Majk Džejms – Od Zagreba i Atine do istorije u NBA

Mnogi Američki košarkaši posle završenih Univerziteta ne uspeju da pronađu angažman u NBA ligi i tada im ne preostaje mnogo mogućnosti za početak profesionalne karijere.

Izvor: B92

Subota, 16.12.2017.

12:00

Majk Džejms – Od Zagreba i Atine do istorije u NBA
Getty Images

Dosta njih se opredeli da ostane u Sjedinjenim Američkim Državama i igra u razvojnoj “Dži“ ligi, dok se veliki broj igrača odluči za put preko Atlantskog okeana i počinjanje karijere u nekim od evropskih klubova.

Mahom su to manji timovi jer oni ozbiljniji traže proverene košarkaše, a ne “decu“ koja tek moraju da se naviknu na novi stil igre.

Italijanski Palakanestro bio je i ostao pravo mesto za novajlije iz Amerike, međutim i u ostalim ligama to polako postaje trend.

To vidimo u primeru Partizana koji je pred počatak sezone dogovorio saradnju sa Najdželom Vilijams-Gosom – bivšim studentom Vašingtona i Gonzage, kojem je ovo prvi profesionalni angažman u karijeri.

Priča našeg heroja upravo je imala takav razvoj, pošto je posle igranja za Istočnu Arizonu i Lamar odlučio da dođe u Evropu jer u tom trenutku, 2012. godine, za njega nije bilo mesta u najjačoj ligi na svetu.
Getty Images
Profesionalnu karijeru započeo je u Zagrebu, ali ne u Ciboni ili Cedeviti, već u Košarkaškom klubu Zagreb. Avgusta 2012. godine potpisao je jednogodišnji ugovor sa ekipom koja se takmiči u ligi Hrvatske.

Te sezone u regionalnom košarkaškom takmičenju učestvovala su čak četiri hrvatska kluba (Zadar, Cedevita, Split, Cibona), naspram tri srpska (Partizan, Crvena zvezda i Radnički).

Prema ovome, naš junak karijeru je krenuo u petom ili šestom najjačem klubu u našoj komšijskoj državi. U Zagrebu se nije zadržao dugo, potom su usledila putovanja u Izrael, drugu ligu Italije, Grčku, Španiju i na kraju ponovo Grčku i Panatinaikos.

Ovog leta u letnoj ligi u Americi je pružao odlične partije za Finiks Sanse, koji su odlučili da mu ponude dvosmerni ugovor (two-way).

Posle samo mesec i po dana lige, uprava Sansa odlučila je da Majku Džejmsu ponudi “regularni“ ugovor do kraja sezone, čime je eksplozivni plejmejker postao prvi igrač u istoriji NBA lige čiji je dvosmerni ugovor konvertovan u zvaničan.

Šta su dvosmerni ugovori?

Getty Images
Pre nego što krenemo u razvitak priče, važno je da objasnimo na početku šta je to “two-way“ ugovor i kako je to Džejms postao prvi igrač koji je uspeo potpiše ugovor do kraja sezone, a da je prethodno bio na dvosmernom.

Od ove takmičarske godine u NBA ligi, franšizama je dozvoljeno da imaju dvojicu igrača pod ovakvom vrstom ugovora, koji praktično ne zauzimaju mesto u sastavu.

Naime, igrač je registrovan kao košarkaš razvojnog tima, s tim što po potrebi može da “uskoči“ u prvi tim i tako pomogne ekipi. Van „Dži“ lige, igrač sa ovom vrstom ugovora, u prvom timu NBA kluba može da provede maksimalno 45 dana.

Ukoliko se probije ovaj rok, košarkaš potpisuje zvaničan ugovor ili postaje slobodan igrač.

Ovo prvo se upravo desilo sa Majkom Džejmsom. Pred početak sezone, Džejms je bio tek četvrti plej u Sansima, pošto su tu bili Erik Bledso, Brendon Najt i Tajler Julis.

Međutim, Najt se povredio i neće igrati do kraja sezone, Erik Bledso je trejdovan u Milvoki, dok je ostao samo Julis. U takvom stanju, Džejms je od početka sezone bio u Finiksu i probio je taj rok od 45 dana, pa je potpisao zvaničan ugovor.

Rekord na Lamar Univerzitetu i 29 poena moćnom Kentakiju

Getty Images
Majkl Peri Džejms prve košarkaške korake napravio je u srednjoj školi Grent za koju je nastupao sve do univerzitetskih dana.

Od malena je bio lud za košarkom, međutim telo (mala visina) i zrelost bila si daleko od njegovog htenja i želje. Njegov trener u srednjoš školi Toni Broudus šalio se na račun Džejmsa kada je ovaj upao u prvi tim.

Ovaj mali, kako je uspeo da dođe do prvog tima“, govorio je Broudus.

Ali, Džejms je u narednim godinama radio jače od ostalih i kao senior (poslednja godina) postao je startni plejmejker i predvodio je srednju školu do velikog uspeha.

Zajedno sa svojim najboljim drugarima, Majkom Mozerom (sezonu počeo u Sigal Prištini, sad igra u Dohi) i Polom Mekojem, Džejms je osvojio osvojio prvu državnu titulu za Grent još od 1988. godine.

U finalu su pobedili Oregon Siti, a Majk je te sezone prosečno beležio 15 poena, četiri skoka i tri asistencije.
Getty Images
Posle zavrešene srednje škole, krenulo je devetogodišnje putešestvije do NBA lige.

Plejmejker Sansa je dobio stipendiju na malom Univerzitetu Istočna Arizona i postao je pravi hit tokom dve godine provedene na ovom Koledžu.

Trener ekipe Moris Lajcki jednom prilikom je istakao, kako je napredak kod Džejmsa mogao da se vidi na mesečnom nivou.

Kada je Majk igrao za nas govorio sam mu da može zaraditi dobre pare od igranja košarke. Moj asistent i ja smo pričali o tome, znali smo da može da igra u NBA, samo je bilo pitanje da li ćemu neko dati šansu“, rekao je Lajcki.

Nakon što je beležio preko 20 poena na Istočnoj Arizoni, prebacio se na veći i poznatiji Univerzitet – Lamar.

Tokom prve sezone odmah se nametnuo kao lider i postavio je poenterski rekord Koledža na utakmici sa Luizijanom. Džejms je ubacio 52 poena i tako još više skrenuo pažnju na sebe.

“Hajlajt“ na Univerzitetu bila mu je utakmica sa moćnim Kentakijem, koju su predvodili Entoni Dejvis, Majkl Kid Gilhrist, Terens Džons i drugi. Lamar je poražen od ekipe Džona Kaliparija, ali je Džejms na tom meču postigao 29 poena.

Skauti ga preskočili, karijeru počeo u Evropi

Posle dve godine na Istočnoj Arizoni i Lamaru, usledio je NBA draft 2012. godine. Džejms nije bio izabran među 60 igrača, pa je utehu našao u Evropi. Prva stanica je bila Zagreb.

Avgusta 2012. godine Majk Džejms potpisuje jednogodišnji ugovor sa Košarkašim klubom Zagreb – ekipom koja je po kvalitetu bila iza Cedevite, Cibone, Zadra i Splita.

Privikavanja na evropski stil košarke i život u prestonici Hrvatske nije išao baš najbolje za igrača Finiks Sansa. Posle samo pet meseci provedenih u Zagrebu, Džejms je napustio klub.

Sezonu je završio u Hapoel Gilboi Galil, timu koji se takmiči u prvoj ligi Izraela, međutim leto 2013. godine biće možda i presudno za karijeru eksplozivnog igrača.

Leta 2013. godine bio je pozvan na “Pro-Am“ turnir u Sijetlu gde je zasenio sve prisutne. Majk je postigao 50 poena protiv ekipe Ajzee Tomasa (košarkaša Klivlenda), a njegova ekipa je osvojila turnir.

Nedelju dana kasnije igrao je i u kampu Džamala Kroforda, a potom je ostatak leta proveo igrajući u čuvenoj “Dru“ (Drew) ligi, za koju igraju i mnogi NBA igrači kako bi se spremili za sezonu.

Prema rečima Sema Tompsona, dugogodišnjeg prijatelja Džejmsa, tog leta “legenda se rodila“, odnosno za Majka je mnogo značila.

Sezona učenja, a potom i eksplozija u Grčkoj

Getty Images
Iako je tokom leta igrao dobro po kampovima i raznim turnirima, realnost i ozbiljna košarka bili su nešto sasvim drugo.

Sezonu 2013/2014 proveo je u drugoj ligi Italije, gde je nastupao za tim Pafoni Omenja. Takmičarsku godinu završili su na četvrtom mestu, a onda je usledio pravi potez.

Džejms je ponovo mnogo napredovao tokom leta i u avgustu 2014. godine potpisao je jednogodišnji ugovor sa klubom sa Rodosa – Kolososom.

Majk je krenuo neustrašivo dobro, bio je najbolji strelac šampionata, mučio je Olimpijakos i Panatinaikos, a to je veoma dobro znala da prepozna ekipa Laboral Kuče (danas Baskonija).

Omaleni plejmejker drugog decembra 2014. godine potpisuje ugovor do kraja sezone sa klubom iz Vitorije, gde je konačno došao na onu veću košarkašku mapu. Iako je došao u sred sezone, Džejms se nametnuo treneru Navaru i do kraja sezone odigrao je 16 utakmica u Evroligi, od čega je šest startovao.

Međutim, ovo je bila veoma burna takmičarska godina za ekipu iz Vitorije, pošto je čak 19 različitih igrača zabeležilo nastup u elitnom košarkaškom takmičenju. Igrači su dolazili i odlazili, a Džejms je uspeo da se ustali.

U evroligi Laboral Kuča nije uspela da izbori top8, dok je u španskom prvenstvu zaustavljena u četvrtfinalu od Unikahe iz Malage.

Sezona je završena prilično razočaravajuće, a uostalom, takva je bila cela takmičarska godina za klub iz Vitorija – ali ne i za Majka Džejmsa.

Na 16 odigranih utakmica u Evroligi prosečno je beležio 11 poena, dva skoka i asistencije za 19 minuta na terenu. Usledilo je leto, gde se Džejms predstavio široj publici u Sjedinjenim Američkim Državama.

Buker: Ko je ovaj? Kako nije u nekom NBA timu?

Getty Images
Džejms se svima u NBA predstavio u Letnjoj ligi 2015. godine, kada je igrao za Sanse.

Prosečno je beležio 12,6 poena, 4,3 skoka i 2,9 asistencija, a njegovim partijama bio je impresioniran Devin Bukar – danas najbolji igrač Finiksa, a tada “novajlija“.

Džejms je bio startni plejmejker dok sam ja igrao beka. Bio je toliki dobar, da sam pomišljao: ’Čekaj, ko je ovaj? Nikada nisam čuo za njega. Zašto nije u nekom NBA timu?’“, rekao je jednom prilikom Devin Bukar.

Amerikanac je ostvario jake veze sa ovom franšizom, ali je usledio povratak u Evropu i obnova ugovora sa klubom iz Vitorije. Na klupu je došao Velimir Perasović, klub je stabilizovan i sve je bilo spremno za vraćanje u vrh evropske košarke.

Kao lider tima isprofilisao se Janis Burusis koji je igrao najbolje sezonu u karijeri, dok su Darius Adams, Majk Džejms, Adam Hanga, Fabija Kozer i Davis Bertans činili veoma jak sastav. Naš junak bio je treći najbolji strelac ekipe, posle Burusisa i Adamsa, i vodio je klupu, pošto je svih 29 utakmica odigrao ulazeći sa klupe i davajući ogroman značaj.

Laboral Kuča je prošla u top8 Evrolige, gde je u tri utakmice pobeđen Panatinaikos koji je tada vodio Aleksandar Đorđević – selektor reprezentacije Srbije.

Džejms je u tri meča protiv PAO bio drugi najbolji igrač ekipe, odmah iza Dariusa Adamsa, koji je igrao nerealno u ovoj seriji (22,7p, 3sk, 3as).

Eksplozivni plejmejker u tri meča je prosečno beležio 14,7 poena (50% za dva, 46,7 za tri i 100% bacanja), 5,7 skokova i 3,7 asistencija, čime je “kupio“ Panatinaikos koji će ga naredne sezone dovesti u svoje redove.

Na fajnal-foru Džejms je ipak podbacio, međutim to ne umanjuje odličnu sezonu koji ju imao 185 centimetara visoki Amerikanac.

Sjajna epizoda u PAO, pa konačno NBA

EPA/PANAGIOTIS MOSCHANDREOU
Kako je već igrao u Grčkoj, a pritom je i presudio slavnom atinskom klubu u EL, logično je bilo da Džejms prihvati ponudu Panatinaikosa.

Trećeg jula 2016. godine Majk je potpisao jednogodišnji ugovor sa Atinjanima i ispostaviće se da će odigrati najbolju sezonu u karijeri.

Tokom ligaškog dela sezone u elitnom košarkaškom takmičenju Amerikanac je propustio osam utakmica zbog povrede, ali je u ostala 22 meča bio glavni motor ekipe.

Oduševljavao je svojom ekspolozivnošću i hladnokrvnošću u završnicama, a prosečno je ubacivao 13 poena (najviše u ekipi), a uz to je imao i tri asistencije po meču. U top8 fazi Evrolige eliminisao ih je budući šampion Fenerbahče, a Džejms je jedini pružao jak otpor (14,7p, 3as, 2,7sk).

Ekipa Ćavija Paskvala nije mogla ništa protiv Bogdana Bogdanovića, koji je tokom tri utakmice postigao 58 poena (19,3 po meču), uhvatio 21 loptu (7 po meču) i podelio 12 uspešnih dodavanja (4 po meču).

U domaćem šampionatu uspeli su da sklone sa trone Olimpijakos, koji je titulu osvajao 2015. i 2016. godine, dok su pobedili i u kupu, pa su tako stigli do duple krune.

Tokom ta dva pohoda (na titulu i kup), Džejms je bio možda i najvažniji šraf ekipe Ćavija Paskvala. Majk nije želeo na ovome da se zaustavi, pa je sledeća stanica bila NBA liga.

NBA

Getty Images
Majk Džejms klasičan je primer vrednog igrača, koji nikada nije popuštao sa radom i koji nije spadao u najtalentovanije. Upornost, verovanje u sebe, sati i sati provedeni u hali i teretani, načinili su ga NBA igračem.

Početkom jula ove godine dogovorio je, ponovo, saradnju sa Finiks Sansima, za koje je igrao u Letnoj ligi. Džejms je predvodio Sanse, beležio je preko 20 poena i pet asistencija, pa je tako došla i nagrada za uložen trud.

Posle Zagreba, Izraela, druge lige Italije, potom manjeg kluba u Grčkoj, Vitorije i Atine, Majk Džejms je potpisao dvosmerni ugovor sa ekipom Finiks Sansa.

Na početku teksta objasnili smo nove “two-way“ ugovore. Džejms je dobio priliku i iskoristio je na najbolji mogući način.

Finiks je sezonu krenuo 18. oktobra protiv Portlanda, kada je Džejms i debitovao. Nekadašnji igrač KK Zagreb meč je završio sa 12 poena za samo 11 minuta na terenu. Bledso bio nezadovoljan što je u Finiksu, Najt se povredio i od klasičnih plejmejkera ostali su Tajler Julis i on. U narednim utakmica minutaža je krenula da mu raste, pa tako i njegove partije.

U svom četvrtom nastupu, Džejms je Sakramento Kingsima ubacio 18 poena uz sedam asistencija, čime je pokazao da mu je mesto u najjačoj ligi na svetu.

Ubrzo je usledio i rekord karijere – 26 poena u porazu od Minesote Timbervulvs.

On je jak i brz. Radi sve na terenu i zaista je veliki takmičar“, rekao je trener Minesote Tim Tibodo.

Po rečima Majka, nije ni mislio da će igrati u NBA ligi.

Da budem iskren, nisam uopšte mislio o igranju u NBA ligi. Ali, da nisam pokušao ove godine, verovatno nikada ne bih igrao ovde. Tako da sam želeo samo da dobijem šansu. Probam jednu godinu i ako ne ide, vratiću se u Evropu i zaradiću još novca“, iskren je bio Džejms.

Za odlične partije došla je i nagrada – Majk Džejms postao je prvi igrač u istoriji NBA kojem je dvosmerni ugovor konvertovan u zvaničan.

“Liga još ništa nije videla“

EPA/TANNEN MAURY
Trener Majka Džejmsa iz srednjoškolskih dana Toni Broudus, smatra da liga još nije videla ništa od njega.

Liga još uvek ne zna kakav je poenter Majk. Ukoliko bude bio starter tokom cele sezone, videće neke njegove fenomenalne večeri. Ne bi me čudilo kada bi išao i preko 30 poena. Samo sačekajte, NBA liga još ništa nije videla“, rekao je Broudus.

Džejms za sada igra veoma dobro u dresu Finiksa, nije još konstantan, kao što bi trebalo da bude, ali polako, vremena ima još mnogo.

Odigrao je 30 utakmica u NBA i prosečno beleži 10,8 poena, 3,9 asistencija i 2,9 skokova.

Majk je trenutno treći najbolji strelac ekipe, odmah iza Devina Bukera (24,3) i Ri Džej Vorena (18,7).

Za kraj su ostavili citat Morisa Leickea, trenera Džejmsa iz univerzitetskih dana.

Majk je veliki borac. Morao je da se bori, ’grebe i rukama i nogama’ kako bi se dokazao. To je ono što Majka čini Majkom. Tokom života ljudi su ga stalno potcenjivali i stalno je igrao sa teretom na leđima (kako bi se dokazao). To mu daje prednost. Bilo je samo pitanje vremena kada će iskoristiti tu prednost i pokazati svima da može da igra u NBA“.

Petar Tadić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: