Najnasilnija utakmica svih vremena

Američki fudbal je sam po sebi nasilan, a ove dve ekipe su prešle određene granice.

Izvor: Stefan Nikoliæ

Sreda, 08.04.2020.

19:00

Najnasilnija utakmica svih vremena
Photo: GettyImages

NFL je zbog skandala oko povreda doživela određene probleme sa imidžom, ali je to nasilje i dovelo do njene popularnosti tokom prošlosti.

Mnogi fanovi će vam reći da su upravo te osamdesete godine prošlog veka bile zlatno doba NFL, a upravo nam iz tog perioda dolazi i današnja priča, priča o najnasilnijoj utakmici svih vremena.

Odigrana je 4. novembra 1984. godine i učesnici su Los Anđeles Rejdersi i Čikago Bersi.

Kraj jedne i početak druge dinastije obeležila je najnasilnija utakmica koju je NFL ikada mogao da prikaže. Spremite grickalice, sledi neverovatna priča. Ovo je bio pravi okršaj za titulu šampiona teške kategorije i priča se da su pojedini igrači tražili od trenera da ne ulaze u igru zbog velike količine nasilja.

LA Rejdersi su došli sa skorom 7-2 i titulom aktuelnog šampiona, ali su došli i bez Džima Planketa, prvog kvoterbeka koji se nedelju dana ranije povredio.

On je vodio Rejderse do velike pobede nad Vašington Redskinsima u Super Boulu 18, meč koji je završen rezultatom 38:9 i na veoma dominantan način postali su NFL šampioni.
Photo by Tony Duffy/Getty Images
Mark Vilson, dvadesetsmogodišnji rezervni kvoterbek, spremao se da u igru uđe kao Planketov zamenik, a uz sebe je i dalje imao MVP Super Boula, sjajnog raning beka i člana Kuće slavnih, Markusa Alena.

Tu je u napadu bio još tajt end Tod Kristensen, koji je pet godina u nizu išao na Pro Boul, kao i čuveni vajd risiver Klif Brenč uz jako dobru ofanzivnu liniju sa ljudima poput Lorensa i Mouzbara.
Photo by Mike Powell/Allsport/Getty Images
Kada pričamo o odbrani Rejdersa, to je bila sjajna jedna grupa ljudi.

Defanzivni linijaši Lajl Alzado, Šon Džons, Haui Long i Greg Taunzend ili lajbekeri poput Roda Martina, Meta Milena ili Breda van Pelta, kao i sejftije poput Lestera Hejsa, Majka Hejnsa i Vena Mekelroja.

Jedna od najboljih odbrana svih vremena i u to vreme je bila 3. najbolja u dozvoljenim jardima i 4. po broju sekova. Imali su reputaciju snažne i brze defanzivne ekipe koja se ne plaši da udari protivnika i znali su kako se pobeđuje.
Photo by George Rose/Getty Images
S druge strane imali smo prosečnu ekipu, čiji je uspon tek počinjao – Čikago Berse.

Oni su spremali revolucionarnu odbranu, odbranu koja će ligu promeniti iz korena, koja će plašiti svakog kvoterbeka i svakog ofanzivnog linijaša i bili su poznati kao – "Monsters of Midway".

Trio u odbrani koji su sve bili budući članovi "Kuće slavnih" bili su okosnica – Majk Singlteri lajnbeker, tekl Majk Hempton i defanzivni end Ričard Dent.

Ovde se njihov talenat ne zaustavlja, sjajnu odbranu su činili još Stiv MekMajkl, Vilber Maršal, Otis Vilson, ali i sadašnji trener Redskinsa i bivši trener Pantersa, Ron Rivera.

Bili su prvi u NFL po najmanjem broju dozvoljenih jardi, treći po dozvoljenim poenima i sa 72 seka su postavili rekord čitave lige.

Bersi su sa 17:6 pobedili Los Anđeles Rejderse, ali su poeni uglavnom postizani šutevima za 3 poena, a Volter Pejton je postigao jedina dva tačdauna. Verujte mi, rezultat je kod ove priče u skroz drugom planu.
Photo by Jonathan Daniel/Getty Images
Čikago Bersi su imali čak devet sekova, naterali su Rejderse na tri intersepšna i dva fambla. Tri kvoterbka su zaradila ozbiljne povrede, dva iz redova Rejdersa i jedan iz redova Bersa.

Haui Long, defanzivac Rejdersa, u jednom momentu je totalno pobesneo i zapretio linijašu Kurtu Bekeru da će ga pretući na parkingu pred njegovom porodicom posle utakmice.

Long je posle objasnio da je to uradio iz besa, pošto je Beker posle sudijskog zvižduka udarao njegove saigrače.

Mark Vilson, rezervni kvoterbek, u dva navrata je napuštao teren. prvi put sredinom prve četvrtine kada je udario glavom o pod i doživeo potres mozga, a drugi put je morao napolje kada je polomio ruku u drugoj četvrtini.

Čovek koji ga je zamenio, Dejvid Ham, proveo je prethodnih šest meseci igrajući golf u Las Vegasu. Ham je posle druge povrede VIlsona ostao bez nekoliko zuba i Vilson mu je povredio koleno i on više nikada nije igrao.

Član specijalnog tima Rej Gaj, trebao je da bude četvrti kvoterbek jer kako svi kažu imao strašnu ruku i mogao je da pokrije tu poziciju, čak je stavljen na listu kao kvoterbek u kriznim situacijama.

Sudeći po broju jezivih povreda Vilsona i Hama, Gaju nije padalo na pamet da ulazi u igru kao kvoterbek i to je čak rekao treneru Tomu Floresu.

Tada se desio najbizarniji momenat, jer čak ni TV voditelji nisu znali ko će igrati u drugom poluvremenu i kod kvoterbeka Rejdersa stajali su samo upitnici. Mark Vilson se na teren vratio u drugom poluvremenu, pritom niko u tom momentu nije znao koliko je njegova povreda ozbiljna, a srećom do kraja meča nije doživeo novu povredu.

Kvoterbek Bersa, Džim MekMejhon bio je žrtva odbrane Rejdersa, koja je bila spremna samo na osvetu zbog velikog broja povreda i niskih udaraca. On je zbog povrede leđa napustio igru posle samo dve akcije u drugom poluvremenu.

Kamere su ga uhvatile kako se od bolova drži za glavu, a njegov agent je došao u svlačionicu kako bi proverio stanje svog klijenta i zatekao ga je iznad wc šolje kako urinira krv.

Zbog povrede leđa i bubrega, on je naredne dve nedelje završio u bolnici. Kvoterbekovi su na ovoj utakmici slomili ruku, povredili leđa, bubrege, glavu i obeležili su najbrutalniju utakmicu ikada odigranu.
Photo: Getty Images
Bersi su naredne sezone ostvarili 15 pobeda uz 1 poraz i osvojili titulu, a Rejdersi su otišli samo nizbrdo i od tada više nikada nisu bili šampioni.

Kao što je rečeno na početku teksta, jednom je svanulo, a drugom se smrknulo.

Ovakvu utakmicu u današnjem sportu sigurno nećemo videti, a mnogi kažu da se NFL ovog duela i dan danas stidi.

Stefan Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: