Divac će iznenaditi, Dončić u Dalasu, Kokoškov dobija zvezdu

Iako širom sveta vlada ludilo oko Svetskog prvenstva u Rusiji, u noći između četvrtka i petka (01.00) oči sportske javnosti, bar na kratko, biće uprte u Bruklin gde će biti održan NBA draft.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.06.2018.

16:00

Divac će iznenaditi, Dončić u Dalasu, Kokoškov dobija zvezdu
Foto: Getty Images/Starsport

Svake godine vlada veliko interesovanje za događaj na kojem su glavne zvezde uglavnom tinejdžeri koji za godinu-dve-tri ili četiri postanu superstarovi i nosioci franšiza.

Ove godine na Starom kontinentu draft je sa razlogom zapostavljen zbog Mundijala, međutim kako se SAD nije plasirao na najveće planetarno sportsko takmičenje, uzbuđenje ‘preko bare’ nije utihnulo.

Kao nikada na draft će izaći veliki broj kvalitetnih visokih igrača koji bi, kako kažu u NBA, mogli da promene tok igre.

Mnogo je spekulacija šta bi moglo da se desi tokom drafta, koji bi trejdovi mogli da se dogode, koja bi franšize mogle da napreduju, a koje da nazaduje. Kakvi su interesi pojedinih ekipa i šta žele – budućnost ili da pobede odmah.

Međutim, to neće biti tematika ovog teksta, već ćete u nastavku moći da pročitate prognozu kako će koja ekipa birati i gde će završiti igrači poput Luke Dončića, Trea Janga, Diandrea Ejtona…

Kako je počelo i ko bira kojim redom?

Foto: Getty Images
U Njujorku 1946. godine osnovana je takozvana Košarkaška Asocijacija Amerike (BAA), a već godinu dana kasnije igrači su putem drafta dolazili do najveće pozornice na svetu.

Učešće na draftu masovno popunjavaju igrači sa Koledža, međutim u poslednjih nekoliko decenija sve je veća ekspanizija internacionalnih igrača.

Kada je reč o godinama, igrači ne mogu da izađu na draft ukoliko u toj kalendarskoj godini ne pune 19 godina.

Gornja lestvica je 23 godine, tako da je ovo igračima koji su 1994. godište poslednja prilika da okušaju sreću.

Od 1989. godine draft je podeljen na dve runde od po trideset mesta. Prvih 14 klubova bira se putem poznate lutrije, dok je ostalih 16 autamatski određeno na osnovu skora na kraju ligaškog dela.

Ove godine lutrija održana je u 15. maja i odlučeno je da ekipe biraju sledećim redom: 1) Finiks Sans, 2) Sakramento Kings, 3) Atlanta Hoks, 4) Memfis Grizlis, 5) Dalas Maveriks, 6) Orlando Medžik, 7) Čikago Buls, 8) Klivlend Kavalirs, 9) Njujork Niks, 10) Filadelfija 76ers.

10. Zaire Smit – Filadelfija 76ers

Foto: Getty Images
Veliko je pitanje šta će Filadelfija uraditi sa ovim desetim pikom i šta im je potrebno na ovom draftu. Ako uprava franšize odluči da draftuje na ovom mestu mogla bi da se odluči za perspektivnog i eksplozivnog beka sa Univerziteta Teksas Teh.

Prednost

Smit iza sebe ima odličnu frešmen sezonu, u kojoj je pokazao veliki potencijal. Poseduje sjajne fizičke predispozicije, veoma je skočan i na Teksasu je dokazao da može biti i pretnja van linije 7,24.

Možda i najveća prednost mu je košarkaški IQ, ali i odbrana jer kada još ojača u NBA predstavljaće pravu noćnu moru za spoljne igrače. Filadelfiji je pozicija beka šutera možda i najslabija, dolazak Smita ih neće odmah ojačati odmah, ali bi u u budućnosti mogao dosta da doprinese ovom timu. Mana

Trenutno najveća mana Smitu je šut s perimetra i to je nešto na čemu će morati dodatno da radi u ligi. Ima veoma dobru mehaniku i uz pravilan rad lako će to nadomestiti.

Pored šuta Smit mora da radi na fizičkoj snazi, mogućnosti da sam iskreira poziciju za šut, ali i šut drugih. Smit ne predstavlja igrača koji će u prvoj ili drugoj sezoni dati veliki doprinos, ali ako se gleda unapred mogao bi da bude odličan “3 and D” igrač.

9. Mikel Bridžis – Njujork Niks

Getty Images
Ukoliko Bridžis bude dostupan na devetom mestu, Niksi bi bili oduševljeni kada bi mogli da ga draftuju. Radi se o igraču koji je verovatno najviše napredovao tokom ove sezone na koledžu.

Prednost

Bridžis spada među najbolje defanzivce na ovogidšnjem draftu, a kada na to dodate 43 odsto šuta za tri poena – dobija se sjajan ‘paket’. Najveća prednost Mikela je odbrana, ali i želja da stalno napreduje.

Njegov razvitak na koledžu sličan je kao onaj od Kavaja Lenarda u NBA, pošto je svake godine rapidno napredovao u svim kategorijama. Od specijaliste za odbranu, Bridžis je došao do toga da bude igrač sa 20 poena u rukama. Niksima je preko potrebno krilo i Mikel deluje kao logičan pik. Mana

Najveća mana Bridžisa su godine (22 u avgustu) i baš zbog toga mu NBA eksperti ne daju prostora da napreduje do nivoa superstara. Mikelu se zamera što beži od kontakta, a to je pre svega što nema još dovoljno snage.

Na fizičkoj spremi će morati da poradi, ali i na mogućnosti da sam dođe do šuta, da kreira za druge… Od njega se ne očekuje da te sekvence dovede do ol-star nivoa i baš zbog toga mu se predviđa uloga, recimo, trećeg najboljeg igrača u timu.

8. Vendel Karter junior – Klivlend Kavalirs

Getty Images
Ako Lebron, ostane osmi pik će verovatno biti trejdovan za nekog ozbiljnog igrača, međutim ako ode, Kavsi bi trebalo da se odluče za Trea Janga, ali on, po našem plasmanu, nije dostupan na ovom mestu i zbog toga franšiza iz Ohaja ide u drugom smeru i bira centra.

Prednost

Ofanzivno jedan od najtalentovanijih centara koji izlaze na Draft, Karter je na Djuku pokazao veliki potencijal na oba kraja terena. Centar je sposoban da pogađa sa svih delova terena, što pokazuje i odličan procent šuta za tri poena.

Snaga mu dozvoljava da bude dominantan i pod obručem, barem mu je omogućavala na koledž košarci. Ima odličan raspon ruku, sjajan osećaj za skok i Klivlend bi sa njim dobio potencijalno odličnog centra. Mana

Sa oko 210 centimetara visine i skoro 120 kilograma jasno je da su Karteru najveća mana teške noge, odnosno slaba eksplozivnost. Na koledž košarci snagom je dominirao, ali kada dođe u NBA to neće moći više da radi u takvoj meri.

Biće laka meta za preuzimanje posle pik-en-rola i tu će ga znatno brži bekovi napadati, a on neće moći dobro da im odgovori. Odbrana će mu biti najveći problem, ali s obzirom da ima samo 19 godina ima dosta prostora za napredak.

7. Mohamed Bamba – Čikago Buls

Getty Images
Verovatno iznenađenje za mnoge, ali Mo Bamba bi lako mogao da bude dostupan na sedmom mestu na kojem će biti Čikago. Čudo iz Harlema najunikatniji je igrač na Draftu, a pročitajte i zašto.

Prednost

Bamba poseduje najveći raspon ruku zabeležen u istoriji košarke – čak 241 centimetar, na njegovih 2.13 visine. To će ga automatski projektovati u defanzivnog ‘monstruma’ i nije ni čudo što ga Boston želi pod obručima.

Najstrašniji podatak u vezi njegove igre dolazi sa treninga od pre 2-3 nedelje, kada je, navodno, zabeleženo da je 3/4 terena istrčao za 3,04 sekundi, što je brže od najeksplozvnijih bekova u ligi – Vestbruka, Vola… Pored toga, Bamba je veoma talentovan, nije od centara koji ne mogu olimpijski bazen da pogode, štaviše ima veoma mekanu ruku za svoju poziciju, kao i domet van linije 7,24. Mana

Na 213 centimetara morate da imate dobru kilažu, a Bambinih samo 94 kilograma pokazuje da nije 100 odsto spreman za NBA. Biće laka meta za snažne centre pod košem i verovatno će na početku karijere imati problema sa ličnim greškama.

Nekadašnjem centru Teksasa sigurno fali još 20-tak kilograma, koje će dobiti u godina ispred. Nekih drugih mana i nema, dovoljno je pokretljiv za svoju visinu i samo je pitanje koliko će se ta pokretljivost zadržati sa dodatkom kilograma.

6. Tre Jang – Orlando Medžik

Getty Images
Ako Orlando i na ovom draftu zabrlja, najbolje je da ugase franšizu. Godinama imaju visoke pikove, ali nikako da oforme dobar tim. Biranjem ‘novog Karija’ mnogo će rizikovati, međutim vreme je da i njih pogleda sreća.

Prednost

44 poena i 9 asistencija protiv Bejlora, 48 poena i osam uspešnih dodavanja protiv Oklahome stejt, 43 poena i sedam asistencija u meču sa Oregonom – ovo su samo neke od neverovatnih partija Janga u NCAA. Pogađa sa svih pozicija, sa deset ili 11 metara, iz prodora. Uspešno asistira saigračima i ako bude imao pravilan razvoj biće prava napast.

Završetak sezone mu je bio malo neubedljiv, ali Orlando koji već godinama unazad vapi za liderom franšize morao bi da ga pokupi. Jang poseduje nestvaran napadački potencijal, Medžiku fale kvalitetni bekovi i ovo je savršena prilika da osveže ekipu. Mana

Kada bi sve ovako bilo bajno Jang bi bez sumnje bio prvi pik na draftu. Odbrana, snaga, eksplozivnost i konstituacija tela najveći su problem za plejmejkera. Omaleni plej imaće problema da čuva najbolje bekove u ligi i to bi moglo da mu ‘ubije’ samopouzdanje.

On nije igrač koji se hrani dobrom igrom u odbrani, već pogotcima u napadu, a znamo da je to veoma teško. Da poraste više ne može, ali da nauči da igra odbranu i nabaci mišćnu masu, to je nešto što će svakako morati.

5. Luka Dončić – Dalas Maveriks

Starsport
Dalas Maveriksi očajnički žele da dođu do Dončića i prema najnovijim informacijama to je vrlo moguće. Iako je Luka realno najbolji igrač na ovom draftu, sve je više spekulacija da neće biti među prva tri mesta.

Prednost

Sa samo 19 godina Dončić je uspeo da postane MVP Evrolige, Fajnfal-fora EL, ACB lige… Više ne znamo kojim superlativima da nazovemo talentovanog momka iz Slovenije. Luka je gotov paket, u smislu da poseduje sve predispozicije sjajnog igrača, samo ima još mnogo prostora da sve to usavrši.

Tokom igranja u Evropi plenio je u mnogima aspektima, a posebno se izdvaja to njegovo liderstvo, nešto što košarkaši nemaju sa 19 godina, nešto što se dobija tek kasnije, sazrevanjem. Luka je poseban i to bi trebalo da znaju svi, međutim mnogi će pogrešiti što ga nisu draftovali. Mana

Kada se gleda u Evropi čini se da Dončić nema gotovo nijednu manu. Ali odlaskom u NBA prvo na čemu će morati da radi je telo. Ima još dosta prostora da se ‘zategne’ i to bi trebalo da mu da još više eksplozivnosti, nešto što mu svakako nedostaje.

Dončić nije preterano dobar defanzivac bio u Evropi, te zato mora da se spremi što bolje za NBA. Skauti mu najviše zameraju manjak atletskih sposobnosti, pošto nije igrač koji će zakucati preko centra. On verovatno nikada i neće biti taj tip igrača, ali će morati da unapredi skočnost, eksplozivnost, lateralnu kretnju…

4. Džaren Džekson junior – Memfis Grizlis

Getty Images
Sve je više informacija da bi Memfis mogao da trejduje četvrtog pika i Čendlera Parsonsa, koji ima veliki ugovor, za nekog pika od 6-10 mesta. Ipak, ako do toga ne dođe, Grizlis bi mogao da se odluči da upari Džeksona i Gasola.

Prednost

Odbrana, odbrana i samo odbrana. Džekson nema mnogo kvaliteta u napadu, ali predstavlja modernog centra koji može da čuva podjednako dobro igrače svoje veličine ili one koji su niži od njega za 10-20 centimetara.

Džekson pored odlične fizikalije poseduje veoma dobar šut s distance, tako bi trebalo da predstavlja opasnost na oba kraja terena. On i Gasol bi mogli odlično da funkcionišu, pošto kako godine odmiču Mark beži sve više od obruča i Džekson bi tu mogao da zameni njegovo ‘odsustvo’. Mana

Džekson je na koledžu igrao samo 20-tak minuta po meču i to pre svega zbog velikog broja ličnih greški. Centar sa Mičigena mora još da nauči kako pametno da igra odbranu i to će biti najveći izazov za njega.

Mnogi smatraju da nije još spreman za NBA, baš zbog tih problema, ali to ne bi trebalo da uplaši Memfis. Džekson ima mnogo prostora da razvije post igru, a iako mu je odbrana jača strana i na tom aspektu se očekuje da još više napreduje.

3. Marvin Begli treći – Atlanta Hoks

Getty Images
Marvin Begli mogao bi da završi na bilo kojoj poziciji od dva do četiri. Prema najnovijim informacijama njega bi trebalo Kingsi i Vlade Divac da biraju, međutim kod nas se nalazi na trećem mestu.

Prednost

Marvin Begli treći nema niti jednu stvar koju radi savršeno. Logično je da se još razvija i mnogo misle da je njegov ‘plafon’ možda i najveći od svih košarkaša. Odlukuju ga eksplozivnost, skok i snaga, dok je pokazao da može biti pretnja i sa niskog posta.

Begli je ima odličnu sezonu na Djuku, redovno je kolone punio sa dabl-dabl učinkom, a sa tim prosekom je i završio godinu. On i Džon Kolins mogli bi da budu jedni od najatraktivnijih centarskih parova u ligi. Mana

Za igrača na njegovoj poziciji poželjno je imati veliki raspon ruku, međutim Begliju je to možda i najveća mana. Moraće još da poradi na mišićnoj masi, ali to je sasvim očekivano za igrača od 19 godina.

Ukoliko želi da licem napada koš Marvin će morati da unapredi kontrolu lopte jer mu ona nije jača strana. Dobar je pri skoku, ali u defanzivno će imati problema da zagradi obruč. Odbrana mu je jedna od slabijih strana, kao i šut s polu distance, koji gotovo da nema.

2. Majkl Porter junior – Sakramento Kings

Getty Images
Begli ili Porter, Begli ili Porter, verovatno je u glavi Vlada Divca i njegovih pomoćnika pred ovaj draft. Mnogi smatraju da će Kingsi odlučiti za Beglija, baš zato što je Porter imao problema sa povredom na koledžu. To zna mnogo da uplaši GM-ove, ali se nadamo da neće i Divca.

Prednost

Majkl Porter junior bio bi verovatno kandidat za prvog pika da nije bilo povrede na početku sezone. Možda i najtalentovaniji igrač na draftu, visok 208 cm (kao Kevin Durent), a igra na poziciji krila. Porter je fenomenalan šuter, ima meku ruku i pravi je poenter.

Sakramento bi sa njim dobio dugo čekano krilo, i uz Bogdanovića i Foksa predstavljao bi budućnost Kingsa – svetlu budućnost. Priča se da bi i Begli želeo među “Kraljeve” i ovo bi bio savršen spoj. Mana

Ah ta povreda… Porter je povredio ligament kolena na početku takmičarske godine i na teren vratio se krajem iste. Odigrao je samo tri meča i predstavlja najveću nepoznanicu sa te strane na.Takođe, pre nekoliko dana pojavila se informacija da ima problema i sa leđima, ali je on ubrzo to demantovao i rekao da je 100 odsto spreman.

Pored zdravlja, Porter mora da radi na odbrani i kontroli lopte. Videćemo šta će Divac birati, a kao mogućnosti isključite Bambu, Džeksona i Dončića, pošto su oni jasno stavili do znanja da neće tamo da igraju. Znači ostali su još Begli ili Porter.

1.Diandre Ejton – Finiks Sans

Getty Images
Do sada najlakši pik jer je gotovo izvesno, 90 odsto, da će Finiks Sansi kao prvog uzeti lokalnog momka Diandrea Ejtona. Postojojala je verovatno dilema da li on ili Dončić, međutim oni su tu sumnju otklonili davno.

Prednost

Diandre Ejton jedan je od najboljih centara koji su se pojavili na draftu u prethodnih nekoliko godina – a bilo ih je dosta dobrih, koji su sada i Ol-star igrači. Najveća prednost centra s Arizona je snaga, visina, mogućnost da poentira kako želi, da li sa niskog posta ili poludistance.

Kao i Begli, ništa Ejton ne radi posebno dobro da možemo da kažemo ‘e u ovome je najbolji’, ali sve što je do sada pokazao govori nam da ćemo ga gledati kako dominira. Kako sam kaže, on i Buker mogli bi da budu neka nova verzija Kobija i Šeka i ne možemo da dočekamo kako će to sve izgledati pod vođstvom srpskog trenera Igora Kokoškova. Mana

Iako Ejton ima sve predispozicije da bude ‘paklen’ defanzivac, na koledžu to nije pokazao. Dosta je “bežao” od duela, slabo je branio pik-en-rol i mora još dosta da popravi koncentraciju u odbrani, odnosno da bude više svestan situacije.

Sve njegove mane uglavnom su u vezi sa odbranom, ali i manjkom liderstva. Kao prvi pik moraće da bude svestan da je on taj koji vuče, a na Arizoni nije pokazao da ekipa može mnogo da se osloni na njega u teškim situacijama.

Petar Tadić (Šraf)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: