Svaki selektor imao je svoga "Luku"

Od Siniše Mihajlovića (2012) pa zaključno sa Mladenom Krstajićem (2018) svaki selektor reprezentacije Srbije imao je problem sa nekim igračem iz A tima.

Izvor: B92

Sreda, 05.09.2018.

18:30

Svaki selektor imao je svoga
Foto: Getty Images

Problem koji nije bio mali, koji je u dobroj meri drmao reprezentaciju i koji je uzburkao sportsku javnost u našoj državi.

Siniša Mihajlović zamenio je Vladimira Petrovića Pižona 2012. godine i pred njim je bila smena generacije jer su se iz A tima povukli Nemanja Vidić i Dejan Stanković.

Dolazili su neki mlađi i Mihajlović, poznat kao temperamentan čovek, "pokačio" se sa Ademom Ljajićem, kojeg je izbacio iz reprezentacije jer nije želeo da peva nacionalnu himnu.

Nije legendarni srpski igrač imao problema samo sa Ljajićem. Svi se dobro sećaju izjave Nemanje Matića iz 2012. godine kada je rekao da bojkotuje reprezentaciju dok je Siniša selektor.

Mihajlović je imao problema i ubrzo je otišao sa mesta selektora, a na njegovo je doveden Dik Advokat, koji se takođe nije mnogo zadržavao. Umesto Holanđanina FSS odlučio je da Radovan Ćurčić preuzme kormilo.
Foto: Getty Images
Čurčić je od 2010. bio u reprezentaciji, 2012. bio je i vršilac dužnosti na kratko, a 2014. godine dobio je priliku da kao selektor vodi Srbiju. Srbija je pod njegovim vođstvom pobedila Albaniju na gostovanju, ali ubrzo su usledili problemi.

Da li se sećate izjava Dušana Tadića i Nemanje Gudelja, koji su govorili da neće igrati dok je Ćurčić selektor. Ako se ne sećate evo kratkog podsetnika:

"Pogodilio me je to. Igram u najjačoj ligi na svetu i mislim da imam najbolji učinak od svih igrača (sedam golova i sedam asistencija). Već drugu godinu sam među pet najkreativnijih igrača u Premijer ligi Engleske. Svako ima pravo na svoje mišljenje, ali nije u tome najveći problem. Na svakom spisku reprezentacije sam pet godina, odazivam se na svaki poziv i sada, praktično iz novina, saznajem da nisam među reprezentativcima", rekao je Tadić 2016. godine.

"I još da saznam da nisam dovoljno dobar. Mislim da sam zaslužio da me neko pozove i kaže o čemu se radi. Jer, verujte, nema boljeg osećaja nego igrati za reprezentaciju. Ovaj način na koji se selektor Radovan Ćurčić ophodi prema meni je omalovažavanje i ponižavanje", dodao je tadašnji igrač Sautemptona, koji je na kraju zaključio da neće igrati za A tim dok je na njegovom čelu Ćurčić.
Foto: Getty Images
Gudelj je nešto kasnije u izjavi za holandski "De Telegraf" rekao da se u reprezentaciji igraju političke igre u kojima ne želi da učestvuje.

"Nisam osoba koja cvili, uvek sam se povinovao odlukama selektora, ali osećam da ne pripadam više ovde. Igraju neki igrači koji su rezerve u svojim klubovima ili sede na tribinama. Kako je to moguće? Zadržaću mišljenje za sebe. Sa druge strane, uvek sam davao 300 posto, a neki su dolazili da bi se zabavljali. Izgleda da Ćurčiću nije važno kako se trenira", izjavio je Gudelj i konstatovao da će se vratiti u nacionalni tim kad Ćurčić ode.

To se i desilo u aprilu 2016. godine kada se FSS zahvalio Radovanu. Na njegovo mesto doveden je Slavoljub Muslin, trener koji je odveo reprezentaciju na Mundijal u Rusiji, ali je zato dobio otkaz "kao nagradu".

Mnogo je spekulacija zašto se FSS rastao sa Muslinom, mnogo je tu i izjava u kojima se najčešće spominjala reč "menadžer", međutim činjenica je da je jedan od razloga taj što Muslin nije želeo da uvrsti Sergeja Milinković-Savića u reprezentaciju.
Foto: Getty Images
Popularni SMS nije se uklapao u sistem nekadašnjeg trenera Crvene zvezde i Muslin nije imao mesta za njega, ili nije želeo da pronađe. Milinković-Savića mnogi vide kao budućeg superstara i FSS nije želeo da rizikuje da Sergej zaigra za neku drugu reprezentaciju zbog tvrdoglavosti Muslina, rekli su iz Saveza.

Muslin je smenjen i na njegovo mesto kao vršilac dužnosti selektora doveden je Mladen Krstajić, koji je ubrzo promovisan kao glavni čovek stručnog štaba, iako do tog trenutka nije imao niti jedan angažman kao glavni trener.

Potez ko potez bio je kontroverzan, međutim u tom trenutku važno je bilo da je atmosfera u timu dobra i da nema slučajeva "Ljajić", "Matić", "Tadić"...

Međutim, nakon ispadanja u grupnoj fazi na Svetskom prvenstvu klupko je polako krenuo da se odmotava i došli smo do žestokih reči između FSS i Luke Milivojevića.
Foto: Getty Images
Kapiten Kristal Palasa zamerio je mnogo toga Krstajiću, a Savez je odgovorio preko Milana Obradovića, čiji je reči potvrdio Mladen Krstajić na nedavnoj konferenciji.

Obradović je rekao da je Milivojević zajedno sa agentom Ramadanijem spremao puč na Mundijalu, a Krstajić je stao iza njegovih reči na konferenciji pred početak Lige nacija.

Poslednji u nizu slučaj je od Matije Nastasića koji je, baš kao i njegovi prethodnici, izjavio da neće igrati za reprezentaciju dok je Mladen Krstajić na čelu Srbije.

Krstajić je rekao da igrači koji nisu pozvani za Ligu nacija ne znači da su prekriženi za sva vremena, samo pitanje je koliko će tih igrača prekrižiti Srbiju.

Činjenica je da je svaki selektor u novijoj istoriji imao svog "Luku Milivojevića", na ovaj ili onaj način. Zašto mislite da je tako ostavite nam mišljenje u komentaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

138 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: