Srbija na skeneru B92.net: "Orlovi" ponovo lete

Nakon šoka koji su Srbiji naneli Erling Haland i drugovi, popravni ispit srpskih fudbalera položen je sa jakom četvorkom.

Izvor: Stefan Smuða

Ponedeljak, 06.06.2022.

09:30

Srbija na skeneru B92.net:
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Četvorka je ostvarena protiv Slovenije, koja istina nije rang Srbije, ali se pobeda može smatrati istorijskom jer je prva ikada protiv ove reprezentacije, posle sedam susreta, još od onih prvih i čuvenih 3:3 na Evropskom prvenstvu u Belgiji i Holandiji pre 22 godine.

Osim povratka na pobednički kolosek, utakmica je karakteristična po tome što su prva tri gola Srbije postignuta glavom, kroz vazduh, gde su "orlovi" po vokaciji najjači.

Setiće se svi odmah gola Aleksandra Mitrovića u Lisabonu u 90. minutu, što uz nedeljna tri pogotka glavom Mitrovića, Sergeja Milinković-Savića i Luke Jovića jasno ukazuje da je Srbija postala velika opasnost za svakog rivala posle prekida i centaršuteva.

To posebno postaje važno kada igra po zemlji nije na pravom nivou, što jeste produkt umora velikog broja igrača posle naporne sezone, a već jesmo pisali o tome da je "kazaljka ušla u crveno".

Dakle, i zbog trijumfa i zbog "het-trika" pogodaka glavom, može se reći da "orlovi" ponovo lete.
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Sada je iznenađenje bilo gotovo nemoguće, iako je Srbija posle zasluženog vođstva golom Mtrogola dozvolila poravnanje još jednim prelakim pucanjem odbrane.

Upravo zbog toga dajemo ocenu četiri jer je ponovo napravljen grub propust, nedopustiv za ono što se svi spremamo, a to je Mundijal u Kataru u novembru. Ali, uz veliku dozu razumevanja za to pošto je selektor Dragan Stojković napravio čak osam promena u odnosu na utakmicu protiv Norveške tri dana ranije.

Najveća izmena bila je na poziciji centralnog štopera gde je debitovao Erhan Mašović, 23-godišnji fudbaler Bohuma.

Činjenica je da je bio pod utiskom prvog ikada nastupa u nacionalnom timu i zakasnio je u 30. minutu da pokrije Bendžamina Seska, asistenta kod gola Slovenije i tu je pukla odbrana, ali sve ostalo bilo je za svaku pohvalu.

"Sjajna pobeda. Moj debi, presrećan sam što sam konačno debitovao. Dugo sam čekao da debitujem za svoju zemlju. Stvarno jedna odlična pobeda, odlična igra pre svega i zaslužen trijumf. Neopisiv je osećaj. Svako od detinjstva mašta da igra za svoju zemlju. Stvarno sam bio presrećan, uživao sam u svakom trenutku na terenu", priznao je Mašović.
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Još jedno novo ime bio je Ivan Ilić na, takođe, izrazito osetljivoj i odgovornoj poziciji i, uzimamo slobodu da kažemo, da je taj ispit položio sa prelaznom ocenom.

Njegov korner u 24. minutu "pogodio" je SMS-a, a nakon što je Jan Oblak napravio prelepu odbranu, usledio je vodeći gol.

Prava je šteta što još jedan debitant, Đorđe Jovanović, nije uspeo bolje da otvori karijeru u dresu sa nacionalnim grbom.

Već u uvodnim minutima je imao veliku šansu, ali je prebacio gol, a onda je dobio još veću, ali je želeo da asistira Mitroviću umesto da sam završi akciju.
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Utakmicu je izmenama dobio Piksi, to je sasvim jasno, a najveću promenu u drugom poluvremenu napravio je Dušan Tadić, uz Luku Jovića i Nemanju Radonjića.

Kapiten je u drugih 45 minuta potpuno poremetio Slovence, u svakom smislu, kreirao je veliki broj opasnih situacija i na kraju upisao dve asistencije.

Prvu za Sergeja Milinković-Savića u 56. minutu iz kornera, a drugu u drugom minutu nadoknade odlično izbacivši Nemanju Radonjića u situaciju jedan na jedan.

Između ta dva pogotka, Andrija Živković je sjajno pronašao Luku Jovića koji se, posle odlične kretnje, poklonio ispred Oblaka i konačno upisao u strelce.

Što nije uspeo da uradi u dresu Reala protiv Atletika, jeste za Srbiju protiv Slovenije.
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Baš kao što smo pisali posle poraza od Norveške, umor je okovao noge prvotimcima, a Stojković je imao hrabrosti da napravi veliki broj promena u startnih 11.

Napasti jednog od najboljih golmana sveta sa mladim Ilićem i debitantom Jovanovićem zaslužuje pohvale za pokazanu kuraž.

"Liga nacija ti pruža tu šansu da igrači koji su imali manju minutažu dobiju na važnosti. Svi oni koji su ovde su važni. Imam poverenja u njihov kvalitet. Imate još jednu stvar, a to je kalendar koji je veoma težak. Ne možete ni da zamislite koliko. Na nama je da izgaramo, pružamo maksimum i nadamo se dobrim rezultatima. Mislim da je stil igre Srbije bio onakav kakav publika i ja želimo da vidimo", izjavio je Piksi posle utakmice.
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Dosadašnji rezultati u Ligi nacija, od poraza prvaka sveta Francuske, preko vicešampiona Hrvatske, do vicešampiona Evrope Engleske, pokazali su da ovo takmičenje ne budi preveliku pažnju, kao i da je igračima dosta fudbala i da žele konačno da predahnu.

Publika se ovog puta odazvala u nešto većem broju, a ponovo je ispred stadiona "Rajko Mitić" bila velika gužva jer je veliki broj navijača i dece došao iz unutrašnjosti Srbije.

Imali su klinci, ali i svi ljubitelji fudbala šta da vide. Najboljeg strelca u istoriji reprezentacije kako dolazi do rekordnog 45. pogotka u nacionalnom dresu, kapitena koji za poluvreme prelama utakmicu, Sergeja Milinković-Savića kako se idealno uklapa u sistem igre Stojkovića, osvajača Lige šampiona Luku Jovića kako konačno trese mrežu u bilo kom zvaničnom meču, pomenute debitante koji su pokazali kako se uskače u "A" tim i stavlja na raspolaganje zemlji.

Već za tri dana sledi gostovanje u Švedskoj protiv jednog od favorita grupe 4, ali koja je u nedelju uveče takođe stradala od noge Erlinga Halanda, dvostrukog strelca u pobedi rezultatom 2:1.

Mogli bi to da učine i "orlovi", tek toliko da zaprete Norvežanima i u drugoj polovini takmičenja pokušaju da izbore "A" diviziju koja garantuje utakmice sa najboljim selekcijama, ali i direktan baraž za Evropsko prvenstvo.

Autor – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: