Otkazi, otkazi – pa šta?

Vrhunski tenis se vratio u Srbiju.

Izvor: Milan Tomiæ

Ponedeljak, 19.04.2021.

09:00

Otkazi, otkazi – pa šta?
Marko Djokovic/Starsport

Nakon 9 godina pauze, Beograd je domaćin jednog turnira iz serije ATP 250, a takmičenje počinje u ponedeljak.

Prošlogodišnji egzibiconi Adrija tur bio je samo nagoveštaj i pokazatelj da je i te kako moguće organizovati turnir na visokom nivou u prestonici Srbije.

Nažalost, zbog aktuelne situacije sa koronavirusom, publike na tribinama Teniskog centra Novak neće biti, a mere će pored igrača, sudija i osoblja, morati da poštuju još samo novinari, čiji je broj, takođe, ograničen.

Pored ovog, glavnog, na programu je protekle nedelje bio i čelendžer, da bi direktor Serbia opena Đorđe Đoković u subotu potvrdio da će u terminu od 22. do 29. maja biti organizovan još jedan, ponovo iz serije 250.

"Ovo je sjajna prilika da prikažemo našoj publici sjajne mlade igrače, one koji se probijaju. U cilju nam je da povećamo broj turnira u Beogradu, od 22. maja ove godine imamo novi ATP turnir u Beogradu. Jako smo ponosni na to, Nadamo se da će sve proći u najboljem redu, da će se situacija popraviti i da će se publika vratiti na tribine što pre", rekao je Đorđe Đoković.

Takođe, sedmicu pre toga, kompleks terena na Dorćolu ugostiće i teniserke. U pitanju je isto takmičenje iz kategorije 250.

Otkazi, otkazi, otkazi

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Pre desetak dana delovalo je da će Serbia open biti znatno jači turnir čak i od Barselone, "petstotke", koji se igra u istom terminu.

Najavljeni su bili poznati igrači, Grend slem šampioni, Dominik Tim i Sten Vavrinka, međutim, povrede su ih sprečile, baš kao i Gaela Monfisa. Poslednji, koji je odlučio da odustane bio je Mađar Marton Fučovič.

Kvalitet je "redukovan", vraćen otprilike na nivo turnira iz 250 serije. Ali, opet, retko koji iz ove kategorije može da se pohvali činjenicom da će na njemu učestvovati najbolji teniser sveta.

Novak Đoković je, dakle, tu, baš kao i još sedmorica srpskih igrača.

Iz prvih 10 na rang listi će učestvovati još "samo" Mateo Beretini, a od poznatijih učesnika tu je i Aslan Karacev, polufinalista Australijan opena.

Igraće i Kvon Sunvu, Londero, Korda, Bedene, Popirin, Milman, Kuevas, Rusuvori, Berankis, Delbonis, Travalja, Korija i Čekinato, Italijan koji je pre nekoliko godina Novaka izbacio sa Rolan Garosa.

Ne treba zaboraviti da se u isto vreme igra turnir u parovima, a listu učesnika predvodi najbolji dubl sveta u sastavu Nikola Mektić-Mate Pavić.

Novak leči rane od Monte Karla

Marko Djokovic/Starsport
Zna se ko je prvi favorit za osvajanje titule, ne samo na ovom, nego i na većini drugih turnira. Novak Đoković.

Najbolji igrač sveta je protekle nedelje doživeo "neprijatnost" u Monte Karlu, pošto ga je u osmini finala lako izbacio Britanac Danijel Evans.

Prvi turnir nakon osvajanja Australijan opena evidentno je protekao loše, te bi Beograd mogao da mu posluži kao dobra osnova za "leteći start" i napade na mnogo važnije trofeje.

Za dve nedelje je Masters u Madridu, potom i u Rimu, a sezonu na šljaci završiće u Francuskoj, na Rolan Garosu, gde će pokušati sa trona da skine Rafaela Nadala.

Što se tiče Madrida, provejavaju određene informacije da bi Đoković mogao i da ga propusti, te tako napuni baterije za preostala dva takmičenja.

Povratak u Beograd na jedan zvanični turnir će mu svakako prijati. Nije igrao na poslednjem Serbia openu, 2012, sa kojeg se povukao iz ličnih razloga.

Pre toga je na "porodičnom" turniru slavio 2009, kada je bio bolji od Lukaša Kubota sa 6:3, 7:6, odnosno 2011. godine, kada je savladao Felisijana Lopesa sa 7:6, 6:2.

Praktično, jedini poraz u Beogradu doživeo je 2010, kada je zbog povrede predao meč Filipu Krajinoviću i četvrtfinalu.

Naši traže šansu

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Otkazi nekoliko vrhunskih igrača jesu oslabila turnir, ali su otvorila vrata drugim igračima, svakako i našima.

Pored Novaka i sedmorice sigurnih, Đerea, Milojevića, Petrovića, Kecmanovića, Lajovića, Krajinovića i Troickog, šansu da nastupi u glavnom žrebu traži i Hamad Međedović.

On je u nedelju ostvario možda i najveći trijumf u karijeri nad Kolumbijcem Galanom, a poslednja prepreka u finalu kvalifikacijama biće mu Argentinac Banjis.

Potencijalni srpski duel već u drugom kolu mogli bi da imaju Đere i Kecmanović. Favorit bi u tom slučaju bio Laslo, pošto je specijalista za šljaku, podlogu koju Miomir ne voli.

Ipak, ko god da bude uspešan, u četvrtfinalu bi mogao da ima nepremostivu prepreku u vidu Novaka Đokovića.

U drugom kolu bi i u drugom delu žreba moglo da dođe do domaćeg okršaja. Naravno, ukoliko Krajinović savlada Travalju, a Milojević Koriju.

Čini se da Troickom protiv Čekinata, odnosno Petroviću protiv Milmana javnost ne daje baš mnogo šansi u prvom kolu.

Od naših, na kraju, tu je i Dušan Lajović, igrač koji ume da bljesne na šljaci. Na startu je slobodan, pošto je treći nosilac, a na putu do finala bi mogli da ga čekaju Delbonis/Berankis, gorespomenuti Milman, ali i Krajinović.

Projektovani rival u polufinalu mu je Italijan Mateo Beretini, drugi nosilac, deseti igrač planete.
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Prvi cilj, vraćanje turnira, doduše uz jednogodišnju licencu, ostvaren je.

Naredni je, ni manje ni više, podizanje lestvice, odnosno kategorije i dostizanje "petstotke".

O tome je nedavno govorio i Đorđe Đoković, koji je istakao važnost da se takmičenje održi po svim najvišim standardima.

"Turnir se još nije odigrao. Šanse za to ima nekolicina turnira. Mi smo među njima i imamo najveće ambicije da prerastemo u Seriju 500. Na nama je da odradimo sve na najvišem nivou. Ukoliko napravimo grešku, taj prelaz se neće desiti. Zato se trudimo da pre svega ugodimo igračima i organizaciji ATP-a. Iz tog razloga su podignute tribine, kako bi taj vizualni efekat teniskog stadiona bio prisutan i igrači bili što srećniji. Ako održimo taj nivo, siguran sam da je u naredne tri godine Serija 500 izvesna", rekao je Đorđe Đoković.

Pandemija koronavirusa je korigovala i uslove u samom kompleksu. Igrači će biti u polu-izolaciji, odnosno konstatno i jedino će biti na relaciji hotel-tereni.

Nikakvih drugih kontakata neće imati, čak ni sa novinarima, te će se sve konferencije održavati onlajn.

Izuzetak u poštovanju svih pravila imaće teniseri koji su (re)vakcinisani i oni će praktično imati svu slobodu, u skladu sa odlukom ATP-a. Za sada nije poznato da li je neko od učesnika primio drugu dozu vakcine.

Bilo kako bilo, Beograd će uz Barselonu ove nedelje biti glavno stecište tenisera sa svih meridijana.

Turnir traje do nedelje, 25. aprila, nagradni fond je 650.000 evra, a sve zanimljivosti, izjave, izveštaje moći ćete da pratite na B92.net.

Priredio: Milan Tomić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: