Gde će Dejvis? Lejkersima "gori", a Seltiksima vezane ruke

Vest da Entoni Dejvis neće produžiti ugovor sa Nju Orleans Pelikansima odjeknula je širom Sjedinjenih Američkih Država, kao i u ostatku sveta.

Izvor: B92

Utorak, 29.01.2019.

09:00

Gde će Dejvis? Lejkersima
Photo by Harry How/Getty Images

Jedan od najboljih košarkaša lige odlučio je da narednog leta ne potpiše petogodišnji ugovor vredan 240 miliona dolara sa Pelikanima, što automatski znači da ova franšiza mora da ga trejduje.

Dejvis, koji ima svega 25 godina, beleži sjajne brojke ove sezone, ali kako već duži period čelni ljudi franšize ne mogu da mu obezbede igrače sa kojima bi konkurisao za osvajanje titule, odlučio je da zatraži odlazak.

Ova vest nije šokirala novinare u SAD jer je bilo izvesno da priča između Dejvisa i Pelikansa nema srećan kraj. Odmah su krenule i spekulacije gde bi mogao da nastavi karijeru, a ovo su potencijalne destinacije.

Los Anđeles Lejkers

Photo by Jayne Kamin-Oncea/Getty Images
Glavni favorit da dovedu ove zime dvadesetpetogodišnjeg košarkaša je ekipa iz “grada anđela“. Entoni Dejvis pre nekoliko meseci potpisao je za agenciju “Clutch sports“ čiji je klijent najbolji igrač današnjice Lebron Džejms – između ostalog košarkaš Los Anđeles Lejkersa.

Njihov agent je čovek koji se zove Rič Pol i koji je veoma moćan u svetu košarke. Čim je Dejvis dogovorio saradnju sa ovom agencijom odmah su krenule priče kako se priprema teren za dolazak u Kaliforniju.

Sada kada je izvesno da Dejvis želi da ode iz Pelikansa, Lejkersi su logično prvi favoriti. Pored agenta i Lebrona Džejmsa, ekipa koja želi da dovede Entonija mora da ima šta i da ponudi. Ekipa iz Los Anđelesa možda nema najbolji “paket“ koji bi mogla da pošalje u zamenu za Dejvisa, ali kompromis bi mogao da se nađe. Prema pisanju medija iz SAD Lejkersi bi morali da ponude Lonza Bola, Brendona Ingrama, Kajla Kuzmu kao i pojedine košarkaše koji bi učestvovali samo zbog “seleri kepa“.

Lejkersi imaju najveće šanse da dovedu Dejvisa i to je svima prilično jasno. Međutim, pitaju se i Pelikani i na kraju krajeva njihova će biti poslednja. Sa krilnim centrom ekipa Luka Voltona bila bi kandidat za titulu, i to već ove sezone.

Problem kod Lejkersa je taj što se nalaze pod velikim pritiskom da dovedu Dejvisa jer nisu uspeli Kavaja Lenarda i Pola Džordža. Ukoliko im i Dejvis prođe ispred nosa, biće to veliki udarac za njih. Zbog toga postoji mogućnost da pretplate Dejvisa i za njega daju veliko bogatstvo.

Njujork Niks

Photo by Abbie Parr/Getty Images
Njujork Niksi – franšiza koja već dvadeset godina ne može da stvori šampionski tim. Poslednji put u velikom finalu bili su 1999. godine. Od tada stalno pokušavaju, najraniji primer je bio dolazak Karmela Entonija, međutim svi znamo kako se to završilo.

Iako mnogi misle – “ma to su Niksi, uvek su zainteresovani i ne bude ništa“, ovoga puta stvari su ozbiljne. Prema pisanju Krisa Hejnsa (Yahoo Sports) ekipa iz “velike jabuke“ mogla bi da pošalje ozbiljnu ponudu.

Niko nije nedodirljiv u Njujorka, pa tako nije ni Kristaps Porzingis. Takođe tu je i ovogodišnji ruki Kevin Noks, dok možda i najveću vrednost ima budući pik ove ekipe.

Niksi će svakako imati loš skor na kraju sezone (nebitno da li trejdovali za AD ili ne) što znači da će imati velike šanse da biraju prvi na NBA draftu.
Photo by Christian Petersen/Getty Images
Sledeće sezone dolaze momci poput Zajona Vilijamsona, Er Džej Bereta, Kema Rediša, Bol Bola i drugih srednjoškolaca koji imaju ozbiljan potencijal da budu zvezde u NBA.

Ukoliko bi Njujork u trejd uključio pika prve runde – Pelikansi bi mogli da budu veoma zainteresovani da pošalju Dejvisa u “veliku jabuku“. Ako bi pik bio u opticaju onda verovatno ne bi bio Kristaps Porzingis, već Kevin Noks, kao i igrači koji bi morali da budu uključeni zbog “seleri kepa“ (Hardavej, Kanter, Li, Tomas...).

Entoni Dejvis bi Niksima otvorio vrata da dovedu druge slobodne agente kao što su Kevin Durent, Kemba Voker, Kajri Irving...

Prednost Njujorka je i ta što se nalaze na Istoku, što znači da Dejvisa ne bi poslali u franšizu u svojoj konferenciji, odnosno direktnom konkurentu (nešto slično što su Sparsi uradili sa Kavaj Lenardom).

Boston Seltiks

Photo by Maddie Meyer/Getty Images
Zašto su Seltiksima vezane ruke? Naslov nam tako glasi i sada ćemo vam objasniti.

Na papiru Boston ima najbolje igrače koje bi mogli da pošalju u Pelikanse i da zauzvrat dobiju Entonija Dejvisa. Markus Smart, Teri Rozir, Džejlen Braun, Džejson Tejtum, Markus Moris, Al Horford... Sve su ovo igrači koji bi veoma zaintrigirali Pelikane.

Seltiksi bi verovatno želeli da zadrže Tejtuma, ali kada se radi o Dejvisu sve je moguće. Međutim, džaba Bostonu svi ovi igrači kada u ovom trenutku ne mogu da trejduju za Dejvisa.

Razlog je jasan – u pitanju je “Derik Rouz pravilo“. Evo i o čemu se radi. Kada je Derik Rouz sezone 2010/2011 proglašen za najkorisnijeg igrača lige, NBA je želeo da nagradi igrača koji je na “ruki ugovoru“, tako što bi mu dozvolio da potpiše novi ugovor koji bi bio 30 odsto od ukupnog “seleri kepa“, odnosno budžeta za plate igrača.

Do tog trenutka maksimum koji bi igrač koji je na “ruki ugovoru“ mogao da potpiše je 25 odsto od “kepa“, a da bi to uspeo morao je da ispuni ove uslove – dva puta bude Ol-star starter, dva puta bude u All-NBA timu ili bude proglašen za MVP.

Kako je Rouz nadmašio sve ove uslove NBA je odlučio da ga nagradi i da pravilo nazove po njemu.
Photo by Maddie Meyer/Getty Images
To je neverovatno. Ali, pretpostavljam da je to pravilo nagrada za sve što sam postigao za ovako kratko vreme u NBA i nadam se da će uskoro biti sličnih košarkaša poput mene (u smislu da će dobiti 30 odsto od svih plata)“, rekao je 2011. dvadesetrogodišnji Rouz.

Želja tadašnjeg aktuelnog MVP lige ubrzo se ispunila. Slične ugovore dobili su i drugi košarkaši, a među njima su Kajri Irving i Entoni Dejvis – igrači Bostona i Nju Orleansa.

Problem kod ovog pravila je taj što ekipa “ne sme“ da ima dva košarkaša sa ugovorom poput Derika Rouza, a Boston već ima jednog i to je Irving. Tačnije, ekipe mogu da imaju dva igrača sa “Derik Rouz pravilom“, ali samo jedan košarkaš može da bude doveden putem trejda.

Kako su Seltiski 2017. godine trejdovali Ajzeju Tomasa i druge igrače za Kajrija Irvinga, sada to isto ne mogu da urade sa Dejvisom. Pravilo Derika Rouza ih sprečava.

Ono što mogu Seltiksi jeste da trejduju Irvinga i dovedu Dejvisa, ili da sačekaju da Irving potpiše novi ugovor narednog leta i da tada dovedu krilnog centra. Oba slučaja su malo verovatna.

Lejkersi su glavni kandidati, Niksi će pokušati, ostale ekipe će teško privoleti Dejvisa, dok su Bostonu u ovom trenutku vezane ruke.

Šta vi mislite, gde će karijeru nastaviti jedan od najboljih košarkaša NBA? Petar Tadić (Šraf)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: