petar Stanić, Vladimir Lučić, Ibrahim Mustafa, "vaskrsli" Veljko Nikolić.
Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Sve su to igrači kojima je ofanziva preča od defanzive, ali i na nju se treba misliti. Od zadnjih veznih Stanković na raspolaganju ima Sekua Sanoga, Nenada Krstičića i Slavoljuba Srnića.

"Retko koja ekipa igra bez ’osigurača’. Mi smo želeli sve da probamo na pripremama i u jednom segmentu si jači, ali bez lopte si slabiji. Zvezda načinom na koji igra, mora da ima osiguranje ispred odbrane u vidu Sanoga ili Srnića, koji je dinamičan i pokriva dosta pozicija. To je na nama, da im nadjemo pravu formu, a na njima je da budu koncentrisani i da, ako nekad neko ne počne utakmicu, nema odustajanja. Imamo veliki broj mečeva i svako će nam biti potreban, a najviše radimo na toj motivaciji, jer potvrđivati se iz godine u godinu na visokom nivou i dizati lestvicu je ozbiljan poduhvat", rekao je Stanković.

Ima i otpisanih, poput Filipa Falka, koji se nije ni pojavio na pripremama, dok činjenica da Rišairo Živković i Alsel Bakajoko nisu registrovani za prvo kolo prvenstva, mogli bi dosta da govore o njihovom statusu u timu.

Kada govorimo o klasičnim napadačima, za poziciju špica bore se Milan Pavkov i Ohi Omoidžuanfo.

Srbin je za celu sezonu postigao 14 golova, dok je akvizicija iz Moldea za polusezonu 11 puta zatresla mrežu.

Ako Zvezda bude dovodila pojačanje u narednom periodu, deluje najrealnije da to bude upravo na ovoj poziciji.

Na radaru je navodno Slovenac Andraž Šporar, fudbaler lisabonskog Sportinga, koji je minulu sezonu proveo u Midlzbrou. Ovaj napadač visok je 186 centimetara, ima 28 godina, a za reprezentaciju Slovenije odigrao je 39 utakmica i postigao 5 golova.

Spominjao se i bivši golgeter crveno-belih Aleksandar Pešić, koji je sve demantovao, kazavši da jednostavno nema kvalitet za Crvenu zvezdu.
Zvezda u novu sezonu kreće utakmicom protiv niškog Radničkog, u nedelju od 20.00 na stadionu "Rajko Mitić".

Nije sporno da je cilj titula, šesta uzastopna, ukupno 34. istorija, koja bi Zvezdi donela direktan plasman u Ligu šampiona.

Ipak, pre toga, u igri je još jedan odlazak u elitu, a put, u vidu dva kvalifikaciona stepenika, sigurno kraći.

Zvezda će borbu za Ligu šampiona ovog leta započeti od trećeg kola, u kojem će biti nosilac, baš kao i u eventualnom plej-ofu.

Poznati su i eventualni rivali u trećem kolu. Kiparski Apolon, ali i Ludogorec, Šerif, Kluž, Bodo-Glimt i Ferencvaroš, ukoliko opravdaju ulogu favorita u rundi pre ove.

Trijumf u ovoj fazi kvalifikacija Zvezdi bi obezbedio plasman u Ligu Evrope, dok bi za ulazak u Ligu šampiona igrala protiv nekog od ovih ekipa – Viktorija Plzenj, Karabag, Malme i Trabzon.

Zvezdin evropski put kreće početkom avgusta, a priliku da se zagreju, imaće u Mozzart Bet Superligi Srbije, koju nikako ne bi smeli da zapostave, s obzirom na ulog, ali i motivisanost "večitog" rivala, Partizana, da prekine višegodišnji post.

"Imamo lep put ispred sebe. Kada budemo pravi i odgovorimo na sva pitanja koja nam postave na terenu, možemo da se nadamo istorijskom uspehu Crvene zvezde", najavio je Stanković novu sezonu.

Priredio: Milan Tomić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: