Čovek koji je Džordana učinio milijarderom

Džo Pompliano, novinar koji donosi zanimljive priče iz sveta biznisa, na zvaničnom Tviter nalogu napisao je "niz" o čoveku koji je zaslužan za brend "Džordan".

Izvor: B92

Petak, 01.07.2022.

09:00

Čovek koji je Džordana učinio milijarderom
Profimedia/AFP PHOTO FRANCK FIFE

Majkl Džordan je više od košarke, a jedan od razloga jeste njegov brend "Džordan" poznat po, pre svega, patikama sa njegovim zaštitnim logom – "Jumpman".

Zbog brenda Majkl je postao milijarder, ali malo ko zna ko je osmislio njegov logo, koji je vremenom postao poznatiji i od zvaničnog loga NBA lige, čuvenog Džerija Vesta.

Priča kreće 1981. godine kada je, glavni junak ove priče, Tinker Hetfild, diplomirao arhitekturu na Oregonu i nakon toga otišao da radi u "Najk" gde je projektovao poslovne zgrade i maloprodajne objekte.

Uloga Hetfilda menja se 1985. godine. "Najk" se mučio tokom 80-ih, "Ribok" je bio broj jedan u prodaji obuće, i kompaniji je bio potreban zaokret. Jednog dana iz "Najka" su odlučili da održe dvadesetčetvoročasovno takmičenje u dizajniranju i pobednik je bio – Tinker Hetfild.

Hetilfd je ušao u nove vode i samo dve godine kasnije "Najk" je lansirao čuveni "Air max 1".

"Inspirisan zgradom u Parizu, Hetfild je dizajnirao mehurasti đon kako bi otkrio unutrašnjost patike. Prodaja ovih patika je ‘eksplodirala‘. Tada stvari počinju da budu zanimljivije", piše Pompliano. Iste godine "Najk" napuštaju Rob Straser i Piter Mur, vodeći dizajneri "Air Jordan I & II", i započinju svoju kompaniju za prodaju patika. Da sve bude još gore, Džordanov ugovor sa kompanijom se bližio kraju, te su Straser i Mur hteli da ga povedu sa sobom.

Kao deo plana da "ukradu" Džordana "Najku", Mur je sa sobom poneo svoje izrade nove patike "Air Jordan III", što je bio veliki problem u nastajanju jer su iz "Najka" trebalo da predstave Džordanu iste te patike za samo pet nedelja.

Kako da mu predstave nove patike kada je Mur poneo dizajn istih sa sobom?

Tu na scenu stupa Tinker Hetfild. Uskočio je u avion i otišao da poseti Majkla.

"Pet nedelja do zvaničnog predstavljanja "Er Džordan trojke", Hetfild je posetu iskoristio da ‘dešifruje‘ šta tačno Džordan želi od nove patike. Hetfild se vratio u Oregon sa uputstvima – Džordan je želeo poluduboke patike sa egzotičnom kožom", piše novinar. Tri nedelje kasnije javio se novi problem. Fil Najt, izvršni direktor "Najka", i Hetfild su otišli u Kaliforniju da predoče Majklu "Air Jordan III", ali Džordan je kasnio na sastanak čak četiri sata.

Razlog? Igrao je golf sa bivšim zaposlenima "Najka" – Robom Straserom i Piterom Murom.

Da uvreda bude veća, Džordan nije igrao samo golf sa pomenutim ljudima, već su mu Straser i Mur predstavili kompletan ugovor o odeći i obući za njihovu novu kompaniju – "Van Grack".

Džordan je to rekao Filu Najtu i dodao: "Pokaži mi šta imate".

Majkl je bio spreman da iz "Najka" i tada na scenu stupa Tinker Hetfild. Iako su mu iz "Najka" rekli "ne" na njegovu ideju da stavi logo "Jumpman" na "Er Džordan trojku", Hetfild je umesto loga kompanije "Najk" dizajnirao čuvenog "Džampmena".

"Niko nije znao da to radim", otkrio je Hetfild. Hetfild je, bez znanja Fila Najta, Džordanu predstavio dizajn patika i odeće usredsređen na sada već legendarni "Jumpman" logo. Majkl se zaljubio u ovu ideju, u ideju da izgradi svoj brend.

Posle toga odlučio da je da ostane u "Najku".

Nakon što je Džordan presekao i zaljubio u "Er Džordan trojke", sa njegovim logom u centru, sve ostalo je postalo istorija. "Najk" je pokrenuo kampanju "Mora da su patike" ("It's gotta be the shoes") sa Spajkom Lijem.

"Za ostalo se pobrinuo sam Džordan nosivši "Air Jordan III" tokom legendarnog takmičenja u zakucavanju kada je zakucao sa linije za slobodna bacanja", piše Pompliano. "Er Džordan trojke" bile su samo početak velike karijere Tinkera Hetfilda. Do sada je dizajnirao na hiljade patike i postao je ikona u svetu obuće.

"Fil Najt i dan-danas kaže kaže da sam spasao ‘Najk‘", rekao je Hetfild, a prenosi Pompliano.

"Danas brend "Jordan" donosi "Najku" preko pet milijardi godišnjeg prihoda i to partnerstvo smatra se jednim od najboljih u istoriji sporta", ističe novinar.

Takođe, Džordan je zaradio više od milijardu dolara od "Najka" i na godišnjem nivou zarađuje oko 150.000.000 dolara – tri/četiri puta više od bilo kog košarkaša trenutno u NBA.

Koliko je Džordan profitirao od saradnje sa kompanijom, oni su još više.

Povraćaji akcija "Najka":
  • Od 1984. do 1988: -50%;
  • Od 1988. do 2020: +42.000%.


Da li bi "Najk" uspeo u ovome bez Džordana? Tinker Hetfild se pobrinuo da nikada to ne saznamo.

"Džordan "Jumpman" logo postao je poznatiji od samog loga NBA lige, a Tinker Hetfild je jedan od najzaslužnijih zbog toga", zaključio je Džo Pompliano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: