Mart je i Pejdž to zna dobro

“Markus Godo Pejdž. Nekada treba uporno verovati u nešto što donosi rezultat. Verovao sam u njega, dao sam mu važne šuteve, i pogodio je one najvažnije, ali skokovi u napadu su bili ključni", rekao je trener Partizana Andrea Trinkijeri.

Izvor: B92

Nedelja, 31.03.2019.

09:00

Mart je i Pejdž to zna dobro
Photo by Streeter Lecka/Getty Images

Ovo je rečenica italijanskog stručnjaka, posle druge polufinalne utakmice plej-ofa ABA lige, u kojoj je aludirao na dramu Samjuela Beketa “Čekajući Godoa”.

I, zaista, tokom cele sezone Partizan, ujedno i “grobari”, čekaju na Markusa Pejdža, kojem je ovo prva profesionalna sezone u Evropi.

Došao je kao igrač sa sjajnim košarkaškim pedigreom, pošto je četiri godine studirao na prestižnom koledžu Severna Karolina, ali nije uspeo da krene koracima njegovog prethodnika Najdžela Vilijamsa Gosa.

Kako se nalazimo u završnom delu sezone, možemo nabrojati njegovih više loših, nego dobrih partija, međutim sve te slabe biće zaboravljena ukoliko Partizan obezbedi finale ABA lige.

Izabranici Andree Trinkijerija u subotu veče savladali su “večitog” rivala Crvenu zvezdu sa 70:67, čime su izjednačili u seriji polufinala regionalnog košarkaškog takmičenja.

Jedan od junaka ovog trijumfa bio je upravo Markus Pejdž, koji nije odigrao vrhunsku partiju, ali je u završnici sa nekoliko poteza pomogao crno-belima da zabeleže važnu pobedu.
Foto: ABA league/ Partizan NIS
Nekadašnji učenik legendarnog trenera Roja Vilijamsa nije imao dobar početak, promašio je nekoliko šuteva zaredom, ali je svih osam poena postigao u poslednja četiri minuta utakmice.

Mnogi košarkaški stručnjaci znaju ga kao beka koji je poznat po tome da voli da rešava utakmice, ali navijači Partizana od svega toga videli su veoma malo.

Ipak, svi znamo šta mart znači za ljubitelje košarke u Americi – to je period kada se igra “March madness”, odnosno “Martovsko ludilo”, a Pejdž i više nego dobro poznaje treći mesec u godini.

Najbolje koledž ekipe igraju na “NCAA” turniru, po sistemu eliminacija, a studenti širom SAD navikli su nas na nemoguće koševe i lude završetke – otud i ovakav nadimak. Upravo je Pejdž bio glavni protagonista mnogih šuteva u poslednjim minutima utakmica, a sigurno najčuveniji je u velikom finalu protiv Vilanove. “Tar Hilsi” gubili su tri poena na 13 sekundi do kraja, lopta je došla u ruke Pejdža, koji je van balansa uspeo da izbaci loptu i pogodi za izjednačenje.

Kasnije je Severna Karolina izgubila borbu za šampionat, pošto je Kris Dženkins pogodio trojku uz zvuk sirene, ali i pored toga Pejdž je odigrao sjajan turnir, a finale je završio sa 21 poenom.

Prelazak s koledž na profi košarku nije išao u najboljem smeru za 25-godišnjaka, što pokazuje i slaba sezona u Partizanu, ali došao je mart, on je “kliknuo” kada je bilo najpotrebnije i sada ko zna šta će se dalje dešavati.

"Sledeći meč će biti težak, pred "neprijateljskim okruženjem" i mi ćemo biti fokusirani samo da ta utakmica bude odigrana onako kako nama odgovara, defanzivno orijentisana gde možemo da kontrolišemo tempo. Malo sam se brinuo za svoj šut tražio sam način da uđem u ritam, ali kad dođe četvrta četvrtina sve to zaboravim, jer znam da sam uložio mnogo rada u sebe da bih bio u tim situacijama i ja volim te situacije. Kada je trener pozvao moj broj nisam izgubio poverenje”, rekao je Pejdž posle utakmice.

Malo o derbiju

Foto: ABA league/ Partizan NIS
Ako pričamo o igraču koji je postigao osam poena u poslednja četiri minuta meča, red je da se i osvrnemo na igru u drugoj utakmici polufinala ABA lige.

Viđena je potpuna suprotnost u odnosu na prvi susret i što se tiče Partizana, dobro je što je tako bilo, pošto na veliki broj poena teško mogu da savladaju Crvenu zvezdu.

Nismo gledali lepu košarku, bilo je mnogo više promašaja nego pogođenih šuteva, mnogo faulova (po 25 na obe strane) i ceo taj rasplet išao je više na ruku crno-belima.

Zvezda je odigrala ispodprosečnu utakmicu, Džo Reglend nije igrao zbog povrede, Bili Beron brzo je ušao u problem sa ličnim greškama, dok je Stratos Perperoglu isključen u četvrtoj četvrtini zbog druge nesportske lične greške.
Foto: ABA league/ Partizan NIS
Izabranici Milana Tomića promašili su čak 10 bacanja (14/24), pogodili samo pet trojki iz čak 28 pokušaja, i posle svega toga imali su povoljan rezultat i umalo su došli do trijumfa.

Teško da Zvezda može da odigra slabiju utakmicu, a kada se na to doda da će imati prednost publike u majstorici, onda znači da bi trebalo da dočekaju utakmicu s puno optimizma.

“Kako smo otvorili utakmicu nije bilo dobro jer smo samo išli za tri poena i kad god smo dali loptu da se odigra ledjima nešto se dobro desi. Šut za tri poena je bio loš. U zadnjih tri minuta smo imali dobijenu utakmicu, ali dva skoka i neki detalji u napadu i zato smo izgubili. Idemo dalje, igramo pred našim navijačima i moramo da se spremimo i da dobijemo tu utakmicu", kazao je Milan Tomić nakon meča.

Što se tiče crno-belih, oni su posle duela dugo pevali sa navijačima i slavili pobedu, ali sigurni smo da im je Andrea Trinkijeri rekao da još ništa nisu osvojili i da im ovaj trijumf neće ništa značiti ako ne pobede za nedelju dana na istom mestu.
Foto: ABA league/ Partizan NIS
Partizan je opstao, pobedio je ljutog rivala nakon rovovske borbe, trebalo je da proslave na način na koji su to uradili, međutim važno je da brzo zaborave na meč.

Daleko od toga da je crno-belima sve funkcionisalo u igri, štaviše šutirali su veoma loše – za dva 32 odsto, a ukupno 35. Koliko je Zvezda igrala slabo u pojedinim segmentima, kao što su šut za tri poena i bacanja, govori podatak da su izgubili od ekipe koja je iz igre imala samo 35 odsto.

Ako još malo pogledamo statistiku, Zvezda je imala i više skokova (35/30), ali nije uspela da zagradi koš u dva najvažnija momenta. Takođe, imala je i više asistencija (17/14), ali nije mogla da pronađe dobar protok u poslednjim minutima.

Sve su to sitni, ali opet i veliki detalji koji su odlučili drugu utakmicu polufinala. Partizan je živeo od šuta za tri poena, dok se Zvezda “unakazila” istim pokušajima.

Za šest dana u “Pioniru” čeka nas neko novo poglavlje u istoriji dva najveća srpska košarkaška kluba. Ulog je veliki, borba za finale ABA lige, a potom i borba za Evroligu. Petar Tadić (Šraf)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: