Dušan Silni

Srpski reprezentativac Dušan Tadić već duži niz godina važi za jednog od najpotcenjenijih fudbalera na svetu.

Izvor: MT

Sreda, 03.06.2020.

09:00

Dušan Silni
Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Maestralna partija prošle sezone protiv madridskog Reala na Santjago Bernabeuu skrenula je pažnju najšire javnosti na njega.

Naravno, svako ko iole prati fudbal zna za njegove dobre igre u, hajde da kažemo, prosečnom premijerligašu – Sautemptonu.

Ipak, svi pamte taj četvrtfinalni meč Lige šampiona, kada je sa jednim pogotkom i dve asistencije, uz mnogo majstorskih poteza, trasirao put svom Ajaksu ka samoj završnici elitnog takmičenja.

Koliko je protekla sezona bila odlična za njega govori podatak da je za samo godinu dana postao kapiten slavnog tima iz Amsterdama.

Tragični poraz od Totenhema u polufinalu je pokvario čarobnu kampanju "kopljanika", najvažniji igrači su otišli, ali on je ostao.

Uprkos interesovanju mnogo bogatijih i većih klubova, Tadić ni ovoga puta nije želeo da "potrči za novcem".

Izgleda da mu baš prija status žive legende Ajaksa.

Vojvodina

Foto: Starsport
Profesionalnu karijeru Tadić je počeo u novosadskoj Vojvodini, u koju je došao iz TSC-a iz Bačke Topole, koja nije bila ni blizu onome što je danas.

U klub ga je doveo Branislav Brane Novaković, koji je za holandske medije kasnije ispričao kako je sve teklo.

"Najveći talenat kojeg je Vojvodina imala. Zvao sam ga Duša, jer sam imao još jednog Tadića ovde. Tada smo imali jednu od najboljih akademija na Balkanu, tokom leta bismo zvali najveće talente iz regiona, ja bih ih trenirao jednu nedelju. Tako je i Duša stigao. Naravno, primetio sam ga još dok je igrao za Bačku Topolu. Sve se vrtelo oko njega, pa sam posle pola sata rekao mojim momcima da ga udare čim dobije loptu. Ali nisu mogli da ga stignu", rekao je Novaković za holandski "Voetbal International".

Tadić je već u tinejdžerskim danima igrao svoju igru.

Dakle, bez prevelikog pridavanja pažnje "fizičkim poslovima".
Foto: Starsport
Sve je uspeo da nadomesti fenomenalnom tehnikom, kreativnošću, ofanzivom, završnim pasom, driblingom.

"Vidiš odmah kada je neko prirodan talenat. Tehniku možeš da učiš, ali sa intuicijom i kreativnošću se rađaš. Moje je bilo samo da ga stimulišem da igra. Da dribla, da bude odlučujući čovek. Za sve ostalo zaslužan je on sam i njegova porodica. Ostali su išli da šetaju, piju, puše, jure devojke. Nemam probleme ni sa tim ako se ponekad desi i ako me ne lažu. Sa Dušom nikad nisam imao taj problem", dodao je Novaković.

Ubrzo nakon U19 Evropskog prvenstva 2007, Tadić u Vojvodini postaje starter.

Igra na poziciji levog krila, a posvećenost i želja da uspe je ogromna.

U dresu "lala" je odigrao tri sezone, nastupio na 94 utakmice, postigao 27 golova i zabeležio 17 asistencija.

Vreme je bilo da se ode "preko".

Groningen

EPA/DENNIS BEEK
Skaut Groningena je prisustvovao jednoj utakmici Vojvodine 2010. godine, na kojoj je Tadić igrao samo 20 minuta.

On, Grads Fuler, kaže da je to bilo dovoljno da vidi sa kakvim igračem ima posla.

Zanimljiva je i pozadina te utakmice na koju je agent holandskog kluba došao kako bi uživo gledao Tadića, koji je bio bolestan, pod groznicom.

"Rekoh to je nemoguće, prešao sam ovoliki put i ništa? I posle par poziva dođe vest: Dušan će igrati pola sata pod lekovima. Odigrao je 20 minuta. I to mi je bilo dovoljno da sve vidim. Kako se postavljao, kako je šutirao loptu. Odmah sam zvao Henka Veldmatea i rekao mu da ga dovede. Jurili su ga i Sevilja, Verder, Fjorentina, ali mi smo ga doveli", ispričao je Fuler.

Tako je stigao u Holandiju, koja mu je izgleda suđena.

Tvente

EPA/VINCENT JANNINK
Nakon dve provedene sezone u Groningenu, popeo se stepenik više i 2012. potpisao za Tvente.

Kakav je u dresu crveno-belih iz Enšedea bio govori njegov tadašnji kondicioni trener Jan Klujtenberg.

"Dušan se još u Tventeu razlikovao od ostalih, koji nisu mogli da prate njegov program. On je došao iz sredine u kojoj moraš da radiš sve što možeš da bi uspeo. On je još u svojim ranim godinama ulagao u sebe i proširio svoje mogućnosti. U Engleskoj je čak u jednom momentu preterao sa treninzima, pa je morao na operaciju. Dešavalo se da mi dođu igrači iz reprezentacije Holandije i traže mi da rade po programu po kojem radi Tadić. Savetovao sam ih da to ne rade, jer će upasti u nevolju. Oni fizički ne bi mogli da izdrže taj program", ispričao je Klujtenberg.

Baš kao i u Groningenu, Tadić se i u Tventeu zadržao dve sezone, odigrao 85 utakmica, te zabeležio 32 pogotka i 36 asistencija.

Sautempton

(Photo by Gareth Copley/Getty Images
Taj "fetiš" da odbija veće klubove, Tadića je pratio kroz celu karijeru.

Tako je nedavno Dušanov otac otkrio da je 2014. "odjavljen" bio veliki Mančester junajted, te da je ofanzivni veznjak želeo da sarađuje sa Ronaldom Kumanom, a ne sa Van Galom.

"Dušan je mogao da ide u Mančester Junajted i Sautempton. Želeo sam da ode u Mančester kod Luja van Gala, ali je Dušan hteo kod Ronalda Kumana. Nismo to mogli zajedno da rešimo. Mančester je oduvek bio vrhunski klub, ja sam bio njegov navijač. Voleo sam Bobija Čarltona, Džordža Besta, Rajana Gigsa, Pola Skolsa i druge, oduvek su imali vrhunske igrače. Zbog toga sam bio jako ljut na Dušana. Pričali smo tada celo veče, ali na kraju je Dušan rekao da će ionako izabrati Sautempton", ispričao je nekoliko godina kasnije Petar Tadić.

Veliki klubovi su za Tadića bili zainteresovani i četiri godine kasnije, 2018, najviše ostrvski, gde se dokazao fenomenalnim igrama.

Srpski fudbaler je za “svece” odigrao čak 162 meča, na kojima je postigao 24 pogotka i ostvario 35 asistencija.

Ajaks

Ipak, i 2018. Tadić je iznenadio sve odlaskom u Ajaks za oko 17.000.000 evra, što je tada bio najskuplji transfer u istoriji holandskog fudbala.

Sjajni fudbaler je istakao nešto kasnije da je želeo po svaku cenu da pređe u redove "kopljanika".

Premijer liga jednostavno cedi igrače vremenom, Sautempton je tih godina ostvarivao istorijske rezultate, tako da je želja za novim izazovom i drugačijom atmosferom pobedila.

Prošla sezona, prva za Tadića u dresu Ajaksa, prošla je fantastično – dupla kruna i igranje polufinala Lige šampiona.

Teško da se od amsterdamskog tima moglo očekivati više.

"Najbitnije je da si negde srećan. Uvek sam išao u klubove gde su me baš želeli. Ima razlike između toga kad te neko želi i kad te neko baš, baš želi. Kada dođeš do toga: 'Pa ja ovoga ne mogu više da odbijam'", objasnio je Tadić razloge prelaska u Ajaks.

Kao što je rečeno, prošlog leta postao je kapiten Ajaksa, da bi krajem godine ušao i u izbor za "Zlatnu loptu", koja se dodeljuje najboljem fudbaleru na svetu.

Srbija

Tadić je jedan od retkih naših fudbalera koji je dobre partije u klubovima prenosio i na reprezentaciju.

Ipak, nije uvek baš dobijao šansu da nosi dres sa državnim grbom. Poznat je njegov sukob sa selektorom Radovanom Ćurčićem.

"Iskreno, tokom karijere nisam ni sa kim imao nekakve nesporazume, samo ne želim da me neko ponižava, omalovažava. Igrao sam u Premijer ligi u tovreme, bio drugi asistent lige, a dočekam da iz novina saznajem da me neko neće zvati u reprezenetaciju. Pride, to su bile neke prijateljske utakmice, ja sam ih već imao preko glave. Mogao je da mi kaže da će da me odmori, da mi kaže šta hoće. A ne ovako, bilo je ružno", rekao je Tadić u intervjuu za Mozzartsport.

Tadića je u reprezentaciju vratio Slavoljub Muslin, koji mu je dao potpunu slobodu, što mu je Tadić vratio.

Posebno se ističe njegov doprinos u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji, kada je zajedno sa Aleksandrom Mitrovićem činio ubitačan tandem.

Uspeh na Mundijalu je izostao, baš kao i u narednom ciklusu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Takođe, Tadić je u dva navrata bio proglašen za najboljeg srpskog fudbalera, 2016. i 2019. godine.

Priredio: Milan Tomić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: