Nadal nije video boljeg

Nije nikakva novost da članove mlađe generacije tenisera odlikuje nekonstantnost, odnosno česti usponi i padovi.

Izvor: Milan Tomiæ

Utorak, 27.04.2021.

12:30

Nadal nije video boljeg
Foto: Profimedia

S vremena na vreme neko zasija – i taman kada pomislimo "On je taj", shvatimo da smo pogrešili.

Dominik Tim je osvojio US open u septembru prošle godine, kraj sezone je pripao Danilu Medvedevu, a početak ove, delimično, Stefanosu Cicipasu.

Grk je bio blizu da u nedelju nanese poraz Rafaelu Nadalu u finalu Barselone. Nije uspeo, iako je imao meč loptu u odlučujućem setu.

Ipak, Cicipas može da se pohvali činjenicom da je u ova četiri meseca osvojio najviše bodova, što mu je uostalom i omogućilo da izjednači najbolji karijerni plasman na ATP rang listi, peto mesto.

Ove sezone je učestvovao na šest turnira i na svakom je prolazio bar do četvrtfinala.

Svakako, najveći uspeh bilo mu je osvajanje prvog Mastersa u karijeri, onog u Monte Karlu, gde savladao Andreja Rubljova u finalu.
EPA-EFE/Alejandro Garcia
Cicipas je trenutno prvi u trci za Završni Masters, koji će se od 14. do 21. novembra igrati u Torinu.

Nalazi se na čelu sa 2.840 bodova, ispred Andreja Rubljova, Novaka Đokovića i Danila Medvedeva.

Ova četvorka trenutno ima više od 2.000 bodova, dok su u najboljoj poziciji da obezbede ATP finale za sada i Aslan Karacev, Hurbert Hurkač, Janik Siner i Rafael Nadal.

Treba reći da je ovo prvi put od 2014. da se u ovo doba godine neko van "velike trojke" nalazi na čelu ove liste. Tada je Sten Vavrinka bio u ovom položaju.

Pored titule u Monte Karlu i prekjučerašnjeg finala Barselone, Cicipas je blizu trofeja bio i u Akapulku, gde ga je zaustavio Aleksandar Zverev.

Igrao je i polufinale Australijan opena. U toj fazi ga je eliminisao Medvedev.

Tri puta bio je zaustavljen u četvrtfinalu – u Roterdamu ga je pobedio Rubljov, u Marseju Erber, a u Majamiju kasniji šampion Hurkač.
EPA-EFE/Alejandro Garcia
Da je ovo možda i najbolji period u karijeri 22-godišnjeg Grka govore i pohvale Rafaela Nadala.

"Igra na visokom nivou, ovo je najbolji Cicipas kojeg sam video. Moram biti na 100 odsto. Sigurno će biti dobro", rekao je Nadal pre finala Barselone.

I bilo je dobro; ne samo za Španca, nego i za publiku, koja je imala prilike da vidi jedan od najboljih mečeva sezone.

Nadal je imao dve meč lopte već u drugom setu pri rezultatu 6:4, 5:4, ali nije uspeo. Cicipas je ovaj period uveo u taj-brejk, u kojem je iskoristio treću set loptu.

U odlučujućem je viđena velika borba, a Grk je u desetom gemu imao meč loptu na drugi servis rivala. Nije uspeo. "Bik sa Maljorke" se izvukao, a potom brejkom osigurao 12. titulu u Kataloniji.

"Ta meč lopta...Bio sam na dva centimetra od osvajanja titule. S*anja se dešavaju. Niko ne voli da gubi – posebno Rafa. On je najveći borac", rekao je Cicipas posle meča.
EPA-EFE/WILL OLIVER
Dobra forma i rezultati mogu da raduju Cicipasa, ali kao što je rečeno, niko od mlađih tenisera nije napravio iskorak na Grend slemu.

Osim Dominika Tima. Ako on uopšte može da se računa u ovu "ekipu", pošto ima 27 godina, šest više od Cicipasa, a pet manje od npr. Novaka Đokovića.

Deluje da je Grk po pitanju uspeha na najvećim turnirima malo skromniji od igrača poput Medvedeva, Zvereva...

Nakon poraza u polufinalu Melburna, Cicipas je priznao da još uvek nije kadar za najveće domete., a otkrio je nedavno i šta mu nedostaje.

"Rad! Da izgradim svoju igru tako da bude kompletnija. Moram da se suočim sa najboljim igračima da bih osvojio Grend slem. Tog dana nisam bio spreman, nisam mogao da se suprotstavim Medvedevu. Znam da će on biti moj protivnik u budućnosti u važnim mečevima i na Grend slemovima", rekao je Cicipas.

Cicipasov idol na početku karijere bio je Rodžer Federer.

"Niko ne zna šta će se dogoditi, ali voleo bih karijeru poput one koju ima Rodžer Federer. Ne mislim šta je postigao, mislim da bih voleo da imam dugu karijeru kao on. Cilj mi je da stvorim najbolje moguće uspomene na i van terena. Nadam se da će mi, kada se vratim unazad, to doneti radost i da ću osetiti da sam dao sve od sebe, da sam svakodnevno imao priliku da naučim nešto novo i da sam sazrevao kao sportista", rekao je Cicipas.
EPA-EFE/WILL OLIVER
Kao što je rečeno, prvi veći uspeh nekog ko nije Novak, Rodžer ili Rafa, odnosno niz sasvim solidnih rezultata, budi odmah neku vrstu nade kod šire publike.

Bolje reći interesovanje da se vidi koliko taj neko može da uradi i da li je kadar da održi kontinuitet na duže staze i eventualno postane novi broj 1.

Ista priča je i sa Cicipasom, koji, kako tvrdi Nadal, igra tenis života trenutno. Ali, da li će to potrajati?

Zapravo ključni deo sezone za Grka tek sledi, pošto ga u naredna dva meseca očekuju dva Grend slema i dva Mastersa.

Na Rolan Garosu prošle godine je stigao do polufinala, dok je na Vimbldonu 2019. zaustavljen odmah na startu.

Ovogodišnji rezultati i skor od 26 pobeda i šest poraza, kod Stefanosa bude nadu da bi mogao da nastavi sa dobrim rezultatima.

Mada, u skladu sa prethodnim Grend slemovima, ne računajući US open, možda je bolje da ne žurimo. Ipak se Novak i Rafa i dalje pitaju na onim turnirima koji im najviše znače. A to su Grend slemovi.

Autor: Milan Tomić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: