ABA plej-of: Kreće bitka za Evroligu

Ligaški deo ABA lige završen je pobedom ekipe Budućnosti nad FMP, kada smo i zvanično saznali konačan poredak na tabeli.

Izvor: B92

Utorak, 13.03.2018.

12:00

ABA plej-of: Kreće bitka za Evroligu
Starsport

Košarkaši iz Železnika trijumfom u 'Morači' mogli su da vinu Cedevitu na drugo mesto, ali izabranici Aleksandra Džikića nisu dopustili iznenađenje na svom parketu.

Ranije u toku ponedeljka aktuelni šampion regiona Crvena zvezda na poseban način završila je ovaj prvi deo lige, pošto je u klasiku savladala Cibonu sa 107:69.

Ekipa Dušana Alimpijevića još ranije obezbedila je prvo mesto i prednost domaćeg terena, pa ovaj meč nije imao takmičarski značaj, ali je ujedno bio i veoma važan, s obzirom na to da su crveno-beli pre nekoliko dana ubedljivo poraženi u Kataloniji.

Polufinalni parovi su Crvena zvezda/Mornar i Budućnost/Cedevita – timovi koji će se boriti za najprestižnije košarkaško evropsko takmičenje Evroligu.

Zvezda šesti put zaredom u Evroligi i peti uzastopni šampion Jadrana ili Cedevita, Budućnost ili Mornar prvi put prvaci ABA lige? Saznaćemo ubrzo.

Mornar bez Lukovića teško sa Zvezdom

Starsport
Košarkaši Crvene zvezde ulaze kao apsolutni favoriti u ovaj polufinalni duel, međutim klub iz Bara zasluženo se našao ispred Partizana na tabeli i sigurno da ih ekipa sa Malog kalemegdana neće potceniti.

U dva susreta ove sezone 'crveno-beli' slavili su oba puta – u Beogradu 88:77, odnosno u Crnoj Gori 82:74.

Dva tima sastala su se na otvaranju regionalnog košarkaškog takmičenja ukrstili su "koplja" u hali 'Aleksandar Nikolić', a iako rezultat tako ne kaže crveno-beli su bez veće muke savladali Mornar.

Izabranici Dušana Alimpijevića već u prvom poluvremenu su rešili pitanje pobednika, a odlično izdanje pokazali su Matijas Lesor sa 22 poena i Tejlor Ročesti koji je meč završio sa 17 poena, četiri skoka, sedam asistencija i jednom ukradenom loptom.

Gosti iz Bara su poveli na startu igre, da bi sjajni Matijas Lesor vezao pet poena, od čega četiri zakucavanjima i doneo vođstvo domaćinu, koja je posle prvog kvartala iznosila "plus sedam" – 19:12.
Starsport
Serijom od 8:0 u drugoj čevrtini 'crveno-beli' su počeli da se rezultatski odlepljuju, a pre svega su bili raspoloženi u šutu ta tri poena – posle 20 minuta igre rezultat na semaforu bio je 47:30.

Zvezda je do kraja lako odradila posao, prednost je išla i preko dvadeset poena prednosti, a konačna rezultat glasio je 88:77.

Sredinom decembra duel u Baru bio je dosta ujednačeniji, a Zvezdi je velike promene pravio Uroš Luković koji je meč završio sa 18 poena i devet skokova, kao i Derik Nidam sa 15 poena i 10 asistencija.

'Crveno-beli' slavili su zbog odlične partije Stefana Jankovića i Džejmsa Feldina, međutim oba duela dve ekipe odigrana su u 2017. godini.

Kako smo već duboko "zagazili" u 2018. godinu, logično je da su se neke stvari promenile. Ekipa Dušana Alimpijevića nalazi se u paklenom ritmu, dok Mornar plej-of dočekuje odmoran, ali i bez Lukovića.
Starsport
Verovatno i najbolji centar ABA lige ove sezone povredio se na meču sa Cibonom, kada ga je saigrač Nemanja Vranješ slučajno udario u kvadriceps. Upravo zbog toga centar Mornara će gotovo sigurno propustiti prvi meč.

Sa druge strane Crvena zvezda će za deset dana odigrati pet mečeva, od čega tri u Evroligi i dve u polufinalu regionalnog takmičenja.

Beogradski klub u četvrtak dočekuje Valensiju, potom u nedelju igra sa Mornarom, zatim ekipu očekuju dueli u dva dana sa Panatinaikosom i Fenerbahčeom, dok se ovaj ciklus utakmica završava 25. revanšom u Baru.

Zvezda je apsolutni favorit u ovom dvomeču, ali će konačan ishod zavisiti od raznih okolnosti.

Nepredvidiv duel Budućnosti i Cedevite

ABA/Marin Sušiæ
Duel između Budućnosti i Cedevite trebalo bi da bude mnogo ujednačeniji nego prethodno opisani.

Izabranici Aleksandra Džikića dogurali su daleko u Evrokupu i dvomeč očekuju nešto umorniji od kolega iz Zagreba. Sve do prošle nedelje Podgoričani su konstantno bili u ritmu od dve utakmice u sedam dana.

Eliminacijom od Darušafake u četvrtfinalu Evrokupa ovaj težak ritam se završio za Budućnost, koja je ostavila odličan utisak u drugom po rangu evropskom takmičenju.

Ekipa trenera Džikića držala je prvo mesto ABA lige u većini vremena, ali je zbog pada forme i poraza u završnici ligaškog dela ispustila prednost domaćeg terena.
Starsport
Budućnost je izgubila od Mornara, Cedevite i Partizana i time je zakomplikovala svoju situaciju. Mnogi će reći da je uzrok pad forme i nisu toliko daleko od istine, ali i umor je stigao tim iz Podgorice koji je jedini uz Crvenu zvezdu igrao dva meča nedeljno.

Košarkaši Cedevite od sedmog februara igraju u dosta lakšem ritmu, pošto su eliminisani iz Evrokupa ranije i iskoristili su ovaj period da podignu nivo igre.

Izabranici Jura Zdovca imaju devet pobeda zaredom u svim takmičenjima i po svemu prikazanom u ovaj duel možda ulaze i kao favoriti.

Iako je prednost domaćeg terena na strani Podgoričana, kod Cedevite domaći teren ne igra toliko veliku ulogu kao u slučaju kod Budućnosti, Zvezde ili Mornara.
Starsport
Obe ekipe poznaju se veoma dobro, pošto su u sezoni odigrali čak pet mečeva, a Džikić vodi sa 3:2 protiv Zdovca.

Pre nešto više od mesec dana odigrali su dva meča u četiri dana i učinak je bio polovičan – klub iz Zagreba slavio je u ABA ligi, dok je iz Podgorice pobedu odneo u Evrokupu.

Tokom sezone Budućnost se pokazala kao disciplinovanija ekipa i to je njihov glavni adut protiv Cedevite koja zna da ima dosta praznog hoda u igri.

Ukoliko Jure Zdovc i igrači smanje broj loših minuta imaju čemu da se nadaju u ovom polufinalnom duelu. Sa druge strane forma Budućnosti je najveći znak pitanja i sigurno da nas očekuje neizvesna serija između ova dva tima.

Petar Tadić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: