Zvezda želi februarski "deja vu"

Predstojeći, ukupno 167. "večiti" derbi mogao bi da bude odlučujući kada je u pitanju šampionska trka.

Izvor: Milan Tomiæ

Subota, 16.04.2022.

08:00

Zvezda želi februarski
Predrag Milosavljevic/Starsport

Crvena zvezda i Partizan započinju plej-of međusobnim duelom na stadionu "Rajko Mitić", u subotu od 18.00 časova.

U boljoj situaciji je aktuelni prvak, koji je u finišu regularnog dela iskoristio kikseve crno-belih u duelima sa Napretkom i Čukaričkim – i tako preuzeo pol poziciju.

Najava da bi do ovoga moglo da dođe bio je prošli derbi, odigran krajem februara, kada su na istom ovom stadionu pobedu odneli crveno-beli (2:0).

Izabranici Dejana Stankovića su pred taj duel bili u zaostatku pet bodova, a prava na grešku nisu imali.

Do nje nije ni došlo, pošto je Zvezda odigrala jako dobar meč i na kraju slavila golovima Ohija Omoidžuanfa i Aleksandra Kataija.

Situacija na tabeli sada je drugačija, pošto Zvezda ima 81 bod, dva više od velikog rivala, koji je, ako uzmemo u obzir činjenicu da se kiksevi u Superligi retko događaju, pod imperativnom pobede.

Do nje, u ovom takmičenju i na ovom stadionu, nisu stigli pet godina. Poslednji trijumf dogodio se u aprilu 2017, kada je bilo 3:1 za tim, koji je sa klupe predvodio Marko Nikolić, čovek zaslužan za poslednju titulu crno-belih.
Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Zvezda ovog proleća igra zaista dobro, ima 12 trijumfa u svim takmičenjima i samo jedan poraz, onaj u Glazgovu, koji ju je koštao eliminacije iz Lige Evrope.

Početkom drugog dela sezone, uprkos pobedama, činilo se da igra nije na zavidnom nivou, ali se ubrzo i to iskristalisalo.

Najpre je u Kupu protiv Radničkog, posle penala, Zvezda preživela, da bi u narednom susretu, na gostovanju Proleteru, Milan Pavkov u finišu sprečio kiks pred februarski derbi.

U tom meču sa Partizanom, pokazalo se da Zvezda mnogo bolje igra kada je pod pritiskom, tačnije, kada mora da napadne. Još ako se igra na njenom stadionu, utoliko bolje.

Tim Dejana Stankovića je rivala nadigrao praktično u svim segmentima na toj utakmici, stavivši ga pod pritisak, najavljujući da bi do zaokreta na tabeli moglo da dođe.

Na ovom februarskom susretu najzapaženiji učinak imali su Aleksandar Dragović, Slavoljub Srnić i Aleksandar Katai.

Dragović je standardno komandovao odbranom crveno-belih, Srnić pokazao da je specijalista i čovek od zadatka, dok je Katai, uz sve svoje "bubice", pokazao da je najbolji igrač ove generacije Zvezdinih fudbalera.

Zanimljiv podatak kaže da, kada god Zvezdin "Magiko" odigra duže od 10 minuta u derbiju, Zvezda ne gubi.
Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Zvezdin idealni scenario bio bi da se ponovi upravo ta utakmica sa prošlog derbija, međutim, situacija je sada drugačija.

Stanković je mnogo puta pričao da crveno-beli igraju ofanzivno, uz kalkulisani rizik, a sada se postavlja pitanje da li će Zvezda uopšte želeti da krene napadački, kao u prethodnom derbiju.

Tabela joj daje mirnoću i mogućnost da taj rizik svede na minimum, i uz eventualnu "čekalicu", slomi Partizan.

Dakle, tim sa Marakane ima mogućnost da odigra na više načina, ali ono što je presudno, jeste razmišljanje i fokus na meč svih 90 minuta, dovođenje do perfekcije i svođenje grešaka na minimum.

Naročito dobro bilo je prvo poluvreme tog 166. "večitog" derbija, kako je Stanković sam priznao, najkvalitetnijeg otkako je on seo na klupu kluba iz Ljutice Bogdana.

Ono što bi Zvezda morala da spreči jeste Partizanova igra u tranziciji preko brzih krilnih igrača, koji kažnjavaju svaku grešku, svaki pogrešan pas.

Ako izuzmemo šansu za Kvinsija Meniga, iz baš takve jedne situacije, sopstvene u dodavanju, na prošlom susretu crveno-beli su taj posao odradili jako dobro.

Problem brzine protivnika, Zvezda rešava presingom i pritiskom, međutim, tada postoji drugi problem – ukoliko defanzivci, koji su izašli visoko kiksnu, pred brzonogim igračima Partizana je "brisan" prostor ka golu Borjana.
Predrag Milosavljevic/Starsport
Iako se uporno priča da bi derbi mogao da reši pitanje šampiona Srbije, iz tabora crveno-belih spuštaju loptu.

Eventualni trijumf bi im doneo +5, na šest kola pre kraja šampionata, međutim, često se zaboravlja da je u toku plej-of, odnosno da mogućnosti za kiks, u susretima sa najboljim timovima lige, ima mnogo više.

"Ukoliko pobedimo bićemo na dobrom putu sa pet bodova prednosti nad rivalom. Ako bude tako, imaćemo meč loptu, da se izrazim tenskim rečnikom. Međutim, prognoze su nezahvalne. Ulog je veliki, igra se za cilj koji smo zacrtali pred početak sezone i 80 posto takmičarske godine smo pod pritiskom, jer smo morali da jurimo i nismo imali prava na kiks. Mnogo smo porasli kao grupa, mentalitet ekipe je ojačao i nismo odustajali. Zvezda je pritisak i važnost, a ovo nije trka na 100 metara, već maraton", rekao je Stanković na konferenciji za medije.

Derbi je, kao i svi ostali mečevi u plej-ofu, malo finale, a takvog je stava i Strahinja Eraković, koji je govorio za B92.net.

"Ne mislim da će derbi da odluči šampiona, jer igraćemo još šest utakmica i to sa najboljim ekipama iz prvenstva. Svaki meč doživljavamo kao malo finale, tako će biti u subotu i sve do kraja sezone", rekao je Eraković.

Između dva derbija, dosta se govorilo i regularnosti takmičenja, suđenju, VAR tehnologiji, provokacijama, ali ono što je sigurno, fudbaleri i treneri probaće da spuste loptu.

"I dalje ćemo nastojati da demonstriramo lepe stvari. Između ljutih protivnika treba da postoji respekt, to je prvo i osnovno. Nemam problem da zagrlim Stanojevića, da se pozdravimo i poželimo sreću jedan drugom, uz razmenjena iskustva i par rečenica koje su u pozitivnom i konstruktivnom tonu. Tako će biti sutra, barem sa moje strane, a verujem i njegove. Stisak ruke, zagrljaj i da se poželi sreća je nešto osnovno", rekao je Stanković.

Derbi je specifična utakmica, detalji u najvećem broju slučajeva odlučuju, a na čiju će stranu prevagnuti ovoga puta, saznaćemo u subotu od 18.00 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: