Samo dva točka, a mnogo uzbuđenja

Posle Formule 1, svoju sezonu počinje i šampionat motociklizma.

Izvor: Stefan Nikoliæ

Četvrtak, 16.07.2020.

10:00

Samo dva točka, a mnogo uzbuđenja
Photo by Mirco Lazzari gp/Getty Images

Dragi ljubitelji automoto sportova, došlo je vaše omiljeno doba godine, doba kada sezona počne i kada se miris benzina, ulja i spaljenih guma oseća čak i preko televizora i monitora.

Nedavno je Formula 1 počela svoju sezonu, a sada se to isto dešava i sa MotoGP šampionatom. Repsol Honda i Mark Markes su glavni favoriti za osvajanje naslova šampiona, a videćemo kako će izgledati u 2020. godini.

Znamo da im Dukati stvara najviše problema, da je Doviciozo "kriptonit" Marka Markesa, imali smo i neke potpise koji su zadivili i iznenadili planetu, a više o tome saznećete u tekstu.

Kalendar

Dakle, počećemo sa kalendarom za novu sezonu. Ukoliko niste baš pratili, sezona će početi u Španiji, na stazi Heres i tu će se voziti prve dve trke u sezoni.

Čisto mali podsetnik, MotoGP šampionat je trebalo da startuje u Kataru, ali zbog pandemije koronavirusa to nije bilo moguće i trke su vozili jedino Moto2 i Moto3 kategorije koje su već bile u Kataru pre zatvaranja granica.

Već u sredu je počelo sa testiranjima i prvim treninzima negde oko 8 časova i 30 minuta, kada su vozači MotoE kategorije izašli na pistu, potom su se tamo našli Moto 3 pa MotoGP vozači. Heres je prva trka i voziće se 19. jula, sedam dana kasnije na istom mestu u isto vreme voziće se VN Andaluzije, pošto ćemo kao i u Formuli 1 na određenim stazama imati duple vikende.

Idemo na 9. avgust i VN Češke koja se tradicionalno vozi u Brnu, sedam dana kasnije smo u Austriji na "Red Bul Ringu" da bismo potom imali VN Štajerske 23. avusta, baš kao u F1 što je bilo.

Za 13. septembar na "Mizanu" voziće se VN San Marina, a sedam dana kasnije na istoj pisti gledaćemo VN Emilija Romanja. 27. septembra biće na programu Katalunja, pa 11. oktobra Le Man u Francuskoj i onda imamo četiri vikenda u Španiji.

Prva dva u Aragonu, 18. i 25. oktobra, a druga dva u Valensiji 8. i 15. novembra. Što se tiče trka u Sjedinjenim Državama, Argentini, Tajlandu i Maleziji, o njihovom održavanju će konačna odluka pasti najkasnije 31. jula.

Vozači i timovi

U ovom delu teksta samo ćemo predstaviti ekipe i njihove vozače:

Repsol Honda: Mark Markes, Aleks Markes
Dukati: Andrea Doviciozo, Danilo Petrući, Mikele Piro
Monster Enerdži Jamaha: Valentino Rosi, Maverik Vinjales, Horhe Lorenco
Petronas Jamaha: Fabio Kvartararo, Franko Morbideli
Suzuki Ekstar: Đoan Mir, Aleks Rins, Silvan Gintoli
Red Bul KTM fabrički tim: Dani Pedrosa, Bred Binder, Pol Espargaro, Mika Kalio
Pramak Dukati: Džek Miler, Frančesko Banjaja
Aprilija Tim Gresini: Bredli Smit, Aleš Espargaro
LCR Honda: Takaki Nakagami, Kal Kračlou
Reale Avintija: Žoan Zarko, Tito Rabat
Red Buk KTM Teh 3: Iker Lekuona, Migel Oliveira

Šta je novo u 2020. godini?

Počećemo sa malim promenom pravilnika sportskog sektora, pošto više nećemo imati kao kaznu start trke iz "Pit lejna", već će to biti dva "duga kruga", a sa treminom duži krug smo se već upoznali, jer kada je vozač kažnjen ima određenu rutu kojom vozi koja mu produžava krug za 3 do 5 sekundi.

Takođe, implementirana je crna zastava sa narandžastim krugom koja znači da će stjuardi morati da odobre vozaču kome je ta zastava pokazana da odobre izlazak na pistu.

"Zahvaljujući" šefu Dukatija, Điđiju Dal' Inji imamo mnogo stroža pravila u sektoru aerodinamike, pa su pravila koja su bila podeljena na sektore sada su ujedinjena i mere su pooštrene za sve trke, osim za Filip Ajlend, gde su određene modifikacije u vidu spojlera na donjem delu dozvoljene zbog bezbednosti vozača.

Kada smo već na temi aerodinamike, prema novim pravilima, bilo koji deo "aerodinamičkog tela" kada je montiran na motocikl mora imati maksimalno pomeranje od 10mm u bilo kojoj tački kada se na njega izvrši dejstvo sile od 50N u smeru kada dole zahvaljujući "sfernom penetratoru" od 20mm.

Svaka "aktivna" promena u vidu spojeva, ležajeva ili bilo kog dizajniranog dela koji dozvoljava "namernu" promenu oblika, položaja ili orijentacije smatraće se ilegalnim.

Takođe, metalni štitnici za kolena su zabranjeni, a što se tiče pneumatika i dalje će Mišelin biti glavni i u Moto2 i Moto3 će biti dozvoljeno vozačima da menjaju prednju gumu za Q1 i Q2, iako su zadnju već promenili. Da se vratimo na limariju, sve što se bude menjalo na motociklu (uključujući i prednju viljušku) moraće da bude prijavljeno i ispitano od strane tehničara pre početka sezone, na testovima motocikl mora stojati uspravno, tačnije ne sme biti pod uglom i zadnji točak mora imati zazor od 3mm.

Što se tiče opruga i ostalih amortizera koji se nalaze u regiji točkova biće ispitani, takođe ostali delovi koji su u bilizini točkova neće se smatrati pomagalima u smislu aerodinamike ukoliko nisu u sklopu "aerodinamičkog tela".

Primera radi, nešto slično što je uradio Dukati sa onim "ajkulinim repom" na donjoj strani motocikla biće sankcionisano, kako je spomenuto na samom startu ovog dela teksta.

Kada govorimo o kočionim sistemima, svi ti delovi moraju da budu smešteni unutar horizontalnog cilindra, a što se tiče delova motocikla (limarija) oko zadnjeg točka, neće biti dozvoljeno menjanje bilo kog dela koji je na više od 50mm od asfalta.

Borba za titulu i još neke "sitnice"

Fabrički timovi Dukatija i Repsol Honde će se najverovatnije boriti za šampionsku titulu i u 2020. godini, a zanimljivo je da je Andrea Doviciozo u šest međusobnih duela sa Markom Markesom čak pet puta izašao kao pobednik.

Možda niste znali, ali, Andrea Doviciozo je takođe vlasnik najveće brzine razvijene u MotoGP šampionatu i to je učinio na čuvenom "Muđelu" kada je vozio 356.7 km/h na onom pravcu između poslednje i prve krivine.

Fabio Kvartararo je još jedan talenat koji može da "pomrsi račune vanzemaljcima", ako to ne učini u 2020. godini, verovatno će u 2021. kada bude otišao u fabrički tim Jamahe, a umesto njega u Petronas dođe ikona ovog sporta Valentino Rosi.

Da, dobro ste pročitali, Valentino Rosi će napustiti Jamahu i postati deo Petronas Jamahine čete, dok se očekuje da u 2021. godini dobijemo još jedan transfer, a to je transfer Džeka Milera u Dukati iz Pramakovog tima.

On će biti silno motivisan kako bi postao treći Australijanac u Dukati Korsu posle Kejsija Stonera i Troja Bejlisa.

Dosta o vozačima, da pređemo malo na konstruktore. KTM fabrički tim će definitivno biti pod lupom ove godine, došli su sa najavama o velikim ambicijama, a kada pogledamo i koje su vozače našli čini se da im je stalo da se zadrže u MotoGP šampionatu.

Slično je stanje i sa Aprilijom koja se posle dužeg vremena vratila u svetski šampionat, dok smo videli koliko je lestvicu visoko podigla Petronas Jamaha, što sa talentovanim vozačima, što sa genijalnim inženjerima i spretnim mehaničarima.
Photo by Thananuwat Srirasant/Getty Images for Petronas
Samo budite strpljivi, ovog vikenda počinje MotoGP šampionat za sezonu 2020, imaćemo mnogo uzbuđenja i spektakularnih trka, mnogo ljudi želi da se dokaže, a imamo i prvu braću u jednoj ekipi koja ima visoke ambicije.

Ko će biti najbrži? Ko će biti najspretniji? I ono najbitnije – ko će biti šampion?

Stefan Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: