LŠ: Liverpul - Čelsi, već viđeno?

Prvo ovonedeljno polufinale Lige Šampione biće sveengleski susret u kome će se Liverpul i Čelsi naći oči u oči po treći put u ovoj fazi takmičenja u poslednje četiri godine. Da li će ‘plavci’ uspeti da se revanširaju za prethodna dva poraza? Deo odgovora na to pitanje možete da dobijete u direktnom prenosu na TV B92 u utorak od 20:40.

Izvor: Miloš Todoroviæ

Ponedeljak, 21.04.2008.

17:09

Default images

Situacija u fudbalskom klubu Čelsi nikada nije mirna i ovo je postalo više nego jasno prethodne nedelje.

U ponedeljak uveče na Stamford Bridžu, ‘plavci’ su vodili 1:0, ali je Emil Heski izjednačio u samom finišu utakmice. To je bilo to za Čelsi, titula je Junajtedova, Grant je gubitnik i sve to je njegova greška.

Četvrtak, Gudison park, Mikael Esijen pogotkom donosi vitalnu pobedu za Čelsi nad Evertonom. U subotu, remi Mančester Junajteda u Blekburnu značio je da je razmak ponovo samo tri boda. Grant je iznenada postao neko ko može odvesti Čelsi do duple krune – trijumfa u Engleskoj i Evropi.

Ovo će biti četvrto učešće Čelsija u polufinalu Lige Šampiona za poslednjih pet godina. Klub iz Londona još uvek nije uspeo da stigne do finala i to najviše zahvaljujući Liverpulu, koji je dva puta bio nepremostiva prepreka za Čelsi.

Kada se uzme u obzir da se finale igra u rodnoj zemlji Romana Abramoviča i gorak ukus poraza iz 2005. i 2007. koji je još uvek očigledan među ‘plavcima’, verovatno da ne može da postoji veća motivacija za osvetu Čelsija. Ekipa Avrama Granta je možda imala lak posao sa Fenerbahčeom na Stamford Bridžu, ali je takođe izgubila meč koji se igrao u gostima. Sličan rezultat na Enfildu svakako nije opcija, pošto Liverpul svakako nije tim koji će se u Londonu predati, kao što su to uradili Turci.

Čelsi, u međuvremenu, zna da mora da postigne gol na Enfildu. To im nije pošlo za rukom u prethodna tri susreta u Ligi Šampiona u i skorašnja neefikasnost pred golom svakako bi mogla da zabrine londonski klub. U neizvesnim i tvrdim kup utakmicama, tih par šansi koje se naprave, moraju biti iskorišćene.
Liverpul u polufinale ulazi kao autsajder u kladionicama i sa slabijim plasmanom u odnosu na Čelsi u Premijer ligi. Da li će to zabrinuti ‘crvene’? Situacija je bila potpuno ista 2005. i 2007. Navijači Čelsija su uvek isticali Liverpulovu sreću u Evropi: srećni penali, navodni nepostojeći golovi, ali kada za tri godine dva puta stignete do finala, i u međuvremenu pobedite veličine kao što su Arsenal, Inter, Milan, Barselona, Juventus, kao i Čelsi dvaput – pa, verovatno da ipak nešto radite dobro.

Pred prvu utakmicu, bilo bi pošteno reći da je psihološka prednost na strani Liverpula, ne samo zbog svega što se dešavalo prethodnih godina, već i zbog rezultata u Evropi ove sezone. Samopouzdanje stečeno eliminacijom Intera i Arsenala, gde su ostvarene tri pobede uz jedan nerešen meč, svakako je znatno veće od onog koje je Čelsi stekao izbacivanjem, ipak daleko slabijih klubova kao što su Olimpijakos i Fenerbahče.

Posle slabijeg starta, ‘evropski mentalitet’ ponovo je prisutan na Enfildu i to u punom sjaju. Vera, tradicija i dobra forma (11 pobeda i samo jedan poraz u poslednjih 14 mečeva) daće timu Rafe Beniteza dovoljno samopouzdanja da sruši Abramovičeve snove po treći put.

Ovaj tim Liverpula svakako je jači od onih od prethodnih godina, ali ovo će biti najteži posao za ‘redse’ do sada zato što će revanš da se igra u Londonu. Atmosfera na Enfildu će i dalje biti neverovatna, ali Liverpul neće moći da se osloni na 1:0 ili 0:0 sa Stamford Bridža, kao što je bilo prethodnih godina. Sigurna pobeda na domaćem terenu svakako bi znatno umanjila opasnosti koje će revanš da nosi, ali to je rizik koji će Liverpul morati da prihvati: gostovanja na Stamford Bridžu su poslednjih 20ak godina uglavnom neuspešna.
Liverpul:

Stiven Džerard još nije siguran za meč u utorak, pošto je povredio vrat na treningu. Odluka o kapitenu ‘crvenih’ biće doneta u utorak, gde će Lukaš uskočiti u slučaju povrede. Ostaje da se vidi da li će Rafael Benites da se odluči za formaciju 4-4-2 koju je koristio u revanšu na Enfildu protiv Arsenala, ili će se držati, manje-više standardne 4-2-3-1. Što se sastava tima tiče, igrače treba tražiti među onima koji nisu igrali u meču sa Fulamom.

Verovatan sastav (4-2-3-1): Reina – Arbeloa, Karager, Hipija, Aurelio – Maskerano, Alonso – Kajt, Džerard, Babel – Tores

Čelsi:

Frenk Lampard se vraća nakon što je propustio poslednje dve utakmice Čelsija. Verovatno će biti starter pošto Esijen propušta meč zbog suspenzije. ‘Plavci’ bi trebalo da budu relativno sveži za meč pošto su imali čak pet dana odmora, a ni lista povređenih igrača nije velika. Šon Rajt-Filips i Floran Maluda boriće se za mesto na poziciji krila, uz Džoa Kola koji će igrati na drugoj strani.

Verovatan sastav (4-3-2-1): Čeh – Fereira, Karavaljo, Teri, Ešli Kol – Balak, Obi Mikel, Lampard – Džo Kol, Maluda – Drogba.

Forma:

Liverpul

19.april, Fulam – Liverpul 0-2 (Premijer liga)
13. april, Liverpul – Blekburn 3:1 (Premijer liga)
8. april, Liverpul – Arsenal 4:2 (Liga Šampiona)
5. april, Arsenal – Liverpul 1:1 (Premijer liga)
2. april, Arsenal – Liverpul 1:1 (Liga Šampiona)
30. mart, Liverpul – Everton 1:0 (Premijer liga)

Čelsi

17. april, Everton – Čelsi 0:1 (Premijer liga)
14. april, Čelsi – Vigan 1:1 (Premijer liga)
8. april, Čelsi – Fenerbahče 2:0 (Liga Šampiona)
5. april, Mančester Siti – Čelsi 0:2 (Premijer liga)
2. april, Fenerbahče – Čelsi 2:1 (Liga Šampiona)
30. mart, Čelsi – Midlsbro 1:0 (Premijer liga)

Ključni čovek: Fernando Tores

Kada se uzme u obzir da kapiten Liverpula Stiven Džerard ima problem sa povredom i nije 100% siguran za prvi meč, ulogu ključnog igrača mogao bi da preuzme Fernando Tores. Centarfor Liverpula postigao je prelep gol protiv Čelsija ranije ove sezone i nada se da će moći to da ponovi. 'El Ninjo' je postizao golove u obe runde nokaut faze ovogodišnje Lige Šampiona i u fenomenalnoj je formi, pošto je bio strelac za Liverpul na poslednjih sedam mečeva igranih na Enfildu.

Ključni čovek: Mihael Balak

Nemac je propustio meč sa Evertonom, najverovatnije čuvajući se za Ligu Šampiona i po svemu sudeći će imati ključnu ulogu. Imaće zadatke na obe polovine terena, ali Liverpul će posebno morati da obrati pažnju na Balakovo umeće u vazduhu i u slobodnim udarcima. Balaku je bilo potrebno samo četiri minuta da postigne gol protiv Fenerbahčea, u poslednjem meču u Evropi i svakako će pokušati da uradi nešto slično i u utorak.

U teoriji, igrači oba tima su odmorni i spremni. Činjenica da Liverpul neće moći olako da se osloni na rezultat u revanšu na Stamford Bridžu, daje mogućnost da će ovaj susret biti otvoreniji od onih prethodnih. Liverpul je u boljoj formi, igra na Enfildu, ali sa druge strane Čelsi ima prednost revanša na svom terenu, kao i veliku motivaciju najviše zbog istorijata susreta ova dva kluba. Ovo će definitivno biti najneizvesniji susret ova dva kluba u Evropi do sada.

Meč sudi Austrijanac Konrad Plauc.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: