"Orlovi" šire krila za Katar

Fudbalski događaj godine bez premca je Mundijal u Kataru, a zagrevanje Evropljana za to takmičenje će biti utakmice Lige nacija.

Izvor: Stefan Smuða

Četvrtak, 02.06.2022.

08:00

Foto: StarSport

Srbija će ponovo igrati u "B" diviziji, ovog puta u grupi 4 zajedno sa Norveškom, Slovenijom i Švedskom.

Upravo tim redom će "orlovi" igrati utakmice, a prve dve na domaćem terenu stadiona "Rajko Mitić", najpre protiv Norvežana u četvrtak, 2. juna, a tri dana kasnije će dočekati Slovence.

Narednog četvrtka, 12. juna, sledi put u Solnu na megdan Švedskoj, a 15. juna će biti zatvoren ovaj ciklus gostovanjem u Ljubljani.

Novo okupljanje biće ponovo zakazano za septembar, kada će 24. u Beograd doći Šveđani, a 27. će "orlovi" putovati u Oslo.

Nakon toga će u oktobru biti odigrane još dve prijateljske utakmice, verovatno protiv selekcija koje će "imitirati" Brazil i Kamerun, dva od tri rivala u grupi G Svetskog prvenstva, naravno uz starog poznanika – Švajcarsku.

SP u Kataru igra se od 21. novembra do 18. decembra.

Kažeš Liga nacija – misliš Mundijal

Tabor Srbije i dalje ne napušta euforija i optimizam pred planeternu smotru, nakon istorijskog trijumfa nad Portugalijom u Lisabonu i direktnog plasmana na Mundijal.

Još uvek se prepričava herojska igra "orlova" i gol Aleksandra Mitrovića u 90. minutu nakon čega je postalo jasno da će puleni Dragana Stojkovića izbeći nikad teži baraž i slaviti vizu za Katar.

Ali, popularni Piksi se susreo i sa teškom povredom kolena Uroša Spajića, koji će morati da propusti i SP, pa je za ovaj ciklus Lige nacija pozvan štoper Crvene zvezde Strahinja Eraković, nakon sopstvene najbolje sezone u karijeri.

Selektor je za ovo okupljanje pozvao najjače moguće snage, iako je veliku pažnju privukao novi izostanak Dušana Vlahovića.

U pitanju je povreda zbog koje je jedan od najboljih golgetera Evrope, u dogovoru sa medicinskim timom Juventusa i stručnim štabom Srbije, odlučio da preskoči ovo okupljanje.
Foto: StarSport
Interesantno je da napadač Juventusa nije igrao u dresu nacionalnog tima od kako je iz Fiorentine prešao u redove "stare torinske dame".

"Izgleda da je trebalo da ostane u Fiorentini da bi igrao za reprezentaciju", našalio se selektor Srbije, pa dodao:

"Vlahović već duži period igra sa bolovima. Radi se o preponama. Bili smo u stalnom kontaktu sa klubom i znamo tačno o čemu se radi. On neće biti sa nama u ovom periodu upravo iz tog razloga što je imao ili ima bolove", objasnio je Piksi.

"Imali smo veliki peh sa Spajićem. Mnogo mi je žao kad dođe do takvih stvari. Nažalost, to je deo karijere, fudbala, deo posla. Reagovali smo odmah da smo na tim pozicijama gde smatramo da treba da proverimo nove snage da Mašovića i Erakovića pozovemo da ovog puta budu sa nama. Mislim da je to dobra, potpuno logična odluka s obzirom da i jedan i drugi pružaju partije koje zaslužuju pohvale"
, istakao je selektor.

Ali, iako se to možda očekivalo posle fantastične sezone, osvojene "duple krune" i dva gola u finalu Kupa Srbije, na spisku nije bilo Aleksandra Kataija.

"Uvek ima prostora za bilo koga, pa i za njega. Ponoviću da je on odličan igrač, praktično igra njegovog kluba zavisi od samog Kataija, pored Ivanića. On pokazuje svoj kvalitet, ali mi imamo kompoziciju tima u reprezentaciji i kvalitet igrača na poziciji na kojoj igra mene potpuno zadovoljava što ste mogli i vi da vidite i da se svi uvere. Momci koji su na spisku su u kvalifikacijama za SP pokazali visok nivo igre, talenat, sve ono što treba da krasi reprezentativca. Oni nastavljaju da budu tu sa punim pravom, a ja sam neko ko teško menja i ima punog poverenja u snage koje smo pozvali", poentirao je Stojković.

Norveška – Haland u Beogradu

Foto: EPA-EFE/Fredrik Varfjell
Duel Norveške i Srbije dugo je bio najavljivan, ali u onom prvom plej-ofu Lige nacija, koji je bio svojevrsno polufinale baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo.

Srbija je, tada pod vođstvom Ljubiše Tumbakovića, slavila na "Uleval" stadionu rezultatom 2:1 posle produžetaka,

Potom je u finalu na "Marakani" posle penala Škotska nanela bolan udarac, ali i napravila smenu selektora koja je dovela Stojkovića na kormilo.

Ovog puta će i srpska publika imati priliku da uživo vidi Erlinga Halanda, novog napadača Mančester sitija, plaćenog Dortmundu nešto više od 60.000.000 evra i svojevrsnog konkurenta Dušana Vlahovića u brojnim poređenjima najboljih napadača današnjice. Osim Halanda, u selekciji koju predvodi Stole Solbaken ističe se još i vezista Arsenala Martin Odegard, nedavni osvajač Lige Evrope i saigrač Filipa Kostića iz Ajntrahta, Jens Piter Hauge, kao i član Sautemptona Mohamed Elijunusi.

Norvežanima je Mundijal izmakao za malo "zahvaljujući" jakoj grupi u kojoj su ispred njih završili Holandija i Turska.

U ovom ciklusu Lige nacija biće prvi i poslednji rival Srbije, te će vrlo verovatno ponovo dueli sa njima odlučivati sudbinu "orlova".

Potajno se nadaju da bi mogli do prvog mesta i nove šanse da kroz baraž odu na kontinentalni šampionat, jer kroz regularne kvalifikacije, pokazalo se, taj put im je mnogo teži.

Slovenija – bez prve zvezde, sa bedemom na golu

Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK
Najmanje šanse, pre početka Lige nacija u grupi 4 "B" divizije Lige nacija, daju se Slovencima.

Delom, to je zasluga činjenice da na spisku selektora Matjaža Keka nema najboljeg igrača Josipa Iličića.

Svakako, nije mali broj mišljenja da je prva zvezda nacionalnog tima Jan Oblak i on će i ovog puta stajati na golu "zmajčeka".

Međutum, u polju će Slovenci biti značajno oslabljeni i tu leži glavni razlog njihove uloge autsajdera u konkurenciji Srbije, Švedske i Norveške. Matjaž Kek je pre dve godine figurirao kao moguća opcija za trenera Crvene zvezde nakon odlaska Vladana Milojevića, ali do te saradnje nije došlo.

No, iskusni stručnjak ipak će doći na najveći srpski stadion kao selektor Slovenije koja već dugo nije bila na jednom velikom takmičenju.

Poslednje je bilo 2010. godine na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi kada je upisana prva ikada pobeda na Mundijalima, i to nad Alžirom (1:0).

Potom je usledio remi protiv SAD (2:2) i poraz za eliminaciju od Engleske (1:0).

U poslednjim evropskim kvalifikacijama Slovenija je bila predaleko od Katara, završivši daleko iza Hrvatske i Rusije.

Švedska – počinje "post-Ibrahimović" era

Foto: EPA-EFE/Erik Simander
Možda najveći rival Srbiji u borbi za prvo mesto u grupi biće Švedska, reprezentacija koja je bila najbliža plasmanu na Mundijal u nedavnom baražu.

Imali su Skandinavci sreće da izbegnu "mine" u baražu, čak i da posle produžetaka izbace Češku, ali na poslednjem stepeniku "sapleli" su ih Poljaci.

Na spisku selektora Janea Andersona nema Zlatana Ibrahimovića zbog povrede, ali su to mnogi protumačili kao kraj njegove reprezentativne karijere.

Takođe, u selekciji "Tri krune" nema ni Albina Ekdala i Filipa Helandera, a u sklopu priprema za naredne kvalifikacije, značajno je podmlađen tim.

Prve zvezde biće Aleksander Isak, napadač Real Sosijedada, Emil Forsberg iz Lajpciga, štoper Mančester junajteda Viktor Lindelof, kao i Dejan Kuluševski, krilni napadač Totenhema.

Šveđani Ligu nacija otvaraju protiv Slovenija u Ljubljani ovog četvrtka, a potom dočekuju Norvešku u nedelju.

Zatim im 9. juna na noge dolazi Srbija, pre nego što 15. juna odigraju još jedan skandinavski derbi, ovog puta u Oslu.

Autor – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: