Srbi, Murinjo i B92.net na finalu Lige Evrope

Za finale ovogodišnje Lige Evrope izborili su se Sevilja i Roma i ove večeri od 21.00 boriće se za trofej na "Puškaš areni" u Budimpešti.

Izvor: SS

Sreda, 31.05.2023.

08:00

Srbi, Murinjo i B92.net na finalu Lige Evrope
Foto: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Sa jedne strane velelepnog stadiona u prestonici Mađarske biće Sevilja, specijalista upravo za ovo takmičenje koje do sada osvojila šest puta kroz isto toliko odigranih finala, dok će na drugoj strani biti Roma predvođena Žozeom Murinjom, takođe doktorom za evropska finala, pošto ih je do sada osvojio pet puta.

Finale će biti posebno interesantno ovdašnjim ljubiteljima fudbala, pošto će se na kraju utakmice na centru igrališta izvesno zavioriti srpska zastava.

Za Sevilju će u startnoj postavi nastupiti reprezentativac Nemanja Gudelj, na klupi će biti golman Marko Dmitrović, dok bi u veznom redu Rome trebalo da se nađe Nemanja Matić, a među rezervama mladi golman Mile Svilar.

B92.net će tokom dana biti na ulicama Budimpešte, potom i na stadionu "Puškaš arena", te naposletku i sa navijačima pobedničke strane koji će sasvim sigurno burno slaviti evropski trofej vredan ulaznice za Ligu šampiona u sezoni 2023/2024.

Sevilja – sinonim za Ligu Evrope

Tim iz Andaluzije u ovaj okršaj ulazi sa saznanjem (ujedno i strahopoštovanjem) svih nas da je pobedila u svakom od prethodnih šest evropskih finala.

Utakmice za titulu Kupa UEFA 2006. i 2007. kao i Lige Evrope 2014. 2015. 2016. i 2020. godine, dokaz su superiornosti i neke posebne moći koju Sevilja dobije kada se nađe u borbi za trofej.

U tekuću sezonu uveo ju je Đulen Lopetegi i to kroz Ligu šampiona, koja je uzela danak, pa se u LaLigi u jednom momentu ekipa nalazila u velikoj opasnosti od ispadanja.

Trećim mestom u grupnoj fazi Lige Evrope prešlo se na "domaći teren", u Ligu Evrope gde su redom eliminisani PSV Ajndhoven, Fenerbahče, Mančester junajted i Juventus. Dakle, sve samo ne laki protivnici.
Foto: Profimedia
Promenu je donela i smena trenera, te dolazak Hose Luisa Mendilibara koji kao da je doneo čarobni štapić.

Tako je pored uspeha u Evropi, došlo i do skoka na tabeli u španskom prvenstvu i 11. mesta kolo pre kraja (samo bod manje od Atletik Bilbaa koji je sa 7. mesta najbliži Ligi konferencije).

No, Mendilibar i njegovi puleni pucaju na Ligu šampiona koju bi im donela pobeda nad Romom, a nemojte sumnjati da će znati kako da do toga i dođu.

Videli smo do sada da su snaga Sevilje Jasin Bono na golu, Nemanja Gudelj na mestu štopera (što se prenelo i na reprezentaciju Srbije), Ivan Rakitić i Fernando na sredini terena, te Jusef En Nesiri, Oliver Tores i Lukas Okampos u navalnom delu.

Problem će biti suspenzija Markosa Akunje iz drugog produžetka protiv Juventusa, kao i izostanci Hesusa Korone i Pape Gaja, koji nemaju pravo nastupa jer su ranije tokom sezone već igrali u Evropi za Porto, odnosno, Olimpik Marselj.

Roma – "Murinjovski" do trofeja

"Vučica" će takođe imati izostanke, ali koliko god da ih bude (pod znakom pitanja su Paolo Dibala, Lorenco Pelegrini, Leonardo Spinacola...), uvek će glavna snaga biti na klupi.

Žose Murinjo je prošle sezone osvajanjem Lige konferencije sa Romom kompletirao sva moguća evropska takmičenja u svom CV-ju, a ukupno je pet trofeja osvojio sa četiri različita kluba – Ligu šampiona i Kup UEFA sa Portom, Ligu šampiona sa Interom, Ligu Evrope sa Mančester junajtedom i Ligu konferencije sa Romom.

Svi otprilike možemo da pretpostavimo kako će Murinjo postaviti taktiku, ali kao što on sam kaže, nije važno kako će ostvariti pobedu, već da pehar završi u njegovim vitrinama.
Foto: Profimedia
Važan šraf na putu do finala bio je Nemanja Matić, čovek sa kojim Murinjo ima, verovatno, najbolju konekciju od svih igrača sa kojima je radio u karijeri.

Posle Čelsija i Mančester junajteda recept za uspeh preneli su i u prestonicu Italije.

Bivši reprezentativac Srbije propustio je prethodni meč sa Fiorentinom u Seriji A, sve kako bi bio spreman za veliko finale, koje je već jednom igrao sa Murinjom na klupi. Naravno, dok je nosio dres "crvenih đavola".

"Svi znamo da je Sevilja odličan tim, ali i mi imamo veliki kvalitet na raspolaganju. Mislim da imamo i iskustvo kao Sevilja. Nije lako stići do finala, to mogu samo veliki timovi. Igraćemo sa samopouzdanjem i videćemo kako će se završiti", rekao je Matić u intervjuu za "Skaj sports“.
Foto: Profimedia
Roma je do finala došla kroz grupnu fazu u duelima protiv Betisa, Ludogoreca i Helsinkija. Potom je redom izbacivala Salcburg, Real Sosijedad, Fejenord i Bajer Leverkuzen.

Ono što brine navijače italijanskog tima jeste što u nokaut fazi Lige Evrope nema nijedan trijumf van Rima, a u poslednjih 10 mečeva van kuće samo je upisala dve pobede – u pomenutom finalu Lige konferencije nad Fejenordom i u Helsinkiju u 5. kolu grupe C.

Još jedna tradicija koju bi Roma mogla da sruši, kao i zanimljiva trivija, a pomalo i iznenađujuća, jeste to da bi postala prvi italijanski klub u istoriji koji bi osvojio ovo takmičenje.

Tek je drugi tim iz Serije A koji je stigao do finala, a prvi je Inter 2020. kada mu je trofej odnela, pogađate, Sevilja.

Zanimljivosti o finalu

Nikada u finalu Lige Evrope nije viđen het-trik, niti je dodeljen crveni karton. Da podsetimo, pravdu će deliti engleski arbitar Entoni Tejlor.

Jedini autogol ikada postigao je Romelu Lukaku baš te 2020. godine protiv Sevilje, dok su do sada tri puta svirani penali i svi su uspešno realizovani – Oskar Kardoso za Benfiku protiv Čelsija 2013. godine, Eden Azar za Čelsi protiv Arsenala 2019. i Lukaku za Inter protiv Sevilje sledeće sezone.

Takođe, tri puta je nosilac pehara odlučen u penal-serijama: Sevilja je pobedila Benfiku sa 4:2 2014. godine, Viljareal ukrao Murinju trofej sa Mančester junajtedom 2021 (rezultat 11:10) i Ajntraht je prošle sezone osvojio trofej protiv Rendžersa sa 5:4.

Fudbaler Sevilje Erik Lamela je igrao za Romu od 2011. do 2013. godine i postigao je 21 gol na 67 odigranih utakmica u svim takmičenjima. Nema drugih bivših igrača među ovim klubovima, ali ima sportskog direktora Ramona Rodrigesa Verdeha, poznatijeg pod nadimkom Monći, koji je od 2017. do 2019. bio na čelu sportskog sektora "vučice", a sada to čini u Andaluziji.

Pred ovo finale je Monći pričao da nije bio saglasan sa vlasnicima kluba da Euzebio Di Frančesko napusti klupu Rome, a na sebe je preuzeo odgovornost da je "95 odsto kriv za posrtanja Rome".

"Vlasnici kluba su imali druge ideje, pa sam i ja pomislio da bi trebalo da napustim klub. Di Frančesko nije bio jedini razlog za moj odlazak, jednostavno, više nismo bili usaglašeni. Moja je krivica, 95 odsto, što Roma nije bila uspešna tada. Bilo bi mi lakše da kažem da mi nije bilo dozvoljeno da radim kako želim, ali to ne bi bila istina. Neću ulaziti u detalje, ali pitam sebe da li Havijer Pastore ili druga pojačanja nisu bila dobra. Mogu da kažem da sam geršio i da nisam mogao da ispunim očekivanja koja sam sebi nametnuo". izjavio je Monći. Ali, kada se radi o bivšim saigračima, tu ih ima pregršt, poput: Teljesa i Matića (Mančester junajted), Vajnalduma i Rekika (PSV Ajndhoven), En Nesirija i Ljorentea (Malaga), Patrisija i Akunje (Sporting), Mančinija, Ibanjesa, Kristantea, Spinacole i Gomesa (Atalanta).

Njihova će prijateljstva trajati do 21.00 ove večeri, a nastaviće se tamo negde pred ponoć kada ćemo dobiti epilog ovog finala.

Između toga, nema dileme, spektakl je zagarantovan.

Autor – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: