Ocenjujemo NBA draft – Denveru trojka, Golden Stejtu petica

Završen je NBA draft za 2020. godinu i evo ko je kako birao.

Izvor: Stefan Nikoliæ

Petak, 20.11.2020.

10:00

Ocenjujemo NBA draft – Denveru trojka, Golden Stejtu petica
Photo by Carmen Mandato/Getty Images

Dakle, još jedan NBA draft ulazi u knjige. Novoj generaciji čestitamo na dolasku u najjaču ligu na svetu i sada je na njima da pokažu svoj talenat i da se publici predstave u najboljem svetlu.

Timovi su rekli svoje, 60 najkvalitetnijih igrača je birano, a među njima i srpski košarkaš Aleksej Pokuševski, kao i mladi izraelsko-srpski as Deni Avdija, a čast Mege branio je Marko Simonović. Više o samom draftu smo pisali OVDE i OVDE.

Idemo redom, prvi pik je imala Minesota i Timbervulvsi su birali Entonija Edvardsa. Ovo je bio očigledan izbor i najbolja opcija koju su mogli da odaberu Minesota Timbervulvsi.

Jezgro mladih igrača je pojačano najtalentovanijim ove generacije i na prvi pogled reklo bi se da ih čeka svetla budućnost. Ipak, pred draft su se pojavile određene izjave mladog Edvardsa o tome kako baš i ne voli da gleda košarku.

Ipak, njegov posao i nije da gleda košarku i skautira nego da igra i loptu ubacuje u koš, što je rekao da mu je omiljena stvar na svetu.

Bilo kako bilo, Minesota zaslužuje čistu peticu za ovaj posao, a potom su dobili Leandra Bolmara mladog pleja Barselone, kao i Džejdena Mekdenijelsa, krilnog centra Vašingtona i ukupna ocena je vrlo dobar 4. Iako nije završio u Minesoti, oni su ga birali sa 17. pozicije i, naravno, radi se o Alekseju Pokuševskom. On je jedini srpski igrač na ovom draftu i velika je stvar što je biran sredinom prve runde.

Kako smo već pisali, njegova porodica je proterana sa Kosova, a on je karijeru počeo u Grčkoj iako je rođen u Beogradu. Jako je mlad i stiže u sredinu koja je spremna da ga sačeka da se razvije, jer Sem Presti "gomila" pikove pošto ih do 2026. godine imaju 18.

I Oklahoma dobija četvorku za ovaj draft i odabir igrača, uzeli su jako mladog košarkaša koji može da pokriva i krilo i centra jer je izuzetno spretan za 215cm visine. Pokuševski ima veliki potencijal i to ne govorimo jer je igrač srpskog porekla, nego zato što je to istina.

Sem Presti je majstor za ovake poslove, setimo se samo kako je prvobitno posložio tim sa Vestbrukom, Hardenom, Durentom, Ibakom i ostalima, ko zna, možda će i ova nova generacija biti slične jačine. Drugi pik je bio u vlasništvu Golden Stejt Voriorsa i oni su odabrali narednog slobodnog najboljeg igrača, Džejmsa Vajzmena. Mladi centar je odigrao samo 12 mečeva za Memfis zbog suspenzije i opet se vodio kao jedan od najboljih igrača sa drafta.

Za sada nije poznato hoće li Vajzmen biti trejdovan, a polako se po internetu može videti i trač da ga Voriorsi šalju u Hjuston u paketu za Džejmsa Hardena, mada to je već fikcija, a ne realno stanje. Sve u svemu odličan potez Boba Majersa, petica.

Treći pik su imali Šarlot Hornetsi i odlučili su da ga potroše na odabir Lamela Bola. Majkl Džordan je navodno dan pred draft rekao zaposlenima u klubu da je Lamelo najbolja opcija sa pozicije tri i na draftu su ga i odabrali.

Marketinški gledano, ovo je vrhunski potez Šarlota. Melo nije ni došao u NBA ligu, a već ima nekoliko miliona pratilaca na Instagramu i posebno je popularan kod mlađih generacija.

Kasnije je Šarlot draftovao Vernona Kerija, bivšeg studenta univerziteta Djuk i kada odete kod Majka Šiševskog jasno je da ste veoma dobar košarkaš. Grent Rajler je sa 56. pozicije stigao u Karolinu i ova dva pika mnogi vide kao najbolja na čitavom draftu.

Petica za Hornetse. Četvrti pik imali su Čikago Bulsi i njihov izbor je bio malo čudan. Oni su se odlučili da draftuju Patrika Vilijamsa, što se kaže birali su ono što im treba, a ne po kvalitetu igrača i tu se gotovo uvek napravi greška.

Patrik Vilijams igra na poziciji četiri, imao je 9 poena i 5 skokova u proseku, bio 6. čovek godine i važi za "atletsku zver" što je nateralo Karnišovasa da ga dovede u svoj tim. Sa pozicije 44, Bulsi su birali Marka Simonovića koji kroz par godina i može da bude solidan igrač, ali trenutno nije realno da ga vidimo u NBA ligi.

Malo jača dvojka za Bulse.

Klivlend Kavalirsi su birali peti i izbor je pao na Ajzaka Okora. Okoro je verovatno najbolji defanzivac ovogodišnjeg NBA drafta, a nekadašnji student Oburna bi postao prava pretnja na obe strane terena ukoliko bi nadogradio šut.

Kavsima nedostaje nisko krilo, tako da ćemo im dati 4+ za ovaj potez. Onjeka Okongvu je igrač koga dosta porede sa Bemom Adebajom i predviđan mu je odlazak u Boston Seltikse, ali su ga sa 6. mesta odveli Atlanta Hoksi. Ono što je interesantno, Hoksi su već popunjeni na tim pozicijama i nije im bio potreban igrač kakav je Okongvu.

Njemu je potreban prostor da bi se razvio i mnogi skauti nisu baš uvereni da je Okongvu draftovan u pravu sredino. Olako propuštena pozicija šest, ali se i dalje radi o sjajnom košarkašu, pa ćemo Hoksima podeliti trojku.

Kasnije su Hoksi birali Skajlara Mejsa, kao bekap opciju za mesto plejmejkera, što je bio pametan odabir. Prvi Evropljanin biran na ovom draftu je otišao u Detroit Pistonse i zove se Kilijan Hejs. Mladi francuski plejmejker je bio prvi izbor novog generalnog menadžera Troja Vivera i s obzirom da im je potreban igrač na toj poziciji prilično dobro su birali.

Ipak, ono pravo tek dolazi. Pistonsi su napravili trejd i sa pozicije 16 stiže nekadašnji student Vašingtona, Ajzea Stjuart. Momak kome je idol Patrik Juing, a igra centra i od malena je naučen da sve dolazi napornim radom.

Tri pika kasnije, Sadik Bej je stigao u Pistonse, za njega kažu da je spreman za NBA čak i više nego bilo ko drugi na ovom draftu i da su Pistonsi sa ova tri igrača napravili pun pogodak. Zbog toga, ide im jaka petica. Za divno čudo, Njujork Niksi nisu mnogo šokirali i birali su pametno i daćemo im ocenu četiri plus. Oni su imali osmog pika i dobili su priliku da draftuju Obija Topina, koji je projektovan za prvih 5 i nisu tu šansu ispustili.

Niksi su popunjeni na poziciji krilnog centra i zbog toga isprva nije delovalo logično da se Topin bira, ali kada vidite kvalitetnog igrača zgrabite ga i to je sve što je potrebno znati o NBA draftu. Lion Rouz je dugo u ovom poslu da bi propustio tako nešto.

Kada rođeni Njujorčanin stigne u omiljeni tim, to ne može biti loše. Sa 25. mesta došao je bivši student Kentakija i učenik Džona Kaliparija, Imanuel Kvikli. Radi se o odličnom šuteru, što je svakom timu potrebno i nekako ima smisla birati takvog igrača pred kraj prve runde. Vašington Vizardsi su videli da im se otvorio put ka Deniju Avdiji i odmah ga zgrabili. Džon Vol, Bredli Bil, Rui Haćimura, Deni Avdija i Tomas Brajant zvuči kao petorka spremna da napravi problem mnogim ekipama.

Sin bivšeg košarkaša Crvene zvezde Zufera Avdije dočekan je u američku prestonicu sa ovacijama, jer ga već porede sa Lukom Dončićem i očekuju velike stvari, a videćemo da li će im to i doneti.

Pametan potez Vizardsa i zaradili su ocenu četiri. Finiks Sansi za ovaj NBA draft nisu zaslužili visoku ocenu. Sa pozicije broj 10 odabrali su bivšseg studenta univerziteta Merilend, Džejlena Smita.

Džejlen Smit pokriva poziciju centra, koja je prilično jak deo tima, a pogotovo kada se pogleda koji su još igrai bili dostupni, ostaje potpuno nejasno zbog čega ovo radi Finiks. Dvojka.

Šut za tri poena i odbrana je prvi odabir Sparsa sa ovoga drafta. Tačnije, birali su Devina Vasela sa 11. pozicije. Radi se o igraču koji stidljivo podseća na Kavaja Lenarda, a dolazi nam sa Florida Stejt unvierziteta.

Potom San Antonio bira Trea Džonsa, "All American" igrača sa univerziteta Djuk i odmah su počela poređenja sa Tonijem Parkerom i Manuom Đinobilijem koji su bili deo poslednje velike generacije Sparsa.

Za njih, petica. Sakramento Kingsi su izabrali možda i najboljeg plejmejkera sa ovog drafta, Tajrisa Haliburtona i to sa pozicije broj 12. Očekivalo se da Haliburton ode među prvih 10 igrača i Kingsi nisu ispustili poklon.

Osim sjajnog plejmejkera, Sakramento je sa 40. mesta uzeo Roberta Vudarda, da bi tri pozicije kasnije odabrao Džamijusa Remzija. Obojici je bila projektovana prva runda i možemo reći da su birali vrlo dobro.

Četvorka za Sakramento, ali i za Nju Orleans Pelikanse, koji su svoj pik broj 13 iskoristili na Kiru Luisa, sa univerziteta Alabama. Podsetimo, oni su nedavno trejdovali Džrua Holideja i ovo deluje kao pametan izbor. Boston Seltiksi su najavljivali dobrog šutera i pokupili Erona Nezmita sa unvierziteta Vanderbilt koji je sigurno jedan od boljih u klasi i verovatno ga čeka solidna karijera igrača uloge.

Znamo kakve bekove voli Bred Stivens i zato ne čudi izbor Pejtona Pričarda sa 26. mesta, kao ni kockanje sa Jamom Madarom sa 47. pozicije, koji je treći izraelski košarkaš u istoriji biran na NBA draftu.

Četvorka
za Boston, jako dobar posao. Orlando Medžik još jednom dobro draftuje, što je podstrek za franšizu za koju je delovalo da je izgubila kompas tokom prethodnih nekoliko godina.

Na Floridu stiže Kol Entoni, sin Grega Entonija nekadašnjeg uspešnog NBA igrača, a Kol je nastupao za Severnu Karolinu. U Tar Hilsima kod Roja Vilijamsa ne možete biti loš igrač ako ste vođa i to su prepoznali ljudi iz Medžika.

Kažu da će u kombinaciji sa Markelom Fulcom biti ubitačan. Sa pozicije 15 su uzeli momka koji sigurno ima kvalitet za bolje mesto, petica i za trud i za izbor. Dalas Maveriksi su zaslužili četvorku za ovaj draft. U prvoj rundi su pokupili Džoša Grina, odličnog skorera koji pogađa iz svake pozicije i situacije, da bi kasnije napravili možda i najveću krađu na draftu.

Mnogi nisu oduševljeni Džošom Grinom i smatraju da to nije igrač za Dalas, ali zato su svi uvereni da Tajrel Teri jeste, a pogotovo kada takvog igrača dobijete sa 31. pozicije.

Naše mišljenje je da su pogodili sa obojicom i da će se oni sjajno uklopiti. Možda malo više rizikuju sa Grinom, ali verovatno to neće biti greška. Majami Hit je zaslužio ocenu pet. Bravo za Majami koji je sa 20. mesta ukrao Prešesa Ačuvu. Svi znamo da je Majamiju plejmejker preko potreban, ali kada se ukazala priilka za Ačuvu Pet Rajli se nije dvoumio.

Pokupio je igrača kog može da upari sa Bemom Adebajom i da potpuno zaključa reket Hita. Plejmejkera će već naći. Filadelfiju smo ocenili trojkom. Ipak, trejd koji su obavili pre drafta je za čistu peticu jer su se rešili ogromnog ugovora Ala Horforda, ali ovde smo da pričamo striktno o izboru sa drafta.

Fila je imala 21. pika, pa su odabrali beka Tajrisa Meksija. Deril Mori je birao čoveka koji baš i nije dobar šuter, radi se o beku koji više voli da ide na prodor i nekako ume da postiže poene, dok su u drugoj rundi odabrali šutera Ajzeu Džoa sa univerziteta Arkanzas. Denver se vodio onom starom "mali rizik – velika dobit" i odabrali Ar Džeja Hemptona i Zeka Nnadžija. Ukoliko ste malo pratili mlađe kategorije, čuli ste za Ar Džeja Hemptona.

On je iz srednje škole išao na Novi Zeland gde je počeo karijeru, a velike nade ugasila je ozbiljna povreda kuka i kasnije povreda stopala što je bio glavni razlog za Hemptonov pad na draftu.

Denver Nagetsi su tako već odabrali Majkla Portera Džuniora i sada su se vodili istom logikom prilikom izbora na draftu. Deluje da su Nnadžija mogli da uzmu i u drugoj rundi, pa su zaradili trojku. Već smo polako na samom kraju ovog drafta. Stili smo do Jute Džez i Udoke Azubujka, visokog centra koji će imati mentora u vidu Rudija Gobera, a dolazi sa Kanzasa što znači da ga je podučavao Bil Self.

Putem trejda su sa 39. mesta pokupili Ilajdžu Hjuza sa univerziteta Sirakjuz, koji je sasvim solidno nisko krilo. Nisu se previše usrećili i za njih ide trojka. Plejmejker sa San Dijego Stejta, Malaki Flin, novi je član Toronto Reptorsa. Oni su ostali bez Freda Vanvlita i draft su iskoristili kako bi popunili tu rupu i doveli Malakija Flina koji prilično podseća na njega.

Glavna stavka je igra u pik end rolu, a radi se o momku koji poseduje pobednički mentalitet. Džejlen Heris sa Nevade je potom biran kao 59. u drugoj rundi, kako bi još malo Toronto pojačao klupu, tako da im dajemo četvorku za odrađeni posao. Više puta smo iskoristili termin krađa i ovo je poslednji put. Memfis Grizlisi su imali poslednji, 30. pik u prvoj rundi i odlučili su da ga potroše na Dezmonda Bejna, sjajnog skorera sa TCU.

U najavi smo opisali Bejna kao strašan potencijal, kao igrača koji je spreman da na velikoj sceni postiže veliki broj poena i Memfis je tim koji je to prepoznao i uvrstio ga u svoj "Grit and Grind 2.0".

Postoji mišljenje da dosta podseća na bivšeg asa Bostona, Dejnu Berosa. Petica za Memfis. Za kraj, ostali su Portland Trejlblejzersi koji su sa mesta broj 46 birali Si Džeja Elebija sa Vašington Stejta. Oni su svoj 16. pik poslali Detroitu i oni su birali Ajzeu Stjuarta.

Za ovo im dajemo 3-, jer realno i nisu mogli mnogo bolje. Elebi igra na poziciji niskog krila i mnogi ga ne vide među 60 najboljih u klasi, ali Portlandu to nije bilo bitno. Entoni Edvards i Džejms Vajzmen su definitivno najbolji igrači sa ovog drafta i oni su birani sa pozicija jedan i dva, baš kao što smo očekivali. Na ovom draftu nema izrazitih talenata, pa je zato sve ostalo bilo važno.

Pokušali smo da ocenimo ko je kako birao i da analiziramo pojedine poteze NBA franšiza, a vi nam svakako u komentaru javite svoje mišljenje. Ko je najbolji igrač sa drafta? Ko je najbolje birao?

Stefan Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: