Ne potcenjujte moć osvojenog trofeja

Kup Radivoja Koraća oduvek ima posebno mesto u srcima zaljubljenika u košarku, a ove godine lako može da ima nikada veću težinu i važnost, s obzirom na pozicije u kojima se nalaze “večiti” rivali.

Izvor: Petar Tadiæ

Sreda, 15.02.2023.

09:00

Ne potcenjujte moć osvojenog trofeja
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

“Žućkova levica” godinama se odlučuje između najvećih srpskih klubova – Crvene zvezde i Partizana – i samo Mega može da se pohvali da je ~ pored “večitih” ~ osvojila Kup u poslednjih 15–ak godina.

Trofej se selio iz prostorija jednog u drugi slavni srpski klub, a ljuta borba očekuje se i ove godine, pogotovo kada sve uzmemo u obzir – nikada veće budžete, nikada jača imena i jako dobar plasman u Evroligi.

Na Kupu nikada ne smete potceniti autsajdere, u stanju su da naprave iznenađenje i eliminišu favorite, ali ove sezone Partizan i Zvezda izgledaju sjajno i jako je teško zamisliti scenario u kom neko treći podiže trofej u Nišu. Iako je i dalje mnogima drag, zbog odličnih igara Partizana i Zvezde u Evroligi, neki navijači na ovogodišnji Kup ne gledaju na nešto previše važno, pošto je sva pažnja usmerena ka borbi za plej-of, ali… isto tako mnogi i zaboravljaju koliko trofej usred sezone može da “lansira” ekipu, pa zato ovaj Kup može biti i prekretnica sezone.

Znamo da crno i crveno–bele očekuje uzbudljiv finiš u Evroligi, te bi trofej u ovakvom trenutku mnogo značio za paklen mart i april kada će se odlučivati putnici u plejof najjačeg evropskog klupskog takmičenja.-

Ipak, okrenimo se malo više klubovima koji učestvuju i parovima četvrtfinala Kupa Radivoja Koraća.

Partizan – Spartak Subotica

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Završnicu Kupa otvaraju Partizan i Spartak utakmicom koja je na programu u 18 časova.

Crno–beli u Nišu igraće bez Jama Madara i Joanisa Papapetrua zbog pravila o broju stranaca, a prvi susret poslužiće Željku Obradoviću da priliku da juniorima i mladim seniorima.

Subotičani su dobra srpska ekipa, nalaze se u seriji od četiri pobede zaredom u KLS–u i zauzimaju četvrto mesto sa skorom 15–7.

Trener je legendarni Željko Lukajić, a okosnicu tima čine Amerikanac Patrik Hardi, Miloš Milisavljević i Andrija Bojić. Spadaju među ekipe koje postižu najviše poena u KLS–u, ali pitanje je koliko će protiv Partizana uspeti da se naigraju.

Crno–beli su, uz Olimpijakos, Barselonu i Real, ekipa sa najboljom formom u Evropi i sve osim pobede protiv Spartaka biće ravno senzaciji.

Partizan će od starta pokušati da reši pitanje pobednika, da odbranom uskrati protivniku dobre poglede ka košu, a da potom u napadu eksploatiše sve mane.

Ako sve bude išlo u smeru u kom se Željko Obradović nada, u drugom poluvremenu mogli bismo da vidimo i juniore Drezgića i Mikića na parketu.

Mega – Vojvodina

Dusan Milenkovic/Starsport.rs
Druga utakmica prvog dana doneće nam bez sumnje više neizvesnosti – barem se tome košarkaški fanatici nadaju.

Mega igra sjajno u poslednje vreme, od borbe za opstanak došli su do toga se nalaze na korak do plej–ofa ABA lige i zato su favoriti protiv Novosađana.

Ipak… Vojvodina je u dobroj seriji rezultata, upisali su četiri uzastopne pobede u Košarkaškoj ligi Srbije i puni samopouzdanja dočekuju Kup.

Treći su u KLS–u, igraju kvalitetnu košarku i imaju čime da se suprostave Megi. Dušan Beslać igra sezonu karijere, partije koje pruža u najvišem srpskom rangu su na ABA liga nivou i Vojvodina se dosta uzda u njegove kvalitete.

Tu je i iskusni srpski plejmejker – Marko Ljubičić – koji je godinama igrao na visokom nivou u regionu.

Mega ima veći kvalitet, u dobroj su formi, favoriti sa razlogom, ali moguća je egal u utakmica.

Crvena zvezda – Borac

STARSPORT
Zvezda i Borac odigrali su pre pet godina čuvenu utakmicu na Kupu kada su crveno–beli posle produžetka izvukli “živu glavu”.

Ovoga puta teško je očekivati sličan scenario, pošto je ekipa Duška Ivanovića apsolutni favorit. Aktuelni branilac trofeja ima na raspolaganju Kampaca, a od stranaca neće igrati Džon Holand i Nikola Ivanović.

Znamo da je Zvezda potpuno druga ekipa sa Kampacom, da igra za nivo ili dva (nivoa) bolju košarku, te će sve osim pobede, baš kao i duelu Partizana i Subotice, biti iznenađenje.

Zvezda je pobedom u Tel Avivu uhvatila voz za plej–of Evrolige i na Kupu želi da stekne još više na samopouzdanju pred odlučujuće mečeve elitnog takmičenja.

Sa druge strane, Borac je izgubio sedam od poslednjih osam utakmica i biće im potrebno čudo da odigraju egal utakmicu sa crveno–belima. To nije nepoštovanje, već činjenično stanje.

Ako “večiti” opravdaju uloge u četvrtfinalu, u borbi za finale očekuje nas utakmica kojoj se nada većina u Srbiji.

FMP – Metalac

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Poslednju utakmicu četvrtfinala Kupa igraju ekipe FMP–a i Metalca.

Baš kao u susretu Mege i Vojvodine, tako i u ovom potencijalno možemo da dobijemo neizvestan meč.

Iza "pantera" su tri teške utakmice i tri poraza – od Zvezde, Budućnosti i Cedevite – pa klub iz Valjeva tu može da traži šansu, u tom teškom rasporedu kroz koji su prošli izabranici Nenada Stefanovića.

Uz to, Metalav je druga ekipa Košarkaške lige Srbije i poseduje kvalitetan roster, na čelu sa Urošem Lukovićem, Amerikancima Dafijem i Meningom…

U poslednjem kolu KLS–a razbili su Dinamik na gostovanju (103:83), a Dafi je susret završio sa 32 poena i devet asistencija. Metalac ima dobar napadački arsenal, međutim, u Kupu će se susreti sa odličnim abaligašem.

FMP je napustio najbolji igrač Trent Frejžer, ali su ekipu pojačali Tilman i Mur, te će biti potrebno vreme da trener Stefanović sklopi kockice. Utakmica protiv Metalca može dobro da posluži za tako nešto, a onda u potencijanom polufinalu idu na Megu (možda Vojvodinu), što je još jedna utakmica po meri, s obzirom da znamo da su na drugoj strani žreba Partizan i Zvezda. Prethodnih godina utakmice četvrtfinala služile su kao zagrevanje za favorite, pre svega Zvezdu i Partizan, a isto se očekuje i ovoga puta.

Samo, sada je razlika što se "večiti" sastaju odmah u polufinalu, te će petak veče biti ključno za nastavak turnira, a možda i sezone... dobro, za sezonu je još rano pričati, pošto ima još dosta da se igra, ali ne potcenjujte moć osvojenog trofeja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: