Opstati ili nestati

Pred nama je 170. večiti derbi koji ne zahteva mnogo odgovora, osim jednog iz naslova, krucijalnog za navijače Partizana.

Izvor: SS

Sreda, 26.04.2023.

08:00

Opstati ili nestati
Foto: Dusan Milenkovic/Starsport.rs

Crvena zvezda dolazi u praznu Humsku kao šestostruki uzastopni šampion Srbije i prvi u celoj Evropi prijavljeni učesnik grupne faze Lige šampiona.

Nema apsolutno ništa da izgubi ili dobije, osim mogućnosti da najvećeg rivala gurne u još dublje blato iz kog, u trenutnoj konstalaciji snaga na svim mogućim relacijama uprava-trener-igrači-navijači, nema šanse da bi mogao da se izvuče.

Partizan je došao do dna, u svakom smislu.

Godinama unazad tonuo je crno-beli brod na polju finansija, organizacije, rukovodstva klubom, a sada se sve prelilo na teren.
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Sumorno i jadno su blage reči za opisati kako sada izgledaju isti oni igrači koji su do pre samo nekoliko meseci na kolena bacali jednog bundesligaša Keln ili igrali egal sa Nicom, kasnijim četvrtfinalistom Lige konferencije.

Tada su dobijali pohvale, jer su ih na terenu zasluživali, ali je i tada bilo jasno da staklena konkstrukcija sa izvesno najgorom upravom u istoriji kluba daleko stići ne može.

Iako je već bilo upisano da će Partizan kao vicešampion konačno igrati kvalifikacije za Ligu šampiona, sada je čak pod znakom pitanja i četvrto mesto, odnosno, bilo koje mesto u Evropi?!

Vojvodina sa pete pozicije se opasno približila, a ukoliko bi "lale" ili Novi Pazar osvojile Kup Srbije (trenutno su u polufinalu), po presedanu kakvog nema, Partizan ne bi igrao u evropskim takmičenjima.

Trenutno crno-beli imaju tek 57 osvojenih bodova, Voša ima tri manje, TSC pet više, a Čukarički čak osam više na drugoj poziciji nakon što je dva puta u razmaku od četiri dana naneo poraz "parnom valjku". Poseban odeljak zaslužuju čelnici kluba koji se skrivaju i čvrsto drže za svoje fotelje, ali makar do iza derbija posvetićemo se igračkom kadru Partizana ili onoga što je od njega ostalo, jer su i suspenzije i povrede ophrvale tim nesrećnog Igora Duljaja.

Nesrećnog jer možda nikada nećemo saznati kakve su zaista njegove mogućnosti kao trenera, pošto se našao u situaciji u klubu u kojoj ni magija Žoze Murinja ne bi bila dovoljna.

"Derbi bez publike, mislim da nema nikakvog smisla. Fudbal se igra zbog publike. Veoma je teška situacija koju ne možemo da izbegnemo. Ono što možemo da uradimo je da pokažemo karakter, ako ga imamo, a verujem da imamo. Primate udarce, ali neki put morate da uzvratite. Moja leđa mogu da podnesu veliki teret. Rekao sam igračima da bih bio najsrećniji da mogu njihov teret da ponesem na svoja leđa, ali to je nemoguće. Morate i vi sa mnom, postoji teren, postojite vi, oni, 10 na 10, teren je jedino merilo da pokažemo ko koliko vredi", smatra Igor Duljaj.

Imao je Duljaj i zanimljivu opasku uz poređenje filmskih blokbastera i teških životnih situacija.

"Ulog je veliki što se tiče Partizana, ne bežimo od toga, moramo da damo sve što je u našoj moći da se izvučemo iz ove situacije. Teško je onom ko radi u pekari, i rudniku, onom koga sin pita: ’Šta ima šta da se jede?’ Njima je teško. Mi smo plaćeni za ovo. Najteži teg nije u nogama nego u glavi. Možete da puštate filmove 'Gladijator' i 'Sparta', to su gluposti, poenta je da sam sebe motivišeš, da budeš pošten prema sebi da znaš da si dao sve od sebe", rekao je strateg crno-belih.
Foto: Starsport/Peða Milosavljeviæ
Njegovi najveći su problemi na sredini terena gde neće biti suspendovanog Kristijana Belića, dok se na povrede žale Ljubomir Fejsa i Patrik Andrade. Hamidu Traore je već neko vreme van konkurencije, pa knjiga spada na jedno slovo – novajliju i još uvek nedorečenog Andresa Kolorada.

Ako rekovalescenti ne budu mogli, verovatno će uz Kolumbijca biti Bibars Natho, a ispred njih Danilo Pantić, dok će krila opet "širiti" Kvinsi Menig i "bonus" Nemanja Jović.

U napadu nema dileme, povešće ga Rikardo Gomeš, ali uz napomenu da najbolji napadač Partizana ima katastrofalan učinak u "večitim" derbijima, pogotovo kada vodi direktne duele protiv Aleksandra Dragovića i Strahinje Erakovića.

Streptomicin su za njega i svaki put su ga nakon poslednjeg sudijskog zvižduka vadili iz zadnjeg džepa.
Foto: Dusan Milenkovic/Starsport.rs
Crvena zvezda, rekosmo, dolazi potpuno rasterećena u Humsku, iako je njen trener Miloš Milojević najavio da je "ranjeni lav najopasniji".

Mada je izrazito teško uporediti trenutni Partizan sa lavom. Praktično nemoguće.

"Možda rezultati ne oslikavaju na naš način, nije to interesovanje, ali imamo obavezu da održimo svetkovinu na tom nivou. Prilazimo maksimalno ozbiljni sa istim stavom da dobijemo. Neće se ni sada promeniti. Ranjeni lav je najopasniji, ali imamo kvalitet i samopouzdanje da izađemo kao pobednici", rekao je Milojević i dodao:

"Potrebna je vrela krv i hladna glava. Pokazali smo da možemo da igramo dobar fudbal i u poslednjem derbiju, možda 45-40 minuta. Ne mislim da su igrači komforni, već ljudski mozak sam navodi da se pobeđuje uz ne previše napora. Moramo da budemo pravični i kritični, svaka čast i veliki podvig je šesta titula u nizu, ali moj posao i svih u klubu je da tražimo više. Ne možemo da budemo nerealni, ali želimo više od ovoga".
Foto: Dusan Milenkovic/Starsport.rs
Zvezdin sastav teško je prognozirati, iz razloga jer nije poznato koliko će trener crveno-belih želeti da kombinuje šampionski tim.

Ono što nije teško pogoditi jeste da nas verovatno ponovo čeka puno seckanja igre, prekida i prekršaja, a vrlo malo pravog fudbala.

Čik neka nas demantuju i jedni i drugi. Makar pritisak sa tribina neće imati.

Autor – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: