Kralj

Lebron Džejms je trenutno igrač sa najviše postignutih poena u istoriji košarke.

Izvor: Stefan Nikoliæ

Sreda, 08.02.2023.

09:30

Kralj
Foto: Profimedia

Karim Abdul Džabar i njegovih 38.387 više nisu nedodirljiv rekord jer Lebron Džejms sada sedi na poziciji broj 1 na večnoj listi sa najviše postignutih poena u istoriji košarke – 38.390!

On je pre ovog meča imao 38.352 pa mu je blistavo veče od 38 poena donosilo besmrtnost u NBA ligi, ako se iko dvoumio da li je to za njega i bilo obezbeđeno.

Los Anđeles Lejkersi su u noći između utorka i srede u svojoj hali "Crypto.com" poraženi od Oklahoma Siti Tandera uz pomenutih 38 poena Lebrona Džejmsa i "zakucano" mesto broj 1.

"Srušio je rekord kome niko nije mogao da priđe skoro 40 godina, mnogi su mislili da nikada i neće biti srušen. Lebron Džejms je najbolji strelac svih vremena, čestitam", rekao je Adam Silver.

Karim Abdul Džabar je bio tu kao što je i najavio i simbolično predao baklju Lebronu.

"Hoću da se zahvalim Lejkersima, vi ste jedinstveni. Biti u mogućnosti da stojiš pored jednog Karima Abdula Džabara je zaista neverovatno, molim vas, pozdravite Kapitena aplauzom. Hvala svima koji su bili deo nečega što sam sanjao celog života. Nisam još završio sve, mogu da igram još nekoliko godina jer je moje telo u odličnom stanju i sve se svodi na moj um. Ukoliko sam i dalje motivisan i imam mogućnost da osvojim titulu ili titule to ću i uraditi jer verujem da to mogu sa bilo kojim timom i u bilo kojoj franšizi jer je sve u glavi", rekao je Lebron Džejms.
Kažu da nadimke morate da zaslužite kako biste ih dobili, a opet kažu da morate da bude mnogo veliki da biste nadimak sami sebi dali baš kao što je to Lebron i uradio – Kralj Džejms.

Četiri šampionske titule, četiri MVP titule i četiri titule MVP Finala, uz brojne rekorde i dostignuća kojima bi trebalo metar teksta da sve stane vam nekako i daju za pravo da sebe zovete kraljem moderne košarke.

Mnogi će reći da je GOAT, mnogi će reći da nije GOAT, a imamo i ljude poput Peta Rajlija koji je za Lebrona rekao da nije najveći već najbolji svih vremena.

Pet Rajli je sigurno jedan od najvećih umova, a setimo se kako je pričao kada su Lejkersi pobedili njegov Majami posle finala u bablu 2020. godine. "Uvek će postojati taj asterisk, šta bi bilo da smo imali zdravog Dragića i Adebaja? Goran je bio naš najbolji strelac sve do finalne serije kada se povredio. Da je bio zdrav verujem da bismo igrali sedam mečeva. Nemojte me shvatiti pogrešno, Lejkersi su nas zasluženo pobedili, ali zbog neigranja Dragića ta titula treba da ima zvezdicu", rekao je Pet Rajli.

U tom periodu sam pisao o ovom fenomenu citiravši Bila Voltona "Ne porede se deca, koncerti i šampionske titule"

Boston Seltiksi su sve do tada bili najtrofejnija franšiza u istoriji NBA lige sa 17 osvojenih titula, a onda su došli Lebron Džejms, Entoni Dejvis, Ražon Rondo i ostali i posle šest mečeva u Orlandovom "Diznivorldu" savladali Majami Hit.

Obratite samo pažnju na to kako je Lebronova statistika tada izgledala:
On je u svojoj karijeri postigao mnogo toga, a debitovao je 29. oktobra 2003. godine. U NBA je došao kao prvi pik drafta i bilo je mnogo očekivanja, a u svom prvom zvaničnom meču i te kako ih je opravdao.

Njegovi Klivlend Kavalirsi su tada poraženi od Sakramento Kingsa sa 106:92 u prvom meču sezone, ali je Lebron, za jednog osamnaestogodišnjaka, stvarno zablistao.

Džejms je taj meč završio sa 25 poena, 9 asistencija, 6 skokova i 4 ukradene lopte, čime je dao do znanja celoj javnosti da se radi o vanserijskom igraču.

Ipak, njegov debi su "upropastili" Kingsi, koji su tada bili jedna od najboljih ekipa lige. Oni su ubedljivo slavili protiv Kavsa, a odlične partije imali su bivši srpski košarkaši Vlade Divac i Peđa Stojaković.

Stojaković je bio najefikasniji sa 22 poena, dok je Divac ubacio 18. Te večeri istakao se i Majk Bibi, koji je upisao poen više od Divca. Srpski centar i bivši generalni menadžer Sakramenta, imao je samo reči hvale za Džejmsa.

"Ovo je bio prvi put da sam ga video kako igra i veoma sam impresioniran. On je 'prava stvar'", izjavio je Divac.

Lebron je svojim fantastičnim debijem nadmašio ostale velikane na njihovim prvim utakmicama, kao što su pokojni Kobi Brajant, Kevin Garnet, Trejsi Mekgrejdi i drugi.

Tadašnji trener Kingsa Rik Adelman takođe je istakao da je impresioniran partijom mladog Džejmsa.

"Očigledno je bilo da je odigrao dobar meč i da je veoma talentovan. Dobar je u prodoru, vidi sve na terenu. Za prvu utakmicu, morao je da vas impresionira", rekao je tada Adelman.
Lebron je u ligu došao pravo iz srednje škole, izabran je kao prvi pik na čuvenom NBA draftu 2003. godine, a da sve bude još bolje uzeo ga je Klivlend, drugi najveći grad države Ohajo.

Ipak, da bismo došli do ovog trenutka, osvrnućemo se malo na Džejmsovo detinjstvo, koje je kao i kod mnogih vrhunskih sportista bilo teško.

Majka ga je rodila sa samo 16 godina i sama je krenula da ga podiže, pošto je otac Entoni Mekleland napustio porodicu. Glorija Džejms još je bila dete i jednostavno nije mogla sama da obezbedi ono najvažnije malom Lebronu.

Selili su se iz stana u stan, Glorija se mučila i na kraju se odlučila na jedinu moguću varijantu – poslala je svoje dete u porodicu Frenka Vokera, koji je bio fudbalski trener i koji je prvi Džejmsa poslao na košarku.

To je bila najteža odluka u mom životu. Ali sam opet znala da će to biti najbolje za njega, u tim godinama (devet) bila mu je potrebna stabilnost. Bilo je teško, ali nisam htela sebe da stavim na prvo mesto, već njega”, rekla je Glorija.

Naravno da su majka i sin ostali u odličnim odnosima, Lebron je kasnije shvatio da je to sve bilo zbog njega i ispostaviće se da joj se odužio na najbolji mogući način. Lebron je od tada do danas postigao 38.390 poena neko će reći na snagu, neko na um, a kako je istina uvek negde između dobija se i najbolja kombinacija koja ga i opisuje u pravom svetlu.

Možemo da kažemo da je jurio brojne rekorde, da je hteo da ostavi iza sebe trag koji decenijama neće biti izbrisan, a evo, u noći između utorka i srede mu je to i pošlo za rukom.

Ipak, Los Anđeles Lejkersi su pomalo neočekivano izgubili od Oklahoma Siti Tandera rezultatom 133:130 u svojoj Areni i to nekako nije čudno za Lebrona kada ruši rekorde. Kada je prestigao Majkla Džordana na večnoj listi najboljih strelaca izgubili su od Denvera 16 razlike.

Kada je preskočio Kobija Brajana, od Filadelfije su izgubili 17 razlike, kada je imao najviše poena u regularnom delu i plej-ofu (sabrano) tada su izgubili od Golden Stejt Voriorsa.
Lebron je ispisao istoriju kao jedini igrač sa 10.000 poena, 10.000 skokova i 10.000 asistencija u utakmici u kojoj ih je Finiks razbio 29 razlike.

Kada je Lebron preskočio Karla Melouna na drugom mestu, Lejkersi su izgubili od Vašingtona za koji nije igrao Kajl Kuzma, iako su imali prednost od 16 poena.

Lebron je počeo priču u dresu Klivlenda, a svoje ime zlatnim slovima upisao u Majamiju, da bi se potom ponovo vratio u Kavse odakle stiže selidba u Los Anđeles Lejkerse kao kruna karijere.

Daleko od toga da je njegova karijera savršena. Bilo je tu neverovatnih propusta poput onog 2011. godine u finalu NBA lige kada su se Lebron, Vejd i Boš smejali Novickom jer ima temperaturu pa posle šest mečeva "ugašeni".

Lebron je u utakmici broj tri imao samo osam poena što zaista nije dopustivo igraču njegovog renomea.
Foto: Profimedia
Ubrzo je i napustio Majami i vratio se nazad u Kavse gde je vukao ekipu koliko je mogao.

Svi pamtimo tu 2016. godinu kada su Golden Stejt Voriorsi vodili sa 3-1 u seriji i onda izgubili od Klivlenda.

Momak iz Akrona u Ohaju tako je ispunio obećanje koje je dao još po dolasku u najjaču ligu sveta13 godina ranije i doneo trofej kući.

"Dao sam ono najbolje od sebe, iz sebe i vredelo je. Ispunio sam ono što sam obećao. Klivlende, ovo je za tebe!", zaurlao je vidno emotivni, ali i premoreni Lebron.

Naravno, to je sve plej-of, a mi ovde pričamo o regularnom delu sezone. Ipak, postoji tu jedna stvar – Lebron je najbolji strelac u istoriji lige i u plej-ofu i u regularnom delu. Na hiljade igrača je kročilo na parket NBA lige, a svi su imali snove koji se upravo sada ostvaruju Lebronu Džejmsu, a nema mnogo ljudi koji su dolazili u slične konverzacije.

Karim Abdul Džabar ovaj rekord drži preko tri decenije i dugo je delovalo da niko neće moći da ga sruši pogotovo što šut za tri poena postoji od 1979. godine, ali je dugo bio zanemaran i tek u novijoj istoriji postao oružje.

Karim je imao svoj "Skyhook", čuveni horog koji je prkosio zakonima fizike. Ipak, postoji nešto što ovu dvojicu nesumnjivo povezuje – dugovečnost. Karim je odigrao preko 1.560 utakmica u NBA ligi sa više od 57.000 minuta u dresu Milvoki Baksa i Los Anđeles Lejkersa.

Lebron ima oko 4.000 minuta manje od Karima, kao i oko 100 utakmica manje odigranih. Karim je samo dva puta propustio više od šest mečeva u sezoni i uvek vodio zdrav život, dok se Lebron drži istih principa i za 19 godina je propustio oko 140 utakmica od čega preko 70 u dresu Lejkersa.

Karimov najubojitiji potez je bio jednako opasan po protivnike i u 20-im i u 40-im godinama.

"Ne moraš da znaš gde je lopta, samo gde je koš", objasnio je Karim kako njegov šut funkcioniše. Najbolji defanzivci nisu imali odgovor na to, a postoji legenda da je samo Vilt Čemberlejn uspeo da ga izblokira.
Foto: Profimedia
Lebron je uspešno jurio Karima, a poput najbržih vozača Formule 1 je uspeo i da ga prestigne. Lebron koristi oruđe moderne košarke, pomenuti šut za tri poena po čemu je deveti na večnoj listi sa 2.230 pogođenih trojki što mu daje skoro 7.000 poena prednosti.

Ono što mu je išlo u prilog tokom čitave karijere je zdravlje, odnosno manjak ozbiljnih povreda. Setimo se samo čuvenog intervjua kada je Lebron Džejms otkrio da svakog leta potroši milion dolara brinući o svom telu.

Evo, igra svoju 19. sezonu i neverovatan je košarkaš. Drži se košarkaških osnova i ima strašan pregled igre što mu je i omogućilo toliko prednosti tokom godina.

Istina, mučila su ga slobodna bacanja, pogotovo u Majamiju i gle čuda baš kao i Karima koji je čak za centre bio sjajan sa 72% pogotovo centre iz tog doba.

Zakucavanja su bila maestralna tokom čitave karijere. "Sledgehammer", "Tomahawk" i ostale bravure, ali nikada nije učestvovao na Ol-Staru što je podatak koji često izvlače oni koji mu zameraju.

Ipak, zakucavanja i napadanje obruča donela su mu preko 1.600 slobodnih bacanja više nego što je Karim imao. Za razliku od Karima, koji je imao Džona Vudena na koledžu pa kasnije Lerija Kostela, Peta Rajlija i Džerija Vesta, Lebron nije bio okružen vrhunskim trenerima. Lebron je odlučio da košarku izučava poput nauke, pa je tako gledao klipove budućih i novih saigrača kako bi naučio gde oni vole da primaju loptu i kako šutiraju iz kojih situacija.

Setimo se samo priče oko Kajla Korvera koji je u poznim igračkim godinama dolazio u Klivlend i Lebron tačno znao kako da mu pošalje pas i na najbolji način ga spremi za pogođenu trojku.

Lebron ima oko 30 poena prosek ove sezone uz oko 7 skokova i 8 asistencija, deluje da ne usporava, da igru i dalje izučava na najvišem nivou i pred njim su novi ciljevi poput jedne spekulacije – 40.000 poena.

On već ima preko 10.000 skokova i 10.000 asistencija i ukoliko dođe do te brojke postaće prvi igrač u istoriji košarke kome je takva stvar pošla za rukom.

Za sada znamo da će čekati Bronija Džejmsa da postanu prvi otac i sin koji su igrali u istom timu u isto vreme.

Lebron pred našim očima pravi velike stvari, piše istoriju, a mi je čitamo i prenosimo.

Stefan Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: