Titula i samo titula – Denver čeka "pakao"

Prelazni rok u NBA ligi je završen i videli smo neke "bombastične" poteze u smislu razmene igrača, pa je sada na Zapadnoj konferenciji pravi spektakl.

Izvor: Stefan Nikoliæ

Petak, 10.02.2023.

12:00

Titula i samo titula – Denver čeka
Foto: Profimedia

U četvrtak u 21:00 po našem vremenu je prelazni rok i zvanično završen i glavna tema, ono o čemu su svi razgovarali bila je "jezivo" jaka konkurencija na Zapadu nakon dolaska velikih zvezda.

Tu se prevashodno misli na Kajrija Irvinga i Kevina Durenta koji su sa Istoka prešli na Zapad. Kajri je otišao u Dalas Maverikse da igra sa Dončićem, Vudom i ostalima, dok je Kevin otišao u Finiks kod Krisa Pola, Devina Bukera, Diandrea Ejtona...

Los Anđeles Lejkersi su kandidaturu istakli i vratili Dianđela Rasela, dok su se rešili Rasela Vestbruka koji i te kako ima šampionske ambicije iako je završio u Juti...

Zanimljive kombinacije napravili su još Njujork Niksi i Toronto Reptorsi, ali i Golden Stejt Voriorsi koji su svi imali plan za jačanje pred ključni deo sezone.

Denver Nagets

Krenućemo sa Denver Nagetsima, koji nisu imali neke spektakularne poteze i slobodno možemo reći da su jedan deo svojih pristalica razočarali manjkom oružja koje su ugrabili u samom finišu prelaznog roka.

Ipak, treba im čestitati na jednoj stvari – rezervnom centru. Tomas Brajant je došao iz Los Anđeles Lejkersa u zamenu za Devona Rida i tri pika druge runde.

Lejkersi su jednog od ova tri pika iskoristili da trejduju za Moa Bambu u Orlandu, ali do toga ćemo doći kasnije.

Brajant je tražio da napusti Lejkerse pošto Darvin Hem nije mogao da mu garantuje više minuta, a on ih je svojom igrom sigurno zaslužio, pa mu je tim iz Los Anđelesa izašao u susret i poslao ga u Denver.

U ovoj sezoni Tomas Brajant ima 12,1 poen i 6,8 skokova u proseku i očekuje se da bude taj koji će ulaziti u igru umesto Nikole Jokića i dati sve od sebe da se njegov izostanak ne oseti. Kao što je već rečeno, Nagetsi i nemaju previše oružja da napadnu Zapad iako su u dosadašnjem delu sezone bili spektakularni i sa 38 pobeda uz 18 poraza suvereno zauzeli poziciju broj 1 na Zapadu.

Stekao se utisak da su častili Los Anđeles Kliperse Bounsom Hajlendom za koga su dobili tek dva pika druge runde, a ljutog konkurenta nagradili rezervnim bekom koji je pao u nemilost trenera Majka Melouna.

Bilo je jasno kao dan da nešto ne štima na toj relaciji Hajlend - Meloun, jer bi Bouns čas igrao čas bio povređen, pa onda propustio niz utakmica odlukom trenera

Sve u svemu, ma koliko Hajlend bio van tima Denver je morao da pronađe način da izvuče više od mizerna dva pika druge runde, pošto se radi o čoveku koji ima 12,1 poen, 3 asistencije i 2 skoka na 42 odigrane utakmice ove sezone, a ima tek 22 godine.

Sansi su trenutno "jaki kao zemlja", a prošli put kada su igrali protiv Denvera u plej-ofu bilo je to 2021. godine u polufinalu Zapada kada su Sansi "počistli" Nagetse sa 4-0 u seriji i potom izgubili od Milvoki Baksa u velikom finalu.

Koliko god da je Tomas Brajant bio dobra opcija, toliko je Bouns Hajlend bio loša jer ostaju bez pouzdanih opcija sa samo Išom Smitom. Ruku na srce, postoji način da se to popravi, pošto ima igrača bez ugovora poput Rasela Vestbruka, Redžija Džeksona, Krisa Dana, Kembe Vokera...

Definitivno će nešto i morati da rade kako bi anulirali zaostatak za ključnim rivalima u konferenciji. Ruku na srce, njihova divizija broji nešto slabije timove poput Minesote, Jute, Oklahome i Portlanda.

Finiks Sans

Finiks Sansi su možda i najinteresantnija ekipa za analiziranje nakon ovog prelaznog roka. Kao što znate Met Išbija je nedavno kupio Finiks Sanse od Roberta Sarvera i njegova ekipa sprema se za nove izazove.

Sigurno da je glavna priča trejd Kevina Durenta koga su doveli iz Bruklin Netsa jer sa njim imaju veoma jaku okosnicu u vidu: Kris Pol, Devin Buker, Kevin Durent i Diandre Ejton.

Kevin Durent je zajedno sa Ti Džejem Vorenom stigao iz Bruklina, dok su u Njujork otišli Džej Krauder, Kem Džonson, Mikal Bridžis i četiri nezaštićena pika prve runde s tim što se pik 2028. godine menja tako da najbolji ide Sansima.

Novi vlasnik je odmah poručio ljudima koji vode njegov tim da ga porez na luksuz ne interesuje već samo titula, što smo mogli da vidimo u narednom, veoma bitnom potezu Sansa:

Trejdovali su Darija Šarića u Oklahoma Siti Tandere u zamenu za krilnog centra Darijusa Bezlija i tako popunili rupu i očekuje se da se fantastično dopunjuje sa Torijem Kregom i Ti Džejem Vorenom.

Verujte mi, nestrpljiv sam kao i vi da na parketu u istom timu vidim Krisa Pola, Devina Bukera i Kevina Durenta, stvarno deluje da su moćan sastav koji planira napad na šampionski prsten, koji im je kroz ruke prošao te 2021. godine... Da li ste znali da je Finiks nakon povrede Devina Bukera toliko pao da su postali tek 16. najbolji napad lige?

Monti Vilijams je odličan trener sa šemama i zamislima koje se zasnivaju na pikenrolu, a postoje i akcije koje vode u izolaciju odakle su često dolazili sigurni poeni.

Devin Buker i Kris Pol su bili glavni akteri toga, a sada stiže još jedan protagonista u vidu Kevina Durenta pa će se tek sada Sansi teško braniti. Već je rečeno mnogo puta, ali Denver će možda i najviše problema imati sa ovim timom koji je popunjen na svim pozicijama.

Ipak, troši se mnogo novca u Finiksu i mnogo toga se rizikuje, gde će u porezu na luksuz biti oko 50 miliona dolara pa će Sansi biti tim koji to plaća više od bilo koga drugog u ligi (na Durenta i Vorena treba dodati još i Bezlija).


Skupo? Jeste. Rizično? Jeste. Ali titula nema cenu.

Los Anđeles Lejkers

Los Anđeles Lejkersi su čitave sezone igrali čudnu košarku, delovalo je kao da trče bez cilja, ali onda je Lebron Džejms oborio rekord Karima Abdula Džabara sa najviše poena u istoriji, pa je Darvin Hem otkrio da su igrali za njega i njegov rekord.

Ne deluje situacija sjajno po Lejkerse, pošto manje pobeda od njih imaju samo nejaki Hjuston Roketsi i San Antonio Sparsi, pa su poslednjeg dana prelaznog roka rešili da mnogo toga promene.

Rasela Vestbruka su poslali u Jutu, a dobili su Dianđela Rasela iz Minesote koji je i draftovan od strane Lejkersa, pa su stigli i Džered Vanderbilt i Malik Bizli što je prilično naljutilo sina Skotija Pipena čija je majka imala aferu sa Bizlijem.

Tomas Brajant je, kao što je gore navedeno, otišao u Denver Nagetse i za njega su dobili nekoliko pikova što su iskoristili da Patrika Beverlija u paketu sa pikovima pošalju u Orlando da bi dobili Moa Bambu.

Deluje malo čudno na prvi pogled, pošto Bamba nije igrač koji odgovara Lejkersima i njihovoj pokretljivoj ideji igranja košarke, ali su nedostatak Tomasa Brajanta nekako i morali da nadomeste pa se činilo da su pronašli način za to.

Lejkersi su ukupno gledano dobro prošli, nadograđen je tim na ključnim pozicijama, pogotovo u reketu sa Vanderbiltom, Dejvisom i Bambom dok čak i spolja imaju Rasela, Bizlija, Rivsa i ostale.

Imaju samo 25 pobeda u sezoni, a do kraja je ostalo još 26 utakmica i ma koliko bili jaki biće veoma teško da ugrabe direktno mesto u plej-ofu. Šesto mesto koje trenutno drže Klipersi daleko je šest pobeda od njih...

Los Anđeles Klipers

Džeri Vest, Majkl Vinger, Lorens Frenk i ostali koje je Stiv Balmer okupio da vode Kliperse do "obećane zemlje" i svrstavamo ih među favorite još otkako je stigao Pol Džordž uz Kavaja Lenarda.

U četvrtak uveče su trejdovali sa Denver Nagetsima i dobili Bounsa Hajlenda za dva pika druge runde (praktično ni za šta), takođe su dobili Mejsona Plamlija i tu se nisu zaustavili.

Trejd tri tima doneo im je Erika Gordona i nekoliko pikova, dok su poslali Luka Kenarda u Memfis Grizlise, a Hjuston Roketsi su dobili Džona Vola i Denija Grina.

Tim je napustio i Redži Džekson (trejdovan za Plamlija), a veruje se da će poziciju plejmejkera minimum do kraja sezone pokrivati Rasel Vestbruk. Vestbruka su Lejkesi poslali u Jutu, a sa čelnicima Džeza je Vestbruk obavio samo uvodne razgovore, bez konkretnih detaljisanja.

Ipak, Juti Vestbruk ni ne treba i Pol Džordž daje sve od sebe da Rasela dovede u Kliperse, čoveka sa kojim je delio svlačionicu onu jednu sezonu u Oklahomi.

Nisu potrošili mnogo toga, ali zato jesu dobili mnogo. Na šestoj su poziciji na Zapadu, a treba očekivati i opasniji napad sa njihove strane.

Dalas Maveriks

Dalas Maveriksi su doveli Kajrija Irvinga iz Bruklin Netsa nakon brojnih problema koje je američki plejmejker imao u njujorškoj franšizi.

Kako je javljeno Spenser Dinvidi i Dorijan Fini-Smit otišli su u Bruklin Netse uz nekoliko pikova u zamenu za Kajrija Irvinga, a on je na svom debiju za Mavse ubacio 24 poena i pokazao delić onoga što će doneti.

Mogli smo da čujemo razne komentare, da će Dončiću i njemu biti potrebno dve lopte minimum, ali... Pogledajmo to iz malo drukčijeg ugla: Lebron Džejms, Kevin Lav, Džej Ar Smit, Tristan Tompson, Kajl Korver... Sve su to Kajrijevi saigrači iz Klivlend Kavalirsa i osim Korvera svi navedeni su bili tu za šampionsku titulu.

Posle toga je igrao sa Džejlenom Braunom, Džejsonom Tejtumom i ostalima u Boston Seltiksima, pa je došao u Bruklin Netse gde je javno rekao da će Harden biti plejmejker, a Kevin Durent prva opcija.

Sada ima uz sebe Luku Dončića koji po prvi put u svojoj karijeri igra uz veliku zvezdu (ne treba računati Porzingisa koji je bio često povređen i u ne baš najboljim odnosima sa njim) i to može i jednom i drugom igraču da otvori put.

Stigao je i Markif Moris iz Bruklina, a ostali su Tim Hardavej Džunior, Dvajt Pauel, Kristijan Vud, Maksi Kleber... Dalas sa 30 pobeda ima poziciju broj 4 na Zapadu i tek ćemo videti koliko će u ovoj novoj formi zapravo biti opasni.

Bruklin Nets

Kada spomenemo Bruklin, odmah kažemo da su ostali bez glavnih igrača: Kajrija Irvinga i Kevina Durenta, ali su fino naplatili sve to uz nekoliko kvalitetnih igrača i velikog broja pikova prve runde, mahom nezaštićenih.

Vratio se Spenser Dinvidi, stigao je Dorijan Fini Smit, u ekipu je došao i Mikal Bridžis, pa i Kem Džonson, ali i Džej Krauder koga su dalje poslali u Milvoki Bakse u zamenu za pet pikova druge runde.

Žak Von, Igor Kokoškov i ostali saradnici moraće da pronađu način da zamene Kevina Durenta, pa je Kem Tomas već preuzeo stvari u svoje roke sa dve uzastopne partije od 40+ poena.

Spenser Dinvidi je ponovo tu i biće tsartni plejmejker verovatno, a tu je i Ben Simons, pa dalje imamo Džoa Herisa, Mikala Bridžisa, Rojsa O'Nila, Nika Klekstona...

Spominjao se dolazak Freda Vanvlita iz Toronta, pa i Ou Dži Anunobija, ali se to nije dogodilo na kraju. Šon Marks će morati da odluči šta će i kako da radi u budućnosti jer tim i ne deluje slabašno, a ima i zalog od 30 pobeda u NBA ligi. Milvoki Baksi su doveli Džeja Kraudera za "brdo pikova", već prejaka ekipa je postala jača i konkurentnija u vidu napada na šampionsku titulu. Ne smemo zaboraviti da je tamo Janis, Bruk Lopez, Kris Midlton, Džru Holidej, Dževon Karter...

Boston Seltiksi se takođe izdvajaju sa Istoka kao prvoplasirana ekipa, a i Filadelfija Seventisiksersi nisu nimalo naivni i sede na trećem mestu, pa su samo oslobodili prostor trejdovanjem Matisa Tajbula.

Atlanta Hoksi, tim Bogdana Bogdanovića, takođe nije bio previše aktivan jer je na kraju i on ostao u timu, a i Džon Kolins nije napustio saveznu državu Džordžija pa će na sopstvenu snagu morati da se izvuku iz blata u koje su se uvukli.

Njujork Niksi su napravili fantastičan potez i trejdovali za Džoša Harta, pa u Portland poslali Kema Rediša i nekoliko pikova uz Svjatoslava Mihaljuka i Rajana Arčidijakona, dok su Toronto Reptorsi trejdovali za centra Jakoba Peltla.

Od nespomenutih ekipa sa Zapada ostao nam je tim Golden Stejt Voriorsa koji je u Detroit poslao Džejmsa Vajzmena i dobio Sadika Beja, pa su na taj način oslobodili prostor u seleri kepu.

Vajzmen je sada u grupi ekstremno talentovanih igrača poput Džejlena Durena i Ajzee Stjuarta, a u Pistonsima su takođe sjajni bekovi poput Džejdena Ajvija i Kejda Kaninghema uz iskusne igrače poput Bojana Bogdanovića.

Sve u svemu, titula je podjednako daleko od svih, ekipe su se pojačale, a tek očekujemo nove reakcije ovih dana kada se budu dovodili igrači koji su bez ugovora poput Vestbruka i Redžija Džeksona.

Nagetsi će imati problema i protiv Memfis Grizlisa, a i anomalije od tima Sakramento Kingsa koji su trenutno prvoplasirani u diviiziji sa Los Anđeles Lejkersima, Klipersima, Finiks Sansima i Golden Stejt Voriorsima.

Sve u svemu, biće "pakleno", spremite se.

Stefan Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: