Nikad jača ABA liga

Regionalno košarkaško takmičenje sezone 2018/2019 biće veoma ujednačeno i ljubitelje košarke očekuje veliki broj kvalitetnih utakmica, pošto su timovi iz vrha veoma sličnog kvaliteta.

Izvor: B92

Sreda, 05.09.2018.

09:00

Nikad jača ABA liga

Čini se da jaz između Budućnosti, Cedevite i Crvene zvezde nikada nije bio manji, a razlog za tako nešto je poraz beogradskog kluba u finalu ABA lige.

Crveno-beli prethodne tri godine bili su vladari Jadrana i pred početak svake sezone tim sa Malog kalemegdana bio je izrazit favorit za novu titulu, pa čak i prošle kada je Zvezda krenula u “novi ciklus”.

Dobro je poznato kako je sezona 2017/2018 završena – porazom Crvene zvezde u finalu, odnosno prvom titulom na Jadranu za Budućnost.

Cedevita je poražena ponovo u polufinalu, Partizan je drugi put u prethodne tri godine ostao bez plasmana na završni turnir, dok Mornar ima veliku želju da nastavi sa dobrim partijama na Jadranu.

Takav epilog doveo nas je do nikad jače, odnosno takmičarski nastrojene ABA lige.
Foto: Starsport
Mnogo toga se izdešavalo prethodne sezone i logičan nastavak je upravo ovo što bi trebalo da se desi, a što smo do sada ponovili više puta – ujednačenost među timovima koja vodi do regionalnog takmičenja kakvog do sada nismo videli.

Ljubitelji košarke, ujedno i navijači, pratili su pomno šta rade njihovi klubovi tokom ovog leta, ali i kako posluju protivnici. Nakon svega došlo se do zaključka da se tri kluba izdvajaju Crvena zvezda, Cedevita i Budućnost.

Posle njih sledi grupa od tri kluba koja bi trebalo da se bori za četvrto mesto, odnosno za ulazak na završni turnir i to su – Partizan, Mornar i ljubljanska Olimpija.

Biće zanimljivo da li timovi poput Igokee, Cibone i FMP mogu da se ušunjaju u borbu za top četiri, Mega bi trebala da bude u zlatnoj sredini, dok će se verovatno Zadar i Krka boriti za ostanak u ABA ligi.

Budućnost

Foto: Starsport
Podgorički tim ostvario je najveći uspeh u novijoj istoriji kluba i plasmanom u Evroligu ispunili su dugo iščekivani cilj. Pored zadovoljstva, elitno takmičenje donosi i obavezu.

Obavezu da se sklopi kompetitivan tim za najjače evropsko klupsko košarkaško takmičenje. Po pojačanjima čini se da je Budućnost u tome uspela.

Verovatno svi u prestonici Crne Gore biće saglasni da je najveća dobit za klub ostanak bekovskog para – Nikola Ivanović i Nemanja Gordić – koji je bio najzaslužniji za titulu na Jadranu.

Kada je reč o dolascima nama se posebno izdvaja ime Erla Klarka, nekadašnjeg NBA igrača, koji je prethodne dve sezone nosio dres Bešiktaša. Ne bi trebalo potceniti ni imena Kotija Klarka, Edvina Džeksona i Erona Krafta.
Foto: Starsport
Možda i najveća prednost Budućnosti je što je zadržala većinu igrača i njima samo dodala ovu četvorku (E. Klark, K. Klarl, Džekson, Kraft). Na treneru Aleksandru Džikiću neće biti nimalo lako da sve ovo ukomponuje, pošto u timu ima dosta košarkaša koji traže loptu.

Najveći ispit za šampiona ABA lige biće kako će uspeti da uskladi igranje u oba takmičenja. Sa Evrokupom im je to išlo dobro, ali to se ne može nikako porediti sa Evroligom u kojoj zaista igraju najbolji.

Zbog toga mnogi prednost daju Crvenoj zvezdi i Cedeviti jer postoji skeptičnost kako će tim iz Podgorice uspeti kombinuje ABA ligu sa elitnim klupskim košarkaškim takmičenjem.

Kada na to dodamo da će konkurencija za top četiri biti nikad veća, dolazi se do zaključka da Budućnost čeka sezone puna izazova.

Crvena zvezda

Foto: Starsport
Prošle godine sa Malog kalemgdana isticali su da se radi o novom ciklusu, potpisivani su dugoročni ugovori sa mladim košarkašima, međutim nakon ne baš sjajne sezone crveno-beli odlučili su se za zaokret.

Zaokret u smislu da se dovode iskusni košarkaši, pa su tako na Mali kalemegdan stigli: Stratos Perperoglu, Bili Beron, Majk Cirbes, Džo Regland i Muhamed Faje. Svi oni imaju veliki broj evropskih utakmica u nogama.

Pored njih došli su Dušan Ristić i Majkl Odžo, igrači sa ne toliko iskustva, ali sa velikim potencijalom i ukoliko nastave sa pravilnim razvojem Zvezda od njih može mnogo toga da očekuje.

Možda i najveće pojačanje ovog leta za crveno-bele nalazi se klupi – trener Milan Tomić. Dugogodišnji pomoćni trener Olimpijakosa osvojio je sve sa klubom iz Pireja i od njega i njegovih saradnika očekuje se da vrate Zvezdu u Evroligu.
Foto: Starsport
Pored dolazaka šampion Srbije zadržao je srpsko jezgro u vidu Branka Lazića, Alekse Radanova, Ognjena Dobrića, Dejana Davidovca, Marka Kešelja i Filipa Čovića, dok su timu priključeni Nemanja Nenadić i Boriša Simanić.

Nikola Jovanović poslat je na pozajmicu u italijanski Trento, dok je postupak pokrenut protiv Stefana Jankovića, koji gotovo sigurno neće igrati za Zvezdu naredne godine.

Crveno-beli možda nemaju najjači tim u poslednjih nekoliko godina, ali je veoma dobro skockan. Čini se da na poziciji plejmejkera fali još jedan igrač, pošto su u timu izraziti organizatori igre samo Regland i Čović.

Pored pleja i pozicija četiri mogla bi da bude “kritična”, ali rukovodstvo kluba najbolje zna šta im manjka i u zavisnosti od situacije sigurno će delovati.

Zvezda ove sezone nije izrazit, ali jeste opet favorit. Dominirali su prethodnih godina, imaju veoma takmičarski tim i sve osim osvajanja titule na Jadranu smatraće se neuspehom.

Cedevita

Foto: Starsport
U prošlosti navijači Partizana znali su da provociraju “delije” i da ih nazivaju "KK Sledeća sezona" zbog toga što crveno-beli nikako nisu uspeli da naprave taj još jedan korak napred. Takva je situacija sa Cedevitom od kada postoje.

Godinama unazad klub iz Zagreba ima ubedljivo najbolje uslove za rad, najbolju infrastrukturu, ali i skupocen tim. Međutim, rezultati u regionalnom takmičenju izostaju.

Zašto je tako teško je objasniti, ali iz prestonice Hrvatske nadaju da bi ovo mogla da bude ta sezona. Prvi preduslov za tako nešto odmah je učinjen pošto je doveden trener Sito Alonso.

Iako Španca ne prati dobar glas jer nije uspeo da ponovo isti uspeh kao Perasović u Baskoniji, a potom je podbacio i u Barseloni, nema sumnje da se radi o sjajnom stručnjaku.
Foto: Starsport
Alonso je potpisao dvogodišnji ugovor sa opcijom za treću, što znači da ne planira brzo da napusti kormilo Cedevite. Kao i prethodnih godina šampion Hrvatske uradio je potpuni remont.

U Zagreb je došlo osam novih košarkaša – Pablo Agilar, Vitor Benite, Džejms Bel, Augusto Lima, Džastin Kobs, Džoš Mageti, Eldžin Kuk, Domagoj Bošnjak i Andrija Ćorić.

Svake godine Cedevita u sastavu ima dobre i skupe košarkaše, a takav će slučaj biti i sezone 2018/2019. Poseduje rasne strelce, ali i one popularne radilice kakve svaki trener voli.

Iako po navici Cedevita zakaže u završnici ABA lige, ove godine nam nešto govori da bi ekipa Sita Alonsa mogla da napravi korak napred i osvoji titulu na Jadranu.

Partizan

Foto: Starsport
Među crno-beloj populaciji vlada veliko ushićenje povodom nove sezone, međutim treba biti realan, a za to je potrebno samo pogledati u sastave timova koje smo do sad naveli.

Činjenica je da se Partizan pojačava sa igračima sa Koledža, a Zvezda, Budućnost i Cedevita košarkašima koji imaju zavidan CV. Mladost može pobediti iskustvo i pobeđivalo je mnogo puta, ali mnogo tu kockica mora da se složi.

Situacija u trofejnom srpskom klubu bolja je nego što je bila pre dve, tri godine i to jeste razlog za otpimizam, ali za napadanje trofeja u ABA ligi još je rano, barem tako izgleda na početku sezone.

Za najveće pojačanje moglo bi da se polemiše, neki bi rekli da je to ostanak kapitena Novice Veličkovića, neki dolazak Radeta Zagorca, neki talentovanog Markusa Pejdža, a sigurno da i ulazak Nikole Lončara u klub kao sportskog direktora dosta znači.
Foto: Starsport
Prošle sezone Najdžel Vilijams-Gos najviše je vukao, a tako bi trebalo da bude ove od strane Markusa Pejdža. Nekadašnji student Univerziteta Severna Karolina nije uspeo da se zadrži u NBA i u najjaču ligu na svetu pokušaće da se vrati preko Partizana.

Pejdž će minutažu deliti sa Aleksejem Nikolićem, koji je prethodnih sezona igrao za Brose Bamberg i ima zlato sa Slovenijom na Evrobasket. Među pojačanjima su još, Džok Lendejl, Rade Zagorac i Amar Gegić, dok je ugovor produžio Vanja Marinković.

Zagorac je velika nepoznanica, pošto ako on “eksplodira” crno-beli će biti veoma opasan rival i kandidat za veliko finale ABA lige.

Krilni košarkaš skoro godinu dana da nije igrao pravu košarku i zbog toga ne možemo da znamo šta od njega da očekujemo dok sezona ne krene.

Pažnju bi trebalo obratiti i na mladog Pecarskog, dok se od Marinković očekuje da napravi iskorak i da bude na neki način lider ove ekipe. Mnogo je u ovoj ekipi nepoznanica, ali i mnogo talenta, i zbog svega toga veliki je posao pred trenerom Nenadom Čankom.

Mornar, Olimpija i ostatak

Foto: Starsport
Šampioni Crne Gore i Slovenije i te kako imaju čemu da se nadaju u nadolazećoj sezoni.

Mornar jeste izgubio Derika Nidama i Brendona Relija-Rosa, ali su zadržali Mićovića, Vranješa, Lukovića…

Na to doveli su Bronsona Kejniga, Vinstona Šeparda, Kadina Keringtona i Andrea Spajta – Amerikance koji nisu mnogo poznati široj javnosti, ali poseduju kvalitet.

Kerington, Kejnig i Spajt su bekovi, dok je Šepard krilni centar, i oni bi uz Lukovića, Vranješa i Mićovića trebali da budu okosnica tima.

Ekipa iz Bara prošle godine igrala je fajnal-for ABA lige i već postaje konstantna u vrhu regionalnog košarkaškog takmičenja. Dovođenjem kvalitetnih košarkaša najavljuju novu borbu za top četiri.
Foto: Starsport
Ljubljanska Olimpija pravi mnogo lepu “priču” i nemojte se iznenaditi ako ih vidite u borbi za četiri najbolje ekipe u region. Činjenica je da su se dosta pojačali, da ima veliki broj novih igrača i to ne mora uvek da bude dobro, štaviše uglavnom bude loše.

Posebno obratite pažnju na 18-godišnjeg hrvatskog krilnog centra Luku Šamanića, koji je 2017. godine bio MVP Evropskog prvenstva za igrače do 18 godina.

Šamanić je došao iz drugog tima Barselone, poseduje ogroman talenat i sigurno će dobiti veliki broj minuta u Olimpiji. Vratili su Mihu Lapornika, kao i Blaža Mesičeka, još jednog igrača na kojeg bi trebalo obratiti pažnju.

Takođe u klub je došao i Aleksandar Lazić, koji je prethodne sezone veoma uspešno nosio dres Mega Bemaks ekipe. Marvin Džons pojačao je centarsku liniju, dok je Džejk Felton došao sa Univerziteta Severna Karolina.

Košarka u Sloveniji je u velikoj ekspaniziji nakon osvajanja Evrobasketa i biće zanimljivo gledati tim Zorana Martića u regionalnom košarkaškom takmičenju.
Foto: Starsport
Kada je reč o ostalim ekipama već smo spomenuli da će Cibona, Igokea i FMP pokušati da se “ušunjaju” među timove koji će se boriti za četiri najbolja kluba.

Njhova pojačanja im daju za pravo da se nadaju – Cibona (Ljubičić, Kraljević, Reli-Ros, Marić i Slavica), Igokea (Lešić, Lorbek, Zubčić, Kel, Gevin), FMP (Diresa, Rit, Čekovski).

Mega će kao i svake godine “kidati živce” mnogim srpskim navijačima, ali će opet biti neizmerno zanimljiva zbog “klinaca” koje ćemo za nekoliko godina gledati u NBA ili nekim evropskim velikanima.

Vreme će pokazati kako će Krka i Zadar izgledati, ali na neki prvi pogled ove dve ekipe bi trebalo da budu u donjem delu tabele.

Sezona u ABA ligi kreće 28. septembra.

Petar Tadić (Šraf)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

131 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: