"Večiti" derbi na TV B92

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana sastaće se po 162. put na stadionu "Rajko Mitić", uz direktan prenos na TV B92 od 18 časova.

Izvor: MT

Subota, 29.02.2020.

10:00

Foto: Starsport

Crveno-beli u ovaj večiti derbi ulaze nešto komotnije, pošto imaju 11 bodova više od rivala i zauzimaju lidersku poziciju na tabeli.

Ovakav odnos snaga, odnosno slična situacija kada je u pitanju tabela domaćeg šampionata, zastupljen je već nekoliko sezona.

Pod vođstvom Vladan Milojevića, klub iz Ljutice Bogdana je gotovo uvek u najveći meč srpskog fudbala ulazio kao favorit sa značajnom prednošću, koju često nije uspevao da dokaže na terenu.

Trener iz Aranđelovca, koji je pre nekoliko dana otišao u Al-Ahli, gde je od nedavno i Marko Marin, crno-bele je pobedio dva puta (oba na Marakani sa po 2:1), dok je u onom najvažnijem, finalu nacionalnog Kupa, pretrpeo poraz od 0:1, kada je jedini gol postigao Bojan Ostojić.

U poslednjih 10 utakmica bolji skor ima Partizan – četiri trijumfa, isto toliko puta je bilo nerešeno, dok su crveno-beli kao pobednici izlazili dva puta.

Što se tiče sveukupnog međusobnog skora, Zvezda ima 64 pobede, Partizan 47, dok je večiti derbi 50 puta završen nerešenim rezultatom.
Biće ovo i prvi okršaj Dejana Stankovića i Sava Miloševića.

Popularni Deki je zimus preuzeo mesto šefa stručnog štaba crveno-belih, odradio celokupne pripreme sa ekipom, zabeležio dve pobede protiv Čukaričkog i Vojvodine (oba puta po 2:0), a zatim i prvi put razočarao svoje navijače – remijem u Inđiji (1:1).

Zvezda ima istu bodovnu prednost kao i na startu prolećnog dela, 11 bodova, pošto je i Partizan kiksnuo na gostovanju TSC-u.

Dejan Stanković ističe da Zvezda ide na pobedu, da na ovakvim utakmica sitnice donose prevagu, te da se "remi krši sa njegovim karakterom".

"Kroz istoriju derbi je donosio mnogo iznenađenja. Očekujem lepu utakmicu, derbi uglavnom odluče sitnice. Zvezda na JNA kada je izgubila je imala pola sata fenomenalne igre, držala je sve pod kontrolom. Ali Partizan je dobio na inicijativi, dao je gol, Suma je sjajno pogodio... Moraš da vodiš računa, na takvim utakmicama sitnice donose prevagu. Ne bih bio zadovoljan. To se krši sa mojim karakterom. Ne potpisujem nerešeno, za pat partiju nisam nikada", rekao je Stanković na konferenciji pred 162. derbi.
Partizan u ovaj meč ulazi u sličnoj formi kao i njihov rival, pošto su drugi deo sezone započeli sa dve pobede (nad Radnikom 3:0 i Proleterom 3:1), te jednim remijem (protiv TSC-a 1:1).

Izabranici Sava Miloševića se nadaju da bi eventualnim trijumfom na Marakani dodatno stavili pod pritisak crveno-bele.

Poslednji put kada su crno-beli uspeli da nadoknade dvocifren minus i postanu šampioni bilo je 2017. godine, kada su u završnici, pod vođstvom Marka Nikolića, preokrenuli stvari, sačekali kikseve ljutog rivala i na kraju osvojili titulu.

To je ujedno bio i poslednji trofej Partizana u domaćem šampionatu, kojih ukupno ima dvadeset sedam.

Trener Savo Milošević se nada da će derbi biti prekretnica i da će njegova ekipa vratiti igru koja ih je krasila u Ligi Evrope.

"Verujem da je ekipa spremna. Svi su zdravi. Za sad ide sve po planu i mogu da budem zadovoljan što se tiče trenutne situacije u ekipi i verujem da smo svi fizički i psihološki spremni za derbi. Naša najveća snaga je što smo sačuvali ekipu u zimskom prelaznom roku, uz dolazak Vitasa i Matića. Još uvek ne znamo šta da očekujemo od Zvezde. Odlazak Marina koji je ima veliki uticaj, doneo je novine u igri na koje treba da se prilagodimo. Sutra treba da se vratimo na nivo na koji smo bili tokom Lige Evrope", rekao je Milošević na konferenciji pred derbi.
Crvena zvezda i Partizan ove sezone imaju poprilično sličnu statistiku kada su u pitanju golovi.

Razlika je minimalna i u tome što crveno-beli imaju bolju odbranu, a crno-beli bolji napad.

Upravo je defanzivna linija Partizana bila ta koja je ekipu koštala mnogo puta, kako u Superligi, tako i u Ligi Evrope

Ipak, kada je derbi u pitanju, celokupna statistika vrlo lako pada u vodu, nijanse odlučuju, a heroji mogu da postanu igrači od kojih se to najmanje očekuje.

Gledajući prethodne mečeve ovih rivala, taktika je pobeđivala lepotu fudbala, što se oslikavalo i na broju postignutih golova (prosek na poslednjih 10 je dva pogotka po meču).
Na tribinama našeg najvećeg stadiona očekuje se bar 35.000 navijača.

Simpatizera crveno-belih je na nedavnom meču sa Vojvodinom bilo više od 20.000, a kada se uzme u obzir da je ovo debi Dejana Stankovića u derbiju, te činjenice da za njihovu ekipu ovog proleća nema važnije utakmice od ove, prognoze o dobro popunjenoj "Marakani" mogle bi da se obistine.

Sa druge strane, navijači Partizana su svesni da njihov tim u poslednjim derbijima igra relativno dobro.

Takođe, eventualni trijumf kluba iz Humske bi trku za titulu zakuvao i učinio zanimljivom.

Rekordna posećenost datira još iz 1976, kada je na stadionu bilo tačno 90.143 gledaoca.

Milan Tomić
Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: